প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ কোকৰাঝাৰত ৪,৫৭০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
গৌৰৱোজ্জ্বল বড়ো সংস্কৃতিৰ সৈতে কোকৰাঝাৰ নিবিড়ভাৱে জড়িতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ বিকাশৰ গতিত উদগনি যোগাবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বড়োলেণ্ড আজি শান্তি আৰু উন্নয়নৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে; অসমে শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ এক নতুন অধ্যায় লিখিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে বড়ো জনগোষ্ঠীৰ বিশ্বাস আৰু পৰম্পৰাক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত সন্মান প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে; বড়ো জনগোষ্ঠীৰ পৰম্পৰাগত বিশ্বাস বাথৌক যথেষ্ট সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি অসমৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰি থাকিব লাগিব, অসমৰ জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদত 'বিকশিত অসম'ৰ সংকল্প নিশ্চিতভাৱে পূৰণ হ'বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
13 MAR 2026 4:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সযোগে অসমৰ কোকৰাঝাৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিকূল বতৰৰ বাবে তেওঁ সো-শৰীৰে কোকৰাঝাৰ ভ্ৰমণ কৰিব নোৱাৰিলে, সেইবাবে তেওঁ সভাত সমবেত লোকসকলৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ গুৱাহাটীৰ পৰা সভাত সমবেত লোকসকলৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্ম আৰু ৰূপনাথ ব্ৰহ্মৰ দৰে দেশৰ মহান ব্যক্তিত্বৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ ব্যাপক অংশগ্ৰহণ তেওঁৰ বাবে এক ঋণস্বৰূপ, আৰু তেওঁ নিষ্ঠা আৰু আঞ্চলিক উন্নয়নৰ জৰিয়তে সেই ঋণ পৰিশোধ কৰিব বিচাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "সেৱা আৰু অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ এই ঋণ পৰিশোধ কৰাৰ বাবে মই প্ৰয়াস কৰিছো"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ পূৰ্বে গুৱাহাটী ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁৰ বাগুৰুমবা দ’হৌ উৎসৱত বড়োসকলৰ সজীৱ সংস্কৃতি উপভোগৰ সৌভাগ্য হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বড়ো জনগোষ্ঠী তেওঁলোকৰ ভাষা, ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰাসমূহ সংৰক্ষণ কৰাৰ বাবে বিশেষ কৃতিত্বৰ অধিকাৰী। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বাথৌৰ দৰে আধ্যাত্মিক পৰম্পৰা আৰু বৈসাগুৰ দৰে উৎসৱসমূহে ভাৰতৰ সামগ্ৰিক সাংস্কৃতিক শক্তি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে "এই পৰম্পৰাসমূহে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক শক্তিক সুদৃঢ় কৰে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ অসমৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ কয় যে চলিত কাৰ্যসূচীৰ সময়ছোৱাত ৪,৫০০ কোটি টকাৰো অধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বড়োলেণ্ডৰ পথ নেটৱৰ্ক উন্নত কৰাৰ বাবে ১১০০ কোটি টকাৰো অধিক ধন ধাৰ্য কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অসম মালা অভিযানৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আহিব। "এই পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে অসমৰ পথ যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু অধিক শক্তিশালী হ'ব", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কামাখ্যা-চৰলাপল্লী অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু গুৱাহাটী-নিউ জলপাইগুৰি এক্সপ্ৰেছ ৰে'লসেৱাৰ ফ্লেগ অফ কৰি আঞ্চলিক গতিশীলতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই পৰিবহণ প্ৰকল্পসমূহে জনসাধাৰণক অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনকো উৎসাহিত কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উন্নত লজিষ্টিক ব্যৱস্থাই কৃষকসকলক বৃহত্তৰ বজাৰত সহজে প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পৰিৱৰ্তনকামী উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণি উপলক্ষে নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই প্ৰকল্পসমূহে কৃষকসকলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহে সহজেই প্ৰধান বজাৰসমূহত প্ৰৱেশ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।“
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কোকৰাঝাৰ আৰু ইয়াৰ সমীপৱৰ্তী অঞ্চলসমূহে বিগত কেইটামান দশকত অপৰিসীম কষ্ট সহ্য কৰাৰ লগতে ক্ষতিৰ সন্মুখীন হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এটা সময় আছিল যেতিয়া পাহাৰবোৰত কেৱল হিংসা আৰু গুলী-বাৰুদৰ শব্দ প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে পৰিৱেশ এতিয়া শান্তি-সম্প্ৰীতিৰ দিশত সলনি হৈছে আৰু বৰ্তমান ইয়াত ‘খাম’ৰ ছন্দময় স্পন্দন আৰু ‘চিফুঙ’ৰ সুৰীয়া সুৰেৰে ভৰি পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বড়োলেণ্ড আৰু অসমে বৰ্তমান শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিছে। “বড়োলেণ্ডে আজি শান্তি আৰু উন্নয়নৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিটিআৰ অঞ্চলত স্থানীয় আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰিবলৈ আজি ৬টা গুৰুত্বপূৰ্ণ পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰে'লৱেৰ ৱৰ্কশ্বপ স্থাপনকে ধৰি ৰে'ল সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভূটানৰ সৈতে ৰে'ল সংযোগ আৰু বিভিন্ন ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণে অঞ্চলটোক এক লজিষ্টিক হাবলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কোকৰাঝাৰত বন্দে ভাৰত আৰু ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছৰ ষ্টপেজ থকাটো এই অঞ্চলটোৰ উন্নতিৰ প্ৰতীক। "এই প্ৰকল্পসমূহৰ জৰিয়তে কোকৰাঝাৰ বাণিজ্যৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ'ব", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ উন্নয়নৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ বাবে হাগ্ৰামা মহিলাৰী আৰু হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ নেতৃত্বাধীন দলটোক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে স্থায়ী সুস্থিৰতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সকলো প্ৰধান সংগঠন আৰু গোটক একেটা ছাতিৰ তলত একত্ৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বড়ো শান্তি চুক্তিখন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য হিচাপে বিবেচিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সমাৱেশী দৃষ্টিভংগী অতীতৰ ৰাজনীতিতকৈ পৃথক। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আমি সকলোকে একত্ৰিত কৰি স্থায়ী শান্তিৰ বাবে সততাৰে কাম কৰিছো"।
শ্ৰী মোদীয়ে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে ২০০৩ চনত ষষ্ঠ অনুসূচীৰ অধীনত বিটিচি গঠন কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এই চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰাৰ এক প্ৰমাণিত তথ্য আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বড়োলেণ্ড বিশ্ববিদ্যালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰমাণ। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আমাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ বাবে সততাৰে কাম কৰিছে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০২০চনৰ বড়ো চুক্তিৰ অধীনত দিয়া সকলো প্ৰতিশ্ৰুতি চৰকাৰখনে ধাৰাবাহিকভাৱে পূৰণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি বড়ো ভাষাক সহযোগী চৰকাৰী ভাষাৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ লগতে ১৫০০ কোটি টকাৰ বিশেষ উন্নয়নমূলক পেকেজো মুকলি কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১০,০০০ প্ৰাক্তন বিদ্ৰোহীক মূলসুঁতিলৈ ঘুৰাই অনাটো অঞ্চলটোৰ বাবে এক বৃহৎ জয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "যুৱক-যুৱতীসকলক মূলসুঁতিলৈ ঘুৰাই অনাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আমি পূৰণ কৰিছো"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে বড়ো জনগোষ্ঠীৰ বিশ্বাস আৰু পৰম্পৰাক ৰাষ্ট্ৰীয় স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে পৰম্পৰাগত বাথৌ ধৰ্মৰ প্ৰতি যথেষ্ট সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আধ্যাত্মিক গুৰুত্ব থকা বিভিন্ন স্থানৰ উন্নয়ন আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনজাতীয় লোকসকলৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয়ৰ বাবে এনে পদক্ষেপ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "বড়ো সমাজৰ পৰম্পৰাসমূহে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত সন্মান লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অবৈধ বেদখলকাৰীৰ পৰা ভূমি ঘূৰাই অনাৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ নেতৃত্বত চলা ব্যাপক অভিযানৰ বাবে তেওঁ সন্তুষ্ট বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বৰ্তমান চৰকাৰে অসমৰ আদিবাসীসকলক সফলতাৰে ভূমিৰ আইনী অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযানত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলৰ সক্ৰিয় সমৰ্থনৰ বাবে তেওঁলোকক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অসমক আত্মনিৰ্ভৰশীল ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ অসমৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদৰ জৰিয়তেহে 'বিকশিত অসম'ৰ সংকল্প নিশ্চিতভাৱে বাস্তৱায়িত হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে নতুনকৈ আৰম্ভ কৰা সকলো প্ৰকল্পৰ সফলতাৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদেৰেহে এখন বিকশিত অসমৰ সংকল্প নিশ্চিতভাৱে পূৰণ হ'ব"।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stone for various development works worth over ₹4,570 crore in Kokrajhar, Assam
Kokrajhar is closely associated with the glorious Bodo culture: PM
These development projects are aimed at boosting the region’s growth: PM
Today Bodoland has set out on the path of peace and development; Assam is writing a new chapter of peace and prosperity: PM
Our Government has ensured that the Faith and Traditions of the Bodo Community receive respect at the National level; The traditional Faith of the Bodo Community, Bathou, has been given great respect: PM
We must continue to accelerate the pace of Assam's development, with the blessings of the people of Assam the resolve for a ‘Viksit Assam’ will surely be fulfilled: PM
13 MAR 2026 4:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone for various development works in Kokrajhar, Assam via Video Conferencing. The Prime Minister stated that due to inclement weather, he was unable to visit Kokrajhar in person and expressed his sincere apologies to the gathered citizens. PM Modi remarked that he was communicating from Guwahati. Shri Modi noted that he bows to the great personalities of the land like Bodofa Upendranath Brahma and Roopnath Brahma. The Prime Minister observed that the massive turnout of people is a debt upon him which he intends to repay through dedicated service and regional development. PM Modi affirmed that "it has always been my endeavor to repay this debt by serving you and developing this region."
The Prime Minister remarked that during his earlier visit to Guwahati, he had the privilege of experiencing the vibrant Bodo culture at the Bagurumba Dahou festival. PM Modi noted that the Bodo community deserves immense credit for meticulously preserving their language, heritage, and traditions. Shri Modi observed that spiritual practices like Bathou and festivals like Baisagu significantly enhance India’s overall cultural strength. The Prime Minister stated that "these traditions strengthen the cultural might of India".
The Prime Minister stated that the double-engine government remains committed to both preserving Assam's heritage and ensuring its rapid progress. PM Modi remarked that development projects exceeding 4,500 crore rupees were inaugurated and initiated during the current program. Shri Modi noted that over 1,100 crore rupees are specifically earmarked for enhancing the road network in Bodoland. The Prime Minister observed that the third phase of the Asom Mala campaign will revolutionize connectivity across the state. "Assam's road connectivity will become even more empowered through these initiatives," affirmed Shri Modi.
The Prime Minister stated that he recently flagged off the Kamakhya-Charlapalli Amrit Bharat Express and the Guwahati-New Jalpaiguri Express to boost regional mobility. PM Modi remarked that these transport projects would provide essential facilities to the public while simultaneously stimulating trade and tourism. Shri Modi noted that improved logistics will empower farmers by providing easier access to larger markets. The Prime Minister congratulated the citizens on the launch of these transformative developmental works. "These projects will ensure farmers' produce reaches major markets with ease," stated Shri Modi.
The Prime Minister stated that Kokrajhar and the surrounding regions had endured immense suffering and loss over the past several decades. PM Modi remarked that there was a time when the hills only echoed with the sounds of violence and weaponry. Shri Modi noted that the environment has now shifted toward harmony, with the sounds of traditional instruments like the ‘Kham’ and ‘Sifung’ filling the air. The Prime Minister observed that Bodoland and Assam are currently scripting a fresh chapter of peace and prosperity. "Today Bodoland has started walking on the path of peace and development," affirmed Shri Modi.
The Prime Minister stated that the foundation stones for six vital road projects in the B.T.R. region have been laid today to enhance local infrastructure. PM Modi remarked that significant strides are being taken to bolster rail connectivity, including the establishment of a railway workshop. Shri Modi noted that the upcoming rail link to Bhutan and the modernization of various stations will turn the area into a logistics hub. The Prime Minister observed that the stopovers of Vande Bharat and Rajdhani Express in Kokrajhar symbolize the region's rising status. "Kokrajhar is set to become a major center of trade through these projects," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that he extends his heartfelt congratulations to the teams led by Hagrama Mohilary and Hemanta Biswa Sarma for their dedication to development. The Prime Minister stated that the current government prioritized permanent stability. Shri Modi noted that the Bodo Peace Accord was a landmark achievement that united all major organizations on a single platform. The Prime Minister observed that this inclusive approach was a departure from the politics of the past. "We made honest efforts for permanent peace by bringing everyone together," affirmed Shri Modi.
Shri Modi noted that the present government, has a proven track record of delivering on its words, citing the 2003 formation of the BTC under Sixth Schedule . The Prime Minister observed that institutions like Bodoland University and the Central Institute of Technology stand as evidence of this commitment. "Our double-engine government has honestly tried to fulfill every promise made," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that all commitments made under the 2020 Bodo agreement are being systematically fulfilled by the government. PM Modi remarked that the Bodo language has been elevated to the status of an Associate Official Language as promised. Shri Modi noted that a special development package of 1,500 crore rupees has been deployed, alongside the establishment of new medical colleges. The Prime Minister observed that the integration of 10,000 former insurgents into the mainstream is a major victory for the region. "We are fulfilling every promise to bring the youth into the mainstream," remarked Shri Modi.
The Prime Minister stated that his government has ensured national recognition for the faith and traditions of the Bodo community. PM Modi remarked that the traditional faith, Bathou has been accorded high respect. Shri Modi noted that financial assistance is being provided to develop and preserve various sites of spiritual significance. The Prime Minister observed that such steps are vital for the cultural identity of the tribal population. "The traditions of the Bodo society are now receiving respect at the national level," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that he is satisfied with the massive campaign led by CM Himanta Biswa Sarma to reclaim land from illegal occupants. PM Modi remarked that the current government has successfully provided legal land titles to the original inhabitants of Assam. Shri Modi noted his appreciation for the tribal community’s active support in this vital mission.
The Prime Minister stated that the momentum of development in Assam must be accelerated to achieve the vision of a self-reliant state. PM Modi remarked that with the continued blessings of the people, the resolve for a 'Viksit Assam' will certainly be realized. Shri Modi noted his best wishes for the success of all the newly launched projects. “The resolve for a developed Assam will surely be fulfilled with the blessings of the people,” emphasized Shri Modi.