Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses TV9 Network Summit
Today, India is moving forward with a new confidence; Now India faces challenges head-on: PM
From the Gulf to the Global West and from the Global South to neighbouring countries, India is a trusted partner for all: PM
What gets measured gets improved and ultimately gets transformed: PM
This is the new India, It is leaving no stone unturned for development: PM
23 MAR 2026 9:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the TV9 Summit themed 'India and the World' today. Acknowledging the unprecedented and grave global circumstances, the Prime Minister lauded TV9 Network for creating an important platform for the exchange of ideas at a critical juncture. "Today, the serious circumstances the world is passing through are unprecedented and extremely grave, and amidst these, TV9 Network has created a very important platform for ideas," stated Shri Modi.
Speaking on India's position in a world riddled with conflicts, the Prime Minister emphasized that India's economy is progressing rapidly, leaving behind the pre-2014 conditions and marching ahead with renewed confidence. He noted that despite challenges escalating since the Corona pandemic, 140 crore citizens have stood united, enabling India to overcome every adversity. "In these 23 days since February 28, India has demonstrated its Relationship Building Capacity, Decision Making Capacity, and Crisis Management Capacity," highlighted Shri Modi.
Addressing India's diplomatic outreach amidst a fractured global order, the Prime Minister underscored that India has built unprecedented bridges, from the Gulf to the Global West, and from the Global South to neighbouring countries, establishing itself as a trusted partner for all. On the question of India's alignment, he gave a clear and emphatic answer. "We are with India, with India's interests, with peace, and with dialogue," affirmed Shri Modi.
Highlighting India's model of diversification and resilience at a time when global supply chains are faltering, the Prime Minister noted that whether it is energy, fertilizers, or essential goods, continuous efforts have been made to ensure that citizens face the least possible difficulties. "India has presented a model of diversification and resilience, and ensuring that our citizens face the least possible difficulties has been our continuous endeavour," remarked Shri Modi.
Speaking on the impact of the West Asia conflict on India, the Prime Minister referred to his statement delivered in the Lok Sabha earlier in the day, noting that while wars are geographically distant from India's borders, no country can remain insulated from their adverse effects in today's interconnected world. "This is a time for restraint and sensitivity; when countrymen unite to face a crisis, the results are always meaningful," stated Shri Modi.
Underscoring that India's development momentum remains uninterrupted despite global upheavals, the Prime Minister gave a detailed account of the 23 days since February 28. He highlighted the inauguration of key Delhi Metro Rail corridors, the foundation stone laying for the Silchar high-speed corridor and the new Kota airport, and the elevation of Madurai Airport to international status. He also noted the approval of 100 plug-and-play industrial parks, the green signal to the Small Hydro Power Development Scheme to add 1,500 MW of new capacity, the extension of the Jal Jeevan Mission till 2028, the direct transfer of over ₹18,000 crore under PM Kisan Samman Nidhi, and a ₹500 crore relief package for MSMEs and exporters. "All these steps are proof of how fast the country is working to build a Viksit Bharat," affirmed Shri Modi.
Drawing from management principles, the Prime Minister expanded upon the well-known adage 'What gets measured, gets managed,' adding that what gets measured also gets improved and ultimately gets transformed. Shri Modi highlighted that highway construction speed has risen from 11–12 km/day to nearly 30 km/day; ship turnaround time at ports has reduced from 5–6 days to less than 2 days; the number of registered startups has grown from 400–500 to over 2 lakh; MBBS seats have increased from 50–55 thousand to over 1.25 lakh; bank accounts have expanded from 25 crore to over 80 crore (including 55 crore Jan Dhan accounts); and airports have grown from fewer than 70 to more than 160. "Today, India is on the fast track,today, resolves are turning into achievements," remarked Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the transformative changes underway. He noted that Assam, once scarred by the sound of bullets, is now home to a semiconductor unit; Odisha is witnessing growth in sectors from semiconductors to petrochemicals; Bihar has seen more than 5 new bridges in the last decade; and Uttar Pradesh has transitioned to a global hub for mobile phone manufacturing. "India is converting the developmental imbalance of the past into opportunities for the future," highlighted Shri Modi.
Turning to West Bengal, the Prime Minister acknowledged its historical significance as a hub of culture, education, industry, and trade, and noted the Central Government's substantial investments over the past 11 years for the state's development. “It is essential that national interest be placed above party interest, because above politics, there is the nation and its development," asserted Shri Modi.
Concluding his address on the historic occasion of Shaheed Diwas, the day Shaheed Bhagat Singh, Shaheed Rajguru, and Shaheed Sukhdev made the supreme sacrifice , and the birth anniversary of Dr. Ram Manohar Lohia, the Prime Minister drew inspiration from these icons who always placed the nation above self. Expressing full confidence that the TV9 Summit would strengthen India's self-confidence and the world's trust in Indians, he remarked, "The inspiration of placing national interest above everything will make India developed and self-reliant," concluded Shri Modi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টিভি৯ নেটৱৰ্ক সন্মিলনত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
আজি ভাৰতে নতুন আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে; এতিয়া ভাৰতে প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উপসাগৰৰ পৰা গ্ল’বেল ৱেষ্টলৈ আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ পৰা চুবুৰীয়া দেশসমূহলৈ ভাৰত সকলোৰে বাবে বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
যিটো পৰিমাপ কৰা হয়, সেয়া উন্নত কৰা হয় আৰু শেষত ৰূপান্তৰিত হয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এয়া হৈছে নতুন ভাৰত, ইয়াত উন্নয়নৰ বাবে কোনো ত্ৰুটি কৰা নাই: প্ৰধানমন্ত্ৰী
23 MAR 2026 9:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি 'ভাৰত আৰু বিশ্ব' শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ সন্দৰ্ভত টিভি৯ সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। অভূতপূৰ্ব আৰু গুৰুতৰ বৈশ্বিক পৰিস্থিতিৰ কথা স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত মত বিনিময়ৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ গঢ় দিয়াৰ বাবে টিভি৯ নেটৱৰ্কক প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজি সমগ্ৰ বিশ্বই এক অভূতপূৰ্ব আৰু অতিশয় ভয়ংকৰ পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হৈছে। ইয়াৰ মাজতে টিভি৯ নেটৱৰ্কে ইয়াৰ চিন্তা-চৰ্চাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ গঢ় দিছে।
সংঘৰ্ষজৰ্জৰ বিশ্বত ভাৰতৰ স্থিতিৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ অৱস্থাক আঁতৰাই নতুন আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ক'ৰোনা মহামাৰীৰ পাছত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সত্ত্বেও ১৪০ কোটি নাগৰিক একত্ৰিত হৈ আছে, যাৰ বাবে ভাৰতে সকলো ধৰণৰ দুৰ্যোগ অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই ২৩ দিনত ভাৰতে সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ ক্ষমতা, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষমতা আৰু সংকট ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
বহুধাবিভক্ত বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ মাজতো ভাৰতৰ কূটনৈতিক প্ৰসাৰৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে উপসাগৰৰ পৰা গ্ল’বেল ৱেষ্ট আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ পৰা চুবুৰীয়া দেশলৈ অভূতপূৰ্ব সেতু নিৰ্মাণ কৰি নিজকে সকলোৰে বাবে বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। ভাৰতৰ সহযোগিতাৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত তেওঁ স্পষ্ট আৰু দৃঢ়তাৰে উত্তৰ দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আমি ভাৰতৰ পক্ষত আছো, ভাৰতৰ স্বাৰ্থৰ পক্ষত আছো, শান্তিৰ পক্ষত আছো আৰু আলোচনাৰ পক্ষত আছো"।
বিশ্ব যোগান শৃংখলা দুৰ্বল হৈ পৰাৰ সময়ত ভাৰতৰ বৈচিত্ৰতা আৰু সুস্থিৰতাৰ আৰ্হিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শক্তি, সাৰ বা অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীয়েই হওক, নাগৰিকসকলৰ যাতে অসুবিধা কম হয়, তাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতে বৈচিত্ৰতা আৰু সুস্থিৰতাৰ এক আদৰ্শ দাঙি ধৰাৰ লগতে আমাৰ নাগৰিকসকলৰ যাতে অসুবিধা যিমান পাৰি কম হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰাত আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে।
পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘৰ্ষই ভাৰতৰ ওপৰত পেলোৱা প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোকসভাত প্ৰদান কৰা তেওঁৰ বক্তব্যৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে যুদ্ধ ভাৰতৰ সীমান্তৰ পৰা ভৌগোলিকভাৱে দূৰৈত যদিও আজিৰ আন্তঃসংযোজিত বিশ্বত কোনো দেশেই ইয়াৰ বিৰূপ প্ৰভাৱৰ পৰা সুৰক্ষিত থাকিব নোৱাৰে। "এয়া সংযম আৰু সংবেদনশীলতাৰ সময়; যেতিয়া দেশবাসীয়ে সংকটৰ সন্মুখীন হ'বলৈ একত্ৰিত হয়, ফলাফল সদায়েই অৰ্থপূৰ্ণ হয়", শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কয়।
বিশ্ব অস্থিৰতাৰ সত্ত্বেও ভাৰতৰ বিকাশৰ গতি অক্ষুণ্ণ আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ২৩ দিনৰ সবিশেষ তথ্য দাঙি ধৰে। তেওঁ দিল্লী মেট্ৰ' ৰেলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কৰিড'ৰসমূহৰ উদ্বোধন, শিলচৰ হাই স্পীড কৰিড'ৰ আৰু নতুন কোটা বিমানবন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু মাদুৰাই বিমানবন্দৰক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে ১০০টা প্লাগ এণ্ড প্লে ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল পাৰ্কৰ অনুমোদন, ১৫০০ মেগাৱাট নতুন ক্ষমতা সংযোজন কৰিবলৈ ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ বিকাশ আঁচনিৰ বাবে সেউজ সংকেত, ২০২৮ চনলৈ জল জীৱন অভিযানৰ সম্প্ৰসাৰণ, পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত ১৮,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰত্যক্ষ হস্তান্তৰ আৰু এমএছএমই আৰু ৰপ্তানিকাৰীসকলৰ বাবে ৫০০ কোটি টকাৰ সাহায্য পেকেজৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "এই সকলোবোৰ পদক্ষেপেই প্ৰমাণ কৰিছে যে দেশখনে বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে কিমান দ্ৰুততাৰে কাম কৰি আছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
পৰিচালনাৰ নীতিৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'যিটো পৰিমাপ কৰা হয়, তাক পৰিচালনাও কৰা হয়' বুলি কোৱা কথাষাৰ ব্যাখ্যা কৰি কয় যে যিটো পৰিমাপ কৰা হয়, তাক উন্নতো কৰা হয় আৰু শেষত পৰিৱৰ্তনো কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ গতিবেগ প্ৰতিদিনে ১১.১২ কিলোমিটাৰৰ পৰা প্ৰায় ৩০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে; বন্দৰসমূহত জাহাজ চলাচলৰ সময় ৫.৬ দিনৰ পৰা ২ দিনলৈ হ্ৰাস পাইছে; পঞ্জীভুক্ত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যা ৪০০-৫০০ৰ পৰা ২লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে; এমবিবিএছ আসনৰ সংখ্যা ৫০-৫৫ হাজাৰৰ পৰা ১.২৫ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে; বেংক একাউণ্টৰ সংখ্যা ২৫ কোটিৰ পৰা ৮০ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে (য'ত ৫৫ কোটি জন ধন একাউণ্ট আছে); আৰু বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ৭০ৰ পৰা ১৬০ৰো অধিক হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজি ভাৰতে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে, আজি সংকল্পসমূহ সফলতাত পৰিণত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমান চলি থকা পৰিৱৰ্তনমূলক ৰূপান্তৰসমূহৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অসম, য'ত এসময়ত গুলীৰ শব্দই গুঞ্জৰিত হৈছিল, এতিয়া এখন অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটৰ গৃহ হৈছে। ওড়িশাত অৰ্ধপৰিবাহী আৰু পেট্ৰ'কেমিকেলৰ দৰে খণ্ডৰ উন্নয়ন সাধন কৰা হৈছে। বিগত দশকত বিহাৰত ৫খনতকৈও অধিক নতুন দলং নিৰ্মাণ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতে অতীতৰ বিকাশৰ ভাৰসাম্যহীনতাক ভৱিষ্যতৰ সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে"।
পশ্চিমবংগৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ ঐতিহাসিক গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে পশ্চিমবংগ হৈছে সংস্কৃতি, শিক্ষা, উদ্যোগ আৰু বাণিজ্যৰ কেন্দ্ৰস্থল আৰু ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ বাবে বিগত ১১ বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছে। "ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক দলীয় স্বাৰ্থৰ ঊৰ্ধ্বত ৰখা অতি আৱশ্যক, কাৰণ ৰাজনীতিৰ ঊৰ্ধ্বত দেশ আৰু ইয়াৰ উন্নয়ন আছে", শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কয়।
শ্বহীদ দিৱসৰ ঐতিহাসিক উপলক্ষে শ্বহীদ ভগত সিং, শ্বহীদ ৰাজগুৰু আৰু শ্বহীদ সুখদেৱে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ স্বীকাৰ কৰাৰ দিনটোৰ লগতে ড০ ৰাম মনোহৰ লোহিয়াৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণৰ সামৰণিত কয় যে শ্বহীদ দিৱসৰ সৈতে জড়িত সকলো বিষয়ৰ ওপৰত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাম মনোহৰ লোহিয়াৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰিছিল, যিসকলে সদায় ৰাষ্ট্ৰক নিজতকৈ ঊৰ্ধ্ব্ত ৰাখিছিল। টিভি৯ সন্মিলনে ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস আৰু ভাৰতীয়সকলৰ প্ৰতি বিশ্বৰ আস্থা শক্তিশালী কৰিব বুলি সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰি তেওঁ কয়, "ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক সকলোতকৈ ওপৰত ৰখা প্ৰেৰণাই ভাৰতক বিকশিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিব"।