ଲୋକସଭା ସଚିବାଳୟ
ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ରେ ସାମିଲ ହେଲେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି; ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କଲେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱ-ଗଣନା
03 APR 2026 4:50PM by PIB Bhubaneswar
ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ସ୍ଥିତ ନିଜର ସରକାରୀ ବାସଭବନରେ ସ୍ୱ-ଗଣନା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହ ସେ ଜନଗଣନା- ୨୦୨୭ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜାତୀୟ ଜନଗଣନା ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ କରୁଛି। ଭାରତର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଜନଗଣନା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ବୋଲି କହିବା ସହ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନିଜର ପରିବାର ବିବରଣୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ସୁବିଧା ଓ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ "ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁରକ୍ଷିତ, ସଠିକ୍ ଏବଂ ସହଜ" ପ୍ରକ୍ରିୟା ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା।
ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଗଣନାକୁ ଏହି ରୂପାନ୍ତରଣ ଭାରତର ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତିର ଏକ ପ୍ରମାଣ, ଯାହା ଜାତୀୟ ତଥ୍ୟକୁ ଅଧିକ ସଠିକ୍ କରିବା ସହ ବାସ୍ତବ ସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ।
'ଜନ ଗଣନାରୁ ଜନ କଲ୍ୟାଣ'ର ବିଚରଧାରାକୁ ଦୋହରାଇ ବାଚସ୍ପତି ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ନିଜର ବିବରଣୀ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା ସହ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ ଏକ 'ସଶକ୍ତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ'ର ମୂଳଦୁଆ ପଡ଼ିପାରିବ।
ସ୍ୱ-ଗଣନା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ଭାରତର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ଏବଂ ଜନଗଣନା କମିଶନର ଶ୍ରୀ ମୃତ୍ୟୁଞ୍ଜୟ କୁମାର ନାରାୟଣ ପଞ୍ଜୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Lok Sabha Secretariat
LOK SABHA SPEAKER JOINS NATIONAL CENSUS 2027; COMPLETES DIGITAL SELF-ENUMERATION
03 APR 2026 4:50PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla today participated in the first phase of Census 2027 by completing his self-enumeration at his official residence in New Delhi.
​Highlighting the significance of the exercise, Shri Birla observed that the national census marks the dawn of a new era in governance. He noted that for the first time in Indias history, the entire census process is being conducted through digital platforms. This shift, he emphasized, empowers every citizen with the right and the convenience to personally record their household details through a process that is "extremely secure, accurate, and user-friendly".
​Shri Birla further remarked that the transition to digital enumeration is a testament to India's technological advancement, ensuring that national data is more precise and reflective of the ground reality.
​Reaffirming the vision of 'Jan Ganana se Jan Kalyan' (Census for Public Welfare), the Speaker made a fervent appeal to all citizens to participate actively in this vital national process. He urged them to record their details and motivate others to follow suit, thereby contributing to the foundation of a 'Sashakt and Samriddh Bharat' (Strong and Prosperous India).
​During the self-enumeration process, the Registrar General and Census Commissioner of India, Shri Mritunjay Kumar Narayan, was present to facilitate the registration.