পাৱর মন্ত্রালয়
পাৱর মন্ত্রীনা ভারত ইলেক্ত্রিসিতী সম্মিৎ ২০২৬দা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা পাংথোকপা মন্ত্রীশিংগী ওইবা মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
মীফম অসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী লৈহনবদা মীৎয়েং থমখি; কেন্দ্রনা মথৌ তাবা রিফোর্মশিং পাইখৎনবা রাজ্যশিংদা মপুং ফাবা তেংবাং পীগনি হায়না শ্রী মনোহর লালনা ফোংদোকখ্রে
শেনবা চহি ২০২৪-২৫গী ওইনা দিস্কোমসকী কঞ্জ্যুমর সর্ভিস রেতিংশিং অমসুং দিস্ত্রিব্যুতিং য়ুতিলিতীশিংগী রেঙ্কিং রিপোর্তশিং ফোংখ্রে
20 MAR 2026 1:32PM by PIB Imphal
ভারত ইলেক্ত্রিসিতী সম্মিৎ ২০২৬কী অনিশুবা নুমিত্তা (২০.৩.২০২৬) নেস্নেল পৱার মিনিস্ত্রিএল মীফম অমা কেন্দ্রগী পৱার মন্ত্রী, শ্রী মনোহর লালনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখি।
মীফম অদু পাৱর অমসুং ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপাদ নায়কনা কো-চেয়র তৌখি। চান্দিগর অমসুং পঞ্জাবকী এদমিনিস্ত্রেতর শ্রী গুলাব চন্দ কতারিয়া, পাৱর সেক্রেতরী, শ্রী পঙ্কজ আগরৱাল, সেক্রেতরী (এম.এন.আর.ই.) শ্রী সন্তোশ কুমার সরঙ্গি, অমসুং তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদগী ইনর্জী মন্ত্রীশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মনোহর লালনা হায়খি মদুদি বি.ই.এস. ২০২৬না ২০৪৭দা বিক্সিৎ ভারতকী মঙলান ফংবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক পাৱর অসি মরুওই হায়না পল্লদুনা মহাক্না ভারতকী ইনস্তোল তৌরবা কেপাসিতী গিগাৱাৎ ৫২০ হেনবগী মাইপাকপশিং, দিস্কোম পর্ফোমেন্স ফগৎলকপা, পাক-শন্না স্মার্ত মীতরশিং শীজিন্নবা অমসুং পাৱরগী অৱাৎপা হন্থরকপগী মতাংদা হায়খি।
শেল চংদবা অমসুং মগুন লৈবা মৈ পুথোকপা, ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসনগীদমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা পুন্না হোৎনমিন্ননবা মহাক্না হায়খি। মালেমগী ওইনা তংদু লৈতাদবা ফীভমশিংগী মরক্তা ইনর্জী সেক্যুরিতীগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মহাক্না পর কেপিতী ইনর্জী কঞ্জুম্পসন হেনগৎহনবা অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগী মায়কৈদা অহোংবা পুরকপগী তঙাই ফদবা অদু পনখি। ক্লিন ইনর্জীগী সোর্স অমা ওইনা ন্যুক্লিয়র ইনর্জীগী পোতেন্সিএল অদুসু মহাক্না পনখি অমসুং শান্তি এক্ত অসি মরুওইবা খোঙথাং অমনি হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী মনোহর লালনা রাজ্যশিংদা লিগেল অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব মেজরশিং য়াওনা মথৌ তাবা রিফোর্মশিং পাইখৎপদা কেন্দ্রগী মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।
শ্রী শ্রীপদ নায়েকনা পাৱর সেক্তরদা অহোংবা পুরকপদা তেক্নোলোজী অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী থৌদাং অদু পনখি। মহাক্না মরুওইবা খুদম অমা ওইনা স্মার্ত মিতরিং পনখি। ভারতকী ইনস্তোল তৌরবা কেপাসিতীগী তংখাইদি ফোসিল ফ্যুএল নত্তবা সোর্সশিংনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না ২০৪৭ ফাওবদা বিক্সিৎ ভারতকী মঙলান ফংনবগীদমক লালোংশিং য়াৎলিবা অনৌবা দ্রাফ্ত নেস্নেল ইলেক্ত্রিসিতী পোলিসীগী মরুওইবা অদু পনখি।
মীফম অদুদা ইনর্জী সেক্যুরিতী ফংহন্নবা অমসুং মরুওইনা ফোসিল ইনর্জী সোর্সশিংগী খুত্থাংদা মৈ পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং থমখি। লৈবাক অসিগী হেনগৎলক্লিবা ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং তেংবাং পীনবগী তঙাইফদবা অদুসু পাৱর অমসুং এম.এন.আর.ই.গী সেক্রেতরীশিংনা ফোংদোকখি।
ফোঙখিবা মরু ওইবা রিপোর্তশিং
মীফম অদুদা পৱার মন্ত্রালয়না শেনবা চহি ২০২৪-২৫গীদমক রিপোর্ত অনি ফোঙখি - দিস্কোমসকী কঞ্জ্যুমর সর্ভিস রেতিংশিং (সি.এস.আর.দি.) অমসুং শেনবা চহি ২০২৪-২৫গীদমক দিস্ত্রিব্যুতিং য়ুতিলিতীজ রেতিং (দি.য়ু.আর.)।
কঞ্জ্যুমর সর্ভিস রেতিংস ওফ দিস্কোমস (সি.এস.আর.দি.) রিপোর্ত
সি.এস.আর.দি.না দিস্কোমসকী কঞ্জ্যুমর সর্ভিসতা বেসলাইন স্তেন্দর্দশিং অমসুং এক্সপেক্তেসনশিং, মসিদা অথুবা অমসুং চুম্বা মেতরিং অমসুং বিলিং, মতম চানা অমসুং ইফেক্তিভ ওইবা গ্রিভান্স রিদ্রেসমেন্ত অমসুং অচুম্বা, ত্রান্সপরেন্ত ওইবা তেরিফ সেতিং য়াওরি। সি.এস.আর.দি. রিপোর্ত অসিনা কঞ্জ্যুমরশিংগী অপেনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ক্রোস-দিসিপ্লিনরী লর্নিং পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক মপুংফাবা থৌরাং অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মসিনা মরুওইবা লমশিংদা দিস্কোমশিং য়েংশিন্নবা ইলেক্ত্রিসিতি রুল্স সর্ভিস স্তেন্দর্দশিং শীজিন্নদুনা কঞ্জ্যুমর সেন্ত্রিক সর্ভিসশিংগী রেঞ্জ অমা য়েংশিল্লি, অমসুং মসিনা হায়রিবা রুলশিং অসি ঙাক্না চৎপা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অদু মোনিতর অমসুং ইভাল্যুএৎ তৌই।
পীশিল্লকপা দেতা অমসুং মদুদগী ফংলকপা স্কোর অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, দিস্কোমশিংনা গ্রেদ তরেৎকী মনুংদা অমা ফংই: এ+, এ, বি+, বি, সি+, সি, নত্রগা দি। তায়র গ্রেদিং অসিনা অফবা কম্পিতিসন পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং সর্ভিসকী ক্বালিতীদা লেপ্পা লৈতনা ফগৎনবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি। য়েংশিনখিবা দিস্কোম ৬৬গী মনুংদা - দিস্কোম ৬না এ+ রেতিং ফংখি, ২১না এ রেতিং ফংখি অমসুং ২৭না বি+ রেতিং ফংখি।
দিস্কোমগী পর্ফোমেন্স অসি মপাঙ্গল কনখৎলক্লি, মসিনা মকোক থোংবা গ্রেদ ফংলবা প্রোপোর্সন হেনগৎলকপা অমসুং হেন্না ফবা সর্ভিসশিংদগী কান্নবা ফংলবা কঞ্জ্যুমরশিং হেনগৎলকপা অসিনা নেসনেল ত্রেজেক্তরীদা পোজিতিব ওইবগী খুদম উৎলি। মতম অমত্তদা, দিস্কোম অমসুং কঞ্জ্যুমর মশিং খরা খজিক্না অতাবা বেন্দশিংদা (সি অমসুং দি) চল্লি, মসিনা স্কেল অসিগী মখা থংবা শরুক্তা খুমাং চাউশিল্লকপগী খুদম ওইরি।
দিস্ত্রিব্যুতিং য়ুতিলিতিজ রেঙ্কিং (দি.য়ু.আর.)
দি.য়ু.আর. অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা পাৱর দিস্ত্রিব্যুসন য়ুতিলিতীশিংগী পর্ফোমেন্সকী মপুং ফাবা অমসুং ওবজেক্তিব ওইবা এসেসমেন্ত অমা পীরি। মমাংগী ইদিসনশিংদগী ফংলকপা মনুং হুৎপা লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, রিপোর্ত অসিনা ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী, ফাইনান্সিএল সস্তেনেবিলিতী, ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সী, অমসুং সর্ভিস দেলিভরীগী আউতলেৎশিং য়াওবা মল্তি-দাইমেন্সনেল ইভালুএসন ফ্রেমৱার্ক অমা এদোপ্ত তৌনবা ত্রেদিস্নেল পর্ফোর্মেন্স ইন্দিকেতরশিংগী ৱাংমদা চৎলি। দি.য়ু.আর.গী পান্দমদি ভারতকী অশাংবা মতমগী ইনর্জী ত্রান্সিসন অমসুং দিবেলপমেন্তগী পান্দমশিং শৌগৎতুনা, শেল থুমগী ওইবা মওংদা তুং কোইনা চৎকদবা, ওপরেস্নেল ইফিসিএন্ত ওইবা অমসুং কঞ্জুমর-সেন্ত্রিক ওইবা পাৱর দিস্ত্রিব্যুসন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্লি। চহি অসিদা য়ুতিলিতী ৬৬না দি.য়ু.আর. এসেসমেন্ত এক্সর্সাইজতা শরুক য়াখ্রে।
দি.য়ু.আর. রিপোর্ত
সি.এস.আর.দি. রিপোর্ত

Ministry of Power
Power Minister Chairs Ministerial Meet with States and UTs at the Bharat Electricity Summit 2026
The Meet focuses on ensuring energy security; Centre shall provide full support
to the States for implementing necessary reforms, say Sh. Manohar Lal
Consumer Service Ratings of DISCOMS and the Distribution Utilities Ranking Reports for FY 2024-25 Released
20 MAR 2026 1:32PM by PIB Delhi
A National Power Ministerial Meet was convened on the second day (20.3.2026) of the Bharat Electricity Summit 2026 under the chairmanship of Union Minister for Power, Shri Manohar Lal.
The meeting was co-chaired by Shri Shripad Naik Minister of State for Power and New & Renewable Energy, and attended by Shri Gulab Chand Kataria Administrator of Chandigarh and Punjab, Shri Pankaj Agarwal, Secretary Power, Shri Santosh Kumar Sarangi Secretary (MNRE), and Energy Ministers and senior officials from various States/UTs.
Addressing the gathering, Shri Manohar Lal stated that the BES 2026 will play a crucial role in achieving the vision of Viksit Bharat 2047. Emphasizing that power is fundamental to economic growth and infrastructure, he highlighted India’s achievements of over 520 GW installed capacity, improved DISCOM performance, large-scale smart meter deployment, and reduced power shortages.
He called for coordinated efforts between Centre and States to ensure affordable and efficient power generation, transmission, and distribution. Stressing the importance of energy security amid global uncertainties, he underlined the need to enhance per capita energy consumption and accelerate the transition towards renewable energy. He also noted the potential of nuclear energy as a clean energy source and termed the SHANTI Act a significant step forward.
Shri Manohar Lal assured States of full support from the Centre in implementing necessary reforms, including legal and administrative measures.
Shri Shripad Naik highlighted the role of technology and Artificial Intelligence in transforming the power sector, citing smart metering as a key example. He noted that half of India’s installed capacity is - non-fossil fuel sources and emphasized the importance of the new draft National Electricity Policy that outlines strategies to achieve the vision of Viksit Bharat @ 2047.
The meeting focused on ensuring energy security and enhancing power generation, particularly through on-fossil energy sources. Secretaries of Power and MNRE also stressed the need for collective and coordinated action to meet the country’s growing energy demands.
KEY REPORTS RELEASED
During this meeting two reports for FY 2024-25 were released by Ministry of Power - Consumer Service Ratings of DISCOMS (CSRD) and the DistributionUtilities Ranking (DUR) Report for FY 2024-25.
Consumer Service Ratings of DISCOMS (CSRD) Report
The CSRD evaluates DISCOMs’ performance in consumer service by setting baseline standards and expectations, including prompt and accurate metering and billing, timely and effective grievance redressal and fair, transparent tariff-setting .The CSRD report aims to craft a comprehensive strategy to elevate consumer satisfaction and foster cross-disciplinary learning. It examines a range of consumer centric services, using the Electricity Rules’ service standards for assessing DISCOMs across key areas, and it monitors and evaluates their compliance with
and implementation of these rules.
Based on the submitted data and resulting scores, DISCOMs receive one of seven grades: A+, A,B+, B, C+, C, or D. This tiered grading is intended to stimulate healthy competition and encourage continuous improvements in service quality. Of the 66 DISCOMs evaluated – 6 DISCOMs were rated as A+, 21 were rated A and 27 were rated B+.
DISCOMs’ performance has strengthened, reflected by a higher proportion receiving top grades and more consumers benefiting from improved services, signaling a positive national trajectory. Simultaneously, fewer DISCOMs and consumers fall into the lower bands (C and D), indicating progress at the bottom end of the scale
Distribution Utilities Ranking (DUR) Report
The DUR offers a comprehensive and objective assessment of the performance of power distribution utilities across the country. Building on insights from previous editions, the report goes beyond traditional performance indicators to adopt a multi-dimensional evaluation framework encompassing institutional capability, financial sustainability, operational efficiency, and service delivery outcomes. The DUR initiative aims to contribute to the creation of a financially sustainable, operationally efficient, and consumer-centric power distribution ecosystem, supporting India’s long-term energy transition and development goals. This year total 66 utilities have participated in DUR assessment exercise.