Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Delhi–Dehradun Economic Corridor
The Delhi-Dehradun Economic Corridor, being inaugurated today, is a world-class infrastructure project that will deepen connectivity, boost the economy and tourism: PM
With the completion of 25 years since its formation, Uttarakhand has now entered its 26th year; Today, with the inauguration of the Delhi-Dehradun Expressway, another major milestone has been added: PM
The Dehradun-Delhi Economic Corridor will transform the entire region: PM
The Corridor will save time, travel will become cheaper and faster, people will spend less on petrol and diesel, and fares and freight costs will decrease;it will also facilitate employment: PM
Our mountains, these forest areas, this heritage of Devbhoomi, these are very, very sacred places; It is our duty to keep such places clean: PM
Plastic bottles, heaps of garbage in these areas hurt the sanctity of Devbhoomi ; it is very essential that we keep these sites of Devbhoomi, our pilgrimage sites, clean and beautiful: PM
14 APR 2026 4:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Delhi-Dehradun Economic Corridor, marking a landmark moment in the development of Uttarakhand and the broader region. Speaking at the event in Dehradun, the Prime Minister extended greetings to the people of the country on the occasion of Baisakhi, Bohag Bihu and Puthandu, noting that the inauguration coincides with a period of festive celebration across India.
Paying obeisance to the sacred land of Devbhoomi, the Prime Minister noted that the Char Dham Yatra, covering Yamunotri, Gangotri, Kedarnath and Badrinath, is set to commence in the coming days, a moment awaited with deep devotion by millions across the country. He also offered prayers to Panch Badri, Panch Kedar, Panch Prayag and the revered deities of the region, including Maa Sankatla and Maa Daat Kali, whose temple he visited before the event. "The blessings of Maa Daat Kali have been a great strength in completing a project of this magnitude," said PM Modi.
Marking the occasion of Dr. B.R. Ambedkar's birth anniversary, the Prime Minister paid tribute to Baba Saheb on behalf of the entire nation. Highlighting Ambedkar's lifelong commitment to justice for the poor and the marginalised, he noted that the government's policies over the past decade have sought to uphold constitutional values, from the abrogation of Article 370 to the elimination of Maoism and Naxalism in dozens of districts. "Uttarakhand has shown the way to the entire country by advancing the constitutional aspiration of a Uniform Civil Code," affirmed PM Modi.
Reflecting on Uttarakhand's journey as a state entering its twenty-sixth year, the Prime Minister recalled his earlier declaration that the third decade of this century would be Uttarakhand's decade. He noted that with the current Government's policies and the hard work of the people, the young state continues to add new dimensions to its development. "This expressway will give fresh momentum to Uttarakhand's growth," asserted shri Modi.
The Prime Minister remarked that a nation's future is written in its roads, highways, expressways, airways, railways and waterways. Underlining the unprecedented pace of infrastructure development in the country, he pointed out that while infrastructure spending stood at less than ₹2 lakh crore per year before 2014, it has now grown more than sixfold to over ₹12 lakh crore annually. "Infrastructure projects worth more than ₹2.25 lakh crore are currently underway in Uttarakhand alone," affirmed Shri Modi.
Enumerating recent developments in the Delhi-Western UP-Uttarakhand region, the Prime Minister noted the expansion of Delhi Metro, the launch of Metro services in Meerut, the inauguration of the Delhi-Meerut Namo Bharat Rail, the commencement of the Noida International Airport and MRO facility, all within a short span of time. "Imagine the scale at which infrastructure is being built across the entire country , what is happening in this one small region is just a glimpse of that," remarked Shri Modi.
Detailing the transformative benefits of the Delhi-Dehradun Economic Corridor, the Prime Minister highlighted the project's multi-dimensional impact on the region. He noted that the expressway is set to significantly reduce travel time and costs for commuters, leading to substantial fuel savings and lower freight charges.With an investment of ₹12,000 crore already infused into construction, the project has emerged as a major employment engine, providing livelihoods to thousands of engineers, laborers, and transport workers. PM Modi emphasized that farmers and animal herders will also benefit as their produce reaches larger markets with greater speed. He observed that the corridor, which passes through Ghaziabad, Baghpat, Baraut, Shamli, and Saharanpur, is poised to revitalize these cities in Uttar Pradesh as well. "This is not just a road; it opens new avenues for trade, industry, warehousing, and logistics across the entire region," asserted Shri Modi.
Emphasising the tourism potential of the new expressway, the Prime Minister noted that Dehradun, Haridwar, Rishikesh, Mussoorie and the Char Dham circuit will all be more accessible. He added that Uttarakhand is increasingly becoming a premier destination for winter tourism, winter sports and destination weddings. Noting the importance of year-round tourism for Uttarakhand's economy, he shared that winter pilgrimages have seen a remarkable surge visits to Adi Kailash and Om Parvat have grown from a few hundred to over 36,000 in 2025, while the Winter Char Dham Yatra saw participation rise from 80,000 in 2024 to over 1.5 lakh in 2025. "When tourism grows, everyone benefits, hotels, dhabas, taxis, home stays, the entire local economy gets a boost," remarked Shri Modi.
Stressing the government's commitment to balancing progress with nature and culture, the Prime Minister highlighted the construction of a nearly 12-kilometre elevated wildlife corridor as part of the expressway, designed to ensure that animals, including elephants, face no disruption. He also urged tourists and pilgrims visiting the mountains and forests of Devbhoomi to keep these sacred spaces clean and free of plastic waste. "Our effort is that while infrastructure serves people, the wildlife and natural heritage of these areas must also be protected," emphasised Shri Modi.
Looking ahead to the Kumbh Mela in Haridwar next year, the Prime Minister called upon all stakeholders to ensure the event is grand, divine and clean. He also spoke about the Nanda Devi Rajjat Yatra, a living example of India's cultural consciousness , where Goddess Nanda is revered as a daughter and bid farewell with full honour, with the significant participation of women making it especially meaningful. "The Rajjat Yatra is not just a journey of faith; it is a testament to our living cultural heritage," asserted Shri Modi.
Turning to the issue of women's empowerment, the Prime Minister noted that the government remains firmly committed to the safety, security and political participation of women. He recalled that after four decades of waiting, Parliament had passed the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, guaranteeing 33 per cent reservation for women in the Lok Sabha and state assemblies. He announced that a special discussion has been scheduled in Parliament from April 16 to take this forward. Appealing to all political parties from the soil of Devbhoomi, he urged them to support the amendment to ensure the law comes into effect from the 2029 general elections. "This is the wish of every sister and daughter of this country, and we must fulfil it with unanimity," remarked Shri Modi.
Paying tribute to Uttarakhand's proud military tradition from the historic venue of Garhi Cantonment, the Prime Minister recalled the valour of martyrs like Rifleman Jaswant Singh Rawat in the 1962 war. He outlined several welfare measures for ex-servicemen, including disbursement of nearly ₹1.25 lakh crore under One Rank One Pension, a 36 per cent increase in the health scheme budget for veterans, home delivery of medicines for ex-servicemen above 70 years of age, doubling of children's education grants and enhancement of daughters' marriage assistance from ₹50,000 to ₹1 lakh. "Strengthening the armed forces and honouring our soldier families are non-negotiable priorities for this government," affirmed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister said that the vision of a Viksit Bharat must encompass progress, nature and culture in equal measure. He extended heartfelt congratulations to the people of Delhi, Uttar Pradesh, Uttarakhand and the entire nation on the inauguration of the expressway. "Combining patriotism, devotion and development across every dimension, that is how we will build a truly Developed India," asserted Shri Modi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লী–ডেৰাডুন অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
আজি উদ্বোধন হোৱা দিল্লী-ডেৰাডুন অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ হৈছে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প, যিয়ে সংযোগ গভীৰ কৰিব, অৰ্থনীতি তথা পৰ্যটনক উন্নীত কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
গঠনৰ ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে উত্তৰাখণ্ডই এতিয়া ২৬ বছৰত ভৰি দিছে; আজি দিল্লী-ডেৰাডুন এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধনৰ লগে লগে আৰু এটা ডাঙৰ মাইলৰ খুঁটি সংযোজন কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ডেৰাডুন-দিল্লী অৰ্থনৈতিক কৰিডৰে সমগ্ৰ অঞ্চলটোক ৰূপান্তৰিত কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৰিডৰটোৱে সময় ৰাহি কৰিব, যাত্ৰা সস্তা আৰু দ্ৰুত হ’ব, মানুহে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ বাবে কম খৰচ কৰিব আৰু ভাড়া তথা সামগ্ৰী পৰিবহনৰ খৰচ কমি যাব;ইয়াৰ দ্বাৰা কৰ্মসংস্থাপনৰো সুবিধা হ’ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ পাহাৰ, এই বনাঞ্চল, দেৱভূমিৰ এই ঐতিহ্য, এইবোৰ অতি পবিত্ৰ ; এনে ঠাইবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাটো আমাৰ কৰ্তব্য: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই অঞ্চলবোৰত প্লাষ্টিকৰ বটল, জাবৰৰ দমে দেৱভূমিৰ পবিত্ৰতাক আঘাত কৰে ; দেৱভূমিৰ এই স্থানসমূহ, আমাৰ তীৰ্থস্থানসমূহ, পৰিষ্কাৰ আৰু সুন্দৰ কৰি ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
14 APR 2026 4:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰাখণ্ড আৰু বিস্তৃত ৱঅঞ্চলৰ উন্নয়নৰ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে দিল্লী-ডেৰাডুন অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ উদ্বোধন কৰে। ডেৰাডুনত অনুষ্ঠিত অনুষ্ঠানত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৈশাখী, ব’হাগ বিহু আৰু পুথাণ্ডু উপলক্ষ্যে দেশবাসীক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত চলি থকা উৎসৱমুখৰ উদযাপনৰ মিল থকা বুলি উল্লেখ কৰে।
দেৱভূমিৰ পবিত্ৰ ভূমিলৈ প্ৰণাম জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যমুনোত্ৰী, গংগোত্ৰী, কেদাৰনাথ আৰু বদ্ৰীনাথক সামৰি লোৱা চাৰ ধাম যাত্ৰা আগন্তুক দিনত আৰম্ভ হ’ব, যিটো মুহূৰ্তৰ বাবে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ লোকে গভীৰ ভক্তিৰে অপেক্ষা কৰি আছে। লগতে পঞ্চ বদ্ৰী, পঞ্চ কেদাৰ, পঞ্চ প্ৰয়াগ আৰু অঞ্চলটোৰ পূজনীয় দেৱতাসকলৰ লগতে মা সংকটলা আৰু মা দত কালি, যিবোৰ মন্দিৰ তেওঁ এই অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে দৰ্শন কৰে আৰু প্ৰাৰ্থনা জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে মা দত কালিৰ আশীৰ্বাদে এই পৰিসৰৰ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাত এক বৃহৎ শক্তিৰ সৃষ্টি কৰিছে।
অনুষ্ঠানতে ড০ বি.আৰ. আম্বেদকাৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ হৈ বাবা চাহেবক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। দৰিদ্ৰ আৰু সমাজৰ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ লোকৰ ন্যায়ৰ প্ৰতি আম্বেদকাৰৰ আজীৱন দায়বদ্ধতাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত চৰকাৰৰ নীতিয়ে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিলৰ পৰা কেইবা ডজনো জিলাত মাওবাদ আৰু নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰালৈকে সাংবিধানিক মূল্যবোধক ৰক্ষা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে উত্তৰাখণ্ডই এক ইউনিফৰ্ম চিভিল কোডৰ সাংবিধানিক আকাংক্ষাক আগুৱাই লৈ গৈ সমগ্ৰ দেশক পথ দেখুৱাইছে।
২৬ বছৰত ভৰি দিয়া ৰাজ্য হিচাপে উত্তৰাখণ্ডৰ যাত্ৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই শতিকাৰ তৃতীয় দশক উত্তৰাখণ্ডৰ দশক হ’ব বুলি পূৰ্বৰ ঘোষণাৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ নীতি আৰু জনসাধাৰণৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফলত নতুন ৰাজ্যখনে নিজৰ উন্নয়নত নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰি আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই এক্সপ্ৰেছৱেই উত্তৰাখণ্ডৰ বৃদ্ধিত গতি প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এখন দেশৰ ভৱিষ্যত ইয়াৰ পথ, ঘাইপথ, এক্সপ্ৰেছৱে, বিমানপথ, ৰে'লপথ আৰু জলপথত লিখা থাকে। দেশৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ অভূতপূৰ্ব গতিৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ আগতে আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যয় বছৰি ২ লাখ কোটি টকাতকৈও কম আছিল যদিও এতিয়া ই ছগুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাই বছৰি ১২ লাখ কোটি টকাৰ ওপৰত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বৰ্তমান কেৱল উত্তৰাখণ্ডতে ২.২৫ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰকল্প চলি আছে।
দিল্লী-পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশ- উত্তৰাখণ্ড অঞ্চলৰ শেহতীয়া পৰিঘটনাসমূহ গণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লী মেট্ৰ’ৰ সম্প্ৰসাৰণ, মীৰুটত মেট্ৰ’ সেৱা আৰম্ভ, দিল্লী-মীৰুট নমো ভাৰত ৰে’লৰ উদ্বোধন, নয়ডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আৰু এম আৰ অ’ৰ সুবিধা আৰম্ভ হোৱা আদি কথাবোৰ কম সময়ৰ ভিতৰতে হোৱা বুলি উল্লেখ কৰে। "কল্পনা কৰকচোন সমগ্ৰ দেশতে আন্তঃগাঁথনি কিমান পৰিসৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে , এই এটা সৰু অঞ্চলত যি হৈ আছে সেয়া তাৰ আভাসহে মাত্ৰ," শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
দিল্লী-ডেৰাডুন অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ পৰিৱৰ্তনশীল লাভৰ বিষয়ে বিতংভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোত প্ৰকল্পটোৰ বহুমাত্ৰিক প্ৰভাৱৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এক্সপ্ৰেছৱেই যাতায়তৰ সময় আৰু খৰচ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব, যাৰ ফলত ইন্ধনৰ যথেষ্ট ৰাহি হ’ব আৰু সামগ্ৰী পৰিবহনৰ খৰচ কম হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে কৃষক আৰু পশুপালকসকলো লাভাৱান্বিত হ’ব । কাৰণ তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী অধিক গতিৰে বৃহৎ বজাৰত উপনীত হ’ব। তেওঁ পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে গাজিয়াবাদ, বাঘপাট, বৰাউত, ছামলী আৰু চাহাৰণপুৰৰ মাজেৰে যোৱা কৰিড’ৰটোৱে উত্তৰ প্ৰদেশৰ এই চহৰসমূহকো পুনৰুজ্জীৱিত কৰিবলৈ সাজু হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এইটো কেৱল এটা পথ নহয়, ই সমগ্ৰ অঞ্চলটোত বাণিজ্য, উদ্যোগ, গুদাম, আৰু লজিষ্টিকছৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে।
নতুন এক্সপ্ৰেছৱেৰ পৰ্যটন সম্ভাৱনাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ডেৰাডুন, হৰিদ্বাৰ, ঋষিকেশ, মছৌৰী আৰু চাৰ ধাম চাৰ্কিট সকলো অধিক সুলভ হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰাখণ্ড ক্ৰমান্বয়ে শীতকালীন পৰ্যটন, শীতকালীন ক্ৰীড়া আৰু গন্তব্য বিবাহৰ বাবে প্ৰধান গন্তব্যস্থানত পৰিণত হৈছে। উত্তৰাখণ্ডৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে বছৰজুৰি পৰ্যটনৰ গুৰুত্ব লক্ষ্য কৰি তেওঁ কয় যে শীতকালীন তীৰ্থযাত্ৰাত আদি কৈলাশ আৰু ওম পৰ্বত ভ্ৰমণকাৰীৰ সংখ্যাত উল্লেখযোগ্য উত্থান ঘটিছে , ২০২৫ চনত কেইবাশৰ পৰা ৩৬,০০০ৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে, আনহাতে শীতকালীন চাৰ ধাম যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণকাৰীৰ সংখ্যা ২০২৪ চনত ৮০,০০০ৰ পৰা ২০২৫ চনত ১.৫ লাখৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে । "যেতিয়া পৰ্যটন বৃদ্ধি পায়, সকলোৱে লাভাৱান্বিত হয়, হোটেল, ধাবা, টেক্সি, হোম ষ্টে, সমগ্ৰ স্থানীয় অৰ্থনীতিয়ে গতি লাভ কৰে," শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ সৈতে প্ৰগতিৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক্সপ্ৰেছৱেৰ অংশ হিচাপে প্ৰায় ১২ কিলোমিটাৰ উচ্চতাত বন্যপ্ৰাণী কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে, ইয়াক হাতীকে ধৰি আন জীৱ-জন্তুৱে যাতে কোনো ধৰণৰ ব্যাঘাতৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেৱভূমিৰ পাহাৰ-বনাঞ্চল ভ্ৰমণ কৰা পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলকো এই পবিত্ৰ স্থানসমূহ পৰিষ্কাৰ আৰু প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনামুক্ত কৰি ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ প্ৰচেষ্টা এই যে আন্তঃগাঁথনিয়ে মানুহক সেৱা আগবঢ়ায় যদিও এই অঞ্চলসমূহৰ বন্যপ্ৰাণী আৰু প্ৰাকৃতিক ঐতিহ্যকো সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব।
অহা বছৰ হৰিদ্বাৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া কুম্ভমেলাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো অংশীদাৰক আহ্বান জনায় যে এই অনুষ্ঠানটো ঐশ্বৰিক আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন হোৱাটো নিশ্চিত কৰক। ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক চেতনাৰ জীৱন্ত নিদৰ্শন নন্দা দেৱী ৰজ্জত যাত্ৰাৰ বিষয়েও তেওঁ কয় , য'ত দেৱী নন্দাক কন্যা হিচাপে শ্ৰদ্ধা কৰা হয় আৰু পূৰ্ণ সন্মানেৰে বিদায় দিয়া হয়, মহিলাসকলৰ উল্লেখযোগ্য অংশগ্ৰহণে ইয়াক বিশেষভাৱে অৰ্থপূৰ্ণ কৰি তুলিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ৰজ্জত যাত্ৰা কেৱল বিশ্বাসৰ যাত্ৰা নহয়, ই আমাৰ জীৱন্ত সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰমাণ।
মহিলা সৱলীকৰণৰ বিষয়টোত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মহিলাসকলৰ সুৰক্ষা আৰু ৰাজনৈতিক অংশগ্ৰহণৰ প্ৰতি চৰকাৰ দৃঢ়ভাৱে দায়বদ্ধ হৈ আছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে চাৰি দশক ধৰি অপেক্ষাৰ অন্তত সংসদে লোকসভা আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰি নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম গৃহীত কৰিছিল।
এই কথা আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা সংসদত এক বিশেষ আলোচনাৰ দিন ধাৰ্য কৰা হৈছে বুলি তেওঁ ঘোষণা কৰে। দেৱভূমিৰ মাটিৰ পৰাই তেওঁ সকলো ৰাজনৈতিক দলক ২০২৯ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ পৰা আইনখন কাৰ্যকৰী হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সংশোধনীক সমৰ্থন জনাবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এয়া এই দেশৰ প্ৰতিগৰাকী ভগ্নী-কন্যাৰ ইচ্ছা আৰু আমি ইয়াক সৰ্বসন্মতিক্ৰমে পূৰণ কৰিব লাগিব। গড়ী ছাউনীৰ ঐতিহাসিক স্থানৰ পৰা উত্তৰাখণ্ডৰ গৌৰৱময় সামৰিক পৰম্পৰাক শ্ৰদ্ধা জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৯৬২ চনৰ যুদ্ধত ৰাইফলমেন যশৱন্ত সিং ৰাৱটৰ দৰে শ্বহীদৰ বীৰত্বক স্মৰণ কৰে।
তেওঁ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ লোকৰ বাবে কেইবাটাও কল্যাণমূলক ব্যৱস্থাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে, য’ত ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চনৰ অধীনত প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি টকাৰ ধন প্ৰদান, প্ৰবীণ সৈনিকৰ স্বাস্থ্য আঁচনিৰ বাজেট ৩৬ শতাংশ বৃদ্ধি, ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ বাবে ঔষধ ঘৰতে প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা, সৈনিকৰ সন্তানৰ শিক্ষাৰ অনুদান দুগুণ কৰা আৰু কন্যাৰ বিবাহ সাহায্য ৫০,০০০ টকাৰ পৰা ১ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা আদি আছে । শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে সশস্ত্ৰ বাহিনীক শক্তিশালী কৰা আৰু আমাৰ সৈনিকৰ পৰিয়ালক সন্মান জনোৱাটো এই চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় ।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এখন বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে প্ৰগতি, প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিক সমানে সামৰি ল’ব লাগিব। তেওঁ দিল্লী, উত্তৰ প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ডৰ লগতে সমগ্ৰ দেশবাসীলৈ এক্সপ্ৰেছ ৱে’ উদ্বোধনৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে, “প্ৰতিটো মাত্ৰাত দেশপ্ৰেম, ভক্তি আৰু উন্নয়নৰ সংমিশ্ৰণ ঘটাই আমি এনেদৰেই প্ৰকৃততে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িম।”
The Delhi-Dehradun Economic Corridor, being inaugurated today, is a world-class infrastructure project that will deepen connectivity, boost the economy and tourism. https://t.co/5TayGK4QLZ
— Narendra Modi (@narendramodi) April 14, 2026
उत्तराखंड राज्य अपनी स्थापना के 25 वर्ष पूरा करने के साथ ही 26वें वर्ष में प्रवेश कर चुका है।
आज दिल्ली-देहरादून एक्सप्रेस-वे के उद्घाटन के साथ इस प्रगति में एक और बड़ी उपलब्धि जुड़ी है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) April 14, 2026
देहरादून-दिल्ली इक्नॉमिक कॉरिडोर से भी इस पूरे क्षेत्र का कायाकल्प होने जा रहा है।
पहला फायदा तो ये है कि इससे समय बचेगा... आना-जाना सस्ता और तेज होगा... लोगों का पेट्रोल-डीजल कम खर्च होगा... किराया-भाड़ा कम होगा।
दूसरा बड़ा फायदा रोजगार का होगा: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) April 14, 2026
हमारे पहाड़...ये वन क्षेत्र...देवभूमि की ये धरोहर... ये बहुत ही बहुत पवित्र स्थान हैं।
ऐसे स्थानों को साफ-सुथरा रखना हम सभी का कर्तव्य है।
इन इलाकों में प्लास्टिक की बोतलें...कूड़े-कचरे का ढेर... ये देवभूमि की पवित्रता को ठेस पहुंचाता है।
इसलिए बहुत आवश्यक है कि हम देवभूमि के…
— PMO India (@PMOIndia) April 14, 2026