Cabinet
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Kharif Season, 2026 (from 01.04.2026 to 30.09.2026) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers
08 APR 2026 4:18PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved proposal of the Department of Fertilizers for fixing the Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for KHARIF Season, 2026 (from 01.04.2026 to 30.09.2026) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers. The tentative budgetary requirement for Kharif season 2026 would be approximately Rs.41,533.81 crore. This is approximate Rs. 4,317 crore more than the budgetary requirement for Kharif 2025 season. The budget for Kharif 2025 was Rs.37,216.15 crore.
Benefits:
• Availability of fertilizers to farmers at subsidized, affordable and reasonable prices will be ensured.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers including DAP and NPKS grades will be provided based on approved rates for Kharif 2026 (applicable from 01.04.2026 to 30.09.2026) to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmers at affordable prices.
Background:
Government is making available 28 grades of P&K fertilizers including DAP to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/importers. The subsidy on P&K fertilizers is governed by NBS Scheme w.e.f. 01.04.2010. In accordance with its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices.
In view of the recent trends in the international prices of fertilizers & inputs like Urea, DAP, MOP and Sulphur, Government has decided to approve the NBS rates for Kharif 2026 effective from 01.04.2026 to 30.09.2026 on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilisers including DAP and NPKS grades. The subsidy would be provided to the fertilizer companies as per approved and notified rates so that fertilizers are made available to farmers at affordable prices.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি অমসুং কে) হারশিংদা খারিফ পন্থা ২০২৬ (০১.০৪.২০২৬তগী ৩০.০৯.২০২৬ ফাওবা) অসিগী ন্যুত্রেন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.) রেৎশিং অয়াবা পীখ্রে
08 APR 2026 4:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মীফমনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিস (পি অমসুং কে) হারশিংগী ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.) রেৎশিং খারিফ পন্থা, ২০২৬ (১.০৪.২০২৬দগী ৩০.০৯.২০২৬ ফাওবা) গীদমক লেপথোক্নবা ফর্তিলাইজর দিপার্তমেন্তগী প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে। ২০২৬গী খারিফ পন্থাগীদমক তেন্তেতিব বজেৎকী মথৌ তাবা অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৪১,৫৩৩.৮১ ওইগনি। মসি খারিফ ২০২৫গী পন্থাগীদমক বজেৎকী মথৌ তাবদগী চাউরাক্না লুপা করোর ৪,৩১৭ হেন্না ওইগনি। খারিফ ২০২৫গীদমক বজেৎ অসি লুপা করোর ৩৭,২১৬.১৫নি।
কান্নবশিং:
• লৌমীশিংদা সবসিদাইজ ওইবা, মমল হোংবা অমসুং চুনবা মমলদা ফর্তিলাইজর ফংহনগনি।
• ফর্তিলাইজর অমসুং ইনপুৎশিংগী মালেমগী মমলদা হন্দক ওইরক্লিবা ত্রেন্দশিং অসি য়েংলগা পি. অমসুং কে. ফর্তিলাইজরশিংদা সবসিদীগী মরম চাবা মওংদা পীবা।
লালোং অমসুং পান্দমশিং থবক ওইনা ওন্থোকপা:
দি.এ.পি. অমসুং এন.পি.কে.এস. গ্রেদশিং য়াওনা পি.অমসুং.কে. ফর্তিলাইজরশিংগী সবসিদী অসি খারিফ ২০২৬কী অয়াবা পীরবা রেৎশিংগী মতুং ইন্না পীগনি (১.০৪.২০২৬দগী ৩০.০৯.২০২৬ ফাওবা চৎনগনি), মসিনা লৌমীশিংদা ফর্তিলাইজরশিং অসি অহোংবা মমলদা ফংহনগনি।
নুংগী ওইবা ৱারোল:
সরকারনা ফর্তিলাইজর মেনুফেকচর্রশিং/ইমপোর্তরশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা দি.এ.পি. য়াওনা পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরগী গ্রেদ ২৮ সবসিদী পীদুনা ফংহল্লি। পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিংগী সবসিদী অসি এন বি এস স্কিমগী মখাদা ০১.০৪.২০১০দগী চৎনবা হৌদুনা পীরি। লৌমীশিংগীদমক্তা মরু ওইবা মওংদা থবক পায়খৎলিবা অসিগী মতুং ইন্না, সরকারনা লৌমীশিংদা পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিং মমল হোংনা ফংহনবদা অচেৎপা ৱাফম থম্লি।
য়ুরিয়া, দি.এ.পি., এম.ও.পি. অমসুং সল্ফরগুম্বা ফর্তিলাইজরশিং অমসুং ইনপুতশিংগী মমলগী মমলদা হন্দক থোকখিবা ত্রেন্দশিং অসি য়েংলগা, সরকারনা দি.এ.পি. অমসুং এন.পি.কে.এস. গ্রেদশিং য়াওনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি অমসুং কে) ফর্তিলাইজর কম্পনীশিংদা সবসিদী অসি অয়াবা পীরবা অমসুং নোতিফাই তৌরবা রেৎশিংগী মতুং ইন্না পীরগনি মসিনা মরম ওইদুনা ফর্তিলাইজরশিং অসি লৌমীশিংদা মমল হোংনা ফংহনগনি।