প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী গুৱাহাতিদা লুপা করোর ১৯,৪৮০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে; লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিংদা লুপা করোর ১৮,০০০ হেনবগী পি.এম কিষান সম্মান নিধি থাদোকখ্রে
গুৱহাতিদগী মরুওইবা য়াইফ-থৌরাং অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী থবকশিং হৌদোক্লে, মসিনা অসামগী চাউখৎপা হেনগৎহনগনি অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়ামদা কান্নবা পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
পি.এম কিষান সম্মান নিধি য়োজনা লৈবাক অসিগী লায়রবা লৌমীশিংদা খুন্নাইগী ঙাক্লৌ অমা পীনবা পাম্বৈ অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
এম.এস.পি, শেন্দোয় য়ামদবা লোনশিং, ক্রোপ ইন্সুরেন্স, পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী স্কিমশিংনা লৌমীশিংগী অচৌবা মতেং অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী থৌদোক-ৱাথোকশিংনা লৌউ-শিংউগী থবক্ত অকায়বা পীদনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
রিন্যুএবল ইনর্জিদা লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংবদা অসামনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি; লৱার কোপিলি হায়দ্রোপৱার প্রোজেক্না অসামগা লোয়ননা অপুনবা অৱাং-নোংপোক কান্নবা পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক্কী লমদম খুদিং অমসুং কাংলুপ খুদিং চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবনি; মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঙসি, অসামগী চা বগানশিংগী শিন্মীশিংগীদমক অচৌবা থবক অমা পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি অসাম ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক, অষ্টলক্ষমীগী অনৌবা তুংলমচৎকী অনৌবা নমুনা অমা ওইরে; মফম অসি চাউখৎপনা অপুনবা অৱাং-নোংপোক্ত অনৌবা ইনোৎ অমা পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
13 MAR 2026 7:45PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী গুৱাহাতিদা লুপা করোর ১৯,৪৮০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা গুৱাহাতিদা মীয়ামদা ৱা ঙাংখি অমসুং সহর অসিগী মীয়ামদা মহাক্না য়াইজ-পাউজেল পীখি। মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংবদগী শরুক য়াখিবা লৌমীশিং অমসুং চাগী বগানশিংদা থবক তৌরিবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং তরাম্না ওকখি। নাবরাত্রি মমাঙদা মা কমাখ্যাগী শেংলবা লমদমদা লাকপদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী তৌবীমল খঙবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “নাবরাত্রি মমাংদা মা কমাখ্যাগী শেংলবা লমদমদা অদোমগী দর্শন তৌনবা ঐ থৌজাল ফংলে”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মা কমাখ্যাগী থৌজালগা লোয়ননা, লুপা করোর ১৯,৫০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং শঙ্গারে। ইনর্জিগী লমদা অসাম মশাগী ওক্নবা পুথোক পুথোকপদগী হৌরগা অসামদা লাকপা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিন্দা খুদোংচানবা পান্দম থম্বা প্রোজেক কয়া অসামদা পায়খৎলে। ঙসিগী নুমিৎ অসি লৈবাক অসিগী লৌমীশিং অমসুং অসামগী চা বগানশিংগী শিন্মীশিংগী মরুওইবা নুমিৎ অমসুনি। লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিংগী একাউন্ত করোর কয়াদা পি.এম সম্মান নিধি য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ১৮,০০০ হেন্না হকথেংননা ফংহনখ্রে। অসামগী চা থাবগী থবক তৌরিবা ইমুং কয়াদা পত্তাশিং য়েন্থোকখ্রে। অসামগী মীয়াম, মফম অসিগী ইমুংশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিংদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিং মা কমাখ্যাগী শেংলবা লমদম অসিদগী থৌরম অসিগা শম্নরে। লৌমী করোর কয়া মখোয়গী একাউন্তশিংদা পি.এম কিষান নিধিগী দিপোজিৎকী মেসেজশিং ফংখ্রে। য়োজনা অসি তশেংনা অখন্নবনি। খুদোংচাবা ফংলিবা লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী মরক্ত অয়াম্বনা ২০১৪ গী মমাঙদা মোবাইল ফোন নত্ত্রগা বেঙ্ক একাউন্ত লৈরমদে। হৌজিক ফাওবদা অসিগুম্বা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৪.২৫ হাপচিনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অসাম খক্তদা লৌমী লাখ ১৯ রোম লুপা করোর ৮,০০০ রোম ফংখ্রে। মসি মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবনা লাম্বা তৌবা ঙম্লোই, ক্লিক অমদা, লৌমীশিংদা হকথেংননা শেন ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি, পি.এম কিষান সম্মান নিধি য়োজনা লৈবাক অসিগী লায়রবা লৌমীশিংদা খুন্নাইগী ঙাক্লৌ অমা পীনবা পাম্বৈ অমা ওইরে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিদা, লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপদগী হেন্না মরুওইবা অমতা লৈতে। হৌখিবা চহি ১০ দা, লৌমীশিংনা এম.এস.পিদা লুপা করোর লাখ ২০ হেন্না ফংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১১ দা, হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা লৈবাক্কী লৌমীশিংগী অকোয়বদা অফবা চুঙ্গোই অমা ঙাক্লে। মসি এম.এস.পি, শেন্দোয় য়ামদবা লোনশিং, ক্রোপ ইন্সুরেন্স, পি.এম কিষান সম্মান নিধি ওইবা য়াই, হায়রিবা স্কিমশিংনা লৌমীশিংগী অচৌবা মতেং অমা ওইরে। মালেমগী থৌদোক-ৱাথোকশিংনা লৌউ-শিংউগী থবক্ত অকায়বা পীদনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। কোবিদ লাইচৎ অমসুং মতুং তারকপা লালশিংনা মরম ওইদুনা, মালেমগী কৈথেলদা হারগী মমল কয়ারক হেনগৎলকখি অমসুং মপানগী কৈথেলশিংদগী হার লৈবা য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওইখি। অৱাবা অসিদগী লৌমীশিং ঙাকথোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। মালেমগী কৈথেলদা লুপা ৩,০০০ পীবা য়ুরিয়া বেগ অমা সরকারনা ভারতকী লৌমীশিংদা লুপা ৩০০ দা ফংহল্লে। মালেমগী ওইনা হারগী মমল হেনগৎলকপগী পোৎলুম লৌমীশিংদা পুহন্দনবা সরকারনা মসিগী পুক্কৈদগী লুপা করোর লাখ ১২ হেন্না চাদিং তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০ দা, অত্মনির্ভর ওইনবা মাইকৈদা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা অচৌবা থবক অমা পায়খৎলে। মপানগী চৈথেংশিংদগী লৌউ-শিংউ ঙাকথোক্নবা হায়রিবা অত্মনির্ভর অদু য়োকখৎলে। নিংতম্লবা ভারত্ত, মালেমগী অতোপ্পা মফমশিংদা লানশিং থোকপা নত্ত্রগা সপ্লাই চেনশিংদা অপনবা পীরকপদগী ভারতকী লৌমীশিংদা অৱাবা পীগনি, করিগুম্বা মতমদা হার মমল ৱাংখৎকনি, করিগুম্বদা দিজল অমসুং ইনর্জিগী মমল ৱাংখৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারগী পান্দমদি লৌমীশিং অনৌবা তেক্নোলোজিগা শম্নহনবা, লৌমীশিংদা ঈশিং ফংনবা অনৌবা পাম্বৈশিং ফংহনবা অমসুং মহৈ-মরোংশিংগী কান্নবা ফংহনবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, সরকারনা পর দ্রোপ মোর ক্রোপ’ থৌশিল চৎনরে অমসুং দ্রিপ অমসুং স্প্রিংলার সিষ্টেমশিংগুম্বা মাইক্রো-ইরিগেসন তেক্নোলোজিশিং লৌমীশিংদা ফংহল্লে। মসিনা ঈশিং ফংহনবা হেনগৎহল্লে অমসুং লৌউ-শিংউদা শেন চঙবা হন্থরে। লৌমীশিংদা দিজলদা চাদিং তৌবা হন্থহন্নবা সরকারনা হৌজিক লৌবুকশিংদা সোলার পম্পশিং লৈহন্নবা থবক পায়খৎলি। পান্দম অসিগীদমক সরকারনা হৌদোকখিবা কুসুম য়োজনা য়াম্না কুপ্না দিজাইন তৌখিবনি। ঙসিদি লৌমী কয়া সোলার পম্পশিংনা ঈশিং ফংহনবা খক নত্তনা মৈসু পুথোক্লে অমসুং মসিদগী শেন তাল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৌমীশিংনা হারশিং অমসুং তিলহাৎহিদাকশিংগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা সরকারনা মখা তানা থবকশিং পায়খৎলি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা হারগী ফেক্তরিশিং অমুক হিঙ্গৎহল্লে অমসুং লৌমীশিং নেনো য়ুরিয়া শীজিন্ননবা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিগী লৌমীশিং মসিগী কান্নবশিং ফংলে। লৌমীশিং মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎনবা সরকার অসিনা হৌজিক লৌমীশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি। লৌমীশিংনা পাক-শন্না মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎলপা মতমদা, লৈবাক-লৈহাও ফনা লৈগনি অমসুং ঐখোয়গী লৌমীশিংনা মালেমগী অৱাবশিংদগী ঙাকথোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা লৌমীশিংগী অমসুং লৈবাক অসি অত্মনির্ভর ওইনবা চোকথবা লৈতনা থবক পায়খৎলি। ভারতকী রিফাইনরিশিং চাউখৎনবা অমসুং রিফাইন তৌবগী থবক হেনগৎহন্নবা হৌজিক পাল্লিবা সরকার আসিনা থবক পায়খৎলে। ঙসিদি, ভারত মশাগী দরকার ওইবা ইনর্জিগী চেকশিন থৌরাং লৌখৎপা খক নত্তনা, মালেমগী দরকার ওইবা ইনর্জি ফংহনবা লৈবাক অমা ওইরে। হৌখিবা চহিশিংদা অসামদা লৈরিবা রিফানরিশিংসু পাকথোক-চাউথোকহল্লে। অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংবদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা গ্যাস পাইপলাইন ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা শেন থাদরে। নুমালিগর-সিলিগুরি পাইপলাইন ফগৎহনবগী থবক লোইশিনখ্রে অমসুং অসামগী গোলাঘাত্ত মালেমগী অহানবা সেকেন্দ-জেনেরেসন বাইও-ইথানোল প্লান্ত লিংখৎলে। প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসি শীনবা থুংনা কান্নবা কয়া পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রেলৱেজনা মপান লৈবাক্কী পোৎলমশিংগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা অমসুং মপান্দগী থাউ পুশিল্লকপা হন্থহন্নবা হৌখিবা চহি ১০ দা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে। লৈবাক অসিগী অপুনবা রেল নেতৱার্ক মৈ ফংহল্লে অমসুং অথুবা মতমদা চাদা ১০০ মৈ ফংহনবা ঙম্লগনি। রেলৱেদা মৈ ফংহনবদগী, লৈবাক অসিনা দিজিল লিতর বিল্লিয়ন ১.৭৫ রোম কনবা ঙম্লে আমসুং অসামগী রেলৱে নেতৱার্কসু য়াংনা ইলেক্ত্রিক ফংহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রিন্যুএবল ইনর্জিদা লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংবদা অসামনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। লৱার কোপিলি হায়দ্রোপৱার প্রোজেক্না অসামগা লোয়ননা অপুনবা অৱাং-নোংপোক কান্নবা পীগনি। লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং অসিনা অসামগী নহারোলশিং থবক ফংনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং রাজ্য অসিগী নুংঙাই-য়াইফবা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক পাল্লিবা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিগী শক্তম সরকার অসিগী অফবা লৈঙাক অমসুং মীয়ামগী অৱাবা খঙবদা লৈরে। লৈবাক্কী লমদম খুদিং অমসুং কাংলুপ খুদিং চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঙসি, অসামগী চা বগানশিংগী শিন্মীশিংগীদমক অচৌবা থবক অমা পায়খৎলে। মখোয়না থবক কন্না শুবদগী মালেমদা অসামগী মিংচৎ হেনগৎহল্লে অমসুং মখোয়না থাবা চাগী নুংশিবা মনম্না মালেম শীনবা থুংনা ভারত মশক তাক্লে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা হায়রিবা শিন্মীশিং অসিদা ইকায়খুম্নবা অমসুং মতেং অনিমক পীরে। চা বগানশিংদা থবক শুরিবা ইমুংশিংগীদমক শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিং পায়খৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা চীফ মিনিষ্টর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পুৱারিগী অরানবা অসি লোইশিন্নবা হৌজিক অসাম সরকারনা থবক পায়খৎলি, হায়রিবা ইমুংশিং অসি হৌজিক মখোয় মশাগী লম লৈজরে অমসুং পাক্কাগী য়ুমশিং ফংনবা মখোয়গী লম্বী নাখৈ শেংলে। থবক অসিগী কান্নবা চা বাগানশিংদা লৈরিবা নুপীশিংনা হেন্না কান্নবা ফংগনি। চা বাগানগী শিন্মী ইমুংশিংগী অঙাংশিং লাইরিক ফজনা তম্লগনি অমসুং মখোয়গী পুন্সি চাউখৎলগনি। মসিগী দরকার ওইবা খুদোংচাবা খুদিংমক হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমিং চৎলবা নিমাতি ঘাত অমসুং বিশ্বনাথ ঘাত্ত অনৌবা ক্রুইজ তর্মিনেলশিং শাবগী থবকসু ঙসিদগী হৌরে। মসি ইচম চম্বা ইফ্রাষ্ট্রকচর অমা নত্তে, মসি অসামদা তুরিজম অমসুং শেন্মিৎলোনগী অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্নবা খোঙথাং অমনি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা তুরিজম অসি লম য়েংবা খক্তনি হায়না লৌদে, মসি থবক ফংনবা অমসুং চাউখৎনবা অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা, ব্রাহ্মপুত্র তুরেলদা ৱাতর তুরিজমগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে।
ক্রুইজ তর্মিনেলশিং শাবা হেক লোইবগা, ব্রাহ্মপুত্র তুরেলদা ক্রুইজগী থবকশিং মখা তানা ফগৎলগনি অমসুং মসিনা ভারত অমসুং মালেমগী শীনবা থুংবগী লমকোয়বা লাকপা মীওইশিং অসাম য়ৌবদা লাইহল্লগনি। ক্রুইজ তুরিজম চাউখৎলকপগা লোয়ননা, মফম অসিগী নহারোলশিং, খুৎহৈবশিংগী অনৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং ফংলগনি অমসুং হেন্দিক্রাফকী শিন্মীশিংগী অনৌবা কৈথেলশিং লৈরগনি অমসুং অপীকপা দুকান ফম্বা মীওইশিং, হি হোনবা মীওইশিং অমসুং হোতেল অমসুং ত্রান্সপোর্তকী থবক তৌবা মীওইশিংগী শেন্থোক হেনগৎলগনি। অসামদা তুরিজম অসি মখা তানা লমকোয়বা অমসুং লম য়েংবা খক নত্তে, মসি লমদম অসি চাউখৎনবা অমসুং য়াইফনবা অনৌবা ইঞ্জিন অমা ওইরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি অসাম ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক, অষ্টলক্ষমীগী অনৌবা তুংলমচৎকী অনৌবা নমুনা অমা ওইরে। অসাম চাউখৎপনা অপুনবা অৱাং-নোংপোক্ত অনৌবা ইনোৎ অমা পীগনি। বিকসিত অসাম অমগীদমক ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি, মতম অদুদা লৈবাক অসিদা অসাম মোদেল ষ্টেৎ অমা ওইরক্কনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stones for development projects worth ₹19,480 crore in Guwahati, Assam; releases PM Kisan Samman Nidhi of over ₹18,000 crore to crores of farmers across the nation
A range of important welfare and infrastructure initiatives are being launched from Guwahati, which will boost Assam’s growth and benefit people across the state: PM
PM Kisan Samman Nidhi Yojana has become a means of social security for the small farmers of the country: PM
The schemes for MSP, affordable loans, crop insurance, PM Kisan Samman Nidhi have become a major support for farmers: PM
We have ensured that crises at the international level do not affect agriculture and farming: PM
Assam is playing a major role in achieving the country’s commitments related to renewable energy ; The Lower Kopili Hydropower Project will benefit the entire Northeast along with Assam: PM
The development of every region and every section of the country is our priority ; With this spirit, today, a major initiative has been taken for the workers in Assam’s tea gardens: PM
Assam is today becoming a model for the new future of our Northeast , Ashtalakshmi; The progress here is giving new momentum to the entire Northeast: PM
13 MAR 2026 7:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid foundation stones for development projects worth around ₹19,480 crore in Guwahati, Assam today. The Prime Minister addressed a grand gathering in Guwahati, extending his heartfelt greetings to the people of the city. He also greeted the farmers joining from across the country, as well as the brothers and sisters working in tea gardens. The Prime Minister expressed his gratitude for the privilege of being on the sacred land of Maa Kamakhya on the eve of Navratri. "I have been blessed with the fortune of having your darshan on this pious land of Maa Kamakhya, just before Navratri begins," said Shri Modi.
The Prime Minister stated that with the blessings of Maa Kamakhya, the foundation stones and inaugurations of development projects worth ₹19,500 crore were carried out shortly. PM Modi noted that Assam has received a vast array of projects , ranging from those aimed at making Assam self-reliant in the energy sector to works enhancing the convenience of people travelling to Assam. The Prime Minister emphasized that this is also a momentous day for the farmers of the country and for the workers of Assam's tea gardens. Shri Modi informed the gathering that more than ₹18,000 crore under the PM Kisan Samman Nidhi scheme was transferred directly into the accounts of crores of Annadatas across the nation. The Prime Minister further highlighted that land pattas have been distributed to numerous families associated with Assam's tea plantations. "I extend my heartfelt congratulations to the people of Assam, to all families here, and to farmers across the country," said Shri Modi.
The Prime Minister noted that farmers from across the country are connected to this programme from the sacred land of Maa Kamakhya. PM Modi stated that crores of farmers have already received messages confirming the deposit of PM Kisan Nidhi in their accounts. The Prime Minister described the scheme as truly extraordinary. Shri Modi recalled that these are the very farmer brothers and sisters, the majority of whom had neither a mobile phone nor a bank account before 2014. The Prime Minister informed the gathering that so far, more than ₹4.25 lakh crore has been deposited into the accounts of crores of such farmers. PM Modi specifically pointed out that approximately 19 lakh farmers in Assam alone have received nearly ₹8,000 crore till date. "This is something even the developed nations of the world cannot match , with one click, money reaches crores of farmers directly," emphasized Shri Modi.
"Today, the Samman Nidhi scheme has become a medium of social security for the small farmers of the nation," remarked Shri Modi. The Prime Minister asserted that for the current government, nothing is more important than the welfare of farmers. He remarked that in the last 10 years, farmers have received more than Rs. 20 lakh crore in MSP.
The Prime Minister stated that over the past 11 years, the current government has woven a strong protective shield around the country's farmers. PM Modi highlighted that whether it is MSP, affordable loans, crop insurance, or PM Kisan Samman Nidhi, these schemes have become a massive support system for farmers. The Prime Minister further noted that the government has been careful to ensure that the impact of international crises does not affect farming and agriculture. Shri Modi recalled that due to the COVID pandemic and subsequent wars, fertilizer prices in the international market had multiplied several times, and procuring fertilizers from foreign markets had become extremely difficult. The Prime Minister emphasized that the Central Government made every effort to shield farmers from this crisis. He pointed out that a bag of urea that costs ₹3,000 in the international market has been provided to Indian farmers at just ₹300 by the government. "The government has spent more than ₹12 lakh crore from its own treasury to ensure that the burden of global fertilizer price hikes does not fall on our farmers," emphasized Shri Modi.
The Prime Minister highlighted that in the past decade, the current government has undertaken a monumental initiative towards self-reliance. PM Modi stated that self-reliance has been promoted to protect agriculture from external crises. The Prime Minister observed that in independent India, it has been seen repeatedly that wars in other parts of the world or disruptions in supply chains would cause hardship to Indian farmers, sometimes fertilizers would become expensive, sometimes the prices of diesel and energy would soar.
The Prime Minister stated that the government's vision is to connect farming with new technology, link farmers with new methods of irrigation, and ensure that crops also benefit. PM Modi noted that with this intent, the government adopted the policy of 'Per Drop More Crop' and brought micro-irrigation technologies such as drip and sprinkler systems to farmers. The Prime Minister highlighted that this has improved irrigation and also reduced costs. Shri Modi informed that the government is now working to connect farms with solar pumps to minimize farmers' expenditure on diesel. The Prime Minister mentioned that the Kusum Yojana launched by the Centre is designed precisely for this purpose. "Many farmers today are not only irrigating through solar pumps but are also generating electricity and earning money from it," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that the government is making continuous efforts to reduce farmers' dependence on fertilizers and pesticides. The Prime Minister noted that the current government revived fertilizer factories and several initiatives have been undertaken to connect farmers with Nano Urea, and today the country's farmers are reaping its benefits. Shri Modi further stated that the current government is now encouraging farmers to adopt natural farming. "When farmers adopt natural farming on a massive scale, the soil will remain safe and our Annadatas will be protected from global crises as well," emphasized Shri Modi.
The Prime Minister stated that the current government is working tirelessly for farmers and making the country self-reliant. Shri Modi highlighted that the current government has worked for the development of India's refineries and the expansion of refining capacity. PM Modi stated that today, India is a country that can take care not only of its own energy needs but also of the energy requirements of the world. The Prime Minister noted that the refineries in Assam have also been expanded over the past years. Shri Modi pointed out that unprecedented investment is being made in gas pipeline infrastructure across Assam and the entire North East. The Prime Minister informed that the upgradation of the Numaligarh-Siliguri pipeline has been completed, and the world's first second-generation bio-ethanol plant has been established at Golaghat in Assam. "All these projects will bring enormous benefits to this entire region," emphasized Shri Modi.
The Prime Minister stated that significant work has been done over the past decade to reduce the railways' dependence on foreign resources and to minimize the import of oil. PM Modi noted that today, nearly the entire rail network of the country is connected through electric routes, and the target of 100 percent electrification will be achieved soon. "Due to railway electrification, the country is saving nearly 1.75 billion litres of diesel, and Assam's railway network is also being rapidly electrified," remarked Shri Modi.
The Prime Minister stated that Assam is playing a significant role in fulfilling the nation's renewable energy commitments. PM Modi noted that the Lower Kopili Hydro Power Project will benefit not just Assam but the entire North East. "These projects worth thousands of crores are creating new avenues of employment for Assam's youth and are boosting the state's prosperity," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that the identity of the current double engine government lies in its sensitivity and good governance. PM Modi emphasized that the development of every region and every section of society is the government's priority. The Prime Minister noted that with this very spirit, a major initiative has been taken today for the workers in Assam's tea gardens. Shri Modi acknowledged that it is their hard work that has strengthened Assam's global identity and that the fragrance of the tea grown by them has become India's identity worldwide. The Prime Minister stated that today, the current government is giving these workers both respect and assistance. The Prime Minister congratulated Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma and his entire team for doing commendable work for the families associated with tea gardens. PM Modi noted that the Assam government is now working to end this historic injustice, these families are now receiving their own land, and the path has been cleared for them to receive pucca houses. The Prime Minister observed that women living in tea gardens will especially benefit greatly from this initiative. PM Modi expressed his wish that the children of tea garden worker families should also study well and progress in life, adding that the current government has created all the necessary facilities for this.
The Prime Minister announced that the work of building modern cruise terminals at the famous Nimati Ghat and Bishwanath Ghat has also commenced from today. PM Modi emphasized that this is not merely an infrastructure project , it is a step that will give a new direction to tourism and the local economy in Assam. The Prime Minister stated that the current government has not limited tourism to just sightseeing but has viewed it as a major opportunity for employment and development. PM Modi noted that with this very vision, the possibilities of water tourism on the Brahmaputra River are being expanded. The Prime Minister highlighted that once the cruise terminals are built, cruise operations on the Brahmaputra will advance further, and it will become even easier for tourists from India and around the world to reach Assam. Shri Modi stated that as cruise tourism grows, new employment opportunities will be created for local youth, artisans and handicraft workers will find new markets, and the income of small shopkeepers, boatmen, and people associated with hotels and transport will also increase. "Tourism in Assam is no longer limited to just travel and sightseeing ,it is becoming a new engine of local development and public prosperity," asserted PM Modi.
The Prime Minister stated that Assam is today emerging as a model for the new future of India's North East , the Ashtalakshmi. PM Modi noted that the progress of Assam is giving new momentum to the entire North East. Urging every youth and every family, Shri Modi asserted, "We must work together for a Viksit Assam so that Assam emerges as a model state in the nation.”