କ୍ୟାବିନେଟ
ଖରିଫ୍‌ ଋତୁ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଫସଫେଟ୍‌ ଓ ପଟାସ ଉପରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଆଧାରିତ ସବସିଡିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
08 APR 2026 4:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ଖରିଫ୍‌ ଋତୁ ୨୦୨୬ (୦୧.୦୪.୨୦୨୬ରୁ ୩୦.୦୯.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପାଇଁ ଫସଫେଟ୍‌ ଓ ପଟାସ୍‌ ସାର ଉପରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଆଧାରିତ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସାର ବିଭାଗର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି। ଖରିଫ୍‌ ଋତୁ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଆନୁମାନିକ ବଜେଟ୍‌ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଖାପାଖି ୪୧,୫୩୩.୮୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ। ଏହା ଖରିଫ୍‌ ଋତୁ ୨୦୨୫ର ବଜେଟ୍‌ ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ପାଖାପାଖି ୪,୩୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଧିକ। ଖରିଫ୍‌ ଋତୁ ୨୦୨୫ର ବଜେଟ୍‌ ୩୭,୨୧୬.୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା।
ଲାଭ:
ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ରିହାତି, ସୁଲଭ ଏବଂ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ।
ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଦରକୁ ବିଚାର କରି ଫସଫେଟ୍ ଏବଂ ପଟାସ ସାର ଉପରେ ସବସିଡିକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ ହେବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ:
ଡିଏପି ଓ ଏନପିକେଏସ ଗ୍ରେଡ୍ ସମେତ ଫସଫେଟ୍ ଏବଂ ପଟାସ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ଖରିଫ ଋତୁ ୨୦୨୬ (୦୧.୦୪.୨୦୨୬ରୁ ୩୦.୦୯.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ଦର ଆଧାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଏହି ସାରଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସରକାର ସାର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ/ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସବସିଡି ହାରରେ ଡିଏପି ସମେତ ୨୮ଟି ଗ୍ରେଡର ଫସଫେଟ୍ ଓ ପଟାସ୍‌ ସାର ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୦ ଠାରୁ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ଏନବିଏସ ନୀତି ଆଧାରରେ ପିଏଣ୍ଡକେ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ଚାଷୀ-ଅନୁକୂଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଫସଫେଟ୍ ଓ ପଟାସ୍‌ ସାର ଯୋଗାଇବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ସାର ଏବଂ ୟୁରିଆ, ଡିଏପି, ଏମଓପି ଓ ସଲଫର ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଇନପୁଟ୍ ର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଦରକୁ ବିଚାର କରି, ସରକାର ଖରିଫ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଫସଫେଟ୍ ଓ ପଟାସ୍‌ (ପି ଆଣ୍ଡ କେ) ସାର (ଡିଏପି ଓ ଏନପିକେଏସ ଗ୍ରେଡ୍ ସମେତ) ଉପରେ ଜାତୀୟ ସବସିଡି ହାର ଅନୁମୋଦନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହା ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ରୁ ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ହେବ। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ସାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ଓ ଅଧିସୂଚିତ ହାର ଅନୁଯାୟୀ ସାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।

Cabinet
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Kharif Season, 2026 (from 01.04.2026 to 30.09.2026) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers
08 APR 2026 4:18PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved proposal of the Department of Fertilizers for fixing the Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for KHARIF Season, 2026 (from 01.04.2026 to 30.09.2026) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers. The tentative budgetary requirement for Kharif season 2026 would be approximately Rs.41,533.81 crore. This is approximate Rs. 4,317 crore more than the budgetary requirement for Kharif 2025 season. The budget for Kharif 2025 was Rs.37,216.15 crore.
Benefits:
• Availability of fertilizers to farmers at subsidized, affordable and reasonable prices will be ensured.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers including DAP and NPKS grades will be provided based on approved rates for Kharif 2026 (applicable from 01.04.2026 to 30.09.2026) to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmers at affordable prices.
Background:
Government is making available 28 grades of P&K fertilizers including DAP to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/importers. The subsidy on P&K fertilizers is governed by NBS Scheme w.e.f. 01.04.2010. In accordance with its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices.
In view of the recent trends in the international prices of fertilizers & inputs like Urea, DAP, MOP and Sulphur, Government has decided to approve the NBS rates for Kharif 2026 effective from 01.04.2026 to 30.09.2026 on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilisers including DAP and NPKS grades. The subsidy would be provided to the fertilizer companies as per approved and notified rates so that fertilizers are made available to farmers at affordable prices.