PIB Backgrounder
11 Years of Pradhan Mantri MUDRA Yojana
Driving Financial Inclusion and Micro-Enterprise Growth
08 APR 2026 12:36PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• PMMY has evolved into a powerful instrument of empowerment and aspiration, with 57 crore+ loans amounting to ₹40.07 lakh crore.
• Easy credit access with four distinct loan categories: Shishu, Kishor, Tarun and TarunPlus.
• Collateral-free loans up to ₹20 lakh for activities covering manufacturing, trading, services & allied agricultural activities.
• Strengthening financial inclusion with about 60% of loan accounts belonging to women and about 21% to new entrepreneurs in FY 2024-25.
• Over the past decade, PMMY has progressed into a more technology-driven, integrated and sustainable lending framework.
PM MUDRA Yojana: "Funding the Unfunded"
Across India’s cities, towns and villages, millions of small entrepreneurs sustain local economies through modest yet vital enterprises, ranging from neighbourhood shops and repair services to small-scale manufacturing and transport activities. These micro businesses not only generate livelihoods but also support employment and essential services at the community level. However, for years, their growth was constrained by limited access to bank credit. Many relied on borrowing from friends, family, or local moneylenders, as they often lacked collateral and formal financial records required by institutions.
The launch of the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) on 8 April 2015 marked a decisive step in bridging this gap. With the vision of “Funding the Unfunded,” the scheme improves credit access and offers collateral-free loans up to ₹20 lakh. Borrowers include non-corporate, non-farm micro and small enterprises across manufacturing, trading, services, and allied agricultural activities.
Notably, as of 27th March 2026, the scheme has disbursed loans worth ₹40.07 lakh crore with over 57 crore accounts. Besides, 12 crore+ accounts belong to new entrepreneurs- highlighting PMMY’s role in bringing them into the formal financial system.
Over the past decade, PMMY has evolved into a powerful instrument of empowerment and aspiration. In doing so, it has strengthened grassroots entrepreneurship, deepened financial inclusion, and supported sustained growth of India’s local economies.
Driving Credit to the Last Mile: The Architecture
PMMY operates through a three-tier institutional structure comprising the Micro Units Development and Refinance Agency Ltd. (MUDRA), Member Lending Institutions (MLIs), and Beneficiaries (borrowers). This framework enables seamless flow of credit from formal financial institutions to micro enterprises through an intermediary-driven model.
DID YOU KNOW?
In FY 2024-2025, MUDRA Ltd. reported its highest-ever profit of over ₹827 crore, strengthening its journey towards self-sustainability while continuing to support its intermediary partners.
The Micro Units Development and Refinance Agency, serves as the supporting institution that provides refinance support to a network of lending institutions, enabling the flow of institutional credit to the micro enterprise sector. Loans under PMMY are extended through MLIs, including Scheduled Commercial Banks (SCBs), Regional Rural Banks (RRBs), Small Finance Banks (SFBs), Non-Banking Financial Companies (NBFCs), and Micro Finance Institutions (MFIs). These institutions are responsible for direct lending to the borrowers, ensuring last-mile delivery of credit.
The borrowers under PMMY comprise micro enterprises engaged in manufacturing, trading, services, and allied agricultural activities. They access collateral-free loans to support income generation activities, sustain business operations, and expand their enterprises. Through a structured framework, PMMY facilitates inclusive access to finance and promotes entrepreneurship.
PMMY Coverage
Mudra loans are extended for a wide range of activities that promote income generation and employment creation. These loans are primarily provided for:
• Business loan for vendors, traders, shopkeepers and other service sector activities, such as community, social & personal services, food products, textiles etc.
• Working capital loans through MUDRA cards
• Equipment finance for micro units such as purchase of necessary machinery, equipment etc.
• Transport vehicle loans for commercial use only such as auto rickshaws, small goods transport vehicles, 3 wheelers, e-rickshaws etc.
• Loans for agri-allied non-farm income generating activities such as pisciculture, bee keeping, poultry, livestock-rearing, grading, sorting, aggregation agro-industries, dairy, fishery, agri-clinics and agri-business centres, food & agro-processing, etc.
Supporting Enterprises at Every Stage with Distinct Loans
In order to enable easy credit access based on the business requirements, loans under PMMY are classified into four distinct categories namely; Shishu, Kishor, Tarun and Tarun Plus. The categorization caters to different stages of growth and financial needs of the enterprises.
Shishu
The Shishu category covers loans up to ₹50,000 and is intended for very small or early-stage business activities. It typically supports individuals who are starting new enterprises or operating at a minimal scale, including activities such as small retail outlets, repair services etc. The accessibility of the Shishu category loan includes entrepreneurs with no credit history or collateral. This provision helps even the most marginalised entrepreneurs to transform an idea into an actual business.
Kishor
The Kishor category includes loans above ₹50,000 and up to ₹5 lakh. This category is designed for new as well as enterprises that have already commenced operations and require additional funds for stabilisation, working capital or modest expansion of business activities.
Tarun
The Tarun category covers loans above ₹5 lakh and up to ₹10 lakh. It supports growing enterprises seeking to scale up operations, invest in equipment or increase production capacity.
Tarun Plus
The newest category of PMMY- Tarun Plus category, started in 2024, extends loans above ₹10 lakh and up to ₹20 lakh to borrowers who have successfully repaid previous loans under the Tarun category and demonstrated a stable business track record. The provision enables further expansion and progression to higher levels of enterprise activity.
PMMY: A Catalyst for Inclusive Growth & Development
PMMY has achieved significant success in the recent times. It has not only deepened financial inclusion but also strengthened entrepreneurship leading to inclusive growth and development. The performance in FY 2024-25 reflects that the core focus of PMMY has been on credit access, women-led enterprises, and formalising micro businesses to create a lasting socio-economic impact.
• Among all states, Uttar Pradesh recorded the highest loan disbursement at ₹58,111 crore, followed by Bihar with ₹54,064 crore, while Maharashtra ranked third at ₹50,762 crore.
• Women borrowers accounted for 59.81% of the total number of loan accounts, with total share of 37.45% in disbursed amount.
• New entrepreneurs constituted 21% of total loan accounts and accounted for a 30.09% share of the total disbursed amount.
• The cumulative share of SC, ST, and OBC categories stood at 45.52% in terms of loan accounts and 31.77% in terms of the total disbursed amount.
In doing so, the scheme continues to play a vital role in democratizing finance and supporting the growth of micro-enterprises across India.
Strengthening PMMY Ecosystem
The wide spectrum of PMMY integrated with other government-backed schemes and digital portals ensures a strengthened credit delivery ecosystem along with financial inclusion of micro enterprises and Self-Help Groups (SHGs).
Digitization of MUDRA transactions has enhanced efficiency, transparency, and ease of credit access for borrowers. Notably, the credit ecosystem has strengthened, supported by schemes such as the Credit Guarantee Fund for Micro Units (CGFMU)- administered by the National Credit Guarantee Trustee Company (NCGTC). It provides guarantee cover for loans extended under PMMY and reduces the credit risk for lending institutions thus, facilitating flow of collateral-free credit to micro enterprises. Additionally, measures have been undertaken to simplify the PMMY’s loan application process and ensure timely disbursal of loans. For instance, JanSamarth portal enables multiple integrations including Mudra loans, to provide digital access to authenticate date and reduce hassles for MLIs.
JanSamarth is a national portal that covers 14 credit-linked government schemes, 7 loan categories (including PMMY for business activities) and 200+ lenders.
Small Loans, Big Dreams: Lives Changed by PMMY
The outcome of PMMY is reflected in the journeys of borrowers across the country who have leveraged institutional credit to establish and expand their enterprises.
For Poonam Kumari, a farmer's daughter-in-law from Bihar, starting a business was not an obvious path. It was a considered decision, made together with her husband, born out of necessity and quiet determination. In 2024, an ₹8 lakh MUDRA loan, obtained with minimal paperwork, gave her the means to launch a seed trading business. Within a short span, her monthly earnings reached ₹60,000, a figure that has not only brought financial independence but also earned her the trust and confidence of her family. Her story is one of resolve, partnership and the quiet dignity that comes with standing on one's own feet.
Source: https://www.youtube.com/watch?v=otNb6xwsrSc
Mudassir Naqshbandi tasted success from once being a job-seeker to a job-creator. The owner of Bake My Cake in Baramulla, Kashmir, Mudassir used his MUDRA loan to build a thriving bakery business that employs 42 people from remote corners of the district. His earnings, once in the thousands, have climbed to lakhs and crores. His business also reflects a broader shift in how India transacts- nine out of every ten payments at his bakery are made through UPI, a sign of expanding digital financial inclusion.
Source: https://www.youtube.com/watch?v=UkhViDHj9cc
When Lavkush Mehra from Bhopal took his first MUDRA loan of ₹5 lakh in 2021, he did so with some hesitation. Within a few years, that single step was the beginning of a remarkable journey- his pharmaceutical business grew from a ₹12 lakh turnover to over ₹50 lakh, his income more than doubled, and he became a homeowner. His story reflects what the PMMY was designed to achieve-giving young entrepreneurs the financial foundation to build livelihoods on their own terms.
Source: https://www.youtube.com/watch?v=oPqmp6PuwGU
These success stories highlight the transformative potential of PMMY in facilitating transition of micro-businesses into growth-oriented ventures.
Conclusion
The PM MUDRA Yojana has been central to India's financial inclusion efforts providing collateral-free credit to millions of micro-entrepreneurs. The scheme has grown more effective through digital integration and alignment with complementary government initiatives. As it enters its next phase, the priorities are clear: improving credit quality, ensuring enterprise sustainability, and shifting towards growth-oriented financing, so that today's micro-enterprises become tomorrow's resilient and scalable businesses.
References
Ministry of Finance
https://www.mudra.org.in/Default/DownloadFile/Annual-Report-2024-25.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2119954&reg=3&lang=2
https://www.mudra.org.in/AboutUs/Genesis
https://www.mudra.org.in/
https://www.mudra.org.in/Offerings
https://www.jansamarth.in/business-loan-pradhan-mantri-mudra-yojana-scheme
https://www.myscheme.gov.in/schemes/pmmy
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2069170&reg=3&lang=2
https://www.mudra.org.in/FAQ
https://www.ncgtc.in/en/product-details/CGFMU/Credit-Guarantee-Fund-for-Micro-Units-(CGFMU)
https://www.ncgtc.in/en/Blogs/understanding-how-cgfmu-helps-avail-collateral-free-business-loans
Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2240159&reg=3&lang=2
Prime Minister’s Office
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2119970&reg=3&lang=2
https://www.youtube.com/watch?v=otNb6xwsrSc
https://www.youtube.com/watch?v=oPqmp6PuwGU
https://www.youtube.com/watch?v=UkhViDHj9cc
Lok Sabha
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/187/AS336_mnJub0.pdf?source=pqals
Small Industries Development Bank of India
https://www.psbloansin59minutes.com/knowledge-hub/understanding-loan-categories-mudra-scheme
State Bank of India
https://sbi.bank.in/documents/13958/43951007/10%2BYears%2Bof%2BPMMY_SBI%2BReport.pdf/93f97f57-e655-dcfc-0733-cd638e82fe0e?t=1743585995479
https://sbi.bank.in/web/business/sme/sme-government-schemes/pmmy
https://sbi-bank-in.translate.goog/web/agri-rural/pradhan-mantri-mudra-yojna?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hi&_x_tr_hl=hi&_x_tr_pto=sge
Click here to see pdf

PIB Headquarters
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী চহি ১১ মপুং ফারকখ্রে
ফাইনান্সিএল ইনক্লুসন অমসুং মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজ গ্রোথ লৈহনবা
08 APR 2026 12:36PM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱারোলশিং
• পি.এম.এম.ৱাই.না লুপা কোতি লাখ ৪০.০৭গী শেনফম লুপা কোতি ৫৭+গী শেনফমগা লোইননা এম্পাৱরমেন্ত অমসুং এস্পিরেসনগী মপাঙ্গল লৈরবা খুৎলাই অমা ওইরক্লি।
• তোঙান তোঙানবা লোন কাংলুপ মরিগা লোয়ননা লোনগী খুদোংচাবা ফংহনবা: শিশু, কিশোর, তারুন অমসুং তারুনপ্লস।
• মেন্যুফেকচরিং, ত্রেদিং, সর্ভিসেস অমসুং মরী লৈনবা এগ্রিকলচরেল এক্তিবিতীশিং কোনশিন্নবা থবক থৌরমশিংগীদমক কোলেতরেল য়াওদবা লুপা লাখ ২০ ফাওবগী লোন পীগনি।
• ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন মপাঙ্গল কনখৎহনবা। ফাইনান্সিএল ইয়ার ২০২৪-২৫দা লুপা একাউন্তশিংগী চাদা ৬০গী চাংদা নুপীশিং অমসুং চাদা ২১গী চাংদা অনৌবা ওন্ত্রপ্রিনরশিংদা লুপা ক্রেদিৎ পীবা।
• হৌখিবা চহী তরা অসিদা, পি.এম.এম.ৱাই.না তেক্নোলোজী-দাইভর্স, ইন্তিগ্রেতেদ অমসুং সস্তেনেবল ওইবা লোন পীনবগী ফ্রেমৱার্ক অমদা খুমাং চাউশিল্লে।
পি.এম. মুদ্রা য়োজনা: "ফন্দিং দি নন-ফন্দিং"
ভারতকী শহরশিং, সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা, অপীকপা ইন্ত্রপ্রিনর মিলিয়ন কয়ানা মফম অদুগী শেন্মিৎলোনশিংবু অকক্নবা ইন্তর্প্রিনরশিংগী খুত্থাংদা লেপহন্নরি। মখোয়না য়ুম্লোন্নবগী দুকানশিং অমসুং মেরামত তৌবগী থবকশিংদগী হৌরগা অপীকপা থাক্কী মেন্যুফেকচরিং অমসুং ত্রান্সপোর্তকী থবকশিং ফাওবা পায়খৎলি।হায়রিবা মাইক্রো-ইন্তর্প্রাইজেসশিং অসিনা হিংনবগী লম্বী পুথোকপতা নত্তনা কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা থবক পীবা অমসুং তঙাই ফদবা সর্ভিসশিংবুসু সপোর্ত তৌই। অদুম ওইনমক, চহি কয়াগী মমাংদগী, মখোয়গী গ্রোথ অসি বেঙ্ক ক্রেদিৎ ফংহনবদা অকক্নবা থাক লৈবনা মরম ওইদুনা থিংদুনা লাক্লি। মখোয় অয়াম্বনা ইন্সতিত্যুসনশিংনা মথৌ তাবা কোলাতরেল অমসুং ফোর্মেল ফাইনান্সিএল রেকোর্দশিং লৈতবনা মরম ওইদুনা মরুপ-মপাং, ইমুং-মনুং, নৎত্রগা মফম অদুগী শেল থাদবা মীওইশিংদগী লোন লৌবদা থাজৈ।
২০১৫গী এপ্রিল ৮দা প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.) হৌদোকপা অসিনা মসিগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা ৱারেপ লৌবা য়াবা খোঙথাং অমা ওইখি। 'ফন্দিং দি অনফন্দিং'গী ভিজনগা লোইননা, স্কিম অসিনা ক্রেদিৎ এক্সেস ফগৎহল্লি অমসুং কোলেতরেল য়াওদনা লুপা লাখ ২০ ফাওবগী লোন ফংহল্লি। লোন লৌরিবশিংগী মনুংদা মেনুফেকচরিং, ত্রেদ, সর্ভিস অমসুং মরী লৈনবা লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা য়াওরিবা নন-কোর্পোরেৎ, নন-ফার্ম মাইক্রো অমসুং অপীকপা ইন্তর্প্রাইজেসশিং য়াওরি।
২০২৬গী মার্চ ২৭ ফাওবদা, স্কিম অসিনা একাউন্ত করোর ৫৭ হেনবদা লুপা করোর লাখ ৪০.০৭গী লোন পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, একাউন্ত করোর ১২+ অসি অনৌবা ওন্ত্রপ্রিনরশিংগীনি। মসিনা মখোয়বু ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সিস্তেমদা পুরকপদা পি.এম.এম.ৱাই.গী থৌদাং অদু উৎলি।
হৌখিবা চহী তরা অসিদা, পি.এম.এম.ৱাই.না শক্তি পীবা অমসুং এস্পিরেসনগী মপাঙ্গল লৈবা খুৎলাই অমা ওইরক্লি। মসি পাংথোকপদা, মসিনা গ্রাসরুৎ এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনবু হেন্না চেৎশিলহল্লে, অমসুং ভারতকী লোকেল ইকোনোমীশিংগী লেপ্পা লৈতনা চাউখৎলকপদা মতেং পাংলি।
অরোইবা মাইল ফাওবা ক্রেদিৎ দ্রাইভিং: আর্কিতেকচর
পি.এম.এম.ৱাই.না মাইক্রো য়ুনিৎ দিবেলপমেন্ত অমসুং রিফাইনান্স এজেন্সী লিমিতেদ য়াওনা থাক অহুমগী ইন্সতিত্যুস্নেল স্ত্রকচর অমগী খুত্থাংদা মথৌ তৌই। (মুদ্রা), মেম্বর লোন পীবা ইন্সতিত্যুসনশিং (এম.এল.আই.) অমসুং বেনিফিসরীশিং (লোন লৌরিবশিং) । ফ্রেমৱার্ক অসিনা ইন্তরমেদিয়র-দাইভর্স মোদেল অমগী খুত্থাংদা ফোর্মেল ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদগী মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিংদা ক্রেদিৎকী সিয়ম লৈতনা ফ্লো তৌবা ঙমহল্লি।
অদোম্না খঙবীরব্রা?
ফাইনান্সিএল য়ু. ২০২৪-২০২৫দা মুদ্রা লিমিতেদনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী ৱাংবা লুপা করোর ৮২৭ হেনবগী লন-থুমগী রিপোর্ত তৌখি। মসিনা ইন্তরমেদিএরী পার্তনরশিংবু লেপ্তনা মতেং পাংদুনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী খোঙচৎ মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
মাইক্রো য়ুনিৎ দিবেলপমেন্ত অমসুং রিফাইনান্স এজেন্সীনা মাইক্রো এন্তর্প্রাইজ সেক্তরদা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎকী ফ্লো তৌবা ঙমহন্দুনা লোন পীবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী নেতৱার্ক অমদা রিফাইনান্স সপোর্ত পীবা সপোর্তিং ইন্সতিত্যুসন ওইনা মথৌ তৌই। পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা পীরিবা লোনশিং অসি এম.এল.আই.শিংগী খুত্থাংদা পীরি। মসিগী মনুংদা সেদ্যুল্ড কম্মর্সিএল বেঙ্কশিং (এস.সি.বি.), রিজনেল রুরেল বেঙ্কশিং (আর.আর.বি.), স্মোল ফাইনান্স বেঙ্কশিং (এস.এফ.বি.), নন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পেনীশিং (এন.বি.এফ.সি.) অমসুং মাইক্রো ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং (এম.এফ.আই.) য়াওরি। ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা লোন লৌরিবশিংদা হকথেংননা লোন পীনবগী থৌদাং লৌই, মসিনা অরোইবা মাইলদা ক্রেদিৎ পীনবগী থাজবা পী।
পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা লোন লৌরিবশিং অসিদা মেন্যুফেকচরিং, ত্রেদিং, সর্ভিসশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা য়াওরিবা মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিং য়াওরি। মখোয়না শেন্দোং ফংহনবগী থবকশিং, বিজিনেস ওপরেসনশিং লেংদনা থম্নবা অমসুং মখোয়গী এন্তরপ্রাইজশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক্তা কোলেতরেল য়াওদবা লোনশিং ফংই। স্ত্রকচর তৌরবা ফ্রেমৱার্ক অমগী খুত্থাংদা, পি.এম.এম.ৱাই.না শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংই অমসুং এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপপু পুক্নিং থৌগৎলি।
পি.এম.এম.ৱাই. কভরেজ
মুদ্রা লোনশিং অসি ইনকম জেনরেসন অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংলিবা থবক থৌরম কয়াগীদমক পীরি। হায়রিবা লোনশিং অসি মরুওইনা:
• ভেন্দরশিং, ত্রেদরশিং, দুকানশিং অমসুং অতোপ্পা সর্ভিস সেক্তরগী থবকশিং, খুদম ওইনা কম্ম্যুনিতী, সোসিএল অমসুং পর্সোনেল সর্ভিসশিং, ফুদ প্রদক্তশিং, তেক্সতাইলশিং অসিনচিংবগীদমক বিজিনেস লোন।
• মুদ্রা কার্দকী খুত্থাংদা ৱার্কিং কেপিতেল লোন পীবা
• দরকার ওইবা মেছিনরি, ইক্বিপমেন্ত অসিনচিংবা য়োনবা অসিনচিংবা মাইক্রো য়ুনিৎশিংগীদমক ইক্বিপমেন্ত ফাইনান্স।
• কম্মর্সিএল শিজিন্নবগীদমক্তা ত্রান্সপোর্ত ভেহিকল লোন হায়বদি ওতো রিক্সা, অপীকপা পোৎ পুবা ভেহিকলশিং, থ্রি হুইলরশিং, ই-রিক্সা অসিনচিংবা।
ঙা য়োকপা, মহি য়োকপা, য়ুম্বী য়োকপা, শা-ষন য়োকপা, মখল খায়দোকপা, এগ্রিগেসন, এগ্রো-ইন্দস্ত্রীজ, দাইরী, ফিসরিজ, এগ্রো-ক্লিনিক অমসুং এগ্রো-বিজিনেস সেন্তরশিং, ফুদ অমসুং এগ্রো-প্রোসেসিং অসিনচিংবা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা ইনকম থোকপা থবকশিংদা লোন পীবা।
অচৌবা লোনশিং পীদুনা থাক খুদিংমক্তা ইন্তর্প্রাইসশিংবু শৌগৎপা
বিজিনেসকী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লায়না ক্রেদিৎ ফংহন্নবা, পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা পীবা লোনশিং অসি তোঙান তোঙানবা কাংলুপ মরি থোক্না খায়দোকই। মখোয় অদুদি; শিশু, কিশোর, তারুন অমসুং তারুন প্লসনি। কাঙলুপ খায়বগী থৌওং অসিনা ইন্তরপ্রাইজশিংগী চাউখৎপগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্ককশিং অমসুং শেল থুমগী মথৌ তাবশিংদু কোকহল্লি।
শিশু
শিশু কাংলুপ অসিনা লুপা 50,000 ফাওবগী লোনশীং কোনশিল্লি অমসুং মসি য়াম্না পীকপা নত্ত্রগা অঙনবা তাঙ্কক্কী বিজিনেস এক্টিভিটিশীংগীদমক্তা পান্দম থম্লি। মসিনা অয়াম্বা মতমদা অনৌবা ইন্তর্প্রাইজশিং হৌরিবা নত্ত্রগা অপীকপা স্কেল অমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংদা, অপীকপা রিতেল আউৎলেৎশিং, মেরামরী সর্ভিসশিং অসিনচিংবা থবকশিং য়াওনা মতেং পাংই। শিশু কেটেগোরিগী লোনগী এক্সেসিবিলিটি অসিদা ক্রেদিট হিষ্টরি নত্ত্রগা কোলাতরেল অমত্তা য়াওদবা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশীংসু য়াউই। মসিগী প্রোভিজন অসিনা খ্বাইদগী লাপথোক্লবা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিংদসু ৱাখল্লোন অমবু অশেংবা ব্যুজিনেস অমদা ওন্থোকপদা মতেং পাংই।
কিশোর
কিশোর কেটেগোরি অসিদা লুপা ৫০,০০০গী মথক্তা অমসুং লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লোনশীং য়াউই। কাংলুপ অসি অনৌবা অমসুং হান্ননা ওপরেসন হৌখ্রবা এন্তর্প্রাইজেসকীদমক্তনি অমসুং স্তেবিলাইজেসন, ৱার্কিং কেপিতেল নৎত্রগা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং চাওখৎহন্নবা অহেনবা শেনফম মথৌ তাই।
তরুন
তরুন কাংলুপ অসিনা লুপা লাখ ৫গী মথক্তা অমসুং লুপা লাখ ১০ ফাওবগী লোনশিং কোনশিল্লি। মসিনা ওপরেসনশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা, ইক্বিপমেন্ততা ইনভেস্ত তৌনবা নৎত্রগা প্রদক্সন কেপাসিতী হেঙ্গৎহন্নবা হোৎনরিবা চাউখৎলক্লিবা ইন্তর্প্রাইজশিংদা মতেং পাংই।
তরুন প্লস
পি.এম.এম.ৱাই.-তরুন প্লস কেতেগোরিগী খ্বাইদগী নৌবা কেতেগোরি অসি ২০২৪দগী হৌরগনি। মসিনা তেরুন কেতেগোরিগী মখাদা মমাংগী লোনশিং মায় পাক্না শেল থাদোকখিবা অমসুং স্তেবল ওইবা ব্যুজিনেস ত্রেক রেকোর্দ অমা উৎখিবা লোন লৌরিবশিংদা লুপা লাখ ১০গী মথক্তা অমসুং লুপা লাখ ২০ ফাওবগী লোন পীগনি। প্রোভিজন অসিনা মখা তানা পাকথোক চাউথোকপা অমসুং এন্তর্প্রাইজ এক্তিবিতীগী হেন্না ৱাংবা থাক্তা খুমাং চাওশিনবা ঙমহল্লি।
পি.এম.এম.ৱাই.: ইনক্লুসিব গ্রোথ অমসুং দিভেলপমেন্তকী কেতালীস্ত অমা
পি.এম.এম.ৱাই.না হৌখিবা মতম খরা অসিদা চাউনা মাই পাকখ্রে। মসিনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুসন হেঙ্গৎহনবতা নত্তনা ইনক্লুসিব গ্রোথ অমসুং দিবেলপমেন্তদা লমজিংবা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ২০২৪-২৫ ফাইনেল ইয়ারগী পর্ফোমেন্সনা উৎলি মদুদি পি.এম.এম.ৱাই.গী মরুওইবা মীৎয়েং অসি ক্রেদিৎ এক্সেস, নুপীশিংনা লুচিংবা ইন্তরপ্রাইজশিং অমসুং মতম শাংনা সোসিও-ইকোনোমিক ইম্পেক্ত অমা শেম্নবা মাইক্রো বিজিনেসশিং ফোর্মেলাইজ তৌবদা ওইরি।
• রাজ্য পুম্নমক্তা, উত্তর প্রদেশনা লুপা করোর ৫৮,১১১দা খ্বাইদগী য়াম্না লোন পীবগী রেকোর্দ তৌখি। মসিগী মতুংদা বিহারনা লুপা করোর ৫৪,০৬৪গা লোয়ননা মতুং ইল্লকখি। অদুগা মহারাস্ত্রানা লুপা করোর ৫০,৭৬২গা লোয়ননা অহুমশুবা মফমদা লৈখি।
• শেল থাদবা একাউন্তশিংগী অপুনবা মশীংগী ৫৯.৮১% অসি নুপী শেল থাদবা মীওইশিংনা ওইখি, শেল থাদবা শেনফমগী অপুনবা শরুক অসি ৩৭.৪৫% ওইখি।
• অনৌবা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিংনা অপুনবা লোন একাউন্তশিংগী চাদা ২১ ওইখি অমসুং অপুনবা শেল থাদবগী চাদা ৩০.০৯ ওইখি।
• এস.সি., এস.তি. অমসুং ও.বি.সি.গী কাংলুপশিংগী অপুনবা শেনফম অসি লোন একাউন্তশিংগী ওইনা ৪৫.৫২% অমসুং অপুনবা শেনফম পীবগী ওইনা ৩১.৭৭% ওইখি।
মসি তৌদুনা, স্কিম অসিনা শেল-থুমগী লমদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা অমসুং ভারত শিনবা থুংনা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজশিং চাউখৎহনবদা মতেং পাংদুনা লাক্লি।
পি.এম.এম.ৱাই. ইকোসীস্তেমগী মপাঙ্গল হাপ্পা
পি.এম.এম.ৱাই.গী পাক-চাউবা স্তেকত্রোম অসিনা অতোপ্পা সরকারনা শৌগৎলিবা স্কিমশিং অমসুং দিজিতেল পোর্তেলশিংগা পুনশিন্নদুনা মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.শিং) গী শেল-থুমগী ইনক্লুজনগা লোইননা ক্রেদিৎ দেলিভরী ইকোসিস্তেম অমা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মুদ্রা ত্রাঞ্জেক্সনশিং দিজিতেলাইজ তৌবা অসিনা ইফিসিএন্সী, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং লোন লৌরিবশিংগীদমক ক্রেদিৎ এক্সেস হেন্না লায়থোকহল্লে। নেস্নেল ক্রেদিৎ গেরেন্তী ত্রস্তী কম্পেনী (এন.সি.জি.তি.সি.) না চলাইরিবা, মাইক্রো য়ুনিৎশিংগীদমক ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফন্দ (সি.জি.এফ.এম.য়ু.) গুম্বা স্কিমশিংনা মতেং পাংদুনা ক্রেদিৎ ইকোসিস্তেম অসি মপাঙ্গল কনখৎলে। মসিনা পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা পীবা লোনশিংগীদমক গেরেন্তী কভর ফংহল্লি অমসুং লোন পীরিবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী ক্রেদিৎ রিস্ক হন্থহল্লি। মসিনা মাইক্রো এন্তর্প্রাইজেজশিংদা কোল্লেতরেলগী খুদোংচাবা লৈতনা লোন পীনবা লায়থোকহল্লি। মসিগী মথক্তা, পি.এম.এম.ৱাই.গী লোন এপ্লিকেসন প্রোসেস অসি লাইথোকহন্নবা অমসুং মতম চানা লোনশিং পীথোকপা ঙম্নবা থৌরাং লৌখৎখ্রে। খুদম ওইনা, জনসমর্থ পোর্তেলনা মুদ্রা লোনশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা ইন্তিগ্রেসনশিং তৌবা ঙমহল্লি। মসিনা দিজিতেলগী খুৎথাংদা অথেন্টিকেসন তৌনবা অমসুং এম.এল.আই.শিংগী খুদোংচাদবশিং হন্থহন্নবা হোৎনরি।
জনসমর্থ অসি ক্রেদিৎ লিঙ্ক তৌরবা সরকারগী স্কিম ১৪, লোন কাংলুপ ৭ (বিজিনেস এক্তিবিতীশিংগীদমক পি.এম.এম.ৱাই. য়াওনা) অমসুং লোন পীরিবশিং ২০০+ কোনশিল্লিবা নেস্নেল পোর্তেল অমনি।
অপীকপা লোন, অচৌবা মঙলান: পি.এম.এম.ৱাই.না পুন্সিদা অহোংবা পুরকখিবশিং
পি.এম.এম.ৱাই.গী মহৈ অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মখোয়গী এন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ শিজিন্নদুনা লোন লৌবা মীওইশিংগী খোঙচৎশিংদা উবা ফংই।
বিহারগী লৌমী অমগী মচানুপী, পুনম কুমারিগীদমক্তদি, ব্যুজিনেস অমা হৌবা হায়বসি মশক থোকপা লম্বী নত্তে। মসি মহাক্কী মপুরোইবগা লোয়ননা খন্ন-নৈনরবা ৱারেপ অমনি, মসি তঙাইফদবা অমসুং পুকচেল শেংনা লেপচবা ওইবনা লৌখি। ২০২৪দা, ৮ লাখ মুদ্রা লোন অমা, পপ্যরৱার্ক য়াম্না লৈতনা ফংখি, মসিনা মহাক্না সিদ ত্রেদিং বিজিনেস অমা হৌদোক্নবগী পাম্বৈ পীখি। অতেনবা মতমগী মনুংদা, মহাক্কী থাগী শেন্দোই অসি লুপা ৬০,০০০ য়ৌখি, মসিনা শেল-থুমগী মনিংতম্বা পুরকপতা নত্তনা মহাক্কী ইমুং-মনুংগী থাজবা অমসুং থাজবা ফংহনখি। মহাক্কী ৱারী অসি ৱারেপ লৌবগী ৱারীনি, পার্তনরশিপকী ৱারীনি অমসুং মশাগী খোঙদা লেপতুনা লেপচবা ঙম্বনা পীবা মীনুংশিগী ৱারীনি।
লৌফম: https://www.youtube.com/watch?v=otNb6xwsrSc
মুদাসির নকশবন্দীনা থবক থিবা অমা ওইরম্বদগী থবক পুথোকপা অমা ওইরকপদা মায় পাকপা থেংনখি। কাশ্মীরগী বারামুল্লাদা বেক মাই কেককী মপু মুদাসিরনা মহাক্কী মুদ্রা লোন শিজিন্নদুনা জিলা অদুগী অরাপ্পা মফমশিংদগী মীওই ৪২ থবক পীদুনা চাউখৎলক্লিবা বেকরীগী ললোন-ইতিক অমা শেমগৎখি। মহাক্কী শেন্দোই অসি, হান্ননা লিশিং কয়াগী মনুংদা অমা ওইরম্মি, হৌজিক্তি লাখ কয়া অমসুং করোর কয়া ওইরে। মহাক্কী ব্যুজিনেস অসিনা ভারতনা ত্রাঞ্জেক্সন তৌবগী মওং-মতৌদা চাউনা অহোংবা লাকপা উৎলি। মহাক্কী বেকরীদা পীবা শেলগী তেংবাং ১০গী মনুংদা ৯দি য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা পীরি। মসিনা দিজিতেল ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন পাকথোক চাউথোকপগী খুদম অমনি।
লৌফম: https://www.youtube.com/watch?v=UkhViDHj9cc
ভোপালগী লভকুশ মেহরানা ২০২১দা মহাক্কী অহানবা মুদ্রা লোন লুপা লাখ ৫ লৌরকপা মতমদা, মহাক্না খরা খল্লুবা য়াওদনা লৌখি। চহী খরগী মনুংদা, খোঙথাং অমখক্তমক্না অঙকপা খোঙচৎ অমগী হৌরকফম ওইখি- মহাক্কী ফার্মাসিউটিকলগী ব্যুজিনেস অসি লুপা লাখ ১২গী টর্নওভরদগী লুপা লাখ ৫০ হেনবা ওইখি, মহাক্কী ইনকম শরুক অনি হেনগৎখি, অমসুং মহাক্না য়ুমগী মপু ওইখি। মহাক্কী ৱারী অসিনা পি.এম.এম.ৱাই.গী পান্দম অসি করিনো হায়বদু উৎলি। নহা ওইরিবা ইন্ত্রপ্রিনরশিংদা মখোয়গী মশাগী থাক্তা হিংননবগী লম্বী শেমগৎনবা শেল-থুমগী ওইবা ফাউন্দেসন পীবনি।
লৌফম: https://www.youtube.com/watch?v=oPqmp6PuwGU
মায় পাকপগী ৱারীশিং অসিনা পি.এম.এম.ৱাই.না মাইক্রো-বিজিনেসশিংবু গ্রোথ-ওরিএন্তেদ ভেঞ্চরশিংদা ওন্থোকপদা মতেং পাংনবগী ত্রান্সফোর্মেতিব পোতেন্সিএল অদু উৎলি।
ৱারোইশিন
পি.এম. মুদ্রা য়োজনা অসি ভারতকী শেল-থুমগী ওইবা থবকশিংদা মরু ওইবা থৌদাং অমা ওইরি। মসিনা মাইক্রো-ইন্তর্প্রিনর মিলিয়ন কয়াদা কোলেতরেল-ফ্রী ক্রেদিৎ ফংহল্লি। স্কিম অসি দিজিতেল ইন্তিগ্রেসন অমসুং কম্প্লিমেন্তরী গবর্নমেন্ত ইনিসিয়েতিবশিংগা লোয়ন-লোয়ননা হেন্না ইফেক্তিব ওইহল্লে। মসিগী মথংগী তাঙ্কক অসিদা, মরুওইবশিং অসি ময়েক শেংলে: ক্রেদিৎ ক্বালিতী ফগৎহনবা, এন্তরপ্রাইজেস সস্তেনেবিলিতী লৈহনবা, অমসুং গ্রোথ-ওরিয়েন্তেদ ফাইনান্সিংগী মায়কৈদা অহোংবা পুরকপা, মরম অদুনা ঙসিগী মাইক্রো-এন্তরপ্রাইজেসশিং অসি ঙরাংগী রেসিলিয়েন্ত অমসুং স্কেল তৌবা ঙম্বা বিজিনেসশিং ওইরকপা ঙমগনি।
রিফরেন্স
শেল থুম মন্ত্রালয়
https://www.mudra.org.in/Default/DownloadFile/Annual-Report-2024-25.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2119954&reg=3&lang=2
https://www.mudra.org.in/AboutUs/Genesis
https://www.mudra.org.in/
https://www.mudra.org.in/Offerings
https://www.jansamarth.in/business-loan-pradhan-mantri-mudra-yojana-scheme
https://www.myscheme.gov.in/schemes/pmmy
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2069170&reg=3&lang=2
https://www.mudra.org.in/FAQ
https://www.ncgtc.in/en/product-details/CGFMU/Credit-Guarantee-Fund-for-Micro-Units-(CGFMU)
https://www.ncgtc.in/en/Blogs/understanding-how-cgfmu-helps-avail-collateral-free-business-loans
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইস মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2240159&reg=3&lang=2
প্রধান মন্ত্রীগী লোইশঙ
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2119970&reg=3&lang=2
https://www.youtube.com/watch?v=otNb6xwsrSc
https://www.youtube.com/watch?v=oPqmp6PuwGU
https://www.youtube.com/watch?v=UkhViDHj9cc
লোক সভা
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/187/AS336_mnJub0.pdf?source=pqals
স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দিভেলপমেন্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া
https://www.psbloansin59minutes.com/knowledge-hub/understanding-loan-categories-mudra-scheme
স্তেত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া
https://sbi.bank.in/documents/13958/43951007/10%2BYears%2Bof%2BPMMY_SBI%2BReport.pdf/93f97f57-e655-dcfc-0733-cd638e82fe0e?t=1743585995479
https://sbi.bank.in/web/business/sme/sme-government-schemes/pmmy
https://sbi-bank-in.translate.goog/web/agri-rural/pradhan-mantri-mudra-yojna?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hi&_x_tr_hl=hi&_x_tr_pto=sge
pdf য়েংনবা মফমসিদা নম্বীয়ু