গৃহ মন্ত্ৰালয়
বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ পৰা দেশখনক মুক্ত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা সন্দৰ্ভত লোকসভাত হোৱা আলোচনাৰ উত্তৰ দিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
নক্সালবাদ বাওঁপন্থী মতাদৰ্শৰ সৃষ্টি
দৰিদ্ৰতাৰ বাবে নক্সালবাদ বিয়পি পৰা নাছিল; বৰঞ্চ নক্সালবাদৰ বাবেই দৰিদ্ৰতা বিয়পি পৰিল
অন্যায়ৰ বিৰোধিতা কৰিবলৈ কমিউনিষ্ট পাৰ্টি গঠন হোৱা নাছিল, বৰঞ্চ আমাৰ সংসদীয় ব্যৱস্থাৰ বিৰোধিতা কৰিবলৈহে গঠন কৰা হৈছিল
নক্সালীয় হিংসাত লিপ্ত হোৱা সকলৰ দিন এতিয়া শেষ হৈছে
নক্সালবাদৰ মূল কাৰণ উন্নয়নৰ অভাৱ নহয় ,বাওঁপন্থী মতাদৰ্শ, যিটো ১৯৬৯ চনত ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনত জয়ী হ’বলৈ তেতিয়াৰ শাসকীয় দলৰ নেতাই মানি লৈছিল
নক্সালমুক্ত ভাৰত মোদী চৰকাৰৰ অন্যতম বৃহৎ সফলতা
যি কমিউনিষ্ট পাৰ্টিৰ ভেটি আন এখন দেশৰ মতাদৰ্শৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত, ভাৰতৰ বাবে ই কেনেকৈ ভাল কাম কৰিব পাৰে?
মাওবাদীসকলে বৈষম্যৰ বিৰোধিতা কৰিবলৈ ৰেড কৰিডৰ বাছি লোৱা নাছিল, বৰঞ্চ তাত চৰকাৰৰ প্ৰসাৰতা দুৰ্বল হোৱাৰ বাবেহে সেয়া বাছি লৈছিল
বাওঁপন্থী মতাদৰ্শৰ সমৰ্থকসকলে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা, শ্বহীদ ভগত সিং বা সুভাষ চন্দ্ৰ বসুক নিজৰ আদৰ্শ বুলি গণ্য কৰা নাই, বৰঞ্চ “মাও”ক আদৰ্শ হিচাপে বাছি লৈছে
এয়াই মোদী চৰকাৰ — যিয়ে অস্ত্ৰ তুলি ল’ব তাৰ বিষম পৰিণামৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব
ৰেড টেৰ’ৰৰ ছাঁৰ বাবেই বাষ্টাৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি আছিল
এতিয়া ৰেড টেৰ’ৰৰ ছাঁ আঁতৰি যোৱাৰ লগে লগে বাষ্টাৰৰ বিকাশ ঘটিছে
নক্সালমুক্ত ভাৰতবৰ্ষ মোদী চৰকাৰৰ অন্যতম ঐতিহাসিক আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ সফলতা
ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ কৃতিত্ব কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী, বিশেষকৈ কোব্ৰা আৰু চি আৰ পি এফৰ জোৱান, ৰাজ্যিক আৰক্ষী — বিশেষকৈ ছত্তীশগড় আৰক্ষী আৰু ডি আৰ জি জোৱান — আৰু স্থানীয় জনজাতীয় লোকসকলক দিব লাগিব
য’ত বাওঁপন্থী উগ্ৰপন্থীসকলে দশক দশক ধৰি উন্নয়ন সাধন কৰিবলৈ নিদিলে, তাত মোদী চৰকাৰে এতিয়া প্ৰতিঘৰলৈ উন্নয়ন লৈ গৈছে
মোদী চৰকাৰ ভয় খোৱা চৰকাৰ নহয়, সকলোকে ন্যায় প্ৰদান কৰা চৰকাৰ
ক্ষমতাত থকাসকলৰ সমৰ্থন অবিহনে তিৰুপতিৰ পৰা পশুপতিনাথলৈকে বিস্তৃত দেশৰ ঠিক মাজভাগত ৰেড কৰিডৰ সৃষ্টি কৰাটো অসম্ভৱ হ’লহেঁতেন
বাওঁপন্থী মতাদৰ্শই নিজৰ ভিত্তি হেৰুৱাই পেলাইছে, যাৰ বাবে সকলো বাওঁপন্থীয়ে নিজৰ অস্তিত্ব ৰক্ষাৰ বাবে বিভিন্ন তত্ত্ব উদ্ভাৱনত ব্যস্ত হৈ পৰিছে
বাওঁপন্থী মতাদৰ্শৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰ, শাসন ব্যৱস্থা, সংবিধান আৰু নিৰাপত্তাত অৰাজকতাৰ সৃষ্টি কৰা আৰু তাৰ পিছত ৰক্তপাত কৰা — আৰু এয়া সফল নহ’ব
নক্সালবাদীয়ে গাঁ
30 MAR 2026 10:29PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি ১৯৩ নং নিয়মৰ অধীনত লোকসভাত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ পৰা দেশখনক মুক্ত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে।
আলোচনাৰ উত্তৰ দিওঁতে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বাওঁপন্থী উগ্ৰপন্থী আৰু তেওঁলোকৰ সমৰ্থকসকলে নিৰীহ জনজাতি লোকৰ সন্মুখত তেওঁলোকে নিজৰ অধিকাৰৰ বাবে আৰু তেওঁলোকৰ ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে যুঁজিছে বুলি ভুৱা কাহিনী প্ৰচাৰ কৰিছে। তেওঁ কয় যে বাষ্টাৰৰ পৰা এতিয়া নক্সালবাদ প্ৰায় সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল হৈছে, আৰু তাত থকা প্ৰতিখন গাঁৱতে বিদ্যালয় নিৰ্মাণ আৰু ৰেচনৰ দোকান খোলাৰ অভিযান আৰম্ভ হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নক্সালবাদৰ পোষকতা কৰাসকলে ১৯৭০ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে এই সকলোবোৰ কিয় নহ’ল সেই কথা বুজাব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪ চনত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে ঘৰ, গেছ সংযোগ, খোৱাপানী, ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বীমা, আৰু ৫ কেজি বিনামূলীয়া খাদ্য শস্য লাভ কৰিছে। কিন্তু সত্যক অস্বীকাৰ কৰাৰ বাবে আৰু ৰেড টেৰ’ৰৰ ছাঁৰ বাবে তাত উন্নয়নে ঢাপলি মেলিব পৰা নাছিল বাবে বাষ্টাৰৰ জনসাধাৰণ উন্নয়নৰ পৰা বাদ পৰি ৰৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কৈছিল যে ৰেড টেৰ’ৰ কাৰণ উন্নয়ন নাছিল; বৰঞ্চ ইয়াৰ বাবে তাত উন্নয়ন হ’ব পৰা নাছিল। কিন্তু আজি ৰঙা আতংকৰ ছাঁ আঁতৰি গৈছে, আৰু বাষ্টাৰৰ বিকাশ হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এইখন নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ চৰকাৰ, যিয়েই অস্ত্ৰ তুলি ল’ব তাৰ বিষম পৰিণামৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰ সংবেদনশীল আৰু সকলো সমস্যাৰ কথা শুনি সমাধান কৰিব বিচাৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে আঁচনি কৰিছে, কিন্তু বাওঁপন্থী উগ্ৰপন্থী আৰু তেওঁলোকৰ সমৰ্থকসকলে সেইবোৰ কাৰ্যকৰী হ’বলৈ নিদিয়ে, কাৰণ তেওঁলোকে বিচাৰে যে তেওঁলোকৰ মতাদৰ্শ — অৰ্থাৎ তেওঁলোকৰ অবৈধ শাসন — তাতেই চলি থাকিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছতো মূল বিৰোধী দলে ৬০ বছৰ দেশত শাসন চলাইছিল, তথাপিও কেনেকৈ জনজাতিসকল উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিল? তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া নৰেন্দ্ৰ মোডী জীয়েই উন্নয়ন আনিছে। তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলে বিশ্লেষণ কৰি চাব লাগে প্ৰকৃততে কোন দোষী।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ছত্তীশগড়, তেলেংগানা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, ওড়িশা, মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, বিহাৰ, বংগ, কেৰালা, কৰ্ণাটকৰ কিছু অংশ, আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৩খন জিলাকে ধৰি ১২খন ৰাজ্যত সম্পূৰ্ণ ৰেড কৰিডৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। এই অঞ্চলসমূহত ১২ কোটি লোকে বছৰ বছৰ ধৰি দৰিদ্ৰতাত জীৱন কটাবলগীয়া হৈছিল আৰু ২০ হাজাৰ যুৱকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছিল, ইয়াৰ বাবে কোন দায়ী। তেওঁ কয় যে নক্সালবাদৰ মূল কাৰণ উন্নয়নৰ দাবী নহয়, বৰঞ্চ এটা মতাদৰ্শ। নক্সালবাদৰ মূল কাৰণ উন্নয়নৰ অভাৱ নহয় , বাওঁপন্থী মতাদৰ্শহে, যিটো ১৯৬৯ চনত ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনত জয়ী হ’বলৈ তেতিয়াৰ শাসকীয় দলৰ নেতাই মানি লৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী ড০ মনমোহন সিঙে সমগ্ৰ দেশৰ আগত মুকলিকৈ স্বীকাৰ কৰিছিল যে কাশ্মীৰ আৰু উত্তৰ-পূবৰ তুলনাত দেশৰ সন্মুখত থকা আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানটো হৈছে সশস্ত্ৰ মাওবাদী। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনত এটা পৰিৱৰ্তন ঘটিছিল, আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ নেতৃত্বত দীৰ্ঘদিনীয়া কেইবাটাও সমস্যা সমাধান হৈছে। ৩৭০ আৰু ৩৫এ অনুচ্ছেদ আঁতৰাই দিয়া হৈছে, ৰাম জন্মভূমিত এটা মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, জি এছ টি বাস্তৱত পৰিণত হৈছে, নাগৰিকত্ব সংশোধনী আইন (CAA) প্ৰণয়ন কৰা হৈছে, আৰু বিধায়িনী সংস্থাত মহিলাসকলৰ বাবে ৩৩% সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ সময়ৰ পৰাই এই দেশৰ জনসাধাৰণে আকাংক্ষা কৰি অহা সকলো ডাঙৰ কাম নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ চৰকাৰৰ ১২ বছৰত সম্পন্ন হৈছে। আৰু এতিয়া নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ শাসনত নক্সালবাদমুক্ত ভাৰতৰ সৃষ্টি হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিগত ১২ বছৰ দেশৰ বাবে অতি শুভ বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। এই ১২ বছৰত দেশখনক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন শিক্ষা ব্যৱস্থা অনাৰ বাবে, আভ্যন্তৰীণ আৰু বাহ্যিক নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, দেশৰ মূল মূল্যবোধৰ সৈতে জড়িত নোহোৱা নীতিসমূহ আঁতৰাই ৰখাৰ বাবে বহু কাম কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে যদি কোনোবাই অতি ঐতিহাসিক আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তসমূহ চায়, তেন্তে কোনো সংকোচ নোহোৱাকৈ নক্সালবাদমুক্ত ভাৰতে শীৰ্ষত স্থান লাভ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত গঢ় লৈ উঠা নক্সালবাদমুক্ত ভাৰতবৰ্ষৰ বৃহৎ উন্নয়নৰ কৃতিত্ব সম্পূৰ্ণৰূপে আমাৰ কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী, বিশেষকৈ কোব্ৰা আৰু চি আৰ পি এফৰ জোৱান, ৰাজ্যিক আৰক্ষী — বিশেষকৈ ছত্তীশগড় ৰাজ্যিক আৰক্ষী আৰু ডি আৰ জিৰ জোৱান — আৰু স্থানীয় জনজাতীয় লোকৰ হাতলৈ যায়। বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ নিৰ্মূলৰ ক্ষেত্ৰতো জনসাধাৰণে উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে বুলিও তেওঁ কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই মতাদৰ্শৰ উন্নয়ন বা উন্নয়নৰ দাবীৰ লগত কোনো সম্পৰ্ক নাই। তেওঁ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে এই মতাদৰ্শ কি? মাওবাদী মতাদৰ্শ কি? তেওঁলোকৰ পথ প্ৰদৰ্শক শ্লোগান কি? তেওঁলোকৰ পথ প্ৰদৰ্শক শ্লোগান হৈছে “বন্দুকৰ নলীৰ পৰা শক্তি নিৰ্গত হয়।” তেওঁ কয় যে এই লোকসকলে উন্নয়নৰ বাবে নহয়, বৰঞ্চ নিজৰ মতাদৰ্শৰ অস্তিত্ব আৰু বিজয়ৰ বাবে, আৰু নিৰীহ জনজাতীয় লোকৰ মাজত নিজৰ মতাদৰ্শ বিয়পাই ক্ষমতা দখল কৰিবলৈ যুঁজিছে। গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কোনো বিশ্বাস নাই। তেওঁ কয় যে একাংশ লোকে শ্বহীদ ভগত সিং আৰু ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ লগত তুলনা কৰাৰ পৰিসৰলৈ গৈছে। শ্বহীদ ভগত সিং আৰু ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা — যিসকলে ইংৰাজৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছিল — সংবিধান উলংঘা কৰা, অস্ত্ৰ তুলি লোৱা আৰু নিৰীহ লোকক হত্যা কৰাসকলৰ লগত তুলনা কৰিছেনে? তেওঁ কয় যে এই মতাদৰ্শই বিশ্বাস কৰে যে দীৰ্ঘদিনীয়া যুদ্ধইহে তেওঁলোকৰ মতাদৰ্শ বিয়পাব পাৰে। নিজৰ মানুহৰ তেজ বোৱাবলৈয়ো তেওঁলোকৰ কোনো সংকোচ নাই। এই মতাদৰ্শৰ সমৰ্থকসকলে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা, শ্বহীদ ভগত সিং বা সুভাষ চন্দ্ৰ বসুক নিজৰ আদৰ্শ হিচাপে লোৱা নাই, বৰঞ্চ মাওক আদৰ্শ হিচাপে বাছি লৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সত্যটো হ’ল তেওঁলোকে ইচ্ছাকৃতভাৱে সমগ্ৰ ৰেড কৰিডৰটো বাছি লৈছিল কাৰণ তাত ৰাজ্যৰ স্থিতি দুৰ্বল আছিল। নিৰীহ আদিবাসীক বিপথে পৰিচালিত কৰি তেওঁলোকৰ হাতত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ তুলি দিয়া হৈছিল। তেওঁ কয় যে ১৯৪৭ চনৰ ১৫ আগষ্টৰ আগৰে পৰা ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা, তিলকামাঞ্জী, ৰাণী দুৰ্গাৱতী আৰু মুৰ্মু ভাইসকলক নিজৰ নায়ক বুলি গণ্য কৰা আদিবাসীসকলে — ১৯৭০ চন আহি পোৱাৰ সময়লৈকে সেই একেবোৰ জনজাতীয় লোকে কেনেকৈ মাওক নিজৰ নায়ক বুলি গণ্য কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে? শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উন্নয়ন বা অন্যায়ৰ বাবে নহয়, কঠিন ভৌগলিক পৰিবেশ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ অনুপস্থিতিৰ বাবেই বাওঁপন্থীসকলে নিজৰ মতাদৰ্শ প্ৰচাৰৰ বাবে এই অঞ্চলটো বাছি লৈ নিৰীহ জনজাতীয়সকলক বিপথে পৰিচালিত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বাওঁপন্থী উগ্ৰপন্থীসকলে বছৰ বছৰ ধৰি সেই অঞ্চলত উন্নয়ন হ’বলৈ নিদিলে, কিন্তু এতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ শাসনত তাত উন্নয়নে ঘৰে ঘৰে গৈ আছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দৰিদ্ৰতাৰ বাবেই নক্সালবাদ বিয়পি পৰা নাছিল; বৰঞ্চ নক্সালবাদৰ বাবেই সমগ্ৰ অঞ্চলটোত বছৰ বছৰ ধৰি দৰিদ্ৰতা থাকিল। তেওঁ কয় যে নক্সালবাদৰ শিপা দৰিদ্ৰতা আৰু উন্নয়নৰ অভাৱৰ সৈতে জড়িত নহয়, বৰঞ্চ মতাদৰ্শগত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নক্সালবাৰীত সাক্ষৰতাৰ হাৰ ৩২%, বস্তৰত ২৩%, বিহাৰৰ সহাৰছাত ৩৩%, উত্তৰ প্ৰদেশৰ বলিয়াত ৩১%। একেদৰে নক্সালবাৰীত জনমূৰি আয় আছিল ৫০০ টকা, বস্তৰত ১৯০ চকা, ছাহৰছাত ২৯৯ টকা, আৰু বালিয়াত ৩৭৪ টকা। তেওঁ কয় যে চাৰিওটা অঞ্চলৰ জনমূৰি আয় কম বেছি পৰিমাণে একে, তথাপিও বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ নক্সালবাৰী আৰু বাষ্টাৰত বিকশিত হৈছিল, কিন্তু ছাহাৰছা আৰু বালিয়াত নহয়। এনে হৈছিল , কাৰণ ছাহৰছা আৰু বালিয়াৰ ভূগোল তেওঁলোকৰ অনুকূল নাছিল। লুকাই থাকিবলৈ ঘন অৰণ্য, নদী-নৈ, বা পাহাৰ নাছিল।অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ কঢ়িয়াই নিয়াৰ, তেওঁলোকৰ আন্দোলন চলোৱা, জনজাতীয়সকলক দমন কৰা, বা তেওঁলোকৰ মতাদৰ্শৰ সৈতে বলপূৰ্বকভাৱে সংযোগ কৰাৰ কোনো অনুকূল চৰ্ত নাছিল।তেওঁ কয় যে যদি উন্নয়নৰ মাপকাঠী হয়, যদিহে জনমূৰি আয়ৰ মাপকাঠী হয়, তেন্তে দেশৰ এনে বহু অংশ আছিল য'ত ১৯৭০ চনত উন্নয়নে ঢুকি পোৱা নাছিল, কিন্তু নক্সালবাদ কিয় নহ'ল তাত বিয়পি পৰিছেনে?
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইখন ভয় খোৱা চৰকাৰ নহয়, সকলোকে ন্যায় প্ৰদান কৰা চৰকাৰ। তেওঁ কয় যে নক্সালবাৰী আৰু বংগৰ পৰাই নক্সালবাদী আন্দোলন সত্তৰৰ দশকত আৰম্ভ হৈছিল। ১৯৭১ চনৰ একক বছৰত তাত ৩,৬২০টা হিংসাৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। ১৯৮০ চনৰ ভিতৰত পিপলছ ৱাৰ গ্ৰুপ গঠন হয় আৰু এই আন্দোলন মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশ, ওড়িশালৈ বিয়পি পৰে। নব্বৈৰ দশকত বাওঁপন্থী মতাদৰ্শ সংকুচিত হ’বলৈ ধৰিলে আৰু উগ্ৰপন্থী গোট আৰু বাওঁপন্থী দলৰ মাজত একত্ৰীকৰণ আৰম্ভ হ’ল। ২০০৪ চনত দুটা ডাঙৰ গোট একত্ৰিত হৈ চি পি আই (মাওবাদী) গঠন কৰে। ১৯৭০ চনৰ পৰা ২০০৪ চনলৈ চাৰি বছৰৰ বাহিৰে সমগ্ৰ সময়ছোৱা মূল বিৰোধী দলৰ শাসনৰ অধীনত আছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই সময়ছোৱাতে নক্সালবাৰীৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা আন্দোলন ১২খন ৰাজ্যলৈ বিয়পি পৰিছিল, দেশৰ ১৭% ভূমি আৰু ১০%তকৈ অধিক জনসংখ্যা সামৰি লৈছিল। তেওঁ কয় যে ক্ষমতাত থকাসকলৰ সমৰ্থন অবিহনে দেশৰ ঠিক মাজভাগতে তিৰুপতিৰ পৰা পশুপতিনাথলৈকে ৰেড কৰিডৰ সৃষ্টি কৰাটো অসম্ভৱ হ’লহেঁতেন। তেওঁ কয় যে যিবোৰ অস্ত্ৰ জব্দ কৰা হৈছে তাৰ ভিতৰত ৯২% অস্ত্ৰ আৰক্ষীৰ পৰা লুটপাত কৰা হৈছে। থানা আক্ৰমণ আৰু লুটপাত কৰা হৈছিল, আৰু সেইবোৰৰ সহায়ত নিৰীহ জোৱান, শিশু, কৃষকক হত্যা কৰা হৈছিল। বাওঁপন্থী মতাদৰ্শই অপপ্ৰচাৰৰ জৰিয়তে এই কথা প্ৰচাৰ কৰিছিল যেন ই এক মোহ — অন্যায়ৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ অস্ত্ৰ তুলি লোৱা হৈছে , যাতে তেওঁলোকৰ মতাদৰ্শক টিকিয়াই ৰাখিব পাৰি।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গণতন্ত্ৰৰ মৌলিক নীতি হ’ল যিকোনো সমস্যা অস্ত্ৰৰ জৰিয়তে নহয়, আলোচনাৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিব পৰা যায়। তেওঁ কয় যে নক্সালবাদীয়ে এই দেশত এক শূন্যতা সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল — ৰাজ্যৰ শূন্যতা, সকলো ব্যৱস্থা ধ্বংস কৰি শাসন ব্যৱস্থাৰ শূন্যতা, সংবিধানৰ ওপৰত বিশ্বাসৰ অন্ত পেলাই সংবিধানৰ শূন্যতা, আৰক্ষী থানা জ্বলাই নিৰাপত্তাৰ শূন্যতা। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে হিংসাত লিপ্ত হোৱা মাওবাদী আৰু নক্সালবাদীৰ দিন এতিয়া শেষ হৈছে, আৰু মোদী চৰকাৰৰ দিনত এই কাম বেছি দিনলৈ চলি নাথাকিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি মাওবাদী উগ্ৰপন্থীক অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে অস্ত্ৰ লৈ যুদ্ধ কৰা মানুহ বুলি গণ্য কৰাৰ ভুল কৰা উচিত নহয়, কাৰণ বাওঁপন্থী মতাদৰ্শই নিজৰ ভিত্তি হেৰুৱাই পেলাইছে। সেইবাবেই সকলো বাওঁপন্থীয়ে নিজৰ অস্তিত্ব ৰক্ষাৰ বাবে বিভিন্ন তত্ত্ব উদ্ভাৱনত ব্যস্ত। তেওঁলোকৰ একমাত্ৰ এজেণ্ডা হৈছে দেশত অৰাজকতাৰ সৃষ্টি কৰা। তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰ, শাসন ব্যৱস্থা, সংবিধান, আৰু নিৰাপত্তাত অৰাজকতা সৃষ্টি কৰা আৰু তাৰ পিছত ৰক্তপাত কৰা , কিন্তু এয়া আৰু সফল নহ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নক্সালবাদীয়ে বহু নিৰীহ গাঁওবাসীক “শত্ৰু তথ্যদাতা” বুলি লেবেল লগাই ফাঁচী দিছে। তেওঁলোকে “পিপলছ কোৰ্ট”ৰ নামত প্ৰহসন মঞ্চস্থ কৰিছে, য’ত কোনো উকীল নাই, কোনো ন্যায়াধীশ নাই — তেওঁলোকে নিজেই ন্যায়াধীশ হিচাপে বহি নিজেই ৰায়দান কৰে, আৰু মানুহক নিজেই ফাঁচী দিয়ে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নক্সালবাদীয়ে ‘ৰাইজৰ চৰকাৰ’ৰ নামত ভুৱা আখ্যান সৃষ্টি কৰিছিল, আৰু উন্নয়নৰ আঁচনি বন্ধ কৰাৰ কাম কৰিছিল। তেওঁলোকৰ লক্ষ্য আছিল সংবিধান আৰু ন্যায় ব্যৱস্থাক লক্ষ্য কৰি সংবিধানত অৰাজকতাৰ সৃষ্টি কৰা। যিসকলে এতিয়া “তেওঁলোকৰ লগত কথা পাতক” বুলি কৈছে তেওঁলোকে জনা উচিত যে মই বাষ্টাৰলৈ গৈ ৰাজহুৱা মঞ্চত ৫০ বাৰতকৈও অধিক কৈছো যে তেওঁলোকে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সম্বৰণ কৰিব লাগে আৰু চৰকাৰে তেওঁলোকৰ পুনৰ্বাসনৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা কৰিব। তেওঁ কয় যে আমাৰ চৰকাৰৰ নীতি স্পষ্ট - অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আত্মসমৰ্পণ কৰাসকলৰ সৈতেহে আলোচনা হয়, কিন্তু গুলীচালনা কৰাসকলৰ উত্তৰ গুলীৰে দিয়া হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ছোভিয়েট ইউনিয়নত কমিউনিষ্ট চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে ১৯২৫ চনত ইয়াত চি পি আই প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল।ছোভিয়েট ইউনিয়নত কমিউনিষ্ট চৰকাৰ গঠন হৈছিল আৰু একে সময়তে ইয়াত চি পি আই প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল। দুয়োৰে মাজত কিবা সম্পৰ্ক আছে নেকি? সমগ্ৰ বিশ্বতে কমিউনিষ্ট দল গঠনত ছোভিয়েট চৰকাৰে পৃষ্ঠপোষকতা আৰু সহায় কৰিছিল। এতিয়া যি দলৰ ভেটি নিজেই আন এখন দেশৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছিল, সেই দলে কেতিয়াবা আমাৰ জাতিৰ মংগলৰ কথা কেনেকৈ ভাবিব পাৰে? আনকি এই লোকসকলে ইংৰাজকো সমৰ্থন কৰিছিল। ১৯৬৪ চনত ভাৰতীয় কমিউনিষ্ট পাৰ্টি (মাৰ্ক্সবাদী) গঠন হয়। চিপিআই(এম) কিয় সৃষ্টি হ’ল সেয়া বুজি পোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া চিপিআই ইতিমধ্যে আছিল, তেতিয়া চিপিআই(এম) কিয় গঠন হ’ল? ১৯৬৪ চনত ছোভিয়েট ৰাছিয়া আৰু চীনৰ মাজত বিবাদৰ সৃষ্টি হয়। ফলত কমিউনিষ্ট দেশ দুটাত দুখন ভিন্ন মতাদৰ্শগত কমিউনিষ্ট চৰকাৰৰ সৃষ্টি হয়। বিভিন্ন মতাদৰ্শৰ এই চৰকাৰবোৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে ইয়াত চীন সমৰ্থিত এটা দল — চিপিআই (মাৰ্ক্সবাদী) — সৃষ্টি হ’ল। ইয়াৰ পিছত ১৯৬৯ চনত সংসদীয় ৰাজনীতিৰ বিৰোধিতা কৰিবলৈ চি পি আই (এম এল) গঠন কৰা হয়। ইয়াৰ উদ্দেশ্য উন্নয়নৰ বাবে অৰাজকতাৰ সৃষ্টি কৰা বা অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰা নাছিল। ইয়াৰ সংবিধানত উল্লেখিত উদ্দেশ্য আছিল সংসদীয় ৰাজনীতিৰ বিৰোধিতা কৰা আৰু সশস্ত্ৰ বিপ্লৱ চলোৱা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁলোকে দুটা উদ্দেশ্যৰে চিপিআই (মাৰ্ক্সবাদী) গঠন কৰিছিল — সশস্ত্ৰ বিপ্লৱ আৰু সংসদীয় ৰাজনীতিৰ বিৰোধিতা — আৰু এই একেই লোকসকলেই আজিৰ মাওবাদী। ইয়াৰ পিছত ১৯৭৫ চনত কংগ্ৰেছৰ পৰা সমৰ্থন পোৱাৰ লগে লগে এম চি চি (মাওবাদী কমিউনিষ্ট চেণ্টাৰ) গঠন হয় আৰু বিহাৰ আৰু ঝাৰখণ্ডত কেন্দ্ৰীয় দলত পৰিণত হয়। তাৰ পিছত ১৯৮০ চনত পি ডব্লিউ জি (People’s War Group) গঠন কৰা হয়, যিটো অন্ধ্ৰকেন্দ্ৰিক আছিল। ১৯৮২ চনত দলিত-কিষাণ কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ সংগ্ৰামৰ উদ্দেশ্যে বিহাৰত চি পি আই (এম এল) পাৰ্টি ঐক্য গঠন হয়। ১৯৯৮ চনত পিপলছ ৱাৰ গ্ৰুপ গঠন হয় আৰু ইয়াৰ অধীনত মাওবাদীসকল একত্ৰিত হয়। এই সকলোবোৰ কৰাৰ পিছতো তেওঁলোক সফল নহ’ল। ২০০০ চনত পিএলজিএ (পিপলছ লিবাৰেচন গেৰিলা আৰ্মি) গঠন কৰা হয় আৰু গেৰিলা বাহিনী গঠন কৰা হয়। ২০০৪ চনত পি ডব্লিউ জি আৰু এম চি চি একত্ৰিত হয়। ২০১৪ চনত মোডীজী ক্ষমতালৈ আহিছিল আৰু ২০২৬ চনলৈকে সকলোৰে অন্ত পৰিল।
এয়া ১৯২৫ চনৰ পৰা ২০২৬ চনলৈকে তেওঁলোকৰ ১০১ বছৰীয়া ইতিহাস।এই ইতিহাসক অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰাম বুলি কৈ ইয়াক মহিমামণ্ডিত নকৰিব। এই লোকসকলে ভোটৰ সলনি গুলীৰ জৰিয়তে ক্ষমতা দখল কৰিব বিচাৰে। কিছুমান মানুহে আলোচনাৰ শক্তি বুজি নাপায়। এনে ক্ষেত্ৰত নিৰীহ নাগৰিকক তেওঁলোকৰ অত্যাচাৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ বল প্ৰয়োগ কৰিবলগীয়া হয়। এনেদৰে আমাৰ দলৰ চৰকাৰ আৰু নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰিছে। যিয়ে নাগৰিকৰ বিৰুদ্ধে অন্যায় কৰে - বুজিলে ঠিকেই আছে; অন্যথা এই শক্তিটো এই উদ্দেশ্যৰ বাবেই সৃষ্টি কৰা হৈছে। ইয়াক দমন কৰা হ’ব, ফলাফল আহিব, আৰু আজি ইতিমধ্যে ফলাফল আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নগৰীয়া নক্সালসকলে কয় যে আমি অস্ত্ৰ লৈ ঘূৰি ফুৰা মাওবাদীসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰিব লাগে , কাৰণ তেওঁলোকে অন্যায়ৰ বাবে যুঁজি আছে, তেওঁলোকক হত্যা কৰিব নালাগে, তেওঁলোকৰ প্ৰতি সহানুভূতি থাকিব লাগে। তেওঁ কয় যে এজনো বুদ্ধিজীৱীয়ে বিশেষভাৱে সক্ষম হৈ পৰা কৃষকৰ বাবে, শ্বহীদ হোৱা নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ ৫ হাজাৰৰো অধিক জোৱানৰ বাবে, তেওঁলোকৰ বিধৱাসকলৰ বাবে বা তেওঁলোকৰ অনাথ সন্তানৰ বাবে লিখা নাই। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ মানৱতা কেৱল সংবিধান উলংঘা কৰি অস্ত্ৰ লৈ ঘূৰি ফুৰাসকলৰ বাবেহে। তেওঁলোকৰ অস্ত্ৰৰে হত্যা কৰা নাগৰিকৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কোনো মানৱতা নাই। মানৱতাৰ এই দ্বৈত চৰিত্ৰ আমি মানি ল’ব নোৱাৰো। এই মানুহবোৰ মানৱীয় নহয়; তেওঁলোক নক্সালবাদীৰ সমৰ্থক। এই লোকসকলে দুখীয়াৰ হাতত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ দি নিজৰ মতাদৰ্শ বিয়পাব বিচাৰে, কিন্তু তেওঁলোকৰ দিনো এতিয়া শেষ হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০৫ চনত চৰকাৰ সমৰ্থিত জন আন্দোলন হিচাপে আৰম্ভ হৈছিল ছালৱা জুডুম। জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীক বিশেষ আৰক্ষী বিষয়া (SPO) কৰি সন্ত্ৰাস বিয়পোৱাসকলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছিল। ছালৱা জুডুমৰ আৰম্ভণি কৰিছিল শ্ৰী কৰ্মই, যাক পিছলৈ নক্সালবাদীয়ে হত্যা কৰিছিল। ২০১১ চনৰ ৫ জুলাইত নন্দিনী সুন্দৰ আৰু অন্যান্যই উচ্চতম ন্যায়ালয়ত আবেদন দাখিল কৰে। ন্যায়াধীশ সুদৰ্শন ৰেড্ডীৰ অধীনত উচ্চতম ন্যায়ালয়ে নক্সালবাদীৰ বিৰুদ্ধে ৰাজ্যৰ এই যুঁজখন অবৈধ বুলি ৰায় দি লগে লগে তেওঁলোকৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আত্মসমৰ্পণৰ নিৰ্দেশ দিয়ে। ফলত তেওঁলোকৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ঘূৰাই লোৱা হ’ল, আৰু নক্সালবাদীসকলে নিৰ্বাচিতভাৱে ছালৱা জুডুমৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক হত্যা কৰে। আৰু একেজন ন্যায়াধীশ সুদৰ্শন ৰেড্ডী পিছলৈ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ বিৰোধীৰ প্ৰাৰ্থী হৈছিল। দেশৰ আইন-শৃংখলাক সন্মান কৰাসকলে সুদৰ্শন ৰেড্ডীক কেতিয়াও নিজৰ প্ৰাৰ্থী কৰি তুলিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে যদি কোনো ব্যক্তিয়ে ন্যায়াধীশ হিচাপে কাম কৰি থকাৰ সময়ত নিজৰ ব্যক্তিগত মতাদৰ্শ ব্যৱহাৰ কৰে, সাংবিধানিক চোলা পিন্ধে, নিজৰ মতাদৰ্শক এটা আদেশলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে, আৰু এনে এটা ৰায় দিয়ে যাৰ ফলত হাজাৰ হাজাৰ নিৰীহ জনজাতীয় লোকৰ মৃত্যু হয়, তেন্তে আমি এই ৰায়ক তীব্ৰভাৱে গৰিহণা দিওঁ। মতাদৰ্শক জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ ওপৰত স্থান দিব নোৱাৰি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ নেতৃত্বত ২০১৪ চনৰ পৰা নক্সালবাদ প্ৰভাৱান্বিত অঞ্চলত ১৭,৫৮৯ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ বাবে অনুমোদন দিয়া হৈছে, ইয়াৰে ১২,০০০ কিলোমিটাৰ পথ ইতিমধ্যে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। উন্নয়ন হৈছে কাৰণ নক্সালবাদ ক্ৰমান্বয়ে নিৰ্মূল হৈ আছে। আমি ৬,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰি প্ৰায় ৫,০০০ টা মোবাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰিছো। নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে আন দুখন আঁচনিৰ অধীনত ৮ হাজাৰ ৪জি টাৱাৰ স্থাপনৰ সিদ্ধান্তও লৈছে। যোৱা ১২ বছৰত ১৮০৪টা বেংকৰ শাখা মুকলি কৰা হৈছে, ১,৩২১টা এটিএম স্থাপন কৰা হৈছে, ৩৭,৮৫০গৰাকী বেংকিং প্ৰতিনিধি নিযুক্তি দিয়া হৈছে, আৰু ৬,০২৫টা ডাকঘৰ মুকলি কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ মাত্ৰ ১২ বছৰত ঘটিছে। আমি মাওবাদীৰ লগত আলোচনা কৰা নাছিলো; আমি সেইবোৰ নিৰ্মূল কৰি উন্নয়নক আগুৱাই লৈ গ’লোঁ৷ আমি ২৫৯ খন একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিছো। ইয়াৰ লগতে ৪৬খন আই টি আই, ৪৯টা দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ আৰু ১৬টা দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰৰ বাবে আমি যোৱা ১২ বছৰত প্ৰায় ৮০০ কোটি টকা খৰচ কৰিছো। নাগৰিক কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ২১২ কোটি টকাৰ কাম কৰা হৈছে, স্বাস্থ্য শিবিৰ আৰু ঔষধৰ সৈতে জড়িত। আমি জনজাতীয় যুৱ বিনিময়ৰ বাবেও কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছো। নিৰাপত্তাৰ বাবে আমি এছআৰই (Security Related Expenditure) আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰিলোঁ, যাৰ অধীনত ১০ বছৰত ৰাজ্যসমূহক ৩,০০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে। আমি বিশেষ আন্তঃগাঁথনি আঁচনিও আনি তাৰ অধীনত ৫০০০ কোটি টকা যোগান ধৰিলোঁ। তেওঁ সুধিলে যে ১৯৭০ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে এই সকলোবোৰ কিয় নহ’ল? পূৰ্বৰ চৰকাৰে যেতিয়াই কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল তেতিয়াই সেই লোকসকলে বিস্ফোৰণ ঘটাই হত্যা কৰিছিল। বিস্ফোৰণ সংঘটিত কৰাসকলক আমি নিৰ্মূল কৰিলোঁ, আৰু এতিয়া উন্নয়ন চলি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰকীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা এই কামৰ লগত স্পষ্ট নীতি আৰু শক্তিশালী ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি সংলগ্ন হৈ আছে। তেওঁ কয় যে নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে একেবাৰে স্পষ্টকৈ কৈছে যে দেশৰ কোনো প্ৰান্তত - সেয়া কাশ্মীৰেই হওক, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলতেই হওক, বা বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱান্বিত অঞ্চলতেই হওক - কোনো ধৰণৰ অবৈধ কাৰ্যকলাপ সহ্য কৰা নহ'ব আৰু ইয়াৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ'ব। কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সম্পূৰ্ণ মিলন ঘটিছে। আমি ৰাজ্যসমূহৰ শাসন ব্যৱস্থা, চৰকাৰী কাম-কাজ, আৰু পুলিচিঙৰ ক্ষেত্ৰত সামৰ্থ্য উন্নত কৰিছো। চিএপিএফ আৰু ৰাজ্যিক আৰক্ষীৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি কৰা হৈছে। কাৰ্য্যকৰী চোৰাংচোৱা তথ্য ভূমি পৰ্যায়লৈকে বিয়পি পৰাৰ বাবে এটা ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছে আৰু দায়িত্বসমূহ স্পষ্টভাৱে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। আমি এটা অল-এজেন্সি এপ্ৰ’চ আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু কেৱল অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰতেই নহয়, এন আই এ, ই ডি, চোৰাংচোৱা সংস্থাকে ধৰি সমগ্ৰ নেটৱৰ্কটোৰ লগতে তেওঁলোকৰ পুঁজি আৰু সহায়ক ব্যৱস্থাতো আঘাত কৰিলোঁ। আমি এক ফলপ্ৰসূ আত্মসমৰ্পণ নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰিলোঁ। উন্নয়ন আৰু শাসন ব্যৱস্থাত আমি কোনো শূন্যতা নাৰাখিলোঁ। আগতে য'ত ৰাজ্যৰ কোনো উপস্থিতি নাছিল, আজি ৰাজ্য উপস্থিত। নক্সালবাদৰ পৰাজয়ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণটো হ’ল ৰাজ্যখন এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱত গৈ তাত পঞ্চায়ত গঠন হৈছে। উন্নয়নৰ বাবে আমি সামগ্ৰীক চৰকাৰ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিলোঁ, আৰু নিৰাপত্তাৰ ফান্দ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমি সামগ্ৰীক এজেন্সী পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিলোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁ তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ তাৰিখ উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছে - ২০ আগষ্ট ২০১৯, ২৪ আগষ্ট ২০২৪ আৰু কাইলৈ, ৩১ মাৰ্চ ২০২৬।২০১৯ চনৰ ২০ আগষ্টত গৃহ মন্ত্ৰালয়ত এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয় য'ত সমগ্ৰ আৰক্ষী সমন্বয়, আধুনিকীকৰণ, অৱসৰপ্ৰাপ্ত নক্সালবাদীসকলক আৰক্ষী বাহিনীত প্ৰৱেশ, আৰু চোৰাংচোৱা সংস্থাসমূহৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সমন্বয় - এই সকলোবোৰ ২০ আগষ্টত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। সেই সময়ত ছত্তীশগড়ত বিৰোধী দলৰ চৰকাৰ আছিল যিয়ে সহযোগ কৰা নাছিল। ইতিমধ্যে ২০২৪ চনৰ আগতেই বিহাৰ নক্সালবাদমুক্ত হৈ পৰিছিল।এটা তহচিলৰ বাহিৰে ২০২৪ চনৰ আগতে মহাৰাষ্ট্ৰ নক্সালবাদমুক্ত হৈ পৰিছিল। ২০২৪ চনৰ আগতে ওড়িশা নক্সালবাদমুক্ত হৈ পৰিছিল।এখন জিলাৰ বাহিৰে ২০২৪ চনৰ আগতে ঝাৰখণ্ড নক্সালবাদমুক্ত হৈ পৰিছিল। কেৱল ছত্তীশগড়হে বাকী আছিল কাৰণ তাত বিৰোধী দলৰ চৰকাৰে নক্সালবাদীক সুৰক্ষা দি আহিছিল৷ ২০২৪ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ছত্তীশগড়ত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হৈছিল আৰু ঠিক পিছদিনাখনৰ পৰাই আমি সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আৰু আশ্বাস লাভ কৰিছিলো। যৌথ কৌশল প্ৰস্তুত কৰা হ’ল আৰু ২০২৪ চনৰ ২৪ আগষ্টত আমি ঘোষণা কৰিছিলোঁ যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশৰ পৰা নক্সালবাদ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ পিছত আমি নিৰাপত্তা গ্ৰীড বৃদ্ধি কৰিলোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীজীৰ ১১ বছৰত নিৰ্মাণ হৈছে ৫৯৬ খন দুৰ্গম স্থানৰ থানা। ২০১৪ চনত ১২৬খন নক্সাল আক্ৰান্ত জিলাৰ সংখ্যা আজি মাত্ৰ দুখনলৈ হ্ৰাস পাইছে। ২০১৪ চনত ৩৫খন জিলাৰ সৰ্বাধিক আক্ৰান্ত জিলাৰ সংখ্যা এতিয়া শূন্য। নক্সালৰ ঘটনা লিপিবদ্ধ কৰা থানাৰ সংখ্যা আছিল ৩৫০টা, আজি ৬০টালৈ হ্ৰাস পাইছে। যোৱা ৬ বছৰত ৪০৬ টা নতুন চিএপিএফ শিবিৰ স্থাপন কৰা হৈছে, ৬৮ টা নাইট লেণ্ডিং হেলিপেড নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আমাৰ জোৱানসকলক ৪০০ খন বুলেট প্ৰুফ আৰু ব্লাষ্ট প্ৰুফ বাহনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, আমাৰ জোৱানসকলৰ বাবে পাঁচখন চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আৰু সমগ্ৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাটো শক্তিশালী কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যদি আমি ২০২৪, ২০২৫ আৰু ২০২৬ চনৰ একত্ৰিত পৰিসংখ্যা চাওঁ তেন্তে এই তিনি বছৰত ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ পৰ্যন্ত মুঠ ৭০৬ জন নক্সালবাদী এনকাউণ্টাৰত নিহত হৈছে। ২,২১৮জনক গ্ৰেপ্তাৰ কৰি জেললৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ বিপৰীতে ৪,৮৩৯জনে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে।তেওঁ কয় যে বিৰোধীয়ে আলোচনাৰ কথা কয়। শাসন ​​ব্যৱস্থাৰ পন্থা হ’ব লাগে যে কথা পাতিব বিচৰাসকলৰ লগত আলোচনা হ’ব লাগে, কিন্তু আমাৰ জোৱান, কৃষক, জনজাতীয় আৰু শিশুৰ ওপৰত গুলীচালনা কৰা সকলক গুলীৰে উত্তৰ দিব লাগিব। আমি তিনিওটাকে ব্যৱহাৰ কৰিছো — আলোচনা, নিৰাপত্তা আৰু সমন্বয়। আমি নিখুঁত চোৱাচিতাৰ বাবে শেহতীয়া প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিছো আৰু বৃহৎ সংখ্যক টেলিফোন বিল বিশ্লেষণ কৰিছো।
গৃহ মন্ত্ৰালয়ে স্থান অনুসৰণ ব্যৱস্থা, মোবাইল ফোন কাৰ্যকলাপ, বৈজ্ঞানিক কল লগ, ছ’চিয়েল মিডিয়া বিশ্লেষণ, ফৰেনছিক আৰু কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠানৰ সহায়ৰ সহায়ত সমগ্ৰ অভিযানৰ নেতৃত্ব দিছিল। এই সফলতাৰে ড্ৰ’ন নিৰীক্ষণ, উপগ্ৰহৰ ব্যৱহাৰ, ইমেজিং প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ভিত্তিক তথ্য বিশ্লেষণৰ জৰিয়তে লাভ কৰা হৈছে। বিহাৰত ২০২২ চনত বুঢ়া পাহাদ অঞ্চলত অপাৰেচন অক্টোপাছ চলোৱা হৈছিল।২০২২ চনৰ ৮ৰ পৰা ২৫ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ গুমলা, লোহাৰদাগা আৰু লাতেহাৰ জিলাত অপাৰেচন ডাবল বুল চলোৱা হৈছিল, তাৰ পিছত তিনিওখন জিলা নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হৈছিল। ২০২২ চনৰ ১ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ৩ ছেপ্টেম্বৰলৈ ঝাৰখণ্ডৰ শৰাইকেলা, পশ্চিম সিংভূম আৰু খুঁটি জিলাত অপাৰেচন থাণ্ডাৰষ্টৰ্ম চলোৱা হৈছিল। ২০২২ চনৰ জুন আৰু জুলাই মাহত মুংগেৰ জিলাত অভিযান চলাইছিল- ভীমবাৰ্গ।
২০২২ চনত বিহাৰৰ গয়া আৰু ঔৰংগাবাদ জিলাত চক্ৰবন্ধা অভিযান চলোৱা হৈছিল, আৰু এই সকলোবোৰ অঞ্চল নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হৈছিল। তেলেংগানা-চত্তীশগড় সীমান্তত ৫০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য আৰু ৩৭ কিলোমিটাৰ বহল পাহাৰত অপাৰেচন ব্লেক ফৰেষ্ট চলোৱা হৈছিল। নক্সালবাদীসকলে তাত ৫ বছৰ ধৰি যুদ্ধ চলাই নিয়াৰ পৰিকল্পনাৰে এটা স্থায়ী শিবিৰ স্থাপন কৰিছিল - য'ত আছিল অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, সৌৰ লাইট, বৃহৎ সংখ্যক আই ই ডি নিৰ্মাণৰ কাৰখানা, আৰু ৫ বছৰ ধৰি মজুত ৰখা খাদ্য শস্য। ইয়াৰ উপৰি তাত ৪০০ৰ পৰা ৫০০ কেডাৰ গোট খাইছিল।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৪৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ উষ্ণতাত পাহাৰৰ শিলবোৰ অত্যন্ত গৰম হৈ পৰিছিল। জোৱানসকলৰ দেহৰ পৰা ২ৰ পৰা ৩ লিটাৰ ঘাম ওলাইছিল, কিন্তু তেওঁলোকে অভিযোগৰ এটা শব্দও উচ্চাৰণ কৰা নাছিল। ২১ দিন অব্যাহত আছিল এই অভিযান। তাত ৩০ জনতকৈ অধিক মাওবাদী নিহত হোৱাৰ বিপৰীতে বাকীসকল হয় নামি অহাৰ লগে লগে আৰক্ষীৰ সৈতে হোৱা মুখামুখিত মৃত্যু হয় , নহয় আত্মসমৰ্পণ কৰে। আমি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু গোলাবাৰুদৰ বোৰ জব্দ কৰিলোঁ। এই অভিযানৰ ফলত মহাৰাষ্ট্ৰ, ছত্তীশগড় (বাষ্টাৰ ) আৰু তেলেংগানাত মাওবাদী আন্দোলনৰ অন্ত পৰিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কোব্ৰা, চি আৰ পি এফ, ডি আৰ জি আৰু ছত্তীশগড় আৰক্ষীৰ জোৱানসকলে অমানৱীয় ধৈৰ্য্য আৰু সাহসেৰে নক্সালবাদীৰ দুৰ্গ ভাঙি পেলাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০২৪ চনৰ আৰম্ভণিতে তেওঁলোকৰ দলৰ কেন্দ্ৰীয় নেতৃত্ব গঠন কৰা কেন্দ্ৰীয় সমিতি আৰু পলিটব্যুৰোত মুঠ ২১ জন সদস্য আছিল। এজনক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে, সাতজনে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে, ১২জনক হত্যা কৰা হৈছে, আৰু এজন পলাই আছে - তেওঁৰ সৈতেও আলোচনা চলি আছে। কেন্দ্ৰীয় সমিতি আৰু পলিটব্যুৰোৰ ২১ জন সদস্যৰ সকলোকে নিষ্ক্ৰিয় কৰি তেওঁলোকৰ কেন্দ্ৰীয় গাঁথনি সম্পূৰ্ণৰূপে ভাঙি পেলোৱা হৈছে। দণ্ডকাৰণ্যত ২৭ জনীয়া এখন ৰাজ্যিক সমিতি আছিল। তিনিজনক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে, ২০জনক আত্মসমৰ্পণ কৰা হৈছে, ১১জনক হত্যা কৰা হৈছে, আৰু দুজনৰ সৈতে আলোচনা অব্যাহত আছে। দণ্ডকাৰণ্যত থকা তেওঁলোকৰ মূল ৰাজ্যিক সমিতিখন বাদ পৰিছে। মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু ছত্তীশগড়ৰ এম এম চি ৰাজ্যিক সমিতিত মাত্ৰ তিনিজন সদস্য বাকী আছিল - তিনিওজনে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে। ওড়িশাত চাৰিজন বাকী আছিল - এজনে আত্মসমৰ্পণ কৰিছিল আৰু তিনিজনক হত্যা কৰা হৈছিল। অ’ এছ চি (অডিছা)ত মাত্ৰ ১০ জন সদস্য আছিল - পাঁচজনে আত্মসমৰ্পণ কৰিছিল আৰু পাঁচজন নিহত হৈছিল। ডিষ্টাৰ্বড ৰিজিঅ’ন ব্যুৰোত এজনক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে, তিনিজনক হত্যা কৰা হৈছে আৰু এজন পলাই আছে। তেলেংগানাত ছয়জনে আত্মসমৰ্পণ কৰিলে আৰু তিনিজনে হত্যা কৰিলে - এজনো বাকী নাই। এইদৰে তেওঁলোকৰ পলিটব্যুৰো আৰু চিএমচি সম্পূৰ্ণৰূপে নিপাত কৰি পেলোৱা হৈছে। আমি ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশখনক নক্সালবাদমুক্ত কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিলোঁ, আৰু আমি সেইটো লাভ কৰিছো। দেশ নক্সালবাদমুক্ত হৈ পৰিছে বুলি এতিয়া কোনো সংকোচ নাই। তেওঁলোকৰ সাধাৰণ সম্পাদক বাসৰাজুক নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছে। ২৭ জন লোকক হত্যা কৰা হিদমাক নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছে। ১১ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় হৈ থকা গজুৰেলা ৰবিক নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছে। ৪৬ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় হৈ থকা কাদাৰী সত্যনাৰায়ণ ৰেড্ডীক নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছে। ৪৪ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় হৈ থকা গণেশ উইকেক নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছে। ভেনুগোপালে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে - তেওঁ ৪৬ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় আছিল। বসুদেৱে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে - তেওঁ ৩৬ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় আছিল। ৪৬ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় হৈ থকা পল্লুৰি প্ৰসাদ ৰাও চান্দনাই আত্মসমৰ্পণ কৰিছে। ৩৬ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় হৈ থকা ৰামদেৱ মাঞ্জি দেবুৱে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে। ৪৪ বছৰ ধৰি সক্ৰিয় হৈ থকা টিপৰি তিৰুপতিয়েও আত্মসমৰ্পণ কৰিছে। সকলো শীৰ্ষ সশস্ত্ৰ মাওবাদী নেতাক নিৰ্মূল কৰা হৈছে। আমি এক আকৰ্ষণীয় পুনৰ্বাসন নীতি গ্ৰহণ কৰিছো , যাৰ অধীনত আত্মসমৰ্পণৰ বাবে ৫০,০০০ টকাৰ উদগনি দিয়া হয়, যিটো গোটৰ আত্মসমৰ্পণৰ ক্ষেত্ৰত দুগুণ বৃদ্ধি পায়। চৰকাৰে সকলোকে মোবাইল ফোন যোগান ধৰে। অস্ত্ৰ জমা কৰাৰ বাবে অতিৰিক্ত ক্ষতিপূৰণ দিয়া হয়। পুনৰ্বাসন কেন্দ্ৰত দক্ষতা প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। আমি তেওঁলোকক ৩৬ মাহৰ বাবে প্ৰতিমাহে ১০,০০০ টকা দিওঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত তেওঁলোকৰ সকলোকে ঘৰ উপহাৰ দিছে। এখন গাঁও নক্সালবাদমুক্ত হৈ পঞ্চায়ত গঠন হোৱাৰ লগে লগে গাঁওখনৰ উন্নয়নৰ বাবে ১ কোটি টকা দিয়া হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে প্ৰশ্ন কৰে- নক্সালবাদীয়ে ১৫ হাজাৰ শিশুৰ জীৱন ধ্বংস কৰাৰ বাবে কোন দায়ী? বহুতে সুৰক্ষিত শীততাপ নিয়ন্ত্ৰিত চেম্বাৰত বহি লেখা লিখে, আনহাতে তাত জীৱন ধ্বংস হৈছে আৰু কোনেও গুৰুত্ব নিদিয়ে।তেওঁ কয় যে যিসকলে নিজকে মানৱ অধিকাৰৰ চেম্পিয়ন বুলি গণ্য কৰে তেওঁলোকক প্ৰশ্ন কৰা উচিত যে ৩২ বছৰ বয়সলৈকে মেহেন্দিও ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰা কন্যা সন্তানৰ মানৱ অধিকাৰৰ বাবে কোনে চিন্তা কৰিব? তেওঁ কয় যে কেৱল নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়েহে তেওঁলোকৰ বাবে চিন্তা কৰিব, আৰু আন কোনেও নহয়।তেওঁ কয় যে যিসকলে নিজৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লৈ ​​গৈছে তেওঁলোকে ইয়াৰ বাবে সোনকালে বা পিছত উত্তৰ দিব লাগিব।শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যিসকলে প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষভাৱে শব্দৰ জৰিয়তে বা ছদ্মবেশত নক্সালবাদীক সমৰ্থন কৰিছে তেওঁলোক সকলোৱেই এই পাপত বন্দুক লৈ ঘূৰি ফুৰাসকলৰ সমানেই সহযোগী।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি দক্ষতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰি তেওঁলোকৰ কৰ্মসংস্থাপন আৰু চাকৰিৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰচেষ্টা চলাইছো। আমি তেওঁলোকৰ সন্তানৰ বাবে দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে বিনামূলীয়া শিক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। আমি মহিলাৰ বাবে ২ লাখ টকা আৰু পুৰুষৰ বাবে ৫ লাখ টকাৰ ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। আমি তাত বাষ্টাৰ অলিম্পিক আৰু বাষ্টাৰ পাণ্ডুমৰ জৰিয়তে সংস্কৃতি আৰু ক্ৰীড়াক প্ৰচাৰ কৰিছো। বাস্তৰ পাণ্ডুমত ১.২০ লাখতকৈ অধিক শিল্পীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানত ৫.৫০ লাখ জনজাতীয় লোকে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াক ন্যায়ৰ যুঁজ বুলি কোৱাসকলে বাষ্টাৰ পাণ্ডুম আৰু বাষ্টাৰ অলিম্পিকলৈ যাওক। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভুক্তভোগীৰ ওপৰত অত্যাচাৰ কৰাসকলৰ সমৰ্থনত ভাষণ দিবলৈ আপোনালোকৰ হাতত যথেষ্ট সময় আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী ড° মনমোহন সিঙৰ চৰকাৰ গঠন হৈছিল তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পৰামৰ্শদাতা পৰিষদ(NAC) গঠন হৈছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় উপদেষ্টা পৰিষদৰ ৰূপত এখন নতুন সাংবিধানিক বহিঃৰাজ্যিক মঞ্চ গঠন কৰা হ’ল যিয়ে কাৰ্যতঃ দেশৰ বাবে আইন প্ৰণয়ন কৰে। তেওঁ কয় যে হৰ্ষ মন্দৰ ইয়াৰ অন্যতম সদস্য, যাৰ এন জি অ’ অমন বেদিকাই নক্সাল শীৰ্ষ নেতাৰ পত্নীক দায়িত্ব দিছিল। তেওঁ কয় যে এই এন এ চিয়ে দেশৰ বাবে নীতি প্ৰণয়ন কৰি আছে।
ৰামদয়াল মুণ্ডাই আগতে কৈছিল যে নক্সাল অভিযান প্ৰয়োজনতকৈ কঠোৰ। তেওঁ কয় যে এই গোপন সমৰ্থনে কেৱল নক্সালবাদীক সাহস দিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নন্দিনী সুন্দৰ, ৰামচন্দ্ৰ গুহা, ই.এ.এছ. ছালৱা জুডুম গোচৰৰ সৈতেও জড়িত আছিল ছাৰ্মা আদি। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে যেতিয়া কোনো বহিঃবিধানিক কৰ্তৃপক্ষৰ সদস্য — যি আনকি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ওপৰতো আছিল — তেতিয়া নক্সালবাদৰ সমৰ্থক হয়, তেতিয়া নক্সালবাদীৰ মনোবল কেনেকৈ ভাঙিব? তেওঁ কয় যে এই কাম মূল বিৰোধী দলে কৰিছে। এয়াই ইতিহাস, এই সত্যৰ বিৰোধিতা কৰা সকলে জনা উচিত যে অনাগত দিনত আপোনাৰ কৰ্মৰে ভৰা শ শ কিতাপ লিখা হব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিৰোধী নেতাগৰাকীক নক্সালবাদী আৰু তেওঁলোকৰ সমৰ্থকসকলৰ সৈতে দীৰ্ঘদিনীয়া ৰাজনৈতিক সম্পৰ্ক আছে, জীৱনত বহুবাৰ দেখা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত জোড়ো যাত্ৰাত কেইবাটাও নক্সাল সংগঠনে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ তথ্য আছে। তেওঁ কয় যে ২০১০ চনত তেওঁলোকক ওড়িশাত লাডো ছিকোকাৰ সৈতে মঞ্চত দেখা গৈছিল। একেখন মঞ্চৰ পৰাই ছিকোকাই উত্তেজক ভাষণ দিছিল আৰু তেওঁলোকৰ দ্বাৰাই মালাপিন্ধোৱা হৈছিল। তেওঁ কয় যে ২০১৮ চনত তেওঁলোকৰ মতাদৰ্শৰ ঘনিষ্ঠ গুম্মাদি বিত্তল ৰাও ওৰফে গদ্দাৰক ২০১৮ চনত বিৰোধী দলৰ নেতাই লগ পাইছিল। ২০২৫ চনৰ মে’ মাহত তেওঁলোকে শান্তিৰ সমন্বয় সমিতিক সাক্ষাৎ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়া হিদমা - যিজনে ১৭২ জন জোৱানক হত্যা কৰিছিল - নিৰ্মূল হৈছিল , তেতিয়া ইণ্ডিয়া গেটত শ্লোগান দিয়া হৈছিল- “আপোনালোকে কিমান হিদমা হত্যা কৰিব? প্ৰতি ঘৰৰ পৰা এজনকৈ হিদমা ওলাই আহিব।”
বিৰোধী দলপতিৰ নেতাজনে নিজেই এই শ্লোগানৰ ভিডিঅ’ শ্বেয়াৰ কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নক্সালবাদীৰ সমৰ্থকসকলে ১৯৭০ চনৰ পৰা ২০২৬ চনৰ মাৰ্চলৈকে নক্সালবাদক সমৰ্থন কৰি আহিছে।তেওঁ কয় যে এয়া গণহত্যাৰ সমৰ্থন। ২০ হাজাৰ লোকক হত্যা কৰাৰ আঁৰত যদি কোনো দোষী আছে তেন্তে সেয়া হৈছে মূল বিৰোধী দলৰ বাওঁপন্থী মতাদৰ্শ। তেওঁ কয় যে নক্সালবাদীৰ সৈতে থাকি এই দল আৰু ইয়াৰ নেতাসকল নিজেই নক্সালবাদী হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে এই দেশৰ জনসাধাৰণে নিৰ্বাচনত ইয়াৰ উত্তৰ দিব লাগিব, কাৰণ এই বিষয়টো ইয়াতেই থমকি নাথাকিব - ৰাইজৰ আদালতলৈ যাব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, replies to the discussion in the Lok Sabha on the efforts to free the country from Left-Wing Extremism (LWE)
30 MAR 2026 10:29PM by PIB Delhi
Naxalism is the product of Left-wing ideology
Naxalism did not spread because of poverty; rather, poverty spread because of Naxalism
Communist Party was not formed to oppose injustice, but to oppose our parliamentary system
Days of those who indulge in Naxalite violence are now over
Root cause of Naxalism is not lack of development but Left-wing ideology, which was accepted by the leader of then ruling party to win the Presidential electionin 1969
Naxal-free India is one of the biggest successes of the Modi government
How can a Communist Party whose foundation is inspired by the ideology of another country ever do good for India?
Maoists did not choose the Red Corridor to oppose discrimination, but because the government’s reach was weak there
Supporters of Left-wing ideology have not considered Bhagwan Birsa Munda, Shaheed Bhagat Singh or Subhas Chandra Bose as their ideals, but have instead chosen “Mao” as their ideal
This is the Modi government — whoever picks up arms will have to face the consequences
Bastar had lagged behind in development because of the shadow of Red Terror
Now that the shadow of Red Terror has been removed, Bastar is developing
Naxal-free India is one of the most historic and important successes of the Modi government
Entire credit for this goes to the Central Armed Police Forces, especially the jawans of COBRA and CRPF, the state police — particularly the Chhattisgarh Police and DRG jawans — and the local tribals
Where Left-wing extremists did not allow development to reach for decades, the Modi government is now taking development to every household
Modi government is not a government that gets scared, but a government that delivers justice to everyone
Without the support of those in power, it would have been impossible to create a Red Corridor right in the middle of the country, stretching from Tirupati to Pashupatinath
Left-wing ideology has lost its base, which is why all Leftists are busy inventing different theories to save their existence
Objective of Left-wing ideology is to create a vacuum in the State, governance, Constitution and security, and then carry out bloodshed — and this will no longer succeed
Naxalites burnt schools, dispensaries and banks in villages, and then misled people by saying that development had not reached there
I have read many articles by intellectuals who talk about the human rights of Naxalites, but not a single one of them was written for the mother whose child was forcibly taken away by Naxalites or for the widows of the martyrs killed by Naxalites
Guiding slogan of Left-wing ideology is not “Satyamev Jayate”, but “Power flows from the barrel of the gun”
By living with Naxalites, the main opposition party and its leaders have themselves become Naxalites
In the massacres carried out by Naxalites, their supporters are equally complicit as those who commit the violence
NAC, formed during the rule of the main opposition party, was filled with Naxal supporters
Those who describe the security forces’ anti-Naxal operations as a fight against injustice must visit the Bastar Olympics and BastarPandum
Whether it is meeting Naxalites or supporting them, leader of opposition always appears to stand with the Naxalites
Naxalites, who run a parallel government and justice system and exploit tribals, are staunch opponents of democracy
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today replied to the discussion in the Lok Sabha under Rule 193 on the efforts to free the country from Left-Wing Extremism (LWE).
While replying to the discussion, Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Left-wing extremists and their supporters had presented a false narrative before innocent tribals that they were fighting for their rights and to deliver justice to them. He said that Naxalism has now been almost completely eradicated from Bastar, and a campaign has begun to build schools and open ration shops in every village there. The Home Minister said that those who advocate for Naxalism should explain why all this did not happen from 1970 till now. He added that after the government of Shri Narendra Modi came to power in 2014, every poor person across the country received a house, gas connection, drinking water, insurance up to ₹5 lakh, and 5 kg of free food grains. However, the people of Bastar were left out because the truth was denied and due to the shadow of Red Terror, development could not reach there. Shri Shah said that Red Terror was not there because there was no development; rather, development could not happen there because of Red Terror. But today, the shadow of Red Terror has been removed, and Bastar is developing.
Shri Amit Shah said that this is the government of Narendra Modi Ji, and whoever picks up arms will have to face the consequences. The Home Minister said that the government is sensitive and wants to listen to all problems and resolve them. He said that the government has made schemes, but the Left-wing extremists and their supporters will not allow their implementation because they want their ideology — that is, their illegal rule — to continue there. Shri Shah said that even after 75 years of independence, the main opposition party ruled the country for 60 years, yet how did the tribals remain deprived of development? He added that it is now Narendra Modi Ji who is bringing development. He said that the opposition party should introspect and see who is really at fault.
Union Home Minister said that a complete Red Corridor had been created across 12 states, including Chhattisgarh, Telangana, Andhra Pradesh, Odisha, Maharashtra, Madhya Pradesh, Jharkhand, Bihar, Bengal, Kerala, parts of Karnataka, and 3 districts of Uttar Pradesh. In these areas, 12 crore people lived in poverty for years and 20,000 youths lost their lives, who is responsible for this. He said that the root cause of Naxalism is not the demand for development, but an ideology. Root cause of Naxalism is not lack of development but Left-wing ideology, which was accepted by the leader of then ruling party to win the Presidential election in 1969.
Shri Amit Shah said that former Prime Minister Dr. Manmohan Singh had openly admitted before the entire country that the biggest internal security challenge facing the nation, compared to Kashmir and the Northeast, was the armed Maoists. He said that a change occurred in 2014, and under the leadership of Prime Minister Modi Ji, several long-standing problems have been resolved. Article 370 and 35A were removed, a grand temple has been built at Ram Janmabhoomi, GST has become a reality, the Citizenship Amendment Act (CAA) has been enacted, and 33% reservation has been provided for women in legislative bodies. Shri Shah said that all the major tasks that the people of this country had been aspiring for since the time of independence have been accomplished in the 12 years of Narendra Modi Ji’s government. And now, the creation of anNaxalism-free India will also happen under the rule of Narendra Modi Ji. Shri Shah said that the past 12 years have proved to be very auspicious for the country. In these 12 years, a lot has been done to free the country from poverty, to bring a new education system for the youth, to ensure internal and external security, and to set aside policies not connected with the country’s core values. He said that if one looks at the most historic and important decisions, then without any hesitation, a Naxalism-free India would rank at the top.
Union Home Minister said that the credit for the major development of a Naxalism-free India, which is about to take shape in the country, goes entirely to our Central Armed Police Forces, especially the jawans of CoBRA and CRPF, the state police — particularly the jawans of Chhattisgarh State Police and DRG — and the local tribals. He said that the people have also made a significant contribution to the elimination of Left-Wing Extremism.
Shri Amit Shah said that this ideology has nothing to do with development or the demand for development. He questioned that what is this ideology? What is Maoist ideology? What is their guiding slogan? Their guiding slogan is “Power flows from the barrel of the gun.” He said these people are not fighting for development, but for the survival and victory of their ideology, and to capture power by spreading their ideology among innocent tribals. They have no faith in democracy. He said that some people have gone to the extent of comparing them with Shaheed Bhagat Singh and BhagwanBirsa Munda. Are you comparing Shaheed Bhagat Singh and Bhagwan Birsa Munda — who fought against the British — with those who break the Constitution, pick up arms and kill innocent people? He said this ideology believes that only a prolonged war can spread their ideology. They have no hesitation even in shedding the blood of their own people. The supporters of this ideology have not taken Bhagwan Birsa Munda, Shaheed Bhagat Singh or Subhas Chandra Bose as their ideals, but have instead chosen Mao as their ideal.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the truth is that they had deliberately chosen the entire Red Corridor because the reach of the state was weak there. Innocent tribals were misled and weapons were placed in their hands. He said that the tribals who, since before 15 August 1947, had considered Bhagwan Birsa Munda, TilkaManjhi, Rani Durgavati and the Murmu brothers as their heroes — how did those same tribals start considering Mao as their hero by the time 1970 arrived? Shri Shah said that it was not because of development or injustice, but because of the difficult geography and the absence of the state that the Leftists chose this area to spread their ideology and began misleading the innocent tribals. He said that the Left-wing extremists did not allow development to reach that area for years, but now under the governance of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, development is reaching every household there. The Home Minister said that Naxalism did not spread because of poverty; rather, poverty remained in the entire region for years because of Naxalism. He said that the roots of Naxalism are not linked to poverty and lack of development, but are ideological.
Shri Amit Shah said that the literacy rate in Naxalbari was 32%, in Bastar it was 23%, in Saharsa, Bihar it was 33%, and in Ballia, Uttar Pradesh it was 31%. Similarly, the per capita income in Naxalbari was ₹500, in Bastar it was ₹190, in Saharsa₹299, and in Ballia ₹374. He said that the per capita income in all four regions was more or less similar, yet Left-wing extremism flourished in Naxalbari and Bastar, but not in Saharsa and Ballia. This happened because the geography of Saharsa and Ballia was not favourable to them. There were no dense forests, rivers and streams, or hills to hide in. There was no favourable condition to carry weapons, conduct their movement, suppress the tribals, or forcibly link them with their ideology.He said that if development were the criterion, if per capita income were the criterion, then there were many parts of the country where development had not reached in 1970, but why did Naxalism not spread there?
Union Home Minister said that this is not a government that gets scared, but one that delivers justice to everyone. He said that the Naxalite movement began in the 1970s from Naxalbari and Bengal. In the single year of 1971, there were 3,620 incidents of violence there. By the 1980s, the People's War Group was formed and the movement spread to the states of Maharashtra, Madhya Pradesh, and Odisha. In the 1990s, the Left-wing ideology began to shrink and mergers started between extremist groups and Left-wing parties. In 2004, two major groups merged and formed the CPI (Maoist). From 1970 to 2004, except for four years, the entire period was under the rule of the main opposition party.
Shri Amit Shah said that this was the period when the movement that started from Naxalbari spread to 12 states, covering 17% of the country’s land area and more than 10% of its population. He said that without the support of those in power, it would have been impossible to create a Red Corridor right in the middle of the country, stretching from Tirupati to Pashupatinath. He said that out of the weapons that have been seized, 92% were looted from the police. Police stations and bullets were looted, and they were used to kill innocent jawans, children, and farmers. The Left-wing ideology propagated this through propaganda as if it were a delusion — spreading the narrative that arms were being picked up to escape injustice, in order to sustain their ideology.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the fundamental principle of democracy is that any problem can be solved through debate, not through weapons. He said that the Naxalites tried to create a vacuum in this country — a vacuum of the State, a vacuum of governance by destroying all systems, a vacuum of the Constitution by ending faith in it, and a vacuum of security by burning down police stations. The Home Minister said that the days of Maoists and Naxalites who indulge in violence are now over, and under the Modi government, this will not continue for long.
Shri Amit Shah said that we should not make the mistake of considering Maoist extremists as people fighting a battle with arms against injustice, because Left-wing ideology has lost its base. That is why all Leftists are busy inventing different theories to save their existence. Their only agenda is to create a vacuum in the country. Their objective is to create a vacuum in the State, governance, Constitution, and security, and then carry out bloodshed but this will no longer succeed. Shri Shah said that the Naxalites have hanged many innocent villagers by labelling them as “enemy informers”. They have staged a farce in the name of “People’s Court”, where there is no lawyer, no judge — they themselves sit as judges, deliver verdicts themselves, and hang people themselves.
Union Home Minister said that the Naxalites created a false narrative in the name of ‘People’s government’, and worked to stop development schemes. Their aim was to target the Constitution and the justice system and create a vacuum in the Constitution. Those who are now saying “talk to them” should know that I have gone to Bastar and said on public platforms more than 50 times that they should lay down their arms and the government will make complete arrangements for their rehabilitation. He said that our government’s policy is clear - dialogue is held only with those who surrender their weapons, but those who fire bullets are answered with bullets.
Shri Amit Shah said that as soon as the Communist government was formed in Soviet Union, the CPI was established here in 1925. The Communist government was formed in Soviet Union and at the same time the CPI was founded here. Is there any relationship between the two? The Soviet government sponsored and helped in the creation of Communist parties across the world. Now, how can a party whose foundation itself was inspired by another country ever think of the welfare of our nation? These people had even supported the British. In 1964, the Communist Party of India (Marxist) was formed. It is important to understand why CPI(M) was created. When the CPI already existed, why was CPI(M) formed? In 1964, a dispute arose between Soviet Russia and China. As a result, two different ideological Communist governments emerged in the two Communist nations. As soon as these governments with different ideologies came into being, a China-supported party — the CPI (Marxist) — was created here. After that, in 1969, the CPI (ML) was established to oppose parliamentary politics. Its objective was not to create a vacuum for development or to protect rights. Its stated objective in its constitution was to oppose parliamentary politics and carry out an armed revolution.
Union Home Minister said that they formed the CPI (Marxist) with two objectives — armed revolution and opposition to parliamentary politics — and these are the same people who are today’s Maoists. After that, in 1975, as soon as they received support from the Congress, the MCC (Maoist Communist Centre) was formed and it became a central party in Bihar and Jharkhand. Then the PWG (People’s War Group) was formed in 1980, which was Andhra-centric. In 1982, the CPI (ML) Party Unity was formed in Bihar with the objective of Dalit-Kisan Central Armed Struggle. In 1998, the People’s War Group was formed and the Maoists united under it. Even after doing all this, they did not succeed. In 2000, the PLGA (People’s Liberation Guerrilla Army) was created and a guerrilla force was established. In 2004, the PWG and MCC merged. In 2014, Modi Ji came to power and by 2026, the end of all of them has been achieved. This is their 101-year history from 1925 to 2026. Do not glorify this history by calling it a struggle against injustice. These people want to capture power through bullets instead of votes. Some people do not understand through dialogue. In such cases, force has to be used to protect innocent citizens from their atrocities. This is our party’s government and Narendra Modi Ji has ensured the security of every citizen. Whoever commits injustice against citizens - if they understand, it is fine; otherwise, this force has been created for this very purpose. It will be used, results will come, and today the results have already started coming.
Shri Amit Shah said that Urban Naxals say that we should hold talks with the Maoists who roam around with arms because they are fighting for injustice, they should not be killed, and there should be sympathy for them. He said that not a single intellectual writes for the farmers who become disabled, for the more than 5,000 jawans of the security forces who have been martyred, for their widows, or for their orphaned children. He said that their humanity is only for those who break the Constitution and roam around with weapons. They have no humanity for the citizens who are being killed by their weapons. We cannot accept this dual character of humanity. These people are not humanitarians; they are supporters of the Naxalites. These people want to spread their ideology by putting weapons in the hands of the poor, but their days are also over now.
Union Home Minister said that Salwa Judum started in 2005 as a government-supported people’s movement. Tribal youth were made Special Police Officers (SPOs) and were given training to fight against those spreading terror. Salwa Judum was started by Shri Karma, who was later killed by the Naxalites. On 5 July 2011, Nandini Sundar and others filed a petition in the Supreme Court. The Supreme Court, under Justice Sudarshan Reddy, ruled that this fight by the state against Naxalites was illegal and immediately ordered the surrender of their weapons. As a result, their weapons were taken back, and the Naxalites selectively killed people associated with Salwa Judum. And the same Justice Sudarshan Reddy later became the opposition’s candidate for the post of Vice President. Those who respect the country’s law and order would never make Sudarshan Reddy their candidate. He said that if a person, while acting as a judge, uses his personal ideology, wears constitutional robes, converts his ideology into an order, and delivers a judgment that leads to the death of thousands of innocent tribals, then we strongly condemn this judgment. Ideology cannot be placed above the welfare of the people.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi Ji, since 2014, approval has been given for constructing 17,589 kilometres of roads in Naxalism-affected areas, out of which 12,000 kilometres of roads have already been built. Development is happening because Naxalism is gradually being eradicated. We have installed nearly 5,000 mobile towers at a cost of ₹6,000 crore. Narendra Modi Ji has also decided to install another 8,000 4G towers under two other schemes. In the last 12 years, 1,804 bank branches have been opened, 1,321 ATMs have been installed, 37,850 Banking Correspondents have been appointed, and 6,025 post offices have been opened. All this has happened in just 12 years. We did not hold talks with the Maoists; we eliminated them and pushed development forward. We have built 259 Eklavya Model Residential Schools. Along with this, 46 ITIs, 49 Skill Development Centres, and 16 Skill Development Centres have been established. We have spent nearly ₹800 crore on all these in the last 12 years. Under civic programmes, works worth ₹212 crore have been carried out, related to health camps and medicines. We have also launched programmes for tribal youth exchange. For security, we introduced the SRE (Security Related Expenditure) scheme, under which ₹3,000 crore has been provided to the states in 10 years. We also brought the Special Infrastructure Scheme and provided ₹5,000 crore under it. He asked that why did all this not happen from 1970 till now? Whenever previous governments tried to do it, those people would carry out blasts and kill them. We eliminated those who carried out the blasts, and now development is taking place.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that since 2014, a clear policy and strong political will have been attached to this work. He said that Narendra Modi Ji has made it absolutely clear that no illegal activity will be tolerated in any part of the country - whether it is Kashmir, the Northeast, or Left-wing Extremism-affected areas - and strict action will be taken against it. There has been complete alignment between the Centre and the states. We have improved the capacity of the states in governance, government functioning, and policing. Coordination between CAPF and state police has been enhanced. A system has been put in place to percolate actionable intelligence down to the ground level and responsibilities have been clearly defined. We started an All-Agency Approach and struck not only at weapons, but also at the entire network including NIA, ED, intelligence agencies, as well as their funding and support systems. We introduced an effective surrender policy. In development and governance, we left no vacuum. Earlier, where there was no presence of the state, today the state is present. The biggest reason for the defeat of Naxalism is that the state has now reached every village and panchayats have been formed there. For development, we adopted a Whole of Government approach, and for tightening the noose of security, we adopted a Whole of Agency approach.
Shri Amit Shah said that he would like to mention three important dates - 20 August 2019, 24 August 2024, and yesterday, 31 March 2026. On 20 August 2019, a meeting was held in the Home Ministry in which the entire police coordination, modernisation, induction of retired Naxalites into the police force, and their coordination with intelligence agencies - all of this was designed on 20 August. At that time, there was an opposition party government in Chhattisgarh which did not cooperate. Bihar had already become Naxalism-free before 2024. Maharashtra had become Naxalism-free before 2024, except for one tehsil. Odisha had become Naxalism-free before 2024. Jharkhand had become Naxalism-free before 2024, except for one district. Only Chhattisgarh was left because the opposition party’s government there had been protecting the Naxalites. In January 2024, our government was formed in Chhattisgarh and from the very next day, we received full support and assurance. A joint strategy was prepared and on 24 August 2024, we had announced that by 31 March 2026, Naxalism would be completely eradicated from the entire country.
Union Home Minister said that after this, we increased the security grid. In 11 years of Prime Minister Modi Ji, 596 fortified police stations have been built. The number of Naxal-affected districts, which was 126 in 2014, has come down to just two today. The number of most-affected districts, which was 35 in 2014, is now zero. The number of police stations recording Naxal incidents, which was 350, has come down to 60 today. In the last 6 years, 406 new CAPF camps have been established, 68 night landing helipads have been built, 400 bullet-proof and blast-proof vehicles have been provided to our jawans, five hospitals have been built for our jawans, and the entire communication system has been strengthened.
Shri Amit Shah said that if we look at the combined figures for 2024, 2025 and 2026, a total of 706 Naxalites were killed in encounters till March 2026 in these three years. 2,218 were arrested and sent to jails, while 4,839 surrendered. He said that the opposition talks about dialogue. The approach of governance should be that dialogue should be held with those who want to talk, but those who fire bullets at our jawans, farmers, tribals and children must be answered with bullets. We have used all three — dialogue, security and coordination. We have utilised the latest technology for precise surveillance and analysed a large number of telephone bills. The Home Ministry led the entire campaign with the help of location tracking systems, mobile phone activities, scientific call logs, social media analysis, and support from forensic and technical institutions. This success has been achieved through drone surveillance, satellite usage, imaging technology and Artificial Intelligence-based data analysis. In Bihar, Operation Octopus was conducted in the Burha Pahad area in 2022. Operation Double Bull was conducted from 8 to 25 February 2022 in Gumla, Lohardaga and Latehar districts, after which all three districts became free from Naxalism. Operation Thunderstorm was conducted from 1 to 3 September 2022 in Saraikela, West Singhbhum and Khunti districts of Jharkhand. Operation Bhimbarg was conducted in Munger district in June and July 2022. Operation Chakrbandha was conducted in Gaya and Aurangabad districts of Bihar in 2022, and all these areas were freed from Naxalism. Operation Black Forest was conducted on a hill spread over 50 km in length and 37 km in width on the Telangana-Chhattisgarh border. The Naxalites had established a permanent camp there with arrangements to sustain fighting for 5 years - including weapons, solar lights, factories for making a large number of IEDs, and food grains stocked for 5 years. Besides this, 400 to 500 cadres were gathered there.
The Home Minister said that at 45 degrees Celsius temperature, the stones on the hill would become extremely hot. Jawans would sweat 2 to 3 litres, but they did not utter a word of complaint. The operation continued for 21 days. More than 30 Maoists were killed there, while the rest were either killed in encounters with the police as they came down or surrendered. We seized the entire cache of arms and ammunition. This operation effectively ended the Maoist movement in Maharashtra, Chhattisgarh (Bastar) and Telangana. Shri Shah said that the jawans of COBRA, CRPF, DRG and Chhattisgarh Police have broken the fort of the Naxalites with inhuman patience and courage.
Union Home Minister said that at the beginning of 2024, there were a total of 21 members in the Central Committee and Politburo, which constituted the central leadership of their party. One has been arrested, seven have surrendered, 12 have been killed, and one is absconding - talks are also underway with him. All 21 Central Committee and Politburo members have been neutralised and their central structure has been completely broken. In Dandakaranya, there was a State Committee of 27 members. Three were arrested, 20 surrendered, 11 were killed, and talks are continuing with two. Their main State Committee in Dandakaranya has been eliminated. In the MMC State Committee of Madhya Pradesh, Maharashtra and Chhattisgarh, only three members were left - all three have surrendered. In Odisha, four were left - one surrendered and three were killed. In OSC (Odisha), there were only 10 members - five surrendered and five were killed. In the Disturbed Region Bureau, one was arrested, three were killed, and one is absconding. In Telangana, six surrendered and three were killed - not a single one is left. Thus, their Politburo and CMC have been completely wiped out. We had set a target to make the country Naxalism-free by 31 March, and we have achieved it. There is no hesitation now in saying that the country has become Naxalism-free. Basvaraju, their General Secretary, has been neutralised. Hidma, who had killed 27 people, has been neutralised. Gajurella Ravi, who was active for 11 years, has been neutralised. Kadari Satyanarayana Reddy, active for 46 years, has been neutralised. Ganesh Uike, active for 44 years, has been neutralised. Venugopal has surrendered - he was active for 46 years. Vasudev has surrendered - he was active for 36 years. Palluri Prasad Rao Chandna, active for 46 years, has surrendered. Ramdev Manjhi Debu, active for 36 years, has surrendered. Tipri Tirupati, active for 44 years, has also surrendered. All the top armed Maoist leaders have been eliminated. We have adopted an attractive rehabilitation policy under which an incentive of ₹50,000 is given for surrender, which is doubled in case of group surrenders. The government provides mobile phones to all. Additional compensation is given for depositing weapons. Skill training and tool kits are provided at rehabilitation centres. We give them ₹10,000 per month for 36 months. Prime Minister Narendra Modi Ji has gifted all of them houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana. As soon as a village becomes Naxalism-free and a panchayat is formed, ₹1 crore is given for the development of the village.
Shri Amit Shah said that who is responsible for ruining the lives of 15,000 children by the Naxalites? You sit in air-conditioned chambers under the protection of the courts and write articles, while lives have been destroyed there and no one cares.He said that those who consider themselves champions of human rights should be asked who will worry about the human rights of a girl child who could not even apply mehndi till the age of 32? He said that only Narendra Modi Ji will worry about her, and no one else.He said that those who snatched away their rights will have to answer for it sooner or later.Shri Shah said that all those who have supported the Naxalites directly or indirectly through words or in disguised form are equally complicit in this sin as those who roam around with guns.
Union Home Minister said that we have made several efforts for their employment and jobs by setting up skill centres. We have provided free education up to Class 12 for their children. We have arranged loans of ₹2 lakh for women and ₹5 lakh for men. We are promoting culture and sports there through the Bastar Olympics and Bastar Pandum. More than 1.20 lakh artists participated in Bastar Pandum and 5.50 lakh tribals took part in the sports events. Those who call this a fight for justice should visit Bastar Pandum and Bastar Olympics. Shri Shah said that you have plenty of time to deliver speeches in support of those who have committed atrocities on the victims.
Shri Amit Shah said that when the government of former Prime Minister Dr. Manmohan Singh was formed, a National Advisory Council (NAC) was created. A new extra-constitutional forum was set up in the form of the National Advisory Council that virtually made laws for the country. He said that Harsh Mander was one of its members, whose NGO Aman Vedika had given responsibility to the wife of a top Naxal leader. Records show that she was involved in kidnapping cases in urban areas. He said that this NAC was formulating policies for the country. Ramdayal Munda used to say that Naxal operations were harsher than necessary. He said that this covert support had only emboldened the Naxalites. He mentioned that Nandini Sundar, Ramachandra Guha, E.A.S. Sarma and others were also associated with the Salwa Judum case. He asked that when members of an extra-constitutional authority — which was even above the Prime Minister — are supporters of Naxalism, how will the morale of the Naxalites ever be broken? He said that this was done by the main opposition party. This is history, and those who oppose this fact should know that in the coming days, hundreds of books will be written that will be filled with your deeds.
Union Home Minister said that the Leader of Opposition has been seen many times in his long political career with Naxalites and their sympathisers. He said that several Naxal frontal organisations participated in the Bharat Jodo Yatra and there is a record of it. He said that in 2010, he was seen on stage with Lado Sikoka in Odisha. Sikoka gave an inflammatory speech from the same stage and was also garlanded by him. He said that in 2018, the Leader of Opposition met Gummadi Vitthal Rao alias Gaddar in Hyderabad, who was close to their ideology. In May 2025, he met the Coordination Committee of Peace. He said that when Hidma - the one who killed 172 jawans - was eliminated, slogans were raised at India Gate: “How many Hidmas will you kill? A Hidma will emerge from every house.” The Leader of Opposition himself shared the video of these slogans.
Shri Amit Shah said that the supporters of Naxalites have supported Naxalism from 1970 till March 2026. He said that this is support for massacre, and if there is one culprit behind the killing of 20,000 people, it is the Left-wing ideology of the main opposition party. He said that by living with Naxalites, this party and its leaders have themselves become Naxalites. He said that the people of this country will have to give their answer in the elections, because this matter will not stop here - it will go to the court of the people.