ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
দিজিতেল রেদিও অমসুং দাইরেক্ত-তু-মোবাইল তেক্নোলোজীশিংনা মাস কম্ম্যুনিকেসনদা অহোংবা পুরক্লে; শেল চংদবা এন্তরতেনমেন্ত অমসুং এজুকেসন, অমসুং মপাঙ্গল কনবা ক্রিতিকেল মেসেজিং ফংহল্লি
ত্রাইনা দি.এল.তি. প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা স্পাম কোলশিং লাকশিনবা মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে; কঞ্জ্যুমরগী অপাম্বশিং ফংহল্লি অমসুং ৱাকৎশিংগী ৱাখৈশিং পুরক্লি
01 APR 2026 5:37PM by PIB Imphal
দিজিতেল রেদিও অমসুং দাইরেক্ত-তু-মোবাইল (দি২এম) তেক্নোলোজীশিংনা স্পেক্ত্রমবু ওপ্তিমাইজ তৌদুনা সিঙ্গল ফ্রিক্বেন্সী অমদা চেনেল কয়া অমা পীনবগীদমক্তা মাস কম্ম্যুনিকেসনদা অহোংবা পুরক্লি। দিজিতেল রেদিওনা শেল চংদবা, ফ্রী-তু-এয়র ইকোসিস্তেম অমা পীরি। দি২এমনা সিম কার্দশিং নৎত্রগা মোবাইল দেতাদগী মনিং তম্না তেরেস্ত্রিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্নদুনা মোবাইল হেন্দসেৎশিংদা হকথেংননা ভিদিও, ওদিও অমসুং দেতা ব্রোদকাস্ত তৌদুনা মসি পাকথোক চাউথোকহল্লি। মসিনা শেল চংদবা এন্তরতেনমেন্ত, এজুকেসন, অমসুং য়াম্না মরু ওইবা ইমর্জেন্সী নত্ত্রগা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এলর্তশিং শন্দোক্নবা মপাঙ্গল লৈরবা "দেতা পাইপ" অমা শেম্মি।
অনসোলিসিতেদ কম্মর্সিএল কম্ম্যুনিকেসন (য়ু.সি.সি.) নৎত্রগা স্পাম কোলশিং অসি তেলিকোম কম্মর্সিএল কম্ম্যুনিকেসন কস্তমর প্রিফরেন্স রেগুলেসন (তি.সি.সি.সি.পি.আর.) গী মখাদা তেলিকোম রেগুলেতরী ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া (ত্রাই) না রিগুলেৎ তৌই। য়ু.সি.সি. লাকশিন্নবা, ত্রাইনা দিস্ত্রিব্যুতেদ লেদজর তেক্নোলোজী (দি.এল.তি.) প্লেৎফোর্ম (ব্লোকচেন তেক্নোলোজী) অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে। মসিদা কঞ্জ্যুমরশিংনা প্রমোস্নেল কম্ম্যুনিকেসন ফংনবা মখোয়গী অপাম্বশিং রেজিস্তর তৌবা য়াগনি। মরুওইবা এন্তিতীশিং (বেঙ্কশিং, ইন্সুরেন্স কম্পনীশিং, এয়রলাইনশিং অসিনচিংবা) অমসুং তেলিমার্কেতরশিংসু দি.এল.তি. প্লেৎফোর্মদা রেজিস্তর তৌখি। মসিগী মথক্তা, দি.এল.তি. প্লেৎফোর্মদা রেজিস্তর তৌরবা অমসুং রেজিস্তর তৌদবা তেলিমার্কেতর অনিমক্তগী লাকপা কমপ্লেন্তশিং রেজিস্তর তৌনবগীদমক কমপ্লেন্ত মেকানিজম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে। মসিনা থবক লৌখৎনবা তোঙান তোঙানবা এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী মরক্তা কমপ্লেন্তশিংগী ফ্লো অসি লায়থোকহল্লি।
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না মতম মতমগী মতুং ইন্না মতিক চাবা পোলিসী দিরেক্সনশিং থোক্তুনা ব্রোদকাস্তিং সেক্তরদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা শৌগৎলি। ব্রোদকাস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং নেৎৱার্ক দিবেলপমেন্ত (বি.আই.এন.দি.) স্কিম অসি সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি, মসিনা দুরদর্শন অমসুং আকাশবানিগী ব্রোদকাস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত, মোদর্নাইজেসন অমসুং অপগ্রেদেসন তৌগনি। স্কিম অসিগী মখাদা, প্রসার ভারতীনা ব্রোদকাস্তিং সেক্তরদা অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা আকাশবানী অমসুং দুরদর্শন নেৎৱার্কশিং লেপ্পা লৈতনা অপগ্রেদ তৌরি। মসিদা নেৎৱার্ক দিজিতেলাইজেসন তৌবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীগী মতুং ইন্না খ্বাইদগী নৌবা ইক্বিপমেন্তশিংদা অপগ্রেদেসন তৌবা য়াওরি।
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী রাজ্য মন্ত্রী দা. এল. মুরুগননা শ্রী রাও রাজেন্দ্র সিংহনা হংলকপা ৱাহংশিংগী পাউখুম ওইনা ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।

Ministry of Information & Broadcasting
Digital Radio and Direct-to-Mobile Technologies Transform Mass Communication; Enable Affordable Entertainment and Education, and Robust Critical Messaging
TRAI Strengthens Curb on Spam Calls through DLT Platform; Enables Consumer Preferences and Redresses Complaints
01 APR 2026 5:37PM by PIB Delhi
Digital radio and Direct-to-Mobile (D2M) technologies revolutionise mass communication by optimizing spectrum to deliver multiple channels over a single frequency. Digital radio provides an affordable, free-to-air ecosystem. D2M extends this by broadcasting video, audio and data directly to mobile handsets using terrestrial infrastructure, independent of SIM cards or mobile data. This creates a robust “data pipe” for disseminating affordable entertainment, education, and critical emergency or disaster management alerts.
Unsolicited Commercial Communication (UCC) or spam calls are regulated by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) under its Telecom Commercial Communications Customer Preference Regulations (TCCCPR). With a view to control UCC, TRAI has implemented a distributed ledger technology (DLT) platform (blockchain technology) on which consumers can register their preferences regarding receipt of promotional communication. Principal entities (businesses like banks, insurance companies, airlines etc.) and telemarketers are also registered on the DLT platform. In addition, a complaint mechanism has been implemented on the DLT platform for registration of complaints from both registered and unregistered telemarketers. It facilitates the flow of complaints among various access service providers for taking action.
The Ministry of Information and Broadcasting supports and promotes adoption of emerging technologies in broadcasting sector by issuing appropriate policy directions from time to time. The Broadcasting Infrastructure and Network Development (BIND) scheme, a Central Sector Scheme, is for the development, modernization and upgradation of broadcasting infrastructure of Doordarshan and Akashvani. Under this scheme, Prasar Bharati continuously upgrades the Akashvani and Doordarshan networks by adopting emerging technologies in broadcasting sector. It includes digitalization of network and upgradation to latest equipment as per emerging technology.
This Information was submitted by the Minister of State for Information and Broadcasting Dr. L. Murugan in a written reply in Lok Sabha today in response of questions asked by Shri Rao Rajendra Singh.