Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Karmayogi Sadhana Saptah
The core principle of governance we are following today is ‘Nagrik Devo Bhava” with focus on making public services more capable, more sensitive to citizens: PM
Today's India is aspirational, every citizen has dreams and goals, and upon all of us lies the responsibility to provide maximum support to fulfil them: PM
Before every decision, when we think what our duty demands, the impact of our decisions will multiply many times over by itself : PM
We must view our current efforts against the larger canvas of the future, how one decision can change lives of many citizens, how our individual transformation can lead to institutional transformation: PM
A better administrator, a better public servant, will be one who possesses a strong understanding of technology and data, this will form the very basis of decision-making: PM
We have to break silos and move forward with better coordination, shared understanding and a whole-of-government approach, only then will every mission succeed: PM
02 APR 2026 11:52AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Karmayogi Sadhna Saptah through a video message today, on the occasion of the foundation day of the Capacity Building Commission (CBC).
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed the Karmayogi Sadhna Saptah through a video message, extending his best wishes to all participants. The event coincides with the foundation day of the Capacity Building Commission (CBC).
Underscoring the need for public service to keep pace with a rapidly transforming world, the Prime Minister highlighted that India is advancing swiftly amidst fast-changing global systems and must continuously update its governance machinery. "Karmayogi Sadhna Saptah is an important link in that very effort to ensure our public service stays relevant and responsive in the 21st century," said Shri Modi.
Elaborating on the guiding philosophy of governance today, the Prime Minister noted that the core mantra driving the administration is "Nagrik Devo Bhava" treating the citizen as supreme. He emphasised that public service is being reoriented to be more capable and more sensitive towards citizens. "Governance is now being given a new identity by making it truly citizen-centric," PM Modi remarked.
Reflecting on the genesis of the Capacity Building Commission, the Prime Minister observed that while many institutions had been working with varied focuses since independence, there was a clear need for a dedicated body aimed at enhancing the capability of every government employee. "This very thinking gave birth to the Capacity Building Commission, which is focused on empowering every Karmayogi in the system," he noted. Congratulating CBC on its foundation day and acknowledging the successful role of iGOT Mission Karmayogi, Shri Modi expressed confidence that these efforts will build a team of modern, capable, dedicated and sensitive Karmayogis.
Linking the initiative to the broader vision of Viksit Bharat, the Prime Minister recalled his recent address at the inauguration of Seva Teerth and reaffirmed the need for fast economic growth, modern infrastructure, technology adoption and a large skilled workforce. He stressed that public institutions and public servants have a critical role to play in achieving these goals. "Today's India is deeply aspirational, every citizen has dreams and goals, and upon all of us lies the responsibility to provide maximum support to fulfil them," affirmed Shri Modi.
Highlighting that governance must be the benchmark for improving Ease of Living and Quality of Life for citizens, the Prime Minister urged public servants to learn something new every day and mould themselves in the true spirit of a Karmayogi. "Our governance should ensure that the quality of life of citizens improves day by day, this is our true benchmark," Shri Modi asserted.
Calling for a fundamental shift in administrative culture, the Prime Minister pointed out that the old system placed excessive emphasis on being an 'officer,' whereas the country's focus today is firmly on the spirit of duty. He reminded that the Constitution itself grants rights through the fulfilment of duties. "Before every decision, when you think about what your duty demands, the impact of your decisions will automatically multiply many times over," said PM Modi.
Urging public servants to view their present work on the larger canvas of the future, he asked them to constantly reflect on how their individual decisions can transform the lives of millions and how individual transformation can lead to institutional transformation. Drawing from personal experience, the Prime Minister noted that such transformative work demands enormous energy. "This energy can come only and only from the spirit of selfless service," he remarked.
Turning to the critical importance of technology, the Prime Minister pointed to the deep integration of technology into government functioning over the past eleven years, spanning governance, service delivery and the economy. With the advent of Artificial Intelligence, he noted, these changes are set to accelerate even further. "A better administrator, a better public servant, will be one who possesses a strong understanding of technology and data , this will form the very basis of decision-making," emphasised Shri Modi. He expressed hope that capacity building and continuous learning in AI would be a key focus area during the Sadhna Saptah.
Drawing attention to India's federal structure, the Prime Minister stressed that the country's success is the collective success of all its states. He observed that decades-old categorisations, forward states, backward states, BIMARU states ,are being dismantled, and gaps between states must be bridged through uniform intensity of effort. "We have to break silos and move forward with better coordination, shared understanding and a whole-of-government approach, only then will every mission succeed," affirmed PM Modi.
In his concluding remarks, the Prime Minister reminded public servants that for the common citizen, the local government office is the face of the entire government. He underlined that the working style and behaviour of officials directly shape public trust in democracy and constitutional institutions. "Whatever we do, at whatever level, we must safeguard that trust, it is the foundation of our democracy," said Shri Modi. He once again congratulated the Capacity Building Commission and expressed confidence that the Karmayogi Sadhna Saptah will become an important chapter in India's journey towards becoming a Viksit Bharat.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ’ କୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
02 APR 2026 11:52AM by PIB Bhubaneswar
• ଆମେ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ଶାସନର ମୂଳ ନୀତି ହେଉଛି ‘ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବ’ ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ସରକାରୀ ସେବାକୁ ଅଧିକ କ୍ଷମତାଶୀଳ କରିବା ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି; ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପୂର୍ବରୁ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କ’ଣ ହେବା ଉଚିତ ଚିନ୍ତା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନେକ ଗୁଣ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବର୍ତ୍ତମାନର ଉଦ୍ୟମକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶାଳ କାନଭାସରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ, କିପରି ଗୋଟିଏ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବ ଓ ଆମର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କିପରି ସାଂଗଠନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଜଣେ ଭଲ ପ୍ରଶାସକ ଓ ଭଲ ଲୋକସେବକ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ହୋଇପାରିବେ ଯାହା ପାଖରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ତଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଦୃଢ଼ ବୁଝାମଣା ରହିଥିବ; ଏହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ମୂଳ ଆଧାର ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରବୃତ୍ତିକୁ ଭାଙ୍ଗି ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ, ସାମୁହିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ଯାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଶନ ସଫଳ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆୟୋଗ (ସିବିସି)ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ‘କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ’କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ‘କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ’କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆୟୋଗ (ସିବିସି)ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ।
ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବା ନିମନ୍ତେ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନିରନ୍ତର ଅପଡେଟ କରିବାକୁ ପଡିବ। “କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ ୨୧ତମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାକୁ ସମୟୋପଯୋଗୀ ଓ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ରଖିବା ପାଇଁ ସେହି ପ୍ରୟାସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ଅଟେ,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଆଜିର ଶାସନର ମୂଳ ଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଶାସନକୁ ଚଳାଇବାର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି "ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବ" ଅର୍ଥାତ୍ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ଦେବା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅଧିକ କ୍ଷମତାଶୀଳ ଏବଂ ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରାଯାଉଛି। "ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରକୃତରେ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କରି ଏବେ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦିଆଯାଉଛି," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆୟୋଗର ଉତ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ବିଭିନ୍ନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଥିବା ବେଳେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସଂସ୍ଥାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିଲା। "ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆୟୋଗକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି, ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ରହିଛି," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସିବିସିକୁ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଏବଂ ଆଇଗଟ୍ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀର ସଫଳ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ, ସକ୍ଷମ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ ଏକ ଦଳ ଗଠନ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ସେବା ତୀର୍ଥର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ସମୟରେ ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଏକ ବିଶାଳ କୁଶଳୀ କର୍ମଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନଃ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। "ଆଜିର ଭାରତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଶାସନ ମାନଦଣ୍ଡ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବାକୁ ଓ ନିଜକୁ ଜଣେ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଭାବନାରେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। "ଆମର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ, ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଦିନକୁ ଦିନ ଉନ୍ନତ ହେଉ, ଏହା ଆମର ପ୍ରକୃତ ମାନଦଣ୍ଡ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କୃତିରେ ଏକ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ 'ଅଧିକାରୀ' ହେବା ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଧ୍ୟାନ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନା ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ରହିଛି। ସେ ସ୍ମରଣ କରାଇଛନ୍ତି ଯେ, ସମ୍ବିଧାନ ମଧ୍ୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକାର ଦେଇଥାଏ। "ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପୂର୍ବରୁ, ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କ’ଣ ହେବା ଉଚିତ୍; ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପ୍ରଭାବ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ବହୁ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ବୃହତ୍ତର କାନଭାସରେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରି, ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଚିନ୍ତନ କରିବାକୁ କହିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି କିପରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କିପରି ସାଂଗଠନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଛନ୍ତି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅସୀମ ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। "ଏହି ଶକ୍ତି କେବଳ ଏବଂ କେବଳ ନିସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ଭାବନାରୁ ହିଁ ଆସିପାରିବ," ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ, ଶାସନ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସମନ୍ୱୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଆଗମନ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ। "ଜଣେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସକ ଓ ଜଣେ ଭଲ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ହେବାକୁ ହେଲେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ତଥ୍ୟର ଦୃଢ଼ ବୁଝାମଣାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣର ମୂଳ ଆଧାର ହେବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସାଧନା ସପ୍ତାହ ସମୟରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷା ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ହେବ।
ଭାରତର ସାଙ୍ଗଠନିକ ଗଠନ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ସଫଳତା ହେଉଛି ଏହାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ସାମୂହିକ ସଫଳତା। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ‘ଆଗୁଆ ରାଜ୍ୟ, ପଛୁଆ ରାଜ୍ୟ, ବୀମାରୁ ରାଜ୍ୟ ଭଳି ବର୍ଗୀକରଣ ମନୋଭାବଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। "ଆମକୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ଧାରାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ, ସହଭାଗୀ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଶନ ସଫଳ ହୋଇପାରିବ," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରାଇଛନ୍ତି ଯେ, ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ, ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ହେଉଛି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରଙ୍କ ଚେହେରା। ଅଧିକାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଓ ଆଚରଣ ସିଧାସଳଖ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆକାର ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। "ଯେକୌଣସି ସ୍ତରରେ ଆମେ ଯାହା ବି କରୁ, ଆମକୁ ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ପଡିବ, ଏହା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ପୁନର୍ବାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆୟୋଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କର୍ମଯୋଗୀ ସାଧନା ସପ୍ତାହ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୂପେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ହେବ।