Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses TV9 Network Summit
Today, India is moving forward with a new confidence; Now India faces challenges head-on: PM
From the Gulf to the Global West and from the Global South to neighbouring countries, India is a trusted partner for all: PM
What gets measured gets improved and ultimately gets transformed: PM
This is the new India, It is leaving no stone unturned for development: PM
23 MAR 2026 9:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the TV9 Summit themed 'India and the World' today. Acknowledging the unprecedented and grave global circumstances, the Prime Minister lauded TV9 Network for creating an important platform for the exchange of ideas at a critical juncture. "Today, the serious circumstances the world is passing through are unprecedented and extremely grave, and amidst these, TV9 Network has created a very important platform for ideas," stated Shri Modi.
Speaking on India's position in a world riddled with conflicts, the Prime Minister emphasized that India's economy is progressing rapidly, leaving behind the pre-2014 conditions and marching ahead with renewed confidence. He noted that despite challenges escalating since the Corona pandemic, 140 crore citizens have stood united, enabling India to overcome every adversity. "In these 23 days since February 28, India has demonstrated its Relationship Building Capacity, Decision Making Capacity, and Crisis Management Capacity," highlighted Shri Modi.
Addressing India's diplomatic outreach amidst a fractured global order, the Prime Minister underscored that India has built unprecedented bridges, from the Gulf to the Global West, and from the Global South to neighbouring countries, establishing itself as a trusted partner for all. On the question of India's alignment, he gave a clear and emphatic answer. "We are with India, with India's interests, with peace, and with dialogue," affirmed Shri Modi.
Highlighting India's model of diversification and resilience at a time when global supply chains are faltering, the Prime Minister noted that whether it is energy, fertilizers, or essential goods, continuous efforts have been made to ensure that citizens face the least possible difficulties. "India has presented a model of diversification and resilience, and ensuring that our citizens face the least possible difficulties has been our continuous endeavour," remarked Shri Modi.
Speaking on the impact of the West Asia conflict on India, the Prime Minister referred to his statement delivered in the Lok Sabha earlier in the day, noting that while wars are geographically distant from India's borders, no country can remain insulated from their adverse effects in today's interconnected world. "This is a time for restraint and sensitivity; when countrymen unite to face a crisis, the results are always meaningful," stated Shri Modi.
Underscoring that India's development momentum remains uninterrupted despite global upheavals, the Prime Minister gave a detailed account of the 23 days since February 28. He highlighted the inauguration of key Delhi Metro Rail corridors, the foundation stone laying for the Silchar high-speed corridor and the new Kota airport, and the elevation of Madurai Airport to international status. He also noted the approval of 100 plug-and-play industrial parks, the green signal to the Small Hydro Power Development Scheme to add 1,500 MW of new capacity, the extension of the Jal Jeevan Mission till 2028, the direct transfer of over ₹18,000 crore under PM Kisan Samman Nidhi, and a ₹500 crore relief package for MSMEs and exporters. "All these steps are proof of how fast the country is working to build a Viksit Bharat," affirmed Shri Modi.
Drawing from management principles, the Prime Minister expanded upon the well-known adage 'What gets measured, gets managed,' adding that what gets measured also gets improved and ultimately gets transformed. Shri Modi highlighted that highway construction speed has risen from 11–12 km/day to nearly 30 km/day; ship turnaround time at ports has reduced from 5–6 days to less than 2 days; the number of registered startups has grown from 400–500 to over 2 lakh; MBBS seats have increased from 50–55 thousand to over 1.25 lakh; bank accounts have expanded from 25 crore to over 80 crore (including 55 crore Jan Dhan accounts); and airports have grown from fewer than 70 to more than 160. "Today, India is on the fast track,today, resolves are turning into achievements," remarked Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the transformative changes underway. He noted that Assam, once scarred by the sound of bullets, is now home to a semiconductor unit; Odisha is witnessing growth in sectors from semiconductors to petrochemicals; Bihar has seen more than 5 new bridges in the last decade; and Uttar Pradesh has transitioned to a global hub for mobile phone manufacturing. "India is converting the developmental imbalance of the past into opportunities for the future," highlighted Shri Modi.
Turning to West Bengal, the Prime Minister acknowledged its historical significance as a hub of culture, education, industry, and trade, and noted the Central Government's substantial investments over the past 11 years for the state's development. “It is essential that national interest be placed above party interest, because above politics, there is the nation and its development," asserted Shri Modi.
Concluding his address on the historic occasion of Shaheed Diwas, the day Shaheed Bhagat Singh, Shaheed Rajguru, and Shaheed Sukhdev made the supreme sacrifice , and the birth anniversary of Dr. Ram Manohar Lohia, the Prime Minister drew inspiration from these icons who always placed the nation above self. Expressing full confidence that the TV9 Summit would strengthen India's self-confidence and the world's trust in Indians, he remarked, "The inspiration of placing national interest above everything will make India developed and self-reliant," concluded Shri Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
TV9 ନେଟୱାର୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
23 MAR 2026 9:28PM by PIB Bhubaneswar
• ଆଜି, ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି; ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ସାମ୍ନାସାମ୍ନି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଉପସାଗରରୁ ବିଶ୍ୱ ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରୁ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯାହା ମାପ କରାଯାଏ ତାହା ଉନ୍ନତ ହୁଏ ଏବଂ ଶେଷରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୁଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତ, ଏହା ବିକାଶ ପାଇଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡି ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି 'ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ' ଶୀର୍ଷକ TV9 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଟିଭି9 ନେଟୱାର୍କକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। "ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁ ଗମ୍ଭୀର ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର, ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟରେ, ଟିଭି9 ନେଟୱାର୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପଛରେ ପକାଇ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ ପରଠାରୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ, ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ ଏକ ହୋଇ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି। "୨୮ ଫେବୃଆରୀ ପରଠାରୁ ଏହି ୨୩ ଦିନରେ, ଭାରତ ତାର ସମ୍ପର୍କ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷମତା, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା କ୍ଷମତା ଏବଂ ସଙ୍କଟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଏକ ଭଗ୍ନ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର କୂଟନୈତିକ ପ୍ରଚାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଉପସାଗରରୁ ବିଶ୍ୱ ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରୁ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ନିଜକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି। ଭାରତର ସମନ୍ୱୟ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଶ୍ନରେ, ସେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ। "ଆମେ ଭାରତ ସହିତ, ଭାରତର ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ, ଶାନ୍ତି ସହିତ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ସହିତ ଅଛୁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଦୋହଲି ଯାଉଥିବା ସମୟରେ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ମଡେଲ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତାହା ଶକ୍ତି, ସାର କିମ୍ବା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ହେଉ, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ କରାଇବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। "ଭାରତ ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ଏକ ମଡେଲ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି, ଏବଂ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ କରାଇବା ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ବିବାଦର ଭାରତ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିନର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଲୋକସଭାରେ ଦେଇଥିବା ତାଙ୍କ ବିବୃତ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁଦ୍ଧଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସୀମାଠାରୁ ଭୌଗୋଳିକ ଭାବରେ ଦୂରରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଆଜିର ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱରେ କୌଣସି ଦେଶ ଏହାର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବରୁ ଦୂରରେ ରହିପାରିବ ନାହିଁ। "ଏହା ସଂଯମ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସମୟ; ଯେତେବେଳେ ଦେଶବାସୀ ଏକ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହୁଅନ୍ତି, ଫଳାଫଳ ସର୍ବଦା ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ବିକାଶ ଗତି ନିରନ୍ତର ରହିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ତାରିଖରୁ ୨୩ ଦିନର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରମୁଖ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ କରିଡରର ଉଦଘାଟନ, ସିଲଚର ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ଏବଂ ନୂତନ କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ମାଦୁରାଇ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ୧୦୦ ପ୍ଲଗ୍-ଏଣ୍ଡ-ପ୍ଲେ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ଅନୁମୋଦନ,୧,୫୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ନୂତନ କ୍ଷମତା ଯୋଡିବା ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକାଶ ଯୋଜନାକୁ ସବୁଜ ସଙ୍କେତ,୨୦୨୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ୧୮,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ MSME ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରିଲିଫ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ଏହି ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ଦେଶ ଏକ ବିକାଶ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପରିଚାଳନା ନୀତିରୁ ଆଗ୍ରହୀ ହୋଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଯାହା ମାପ କରାଯାଏ, ତାହା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ' ନାମକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପ୍ରବାଦକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯାହା ମାପ କରାଯାଏ ତାହା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହୁଏ ଏବଂ ଶେଷରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ଗତି ପ୍ରତିଦିନ ୧୧-୧୨ କିଲୋମିଟରରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସମୟ ୫-୬ ଦିନରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨ ଦିନରୁ କମ୍ ହୋଇଛି; ପଞ୍ଜିକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ୪୦୦-୫୦୦ ରୁ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି; MBBS ସିଟ୍ ୫୦-୫୫ ହଜାରରୁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି; ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ୨୫ କୋଟିରୁ ୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି (୫୫ କୋଟି ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ସମେତ); ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ୭୦ ରୁ କମ୍ ରୁ ୧୬୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। "ଆଜି, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି, ଆଜି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଳିର ଶବ୍ଦରେ ଥରହର ଆସାମ ଏବେ ଏକ ଅର୍ଦ୍ଧଚାଳକ ୟୁନିଟ୍ ର ଘର ପାଲଟିଛି; ଓଡ଼ିଶା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରଠାରୁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖୁଛି; ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିହାର ୫ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ସେତୁ ଦେଖିଛି; ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। "ଭାରତ ଅତୀତର ବିକାଶମୂଳକ ଅସନ୍ତୁଳନକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରୁଛି।"