ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ପାଇଁ ମୁଲତବୀ
ବଜେଟ ଅଧିବେଶନରେ ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହରେ ୯ଟି ବିଲ୍ ପାସ୍
ବଜେଟ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଲୋକସଭା ଉତ୍ପାଦକତା ୯୩% ଥିବା ବେଳେ ରାଜ୍ୟସଭା ୧୧୦% ରହିଛି
18 APR 2026 3:29PM by PIB Bhubaneswar
ସଂସଦର ବଜେଟ ଅଧିବେଶନ ୨୦୨୬ ଜାନୁଆରୀ ୨୮, ବୁଧବାର ଦିନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହକୁ ଏପ୍ରିଲ ୧୮ ଶନିବାର ଦିନ ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ପାଇଁ ମୁଲତବୀ ରଖାଯାଇଛି। ଉଭୟ ଗୃହକୁ ପ୍ରଥମେ ୧୩ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ଶୁକ୍ରବାର ଦିନ ବିରତି ପାଇଁ ମୁଲତବୀ ରଖାଯାଇଥିଲା। ବିଭାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସ୍ଥାୟୀ କମିଟିଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ସହିତ ଜଡିତ ଅନୁଦାନ ଦାବିଗୁଡ଼ିକର ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ୯ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ସୋମବାର ଦିନ ଗୃହ କାର୍ଯ୍ୟ ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଜରୁରୀ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ୧୬ ଏପ୍ରିଲରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବୈଠକ ପାଇଁ ଗୃହଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣି ୨ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ମୁଲତବୀ ରଖାଯାଇଥିଲା ।
ବଜେଟ ଅଧିବେଶନର ପ୍ରଥମ ଭାଗରେ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ମୋଟ ୧୩ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଅଧିବେଶନର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଗରେ ଉଭୟ ଗୃହର ୧୫ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଅଧିବେଶନର ତୃତୀୟ ଭାଗରେ ଉଭୟ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ୩ଟି ଲେଖାଏଁ ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ ଅଧିବେଶନରେ, ମୋଟ ୮୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୩୧ଟି ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା।
ବର୍ଷର ଏହା ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ ହୋଇଥିବାରୁ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୮୭(୧) ଅନୁଯାୟୀ ୨୮ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୬ରେ ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ତେଜସ୍ୱୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ନିରନ୍ତର ବାଧା ଯୋଗୁଁ, ଲୋକସଭା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ୧୮ ଘଣ୍ଟା ସମୟ ବଦଳରେ କେବଳ ୦୨ ଘଣ୍ଟା ୪୬ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ମାତ୍ର ୦୬ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟସଭାରେ, ଏହାକୁ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି. ସଦାନନ୍ଦନ ମାଷ୍ଟର ଆଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାଂସଦ ଡକ୍ଟର ମେଧା ବିଶ୍ରାମ କୁଲକର୍ଣ୍ଣୀ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟସଭା ୧୬ ଘଣ୍ଟା ସମୟ ବଦଳରେ ୧୭ ଘଣ୍ଟା ୨୦ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ୮୧ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ବିତର୍କରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ବିତର୍କର ଉତ୍ତର ରଖିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ୦୫.୦୨.୨୦୨୬ ରେ ଉଭୟ ଗୃହରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା।
୨୦୨୬-୨୭ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ରବିବାର ଦିନ ୧ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ଅଧିବେଶନର ପ୍ରଥମ ଭାଗରେ ଉଭୟ ଗୃହରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ଉପରେ ସାଧାରଣ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଲୋକସଭା ୧୨ ଘଣ୍ଟା ୫୭ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ୬୩ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ବିତର୍କରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟସଭା ୧୬ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ୯୭ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ମହମ୍ମଦ ଜାୱେଦ ୧୦.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଲୋକସଭାର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପଦବୀରୁ ବହିଷ୍କାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ଆଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଦୁଇ ଦିନ (୧୦ ଏବଂ ୧୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬) ଲୋକସଭାରେ ୧୨ ଘଣ୍ଟା ୨୭ ମିନିଟ୍ ଧରି ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ୫୩ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ବିତର୍କରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଶେଷରେ ସଂକଳ୍ପ ନାକଚ ହୋଇଯାଇଥିଲା।
ଅଧିବେଶନର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଗରେ, ଭାରତ ସଂଘ ପାଇଁ ୨୦୨୫ - ୨୬ ବର୍ଷର ଅନୁଦାନ ଲାଗି ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରିପୂରକ ଦାବିକୁ ଲୋକସଭାରେ ୧୩.୦୩. ୨୦୨୬ରେ ଗୃହୀତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତା’ପରେ ଜଡିତ ବ୍ୟୟବରାଦ ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା।
ରେଳ ଏବଂ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନୁଦାନ ଦାବିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଲୋକସଭାରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭୋଟ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଶେଷରେ, ବାକି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗର ଅନୁଦାନ ଦାବିଗୁଡ଼ିକ ବୁଧବାର, ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ଦିନ ଗୃହର ଭୋଟ୍ ପାଇଁ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏହା ପରେ ସେହି ଦିନ ଲୋକସଭାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟୟବରାଦ ବିଲ୍ (ନଂ. ୨) ମଧ୍ୟ ଆଗତ, ବିଚାର ଏବଂ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା।
୨୫.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଲୋକସଭାରେ ଅର୍ଥ ବିଲ୍, ୨୦୨୬ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା।
ରାଜ୍ୟସଭା ୧୭.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ୨୦୨୫ - ୨୬ ବର୍ଷର ଅନୁଦାନ ପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯାୟ ପରିପୂରକ ଦାବି ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟୟବରାଦ ବିଲ୍ ଫେରାଇ ଦେଇଥିଲା।
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
୨୦୨୬ - ୨୭ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସଂଘ ଲାଗି ଅନୁଦାନ ଦାବି ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟୟବରାଦ (ନଂ.୨) ବିଲ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିଲ୍, ୨୦୨୬କୁ ମଧ୍ୟ ୨୭.୦୩.୨୦୨୬ ରେ ରାଜ୍ୟସଭା ଫେରସ୍ତ କରିଦେଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୩.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଲୋକସଭାରେ ଏବଂ ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଲାଗି ରହିଥିବା ବିବାଦ ଏବଂ ଭାରତ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଆହ୍ଵାନ ସମ୍ପର୍କରେ ବିବୃତ୍ତି ଦେଇଥିଲେ।
ଅଧିବେଶନର ତୃତୀୟ ଭାଗରେ, ଆଞ୍ଚଳିକ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀର ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଦ୍ୱାରା ଲୋକସଭା ଏବଂ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ସଂରକ୍ଷଣ ଲାଗି ସମ୍ବିଧାନ (ଏକ ଶହ ଏକତ୍ରିଶତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬, କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬ ଏବଂ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଲ୍, ୨୦୨୬ ଲୋକସଭାରେ ଆଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଯେହେତୁ ସମ୍ବିଧାନ (ଏକ ଶହ ଏକତ୍ରିଶତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୩୬୮(୨) ଅନୁଯାୟୀ ବିଚାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକ ବହୁମତ ପାଇପାରିଲା ନାହିଁ, ତେଣୁ ଏହା ଉପରେ ଆଉ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇ ନଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬ ଏବଂ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଲ୍, ୨୦୨୬ ନାମକ ଦୁଇଟି ସମ୍ଵନ୍ଧିତ ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ନଥିଲା।
ଏହି ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଲୋକସଭାରେ ମୋଟ ୧୨ ଟି ବିଲ୍ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ୦୧ ଟି ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ଲୋକସଭା ଦ୍ୱାରା ୦୯ ଟି ବିଲ୍ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା, ରାଜ୍ୟସଭା ଦ୍ୱାରା ୦୯ ଟି ବିଲ୍ ଗୃହୀତ/ଫେରସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଲୋକସଭାରେ ୦୧ ଟି ବିଲ୍ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଥିଲା। ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ହୋଇଥିବା ବିଲ୍ ସଂଖ୍ୟା ୦୯ ଥିଲା।
ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ବିଲ୍, ଉଭୟ ଗୃହର ମିଳିତ କମିଟିକୁ ପଠାଯାଇଥିବା ବିଲ୍, ଲୋକସଭା ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ବିଲ୍, ରାଜ୍ୟ ସଭା ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ/ଫେରସ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ବିଲ୍, ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ବିଲ୍ ଏବଂ ଲୋକସଭାରୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଥିବା ବିଲ୍ ର ତାଲିକା ଅନୁବନ୍ଧରେ ସଂଲଗ୍ନ କରାଯାଇଛି ।
୨୦୨୬ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ଲୋକସଭାର ଉତ୍ପାଦକତା ପ୍ରାୟ ୯୩% ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ଉତ୍ପାଦକତା ପ୍ରାୟ ୧୧୦% ଥିଲା।
ସଂଲଗ୍ନ
ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାର ସପ୍ତମ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ୨୭୦ତମ ଅଧିବେଶନରେ ହୋଇଥିବା ଅଧିନିୟମ ସମ୍ଵନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ
ଲୋକସଭାରେ ପ୍ରଚଳିତ ବିଲ୍
ଅର୍ଥ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ପର୍କ ସଂହିତା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ (ନଂ.୨) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
କର୍ପୋରେଟ୍ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବିଦେଶୀ ଅବଦାନ (ନିୟମ) ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଜନ ବିଶ୍ୱାସ (ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ପୁନର୍ଗଠନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ସମ୍ବିଧାନ (ଏକ ଶହ ଏକତ୍ରିଶତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ବିଲ୍
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଉଭୟ ଗୃହର ଯୁଗ୍ମ କମିଟିକୁ ପଠାଯାଇଥିବା ବିଲ୍
୧. କର୍ପୋରେଟ୍ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଲୋକସଭାରୁ ପ୍ରତ୍ୟାହୃତ ବିଲ୍
୧. ଜନ ବିଶ୍ଵାସ (ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬ , ଯାହାଚୟନ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି |
V. ଲୋକସଭା ଦ୍ୱାରା ପାସ୍ ହୋଇଥିବା ବିଲ୍
ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ପର୍କ ସଂହିତା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ (ନଂ.୨) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଅର୍ଥ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଖିଲାପୀ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ ସଂହିତା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ପୁନର୍ଗଠନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଜନ ବିଶ୍ୱାସ (ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ରାଜ୍ୟ ସଭା ଦ୍ୱାରା ପାସ୍ ହୋଇଥିବା ବିଲ୍
ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ପର୍କ ସଂହିତା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ (ନଂ.୨) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଅର୍ଥ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଖିଲାପୀ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ ସଂହିତା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ପୁନର୍ଗଠନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଜନ ବିଶ୍ୱାସ (ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ପାସ୍ ହୋଇଥିବା ବିଲ୍
ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ପର୍କ ସଂହିତା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ବ୍ୟୟବରାଦ (ନଂ.୨) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଅର୍ଥ ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଖିଲାପୀ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ ସଂହିତା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ପୁନର୍ଗଠନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
ଜନ ବିଶ୍ୱାସ (ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୬

Ministry of Parliamentary Affairs
Both Houses of Parliament Adjourn Sine-Die
Both Houses of Parliament Pass 9 Bills during the Budget Session
The productivity of Lok Sabha during the Budget Session is approx. 93% and that of Rajya Sabha is approx. 110%
18 APR 2026 3:29PM by PIB Delhi
The Budget Session, 2026 of Parliament commenced on Wednesday, the 28th of January, 2026. Both Houses of Parliament were adjourned sine-die on Saturday, the 18th of April, 2026. In between both Houses were adjourned first, for recess, on Friday, the 13th of February, 2026 to reassemble on Monday, the 9th of March, 2026 to enable Department related Standing Committees to examine and report on the Demands for Grants relating to various Ministries/Departments. Houses were again adjourned on 2nd April, 2026 to meet on 16th April, 2026 to transact essential government business.
The first part of the Budget Session yielded a total of 13 sittings each of Lok Sabha and Rajya Sabha. In the second part of the Session, there were 15 sittings of both Houses. During the third part of the Session, there were 3 sittings each of Lok Sabha and the Rajya Sabha. During the entire Budget Session, in total, there were 31 sittings spread over 81 days.
This being the first Session of the year, the President addressed both Houses of Parliament assembled together in terms of Article 87(1) of the Constitution, on 28th of January, 2026. Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha was moved by Shri Sarbananda Sonowal, Minister of Ports, Shipping and Waterways and seconded by Shri Tejasvi Surya, MP. Due to continuous interruptions, this engaged the Lok Sabha only for 02 Hours 46 Minutes against allotted time of 18 Hours. Only 06 Members participated in the discussion. In Rajya Sabha, it was moved by Shri C. Sadanandan Master, MP and seconded by Dr. Medha Vishram Kulkarni, MP. This item engaged the Rajya Sabha for 17 Hours 20 minutes against allotted time of 16 Hours. 81 Members participated in the debate. The Prime Minister replied to the debate in Rajya Sabha. The Motions of Thanks on President’s Address were adopted on 05.02.2026 in the both Houses.
The Union Budget for 2026-27 was presented on Sunday, the 1st of February, 2026. General Discussion on the Union Budget was held in both Houses in the first part of the Session. This engaged the Lok Sabha for 12 Hours 57 minutes and 63 Members took part in the debate and Rajya Sabha for 16 Hours 30 minutes and 97 Members participated in the discussion.
A Resolution for the removal of Speaker, Lok Sabha from his office was moved by Dr. Mohammad Jawed on 10.03.2026. The resolution was discussed for two days (10th and 11th March, 2026) engaging the Lok Sabha for 12 Hours 27 minutes. 53 Members participated in the debate. The Resolution was ultimately negatived.
During the second part of the Session, the Second and Final Batch of Supplementary Demands for Grants for the year 2025-26 for Union of India was adopted on 13.03.2026 in Lok Sabha and thereafter connected Appropriation Bill was also passed.
The Demands for Grants of individual Ministries of Railways and Agriculture & Farmers Welfare were discussed and voted in Lok Sabha. In the end the Demands for Grants of the remaining Ministries/ Departments were put to the Vote of the House on Wednesday, the 18th of March, 2026. Thereafter, the related Appropriation (No.2) Bill was also introduced, considered and passed by Lok Sabha on the same day.
The Finance Bill, 2026 was passed by Lok Sabha on 25.03.2026.
The Rajya Sabha returned the Appropriation Bill related to Second and Final Batch of Supplementary Demands for Grants for the year 2025-26 on 17.03.2026.
In the Rajya Sabha the working of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change and Ministry of Rural Development were discussed.
The Appropriation (No.2) Bill relating to the Demands for Grants for Union for the year 2026-27 and the Finance Bill, 2026 were also returned by Rajya Sabha on 27.03.2026.
The Prime Minister made statements regarding the on-going West Asia conflict and the challenges faced by India - in the Lok Sabha on 23.03.2026 and in the Rajya Sabha on 24.03.2026.
During the third part of the session, the Constitution (One Hundred and Thirty-First Amendment) Bill, 2026, the Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2026, and the Delimitation Bill, 2026 were introduced in Lok Sabha for providing for reservation of seats for women in the House of the People and the Legislative Assemblies by delimitation of territorial constituencies. As the Constitution (One Hundred and Thirty-First Amendment) Bill, 2026 could not have the required majority as per Article 368(2) of the Constitution of India on its motion for consideration, no further action was taken. Further, the two dependent Bills namely the Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2026, and the Delimitation Bill, 2026 were not proceeded further.
During this Session a total of 12 Bills were introduced in the Lok Sabha and 01 Bill was introduced in the Rajya Sabha. 09 Bills were passed by Lok Sabha, 09 Bills were passed/returned by Rajya Sabha and 01 Bill was withdrawn in the Lok Sabha. Total number of Bills passed by both Houses of Parliament was 09.
A list of Bills introduced in Lok Sabha and Rajya Sabha, Bill referred to the Joint Committee of both the Houses, Bills passed by Lok Sabha, Bills passed/returned by Rajya Sabha, Bills passed by both Houses of Parliament and Bill withdrawn from Lok Sabha is attached in Annexure.
The productivity of Lok Sabha during the Budget Session, 2026 was approx. 93% and that of Rajya Sabha was approx. 110%.
Annexure
LEGISLATIVE BUSINESS TRANSACTED DURING
THE 7th SESSION OF 18th LOK SABHA AND 270th SESSION OF RAJYA SABHA
1. BILLS INTRODUCED IN LOK SABHA
1. The Finance Bill, 2026
2. The Industrial Relations Code (Amendment) Bill, 2026
3. The Transgender Persons (Protection of Rights) Amendment Bill, 2026
4. The Appropriation Bill, 2026
5. The Appropriation (No.2) Bill, 2026
6. The Corporate Laws (Amendment) Bill, 2026
7. The Foreign Contribution (Regulation) Amendment Bill, 2026
8. The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Bill, 2026.
9. The Andhra Pradesh Reorganisation (Amendment) Bill, 2026
10. The Constitution (One Hundred and Thirty-First Amendment) Bill, 2026
11. The Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2026
12. The Delimitation Bill, 2026
1. BILL INTRODUCED IN RAJYA SABHA
1. The Central Armed Police Forces (General Administration) Bill, 2026
1. BILL REFERRED TO THE JOINT COMMITTEE OF BOTH THE HOUSES
1. The Corporate Laws (Amendment) Bill, 2026.
1. BILL WITHDRAWN FROM LOK SABHA
1. The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Bill, 2025, as reported by Select Committee
1. BILLS PASSED BY LOK SABHA
1. The Industrial Relations Code (Amendment) Bill, 2026
2. The Appropriation Bill, 2026
3. The Appropriation (No.2) Bill, 2026
4. The Transgender Persons (Protection of Rights) Amendment Bill, 2026
5. The Finance Bill, 2026
6. The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2026.
7. The Andhra Pradesh Reorganisation (Amendment) Bill, 2026
8. The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Bill, 2026.
9. The Central Armed Police Forces (General Administration) Bill, 2026
1. BILLS PASSED BY RAJYA SABHA
1. The Industrial Relations Code (Amendment) Bill, 2026
2. The Appropriation Bill, 2026
3. The Transgender Persons (Protection of Rights) Amendment Bill, 2026
4. The Appropriation (No.2) Bill, 2026
5. The Finance Bill, 2026.
6. The Central Armed Police Forces (General Administration) Bill, 2026
7. The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2026
8. The Andhra Pradesh Reorganisation (Amendment) Bill, 2026
9. The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Bill, 2026.
1. BILLS PASSED BY BOTH THE HOUSES OF PARLIAMENT
1. The Industrial Relations Code (Amendment) Bill, 2026
2. The Appropriation Bill, 2026
3. The Transgender Persons (Protection of Rights) Amendment Bill, 2026
4. The Appropriation (No.2) Bill, 2026
5. The Finance Bill, 2026.
6. The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2026.
7. The Andhra Pradesh Reorganisation (Amendment) Bill, 2026
8. The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Bill, 2026.
9. The Central Armed Police Forces (General Administration) Bill, 2026