PIB Backgrounder
ৱর্ল্দ হোমিওপেথী দে ২০২৬
হোংলক্লিবা মালেমগী ফিভমদা হোলিস্তিক হেল্থকেয়র অমা শাগৎপা
09 APR 2026 11:43AM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱারোলশিং
• চহি খুদিংগী এপ্রিল ১০দা পাংথোকপা ৱর্ল্দ হোমিওপেথি দেনা দোক্তর. হোমোওপেথী হৌদোক্লম্বা, হানেমনগী মফমদা ইকাইখুম্নবা উৎলি।
• ৱর্ল্দ হোমিওপেথী দে ২০২৬কী থিম অসি 'হোমিওপেথী ফোর সস্তেনেবল হেল্থ'নি।
• ভারত অসি মালেমদা হোমিওপেথিক্কী থবক তৌরিবা মীওই খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি।
• জর্মন মিসনরিশিংনা হিদাকশিং অসি য়েন্থোকপা হৌরকপদগী হোমিওপেথি অসি ভারততা অহানবা ওইনা ১৮১০দা লাকখি।
• ভারত্তা রেজিস্তর তৌরবা হোমিওপেথী দোক্তর লাখ ৩.৪৫, হোমিওপেথী দিসপেন্সরী ৮৫৯৩, হোমিওপেথী এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসন ২৭৭ অমসুং রিসর্স সেন্তর ৩৪ লৈরি।
লেপ্তনা চাউখৎলক্লিবা লিগেসি
সেম্যুএল হানেমন (1755-1843) অসি জর্মনগী দোক্তর অমনি। মহাক্না 18শুবা চহি-চাগী অথেঙবা শরুক্তা হোমিওপেথি হৌদোকখি। মহাক্কী সেমিনেল ৱার্ক, ওর্গানন ওফ মেদিসিননা মালেম শিনবা থুংনা হোমিওপেথিগী চৎনবী লমজিংদুনা লাক্লি অমসুং এপ্রিল ১০দা মহাক্কী মপোক কুমওন অসি ৱর্ল্দ হোমিওপেথি দে ওইনা পাংথোক্লি।
গ্রীক ৱাহৈ হোমোইস (মান্নবা) অমসুং পেতোস (অৱাবা) দগী লৌরকপা হোমিওপেথি অসি অনাবশিংবু অনাবশিংনা থেংনরিবা লাইওংশীংগা মান্নবা ইফেক্ত পুথোক্লিবা হিদাকশিং শীজিন্নদুনা লায়েংলিবা হিদাক্কী পথাপ অমনি। মসিগী এপ্রোচ অসি হোমিওপেথি হৌদোক্লম্বা সেম্যুএল হানেমননা ইং 1796দা ফোর্মেল ওইহনখি। মহাক্কী মপোক নুমিৎ এপ্রিল ১০দা মালেমগী হোমিওপেথী নুমিৎ ওইনা পালন তৌই। চহি অসিগী থিমদি 'হোমোপেথী ফোর সস্তেনেবল হেল্থ'নি।
মহাক্না মসিগী ফাউন্দেস্নেল থিওরীশিং শেমখি, অহানবদা "মরুপ মান্নবা লাইয়েং" হায়বসিনি, মসিনা ফনা লৈবা মীওই অমদা সিম্পটোম পুথোকপা ঙম্বা সবষ্টেন্সশিংনা, চেকশিন্না শেম্বা ফোর্মশিংদা, অনাবা মীওই অমদা মান্নবা সিম্পটোমশিং লায়েংবা ঙম্মী হায়না হায়রি। "মিনিমম দোজকী লো" হায়না খঙনবা অনিশুবা থিওরী অসিনা সাইদ ইফেক্তশীং হন্থহল্লগা হকচাংগী মশা-মশানা ফগৎলকপগী মেকানিজমশীংবু স্তিম্যুলেট তৌনবা য়াম্না দাইলুতেদ ওইবা রিমেদিশীং শিজিন্নবদা মরুওইবা পীরি।
হোমিওপেথিক হিদাকশিং অসি মহৌশাগী ওইবা সোর্সশিং হায়বদি পাম্বীশিং, মিনরেলশিং অমসুং শা-ষনগী পোৎলমশিংদগী দিল্যুসন অমসুং সুক্সুসনগী খুত্থাংদা শেম্মী, অমসুং মখোয় অসি টেব্লেটশিং, গ্লোবুলশিং অমসুং লিক্বিদশিংগুম্বা মওংদা শিজিন্নৈ। মরুওইবা মগুন অমা হায়রগদি লাইচৎ অদুখক্তদা য়ুম্ফম ওইবগী মহুত্তা পেসেন্ত অমগী মপুং ওইবা ফিজিকেল অমসুং মেন্টেল কন্দিসনদা য়ুম্ফম ওইদুনা লায়েংবগী ইন্দিভিজুএলাইজ এপ্রোচ অসিনি।
ভারত্তা, হোমিওপেথী অসি প্রিভেন্তিব কেয়র, ক্রোনিক দিজিজ মেনেজমেন্ত, অমসুং হোলিস্তিক ৱেল-ফীজদা মতেং পাংদুনা পাক শন্না শীজিন্নবা সিস্তেম অমা ওইরক্লি।
ৱর্ল্দ হোমিওপেথী দে ২০২৬: মরুওইবা হাইলাইতশিং
• লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোকপা: নেস্নেল কম্মিসন ফোর হোমিওপেথীনা রাজ্য কাউন্সিলশিং, ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং প্রেক্তিসনারশিংদা এপ্রিল ১০দা লৈবাক শীনবা থুংনা থবক থৌরমশিং পাংথোক্নবা হায়খ্রে।
• একাদমিক এনগেজমেন্ত: সেমিনারশিং, ক্লিনিকেল দিস্কসনশিং, অমসুং কম্পিতিসনশিংনা মহৈরোইশিং অমসুং প্রেক্তিসিয়নশিংগী মরক্তা লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌবা অমসুং প্রোফেস্নেল এক্সিলেন্স হেনগৎহনগনি।
• পব্লিক আউতচাইম: ফ্রী হেল্থ চেক-অপশিং, এৱারনেস কেম্পেনশিং, অমসুং কম্যুনিতি এক্তিবিতীশিংনা প্রিভেন্তিব অমসুং হোলিস্তিক কেয়রদা হোমিওপেথীগী থৌদাং অদু ময়েক শেংহল্লগনি।
• ক্রিএতিব পার্তিসিপেসন: ইসে রাইতিং, পোস্তর মেকিং, অমসুং অতেনবা ভিদিওশিংগুম্বা কম্পিতিসনশিংনা মীয়াম অমসুং মহৈরোইশিংবু হেন্না শরুক য়াহনগনি।
চৎনবীদগী পোলিসী প্রাইওরিতিদা
রেজিস্তর তৌরবা হোমিওপেথী প্রেক্তিসন্নর কোর্ত মিল্লিয়ন অমা লৈদুনা ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হোমিওপেথী ৱার্কফোর্সশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। হৌখিবা চহি চা অসিদা, সিস্তেম অসিনা হিংবা ঙম্বতা নত্তনা নেচরেল অমসুং প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রগী লৈবাক অসিগী মরাং কায়রবা ত্রেদিসনগা শম্নদুনা লৈরি।
মসিগী লেপ্পা লৈতনা লৌশিনবা অসি হৌখিবা চহিশিংদা ইন্সতিত্যুস্নেল সপোর্তকী মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। ২০১৪দা আয়ুশ মন্ত্রালয় লিংখৎপা অসিনা মরুওইবা অহোংবা অমা পুরকখি। রিসর্স, স্তেন্দার্দাইজেসন অমসুং গ্লোবেল আউতচিংবদা স্ত্রকচর তৌরবা ইন্তরভেন্সনগী খুত্থাংদা হোমিওপেথিদা অনৌবা পোলিসী ফোকস অমা পুরকখি। হোমিওপেথি অসি চৎনবীগী মতুং ইন্না চত্থরকপা থেরাপী অমা ওইরম্বদগী ভারতকী হেল্থকেয়র সিস্তেমগী পোলিসী-দাইরেক্ত কম্পোনেন্ত অমা ওইহনবদা হোৎনখিবশিং অসিনা মতেং পাংলি।
ভারত্তা হোমিওপেথিগী পুৱারী
হোমিওপেথি অসি ভারততা 19শুবা চহি-চাগী অঙনবা শরুক্তা হৌদোকখি, মসিনা তপ্না তপ্না পাকথোক চাউথোকপা হৌরকখি। ইং 1810গী অদুৱাইদা, সেম্যুএল হান্নীমেনগী শিষ্য অমা ওইরিবা জোন মার্টিন হোনীগবর্গরনা ভারত্তা থবক তৌবা হৌখি। মহাক্না ইং 1839দা মহারাজা রঞ্জিৎ সিংহবু মায় পাক্না লায়েংখিবনা ইলিৎশিং অমসুং মীয়ামগী মরক্তা মসিগী অয়াবা হেনগৎহনখি।
মরুওইবা মাইলস্তোনশিং
• ১৮৪৭: তামিল নাদুগী তঞ্জোরদা লিংখৎখিবা খ্বাইদগী অঙনবা হোমিওপেথিক হোস্পিতালশিংগী মনুংদা অমা
• বেঙ্গলদা প্রাক্তিসনর অমসুং ফিলান্ত্রোপিস্ত রাজেন্দ্র লাল দত্তানা শিংথানিংঙাই ওইবা প্রমোসন তৌখ্রে
• শক্নাইরবা দোক্তর মহেন্দ্র লাল সিরকারনা অয়াবা পীবনা থাজবা হেনগৎহল্লি
• কলকাতা, বনারস অমসুং এলাহাবাদতা দিস্পেনসরীশিং পাকথোক চাউথোকহনবা
নীংতম্লবা মতুংগী চাউখৎ-থৌরাং
মনীং তম্বা ফংলবা মতুংদা ভারত সরকারনা হোমিওপেথীবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা খোংথাং কয়া লৌখৎখি:
• ১৯৭৩: সেন্ত্রেল কাউন্সিল ওফ হোমিওপেথি লিংখৎপা
• 1978: সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিওপেথি লিংখৎপা
ইনিসিএতিবশিং অসিনা লম অসিদা রেগুলেসন, এজুকেসন অমসুং রিসর্চবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
ভারত্তা হোমিওপেথি ইনফ্রাস্ত্রকচর
হৌখিবা চহিশিংদা, হোমিওপেথীগী প্রমানদা য়ুম্ফম ওইবা ভেলিদেসনদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা হেনগৎলক্লি। ভারত অসি সিস্তেমেতিক রিসর্সকীদমক্তা মপাঙ্গল কনবা ফাউন্দেসন অমা শেম্লিবা দেদিকেতেদ হোমিওপেথিক রিসর্স সেন্তর ৩৪ রোমগী য়ুম্ফম্নি। হোমিওপেথীগী নেস্নেল কম্মিসন অমসুং সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিওপেথীগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা ক্লিনিকেল রিসর্চ, দ্রগ স্তেন্দার্দাইজেসন অমসুং ইন্তরদিসিপ্লিনরী স্তদীশিং খুমাং চাউশিলহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
সরকারনা শৌগৎলিবা ফোরমশিং, মরুওইনা ৱর্ল্দ হোমিওপেথি দেগী অকোইবদা পাংথোকপা ফোরমশিং অসি, দেতা-দাইরেক্ত ওইবা মহৈশিংদা হেন্না মীৎয়েং চংলি, মসিনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎপা সাইন্তিফিক এঙ্গেজমেন্তকী মায়কৈদা অহোংবা লাকপগী খুদম ওইরি।
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিওপেথি (সি.সি.আর.ঐচ.)
ন্যু দিল্লীদা য়ুম্ফম ওইবা, CCRHনা ক্লিনিকেল প্রেক্তিস মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হোমিওপেথীবু মালেম পুম্বনা য়ানবা ঙম্নবগীদমক সাইন্তিফিক অমসুং ইথিকল রিসর্চ প্রমোৎ তৌই। হোমিওপেথীদা সাইন্তিফিক রিসর্চ অসি ভারত শিনবা থুংনা ইন্সতিত্যুৎ/য়ুনিত ৩৩গী নেতৱর্ক অমগী খুত্থাংদা পাংথোক্লি।
সি.সি.আর.ঐচ.গী মরুওইবা থবকশিং
• দ্রগ প্রোভিং, ভেলিদাইজেসন অমসুং স্তেন্দার্দাইজেসন
• ক্লিনিকেল রিসর্চ, ভেরিফিকেসন, দোক্যুমেন্টেসন অমসুং পব্লিকেসন
• রিসর্চ কোলাবোরেসন অমসুং গ্রান্ত ইন এদ সপোর্ত
পব্লিক হেল্থ ইনিসিএতিবশিং:
• হকশেল ফবা অঙাং অমগী হোমিওপেথি
• কার্দিওভাসকুলর দিজিজ অমসুং ষ্ট্রোক (NPCDCS) গা পুনশিনবা
• স্বস্তিয়া রাখসান প্রোগ্রাম
• মমা অমসুং অঙাং শেন্নবগীদমক্তা হোমিওপেথিগী নেস্নেল কেম্পেন
নেস্নেল কম্মিসন ফোর হোমিওপেথি (এন.সি.ঐচ.)
নেস্নেল কম্মিসন ফোর হোমিওপেথি এক্ত, ২০২০গী মখাদা এন.সি.ঐচ. মসিগী মতুং ইন্না, বোর্দ ওফ গবর্নরশিং অমসুং হোমিওপেথি সেন্ত্রেল কাউন্সিল এক্ত, 1973গী মখাদা শেমখিবা হোমিওপেথি সেন্ত্রেল কাউন্সিলবু মুত্থৎখি।
এন.সি.ঐচ.গী মরুওইবা থবকশিং/ফঙ্কসনশিং:
• হোমিওপেথিক এজুকেসন অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংবু রেগুলেত তৌই
• করিক্যুলম অমসুং একাদমিক স্তেন্দর্দশিং লেপ্পী
• প্রেক্তিসনরশিংগী নেস্নেল রেজিস্তর থম্মী
• প্রোফেস্নেল ইথিক্স অমসুং প্রাক্টিসকী ক্বালিতী লৈহনবা
• হেল্থকেয়রগী মথৌ তাবশিং অমসুং থৌরাং তৌবগী চাং য়েংশিনবা
• স্তেত কাউন্সিল অমসুং বোর্দশিংগা কোওর্দিনেৎ তৌই
• কমপ্লাইএন্স মোনিতর তৌই অমসুং আপিলশিং য়েংশিল্লি
ইন্দিয়ন সিস্তেম ওফ মেদিসিন অসি ইন্সতিত্যুস্নেল ওইনা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং স্তেন্দার্দাইজেসন তৌবনা মপাঙ্গল কনবা রেগ্যুলেতরী অমসুং ক্বালিতী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লে, মসিনা সেক্তর অসিদা এজুকেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেং পাংলি।
২০১৩-১৪দগী ২০২৪-২৫ ফাওবদা হোমিওপেথী কোলেজশিং অমসুং সিৎশিংগী মশিং লেপ্তনা হেনগৎলকপা অসিনা হায়রিবা রেগ্যুলেতরী রিফোর্মশিং অসিগী শাফু অমসুং ভারত্তা হোমিওপেথী এজুকেসনগী পাকথোক চাউথোকপা তৌবা ঙম্বগী মতিক অদু উৎলি।
ফার্মাকোপেয়া কম্মিসন ফোর ইন্দিয়ন মেদিসিন & হোমিওপেথি (পি.সি.আই.এম.&ঐচ.)
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওফিস অমা ওইরিবা ফার্মাকোপোইয়া কম্মিসন ফোর ইন্দিয়ন মেদিসিন এন্দ হোমিওপেথি (পি.সি.আই.এম.এন্দ.ঐচ.) না মেদিসিন অমসুং হোমিওপেথিগী ইন্দিয়ন সিস্তেমশিংগী ফার্মাকোপোইয়া অমসুং ফোর্মুলরীশিং শেমগৎপগী থৌদাং লৌরি। মসিনা হায়রিবা হিদাক-লাংথকশিং অসিগী ক্বালিতী, সেফতী অমসুং স্তেন্দার্দাইজেসন লৈহন্নবা সেন্ত্রেল দ্রগ তেস্তিং-কুম-এপিলেৎ লেবোরেতরী ওইনা মথৌ তৌরি।
মসি অহানবদা সোসাইতী রেজিস্ত্রেসন এক্ত, ১৮৬০গী মখাদা ওগস্ত ১৮, ২০১০দা ফার্মাকোপোইয়া কম্মিসন ফোর ইন্দিয়ন মেদিসিন (পি.সি.আই.এম.) ওইনা লিংখৎখি। হোমিওপেথি অসি মসিগী মেন্দেতকী মনুংদা য়াওহন্দুনা, মসি মার্চ ২০, ২০১৪দা ফার্মাকোপোইয়া কম্মিসন ফোর ইন্দিয়ন মেদিসিন অমসুং হোমিওপেথি (পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ.) হায়না মমিং ওন্থোকখি।
আয়ুশ পোলিসী অমসুং স্কিমশিংনা হোমিওপেথীদা মতেং পাংলি
ভারত সরকারনা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী খুত্থাংদা এজুকেসন, রিসর্চ, ক্লিনিকেল সর্ভিস অমসুং পব্লিক হেল্থ ইন্তিগ্রেসনদা হোমিওপেথি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লবা স্কিম কয়া অমা পায়খৎলে। মসিগী খোঙথাংশিং অসিগী পান্দমদি এক্সেসিবিলিটি হেনগৎহনবা, ইভিদেন্স বেজ প্রেক্তিস প্রোমোট তৌবা, অমসুং প্রোফেস্নেল অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী শেমগৎপা, হোমিওপেথি অসি ভারতকী হেল্থকেয়র সিস্তেমগী সেফ, ইফেক্তিব অমসুং সাইন্তিফিক্লি ভেলিদেদ কম্পোনেন্ত অমা ওইহন্নবানি।
মরুওইবা স্কিমশিং অমসুং ইনিসিয়েতিবশিং:
নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন..এম.)
পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা সর্ভিস দেলিভরী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা হোমিওপেথি অমসুং অতৈ ত্রেদিস্নেল সিস্তেমশিংবু মেন্সত্রিম হেল্থকেয়রদা পুনশিনবা পান্দম থম্লিবা মরুওইবা প্রোগ্রাম অমনি।
• প্রাইমারি হেলথ সেন্তরশিং (পি.ঐচ.সি.শিং) অমসুং কম্ম্যুনিতী হেলথ সেন্তরশিংদা (সি.ঐচ.সি.শিং) হোমিওপেথি সর্ভিসশিং পুন্না লৈহনবা
• হোস্পিতালশিং, দিসপেন্সরীশিং অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা শেলগী তেংবাং পীবা
• নেস্নেল হেল্থ প্রোগ্রামশিংগা পুনশিনবা
• লৈবাক শিনবা থুংনা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির ১,৮৪,২৩৫ হেন্না মথৌ তৌহনখ্রে।
আয়ুর্সৱস্থ্যা
হোমিওপেথি ইন্সতিত্যুসনশিংগী মগুন হেনগৎহনবা অমসুং এদভান্স রিসর্চ অমসুং ক্লিনিকেল এক্সিলেন্স প্রমোৎ তৌবা।
• রিসর্স অমসুং ক্লিনিকেল ত্রেনিংগীদমক সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স লিংখৎপা
• ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং কেপাসিতী শেমগৎপা
• ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা পব্লিক হেল্থ ইন্তরভেন্সনশিং অমসুং কম্ম্যুনিতী আউতচাইৎ
অয়ুর্জিয়ান
হোমিওপেথী প্রাক্তিসনশিংগী মরক্তা প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্ত অমসুং রিসর্চ-ওরিয়েন্তেদ প্রেক্তিসন্দা মতেং পীবা কেপাসিতী বিল্দিং ইনিসিএতিব অমনি। মসিনা প্রোফেস্নেলশিংবু প্রোফেস্নেল ওরিএন্তেসন তৌনবা, ওজাশিং অমসুং দোক্তরশিংগী লৌশিং অপদেৎ তৌনবা অমসুং হোমিওপেথীগী চাউখৎলকপশিং শন্দোকপদা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি।
• মখা তানা মহৈ-মশিং তম্বা, ৱার্কশোপশিং অমসুং সেমিনারশিং
• ফেকল্তী দিবেলপমেন্ত অমসুং স্কিল হেনগৎহনবা
• রিসর্চকী ফলশিং দোক্যুমেন্ত তৌবা অমসুং শন্দোকপা
এক্সত্রা মুরেল রিসর্চ (EMR) স্কিম
নেসনেল হেল্থ প্রাইওরিটিশীংগা চুনবা ফন্দ পীবা রিসর্চকী খুত্থাংদা হোমিওপেথীগী সাইন্টিফিক ভেলিদেসন প্রোমোট তৌনবা ফ্লেগশিপ ইনিসিএটিভ অমা।
• চহি ২/৩গী ওইনা লুপা লাখ ৭০ ফাওবগী শেলথুমগী তেংবাং
• ক্লিনিকেল, ফার্মাসিউটিকল, অমসুং পব্লিক হেলথ রিসর্চ কোনশিল্লি
• লাইচৎ শন্দোরকপা, শাথীবা লায়নাশিং, অমসুং ইন্তিগ্রেতিব এপ্রোচশিংদা মীৎয়েং চংবা
• পব্লিকেসনশিং, পেটেন্টশিং অমসুং লৌশিং শন্দোকপদা মতেং পাংই
আয়ুশ ওুশধী গনবত্তা ইভাম উত্তপদান সমবর্ধন য়োজনা (আগুসি)
এ.ও.জি.য়ু.এস.ৱাই.গী পান্দমদি ভারত্তা দ্রগস এন্দ কোসমেতিক্স এক্ত, ১৯৪০গী মখাদা স্তেন্দার্দাইজেসন, ক্বালিতী মেনুফেকচরিং অমসুং রেগুলেতরী কমপ্লাইন্স প্রমোৎ তৌদুনা আয়ুর্বেদা, সিদ্ধা, য়ুনানি অমসুং হোমিওপেথি (এ.এস.য়ু. অমসুং ঐচ.)
মরুওইবা পান্দমশিং:
• ত্রেদিস্নেল হিদাক-লাংথকশিং পুথোক-পুশিন তৌবা ঙম্বগী চাং হেনগৎহনবা অমসুং এক্সপোর্ত তৌবা
• মগুন লৈবা প্রদক্সন অমসুং চাংয়েং তৌনবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজী অপগ্রেদ তৌবদা মতেং পীবা
• সেক্যুরিতী অমসুং ক্বালিতী কন্ত্রোলগী রেগুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা
• আয়ুশ দ্রগকী স্তেন্দর্দশিং ফগৎহন্নবা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা
বেনিফিসরীশিং অমসুং সপোর্ত:
• মেনুফেকচররশিং: ইক্বিপমেন্তকীদমক গ্রান্তশিং, WHO-GMP কমপ্লাইএন্স, কেপাসিতী এক্সপেন্দিসন
• তেস্তিং লেবোরেতরীশিং: এনালাইতিকেল ইক্বিপমেন্ত অমসুং ক্বালিতী কন্ত্রোলগীদমক শেল থাদবা
• ফার্মেসীশিং: ইনফ্রাস্ত্রকচর সপোর্ত, স্তেন্দার্দাইজেসন, রেগুলেতরী কমপ্লাইন্স
মেদিসিনেল প্লান্তশিং অসি আয়ুশকী হেল্থকেয়র সিস্তেমশিংগী মরুওইবা মচাক-মথুম ওইরি। মখোয় অসি স্পিসিস ৭,০০০-৭,৫০০ হেন্না কোনশিল্লি। আয়ুর্বেদা, য়োগ, য়ুনানি, সিদ্ধা অমসুং হোমিওপেথি অসি পাক শন্না চৎনরিবা ভারত্তা, অশেংবা, অৱাংবা থাক্কী হিদাক-লাংথকশিংগী রিসোর্সশিংগী দিমান্দ অসি হেনগৎলক্লি। মসিগী মতাংদা, মেদিসিনেল প্লান্ত ইনিসিএতিবশিং (NMPB) না হোমিওপেথিক হিদাক-লাংথকশিংগীদমক হিদাক-লাংথকশিং লেংদনা কঞ্জার্বেসন তৌবা, চাবা, অমসুং সপ্লাই তৌবা হায়বসি লেপ্পি। মগুন লৈবা কাঁচামাল ফংহনবদা মতেং পাংদুনা, মসিনা হেল্থকেয়র ফংহনবদা অমসুং লৌমী অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী পুন্সি মহিংদা মতেং পাংই। মগুন লৈবা হিদাক-লাংথকশিং মরাং কায়না ফংহনবা অসিনা আয়ুশ সিস্তেমগী য়ুম্ফম ওইরি, অদুবু মখোয়শিং অসি মপুং ফানা শীজিন্নবা হায়বসি তুং কোইনা চৎথরিবা এৱেরনেস অমসুং আউতরিচকী থবকশিংদা মখা পোল্লি।
ইনফোর্মেসন, এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন (আই.ই.সি.) ইনিসিএতিব অসিনা স্ত্রকচর তৌরবা কম্ম্যুনিকেসন স্ত্রাতিজীশিংগী খুত্থাংদা হোমিওপেথিগী মতাংদা এৱেরনেস অমসুং আউটরিচ হেনগৎহল্লি। মসিনা হোমিওপেথীগী মমল চঙবা অমসুং কান্নবশিংবু শৌগৎলি। মসি রিসর্চকী ফলশিং শন্দোক্তুনা, হকশেলগী কেম্পেনশিং অমসুং সেমিনারশিং পাংথোক্তুনা, মীয়ামগা মরী লৈনবা প্রোগ্রামশিং পাংথোক্তুনা, অমসুং প্রিভেন্তিব অমসুং প্রোমোতিব হেল্থকেয়র প্রেক্তিসশিং পুক্নিং থৌগৎতুনা ফংলি।
এক্সপর্ত এক্সচেঞ্জ, একাদমিক কোলাবোরেসন অমসুং স্কোলারশিপকী খুত্থাংদা মালেমগী থাক্তা শকখঙনবা প্রমোসন ওফ ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন ইন আয়ুশকা লোয়ননা, মসিগী হোৎনবা অসিনা পুন্না আয়ুশ সিস্তেমশিংগী দোমেস্তিক বেজ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল প্রসিদেন্স অনিমক মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
ইপিদেমিগী শেম-শাবা অমসুং রেস্পোন্সতা হোমিওপেথি
হোমিওপেথী অসি এপিদেমিগী শেম-শারিবা, প্রিভেন্তিব, প্রোমোতিব, অমসুং এদ্যুএন্ত স্ত্রাতেজিশিং শীজিন্নদুনা কম্প্লিমেন্তরী ত্রীল অমা ওইনা থোক্লক্লি। সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্স ইন হোমিওপেথী (সি.সি.আর.ঐচ.) না ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা ইন্সতিত্যুৎ/য়ুনিত ৩৩গী খুত্থাংদা লাইচৎ অসিগা মরী লৈনবা রিসর্স অমসুং মেদিকেল রিলিফ পাংথোক্লি।
মালেমগী থাক্তা হোমিওপেথিগী মাই পাকপগী ৱারীশিং
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্স ইন হোমিওপেথী (সি.সি.আর.ঐচ.) না ভারত অমসুং মালেমগী থাক অনিমক্তা লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হোমিওপেথিক ইন্তরভেন্সনশিং পায়খৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুওইবা খুদমশিংগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি:
• ভারত - জাপানিজ এনসেফেলাইতিস/..এস. (য়ু.পি.): বেলাদোন্না ২০০ অসি খুঙ্গং ৯৬দা মীওই লাখ হেনবদা য়েন্থোকপদা ..এস. কেসশিং থিংবদা মতেং পাংখি অমসুং স্তেন্দর্দ কেয়রগা পুনশিন্নবা মতমদা আউতকম ফগৎহনখি।
• ভারত - চিকুনগুনিয়া প্রিভেন্সন (কেরালা, 2007): মীওই 19,750 দা ব্রায়োনিয়া অলবা 30C পীখি, মসিনা লাইনা-লাইচৎ থোকপগী চাং য়াম্না হন্থহনখি, ফিবরগী কেসশিংদা ~84.5% য়াম্না থুনা ফগৎলকখি অমসুং পোস্ত-ক্রোনিক আর্থ্রাইতিস্তা ~90% ফগৎলকখি।
• ক্যুবা - দেঙ্গি মেনেজমেন্ত: হোমিওপেথিক কমপ্লেক্স (ব্রায়োনিয়া অলবা, য়ুপাটোরিয়ম পর্ফোলিএটম, জেলসেমিয়ম এস., দেঙ্গি নোজোদে) গা লায়েংলিবা পেসেন্ট 25,000 না ক্লিনিকেল ওইনা য়াম্না ফগৎলকপা অমসুং হোস্পিটালদা লৈবগী মতম হন্থরকপা উবা ফংখি।
• মল্তি-দিজিজ ইপিদেমিক কেম্পশিং (ইন্দিয়া): সি.সি.আর.ঐচ.না দেঙ্গি, মেলেরিয়া, তাইফোইদ, মিজলস, মেনিনজাইতিস, অমসুং কঞ্জ্যুক্টিভাইটিসকীদমক্তা সিম্পটোম-গাইদেদ অমসুং জেনস ইপিদেমিকস রীমেদিস শিজিন্নদুনা ইন্তরভেন্সন তৌই।
• কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স (ইন্দিয়া): আয়ুশ মন্ত্রালয়না মতেং পাংদুনা সেন্তর ১৩৬কী মীওই লাখ ৫দা প্রোফাইলেক্তিক ওইনা আর্সেনিকম এলবম ৩০সি শীজিন্নখি।
ৱারোইশিন: চৎনবীগা অহোংবা লাকপা
ভারতকী হোমিওপেথীনা মতমগী চৎনবীশিং অসি হৌজিক্কী মতমগী খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা মান্ননা চৎলিবা তোপ তোপ্পা খোঙচৎ অমা উৎলি। হোলিস্তিক হীলিংগী মরাং কায়রবা চৎনবী অমদা য়ুম্ফম ওইদুনা, সিস্তেম অসি সাইন্তিফিক রিসর্চ, রেগুলেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা, অমসুং এজুকেসনেল কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহনবা অসিনা লমজিংদুনা মশক থোকপা অহোংবা অমা লাক্লি। ত্রেদিসন অমসুং মোদর্নাইজেসনগী য়ানশিন্নবসিনা ঙসিগী হেল্থকেয়র লেন্দস্কেপ্তা মসিগী থাজবা অমসুং মসিগী মরী হেনগৎহল্লে।
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিওপেথি অমসুং নেস্নেল কম্মিসন ফোর হোমিওপেথিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা প্রেক্তিস, স্তেন্দার্দাইজেসন অমসুং প্রোফেস্নেল এক্সিলেন্স ফগৎহন্দুনা অহোংবা অসি উৎলি। মতম অমত্তদা, পব্লিক হেল্থ ইনিসিএতিবশিং অমসুং লাইচৎ থেংনবদা হোমিওপেথী পুন্সিনবনা হৌজিক্কী মতমগী হকশেলগী শিংনবশিং থেংনবদা মসিগী চাউখৎলক্লিবা থৌদাং অদু ময়েক শেংলে।
মখা তানা, ভারত্তা হোমিওপেথীনা হেন্না ইনক্লুসিব, এক্সেসিবল অমসুং ইন্তিগ্রেতিব হেল্থকেয়র সিস্তেম অমদা মতেং পাংনবা ফজনা লৈরে।
রিফরেন্সশিং
আয়ুশ মন্ত্রালয়
https://ayush.gov.in
https://elms.ayush.gov.in/homoeopathy
About PCIM&H - PHARMACOPOEIA COMMISSION FOR INDIAN MEDICINE & HOMOEOPATHY (Government of India)
https://ccrhindia.ayush.gov.in/emr?language_content_entity=en
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিওপেথি
https://ccrhindia.ayush.gov.in/
https://ccrhindia.ayush.gov.in/publications/annual-reports
https://ccrhindia.ayush.gov.in/publications/annual-reports
https://whdccrh.org/about.html
https://homeopathy.delhi.gov.in/homeopathy/origin-and-growth-homeopathy-india
https://www.google.com/url? sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://ayush.telangana.gov.in/open_record_view.php%3FID%3D150&ved=2ahUKEwjF7Oyc6caTAxVWTmwGHZ_FGjUQFnoECQABoQ&usg=AOvVaw2IYzqHzr6hHSsiz_CI_WDq
https://www.instagram.com/p/DIQLCJ9ptKd/?img_index=4
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx? relid=133271&utm_source=chatgpt.com&reg=3&lang=2
pdf য়েংনবগীদমক মফমসিদা নম্বীয়ু তৌবীয়ু

PIB Backgrounder
World Homoeopathy Day 2026
Reimagining Holistic Healthcare in a Changing World
09 APR 2026 11:43AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• World Homoeopathy Day observed each year on April 10, commemorates the birth anniversary of Dr. Hahnemann, the founder of Homoeopathy.
• The theme of World Homoeopathy Day 2026 is “Homoeopathy for Sustainable Health”.
• India accounts for one of the largest homoeopathic workforces in the world.
• Homoeopathy first entered India in 1810 when German missionaries began distributing the medicines.
• India has 3.45 lakh registered homoeopathy doctors, 8,593 homoeopathy dispensaries, 277 homoeopathy educational institutions and 34 research centres.
A Legacy that Continues to Evolve
Samuel Hahnemann (1755-1843) was a German physician, who founded homoeopathy in the late 18th century. His seminal work, Organon of Medicine, continues to guide Homoeopathy practice worldwide, and his birth anniversary on April 10 is observed as World Homoeopathy Day.
Homoeopathy, derived from the Greek words Homois (similar) and Pathos (suffering), is a system of medicine that treats diseases using remedies which produce effects similar to the symptoms experienced by the patient. This approach was formalised in 1796 by Samuel Hahnemann, the founder of Homoeopathy. His birth anniversary, observed annually on April 10 as World Homoeopathy Day, and this year’s theme is “Homoeopathy for Sustainable Health.”
He established its foundational theories, first one being “like cures like”, which holds that substances capable of producing symptoms in a healthy individual can, in carefully prepared forms, treat similar symptoms in a sick individual. The second theory, known as the “law of minimum dose,” emphasises the use of highly diluted remedies to stimulate the body’s self-healing mechanisms while minimising side effects.
Homoeopathic medicines are prepared from natural sources such as plants, minerals, and animal substances through dilution and succussion, and are administered in forms like tablets, globules, and liquids. A key feature is its individualised approach, where treatment is based on a patient’s overall physical and mental condition rather than just the disease.
In India, homoeopathy has developed into a widely practised system, contributing to preventive care, chronic disease management, and holistic well-being.
World Homoeopathy Day 2026: Key Highlights
• Nationwide Observance: The National Commission for Homoeopathy has called upon State Councils, institutions, and practitioners to organise activities across the country on April 10.
• Academic Engagement: Seminars, clinical discussions, and competitions will promote knowledge exchange and professional excellence among students and practitioners.
• Public Outreach: Free health check-ups, awareness campaigns, and community activities will highlight the role of homoeopathy in preventive and holistic care.
• Creative Participation: Competitions such as essay writing, poster-making, and short videos will encourage wider public and student involvement.
From Tradition to Policy Priority
With nearly a quarter of a million registered homoeopathy practitioners, India accounts for one of the largest homoeopathic workforces in the world. Over the past century, the system has not only endured but has harmoniously integrated with the country’s rich traditions of natural and preventive healthcare.
This sustained acceptance has been complemented in recent years by strong institutional support. The establishment of the Ministry of AYUSH in 2014 marked a pivotal shift, bringing renewed policy focus to homoeopathy through structured interventions in research, standardisation, and global outreach. These efforts have helped transform homoeopathy from a traditionally practised therapy into a well-recognised, policy-driven component of India’s healthcare system.
History of Homoeopathy in India
Homoeopathy was introduced in India in the early 19th century, marking the beginning of its gradual expansion. Around 1810, John Martin Honigberger, a disciple of Samuel Hahnemann, began practising in India. His successful treatment of Maharaja Ranjit Singh in 1839 significantly boosted its acceptance among both elites and the general population.
Key Milestones
• 1847: One of the earliest homoeopathic hospitals established in Tanjore, Tamil Nadu
• Strong promotion by practitioner and philanthropist Rajendra Lal Dutta in Bengal
• Endorsement by prominent physician Mahendra Lal Sircar enhanced credibility
• Expansion of dispensaries in Calcutta, Banaras, and Allahabad
Post-Independence Developments
In the post-independence period, the Government of India took steps to institutionalise homoeopathy:
• 1973: Establishment of the Central Council of Homoeopathy
• 1978: Establishment of the Central Council for Research in Homoeopathy
These initiatives strengthened regulation, education, and research in the field.
Homoeopathy Infrastructure in India
In recent years, there has been an increasing emphasis on evidence-based validation of homoeopathy. India is home to around 34 dedicated homoeopathic research centres, forming a strong foundation for systematic research. Leading these efforts, institutions such as the National Commission for Homoeopathy and Central Council for Research in Homoeopathy play key roles in advancing clinical research, drug standardisation, and interdisciplinary studies.
Government-supported forums, particularly those held around World Homoeopathy Day, are placing greater focus on data-driven outcomes, signalling a shift toward stronger scientific engagement.
Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH)
Based in New Delhi, CCRH promotes scientific and ethical research to strengthen clinical practice and support the global acceptance of homoeopathy. Scientific research in Homoeopathy is conducted through a network of 33 institutes/units all over India.
Key Activities of CCRH:
• Drug proving, validation, and standardisation
• Clinical research, verification, documentation and publication
• Research collaborations and grant-in-aid support
Public Health Initiatives:
• Homoeopathy for Healthy Child
• Integration with Cardiovascular Diseases and Stroke (NPCDCS)
• Swasthya Rakhshan programme
• National Campaign on Homoeopathy for Mother and Child Care
National Commission for Homoeopathy (NCH)
The NCH was established under the National Commission for Homoeopathy Act, 2020, which came into effect on 5th July 2021. With this, the Board of Governors and the Central Council of Homoeopathy, constituted under the Homoeopathy Central Council Act, 1973, were dissolved.
Key Activities / Functions of NCH:
• Regulates homoeopathic education and institutions
• Sets curriculum and academic standards
• Maintains national register of practitioners
• Ensures professional ethics and quality of practice
• Assesses healthcare needs and planning
• Coordinates with state councils and boards
• Monitors compliance and handles appeals
This institutional strengthening and standardisation of Indian systems of medicine has created a robust regulatory and quality framework, which in turn has supported the expansion of educational infrastructure in the sector.
The steady growth in the number of homoeopathy colleges and seats from 2013–14 to 2024–25 reflects the impact of these regulatory reforms and the expanding capacity of homoeopathic education in India.
Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine & Homoeopathy (PCIM&H)
The Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine & Homoeopathy (PCIM&H), a subordinate office under the Ministry of AYUSH, is responsible for developing pharmacopoeias and formularies for Indian systems of medicine and Homoeopathy, and serves as the Central Drug Testing-cum-Appellate Laboratory to ensure the quality, safety, and standardisation of these medicines.
It was initially established as the Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine (PCIM) on 18th August 2010 under the Societies Registration Act, 1860. With the inclusion of Homoeopathy within its mandate, it was renamed as the Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine & Homoeopathy (PCIM&H) on 20th March 2014.
AYUSH Policies and Schemes Supporting Homoeopathy
The Government of India, through the Ministry of AYUSH, has implemented a series of targeted schemes to strengthen homoeopathy in education, research, clinical services, and public health integration. These initiatives aim to enhance accessibility, promote evidence-based practice, and build professional and institutional capacity, ensuring homoeopathy remains a safe, effective, and scientifically validated component of India’s healthcare system.
Key Schemes and Initiatives:
National AYUSH Mission (NAM)
A flagship programme aimed at integrating homoeopathy and other traditional system into mainstream healthcare by strengthening service delivery and infrastructure across public health facilities.
• Co-location of homoeopathy services at Primary Health Centres (PHCs) and Community Health Centres (CHCs)
• Financial support for hospitals, dispensaries, and educational institutions
• Integration with national health programmes
• Over 1,84,235 Ayushman Arogya Mandirs have been operationalised across the country.
AYURSWASTHYA
Focused on improving the quality of homoeopathy institutions and promoting advanced research and clinical excellence.
• Establishment of Centres of Excellence for research and clinical training
• Institutional strengthening and capacity building
• Evidence-based public health interventions and community outreach
AYURGYAN
A capacity-building initiative that supports professional development and research-oriented practice among homoeopathy practitioners. It encourages professionals to undergo professional orientation, update knowledge of teachers and doctors, and promote the use of information technology for disseminating Homoeopathy developments.
• Continuing education, workshops, and seminars
• Faculty development and skill enhancement
• Documentation and dissemination of research outcomes
Extra Mural Research (EMR) Scheme
A flagship initiative to promote scientific validation of homoeopathy through funded research aligned with national health priorities.
• Financial support up to ₹70 lakh for 2–3 years
• Covers clinical, pharmaceutical, and public health research
• Focus on epidemics, chronic diseases, and integrative approaches
• Supports publications, patents, and knowledge dissemination
Ayush Oushadhi Gunvatta evam Uttpadan Samvardhan Yojana (AOGUSY)
AOGUSY aims to regulate and enhance the quality of Ayurveda, Siddha, Unani, and Homoeopathy (ASU&H) medicines in India under the Drugs & Cosmetics Act, 1940, by promoting standardization, quality manufacturing, and regulatory compliance.
Key Goals:
• Boost manufacturing capabilities and exports of traditional medicines
• Support infrastructure & technology upgrades for quality production and testing
• Strengthen regulatory frameworks for safety and quality control
• Promote collaboration to improve AYUSH drug standards
Beneficiaries & Support:
• Manufacturers: Grants for equipment, WHO-GMP compliance, capacity expansion
• Testing Labs: Funding for analytical equipment and quality control
• Pharmacies: Infrastructure support, standardization, regulatory compliance
Medicinal plants constitute the essential raw material base for the AYUSH systems of healthcare, covering over 7,000–7,500 species. In India, where Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha, and Homoeopathy are widely practised, the demand for authentic, high-quality medicinal plant resources has grown, to support their expanding use. In this regard, the Medicinal Plants Initiatives (NMPB) ensure the sustainable conservation, cultivation, and supply of medicinal plants for homoeopathic medicines. By strengthening the availability of quality raw materials, it supports both healthcare delivery and the livelihoods of farmers and stakeholders. While a robust supply of quality medicinal inputs forms the backbone of AYUSH systems, their effective utilisation depends on sustained awareness and outreach efforts.
The Information, Education, and Communication (IEC) initiative enhances awareness and outreach of homoeopathy through structured communication strategies. It promotes the cost-effectiveness and benefits of homoeopathy. This is achieved by disseminating research findings, organizing health campaigns and seminars, conducting public engagement programmes, and encouraging preventive and promotive healthcare practices.
Together with the Promotion of International Cooperation in AYUSH, which advances global recognition through expert exchanges, academic collaborations, and scholarships, these efforts collectively strengthen both the domestic base and international presence of AYUSH systems.
Homoeopathy in Epidemic Preparedness and Response
Homoeopathy has emerged as a complementary tool in epidemic preparedness, using preventive, promotive, and adjuvant strategies. The Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH) has been conducting epidemic-related research and medical relief through its 33 institutes/units across India.
Success Stories of Homoeopathy at the Global Level
The Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH) has played a key role in implementing homoeopathic interventions for epidemic management, both in India and internationally.
Key examples include:
• India – Japanese Encephalitis/AES (UP): Belladonna 200 distributed to over 3 lakh people across 96 villages helped prevent AES cases and improve outcomes when combined with standard care.
• India – Chikungunya Prevention (Kerala, 2007): 19,750 people received Bryonia alba 30C, resulting in significant reduction in disease incidence, with ~84.5% rapid recovery in fever cases and ~90% recovery in post-chronic arthritis.
• Cuba – Dengue Management: 25,000 patients treated with a homoeopathic complex (Bryonia alba, Eupatorium perfoliatum, Gelsemium s., dengue nosode) showed significant clinical improvement and reduced hospital stay.
• Multi-Disease Epidemic Camps (India): CCRH interventions for dengue, malaria, typhoid, measles, meningitis, and conjunctivitis using symptom-guided and Genus Epidemicus remedies.
• COVID-19 Response (India): Arsenicum album 30C used as prophylactic in ~5 lakh people across 136 centres, supported by the Ministry of AYUSH.
Conclusion: Tradition Meets Transformation
Homoeopathy in India reflects a unique journey where time-honoured principles seamlessly align with contemporary advancements. Rooted in a rich tradition of holistic healing, the system is undergoing a meaningful transformation driven by scientific research, strengthened regulation, and expanding educational capacity. This convergence of tradition and modernisation has enhanced both its credibility and its relevance in today’s healthcare landscape.
Institutions such as the Central Council for Research in Homoeopathy and the National Commission for Homoeopathy exemplify this transition by fostering evidence-based practice, standardisation, and professional excellence. At the same time, the integration of homoeopathy into public health initiatives and epidemic response highlights its evolving role in addressing contemporary health challenges.
Moving forward, homoeopathy in India is well-positioned to contribute to a more inclusive, accessible, and integrative healthcare system.
References
Ministry of Ayush
https://ayush.gov.in
https://elms.ayush.gov.in/homoeopathy
About PCIM&H - PHARMACOPOEIA COMMISSION FOR INDIAN MEDICINE & HOMOEOPATHY (Government of India)
https://ccrhindia.ayush.gov.in/emr?language_content_entity=en
Central Council for Research in Homoeopathy
https://ccrhindia.ayush.gov.in/
https://ccrhindia.ayush.gov.in/publications/annual-reports
https://ccrhindia.ayush.gov.in/publications/annual-reports
https://whdccrh.org/about.html
https://homeopathy.delhi.gov.in/homeopathy/origin-and-growth-homeopathy-india
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://ayush.telangana.gov.in/open_record_view.php%3FID%3D150&ved=2ahUKEwjF7Oyc6caTAxVWTmwGHZ_FGjUQFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw2IYzqHzr6hHSsiz_CI_WDq
https://www.instagram.com/p/DIQLCJ9ptKd/?img_index=4
Press Information Bureau
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=133271&utm_source=chatgpt.com&reg=3&lang=2
Click here to see pdf