Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Karmayogi Sadhana Saptah
The core principle of governance we are following today is ‘Nagrik Devo Bhava” with focus on making public services more capable, more sensitive to citizens: PM
Today's India is aspirational, every citizen has dreams and goals, and upon all of us lies the responsibility to provide maximum support to fulfil them: PM
Before every decision, when we think what our duty demands, the impact of our decisions will multiply many times over by itself : PM
We must view our current efforts against the larger canvas of the future, how one decision can change lives of many citizens, how our individual transformation can lead to institutional transformation: PM
A better administrator, a better public servant, will be one who possesses a strong understanding of technology and data, this will form the very basis of decision-making: PM
We have to break silos and move forward with better coordination, shared understanding and a whole-of-government approach, only then will every mission succeed: PM
02 APR 2026 11:52AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Karmayogi Sadhna Saptah through a video message today, on the occasion of the foundation day of the Capacity Building Commission (CBC).
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed the Karmayogi Sadhna Saptah through a video message, extending his best wishes to all participants. The event coincides with the foundation day of the Capacity Building Commission (CBC).
Underscoring the need for public service to keep pace with a rapidly transforming world, the Prime Minister highlighted that India is advancing swiftly amidst fast-changing global systems and must continuously update its governance machinery. "Karmayogi Sadhna Saptah is an important link in that very effort to ensure our public service stays relevant and responsive in the 21st century," said Shri Modi.
Elaborating on the guiding philosophy of governance today, the Prime Minister noted that the core mantra driving the administration is "Nagrik Devo Bhava" treating the citizen as supreme. He emphasised that public service is being reoriented to be more capable and more sensitive towards citizens. "Governance is now being given a new identity by making it truly citizen-centric," PM Modi remarked.
Reflecting on the genesis of the Capacity Building Commission, the Prime Minister observed that while many institutions had been working with varied focuses since independence, there was a clear need for a dedicated body aimed at enhancing the capability of every government employee. "This very thinking gave birth to the Capacity Building Commission, which is focused on empowering every Karmayogi in the system," he noted. Congratulating CBC on its foundation day and acknowledging the successful role of iGOT Mission Karmayogi, Shri Modi expressed confidence that these efforts will build a team of modern, capable, dedicated and sensitive Karmayogis.
Linking the initiative to the broader vision of Viksit Bharat, the Prime Minister recalled his recent address at the inauguration of Seva Teerth and reaffirmed the need for fast economic growth, modern infrastructure, technology adoption and a large skilled workforce. He stressed that public institutions and public servants have a critical role to play in achieving these goals. "Today's India is deeply aspirational, every citizen has dreams and goals, and upon all of us lies the responsibility to provide maximum support to fulfil them," affirmed Shri Modi.
Highlighting that governance must be the benchmark for improving Ease of Living and Quality of Life for citizens, the Prime Minister urged public servants to learn something new every day and mould themselves in the true spirit of a Karmayogi. "Our governance should ensure that the quality of life of citizens improves day by day, this is our true benchmark," Shri Modi asserted.
Calling for a fundamental shift in administrative culture, the Prime Minister pointed out that the old system placed excessive emphasis on being an 'officer,' whereas the country's focus today is firmly on the spirit of duty. He reminded that the Constitution itself grants rights through the fulfilment of duties. "Before every decision, when you think about what your duty demands, the impact of your decisions will automatically multiply many times over," said PM Modi.
Urging public servants to view their present work on the larger canvas of the future, he asked them to constantly reflect on how their individual decisions can transform the lives of millions and how individual transformation can lead to institutional transformation. Drawing from personal experience, the Prime Minister noted that such transformative work demands enormous energy. "This energy can come only and only from the spirit of selfless service," he remarked.
Turning to the critical importance of technology, the Prime Minister pointed to the deep integration of technology into government functioning over the past eleven years, spanning governance, service delivery and the economy. With the advent of Artificial Intelligence, he noted, these changes are set to accelerate even further. "A better administrator, a better public servant, will be one who possesses a strong understanding of technology and data , this will form the very basis of decision-making," emphasised Shri Modi. He expressed hope that capacity building and continuous learning in AI would be a key focus area during the Sadhna Saptah.
Drawing attention to India's federal structure, the Prime Minister stressed that the country's success is the collective success of all its states. He observed that decades-old categorisations, forward states, backward states, BIMARU states ,are being dismantled, and gaps between states must be bridged through uniform intensity of effort. "We have to break silos and move forward with better coordination, shared understanding and a whole-of-government approach, only then will every mission succeed," affirmed PM Modi.
In his concluding remarks, the Prime Minister reminded public servants that for the common citizen, the local government office is the face of the entire government. He underlined that the working style and behaviour of officials directly shape public trust in democracy and constitutional institutions. "Whatever we do, at whatever level, we must safeguard that trust, it is the foundation of our democracy," said Shri Modi. He once again congratulated the Capacity Building Commission and expressed confidence that the Karmayogi Sadhna Saptah will become an important chapter in India's journey towards becoming a Viksit Bharat.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কর্ময়োগী সাধনা সপ্তদা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি ঐখোয়না চৎনরিবা গবর্নান্সকী মরুওইবা প্রিন্সিপল অসি 'নাগরিক দেবো ভাব'নি। মসিদা মীয়ামগী শেবা অসি হেন্না তৌবা ঙম্বগী, নাগরিকশিংদা হেন্না সেন্সিতিব ওইহন্নবা মীৎয়েং থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিগী ভারতনা মঙলান কয়া মঙলি, নাগরিক খুদিংমক্কী মঙলান অমসুং পান্দমশিং লৈরি, অমসুং মখোয়শিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক খ্বাইদগী হেন্না তেংবাং পীবনা ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং ওইরি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না ৱারেপ লৌদ্রিঙৈ মমাংদা, ঐখোয়গী থৌদাংনা করি তকশিল্লিবগে হায়না ঐখোয়না খল্লি, ঐখোয়গী ৱারেপশিংগী শাফু অসি মশানা মশিং য়াম্না হেনগৎলগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না হৌজিক হোৎনরিবশিং অসি তুংলমচৎকী অচৌবা পান্দম অদুগীদমক য়েংগদবনি, ৱারেপ অমখক্তনা নাগরিক কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙম্বগে ঐখোয়গী ইন্দিভিজুএল ত্রান্সফোর্মেসন অসিনা ইন্সতিত্যুসনেল ত্রান্সফোর্মেসন অমা পুরকপা ঙম্লিবগে হায়বদু য়েংগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
হেন্না ফবা এদমিনিস্ত্রেতর অমা, হেন্না ফবা পব্লিক সর্বেন্ত অমা ওইবসি তেক্নোলোজী অমসুং দেতাগী মতাংদা মপাঙ্গল কন্না খঙবা মীওই অমা ওইগনি, মসিনা ৱারেপ লৌবগী য়ুম্ফম ওইগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না সিলোশিং থুগাইদুনা হেন্না ফবা কোওর্দিনেসন, শেয়র তৌরবা ৱাখল্লোন অমসুং সরকার পুম্নমক্কী ওইবা থৌওংগা লোইননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই। মদুগী মতুংদা খক্তনি মিসন খুদিংমক মায় পাক্কনি: প্রধান মন্ত্রী
02 APR 2026 11:52AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সি.বি.সি.গী ফাউন্দেসন দেগী থৌরমদা ভিদিওগী খুত্থাংদা কর্ময়োগী সাধনা সাপ্তাদা ৱা ঙাংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিওগী খুত্থাংদা কর্ময়োগী সাধনা সপ্তদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্তা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি। থৌরম অসি কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসন (সি.বি.সি.) গী ফাউন্দেসন দেগা ইরোইননা পাঙথোকখিবনি।
য়াম্না থুনা অহোংবা লাক্লিবা মালেম অসিদা পব্লিক সর্বিসকী মথৌ তারিবশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি য়াম্না থুনা অহোংবা লাক্লিবা মালেমগী পথাপশিংগী মরক্তা য়াম্না থুনা খুমাং চাউশিল্লি অমসুং মসিগী গবর্নান্স মেকানিজম অসি লেপ্তনা অপদেত তৌগদবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "করমযোগী সাধনা সাপ্তহ অসি ২১শুবা চহিচাদা ঐখোয়গী পব্লিক সর্বিস অসি মরী লৈনবা অমসুং রেস্পোন্সিব ওইহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা মরুওইবা লিঙ্ক অমনি।"
গবর্নান্সকী লমজিং-লমতাক্লিবা ফিলোসোফীগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এদমিনিস্ত্রেসন অসিগী মরুওইবা মন্ত্রদি "নাগরিক দেবো ভাব" অসিনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পব্লিক সর্ভিস অসি হেন্না তৌবা ঙম্বা অমসুং নাগরিকশিংগীদমক্তা হেন্না সেন্সিতিব ওইনবা অমুক হন্না ওরিএন্তেত তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "গবর্নান্স অসি তশেংনা সিতিজন-সেন্ত্রিক ওইহন্দুনা অনৌবা মশক অমা পীরি।"
কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসনগী হৌরকপদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইন্দিপেন্দেন্স ফংলবা মতুংদগী ইন্সতিত্যুসন কয়ানা তোঙান তোঙানবা ফোকসতা থবক তৌরকপগা লোয়ননা গবর্নমেন্তকী ইমপ্লোয়ি খুদিংমক্কী কেপাসিতী হেঙ্গৎহন্নবা পান্দম থমদুনা দেদিকেতেদ বোদী অমা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি, "মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা সিস্তেম অসিদা লৈরিবা কর্ময়োগী খুদিংমকপু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থম্লিবা কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসনবু পোকহনখি।" সি.বি.সি.গী ফাউন্দেসন নুমিৎতা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা অমসুং আই.জি.ও.তি. মিসন কর্ময়োগীগী মায় পাকপা থৌদাং অদু শকখঙলদুনা, শ্রী মোদীনা থাজবা থমখি মদুদি মসিগী হোৎনরিবশিং অসিনা মোদর্ন, কেপেবল, দেদিকেতেদ অমসুং সেন্সিতিব কর্ময়োগীগী তীম অমা শেমগৎলগনি।
খোঙথাং অসি বিক্সিত ভারতকী চাউখৎপা মিৎয়েংগা মরী লৈনহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সেবা তীরথ হৌদোকপগী থৌরমদা মহাক্না ৱা ঙাংখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং খোঙজেল য়াংনা ইকোনোমিক গ্রোথ, মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্নোলোজী শিজিন্নবা অমসুং স্কিল লৈবা শিন্মী মশিং য়াম্না মথৌ তাই হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি। পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনবদা পব্লিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং পব্লিক সর্ভেন্তশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। "ঙসিগী ভারত অসি য়াম্না এস্পিরেস্নেল ওইরে, নাগরিক খুদিংমক্কী মঙলান অমসুং পান্দমশিং লৈরি, অমসুং মখোয়শিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক খ্বাইদগী হেন্না মতেং পাংনবা ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং লৈরি।" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
গবর্নান্স অসি নাগরিকশিংগী পুন্সি মহিং অমসুং শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা বেঞ্চমার্ক ওইগদবনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পব্লিক সর্বেন্তশিংদা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা খরা তম্বীনবা অমসুং কর্ময়োগীগী অশেংবা ৱাখল্লোন্দা মশানা মশাবু শেমগৎপীনবা তকশিনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়গী লৈঙাক্না নাগরিকশিংগী পুন্সি মহিং নোংম-নোংমগী ফগৎহন্নবা হোৎনগদবনি। মসি ঐখোয়গী অশেংবা বেঞ্চমার্কনি।"
এদমিনিস্ত্রেতিব কলচরদা তঙাইফদবা অহোংবা অমা পুরক্নবা হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হান্নগী সিস্তেম অসিনা 'ওফিসর' ওইবদা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি, অদুগা লৈবাক অসিনা ঙসিদি মথৌগী ৱাখল্লোনদা মিৎয়েং থম্লি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি সংবিধান্না মশাগী মথৌশিং পাংথোক্তুনা হকশিং পীরি। ৱারেপ খুদিংমক লৌদ্রিঙৈ মমাংদা, অদোমগী মথৌনা করিনো হায়বদু খল্লবা মতমদা, অদোমগী ৱারেপশিংগী ইম্পেক্ত অসি মশা মথন্তনা শরুক কয়া হেনগৎলগনি।" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
মহাক্না পব্লিক সর্ভেন্তশিংদা মখোয়গী হৌজিক্কী থবকশিং অসি তুংলমচৎকী হেন্না চাউবা কন্সতা য়েংনবা তকশিনখি। মহাক্না মখোয়দা মখোয়গী ইন্দিভিজুএল দিসিজনশিংনা করম্না মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কদগে অমসুং ইন্দিভিজুএল ত্রান্সফোর্মেশননা ইন্সতিত্যুস্নেল ত্রান্সফোর্মেশনদা করম্না পুরক্কদগে হায়বদু লেপ্পা লৈতনা য়েংনবা হায়খি। মশাগী এক্সপরিয়েন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ত্রান্সফোর্মেতিব ওইবা থবকশিং অসি য়াম্না চাউবা ইনর্জী মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি, "মসিগুম্বা ইনর্জী অসি শুপ্নতগী নিংথৌরেলগী সেবাগী ৱাখল্লোনদগী লাকপা ঙম্মি।"
তেক্নোলোজীগী মরুওইবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ১১ অসিদা গবর্নমেন্ত, সর্বিস দেলিভরী অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবকশিংদা তেক্নোলোজীবু মপুং ফানা পুনশিনবগী মতাংদা পনখি। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স লাকপগা লোয়ননা, অহোংবশিং অসি হেন্না খুমাং চাউশিল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হেন্না ফবা এদমিনিস্ত্রেতর অমা, হেন্না ফবা পব্লিক সর্বেন্ত অমা ওইবসি তেক্নোলোজী অমসুং দেতাগী মতাংদা মপাঙ্গল কন্না খঙবা মীওই অমা ওইগনি। মসিনা ৱারেপ লৌবগী য়ুম্ফম ওইগনি।" মহাক্না আশা তৌখি মদুদি কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং এ.আই.দা লেপ্পা লৈতনা তম্নবা অসি সদনা সাপ্তাগী মনুংদা মরুওইবা মীৎয়েং থমগদবা লম অমা ওইরগনি।
ভারতকী ফেদরেল স্ত্রকচরগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মায় পাকপা অসি রাজ্য পুম্নমক্কী অপুনবা মায় পাকপনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি দিকেদ কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা কাংলুপ খায়দোকপা, মাংলোমদা চংশিল্লবা রাজ্যশিং, মাংলোমদা চংশিল্লবা রাজ্যশিং, বিমারু রাজ্যশিং অসি মুত্থৎলি, অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা অসি মওং মান্ননা হোৎনবগী মতুং ইন্না কোকহনগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়না সিলোশিং থুগাইদুনা হেন্না ফবা কোওর্দিনেসন, শেয়র তৌরবা ৱাখল্লোন অমসুং সরকার পুম্নমক্কী ওইবা থৌওংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই। মদুগী মতুংদা খক্তনি মিসন খুদিংমক মায় পাক্কদৌরিবসি।"
মহাক্কী অরোইবা ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা পব্লিক সর্ভেন্তশিংদা থাগৎখি মদুদি মীচম প্রজাগীদমক্তা, লোকেল গবর্নমেন্ত ওফিস অসি সরকার পুম্নমক্কী মমি ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি ওফিসিএলশিংগী থবক তৌবগী মওং অমসুং লমচৎ-শাজৎনা গনতন্ত্র অমসুং কন্সতিত্যুস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা মীয়াম্না থাজবা থম্বা অদু হকথেংননা শেম্মি। "ঐখোয়না করি তৌবগে, থাক অমহেক্তদা তৌবগে, ঐখোয়না থাজবা অদু ঙাক্না চৎকদবনি, মসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী য়ুম্ফমনি" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না অমুক্কা হন্না কেপাসিতী বিল্ দিং কম্মিসনবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি কর্ময়োগী সাধনা সাপ্তহ অসি ভারতনা বিক্সিত ভারত ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা মরুওইবা চেপ্তর অমা ওইরগনি।