প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী কোক্রাঝরদা লুপা করোর ৪,৫৭০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
কোক্রাঝর অসি চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা বোরো নাৎকা নক্নবা মরি লৈনৈ: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী চাওখৎপদা ইনোৎ পীনবা পান্দম থম্মি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি বোরোলেন্দনা ইং-তপ্পা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা চঙশিনবগী হৌরে; অসামনা ইং-তপ্পা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী অনৌবা পন্দুপ অমা ইরি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লৈঙাক্না বোরো ফুরুপকী লাইনীং অমসুং চৎনবীশিংনা লৈবাক্কী থাক্তা ইকায়খুম্নবা ফংহন্নবা থৌরাং তৌরে; বোরো ফুরুপকী চৎনরক্লবা লাইনীং, বাথৌবু চাউনা ইকায়খুম্নবা পীখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
অসামগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল অসি ঐখোয়না মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি, অসামগী মীয়ামগী থৌজালগা লোয়ননা ‘চাওখৎপা অসাম’ অমগী ফিরেপ ফংহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
13 MAR 2026 4:31PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী কোক্রাঝরদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নোং-চীংগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা মহাক মশানা কোক্রাঝরদা চৎপা ঙমদ্রে অমসুং মসিগীদমক তিনবীরিবা মীয়ামগী মফমদা মহাক্না পুকচেল শেংনা ঙাকপীনবা হায়জখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহাক্না গুৱাহাতিদগী ৱারি শারি হায়না পনখি। শ্রী মোদীনা বোরোফা উপেন্দ্রানাথ ব্রহ্ম অমসুং রূপনাথ ব্রহ্মগুম্বা লমদম অসিগী অথোইবা মীশকশিংগী মফমদা কোক নোঞ্জরি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি মদুদি মীয়াম্না মশিং য়াম্না শরুক য়াবসি মহাক্কী মথক্তা লৈবা অচৌবা লমন অমনি অমসুং মসি মহাক্না কৎথোক্লবা থৌগল অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী খুত্থাংদা শিংগনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি "অদোমগী থৌগল তৌদুনা অমসুং লমদম অসি চাউখৎহন্দুনা লমন অসি শিংনবগীদমক ঐনা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি।"
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না হান্না গুৱাহাতিদা লাকপা মতমদা বাগুগুম্বা দহৌ কুমহৈদা মশক মচু থোক্লবা বোরো নাৎকী শক্তম উবগী খুদোংচাবা ফংখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা বোরো ফুরুপ্না মখোয়গী লোন, পারী পুরীগী লন অমসুং চৎনবীশিং কাঙলোন কায়দনা ঙাকশেন্দুনা থম্লিবসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকফম থোকই হায়খি। শ্রী মোদীনা বাথৌগুম্বা লাইনীংগী থৌওং অমসুং বাইসাগুগুম্বা কুমহৈশিংনা ভারতকী মপুং ওইবা নাৎকী পাঙ্গল চাউনা কনখৎহল্লি হায়না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি "চৎনবীশিং অসিনা ভারতকী নাৎকী ওইবা মপাঙ্গলবু কনখৎহল্লি"।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দবল-ইঞ্জিন লৈঙাক্না অসামগী পারী পুরীগী লন ঙাকশেন্নবা অমসুং মসিগী চাওখৎ খোঙজেল য়াঙহন্নবা অনিমক অসিদা লেঙদবা ফিরেপ লৌরি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পাঙথোক্লিবা থৌরম অসিদা লুপা করোর ৪,৫০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গারি অমসুং হৌদোক্লি হায়না পনখি। শ্রী মোদীনা বোরোলেন্দগী লম্বী-থোংগী নেৎৱর্ক ফগৎহন্নবগীদমক তোখাইনা লুপা করোর ১,১০০ হেন্না থাদোকখ্রে হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা অসোম মালা কেম্পেনগী অহুমশুবা তাঙ্কক অসিনা স্তেত অসি শিন-থুংনা লম্বী থোংগী অওনবা অমা পুরক্কনি হায়না পনখি। "থৌশিলশিং অসিগী খুত্থাংদা অসামগী লম্বী-থোংগী ফীভম হেন্না ফগৎলগনি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লমদম অসিগী চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ ফগৎহন্নবগীদমক মহাক্না হন্দক্তা কমখ্যা-চার্লাপল্লী অমৃত ভারত এক্সপ্রেস অমসুং গুৱাহাতি-ন্যু জলপাইগুরী এক্সপ্রেস লমথাখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পনখি মদুদি থৌরাংশিং অসিনা মীয়ামদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং পীবগা লোয়ননা ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজম চাউখৎহল্লগনি। শ্রী মোদীনা ফগৎলক্লিবা লোজিস্তিক্সনা লৌমীশিংবু হেন্না চাউবা কৈথেলশিংদা লায়না য়ৌহনবদা মপাঙ্গল পীরগনি হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা অওনবা পুরকপা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসি হৌদোকপগীদমক মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। "প্রোজেকশিং অসিনা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং হেন্না চাউবা কৈথেলশিংদা লায়না য়ৌহনবা ঙমহল্লগনি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী তরামুক অসিদা কোক্রাঝর অমসুং অকোয়বগী লমদমশিংনা চাউনা অৱাবা অমসুং মাঙ-তাকপশিং মায়োক্নদুনা লাকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চীংশিংদা খুৎলায় অমসুং হিংসাগী মখোলখক তারম্বা মতম অমা লৈরমখি। শ্রী মোদীনা হৌজিক্কী ফীভম অসিদা খুৎলায়গী মহুৎ ‘খাম’ অমসুং ‘সিফুং’গুম্বা নাৎকী ইশৈ-নোংমাইগী খুৎলায়শিংগী মখোলনা অৱাংবা মালংলক্তা নিল্লরে হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা বোরোলেন্দ অমসুং অসামনা হৌজিক ইং-তপ্পা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী অনৌবা পন্দুপ অমা ইরি হায়না ফোঙদোকখি। "ঙসি বোরোলেন্দনা ইং-তপ্পা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা চঙশিনবা হৌরে," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বি.টি.আর. লমদমসিগী লোকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবগীদমক মরুওইবা লম্বীগী প্রোজেক তরুক্কী উরেপ-উয়ুং ঙসি তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রেলৱে ৱর্কশোপ অমা শাবা য়াওনা রেল লম্বীগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচৌবা খোঙথাং লৌখৎলে হায়না পনখি। শ্রী মোদীনা ভুতানগা শম্নগদবা রেল লিঙ্ক অমসুং তোঙান-তোঙানবা স্তেশনশিং নৌনা শেমগৎলকপসিনা লমদম অসিবু লোজিস্তিক্সকী মফম অমা ওইহল্লগনি হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা কোক্রাঝরদা বন্দে ভারত অমসুং রাজধানী এক্সপ্রেস খাম্লিবা অসিনা লমদম অসি থাক ৱাংখৎলকপগী খুদম্নি হায়না পনখি। "প্রোজেকশিং অসিগী খুত্থাংদা কোক্রাঝর অসি ললোন-ইতিক্কী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লগনি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাউখৎ-থৌরাংগীদমক কৎথোক্লবা হাগ্ৰামা মোহিলারী অমসুং হেমন্ত বিশ্ব শৰ্মনা লুচিংবা কাঙবুশিংবু মহাক্না পুকচেল শেংনা থাগৎপা ফোঙদোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা লৈঙঙাক অসিনা লেঙদ্রবা মরা চেৎপা ফীভম অমা পুরকপদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি। শ্রী মোদীনা বোরো পীস একোর্দ অসি অচৌবা লুপ পুম্নমকপু ফম্পাক অমত্তদা পুনশিলহল্লিবা মরুওইবা মায়পাকপা অমনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগুম্বা পুম্নমকপু কোনশিন্দুনা চঙশিনবগী মওং অসি হান্নগী রাজনীতিদগী তোঙানবা অমনি হায়খি। "পুম্নমকপু পুনশিন্দুনা লেংদ্রবা মরা চেৎপা ফীভম পুরক্নবগীদমক ঐখোয়না শেংনা হোৎনখি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
শ্রী মোদীনা হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক অসিনা ফোঙদোকখিবা ৱাফমশিং থবক ওইনা তৌদুনা উৎলি হায়রদুনা সিক্স সিদ্যুলগী মখাদা ২০০৩দা বি.টি.সি. শেমখিবদু খুদম ওইনা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা বোরোলেন্দ য়ুনিভর্সিতী অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজিগুম্বা মহৈলোয়শঙশিং অসিনা ফিরেপ অসিগী অচেৎপা খুদমশিংনি হায়না পাউদমখি। "ঐখোয়গী দবল-ইঞ্জিন লৈঙাক্না থমখিবা ৱাশক খুদিংমক থুংহন্নবগীদমক শেংনা হোৎনখি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০২০গী বোরো য়ানচেগী মখাদা তৌখিবা ৱাশক পুম্নমক লৈঙাক্না মথঙ-মনাও নাইনা থুংহন্নবা হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ৱাশকখিবা মতুং ইন্না বোরো লোন অসি এসোসিয়েত ওফিসিয়েল লেঙ্গুয়েজকী থাক্তা ৱাংখৎহনখ্রে হায়না পনখি। শ্রী মোদীনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং শাবগা লোয়ননা লুপা করোর ১,৫০০গী অখন্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী পেকেজ অমা থাদখ্রে হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হান্নগী লালহৌবা মীওই ১০,০০০বু খুন্নাইগী মরুওইবা ঈচেলদা পুনশিনবসি লমদম অসিগী অচৌবা মায়পাকপা অমনি হায়না পনখি। "নহাশিংবু মরুওইবা ঈচেলদা পুরক্নবগীদমক ঐখোয়না ৱাশক খুদিংমক থুংহন্নবা হোৎনরি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী লৈঙাক্না বোরো ফুরুপকী লাইনীং অমসুং চৎনবীশিংবু লৈবাক্কী থাক্তা শকখঙখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা চৎনরিবা লাইনীং, বাথৌবু অৱাংবা থাক্তা ইকাইখুম্নবা পীখ্রে হায়না পনখি। শ্রী মোদীনা লাইনীংগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিং চাউখৎহন্নবা অমসুং ঙাকশেন্নবগীদমক শেলগী মতেং পীখ্রে হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসি ত্রাইবেল মীয়ামগী নাৎকী ওইবা মশক তাকপদা য়াম্না মরুওই। "বোরো ফুরুপকী চৎনবীশিংনা হৌজিক লৈবাক অসিগী থাক্তা ইকায়খুম্নবা ফংলে," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কাঙলোন কায়না চঙশিল্লকপা মীওইশিংদগী লম হন্দোক্নবগীদমক সি.এম. হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মনা লুচিংদুনা অচৌবা খোঙজং অসিদা মহাক্না অপেনবা ফাওই। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পনখি মদুদি হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক অসিনা অসামগী অশেংবা মীয়ামদা লমগী চে-চাংশিং পীবদা মায় পাক্লে। শ্রী মোদীনা মরুওইবা পান্দম অসিদা ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা চাউনা শৌগৎপলিবসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা স্তেত অমগী মঙলান মঙফাওননবা অসামগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল অসি হেন্না য়াঙখৎহনগদবনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মীয়ামগী লেপ্তবা থৌজালগা লোয়ননা ‘চাওখৎপা অসাম’ অমগী ফিরেপ অসি ময়েক শেংনা থুংহনগনি হায়না পনখি। শ্রী মোদীনা নৌনা হৌদোকখিবা প্রোজেক পুম্নমক মায় পাক্নবগীদমক মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল ফোঙদোকখি। "মীয়ামগী থৌজালগা লোয়ননা চাওখৎপা অসাম অমগী ফিরেপ অসি ময়েক শেংনা থুংহনগনি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stone for various development works worth over ₹4,570 crore in Kokrajhar, Assam
Kokrajhar is closely associated with the glorious Bodo culture: PM
These development projects are aimed at boosting the region’s growth: PM
Today Bodoland has set out on the path of peace and development; Assam is writing a new chapter of peace and prosperity: PM
Our Government has ensured that the Faith and Traditions of the Bodo Community receive respect at the National level; The traditional Faith of the Bodo Community, Bathou, has been given great respect: PM
We must continue to accelerate the pace of Assam's development, with the blessings of the people of Assam the resolve for a ‘Viksit Assam’ will surely be fulfilled: PM
13 MAR 2026 4:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone for various development works in Kokrajhar, Assam via Video Conferencing. The Prime Minister stated that due to inclement weather, he was unable to visit Kokrajhar in person and expressed his sincere apologies to the gathered citizens. PM Modi remarked that he was communicating from Guwahati. Shri Modi noted that he bows to the great personalities of the land like Bodofa Upendranath Brahma and Roopnath Brahma. The Prime Minister observed that the massive turnout of people is a debt upon him which he intends to repay through dedicated service and regional development. PM Modi affirmed that "it has always been my endeavor to repay this debt by serving you and developing this region."
The Prime Minister remarked that during his earlier visit to Guwahati, he had the privilege of experiencing the vibrant Bodo culture at the Bagurumba Dahou festival. PM Modi noted that the Bodo community deserves immense credit for meticulously preserving their language, heritage, and traditions. Shri Modi observed that spiritual practices like Bathou and festivals like Baisagu significantly enhance India’s overall cultural strength. The Prime Minister stated that "these traditions strengthen the cultural might of India".
The Prime Minister stated that the double-engine government remains committed to both preserving Assam's heritage and ensuring its rapid progress. PM Modi remarked that development projects exceeding 4,500 crore rupees were inaugurated and initiated during the current program. Shri Modi noted that over 1,100 crore rupees are specifically earmarked for enhancing the road network in Bodoland. The Prime Minister observed that the third phase of the Asom Mala campaign will revolutionize connectivity across the state. "Assam's road connectivity will become even more empowered through these initiatives," affirmed Shri Modi.
The Prime Minister stated that he recently flagged off the Kamakhya-Charlapalli Amrit Bharat Express and the Guwahati-New Jalpaiguri Express to boost regional mobility. PM Modi remarked that these transport projects would provide essential facilities to the public while simultaneously stimulating trade and tourism. Shri Modi noted that improved logistics will empower farmers by providing easier access to larger markets. The Prime Minister congratulated the citizens on the launch of these transformative developmental works. "These projects will ensure farmers' produce reaches major markets with ease," stated Shri Modi.
The Prime Minister stated that Kokrajhar and the surrounding regions had endured immense suffering and loss over the past several decades. PM Modi remarked that there was a time when the hills only echoed with the sounds of violence and weaponry. Shri Modi noted that the environment has now shifted toward harmony, with the sounds of traditional instruments like the ‘Kham’ and ‘Sifung’ filling the air. The Prime Minister observed that Bodoland and Assam are currently scripting a fresh chapter of peace and prosperity. "Today Bodoland has started walking on the path of peace and development," affirmed Shri Modi.
The Prime Minister stated that the foundation stones for six vital road projects in the B.T.R. region have been laid today to enhance local infrastructure. PM Modi remarked that significant strides are being taken to bolster rail connectivity, including the establishment of a railway workshop. Shri Modi noted that the upcoming rail link to Bhutan and the modernization of various stations will turn the area into a logistics hub. The Prime Minister observed that the stopovers of Vande Bharat and Rajdhani Express in Kokrajhar symbolize the region's rising status. "Kokrajhar is set to become a major center of trade through these projects," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that he extends his heartfelt congratulations to the teams led by Hagrama Mohilary and Hemanta Biswa Sarma for their dedication to development. The Prime Minister stated that the current government prioritized permanent stability. Shri Modi noted that the Bodo Peace Accord was a landmark achievement that united all major organizations on a single platform. The Prime Minister observed that this inclusive approach was a departure from the politics of the past. "We made honest efforts for permanent peace by bringing everyone together," affirmed Shri Modi.
Shri Modi noted that the present government, has a proven track record of delivering on its words, citing the 2003 formation of the BTC under Sixth Schedule . The Prime Minister observed that institutions like Bodoland University and the Central Institute of Technology stand as evidence of this commitment. "Our double-engine government has honestly tried to fulfill every promise made," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that all commitments made under the 2020 Bodo agreement are being systematically fulfilled by the government. PM Modi remarked that the Bodo language has been elevated to the status of an Associate Official Language as promised. Shri Modi noted that a special development package of 1,500 crore rupees has been deployed, alongside the establishment of new medical colleges. The Prime Minister observed that the integration of 10,000 former insurgents into the mainstream is a major victory for the region. "We are fulfilling every promise to bring the youth into the mainstream," remarked Shri Modi.
The Prime Minister stated that his government has ensured national recognition for the faith and traditions of the Bodo community. PM Modi remarked that the traditional faith, Bathou has been accorded high respect. Shri Modi noted that financial assistance is being provided to develop and preserve various sites of spiritual significance. The Prime Minister observed that such steps are vital for the cultural identity of the tribal population. "The traditions of the Bodo society are now receiving respect at the national level," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that he is satisfied with the massive campaign led by CM Himanta Biswa Sarma to reclaim land from illegal occupants. PM Modi remarked that the current government has successfully provided legal land titles to the original inhabitants of Assam. Shri Modi noted his appreciation for the tribal community’s active support in this vital mission.
The Prime Minister stated that the momentum of development in Assam must be accelerated to achieve the vision of a self-reliant state. PM Modi remarked that with the continued blessings of the people, the resolve for a 'Viksit Assam' will certainly be realized. Shri Modi noted his best wishes for the success of all the newly launched projects. “The resolve for a developed Assam will surely be fulfilled with the blessings of the people,” emphasized Shri Modi.