Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Delhi–Dehradun Economic Corridor
The Delhi-Dehradun Economic Corridor, being inaugurated today, is a world-class infrastructure project that will deepen connectivity, boost the economy and tourism: PM
With the completion of 25 years since its formation, Uttarakhand has now entered its 26th year; Today, with the inauguration of the Delhi-Dehradun Expressway, another major milestone has been added: PM
The Dehradun-Delhi Economic Corridor will transform the entire region: PM
The Corridor will save time, travel will become cheaper and faster, people will spend less on petrol and diesel, and fares and freight costs will decrease;it will also facilitate employment: PM
Our mountains, these forest areas, this heritage of Devbhoomi, these are very, very sacred places; It is our duty to keep such places clean: PM
Plastic bottles, heaps of garbage in these areas hurt the sanctity of Devbhoomi ; it is very essential that we keep these sites of Devbhoomi, our pilgrimage sites, clean and beautiful: PM
14 APR 2026 4:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Delhi-Dehradun Economic Corridor, marking a landmark moment in the development of Uttarakhand and the broader region. Speaking at the event in Dehradun, the Prime Minister extended greetings to the people of the country on the occasion of Baisakhi, Bohag Bihu and Puthandu, noting that the inauguration coincides with a period of festive celebration across India.
Paying obeisance to the sacred land of Devbhoomi, the Prime Minister noted that the Char Dham Yatra, covering Yamunotri, Gangotri, Kedarnath and Badrinath, is set to commence in the coming days, a moment awaited with deep devotion by millions across the country. He also offered prayers to Panch Badri, Panch Kedar, Panch Prayag and the revered deities of the region, including Maa Sankatla and Maa Daat Kali, whose temple he visited before the event. "The blessings of Maa Daat Kali have been a great strength in completing a project of this magnitude," said PM Modi.
Marking the occasion of Dr. B.R. Ambedkar's birth anniversary, the Prime Minister paid tribute to Baba Saheb on behalf of the entire nation. Highlighting Ambedkar's lifelong commitment to justice for the poor and the marginalised, he noted that the government's policies over the past decade have sought to uphold constitutional values, from the abrogation of Article 370 to the elimination of Maoism and Naxalism in dozens of districts. "Uttarakhand has shown the way to the entire country by advancing the constitutional aspiration of a Uniform Civil Code," affirmed PM Modi.
Reflecting on Uttarakhand's journey as a state entering its twenty-sixth year, the Prime Minister recalled his earlier declaration that the third decade of this century would be Uttarakhand's decade. He noted that with the current Government's policies and the hard work of the people, the young state continues to add new dimensions to its development. "This expressway will give fresh momentum to Uttarakhand's growth," asserted shri Modi.
The Prime Minister remarked that a nation's future is written in its roads, highways, expressways, airways, railways and waterways. Underlining the unprecedented pace of infrastructure development in the country, he pointed out that while infrastructure spending stood at less than ₹2 lakh crore per year before 2014, it has now grown more than sixfold to over ₹12 lakh crore annually. "Infrastructure projects worth more than ₹2.25 lakh crore are currently underway in Uttarakhand alone," affirmed Shri Modi.
Enumerating recent developments in the Delhi-Western UP-Uttarakhand region, the Prime Minister noted the expansion of Delhi Metro, the launch of Metro services in Meerut, the inauguration of the Delhi-Meerut Namo Bharat Rail, the commencement of the Noida International Airport and MRO facility, all within a short span of time. "Imagine the scale at which infrastructure is being built across the entire country , what is happening in this one small region is just a glimpse of that," remarked Shri Modi.
Detailing the transformative benefits of the Delhi-Dehradun Economic Corridor, the Prime Minister highlighted the project's multi-dimensional impact on the region. He noted that the expressway is set to significantly reduce travel time and costs for commuters, leading to substantial fuel savings and lower freight charges.With an investment of ₹12,000 crore already infused into construction, the project has emerged as a major employment engine, providing livelihoods to thousands of engineers, laborers, and transport workers. PM Modi emphasized that farmers and animal herders will also benefit as their produce reaches larger markets with greater speed. He observed that the corridor, which passes through Ghaziabad, Baghpat, Baraut, Shamli, and Saharanpur, is poised to revitalize these cities in Uttar Pradesh as well. "This is not just a road; it opens new avenues for trade, industry, warehousing, and logistics across the entire region," asserted Shri Modi.
Emphasising the tourism potential of the new expressway, the Prime Minister noted that Dehradun, Haridwar, Rishikesh, Mussoorie and the Char Dham circuit will all be more accessible. He added that Uttarakhand is increasingly becoming a premier destination for winter tourism, winter sports and destination weddings. Noting the importance of year-round tourism for Uttarakhand's economy, he shared that winter pilgrimages have seen a remarkable surge visits to Adi Kailash and Om Parvat have grown from a few hundred to over 36,000 in 2025, while the Winter Char Dham Yatra saw participation rise from 80,000 in 2024 to over 1.5 lakh in 2025. "When tourism grows, everyone benefits, hotels, dhabas, taxis, home stays, the entire local economy gets a boost," remarked Shri Modi.
Stressing the government's commitment to balancing progress with nature and culture, the Prime Minister highlighted the construction of a nearly 12-kilometre elevated wildlife corridor as part of the expressway, designed to ensure that animals, including elephants, face no disruption. He also urged tourists and pilgrims visiting the mountains and forests of Devbhoomi to keep these sacred spaces clean and free of plastic waste. "Our effort is that while infrastructure serves people, the wildlife and natural heritage of these areas must also be protected," emphasised Shri Modi.
Looking ahead to the Kumbh Mela in Haridwar next year, the Prime Minister called upon all stakeholders to ensure the event is grand, divine and clean. He also spoke about the Nanda Devi Rajjat Yatra, a living example of India's cultural consciousness , where Goddess Nanda is revered as a daughter and bid farewell with full honour, with the significant participation of women making it especially meaningful. "The Rajjat Yatra is not just a journey of faith; it is a testament to our living cultural heritage," asserted Shri Modi.
Turning to the issue of women's empowerment, the Prime Minister noted that the government remains firmly committed to the safety, security and political participation of women. He recalled that after four decades of waiting, Parliament had passed the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, guaranteeing 33 per cent reservation for women in the Lok Sabha and state assemblies. He announced that a special discussion has been scheduled in Parliament from April 16 to take this forward. Appealing to all political parties from the soil of Devbhoomi, he urged them to support the amendment to ensure the law comes into effect from the 2029 general elections. "This is the wish of every sister and daughter of this country, and we must fulfil it with unanimity," remarked Shri Modi.
Paying tribute to Uttarakhand's proud military tradition from the historic venue of Garhi Cantonment, the Prime Minister recalled the valour of martyrs like Rifleman Jaswant Singh Rawat in the 1962 war. He outlined several welfare measures for ex-servicemen, including disbursement of nearly ₹1.25 lakh crore under One Rank One Pension, a 36 per cent increase in the health scheme budget for veterans, home delivery of medicines for ex-servicemen above 70 years of age, doubling of children's education grants and enhancement of daughters' marriage assistance from ₹50,000 to ₹1 lakh. "Strengthening the armed forces and honouring our soldier families are non-negotiable priorities for this government," affirmed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister said that the vision of a Viksit Bharat must encompass progress, nature and culture in equal measure. He extended heartfelt congratulations to the people of Delhi, Uttar Pradesh, Uttarakhand and the entire nation on the inauguration of the expressway. "Combining patriotism, devotion and development across every dimension, that is how we will build a truly Developed India," asserted Shri Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
14 APR 2026 4:10PM by PIB Bhubaneswar
• ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି, ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବ, ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏହାର ଗଠନର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ସହିତ,
• ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବେ ଏହାର ୨୬ ତମ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି; ଆଜି, ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଉଦଘାଟନ ସହିତ, ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଯୋଡା ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଡେରାଡୁନ୍-ଦିଲ୍ଲୀ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏହି କରିଡର ସମୟ ବଞ୍ଚାଇବ, ଯାତ୍ରା ଶସ୍ତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ହେବ, ଲୋକମାନେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲରେ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ, ଏବଂ ଭଡ଼ା ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ; ଏହା ନିଯୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଗମ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମର ପର୍ବତ, ଏହି ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳ, ଦେବଭୂମିର ଏହି ଐତିହ୍ୟ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ; ଏପରି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା ରଖିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବୋତଲ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଳିଆ ଗଦା ଦେବଭୂମିର ପବିତ୍ରତାକୁ ଆଘାତ କରେ; ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ, ଆମେ ଦେବଭୂମିର ଏହି ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ, ଆମର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ, ସଫା ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ରଖିବୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଡେରାଡୁନ୍ ରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଷଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଶାଖୀ, ବୋହାଗ ବିହୁ ଏବଂ ପୁଥାଣ୍ଡୁ ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଉଦଘାଟନ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନର ଏକ ସମୟ ସହିତ ସମାନ।
ଦେବଭୂମିର ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯମୁନୋତ୍ରୀ, ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀ, କେଦାରନାଥ ଏବଂ ବଦ୍ରିନାଥକୁ ନେଇ ଚାରିଧାମ ଯାତ୍ରା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ସାରା ଦେଶ ଗଭୀର ଭକ୍ତି ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି। ସେ ପଞ୍ଚ ବଦ୍ରି, ପଞ୍ଚ କେଦାର, ପଞ୍ଚ ପ୍ରୟାଗ ଏବଂ ମା’ ସଙ୍କତଲା ଏବଂ ମା’ ଦାତ କାଳୀ ସମେତ ଅଞ୍ଚଳର ପୂଜ୍ୟ ଦେବତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ମନ୍ଦିର ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। "ମା’ ଦାତ କାଳୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏହି ବିଶାଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାରେ ଏକ ମହାନ ଶକ୍ତି ହୋଇଛି," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଡକ୍ଟର ବି.ଆର. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପକ୍ଷରୁ ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି, ଧାରା ୩୭୦ ରଦ୍ଦ କରିବାଠାରୁ ଡଜନ ଡଜନ ଜିଲ୍ଲାରେ ମାଓବାଦ ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦର ନିରାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। "ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏକ ସମାନ ନାଗରିକ ସଂହିତାର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପଥ ଦେଖାଇଛି," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ଛବିଶ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ପୂର୍ବ ଘୋଷଣାକୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଦଶନ୍ଧି ହେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ, ଯୁବ ରାଜ୍ୟ ଏହାର ବିକାଶରେ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। "ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଏହାର ରାସ୍ତା, ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ବାୟୁପଥ, ରେଳପଥ ଏବଂ ଜଳପଥରେ ଲେଖାଯାଇଛି। ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖର୍ଚ୍ଚ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା ବେଳେ ଏବେ ଏହା ଛଅ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ବାର୍ଷିକ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। "କେବଳ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଦିଲ୍ଲୀ-ପଶ୍ଚିମ ୟୁପି-ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶର ଗଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ମିରଟରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଦିଲ୍ଲୀ-ମିରଟ ନମୋ ଭାରତ ରେଳର ଉଦଘାଟନ, ନୋଏଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଏମଆରଓ ସୁବିଧାର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଏସବୁ କିଛି କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। "କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କେଉଁ ସ୍ତରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଏହି ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଅଞ୍ଚଳରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି ତାହା କେବଳ ଏହାର ଏକ ଝଲକ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଲାଭ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ହେବ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପୂର୍ବରୁ ୧୨,୦୦୦ କୋଟିର ନିବେଶ ସହିତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିଯୁକ୍ତି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ହଜାର ହଜାର ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ପରିବହନ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଚାଷୀ ଏବଂ ପଶୁପାଳକମାନେ ମଧ୍ୟ ଲାଭବାନ ହେବେ କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃହତ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗାଜିଆବାଦ, ବାଗପତ, ବାରାଉତ, ଶାମଲି ଏବଂ ସହାରନପୁର ଦେଇ ଯାଇଥିବା ଏହି କରିଡର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। "ଏହା କେବଳ ଏକ ରାସ୍ତା ନୁହେଁ; ଏହା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ, ଗୋଦାମ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ନୂତନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଡେରାଡୁନ, ହରିଦ୍ୱାର, ଋଷିକେଶ, ମସୁରୀ ଏବଂ ଚାରିଧାମ ସର୍କିଟ ଆହୁରି ସୁଗମ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଶୀତକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ବିବାହ ପାଇଁ କ୍ରମଶଃ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ବର୍ଷସାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶୀତକାଳୀନ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାରେ ଆଦି କୈଳାସ ଏବଂ ଓମ ପର୍ବତକୁ ଯାତ୍ରାର ସଂଖ୍ୟା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା ୨୦୨୫ ମସିହାରେ କିଛି ଶହରୁ ୩୬,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଶୀତକାଳୀନ ଚାରଧାମ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ୮୦,୦୦୦ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। "ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ସମସ୍ତେ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି, ହୋଟେଲ, ଢାବା, ଟ୍ୟାକ୍ସି, ହୋମ ଷ୍ଟେ, ସମଗ୍ର ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଥାଏ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ପ୍ରଗତିକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ କିଲୋମିଟର ଉଚ୍ଚ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କରିଡର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ହାତୀ ସମେତ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ନକରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ସେ ଦେବଭୂମିର ପର୍ବତ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ରଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। "ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରୁଥିବା ବେଳେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି।
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ହରିଦ୍ୱାରରେ କୁମ୍ଭମେଳାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମହାନ, ଦିବ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ନନ୍ଦ ଦେବୀ ରଜତ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଦେବୀ ନନ୍ଦାଙ୍କୁ ଏକ କନ୍ୟା ଭାବରେ ପୂଜା କରାଯାଏ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନର ସହିତ ବିଦାୟ ଦିଆଯାଏ, ମହିଳାମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏହାକୁ ବିଶେଷ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ। "ରଜତ ଯାତ୍ରା କେବଳ ବିଶ୍ୱାସର ଯାତ୍ରା ନୁହେଁ; ଏହା ଆମର ଜୀବନ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରମାଣ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସେ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରେ, ସଂସଦ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ପାସ୍ କରିଛି, ଯାହା ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଏପ୍ରିଲ ୧୬ ରୁ ସଂସଦରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି। ଦେବଭୂମିର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି, ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ୨୦୨୯ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରୁ ଏହି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସଂଶୋଧନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। "ଏହା ଏହି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କର ଇଚ୍ଛା, ଏବଂ ଆମକୁ ଏହାକୁ ସର୍ବସମ୍ମତି ସହିତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଗଢ଼ି କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟର ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଗର୍ବିତ ସାମରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୯୬୨ ଯୁଦ୍ଧରେ ରାଇଫଲମ୍ୟାନ୍ ଜସୱନ୍ତ ସିଂହ ରାୱତଙ୍କ ପରି ସହିଦଙ୍କ ବୀରତ୍ୱକୁ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପର ରୂପରେଖ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନସନ୍ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ, ପୂର୍ବତନ ସୈନିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା ବଜେଟରେ ୩୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି, ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକଙ୍କ ପାଇଁ ଘରୋଇ ଔଷଧ ବିତରଣ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଅନୁଦାନକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ବିବାହ ସହାୟତାକୁ ୫୦,୦୦୦ ରୁ ୧ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। "ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଆମର ସୈନିକ ପରିବାରକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଏହି ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଅବିଶ୍ଳେଷଣୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା,"ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଗତି, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମାନ ପରିମାଣରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ। ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ସେ ଦିଲ୍ଲୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। "ପ୍ରେମ, ଦେଶପ୍ରେମ, ଭକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି, ଆମେ ଏକ ପ୍ରକୃତ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିପାରିବୁ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।