প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ সম্বোধন
ৰাজহুৱা সেৱাক অধিক সক্ষম, নাগৰিকৰ প্ৰতি অধিক সংবেদনশীল কৰি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ সৈতে আমি আজি অনুসৰণ কৰি থকা প্ৰশাসনৰ মূল নীতি হৈছে ‘নাগৰিক দেৱ’ ভৱ’ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজিৰ ভাৰত আকাংক্ষিত, প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সপোন আৰু লক্ষ্য আছে আৰু সেইবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ সৰ্বাধিক সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ দায়িত্ব আমাৰ সকলোৰে ওপৰত আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে, যেতিয়া আমি আমাৰ কৰ্তব্যই কি বিচাৰে সেই বিষয়ে চিন্তা কৰো, তেতিয়া আমাৰ সিদ্ধান্তসমূহৰ প্ৰভাৱ নিজেই বহুগুণে বৃদ্ধি পাবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ভৱিষ্যতৰ বৃহৎ কেনভাছৰ বিপৰীতে আমাৰ বৰ্তমানৰ প্ৰচেষ্টাক চাব লাগিব, কেনেদৰে এটা সিদ্ধান্তই বহুতো নাগৰিকৰ জীৱন সলনি কৰিব পাৰে, কেনেদৰে আমাৰ ব্যক্তিগত ৰূপান্তৰে প্ৰতিষ্ঠানিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব পাৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এজন ভাল প্ৰশাসক, এজন ভাল ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰী হৈছে, যিজনৰ প্ৰযুক্তি আৰু তথ্যৰ প্ৰতি দৃঢ় বোধগম্যতা থাকিব, ই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ মূল আধাৰ গঠন কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ওখ প্ৰাচীৰ ভাঙিব লাগিব আৰু উন্নত সমন্বয়, অংশীদাৰী বুজাবুজি আৰু এক সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যাব লাগিব, তেতিয়াহে প্ৰতিটো অভিযান সফল হ'বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
02 APR 2026 11:52AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগ (চি বি চি)ৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উপলক্ষে এক ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ সম্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ সম্বোধন কৰি অংশগ্ৰহণকাৰী সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। এই অনুষ্ঠানটো ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগৰ (চি বি চি)প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ লগত সংগতি আয়োজিত কৰা হৈছে।
দ্ৰুতগতিত সলনি হোৱা বিশ্বৰ সৈতে গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাজহুৱা সেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে দ্ৰুতগতিত সলনি হোৱা গোলকীয় ব্যৱস্থাৰ মাজত ভাৰতে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু ইয়াৰ শাসন ব্যৱস্থা নিৰন্তৰভাৱে আপডেট কৰিব লাগিব। ‘একবিংশ শতিকাত আমাৰ ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰাসংগিক আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াশীল হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ হৈছে সেই প্ৰচেষ্টাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগসূত্ৰ’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
আজি শাসনৰ পথপ্ৰদৰ্শক দৰ্শনৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰশাসনক চালিত কৰা মূল মন্ত্ৰ হৈছে নাগৰিকক সৰ্বোচ্চ বুলি গণ্য কৰা ‘নাগৰিক দেৱ ভৱ’। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে নাগৰিকসকলৰ প্ৰতি অধিক সক্ষম আৰু সংবেদনশীল হ’বলৈ জনসেৱাক পুনৰ অভিমুখ কৰা হৈছে। ‘প্ৰশাসনক এতিয়া প্ৰকৃততে নাগৰিককেন্দ্ৰিক কৰি এক নতুন পৰিচয় দিয়া হৈছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগৰ উৎপত্তিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদিও স্বাধীনতাৰ পাছৰে পৰা বহুতো প্ৰতিষ্ঠানে বিভিন্ন গুৰুত্বৰে কাম কৰি আহিছে, প্ৰতিজন চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে এক সমৰ্পিত সংস্থাৰ স্পষ্ট প্ৰয়োজন আছিল। ‘এই চিন্তাই ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগৰ জন্ম দিছিল, যি ব্যৱস্থাই প্ৰতিজন কৰ্মযোগীৰ সবলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে’, তেওঁ উল্লেখ কৰে। চি বি চি-ক ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসত অভিনন্দন জনাই আৰু আইগ’ট মিছন কৰ্মযোগীৰ সফল ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে আধুনিক, সক্ষম, সমৰ্পিত আৰু সংবেদনশীল কৰ্মযোগীৰ এটা দল গঠন কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
এই পদক্ষেপক বিকশিত ভাৰতৰ বিস্তৃত দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংযোগ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেৱা তীৰ্থৰ উদ্বোধনৰ সময়ত তেওঁৰ শেহতীয়া ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক বিকাশ, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ তথা এক বৃহৎ দক্ষ কৰ্মশক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই লক্ষ্যসমূহ প্ৰাপ্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰীসকলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। ‘আজিৰ ভাৰত গভীৰভাৱে আকাংক্ষিত, প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সপোন আৰু লক্ষ্য আছে আৰু সেইবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ সৰ্বাধিক সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ দায়িত্ব আমাৰ সকলোৰে ওপৰত আছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
নাগৰিকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা আৰু জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰশাসন মূল হ’ব লাগিব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰতিদিনে কিবা নতুন শিকিবলৈ আৰু কৰ্মযোগীৰ প্ৰকৃত মনোভাৱত নিজকে গঢ়িবলৈ আহ্বান জনায়। ‘আমাৰ প্ৰশাসনে নাগৰিকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ মান দিন যোৱাৰ লগে লগে উন্নত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব লাগে, এয়া হৈছে আমাৰ প্ৰকৃত মান’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰশাসনিক সংস্কৃতিত এক মৌলিক পৰিৱৰ্তনৰ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে পুৰণি ব্যৱস্থাই এজন 'বিষয়া' হোৱাৰ ওপৰত অত্যাধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল, আনহাতে আজি দেশৰ গুৰুত্ব দৃঢ়ভাৱে কৰ্তব্যৰ মনোভাৱৰ ওপৰত। তেওঁ মনত পেলাই দিয়ে যে সংবিধানে নিজেই কৰ্তব্য পালনৰ জৰিয়তে অধিকাৰ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে, যেতিয়া আপুনি আপোনাৰ কৰ্তব্যই কি দাবী কৰে সেই বিষয়ে চিন্তা কৰে, আপোনাৰ সিদ্ধান্তৰ প্ৰভাৱ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে বহুগুণে বৃদ্ধি পাব।’
ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰীসকলক তেওঁলোকৰ বৰ্তমানৰ কামক ভৱিষ্যতৰ বৃহৎ কেনভাছৰ ওপৰত চাবলৈ আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত সিদ্ধান্তই কেনেদৰে লাখ লাখ লোকৰ জীৱন সলনি কৰিব পাৰে আৰু ব্যক্তিগত পৰিৱৰ্তনে কেনেদৰে প্ৰতিষ্ঠানিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে তেওঁলোকক নিৰন্তৰভাৱে চিন্তা কৰিবলৈ কয়। ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতাৰ পৰা আহৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এনে পৰিৱৰ্তনশীল কামৰ বাবে অপৰিসীম শক্তিৰ প্ৰয়োজন। ‘এই শক্তি কেৱল নিঃস্বাৰ্থ সেৱাৰ মনোভাৱৰ পৰাহে আহিব পাৰে’, তেওঁ মন্তব্য কৰে
প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োজনীয় গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশাসন, সেৱা প্ৰদান আৰু অৰ্থনীতিত বিস্তৃত হৈ যোৱা এঘাৰ বছৰ ধৰি চৰকাৰী কাম-কাজত প্ৰযুক্তিৰ গভীৰ একত্ৰীকৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ আগমনৰ লগে লগে এই পৰিৱৰ্তনবোৰ আৰু অধিক ত্বৰান্বিত হ'বলৈ সাজু হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, ‘এজন উন্নত প্ৰশাসক, এজন উন্নত ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰী হ’ব যিগৰাকীৰ প্ৰযুক্তি আৰু তথ্যৰ প্ৰতি দৃঢ় বোধগম্যতা থাকিব, ই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ মূল আধাৰ গঠন কৰিব’। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে সাধনা সপ্তাহৰ সময়ত দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু এ আই-ত নিৰন্তৰ শিক্ষণ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰবিন্দু হ'ব।
ভাৰতৰ। যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় গাঁথনিৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দেশৰ সফলতা হৈছে ইয়াৰ সকলো ৰাজ্যৰ সামূহিক সফলতা। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে কেইবা দশক পুৰণি শ্ৰেণীবিভাজন, অগ্ৰগামী ৰাজ্য, পিছপৰা ৰাজ্য, বিমাৰু ৰাজ্যসমূহ ধ্বংস কৰা হৈছে, আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজৰ ব্যৱধানবোৰ একেধৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ তীব্ৰতাৰ জৰিয়তে পূৰণ কৰিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘আমি ওখ প্ৰাচীৰ ভংগ কৰিব লাগিব আৰু উন্নত সমন্বয়, অংশীদাৰী বুজাবুজি আৰু এক সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যাব লাগিব, তেতিয়াহে প্ৰতিটো অভিযান সফল হ’ব।’
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্মচাৰীসকলক মনত পেলাই দিয়ে যে সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে স্থানীয় চৰকাৰৰ কাৰ্যালয় হৈছে সমগ্ৰ চৰকাৰৰ মুখ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিষয়াসকলৰ কাম কৰা শৈলী আৰু আচৰণে প্ৰত্যক্ষভাৱে গণতন্ত্ৰ আৰু সাংবিধানিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ওপৰত জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস গঠন কৰে। ‘আমি যি কৰোঁ, যি স্তৰতে কৰোঁ, আমি সেই বিশ্বাস সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব, ই হৈছে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ ভেটি’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ পুনৰ এবাৰ ক্ষমতা নিৰ্মাণ আয়োগক অভিনন্দন জনায় আৰু বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে কৰ্মযোগী সাধনা সপ্তাহ দেশৰ বিকশিত ভাৰত হোৱাৰ যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অধ্যায় হৈ পৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Karmayogi Sadhana Saptah
The core principle of governance we are following today is ‘Nagrik Devo Bhava” with focus on making public services more capable, more sensitive to citizens: PM
Today's India is aspirational, every citizen has dreams and goals, and upon all of us lies the responsibility to provide maximum support to fulfil them: PM
Before every decision, when we think what our duty demands, the impact of our decisions will multiply many times over by itself : PM
We must view our current efforts against the larger canvas of the future, how one decision can change lives of many citizens, how our individual transformation can lead to institutional transformation: PM
A better administrator, a better public servant, will be one who possesses a strong understanding of technology and data, this will form the very basis of decision-making: PM
We have to break silos and move forward with better coordination, shared understanding and a whole-of-government approach, only then will every mission succeed: PM
02 APR 2026 11:52AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Karmayogi Sadhna Saptah through a video message today, on the occasion of the foundation day of the Capacity Building Commission (CBC).
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed the Karmayogi Sadhna Saptah through a video message, extending his best wishes to all participants. The event coincides with the foundation day of the Capacity Building Commission (CBC).
Underscoring the need for public service to keep pace with a rapidly transforming world, the Prime Minister highlighted that India is advancing swiftly amidst fast-changing global systems and must continuously update its governance machinery. "Karmayogi Sadhna Saptah is an important link in that very effort to ensure our public service stays relevant and responsive in the 21st century," said Shri Modi.
Elaborating on the guiding philosophy of governance today, the Prime Minister noted that the core mantra driving the administration is "Nagrik Devo Bhava" treating the citizen as supreme. He emphasised that public service is being reoriented to be more capable and more sensitive towards citizens. "Governance is now being given a new identity by making it truly citizen-centric," PM Modi remarked.
Reflecting on the genesis of the Capacity Building Commission, the Prime Minister observed that while many institutions had been working with varied focuses since independence, there was a clear need for a dedicated body aimed at enhancing the capability of every government employee. "This very thinking gave birth to the Capacity Building Commission, which is focused on empowering every Karmayogi in the system," he noted. Congratulating CBC on its foundation day and acknowledging the successful role of iGOT Mission Karmayogi, Shri Modi expressed confidence that these efforts will build a team of modern, capable, dedicated and sensitive Karmayogis.
Linking the initiative to the broader vision of Viksit Bharat, the Prime Minister recalled his recent address at the inauguration of Seva Teerth and reaffirmed the need for fast economic growth, modern infrastructure, technology adoption and a large skilled workforce. He stressed that public institutions and public servants have a critical role to play in achieving these goals. "Today's India is deeply aspirational, every citizen has dreams and goals, and upon all of us lies the responsibility to provide maximum support to fulfil them," affirmed Shri Modi.
Highlighting that governance must be the benchmark for improving Ease of Living and Quality of Life for citizens, the Prime Minister urged public servants to learn something new every day and mould themselves in the true spirit of a Karmayogi. "Our governance should ensure that the quality of life of citizens improves day by day, this is our true benchmark," Shri Modi asserted.
Calling for a fundamental shift in administrative culture, the Prime Minister pointed out that the old system placed excessive emphasis on being an 'officer,' whereas the country's focus today is firmly on the spirit of duty. He reminded that the Constitution itself grants rights through the fulfilment of duties. "Before every decision, when you think about what your duty demands, the impact of your decisions will automatically multiply many times over," said PM Modi.
Urging public servants to view their present work on the larger canvas of the future, he asked them to constantly reflect on how their individual decisions can transform the lives of millions and how individual transformation can lead to institutional transformation. Drawing from personal experience, the Prime Minister noted that such transformative work demands enormous energy. "This energy can come only and only from the spirit of selfless service," he remarked.
Turning to the critical importance of technology, the Prime Minister pointed to the deep integration of technology into government functioning over the past eleven years, spanning governance, service delivery and the economy. With the advent of Artificial Intelligence, he noted, these changes are set to accelerate even further. "A better administrator, a better public servant, will be one who possesses a strong understanding of technology and data , this will form the very basis of decision-making," emphasised Shri Modi. He expressed hope that capacity building and continuous learning in AI would be a key focus area during the Sadhna Saptah.
Drawing attention to India's federal structure, the Prime Minister stressed that the country's success is the collective success of all its states. He observed that decades-old categorisations, forward states, backward states, BIMARU states ,are being dismantled, and gaps between states must be bridged through uniform intensity of effort. "We have to break silos and move forward with better coordination, shared understanding and a whole-of-government approach, only then will every mission succeed," affirmed PM Modi.
In his concluding remarks, the Prime Minister reminded public servants that for the common citizen, the local government office is the face of the entire government. He underlined that the working style and behaviour of officials directly shape public trust in democracy and constitutional institutions. "Whatever we do, at whatever level, we must safeguard that trust, it is the foundation of our democracy," said Shri Modi. He once again congratulated the Capacity Building Commission and expressed confidence that the Karmayogi Sadhna Saptah will become an important chapter in India's journey towards becoming a Viksit Bharat.