Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Delhi–Dehradun Economic Corridor
The Delhi-Dehradun Economic Corridor, being inaugurated today, is a world-class infrastructure project that will deepen connectivity, boost the economy and tourism: PM
With the completion of 25 years since its formation, Uttarakhand has now entered its 26th year; Today, with the inauguration of the Delhi-Dehradun Expressway, another major milestone has been added: PM
The Dehradun-Delhi Economic Corridor will transform the entire region: PM
The Corridor will save time, travel will become cheaper and faster, people will spend less on petrol and diesel, and fares and freight costs will decrease;it will also facilitate employment: PM
Our mountains, these forest areas, this heritage of Devbhoomi, these are very, very sacred places; It is our duty to keep such places clean: PM
Plastic bottles, heaps of garbage in these areas hurt the sanctity of Devbhoomi ; it is very essential that we keep these sites of Devbhoomi, our pilgrimage sites, clean and beautiful: PM
14 APR 2026 4:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Delhi-Dehradun Economic Corridor, marking a landmark moment in the development of Uttarakhand and the broader region. Speaking at the event in Dehradun, the Prime Minister extended greetings to the people of the country on the occasion of Baisakhi, Bohag Bihu and Puthandu, noting that the inauguration coincides with a period of festive celebration across India.
Paying obeisance to the sacred land of Devbhoomi, the Prime Minister noted that the Char Dham Yatra, covering Yamunotri, Gangotri, Kedarnath and Badrinath, is set to commence in the coming days, a moment awaited with deep devotion by millions across the country. He also offered prayers to Panch Badri, Panch Kedar, Panch Prayag and the revered deities of the region, including Maa Sankatla and Maa Daat Kali, whose temple he visited before the event. "The blessings of Maa Daat Kali have been a great strength in completing a project of this magnitude," said PM Modi.
Marking the occasion of Dr. B.R. Ambedkar's birth anniversary, the Prime Minister paid tribute to Baba Saheb on behalf of the entire nation. Highlighting Ambedkar's lifelong commitment to justice for the poor and the marginalised, he noted that the government's policies over the past decade have sought to uphold constitutional values, from the abrogation of Article 370 to the elimination of Maoism and Naxalism in dozens of districts. "Uttarakhand has shown the way to the entire country by advancing the constitutional aspiration of a Uniform Civil Code," affirmed PM Modi.
Reflecting on Uttarakhand's journey as a state entering its twenty-sixth year, the Prime Minister recalled his earlier declaration that the third decade of this century would be Uttarakhand's decade. He noted that with the current Government's policies and the hard work of the people, the young state continues to add new dimensions to its development. "This expressway will give fresh momentum to Uttarakhand's growth," asserted shri Modi.
The Prime Minister remarked that a nation's future is written in its roads, highways, expressways, airways, railways and waterways. Underlining the unprecedented pace of infrastructure development in the country, he pointed out that while infrastructure spending stood at less than ₹2 lakh crore per year before 2014, it has now grown more than sixfold to over ₹12 lakh crore annually. "Infrastructure projects worth more than ₹2.25 lakh crore are currently underway in Uttarakhand alone," affirmed Shri Modi.
Enumerating recent developments in the Delhi-Western UP-Uttarakhand region, the Prime Minister noted the expansion of Delhi Metro, the launch of Metro services in Meerut, the inauguration of the Delhi-Meerut Namo Bharat Rail, the commencement of the Noida International Airport and MRO facility, all within a short span of time. "Imagine the scale at which infrastructure is being built across the entire country , what is happening in this one small region is just a glimpse of that," remarked Shri Modi.
Detailing the transformative benefits of the Delhi-Dehradun Economic Corridor, the Prime Minister highlighted the project's multi-dimensional impact on the region. He noted that the expressway is set to significantly reduce travel time and costs for commuters, leading to substantial fuel savings and lower freight charges.With an investment of ₹12,000 crore already infused into construction, the project has emerged as a major employment engine, providing livelihoods to thousands of engineers, laborers, and transport workers. PM Modi emphasized that farmers and animal herders will also benefit as their produce reaches larger markets with greater speed. He observed that the corridor, which passes through Ghaziabad, Baghpat, Baraut, Shamli, and Saharanpur, is poised to revitalize these cities in Uttar Pradesh as well. "This is not just a road; it opens new avenues for trade, industry, warehousing, and logistics across the entire region," asserted Shri Modi.
Emphasising the tourism potential of the new expressway, the Prime Minister noted that Dehradun, Haridwar, Rishikesh, Mussoorie and the Char Dham circuit will all be more accessible. He added that Uttarakhand is increasingly becoming a premier destination for winter tourism, winter sports and destination weddings. Noting the importance of year-round tourism for Uttarakhand's economy, he shared that winter pilgrimages have seen a remarkable surge visits to Adi Kailash and Om Parvat have grown from a few hundred to over 36,000 in 2025, while the Winter Char Dham Yatra saw participation rise from 80,000 in 2024 to over 1.5 lakh in 2025. "When tourism grows, everyone benefits, hotels, dhabas, taxis, home stays, the entire local economy gets a boost," remarked Shri Modi.
Stressing the government's commitment to balancing progress with nature and culture, the Prime Minister highlighted the construction of a nearly 12-kilometre elevated wildlife corridor as part of the expressway, designed to ensure that animals, including elephants, face no disruption. He also urged tourists and pilgrims visiting the mountains and forests of Devbhoomi to keep these sacred spaces clean and free of plastic waste. "Our effort is that while infrastructure serves people, the wildlife and natural heritage of these areas must also be protected," emphasised Shri Modi.
Looking ahead to the Kumbh Mela in Haridwar next year, the Prime Minister called upon all stakeholders to ensure the event is grand, divine and clean. He also spoke about the Nanda Devi Rajjat Yatra, a living example of India's cultural consciousness , where Goddess Nanda is revered as a daughter and bid farewell with full honour, with the significant participation of women making it especially meaningful. "The Rajjat Yatra is not just a journey of faith; it is a testament to our living cultural heritage," asserted Shri Modi.
Turning to the issue of women's empowerment, the Prime Minister noted that the government remains firmly committed to the safety, security and political participation of women. He recalled that after four decades of waiting, Parliament had passed the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, guaranteeing 33 per cent reservation for women in the Lok Sabha and state assemblies. He announced that a special discussion has been scheduled in Parliament from April 16 to take this forward. Appealing to all political parties from the soil of Devbhoomi, he urged them to support the amendment to ensure the law comes into effect from the 2029 general elections. "This is the wish of every sister and daughter of this country, and we must fulfil it with unanimity," remarked Shri Modi.
Paying tribute to Uttarakhand's proud military tradition from the historic venue of Garhi Cantonment, the Prime Minister recalled the valour of martyrs like Rifleman Jaswant Singh Rawat in the 1962 war. He outlined several welfare measures for ex-servicemen, including disbursement of nearly ₹1.25 lakh crore under One Rank One Pension, a 36 per cent increase in the health scheme budget for veterans, home delivery of medicines for ex-servicemen above 70 years of age, doubling of children's education grants and enhancement of daughters' marriage assistance from ₹50,000 to ₹1 lakh. "Strengthening the armed forces and honouring our soldier families are non-negotiable priorities for this government," affirmed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister said that the vision of a Viksit Bharat must encompass progress, nature and culture in equal measure. He extended heartfelt congratulations to the people of Delhi, Uttar Pradesh, Uttarakhand and the entire nation on the inauguration of the expressway. "Combining patriotism, devotion and development across every dimension, that is how we will build a truly Developed India," asserted Shri Modi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লী-দেহরাদুন ইকোনোমিক কোরিদোর শঙ্গাখ্রে
ঙসি শঙ্গারিবা দিল্লী-দেহরাদুন ইকোনোমিক কোরিদোর অসি মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত অমনি মসিনা কন্নেক্তিবিতী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি, ইকোনোমী অমসুং তুরিজম হেনগৎহল্লগনি: পি.এম.
উত্তরাখন্দ শেমখিবা চহি ২৫ মপুং ফারকপগা লোয়ননা হৌজিক ২৬শুবা চহিদা চংশিল্লি; ঙসি দিল্লী-দেহরাদুন এক্সপ্রেসৱে শঙ্গাবগা লোয়ননা অতোপ্পা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা হাপ্লে: পি.এম.
দেহরাদুন-দিল্লী ইকোনোমিক কোরিদোরনা লমদম পুম্বদা অহোংবা পুরক্কনি: পি.এম.
কোরিদোর অসিনা মতম কনবা ঙমগনি, চৎথোক-চৎশিন তৌবদা শেল চংবা হন্থহনগনি অমসুং থুগৎহল্লগনি, পেত্রোল অমসুং দিজলদা মীয়াম্না হন্থনা চাদিং তৌরগনি, অমসুং গারী ভরাশিং অমসুং ফ্রেতকী মমল হন্থরগনি; মসিনা থবক ফংহনবদা মতেং ওইগনি: পি.এম.
ঐখোয়গী চীংশিং, উমংগী লমশিং, দেবভুমিগী হেরিতেজ অসি য়াম্না শেংলবা মফমশিংনি; অসিগুম্বা মফমশিং অসি লুনান্না থম্বা হায়য়া অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি: পি.এম.
হায়রিবা মফমশিং অসিদা প্লাস্তিক বোতলশিং, অমোৎ-অকৈ পৈশিন্দুনা লৈবা অসিনা দেবভুমিগী অশেংবা মগুন অদু শোকহল্লি; দেবভুমিগী মফমশিং অসি, ঐখোয়গী লাই খুরুমফমশিং অসি ঐখোয়না শেংদোকপা অমসুং ফজনা থম্বা অসি য়াম্না মরু ওই: পি.এম.
14 APR 2026 4:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লী-দেহরাদুন ইকোনোমিক কোরিদোর শঙ্গাখ্রে, মসি উত্তরাখন্দ অমসুং ঙমখৈগী লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মরুওইবা তাঙ্কক অমনি। দেহরাদুনদা পাংথোকপা থৌরম অমদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা বাইশাখি, বোহগ বিহু অমসুং পুথন্দুগী য়াইফ-পাউজেল পীখি, শঙ্গাবগী থৌরম অসি ভারত শিনবা থুংনা পাংথোক্লিবা হরাও-কুহ্মৈগী মতমগা পুন্না তারি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
দেবভুমিগী অশেংবা লমদম অসিদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়ামুনোত্রি, গঙ্গোত্রি, কেদরনাথ অমসুং বাদ্রীনাথ কোনশিনশিল্লিবা চার ধাম য়াত্রা লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা হৌরগনি, লৈবাক শিনবা থুংনা মীওই লাখ কয়ানা অচেৎপা ভক্তিগা লোয়ননা ঙাইরিবা মীকুপ অমনি। মহাক্না পঞ্চ বদ্রি, পঞ্চ কেদার, পঞ্চ প্রয়াগ অমসুং লমদম অসিগী ইকাই খুম্নরবা লাইশিং, মা সঙ্কৎলা অমসুং মা দাত কালী য়াওনা মখোয়গী লাইশঙদা থৌরম অদুগী মমাংদা চৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মমা দাত কালীগী য়াইফ-মঙ্গোলনা অসিগুম্বা চাউরবা প্রোজেক্ত অমা লোইশিনবদা অচৌবা শক্তি অমা ওইখি।"
দা. বি.আর. অম্বেদকরগী মপোক কুমওন্দা, প্রধান মন্ত্রীনা বাবা সাহেবতা লৈবাক পুম্বগী মায়কৈদগী ইকায় খুম্নবা উৎখি। লাইরবশিং অমসুং শোত্থরবশিংগীদমক অচুম্বা ৱায়েল পীনবা অম্বেদকরনা পুন্সি চুপ্পা হোৎনখিবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা সরকারগী পোলিসীশিংনা সংবিধানগী মগুনশিং ঙাক্নবা হোৎনখি। "উত্তরাখন্দনা য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদকী সংবিধানগী অপাম্বা অসি মাংলোমদা পুখৎতুনা লৈবাক পুম্বদা লম্বী তাক্লে," হায়না পি.এম. মোদীনা ফোংদোকখি।
উত্তরাখন্দনা রাজ্য অমা ওইরকপগী চহি ২৬শুবা চহিদা চংশিল্লক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চহিচা অসিগী অহুমশুবা দিকেদ অসি উত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইগনি হায়না মহাক্না মমাংদা ফোংদোকখিবা অদু নীংশিংখি। হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিগী পোলিসীশিং অমসুং মীয়াম্না কন্না হোৎনবনা নহা ওইরিবা রাজ্য অসিনা মাগী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা দাইমেন্সনশিং হাপচিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি “এক্সপ্রেসৱে অসিনা উত্তরাখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংদা অনৌবা ইনোৎ পীরগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমগী তুংলমচৎ অসি মাগী লম্বীশিং, হাইৱেজশিং, এক্সপ্রেসৱেজশিং, এয়রৱেজশিং, রেলৱেজশিং অমসুং ৱাতরৱেজশিংদা ইরি। লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চংবা শেনফম অসি চহি অমদা লুপা করোর লাখ ২গী মখাদা লৈরম্বগা লোয়ননা হৌজিক্তি মসি শরুক তরুক হেনগৎলদুনা চহিগী ওইনা লুপা করোর লাখ ১২ হেনখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি, "উত্তরাখন্দ খক্তদা লুপা করোর লাখ ২.২৫ হেনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং হৌজিক পায়খৎলি।"
দিল্লী-নোংচুপ থংবা য়ু.পি.-উত্তরাখন্দ লমদমদা হৌজিত্তি ওইরক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অতেনবা মতমগী মনুংদা দিল্লী মেত্রো পাকথোক চাউথোকহনবা, মীরুত্তা মেত্রো সর্বিসশিং হৌদোকপা, দিল্লী-মীরুত নমো ভারত রেল হৌদোকপা, নোইদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমসুং এম.আর.ও. ফেসিলিতী হৌদোকখিবা অদু পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "লৈবাক শিনবা থুংনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী পাক চাউবগী চাং অদু খল্লু, হায়রিবা অপীকপা মফম অসিদা থোক্লিবা অসি মদুগী শরুক খরা খক্তনি।"
দিল্লী-দেহরাদুন ইকোনোমিক কোরিদোরগী অহোংবা পুরকপা কান্নবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত অসিনা লমদম অসিদা পীরিবা মল্তি-দাইমেন্সনেল ইম্পেক্তকী মতাংদা পনখি। এক্সপ্রেসৱে অসিনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চংগদবা মতম অমসুং শেল য়াম্না হন্থহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিনা ফ্যুল য়াম্না কনবা ঙমগনি অমসুং ফ্রেত চার্জ হন্থহল্লগনি। মসি শেমগৎপদা হান্নদগী লুপা করোর ১২,০০০ থাদদুনা প্রোজেক্ত অসিনা থবক ফংহন্নবগী অচৌবা ইঞ্জিন ওইদুনা মসিনা ইঞ্জিনীয়র, শিন্মী অমসুং ত্রান্সপোর্ত ৱার্কর লিশিং কয়াগী হিংনবগী লম্বী ফংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি লৌমীশিং অমসুং শা-ষন য়োক্লিবশিংসু মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি অচৌবা কৈথেলশিংদা হেন্না থুনা য়ৌহন্দুনা কান্নবা ফংলগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি গাজিয়াবাদ, বাঘপৎ, বরৌত, শামলি অমসুং সাহরানপুর ফাওদুনা চৎলিবা কোরিদোর অসিনা উত্তর প্রদেশকী শহরশিং অসিসু নৌনা হিংগৎহন্নবা শেম-শারি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসি লম্বী অমা খক্তা নত্তে, মসিনা লমদম অসিদা ললোন-ইতিক, ইন্দস্ত্রী, গুদাম অমসুং লোজিস্তিক্সকী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্লি।"
অনৌবা এক্সপ্রেসৱে অসিগী তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দেহরাদুন, হরিদ্বার, ঋষিকেশ, মুসোরী অমসুং চারধাম সর্কিৎ অসি হেন্না লায়না চৎপা ঙম্লগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি উত্তরাখন্দ অসি ৱিন্তর তুরিজম, ৱিন্দর স্পোর্তস অমসুং দেস্তিনেসন ৱেদিংশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লি। উত্তরাখন্দগী শেন্মিৎলোনগীদমক্তা চহি চুপ্পগী ওইবা তুরিজমগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ৱিন্তর পিলগ্রিমেজশিংনা অদি কৈলাশ অমসুং ওম পার্বতকীদমক লাকপদা চাউনা হেনগৎলকপা উবা ফংখি, চহি ২০২৫দা ৩৬,০০০দা হেনগৎখি অদুগা ৱিন্তর চার ধাম য়াত্রানা ২০২৪দা শরুক য়াখিবা ৮০,০০০দগী ২০২৫দা লাখ ১.৫ হেনগৎখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি, "তুরিজম চাউখৎলকপা মতমদা, মীপুম খুদিংমক কান্নবা ফংই, হোতেলশিং, ধাবাশিং, তেক্সীশিং, হোম স্তেশিং, অপুনবা লোকেল ইকোনোমীদা খুমাং চাউশিল্লি।"
মহৌশা অমসুং চৎনবীগা লোয়ননা খুমাং চাউশিল্লকপদা সরকারনা অচেৎপা মীৎয়েং থম্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা এক্সপ্রেসৱেগী শরুক অমা ওইনা কিলোমীতর ১২ রোম শাংবা এলিভেতেদ ৱাইল্দলাইফ কোরিদোর অমা শাখিবগী মতাংদা পনখি। দেবভুমিগী চীং অমসুং উমংশিংদা লাকপা তুরিস্তশিং অমসুং তীর্থ য়াত্রীশিংদা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী অশেংবা মফমশিং অসি লুনান্না থম্নবা অমসুং প্লাস্তিক্কী অমোৎ-অকাই লৈহন্দনবা হোৎনগদবনি। “ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মীয়ামদা মতেং পাংলি, লম্লক্কী শা-উচেক অমসুং লমদম অসিগী মহৌশাগী হেরিতেজসু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা ঐখোয়না হোৎনরি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
মথং চহিদা হরিদ্ৱারদা পাংথোক্কদৌরিবা কুম্ভ মেলাগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা থৌরম অসি পাকচাউবা, ঈশ্বরগী ওইবা অমসুং লুনানবা থৌরম অমা ওইনা পাংথোক্নবা হায়খি। মহাক্না ভারতকী নাৎকী ওইবা ৱাখল্লোনগী হিংলিবা খুদম অমা ওইরিবা নন্দা দেবী রজত য়াত্রাগী মতাংদসু পনখি। মসিদা দেবী নন্দাবু মচানুপী অমা ওইনা ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং মপুং ফানা ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা বিদাই পীরি, মসিদা নুপীশিংনা চাউনা শরুক য়াবা অসিনা মসিবু হেন্না ৱাহন্থোক লৈহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "রজত য়াত্রা অসি থাজবগী খোঙচৎ খক্তা নত্তে, মসি ঐখোয়গী হিংলিবা নাৎকী ওইবা হেরিতেজকী খুদম অমনি।"
নুপীশিংদা শক্তি পীবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা নুপীশিংগী সেফতী, সেক্যুরিতী অমসুং রাজনিতীগী থৌদাং লৌবদা অচেৎপা থাজবা থম্লি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি চহি তরাগী খুজিং মরিগী মতুংদা, লোক সভা অমসুং রাজ্যগী এসেমব্লীশিংদা নুপীশিংগীদমক চাদা ৩৩গী রিজার্বেসনগী গরেন্তি পীদুনা পার্লিয়ামেন্তনা নরী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা ৱাফম অসি খুমাং চাউশিলহন্নবা এপ্রিল ১৬তগী পার্লিয়ামেন্ততা অখন্নবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোক্কনি। দেবভুমিগী লৈহাওদগী রাজনিতী দল পুম্নমক্তা আপিল তৌদুনা মহাক্না মখোয়বু ২০২৯গী জেনরেল ইলেক্সনদগী আইন অসি চৎনবা হৌনবগীদমক এমেন্দমেন্ত অসিবু শৌগৎপীনবা হায়খি। "মসি লৈবাক অসিগী ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী খুদিংমক্কী অপাম্বনি, অমসুং ঐখোয়না মসি অমত্তা ওইনা মপুং ফাহনগদবনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
উত্তরাখন্দগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরিবা লান্মীগী চৎনবীদা গার্হি কেন্তনমেন্তকী পুৱারী ওইরবা মফমদগী ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ১৯৬২গী লান্দা রাইফলমেন জসৱান্ত সিংহ রাৱতকুম্বা অথৌবশিংগী থৌনা অদু নীংশিংখি। মহাক্না হান্নগী লান্মীশিংগী য়াইফনবা লৌখৎলিবা খোঙথাং কয়াগী মতাংদা পনখি। মসিগী মনুংদা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সনগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১.২৫গী শেনফম পীবা, ভেতরনশিংগী হকশেলগী স্কিমগী বজেৎ চাদা ৩৬ হেনগৎহনবা, চহি ৭০গী মথক্তা লৈবা হান্নগী লান্মীশিংগীদমক্তা হিদাক-লাংথকশিং য়ুমদা থিনবা, অঙাংশিংগী এজুকেসন গ্রান্ত শরুক অনি হেনগৎহনবা অমসুং নুপীমচাশিংগী লুহোংবগী মতেং লুপা ৫০,০০০দগী লুপা লাখ ১দা হেনগৎহনবা য়াওরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "আর্মদ ফোর্সশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ঐখোয়গী জৱানশিংগী ইমুং-মনুংশিংবু ইকায় খুম্নবা অসি সরকার অসিগীদমক্তা নেগোসিএৎ তৌবা য়াদ্রবা মরুওইবা অমনি।"
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভিক্সিত ভারতকী মঙলান অসি চাউখৎপা, মহৌশা অমসুং কলচরবু চপ মান্ননা য়াওহনগদবনি। এক্সপ্রেসৱে অসি শঙ্গাবগীদমক মহাক্না দিল্লী, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং লৈবাক পুম্বগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "হীরম খুদিংমক্তা লৈবাকনীংবা, ভক্তি অমসুং চাউখৎ-থৌরাং অসি অমত্তা ওইনা পুনশিনবা অসিনা ঐখোয়না তশেংনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপা ঙমহনগনি।"