প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা লানগী মতাংদা রাজ্য সভাদা ৱা ঙাংখ্রে
মালেম পুম্বগী জহাজ কয়ানা হোর্মুজ স্ত্রেততা থিংজিল্লি, মখোয়গী মরক্তা ভারতকী ক্রু মেম্বর মশিং য়াম্না য়াওরি। মসি ভারতকী মরুওইবা পুক্নিং চিংশিনবা ৱাফম অমনি: পি.এম.
অসিগুম্বা য়াম্না মরু ওইবা ফিভম অসিদা, ভারতকী পার্লিয়ামেন্তকী মথক থংবা মীফম অসিদগী মালেম পুম্বদা শান্তি অমসুং ৱারী শানবগী অপুনবা ৱাঙাং অমা পুখৎপা অসি তঙাইফদে: পি.এম.
ভারত মচা কোতি অমা রোম গল্ফ লৈবাকশিংদা লৈরি অমসুং থবক তৌরি। মখোয়গী পুন্সি অমসুং হিংনবগী লম্বীগী ঙাক-শেনবা অসিসু ভারতকী ওইনা য়াম্না মরু ওই: পি.এম.
নোংচুপ থংবা এসিয়াদা লান অসি হৌরকপা চয়োল অহুম হেনখ্রে , লান অসিনা মালেম পুম্বদা য়াম্না শাথীবা ইনর্জীগী অৱাবা অমা থোকহল্লে: পি.এম.
কম্মর্সিএল শিপশিংদা এটেক তৌবা অমসুং হোর্মুজ স্ত্রেতকুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ৱাতরৱেজশিং থিংজিনবা অসি য়াবা নত্তে: পি.এম.
ভারতনা সিভিলিয়ানশিংদা, সিভিল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা, অমসুং ইনর্জী অমসুং ত্রান্সপোর্তকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চত্থরিবা খুদোংচাদবশিং অদু য়ানীংদবা ফোংদোক্লি: পি.এম.
লান হৌরকপদগী হৌনা, ঐহাক্না নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাক অয়াম্বগী মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মকোক থোংবশিংগা লোয়ননা ফোন্দা ৱারী শানবগী রাউন্দ অনি পাঙথোকখ্রে: পি.এম.
ঐখোয়না গল্ফকী লৈবাক পুম্নমক্কা লেপ্পা লৈতনা মরী লৈনরি, ঐখোয়না ইরান, ইজরেল অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকাসু মরী লৈনরি: পি.এম.
ঐখোয়গী পান্দমদি দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা শান্তি অমুক হন্না পুরকপনি: পি.এম.
ঐখোয়না মখোয়গা লোয়ননা হোর্মুজ স্ত্রেত অসি অমুক হন্না হাংদোকপা অমসুং অৱাবা হন্থহন্নবা খন্নখ্রে: পি.এম.
লানগী ফিভম অসিদসু ভারতকী জহাজশিংবু দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা সেফ ক্রোশিং ফংহন্নবা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি: পি.এম.
লান হৌরকপদগী হৌনা, হোর্মুজ স্ত্রেতকী থোংদা জহাজশিং চেনবা অসি য়াম্না অরুবা অমা ওইরক্লি। অদুম ওইনমক, অরুবা ফিভমশিং অসি লৈরবসু ঐখোয়গী সরকারনা ৱারী শানবগী অমসুং দিপ্লোমেতীগী থোংদা মাংলোমদা চংশিন্নবা হোৎনরি: পি.এম.
ওইথোকপা য়াবা মফম খুদিংদগী ওইল অমসুং গ্যাস সপ্লাই ভারত্তা য়ৌহন্নবা হোৎনরি। লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা হোৎনবা খুদিংমক্কী মহৈ অদু উবা ফংলি: পি.এম.
হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, মালেমগী লৈবাক কয়াদগী ক্রুদ ওইল অমসুং এল.পি.জি. পুবা জহাজশিং ভারত্তা য়ৌরে। মসিগী মাইকৈদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসি লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা মখা তানা চত্থখিগনি: পি.এম.
ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী ফন্দামেন্তেলশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎলে। সরকারনা য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা ফিভম অসি কুপ্না য়েংশিল্লি: পি.এম.
24 MAR 2026 3:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজ্য সভাদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা লানগী মতাংদা লৈঙাক্না লৌরিবা ফিরেপ অদু ফোংদোকখি। চয়োল অহুমদগী হেন্না চত্থরক্লিবা লান অসিনা ভারতকীদমক্তা অরুবা শাফু অমা পুরক্লিবা মালেমগী ওইবা ইনর্জীগী অৱাবা অমা থোকহল্লে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লান অসিনা ভারতকী ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিং শোকহল্লি অমসুং পেট্রোল, দিজেল, গ্যাস অমসুং ফর্তিলাইজরশিংগুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী রুতিন সপ্লাইদা অকায়বা পীরি। গলফকী লৈবাকশিংদা ভারত মচা কোতি অমা লৈরি অমসুং থবক তৌরি। মখোয়গী সেক্যুরিতী অমসুং হিংননবগী লম্বী অসি য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অসিগুম্বা অরুবা ফিভম অসিদা, ভারতকী পার্লিয়ামেন্তকী অৱাংবা থাক্কী হাউস অসিদগী মালেম পুম্বদা শান্তি অমসুং ৱারী শানবগী অপুনবা ৱা ঙাংবা অসি তঙাইফদে।"
লানগী হৌরকপদগী ভারতকী কূটনিতীগী থৌনা লৈনা থবক পায়খৎলিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হাউস অদুদা হায়খি মদুদি মহাক মশামক্না নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাক অয়াম্বগী মকোক থোংবশিংগা তেলিফোন্দা ৱারী শানবগী রাউন্দ অনি পাংথোকখ্রে অমসুং ভারতনা গল্ফ লৈবাক পুম্নমক্কা লোয়ননা ইরান, ইজরেল অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকা লেপ্তনা ৱারী শানদুনা লৈরি। মহাক্না হায়খি, পান্দমদি দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা শান্তি অমুক হন্না পুরকপা অদুনি, অমসুং হোর্মুজ স্ত্রেত অসি অমুক হন্না হাংদোকপা অমসুং অৱাবা হন্থহনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অদু অখন্ননা লৌখৎলি। ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি কম্মর্সিএল ভেসেলশিংদা চত্থরিবা এটেকশিং অমসুং হোর্মুজ স্ত্রেতকুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ৱাতরৱেজশিং থিংজিনবা অসি অয়াবা য়াদে, অমসুং ভারতনা সিভিলিয়ানশিং, সিভিল ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমসুং ইনর্জী অমসুং ত্রান্সপোর্তকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা চত্থরিবা এটেক খুদিংমক কৎথনা য়ানীংদে। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগী লান অসিদা মীওইবগী পুন্সিদা থিংনবা খুদোংচাদবা অমহেক্তা মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবশিংগী মায়োক্তা লৈ, মরম অদুনা ভারতকী লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবদি শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু অথুবা মতমদা শান্তিগী ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎপনি।"
অৱাবা তারবা মতম অসিদা গবর্নমেন্তনা লৈবাক মনুং অমসুং মপানদা লৈরিবা ভারত মচাশিংবু ঙাক শেন্নবা অখন্নবা মরুওইবা পীরি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লান হৌরকপদগী ভারত মচা ৩,৭৫,০০০ হেন্না, মখোয়গী মনুংদা ইরান খক্তদগী মীওই ১,০০০ হেন্না, মখোয়গী মনুংদা নহা ওইরিবা মেদিকেলগী মহৈরোই ৭০০ হেন্না ভারততা সেফ ওইনা হল্লকখ্রে। লৈবাক পুম্নমক্না মখোয়গী লমদমদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগীদমক মপুং ফানা ঙাকশেলগী থাজবা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা লানফম অসিদা লৈখিদ্রবশিং অমসুং অশোকপশিংদা অৱাবা ফোঙদোকখি। মহাক্না সরকারনা অৱাবা মতম অসিদা মপুং ফানা সেন্সিতিবিতীগা লোয়ননা থবক তৌরি হায়না থাজবা পীখি। পি.এম. মোদীনা হায়খি, "মখাগী ইমুংশিংদা মথৌ তাবা তেংবাং পুম্নমক পীরি, অমসুং অশোকপশিংদা খ্বাইদগী ফবা মেদিকেল ত্রিৎমেন্ত ফংহনবগী থবক পায়খৎলি।"
মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিংগী মরক্তগী অমা ওইরিবা, মরুওইনা থাই, গ্যাস অমসুং ফর্তিলাইজরশিং পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক্তা হোর্মুজ স্ত্রেৎকী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লান হৌরকপদগী স্ত্রেৎ অসিদা জহাজশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা য়াম্না খুদোংচাদবা ওইরকপা অদু খঙখি। অদুম ওইনমক, অরুবা ফিভমশিং লৈরবসু, ওইথোকপা য়াবা মফম খুদিংদগী ওইল অমসুং গ্যাস সপ্লাইশিং ভারত্তা য়ৌহন্নবগীদমক অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা সরকারনা দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা অতোপ্পা লম্বীশিং পুথোক্নবা হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মসিগুম্বা হোৎনবা খুদিংমক্কী মহৈ লৈবাক অসিনা উবা ফংলি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, মালেমগী লৈবাক কয়াদগী ক্রুদ ওইল অমসুং এল.পি.জি.
অশাংবা মতমগী ওইবা রিস্কশিংদা মীৎয়েং চঙদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা তিলহৌ, গ্যাস নত্ত্রগা ফর্তিলাইজর ওইরবসু তঙাইফদবা পোৎলম খুদিংমক পুদুনা চৎলিবা জহাজশিংবু সেফ ওইনা য়ৌহন্নবা হোৎনরি। অদুবু লান অসিনা মরম ওইদুনা মালেম পুম্বদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরকপা অসিনা শাথীবা ফলশিং লাকহল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মদুনা মরম ওইদুনা ভারতনা হৌখিবা চহিশিংদা লৌখৎখিবা রেসিলিয়েন্স-বিল্ দিংগী খোঙথাং খুদিংমক খোঙজেল য়াংশিল্লি।"
ভারতকী চহী তরাগী খুজিং কয়াগী স্ত্রাতেজিক ওইবা শেম-শারিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাবা খুদিংমক্না লৈবাক অমগী ৱারেপ অমসুং হোৎনরিবশিংবু চাংয়েং তৌই। অমসুং লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা শিংনবশিং অসি থেংনবা ঙম্নবা হৌখিবা চহি ১১ অসিদা লেপ্পা লৈতনা অমসুং মিৎয়েং চঙনা ৱারেপশিং লৌখ্রে। ক্রুদ ওইল, এল.এন.জি. অমসুং এল.পি.জি.গীদমক লৈবাক ২৭তগী ঙসি লৈবাক ৪১দা ইনর্জী ইম্পোর্তকী দাইভর্সিফিকেসনগী মতাংদা মহাক্না হাউস অসিদা হায়খি মদুদি ভারতনা ক্রুদ ওইল রিজর্ভ শেমগৎপদা অখন্ননা মরুওইবা পীরি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা স্ত্রেতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজর্ব লাখ ৫৩দগী হেনবা পুথোকখ্রে। ভারতকী রিফাইনিং কেপাসিতী চাউনা হেনগৎহনবগা লোইননা স্ত্রেতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজর্ব লাখ ৬৫দগী হেনবা পুথোক্নবা থবক পায়খৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐহাক্না হাউস অসিদা অমসুং লৈবাক অসিদা থাজবা পীবা পাম্মি মদুদি ভারতনা মতিক চাবা ক্রুদ ওইল স্তোরেজ অমসুং লেপ্তনা অমসুং লেপ্তনা সপ্লাই তৌনবগীদমক্তা মপাঙ্গল কনবা থৌরাং লৈরে।"
ফ্যুএল সোর্স অমখক্তদা অহেনবা থাজবা হন্থহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থৌরাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা গ্যাস সপ্লাই তৌনবগীদমক এল.পি.জি.গা লোয়ননা পাইপ নেচরেল গ্যাস (পি.এন.জি.) দা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা পি.এন.জি.গী কনেক্তিবিতীদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থবক কয়া পাংথোকখ্রে, অমসুং মসিগী হোৎনবা অসি হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা হেন্না চেৎশিল্লে। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগা লোয়ননা, এল.পি.জি.গী দোমেস্তিক প্রদক্সনসু য়াম্না হেনগৎহন্নবা পাক-শন্না হোৎনরি।"
ভারতকী মশা-মরোমদোম লেপচবগী ৱাখল্লোনবু শৌগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি কয়াদা সরকারনা সেক্তর খুদিংমক্তা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মখা পোনবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। হৌজিক্তি ভারতকী ওইলগী চাদা ৯০গী মথক্তা মপানগী ফ্লেগ য়াওবা জহাজশিংদা পুশিল্লি। মসিনা মালেমগী অৱাবা মতমদা লৈবাক অসি হেন্না শোকহল্লক্লি। মসিবু কোকহন্নবা, সরকারনা মেদ-ইন-ইন্দিয়া শিপশিং শাবগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর ৭০,০০০গী মিসন অমা হৌদোকখ্রে। মসিগা লোয়ননা শিপ বিল্দিং, শিপ ব্রেকিং, অমসুং মেনতেন্সন অমসুং ওভরহোলিংদা কেপাসিতীশিং য়াংনা চাউখৎহল্লগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ভারতকী ঙাকশেলগী সেক্তর অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। লৈবাক অসিনা হৌজিক্তি মসিগী মথৌ তাবা খুৎলায় অয়াম্বা লৈবাক অসিদা মেনুফেকচর তৌরি। অমসুং পুন্সি কনবা হিদাক-লাংথকশিংগীদমক্তা দোমেস্তিক এ.পি.আই. ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা অমসুং রের্ এর্থ মিনরেলশিংগী ইম্পোর্তকী মখা পোনবা হন্থহনবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে। মরুওইবা সেক্তর খুদিংমক্তা হেন্না চাউনা মশা-মরোমদোম লেপচবা অসি মাংলোমদা চঙগদবা অমত্তা ঙাইরবা লম্বীনি, অমসুং মসিগী ফ্রন্ত খুদিংমক্তা অচৌবা খোংথাং কয়া লৌখৎলি।"
হৌজিক ওইরিবা অৱাবা অসিগী শেন্মিৎলোনগী ইথিলগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কনফ্লিক্ত অসিনা মালেম পুম্বগী শেন্মিৎলোনদা শোকহল্লে অমসুং নোংচুপ এসিয়াদা শোকহল্লিবা অসিদগী ফগৎলকপদা মতম শাংনা চংখিগনি হায়খি। লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল কনবা শেন্মিৎলোনগী ফন্দামেন্তেলশিং অমসুং সরকারনা অঙকপা মওংদা ওইরক্লিবা ফীভম অসি নিংথিনা য়েংশিনবগা লোয়ননা ভারতকী মায়োক্তা থোকপা মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা শাফু অসি হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি। ইম্পোর্ত অমসুং এক্সপোর্তকা মরী লৈনবা শিংনবশিং য়েংশিন্নবা অমসুং থেংননবা চাং নাইনা মীফম পাংথোক্লিবা ইন্তর-মিনিস্ত্রীএল গ্রুপ অমা শেমখিবগী অমসুং কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা শেমখিবা অদুগী মতুং ইন্না অনৌবা এম্পৱারদ গ্রুপ তরেৎ শেমখিবগী মতাংদা হাউস অসিদা পাউতাক পীরদুনা, সপ্লাই চেন, পেট্রোল-দিজেল, ফর্তিলাইজর, গ্যাস অমসুং ইনফ্লেসনগী মতাংদা অথুবা মতমদা অমসুং অরাপ্পা থবক লৌখৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা থৌরাং অসিদা থাজবা ফোংদোকখি। ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্লি মদুদি অসিগুম্বা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং পুন্না হোৎনমিন্নবা অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি হেন্না কান্নবা মওংদা মায়োক্নবা ঙমগনি।"
লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীখি মদুদি সরকারনা লৌমীশিংদা লাক্কদৌরিবা সিজিং সিজনগী মনুংদা মতিক চাবা ফর্টিলাইজর সপ্লাই ফংহন্নবা হোৎনরি। মসিগীদমক মথৌ তাবা শেম-শাবা পুম্নমক পায়খৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা অমুক্কা হন্না থাজবা পীবা পাম্মি মদুদি সরকারনা অৱাবা খুদিংমক্কী সোলুসন পুথোকপদা মখোয়গা লোইননা লেপ্পা লৈতনা লেপ্লি, অমসুং অৱাবা খুদিংমক্কী চৈথেং অমত্তা লৌমীশিংগী খুৎতা তাদনবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।"
স্তেতশিংগী কাউন্সিলগী মিংদা হাউস অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা মতম অসি লৈবাক অসিগীদমক য়াম্না মরু ওইবা চাংয়েং অমা ওইগনি, অমসুং মাই পাক্নবগীদমক স্তেতশিংগী মতেং পীনবা তঙাইফদে। মহাক্না রাজ্য সরকার পুম্নমক্তা পি.এম. গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাগী কান্নবশিং অসি বেনিফিসরীশিংদা মতম চানা য়ৌহন্নবা তকশিনখি, মরমদি খুদোংচাদবশিং অসিনা লাইরবশিং, শিন্মীশিং অমসুং মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংদা য়াম্না শোকহল্লি। মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা অখন্নবা মোনিতরিং মেকানিজমশিং পায়খৎনবা মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মতম অসিদা ব্লেক-মার্কেতরশিং অমসুং হোর্দরশিংনা য়াম্না এক্তিব ওইরকই অমসুং অসিগুম্বা কমপ্লেন্তশিং অসি থেংনরকপা মতমদা অথুবা মতমদা থবক লৌখৎনবা মহাক্না তকশিনখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি, "মরুওইবা পোৎলমশিং লেপ্পা লৈতনা সপ্লাই তৌবা অসি রাজ্য খুদিংমক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা থৌদাং ওইগদবনি, অমসুং মসি ফংহন্নবা অখন্নবা থৌরাংশিং পায়খৎনবা রাজ্য সরকার খুদিংমক্তা ঐনা তকশিনজরি।"
কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী স্পিরিৎ অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য সরকার পুম্নমক্তা ভারতকী মপাঙ্গল কনবা গ্রোথ ত্রেজেক্তরী অসি খুদোংচাদবশিং অসি করম্না মায়োক্নবগে হায়বদু য়েংদনা লৈহন্নবা অমসুং দরকার ওইবা খোংথাং খুদিংমক অমসুং দরকার ওইবা রিফোর্ম খুদিংমক অথুবা মতমদা পায়খৎনবা হায়খি। কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা, তোঙান তোঙানবা রাজনিতীগী দলশিংনা লৈঙাক্লবসু, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা তেস্তিং, ভেক্সিনেসন অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী সপ্লাইদা অমত্তা ওইনা মতেং পাংনদুনা উৎখিবা তিম ইন্দিয়াগী থৌনা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা থৌনা অসিমক্না হৌজিক লৈবাক অসিবু লমজিংগদবনি। রাজ্য সরকার পুম্নমক্কী অমসুং কেন্দ্র সরকারগী অপুনবা হোৎনবশিংগা লোইননা লৈবাক অসিনা মালেমগী ওইবা অৱাবা অসি মায়োক্নবদা মপাঙ্গল কনবা ঙমগনি। ঐখোয়না টিম ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোন অসি মাংলোমদা পুখৎকদবনি।"
শিংনবদুগী তোপ তোপ্পা মওং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা অৱাবা অসি তোঙানবা মখলগীনি অমসুং মসিগীদমক্তা তোঙানবা মখলগী সোলুসনশিং মথৌ তাই। পি.এম. মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়না খুদোংচাদবা খুদিংমক্তা পুক্নিং চিংশিন্দুনা, পুক্নিং চিংশিন্দুনা অমসুং ৱাখল নুংঙাইনা থেংনগদবনি।"
ৱারেপ লৌবগী ৱারোল পীরদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ফীভম অসি হৌজিক্তি হোংলক্লি হায়না য়াখি অমসুং ভারতকী প্রজাশিংদা ওইথোকপা য়াবা থৌওং খুদিংমক্কীদমক শেম-শারিবা লৈনবা হায়খি। লান অসিগী অশোই-অঙাম থোকপা অসি মতম শাংনা লৈগনি হায়না মহাক্না পুক্নিং চিংশিনখি, অদুবু মহাক্না লৈবাক অসিদা অচেৎপা থাজবা পীখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি, "গবর্নমেন্তনা চেকশিন্না লৈরি, শেম-শারি, অমসুং মসিগী স্ত্রাতেজী শেম্লি অমসুং ৱারেপ খুদিংমক য়াম্না মরুওইনা লৌরি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐখোয়গীদমক খ্বাইদগী মরুওই। মসি ঐখোয়গী মশকনি, অমসুং মসি ঐখোয়গী শক্তিনি।"
Speaking in the Rajya Sabha. https://t.co/NAcbZLZq7P
— Narendra Modi (@narendramodi) March 24, 2026
गल्फ देशों में करीब एक करोड़ भारतीय रहते हैं, वहां काम करते हैं।
उनके जीवन और आजीविका की सुरक्षा भी भारत के लिए बहुत बड़ी चिंता है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
पश्चिम एशिया में चल रहे इस युद्ध को तीन सप्ताह से अधिक का समय हो चुका है।
इस युद्ध ने पूरे विश्व में गंभीर ऊर्जा संकट पैदा कर दिया है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
पश्चिम एशिया में चल रहे इस युद्ध को तीन सप्ताह से अधिक का समय हो चुका है।
इस युद्ध ने पूरे विश्व में गंभीर ऊर्जा संकट पैदा कर दिया है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
युद्ध की शुरुआत के बाद से मैंने पश्चिम एशिया के ज्यादातर देशों के राष्ट्राध्यक्षों के साथ दो राउंड फोन पर बात की है।
हम गल्फ के सभी देशों के साथ लगातार संपर्क में हैं।
हम ईरान, इजरायल और अमेरिका के साथ भी संपर्क में हैं।
हमारा लक्ष्य डायलॉग और डिप्लोमेसी के माध्यम से क्षेत्र…
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
भारत डिप्लोमेसी के ज़रिए, युद्ध के इस माहौल में भी भारतीय जहाज़ों के सुरक्षित आवागमन के लिए सतत प्रयास कर रहा है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
युद्ध के बाद से ही होर्मुज स्ट्रेट में जहाजों का आना जाना बहुत चुनौतीपूर्ण हो गया है।
लेकिन विपरीत परिस्थितियों के बावजूद, हमारी सरकार ने संवाद से, कूटनीति के माध्यम से...रास्ते बनाने का प्रयास किया है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
प्रयास ये है कि जहां से भी संभव हो, वहां से तेल और गैस की सप्लाई भारत पहुंचे।
ऐसी हर कोशिश के नतीजे भी देश देख रहा है।
बीते कुछ दिनों में दुनिया के अनेक देशों से कच्चा तेल और LPG से भरे जहाज़ भारत आए हैं।
इस दिशा में हमारे प्रयास, आने वाले दिनों में भी जारी रहेंगे: PM…
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
हमारी economy के fundamentals मज़बूत हैं।
और सरकार पल-पल बदलते हालात पर नज़र रखे हुए है।
सरकार, इसके short-term, medium-term और long-term,ऐसे हर प्रभाव के लिए एक रणनीति के साथ काम कर रही है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026
सरकार ने खाद की पर्याप्त सप्लाई के लिए आवश्यक तैयारियां की हैं।
सरकार का निरंतर प्रयास है कि किसानों पर किसी भी संकट का बोझ न पड़े।
मैं देश के किसानों को फिर आश्वस्त करूंगा कि सरकार, हर चुनौती के समाधान के लिए उनके साथ खड़ी है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) March 24, 2026

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Rajya Sabha on the ongoing conflict in West Asia
Many ships from around the world are stranded in the Strait of Hormuz, a very large number of Indian crew members are among them,This is also a major cause of concern for India: PM
In such a critical situation, it is essential that a united voice of peace and dialogue goes out to the entire world from this Upper House of India's Parliament: PM
Around one crore Indians live and work in the Gulf countries, The safety of their lives and livelihoods is also a very big concern for India: PM
More than three weeks have passed since this war began in West Asia , This war has created a serious energy crisis across the entire world: PM
Attacks on commercial ships and disruption of international waterways like the Strait of Hormuz is unacceptable: PM
India has condemned attacks on civilians, on civil infrastructure, and on energy and transport-related infrastructure: PM
Since the start of the war, I have held two rounds of phone conversations with the heads of state of most countries in West Asia: PM
We are in constant touch with all the Gulf countries, We are also in contact with Iran, Israel, and the United States: PM
Our goal is to restore peace in the region through dialogue and diplomacy: PM
We have also discussed de-escalation and the reopening of the Strait of Hormuz with them: PM
India is making continuous efforts, through diplomacy, to ensure the safe passage of Indian ships even in this atmosphere of war: PM
Since the war began, the movement of ships through the Strait of Hormuz has become very challenging, But despite these adverse circumstances, our government is trying to find way forward through dialogue and diplomacy: PM
The effort is to ensure that oil and gas supplies reach India from wherever possible, The country is witnessing the results of every such effort: PM
In the past few days, ships carrying crude oil and LPG have arrived in India from many countries around the world, Our efforts in this direction will continue in the coming days: PM
The fundamentals of our economy are strong,the government is closely monitoring the rapidly changing situation: PM
The government is working with a strategy to address every impact in the short term, medium term, and long term: PM
The government has made the necessary preparations to ensure an adequate supply of fertilizers: PM
The government is making continuous efforts to ensure that farmers do not bear the burden of any crisis: PM
I would like to reassure the farmers of the country once again that the government stands with them to resolve every challenge: PM
24 MAR 2026 3:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rajya Sabha today, presenting the Government's position on the situation arising from the ongoing conflict in West Asia. Noting that the war, which has been raging for over three weeks, has precipitated a severe global energy crisis with deeply worrying implications for India, PM Modi pointed out that the conflict is disrupting India's trade routes and affecting the routine supply of essential commodities such as petrol, diesel, gas, and fertilizers. With nearly one crore Indians living and working in Gulf countries, their safety and livelihoods remain a matter of profound concern, the Prime Minister observed, while also drawing attention to the large number of Indian crew members stranded aboard ships in the Strait of Hormuz. "In such dire circumstances, it is imperative that a united voice of peace and dialogue goes out to the entire world from this august Upper House of the Indian Parliament," affirmed Shri Modi.
Detailing India's vigorous diplomatic outreach since the outbreak of hostilities, the Prime Minister informed the House that he has personally conducted two rounds of telephonic conversations with heads of state of most West Asian nations and that India remains in continuous contact with all Gulf countries, as well as with Iran, Israel, and the United States. The objective, he stated, is the restoration of peace in the region through dialogue and diplomacy, and discussions on de-escalation and reopening of the Strait of Hormuz have been specifically taken up. Emphasising India's firm stance, he declared that attacks on commercial vessels and obstruction of international waterways like the Strait of Hormuz are unacceptable, and that India has categorically opposed all attacks on civilians, civil infrastructure, and energy and transport-related infrastructure. "Any threat to human life in this war is against the interests of humanity, and therefore India's sustained endeavour is to encourage all parties towards a peaceful resolution at the earliest," remarked Shri Modi.
Underscoring the Government's unwavering priority of safeguarding Indians at home and abroad during times of crisis, the Prime Minister shared that over 3,75,000 Indians have been safely brought back to India since the war began, including more than 1,000 from Iran alone, among them over 700 young medical students. While all countries have assured full security for Indians present on their soil, the Prime Minister expressed deep sorrow over the loss of Indian lives and injuries sustained due to the attacks, assuring that the Government is working with complete sensitivity during this period of crisis. "All necessary assistance is being extended to the affected families, and the best possible medical treatment is being ensured for the injured," stated PM Modi.
Highlighting the strategic significance of the Strait of Hormuz as one of the world's largest trade routes, particularly for the transportation of crude oil, gas, and fertilizers, the Prime Minister acknowledged that the movement of ships through the strait has become extremely challenging since the onset of the war. However, despite the adverse circumstances, the Government has endeavoured to forge alternative pathways through dialogue and diplomacy, with the singular focus of ensuring that oil and gas supplies reach India from wherever possible. "The country is witnessing the results of every such effort, over the past few days, ships laden with crude oil and LPG from numerous countries across the world have arrived in India, and our efforts in this direction will continue unabated in the days ahead," said the Prime Minister.
Drawing attention to the long-term risks, the Prime Minister noted that while India's endeavour is to ensure the safe arrival of ships carrying every essential commodity, be it oil, gas, or fertilizers, the prolonged persistence of the global disruptions caused by this war would inevitably lead to serious consequences. "India is therefore accelerating all the resilience-building measures that have been undertaken over the past years," asserted Shri Modi.
Speaking on India's decade-long strategic preparedness, Prime Minister Modi observed that every crisis tests both a nation's resolve and its efforts, and that consistent and far-sighted decisions have been taken over the past eleven years to ensure the country can withstand such challenges. Detailing the diversification of energy imports , from 27 countries earlier to 41 countries today for crude oil, LNG, and LPG, he informed the House that India has prioritised building crude oil reserves for precisely such times of crisis, with oil companies maintaining substantial stocks of petrol and diesel. Strategic Petroleum Reserves exceeding 53 lakh metric tonnes have been developed over the past eleven years, with work underway to establish reserves exceeding 65 lakh metric tonnes, alongside a significant enhancement of India's refining capacity. "I wish to assure this House and the nation that India possesses adequate crude oil storage and robust arrangements for continuous and uninterrupted supply," affirmed the Prime Minister.
Elaborating on the Government's strategy to reduce overdependence on any single fuel source, the Prime Minister highlighted the emphasis being placed on Piped Natural Gas (PNG) alongside LPG for domestic gas supply. Unprecedented work has been carried out on PNG connections over the past decade, and this effort has been further intensified in recent days. "Simultaneously, large-scale efforts are being made to significantly increase the domestic production of LPG as well," remarked Shri Modi.
Championing India's vision of self-reliance, the Prime Minister stressed that the Government's sustained effort over the past several years has been to minimise dependence on other countries across every sector, noting that over 90 per cent of India's oil is currently transported on foreign-flagged vessels , a situation that compounds the nation's vulnerability during any global crisis. To address this, the Government has launched a mission worth approximately ₹70,000 crore to build Made-in-India ships, while rapidly developing capacities in ship building, ship breaking, and maintenance and overhauling. He further highlighted that India's defence sector has been made more resilient, with the country now manufacturing most of its required weaponry domestically, and significant strides have been made in building a domestic API ecosystem for life-saving medicines and in reducing dependence on imports of rare earth minerals. "Greater self-reliance across every critical sector is the only path forward, and major steps are being taken on each of these fronts," stated PM Modi.
Assessing the economic impact of the current crisis, the Prime Minister acknowledged that the conflict has shaken economies across the world and that recovery from the damage inflicted in West Asia will take considerable time. Continuous efforts, he said, are being made to minimise the adverse impact on India, with the nation's strong economic fundamentals and the Government's round-the-clock monitoring of the rapidly evolving situation serving as a bulwark. Informing the House about the constitution of an Inter-Ministerial Group that meets regularly to assess and address challenges related to imports and exports, and the formation of seven new Empowered Groups , on the lines of those constituted during the COVID-19 pandemic , to undertake swift and far-reaching action on supply chains, petrol-diesel, fertilizers, gas, and inflation, the Prime Minister expressed his confidence in the collective approach. "I am fully confident that through these shared and coordinated efforts, we will be able to navigate these circumstances more effectively," said the Prime Minister.
Turning to the agricultural sector, Prime Minister Modi assured the nation that the Government is making every effort to ensure that farmers receive adequate supply of fertilizers during the upcoming sowing season, with all necessary preparations already in place. "I wish to once again assure the farmers of this country that the Government stands firmly with them in finding solutions to every challenge, and it remains our unwavering commitment that no burden of any crisis falls upon their shoulders," affirmed Shri Modi.
Addressing the House in its capacity as the Council of States, the Prime Minister noted that the coming period will pose a significant test for the nation, and the cooperation of States will be indispensable for success. He urged all State Governments to ensure that the benefits of the PM Garib Kalyan Anna Yojana continue to reach beneficiaries on time, as crises disproportionately affect the poor, labourers, and migrant workers. Calling for proactive steps to address the difficulties faced by migrant workers and special monitoring mechanisms by State Governments, he also warned that black-marketeers and hoarders tend to become highly active during such times and urged swift action wherever such complaints arise. "The uninterrupted supply of essential commodities must be the topmost priority for every State, and I earnestly appeal to all State Governments to put special arrangements in place to ensure this," remarked Prime Minister Modi.
Invoking the spirit of cooperative federalism, the Prime Minister called upon all State Governments to ensure that India's robust growth trajectory is maintained regardless of the scale of the crisis, and that every necessary step and every necessary reform is implemented with speed. Recalling the exemplary Team India spirit demonstrated during the COVID-19 pandemic , when the Centre and States, despite being governed by different political parties, collaborated seamlessly on testing, vaccination, and the supply of essential goods , the Prime Minister said this same spirit must guide the nation now. "With the combined efforts of all State Governments and the Central Government, the country will be able to effectively confront this grave global crisis, we must carry forward the same Team India spirit," asserted Shri Modi.
Characterising the unique nature of the challenge, the Prime Minister observed that this crisis is of a distinct kind and requires solutions of a correspondingly distinct character. "We must confront every challenge with patience, restraint, and a calm mind," stated PM Modi.
Concluding his address on a note of resolve, the Prime Minister acknowledged that the situation is changing by the moment and called upon the citizens of India to remain prepared for every eventuality. While cautioning that the adverse effects of this war are very likely to persist for an extended period, he offered a firm assurance to the nation. "The Government is vigilant, it is ready, and it is formulating its strategy and taking every decision with utmost seriousness, the welfare of the people of this country is paramount for us; this is our identity, and this is our strength," affirmed Prime Minister Shri Narendra Modi.