କ୍ୟାବିନେଟ
ଭାରତ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଭବ୍ୟ)କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
ନୂଆ ଯୁଗର ପ୍ଲଗ୍‌ ଆଣ୍ଡ ପ୍ଲେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ମିଳିବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୩୩,୬୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କଗୁଡ଼ିକର ହେବ ବିକାଶ
ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାରିତ ବିକାଶ, ନିଯୁକ୍ତି, ନିବେଶ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଭବ୍ୟ ଯୋଜନା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଯାତ୍ରାକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବ
18 MAR 2026 4:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଭାରତ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଭବ୍ୟ)କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହା ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ ୧୦୦ଟି ପ୍ଲଗ୍-ଏଣ୍ଡ-ପ୍ଲେ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ୩୩,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିବା, ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା।
ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ
ଜାତୀୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନଆଇସିଡିପି) ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ଶିଳ୍ପ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିର ସଫଳତାକୁ ଆଧାର କରି ଏହି ଭବ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ଅନୁମୋଦନରୁ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ: ନୂଆ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା
ଭବ୍ୟ ଯୋଜନାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି, ସୁଗମ ଅନୁମୋଦନ, ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏକକ-ୱିଣ୍ଡୋ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନେତୃତ୍ୱରେ ନିବେଶକ-ଅନୁକୂଳ ସଂସ୍କାର ସମେତ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣମୁକ୍ତ ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିବା।
ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ପ୍ଲଗ୍-ଏଣ୍ଡ-ପ୍ଲେ ଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଯୋଜନାରୁ ଉତ୍ପାଦନ ଆଡ଼କୁ ଯିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ପୂର୍ବ-ଅନୁମୋଦିତ ଜମି, ପୂର୍ବ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ସେବା ସହିତ ଭବ୍ୟ ଯୋଜନା ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ବାଧାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ରୁ ୧,୦୦୦ ଏକର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ପ୍ରତି ଏକର ପାଇଁ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
• ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ରାସ୍ତା, ଭୂତଳ ଉପଯୋଗୀତା, ଜଳ ନିଷ୍କାସନ, ସାଧାରଣ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା, ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା)
• ମୂଲ୍ୟ-ଯୁକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କାରଖାନା ସେଡ୍, କଷ୍ଟମ୍ ଆଧାରିତ ୟୁନିଟ୍, ପରୀକ୍ଷଣ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ସଂରକ୍ଷଣ)
• ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି (କର୍ମଚାରୀ ବାସଗୃହ ଏବଂ ସହାୟତା ସୁବିଧା)
ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାହ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରାଯିବ, ଯାହା ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ଚୟନ ଜରୁରୀକାଳୀନ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯିବ। କେବଳ ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା, ସଂସ୍କାର-ମୁଖୀ ଏବଂ ନିବେଶ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ।
ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ:
ଏହି ଶିଳ୍ପ ପାର୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯିବ:
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶକ୍ତି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଅନୁଯାୟୀ ନିର୍ବିଘ୍ନ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଶେଷ-ମାଇଲ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା।
• ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର, ସମନ୍ୱିତ ଭୂତଳ ଉପଯୋଗୀତା କରିଡର ସହିତ, ଦକ୍ଷ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିର୍ବିଘ୍ନ ଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ବିନା ଖୋଦେଇ ପରିବେଶ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଏହି ପାର୍କଗୁଡ଼ିକ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଅକ୍ଷମତା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି, ନିବେଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା:
ଭବ୍ୟ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ବୃହତ ପରିମାଣରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହା ଉତ୍ପାଦନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ଯୋଜନା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
କ୍ଲଷ୍ଟର-ଆଧାରିତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ତଥା ଶିଳ୍ପ, ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ସହ-ସ୍ଥାନକୁ ସକ୍ଷମ କରି, ଭବ୍ୟ ଯୋଜନା ଘରୋଇ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ମଜବୁତ କରିବ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଶିଳ୍ପାୟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ:
ପ୍ରାଥମିକ ଲାଭାର୍ଥୀ: ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖୋଜୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନିବେଶକ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଲାଭାର୍ଥୀ: ଶ୍ରମିକ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପ୍ରଦାନକାରୀ, ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ।
ଭବ୍ୟ ଯୋଜନାର ଅନୁମୋଦନ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼, ସମାବେଶୀ ତଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବା।
ଏନଆଇସିଡିସି ବିଷୟରେ:
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଭାଗ (ଡିପିଆଇଆଇଟି) ଅଧୀନରେ ଜାତୀୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଆଇସିଡିସି), ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସବୁଜ ଶିଳ୍ପ ସ୍ମାର୍ଟ ସହର ବିକାଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ଏନଆଇସିଡିସି ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୩ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୨୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି।
ଏନଆଇସିଡିସି-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ଲଗ୍-ଏଣ୍ଡ-ପ୍ଲେ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ଅବଧାରଣା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଜମି, ଉପଯୋଗୀତା, ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପୂର୍ବରୁ ବିକଶିତ ହୋଇସାରିଥିବା ପୂର୍ବ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ। ଏହା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ କିମ୍ବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ ସହିତ ଜଡିତ ବିଳମ୍ବ ବିନା ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।

Cabinet
Cabinet approves a New Era of Plug-and-Play Industrial Development through Bharat Audyogik Vikas Yojna (BHAVYA)
Development of World-Class Industrial Parks with Rs.33,660 crore Expenditure
Advancing Viksit Bharat through Manufacturing-Led Growth Jobs, Investment and Opportunity at Scale
BHAVYA: Accelerating India’s Journey to Atmanirbhar Bharat
18 MAR 2026 4:05PM by PIB Delhi
In a landmark step towards accelerating industrial growth, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Bharat Audyogik Vikas Yojna (BHAVYA), with an allocation of Rs.33,660 crore for developing 100 plug-and-play industrial parks across the country.
The scheme aims to develop world-class industrial infrastructure, unlocking manufacturing potential and driving India’s growth story.
Laying the Industrial Foundation for Viksit Bharat:
Building on the success of Industrial Smart Cities developed under the National Industrial Corridor Development Programme (NICDP) framework, BHAVYA will be implemented in partnership with states and private sector players.
From Approvals to Operations: A New Ease of Doing Business
At the heart of BHAVYA lies a strong push for deregulation and ease of doing business, with streamlined approvals, effective single-window systems, and investor-friendly reforms led by states.
The scheme will deliver plug-and-play industrial ecosystems, enabling industries to move from intent to production with speed and certainty. With pre-approved land, ready infrastructure, and integrated services, BHAVYA will significantly reduce entry barriers for investors.
Under the scheme, industrial parks ranging from 100 to 1000 acres will be taken up for development. Financial support of up to Rs. One crore per acre will be provided for:
• Core infrastructure (internal roads, underground utilities, drainage, common treatment facilities, ICT and administrative systems)
• Value-added infrastructure (ready-built factory sheds, built-to-suit units, testing labs, warehousing)
• Social infrastructure (worker housing and support amenities)
Support for external infrastructure will also be provided up to 25% of the project cost, ensuring seamless connectivity and integration with existing networks.
Project selection will be undertaken through a challenge mode, ensuring that only high-quality, reform-oriented and investment-ready proposals are taken forward.
Future-Ready, Sustainable and Efficient Industrial Parks:
The industrial parks will be designed as futuristic and sustainable ecosystems:
• Aligned with the PM GatiShakti Principles to enable seamless multimodal connectivity and efficient last-mile access
• Green energy and sustainable resource use with integrated underground utility corridors enabling a no-dig environment for efficient maintenance and uninterrupted industrial operations
These parks will set new benchmarks in industrial infrastructure, ensuring reliability, reducing inefficiencies, and enhancing productivity across sectors.
Driving Jobs, Investment and Economic Growth Across Regions:
BHAVYA is expected to drive large-scale job creation, generating substantial direct and indirect employment across manufacturing, logistics, and services, while catalysing significant investments.
The scheme will extend to all States and Union Territories, creating lakhs of employment opportunities across the country and accelerating industrial growth nationwide.
By fostering cluster-based development and enabling co-location of industries, suppliers, and service providers, BHAVYA will strengthen domestic supply chains, promote regional industrialization, and create new opportunities for millions of people.
The scheme will benefit:
• Primary beneficiaries: Manufacturing units, MSMEs, startups, and global investors seeking ready-to-use industrial infrastructure
• Secondary beneficiaries: Workers, logistics providers, service sector enterprises, and local communities
The approval of BHAVYA represents a transformational step in India’s journey towards Atmanirbhar Bharat, reinforcing the country’s manufacturing capabilities, boosting exports, and laying the foundation for a resilient, inclusive, and globally competitive economy.
About NICDC:
National Industrial Corridor Development Corporation Limited (NICDC), under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry, is spearheading the development of world-class greenfield industrial smart cities to enhance manufacturing competitiveness, attract investments, and generate employment. NICDC is currently implementing 20 projects across 13 states.
NICDC-led initiatives are built on the concept of plug-and-play industrial parks—ready-to-use ecosystems where land, utilities, approvals, and infrastructure are pre-developed, enabling industries to start operations quickly without delays related to land acquisition or infrastructure setup.