প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অসামগী সিলচরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
14 MAR 2026 2:06PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
প্রানোপ্রিয় বোরাক উপত্যকার, সম্মানিত নাগরিকনবর্দ, আপনাদের সোবাই কে আমার প্রোমান জানাই।
রাজ্য অসিগী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্ম্মা; কেন্দ্র মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল; মফম অসিদা লৈরিবা রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং; মীয়ামগী মীহুৎশিং; অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
চৎনবী, থৌনা অমসুং পুন্সি মহিংনা থল্লবা বরাক তম্পাক্কী লমদম অসিদা ময়াম পুম্নমক্কী মরক্তা লৈবা অসি তশেংনা অখন্নবা এক্সপরিয়েন্স অমনি। সিলচর অসি বরাক তম্পাক্কী থোঙনি হায়না খঙনৈ। মসি পুৱারী, লোল, চৎনবী অমসুং এন্তরপ্রাইজনা মখোয়গী তোপ তোপ্পা মশক অমা শেমগৎনবা পুনশিনখিবা মফম অমনি। মফম অসিদা বেঙ্গালী লোন ঙাংই, অসামীজ লোনগী খোন্থাংনা নিল্লি, অমসুং অতোপ্পা ত্রাইবেলগী চৎনবী কয়াসু লৈরি। অসিগুম্লবা চাউরবা মখল-মখা কয়া অসি অদোমগী পাঙ্গল ওইহন্দুনা, ময়াম পুম্নমক্না অপুনবা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংবু পুন্না থৌগৎলি। মসিনা বরাক তম্পাক্কী অচৌবা পোতেন্সিএল অমা ওইহল্লি।
মরুপশিং,
বরাক তুরেলগী লৈহাও লৈরবা লমদমশিং অমসুং লমদমসিগী চাগী বাগানশিং অসিনা মফমসিগী লৌমীশিং, ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিং অমসুং এজুকেসন সেন্তরশিংবু মতম পুম্নমক্তা চাউখৎহল্লি। হায়রিবা লমদম অসি অসাম খক্তা নত্তনা অৱাং নোংপোক অমসুং নোংচুপ বেঙ্গল পুম্নমকপু শম্নহল্লিবা মরুওইবা লিঙ্ক অমনি। ২১শুবা চহিচাদা বরাক তম্পাক্কী মরুওইবা অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐহাক ঙসি অদোমগী মরক্তা লাক্লি। মতম খরগী মমাংদা, বরাক তম্পাক্কী মনুংদা অমসুং অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্লিবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। লম্বী ওইগেরা, রেলৱে ওইগেরা, নৎত্রগা লৌউ-শিংউগী কোলেজ ওইগেরা, হায়রিবা প্রোজেক্ত খুদিংমক অসিনা বরাক ভেল্লিবু অৱাং নোংপোক্কী মরুওইবা লোজিস্তিক অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফম অমা ওইহন্নবা শেম-শারি। মসিনা লমদম অসিগী নহারোলশিংদা থবক ফংহন্নবা অমসুং মশাগী থবক পায়খৎনবা মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অসিদা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়াগী মমাংদা, কংগ্রেস সরকারশিংনা অৱাং নোংপোক লমদমবু দিল্লীদগী জিওগ্রাফীকেল্লি অমসুং ইমোস্নেল্লি লৈবাক অসিগী ময়াইদগী লাপ্না থমখি। ৱাখল্লোন অমদা, কংগ্রেসনা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্নমক কাওথোকখি। অদুম ওইনমক, বি.জে.পি.গী 'দবল-ইঞ্জিন' সরকারনা অৱাং-নোংপোক অসি অসিগুম্বা মওংদা শম্নহল্লে মদুদি হৌজিক মফম পুম্নমক্তা খন্ন-নৈনবগী হীরম ওইরে। ঙসি অৱাং-নোংপোক অসি ভারতকী 'এক্ত ইস্ত পোলিসী'গী মরুওইবা মফম অমা ওইরে। মসিনা ভারতকা খা-নোংপোক এসিয়াগা শম্নহল্লিবা মরুওইবা থোং অমা ওইরি।
অদুবু মরুপশিং,
কংগ্রেসনা অৱাং নোংপোক লমদমবু মশানা থোকপা তৌজনি হায়না থাদোকখিবগুম্না, মসিনা বরাক তম্পাকপু অৱাবা ফীভম অমদা লৈহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। লৈবাক অসিনা মনীং তম্বা ফংলবা মতমদা, কংগ্রসনা ঙমখৈশিং অসি বরাক তুরেলগা সমুদ্রগা মরী লৈনবা মরুওইবা লিঙ্ক অসি মপুং ফানা ককথৎখিবা মওংদা দেমার্কেৎ তৌবগী অয়াবা পীখি। বারাক তম্পাক অসি মতম অমদা ললোন-ইতিক্কী লম্বী অমসুং ইন্দস্ত্রিএল হব অমা ওইনা মমিং চৎলম্মি। নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়াদা কংগ্রেস সরকারনা লৈঙাক পায়খি, অদুবু বরাক তম্পাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা করিসু পাংথোকপা ঙমখিদে।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.গী "দবল-ইঞ্জিন" সরকারনা ফিভম অসি ওন্থোক্লি। ঐখোয়না বরাক ভেলীবু ললোন-ইতিক অমসুং কম্মর্সকী মরুওইবা মফম অমা ওইনা অমুক হন্না শেমগৎনবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঙসিদি, মসিগী মাইকৈ অসিদা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং অমা লৌখৎলি। ঙসি চাউরাক্না লুপা করোর ২৪,০০০গী শেনফম ওইগদবা শিলোং-সিলচর হাই-স্পিদ কোরিদোর প্রোজেক্তকী ভুমি পুজন পাংথোকখ্রে। কয়া য়াম্না চংলি? লুপা করোর ২৪,০০০গী শেনফম! কয়া য়াম্না চংলি? কয়া য়াম্না চংলি? কয়া য়াম্না চংলি? মসিগী মতাংদা কংগ্রেসকী মীহুৎশিংদা হংবীয়ু; মখোয়দা পেন অমসুং পেপর অমা পীবীয়ু অমসুং মখোয়দা জিরো কয়া মথৌ তাবগে হায়বদু য়েংনবা "করোর ২৪,০০০" ইনবা চেলেঞ্জ তৌবীয়ু। মখোয়না মসি তৌবা ঙম্লোই। কংগ্রেসকী মেম্বরশিংগী মেন্তেল ফেকলতীশিং অদু দেদ এন্দদা ওইরিবা মফম অদুদনি ঐখোয়গী থবক হৌরকফম অদু। মসিনা অৱাং-নোংপোক্কী অহানবা এক্সেস-কন্ত্রোল হাই-স্পিদ কোরিদোর ওইগনি।
মরুপশিং,
মসি হায়ৱে প্রোজেক্ত খক্তা নত্তে। মসিনা অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামগী দিকেদ কয়া ৱানা ঙাইখিবা অদু লোইশিনবা ওইরি। কোরিদোর অসিগী খুত্থাংদা, সিলচর, মিজোরম, মনিপুর অমসুং ত্রিপুরা - হায়রিবা রাজ্যশিং অসি অমগা অমগা শম্নহল্লগনি। হায়রিবা স্তেত অহুম অসিগী মথক্তা বাংলাদেশ অমসুং ম্যান্মার লৈ, মসিগী মতুংদা খা-নোংপোক এসিয়াগী অচৌবা কৈথেলশিং লৈ। তশেংনমক, বরাক তম্পাক অসি ঙসিদি য়াম্না থোইদোক হেন্দোকপা তুংলমচৎ অমগী য়ুম্ফম ওইরি। খোঙথাং অসিনা অসাম য়াওনা অৱাং-নোংপোক্কী লৌমীশিং অমসুং লমদম অসিগী নহারোলশিংদা কান্নবা পীগনি। লমদম পুম্বদা অসিগুম্বা অফবা কনেক্তিবিতী অসি শেমগৎলকপনা, মসিনা লোকেল ইন্দস্ত্রীশিংদা চাউনা ইনোৎ পীরগনি, তুরিজম সেক্তরদা কান্নবা ফংহল্লগনি, অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা, ভারতকী কোয়ায় খুদিংমক নখোয় পুম্নমক্তা য়াম্না লায়না ফংহনগনি।
মরুপশিং,
সিলচরদা লৈরিবা ময়াম পুম্নমক্না ত্রাফিক্কী মতাংদা অচৌবা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নখি। হৌজিক, সিলচর ফ্লাইওভরগা লোয়ননা, মসিগী প্রোব্লেম অসিসু কোকহনগনি। সিলচর মেদিকেল কোলেজ, এন.আই.তি. সিলচর অমসুং অসাম য়ুনিভর্সিতীদা মহৈ তম্বা নহা ওইরিবা মহৈরোইশিংগীদমক, মসি অফবা ফেসিলিতী অমা ওইরি। মসিনা মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মখোয়গী মমল য়াম্লবা মতম য়াম্না কনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
"দবল-ইঞ্জিন" বি.জে.পি. সরকারনা অসামগী রেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। মরু ওইনা, রেলৱেজ নেৎৱার্ক ইলেক্ত্রিফিকেসন অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা অমনি। হৌজিক্কী ওইনা, অসামগী রেল নেৎৱার্ক্কী কিলোমিতর ২৫০০ হেন্না ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখ্রে। হৌজিক্তি, মফম অসিদা ত্রেনশিং অসি হেন্না থুনা চৎপা ঙম্লগনি। মসিনা বরাক তম্পাক্কী অশেংবা অকোয়বগী ফিভমদসু কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
বরাক তম্পাক্কী লৌমীশিং অমসুং মসিগী চা গার্দেনশিংদা থবক তৌরিবা শিন্মীশিংনা আসামগী চাউখৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। "দবল ইঞ্জিন" সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা লেপ্পা লৈতনা থবক পায়খৎলি। ঙরাং, গুৱাহাতিদগী ঐহাক্না পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মথংগী ইন্সতোলমেন্ত রিলিজ তৌখি। হৌজিক ফাওবদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিংনা লুপা করোর লিশিং কয়া ফংখ্রে, অমসুং ঐখোয়গী অসামগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ২০,০০০ হেন্না ফংখ্রে। হৌজিত্তি, মসি খল্লু: চহি ১০গী মনুংদা, ঐখোয়না মফমসিগী লৌমীশিংগী পোকেৎতা লুপা করোর ২০,০০০ হকথেংননা থাদোক্লে। কংগ্রেস পার্তীনা চহি ১০ লৈঙাক্লম্মি। মতম অদুদা অসামদগী প্রধান মন্ত্রী অমা ৱাশক লৌখি। অদুবু, মখোয়না লৌমীশিংদা শেনফম অমত্তা পীখিদে। অমরোমদা, ঐখোয়না লুপা করোর ২০,০০০গী তেংবাং পীরি। ঙরাং, খ্বাইদগী নৌবা ইন্সতোলমেন্ত অসি বারাক তম্পাক্তা লৈবা লৌমী লিশিং কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা য়ৌখি। মসিগী অখন্নবা ইন্সতোলমেন্ত অসি য়ৌরে, অমসুং মীখলগী মতুংদা মতম লাকপদা, মথংগী ইন্সতোলমেন্ত অসিসু য়ৌরগনি। শেলগী তেংবাং অসিনা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ঐহাক্কী অপীকপা লৌমী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংদা মখোয়গী লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা অপীকপা মথৌ তাবশিং ফংহনবদা অচৌবা মতেং ওইরি।
মরুপশিং,
বরাক তম্পাক অসি হৌজিক্তি মাগী মহৈ-মরোংশিং অদুগীদমক্তা খংনবা নত্তনা লৌউ-শিংউগী এজুকেসন অমসুং রিসর্চকীদমক্তসু খঙনরগনি। বরাক তম্পাক্কী অহানবা লৌউ-শিংউগী কোলেজ শাগৎপগী থবক ঙসি পাথরকান্দিদা হৌখ্রে। মসিনা লৌমীশিংদা কান্নবা পীবতা নত্তনা লৌউ-শিংউগী স্তার্ত-অপশিংগীদমক্তা দরকার ওইবা মতেং, সপোর্ত অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা মফম অদুগী নহাশিংদা ফংহনগনি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.গী মন্ত্র অসি চাউখৎপগী লমদা মাংলোমদা চংশিল্লিবা মীওইশিংবু মরুওইবা পীবনি। কংগ্রেস সরকারশিংনা ঙমখৈগী লমশিংবু লৈবাক অসিগী "অরোইবা খুঙ্গংশিং" ওইনা লৌরম্মি; অদুম ওইনমক, ঐখোয়না ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংবু লৈবাক অসিগী "অহানবা খুঙ্গংশিং" ওইনা লৌই। মরম অদুনা, ঙমখৈগী লমশিং অসি চাউখৎহন্নবা পান্দম থমদুনা, ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মথংগী তাঙ্কক অসি মফম অসিদা, কাছার দিস্ত্রিক্ততগী হৌদোকখি। খোঙথাং অসিনা বরাক ভেলীগী খুঙ্গং কয়াদা চাউনা ফগৎলকপা উবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা চাগী বাগানদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী মরুপশিংসু মশিং য়াম্না য়াওরি। অসাম সরকারনা চাগী বাগানশিংগা মরী লৈনবা ইমুং লিশিং কয়াদা লমগী হক পীদুনা পুৱারী ওইরবা থবক অমা পাংথোকখ্রে। মসি ইমুংশিং অসিগী তুংলমচৎ শেমগৎনবগী মায়কৈদা মরুওইবা খোংথাং অমনি। লমগী লিজ পীনবা অসিনা ইমুংশিং অসিদা সেক্যুরিতী ফংহল্লে অমসুং মখোয়না ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমা হিংবা ঙমহল্লে
মরুপশিং,
অদোম্না খজিক্তং হন্দোকপীয়ু; মফম অদুদা মফম অমত্তা লৈতে, অদুনা অদোম্না মখা তানা লাকপা য়ারোই। য়েংবিয়ু, মখোয়বু মফম অদুদগী খরা হন্থহল্লু; অদোম্না হৌজিক হেন্না নকশিল্লকপা য়ারোই, ইনাও। ও, অদুবু অসামগী ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অসি তশেংনা ৱাখল লৈবা মীওইশিংনি। অদোমগী নুংশিবা অমসুং অদোমগী য়াইফ-পাউজেলশিং অসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না চাউবা পাঙ্গল পীরি। ঐহাক্না অদোমদা ইচম চম্না হায়জরি...
মরুপশিং,
ঐহাক্না হেমন্তজীগী সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঙসি, নখোয়না চাগী বাগানদা চহি ২০০ রোম থবক তৌদুনা লাক্লবা মশিং য়াম্লবা চারোন-শুরোনগী লান্থেংবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। য়েংউ! ঐহাক্কী ৱাহৈশিং অদুগী পাউখুম ওইনা নোং ফাওবা খোঙবা হৌরে। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি বি.জে.পি সরকারনা মমাংগী সরকারশিংনা মশানা থোকপা তৌজনি হায়না হুন্দোকপীরম্বা মীওইশিং অদুগীদমক অৱাবদা পুক্নিং চংখ্রে।
মরুপশিং,
মসি লমগী মতাংদা আইনগী ওইবা হকশিং খক্তগী ৱাফম নত্তে। মসিনা হায়রিবা ইমুং মিলিয়ন কয়া অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা হৌদোক্লিবা তোঙান তোঙানবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং অসি অথুবা মতমদা শিজিন্নবা ঙমহনগনি। পর্মিনেন্ত হাউজিংগী স্কিম ওইগেরা, নৎত্রগা ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং অমসুং গ্যাসকা মরী লৈনবা ইনিসিয়েতিব ওইগেরা, ইমুংশিং অসিনা স্কিমশিং অসিগী মপুং ফানা কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরা অসিদা, বি.জে.পি. সরকারনা চাগী বাগানশিংদা স্কুল কয়া হাংদোকখি অমসুং অঙাংশিংদা স্কোলারশিপ পীখি। সরকারগী থবক ফংনবগী লম্বীশিংসু হাংদোক্লে। অসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিগী খুত্থাংদা, চাগী বাগানশিংগী নহারোলশিংগীদমক সনাগী তুংলমচৎ অমগী থোঙ হাংলি।
মরুপশিং,
এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, অমসুং হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিং অসি বি.জে.পি.গী "দবল-ইঞ্জিন" লৈঙাক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমশিংনি। অখন্ননা অসামনা কংগ্রেস পার্তীনা এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়র সেক্তরদা মাংজিল থারিবা অদুগী ফল অদু মতম শাংনা মায়োক্নদুনা লাক্লি। ঙসিদি, অসাম অসি এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়র অনিমক্কী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লি। বরাক ফম্পাকনা চাউখৎ-থৌরাং অসিদগী কান্নবা কয়া ফংলে। তশেংনা হায়রবদা, লমদম অসিদা এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়রগা মরী লৈনবা মরুওইবা ইন্সতিত্যুসন কয়া অমা হৌজিক লিংখৎলে।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা অসামগী নহারোলশিংবু হিংসা অমসুং তেরোরিজমগী মরাল লৈহন্দনা থমখি। কংগ্রেসনা অসামবু 'দিভাইদ এন্দ রুল' পোলিসীগী লেবোরেতরী অমা ওইহনখি। ঙসিদি, অসামগী নহারোলশিংনা ঙমখৈ লৈতবা খুদোংচাবা কয়া অমা ফংলি। ঙসিদি, আসাম অসি ভারতকী সেমিকন্দক্তর সেক্তরগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরক্লি। মথংগী জেনরেসনগী তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা ইকোসিস্তেম অমসুং তেলেন্ত পুল অমা মফম অসিদা শেমগৎলি। মফম অসিদা আই.আই.তি.শিং অমসুং আই.আই.এম.শিংগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎলি। মেদিকেল কোলেজশিং, এম্স অমসুং কেন্সর হোস্পিতালশিংগী মপাঙ্গল কনবা নেৎৱার্ক অমা শেমগৎলি। শান্তি অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা মতম অসি মশীং থীঙমদ্রবা কত্থোকপশিং অমসুং চোকথবা লৈতনা হোৎনবশিংগী মতেংনা ফংলে। হৌজিক, অসামবু মাগী অমম্বা মতম অদুদা অমুক হন্না পুরক্নবা হোৎনবা খুদিংমক্তা মতিক চাবা পাউখুম পীবা তাই।
মরুপশিং,
ঙসি, সিলচরদগী ৱা ঙাংলদুনা, ঐহাক্না অসামগী মীয়ামদা চেকশিনৱাগী ৱাফম অমা থমজগে। অসামদগী কংগ্রেস পার্তীবু অদোম্না থাদোকখ্রে। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক্না কংগ্রেসতা পরা অমা তম্বীরি। মীখল অমগী মতুংদা মীখল অমদা কংগ্রেসনা মাইথিবা নংলি। হৌজিক, তুংলমচৎতা, কংগ্রেসনা মীখলদা মাইথিবা নংবগী পুৱারীদা 'সেঞ্চুরি' - অমা য়ৈগদৌরিবনি। মাইথিবা ফংবা অদুগী চোকথবা লৈতবদগী, কংগ্রেসনা লৈবাক অসিগী মায়োক্তা ফ্রন্ত অমা হাংদোক্লে। কংগ্রেসকী লুচিংবশিংনা লৈবাক অসিবু ফত্তনবা হোৎনবদা মপুং ফানা কৎথোকখ্রে। অদোম্না উখিবা অদুগুম্না, ইকুই কুইদ্রিঙৈদা দিল্লীদা অচৌবা এ.আই. সম্মিৎ অমা পাংথোকখি। মালেম পুম্বনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.) গী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎলিবা মতম অসিদা, দিল্লীনা মালেমগী অনৌবা আশা অমা পোকহনখিবা মীফম অমা মায় পাক্না পাংথোকখি। মালেমগী লুচিংবশিং, মালেমগী তেক্নোলোজী কম্পেনীশিং, অমসুং মকোক থোংবা তেক্নোলোজী পাইওনিয়রশিং পুম্নমক দিল্লীদা পুনখি। অদুম ওইনমক, মীফম অসিবু দিসক্রেদিৎ তৌনবা হোৎনবদা, কংগ্রেসনা অঙকপা অমসুং অপনবা পীবগী প্রোতেস্ত অমা পাংথোকখি - থৌওং অসিদা মখোয় মশাগী ফি লৌথোকপগা পাংখক ওইখি। হৌজিক কংগ্রেসনা তৌনীংঙাই অমত্তা লৈতবগুম তৌরি অদুবু মখোয় মশামক্না অশাওবদগী মশাগী ফিজোল শেগাইজরি। কংগ্রেসনা তৌখিবা অসিগুম্লবা অশোনবা অমসুং ইকাইবা পোক্নীংঙাই ওইবা থৌওং অসিবু লৈবাক পুম্বনা য়ানীংদবা ফোংদোক্লি। অদুম ওইনমক, দিল্লীদা লৈরিবা কংগ্রেসকী 'রোয়ল ফেমিলী'না থৌদোক অসিবু মায় পাকপা অমনি হায়না লৌনবা হোৎনরি, লৈবাক অসিবু মীংচৎ থীহন্নবা হোৎনবা মীওইশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লি। কংগ্রেসকুম্বা লৈবাক অসিগী মায়োক্তা লৈবা পার্তী অমনা রাজ্য অমত্তগীদমক অফবা করিসু তৌবা ঙম্লোই; মসিনা অসামগী নহাশিংগী য়াইফনবা থবক তৌরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈতে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম শীনবা থুংনা অমসুং তশেংনা ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবদা লানগী ফিভম লৈরি। ময়াম পুম্নমক্না লানগী অকিবা কয়া অসি নীংথিনা খঙই, নুমিৎ খুদিংগী অদোম্না মখোয়শিং অসি থেংনরি। ঐখোয়গী সরকারনা লানফম অসিদগী ওইরক্লিবা ফীভম অসি কোকহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংনা অৱাবা কয়া অমত্তা মায়োক্নদনবা হোৎনরি। ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাক অসিগী প্রজাশিংদা লান অসিগী শাফু অদু হন্থহনবা হায়বসিনি। অসিগুম্বা য়াম্না মরুওইবা তাঙ্কক অসিদা, কংগ্রেসনা থৌদাং লৌবা ঙম্বা পোলিতিকেল পার্তী অমগী থৌদাং অসি পাংথোক্কনি হায়না পানরম্মি; অদুম ওইনমক, নেস্নেল ইন্তরেস্তকী মতাংদা মরুওইবা থবক অসিদা কংগ্রেসনা অমুক হন্না মায়থীবা পীখি। কংগ্রেসনা লৈবাক অসিগী মনুংদা পেনিক পোকহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিবু অৱাবা অমদা পুশিলহন্নবা হোৎনরি মসি পুম্নমক অসি মখোয়না মোদীবু লোইবা নাইদনা চৈবা য়ানবনি।
মরুপশিং,
মশাগীদমক অমসুং অখন্ননা অসামগী কংগ্রেসকীদমক কংগ্রেস পার্তীনা লৈবাক অসিগীদমক্তা করিগুম্বা ভিজন অমত্তা লৈতে। মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়না অরানবা পাউ শন্দোকপা অমসুং অরানবা ৱারোল পুথোকপদা থৱায় য়াওনা ইন্দস্ত্রী অমা শেম্বা ওইনা মখোয়না অরানবা পাউ শন্দোকপা, অরানবা ৱারোল অমসুং অরানবা ৱারোলবু মখোয়গী মরুওইবা খুৎলায় ওইহনখি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মায়োক্তা লাক্লিবা খুদোংচাদবশিং অসি য়েংবিয়ু: কংগ্রেস পার্তী অসি ভারতকী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অসি য়েংবা ঙমদবা গ্লোবেল ফোর্সশিংগী খুৎনা শানবা পপ্পেৎ অমা ওইরক্লি। মরম অদুনা, অসামগী নাগরিক খুদিংমক অমসুং নহারোল খুদিংমক্না কংগ্রেস পার্তীদগী চেকশিন্না লৈগদবনি।
মরুপশিং,
অসাম ওইগেরা নত্রগা বরাক তম্পাক ওইগেরা, লমদম অসিনা চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি। বরাক তম্পাক অসি মাগী লোল, মাগী লিতরেচর, অমসুং মাগী কলচরগীদমক্তা মমিং চৎলি। বরাক তম্পাক অসি চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা হব অমা ওইনা শকখঙলগদবা নুমিৎ অদু লাক্কদবা কুইদ্রে।
মরুপশিং,
ঐঙোন্দা মঙ্গোল পীনবা নখোয়না মশিং য়াম্না মফম অসিদা লাক্লি। রাজনিতীগী তুংলমচৎকী লম্বী য়াৎলিবশিং – তোঙান তোঙানবা ওইথোকপা য়াবশিং লেপ্পা লৈতবা থীরিবশিং – মখোয় অসিনা বরাক তম্পাক্তা ঙসি উবা ফংলিবা শক্তম, বোরো ফুরুপ অমসুং চা বাগানগী কাংলুপশিং য়াওনা ঙরাং উখিবা শক্তমশিং অসিনা মসিগী মীখল অসিগী ফলশিং করি ওইগনি হায়বা ময়েক শেংনা তাক্লি। অমসুং নখোয়না মশিং য়াম্না মফম অসিদা লাকপীদুনা ঐঙোন্দা থৌজালশিং পীরিবা অসিগীদমক ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু অমুক হন্না থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি চানবীদুনা ঐগা লোয়ননা হায়বীয়ু—
ভারত ইমানা য়াইফরে!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the launch of various development works in Silchar, Assam
14 MAR 2026 2:06PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Beloved citizens of Barak Valley, I offer my respectful greetings to each and every one of you.
The popular Chief Minister of the state, Himanta Biswa Sarma ji, my colleague in the Union Cabinet Sarbananda Sonowal ji, ministers of the state government present here, public representatives, and my dear brothers and sisters.
It is always a very special experience to come among the families of Barak Valley, filled with culture, courage, and vibrancy. Silchar is called the gateway to Barak Valley. This is the place where history, language, culture, and enterprise have together created a unique identity. Bengali is spoken here, the resonance of Assamese is heard, and other tribal traditions also flourish. By turning this diversity into strength, you all are developing this entire region with brotherhood and harmony. This is the great potential of Barak Valley.
Friends,
The fertile plains of the Barak River, the tea gardens here, the farmers, the trade routes, and the education centers have always been encouraged. This region connects not only Assam but also the entire North East and West Bengal. To further strengthen the importance of Barak Valley in the 21st century, I have come among you today, seeking your blessings. A short while ago, projects worth thousands of crores related to the connectivity of Barak Valley and the North East were inaugurated and foundation stones laid. Be it roads, railways, or agricultural colleges, all these projects are making Barak Valley a major logistics and trade hub of the North East. This will create countless opportunities for employment and self-employment for the youth here. I extend my heartfelt congratulations to all of you for these development projects.
Friends,
For many decades after independence, Congress governments kept the North East distant from Delhi and from their hearts. Congress virtually forgot the North East. But the BJP’s double-engine government has connected the North East in such a way that today it is being talked about everywhere. Today, the North East is the center of India’s Act East Policy, becoming a bridge that connects India with Southeast Asia.
But friends,
Just as Congress left the North East to its fate, in the same way, Congress played a major role in leaving Barak Valley in distress. When the country became independent, Congress allowed boundaries to be drawn that cut off Barak Valley’s access to the sea. The Barak Valley, once known as a trade route and an industrial center, was stripped of its strength. Even after independence, Congress governments ruled for decades, but nothing significant was done for the development of Barak Valley.
Friends,
The BJP’s double-engine government is changing this situation. We are continuously working to make Barak Valley once again a major hub of trade and commerce. Today, a very big and extremely important step has been taken in this direction. Today, the land worship ceremony of the Shillong–Silchar High-Speed Corridor worth about 24 thousand crore rupees has been performed. Twenty-four thousand crore rupees-how much? How much? Twenty-four thousand crore rupees. How much? How much? How much? Just ask the Congress people, give them paper and pen, and tell them to write 24 thousand crore on paper, they won’t even know how many zeros to put. Where the locks of Congress minds get stuck, that is where our work begins. This will be the first access-controlled high-speed corridor of the North East.
Friends,
This is not just a highway project, it is the end of decades of waiting for the people of the North East. Through this corridor, Silchar, Mizoram, Manipur, and Tripura will all be connected. Beyond these states lie Bangladesh and Myanmar, and then the vast market of Southeast Asia. In other words, Barak Valley is today laying the foundation for a very bright future. This will benefit the farmers of Assam and the entire North East, and it will benefit the youth here. With such excellent connectivity, industry will be strengthened in this entire region, tourism will benefit, and most importantly, every corner of India will be easily connected with you.
Friends,
You have also been troubled for a long time with traffic issues in Silchar. Now, with the Silchar flyover, this problem will also be reduced. For the young students studying at Silchar Medical College, NIT Silchar, and Assam University, this is a great facility. It will save their very precious time in commuting.
Friends,
The BJP’s double-engine government is also working extensively on Assam’s rail connectivity. Especially, railway electrification has been our major priority. Now, more than 2,500 kilometers of Assam’s rail network has been electrified. Faster trains will now run here, and this will also benefit the clean environment of Barak Valley.
Friends,
The farmers of Barak Valley and the workers in the tea gardens here have made a huge contribution to Assam’s development. The double-engine government is continuously taking steps for the welfare of farmers. Just yesterday, from Guwahati, I released the next installment of the PM Kisan Samman Nidhi. So far, farmers across the country have received lakhs of crores of rupees under PM Kisan Samman Nidhi, and alone, the farmers of Assam have received more than 20 thousand crore rupees. Just think, in 10 years, we have put 20 thousand crore rupees into the pockets of farmers here. Congress ruled for 10 years, the Prime Minister was even elected from Assam, yet not a single penny was given to farmers. Not a single penny! We have given 20 thousand crore rupees. Yesterday, thousands of farmers of Barak Valley also received this latest installment in their accounts. And when the time comes after the elections, they will continue to receive it. This money is helping small farmers in villages meet their small agricultural needs in a very big way.
Friends,
Barak Valley will now be known not only for its crops but also for education and research related to agriculture. The construction of the first Agriculture College of Barak Valley at Patharkandi begins today. This will benefit farmers, and it will also provide support, encouragement, and opportunities for the youth here to engage in agricultural startups.
Friends,
The BJP’s principle is to prioritize those who have been left behind in the race for development. Congress governments used to consider border areas as the last villages of the country. We consider border villages as the first villages of the nation. That is why the next phase of the Vibrant Village Program was launched from Cachar district itself. This ensures that many villages of Barak Valley will also see improvement.
Friends,
Here, a large number of companions work in tea gardens. The Assam government has carried out a historic task of granting land rights to thousands of families connected with tea gardens. This is a major beginning that will change the future of these families. By receiving land titles, these families have gained security and ensured a life of dignity.
Friends,
Please stay a little farther back, there is no more space, you cannot come forward now. Please keep them at some distance, they cannot come forward anymore. My brothers and sisters of Assam are very understanding. Your love, your blessings, are such a great strength, I request you kindly.
Friends,
I congratulate Hemanta ji’s government for honoring the struggles of generations who have served in tea gardens for nearly 200 years. See, even the clouds have begun to thunder at my words. I am glad that those whom earlier governments had left to their fate have now been cared for by the BJP government.
Friends,
This is not just a matter of legal rights over land. With this, these lakhs of families will also be able to connect more quickly with numerous welfare schemes of the central and state governments. Be it housing schemes, electricity, water, or gas schemes, now these families will be able to fully benefit from them.
Friends,
In recent years, the BJP government has opened many schools in tea gardens, provided scholarships to children, and created pathways for government jobs. Such efforts are opening doors to a bright future for the youth of tea gardens.
Friends,
For the BJP’s double-engine government, education, skill development, and healthcare facilities have been major priorities. Assam had long suffered from Congress’s neglect in education and healthcare. Today, Assam is emerging as a major hub of education and healthcare. Barak Valley has greatly benefited from this. Numerous major institutions related to education and healthcare have now been established here.
Friends,
Congress kept the youth of Assam trapped only in the vicious cycle of violence and terrorism. Congress made Assam a laboratory of divide-and-rule policies. Today, opportunities stretch wide open before the youth of Assam. Assam is becoming an important part of India’s semiconductor sector. An ecosystem and talent pool connected with next-generation technology is being developed here. Institutions like IIT and IIM are being established here. A strong network of medical colleges, AIIMS, and cancer hospitals is being built. This new era of peace and progress has come through many sacrifices and efforts. Now, every force that tries to push Assam back into the old times must be firmly countered.
Friends,
Today from Silchar, I also want to alert Assam. You have removed Congress from Assam. Today, every state in the country is teaching Congress a lesson. Congress is losing one election after another. In the near future, Congress is about to complete a century of defeats in its history. Filled with frustration from repeated losses, Congress has opened a front against the nation itself. Congress leaders are busy tarnishing the country’s image. You saw, such a big AI Summit was held in Delhi. Today, when the whole world is deeply interested in Artificial Intelligence, AI, Delhi successfully hosted a summit that created new hope globally. Leaders from across the world, major technology companies, and top technology leaders came to Delhi. To defame this summit, Congress staged a torn-clothes protest. Now Congress has nothing left except tearing its own clothes. The entire country criticized this crude and disgraceful protest. But the royal family of Congress in Delhi is treating this scandal as a medal, applauding those who tarnish the nation. Such a Congress, which stands against the country, can never do good for any state, nor can it ever think of the welfare of Assam’s youth.
Friends,
Nowadays, all around the world, and even in our neighborhood, there are conditions of war. You are well aware of the horrors of war, you see them daily. The situations created by war-our government is making every possible effort to ensure that our citizens face the least possible trouble. Our effort is to minimize the impact of war on our people. At this time, it was expected that Congress would play the role of a responsible political party, but once again Congress failed in this important task of national interest. Congress is trying its best to create panic in the country, to trap the nation in difficulties, and then to heap abuses on Modi.
Friends,
Congress has no vision for Assam, nor for the country. Therefore, they have turned rumors, lies, and deceit into their weapon, as if they have opened an industry of fake reels. The forces in the world that cannot digest India’s rapid development, the foreign powers that are unhappy with the country’s progress-Congress, unfortunately, is becoming their puppet. That is why every citizen of Assam, every youth, must remain cautious of Congress.
Friends,
Assam, Barak Valley, both are now advancing on the path of development. Barak Valley is known for its language, its literature, and its culture. The day is not far when Barak Valley will be recognized as a new center of development.
Friends,
You have come in such large numbers to bless us. Those who mark the lines of political destiny, those who search for possibilities, today the sight of Barak Valley, tomorrow the sight of the Bodo community, the sight of the tea garden workers’ groups-all clearly show what the result of this election will be. And you have come in such large numbers to give your blessings, I express my heartfelt gratitude to you and once again congratulate you all on the development projects. Say with me-
Bharat Mata !
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!