ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰতে বাস্তৱ জগতত প্ৰভাৱ পেলোৱা অত্যাধুনিক এআই সমাধানৰ নেতৃত্ব দিব: শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
ভাৰত এআই ইমপেক্ট সন্মিলন ২০২৬ত ‘এআই আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত গৱেষণা আলোচনা চক্ৰ’ৰ আয়োজন কৰা হয়
গ্ল’বেল এআই বিশেষজ্ঞসকলে সুৰক্ষিত আৰু পৰিৱৰ্তনশীল বুদ্ধিমত্তাৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে
এই আলোচনা চক্ৰত শক্তিশালী, বিশ্বাসযোগ্য আৰু মানৱীয় প্ৰমূল্যৰ সৈতে মিল থকা এআই ব্যৱস্থাৰ আহ্বান জনোৱা হয়
18 FEB 2026 8:04PM by PIB Guwahati
ভাৰত এআই ইমপেক্ট সন্মিলন ২০২৬ ৰ তৃতীয় দিনা ১৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬ তাৰিখে এআই আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত গৱেষণা সমাৰোহত আগশাৰীৰ গৱেষক, নীতি নিৰ্ধাৰক, প্ৰযুক্তিবিদ আৰু উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দই বিজ্ঞান, প্ৰশাসন, উদ্যোগ আৰু সমাজত এআইৰ ৰূপান্তৰণকাৰী ভূমিকাৰ ওপৰত আলোচনা কৰে। অত্যাধুনিক গৱেষণা আৰু বাস্তৱ জগতত ইয়াৰ প্ৰয়োগৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ হিচাপে গঢ়ি তোলা এই সন্মিলনত জনস্বাৰ্থ, সুৰক্ষা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি কিদৰে এআইয়ে বৈজ্ঞানিক সাফল্যক আগুৱাই নিব পাৰে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়।
বিশেষ ভাষণত শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ভাৰতৰ এআই যাত্রা আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে এআই এক্সপ'ত হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰি মই ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ আশাবাদত আপ্লুত হৈছো। এই আত্মবিশ্বাসে ভাৰত আৰু বিশ্বৰ বাবে এক নতুন অধ্যায়ৰ আৰম্ভণিৰ আশাৰে মোক ভৰাই তুলিছে। ভাৰতত, আমি অত্যাধুনিক এআইৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো, যি প্ৰকৃত বিশ্বৰ সমস্যাসমূহ সমাধান কৰিব পাৰে, উদ্যোগসমূহৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে আৰু স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দৰে জনসাধাৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিব পাৰে। এই সন্মিলন হ'ল সেই ভৱিষ্যতক দায়িত্বসহকাৰে গঢ় দিয়াৰ এক সুযোগ, আৰু মই ইয়াত উপস্থিত নেতাসকলক আহ্বান জনাইছো যে এআইক নিৰাপদ আৰু মানৱতাৰ বাবে প্ৰকৃতাৰ্থত লাভজনক কৰি তোলাৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট ধাৰণা আগবঢ়াওক।
বিজ্ঞান আৰু চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (এআই) অসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি গুগল ডিপমাইণ্ডৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া ছাৰ ডেমিছ হাছাবিছে কয় যে আমি এনে এক সন্ধিক্ষণত উপনীত হৈছো য'ত কৃত্ৰিম সাধাৰণ বুদ্ধিমত্তাৰ (AGI) উত্থান স্পষ্টভাৱে দেখা গৈছে। এআই মানৱ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰযুক্তি হ'ব, যিয়ে বিজ্ঞান, চিকিৎসা আৰু মানৱ স্বাস্থ্যক আগুৱাই নিয়াৰ অসাধাৰণ সম্ভাৱনা আছে, কিন্তু ইয়াৰ সৈতে কিছুমান প্ৰকৃত বিপদ জড়িত হৈ আছে। যিহেতু এই প্ৰযুক্তিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বকে প্ৰভাৱিত কৰিব, সেয়ে ইয়াৰ সুবিধাবোৰ ভাগ বতৰা কৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ বিপদৰ দায়িত্বশীল ব্যৱস্থাপনা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা আৰু সহযোগিতাৰ অতি প্ৰয়োজন।
শৈক্ষিক প্ৰেক্ষাপট স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত, আই আই আই টি হায়দৰাবাদৰ প্ৰাক্তন সঞ্চালক, পি. জে. নাৰায়ণনে বৈশ্বিক বৈজ্ঞানিক আলোচনাত এআইৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু সুযোগ আৰু বিপদ উভয়তে বিভিন্ন দৃষ্টিকোণ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ সন্মিলনখনৰ গাঁথনিৰ প্ৰশংসা কৰে য'ত এআইৰ ক্ষেত্ৰত উদীয়মান বিষয়সমূহৰ ওপৰত পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনৰ মূল ভাষণ, গৱেষণা আলোচনা, গ্ল’বেল চাউথৰ ওপৰত পেনেল আলোচনা আৰু অগ্ৰণী আন্তৰ্জাতিক গৱেষকৰ দ্বাৰা পোষ্টাৰ উপস্থাপনা উপস্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ ইয়াক এআই গৱেষণাৰ ভৱিষ্যতৰ সীমাবদ্ধতা আৰু ইয়াৰ সামাজিক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে বাৰ্তালাপ আৰু আলোচনা আগবঢ়োৱাৰ বাবে ডিজাইন কৰা এটা মঞ্চ বুলি অভিহিত কৰে।
মূল বক্তৃতা অধিৱেশনত, চাৰ ডেমিছ হাছবিছে ২০১০ চনত ডিপমাইণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ পিছত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (এআই) দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, লগতে সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে প্ৰকৃত কৃত্ৰিম সাধাৰণ বুদ্ধিমত্তা (এজিআই) এতিয়াও বিকাশৰ পৰ্যায়ত আছে। তেওঁ ক্ৰমাগত শিক্ষণ, দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনা আৰু কাৰ্যৰ অভিন্নতাকে ধৰি প্ৰধান প্ৰযুক্তিগত অভাৱসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু এআইয়ে বৈজ্ঞানিক আৱিষ্কাৰৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিব বুলি দৃঢ় আশাবাদ ব্যক্ত কৰে। তেওঁ "সতৰ্ক আশাবাদ"ৰ বাৰ্তাৰে নিজৰ ভাষণ সামৰি কয় যে প্ৰযুক্তিগত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিব পাৰি, কিন্তু এআইৰ সুবিধাসমূহ বহুলভাৱে ভাগ বতৰা কৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ বিপদসমূহ দায়িত্বসহকাৰে পৰিচালনা কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন হ'ব।
দ্বিতীয় মুখ্য বক্তৃতা অধিৱেশনত ছাউথাম্পটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কম্পিউটাৰ বিজ্ঞানৰ অধ্যাপক ডেম ভেণ্ডি হলে শাসন, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু কৰ্মশক্তিৰ পৰিৱৰ্তনৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে বিশ্লেষণ কৰে। গ্ল'বেল চাউথৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ এআই প্ৰণালীৰ নিৰ্মাণৰ আহ্বান জনায় যি "মানৱতাৰ বাবে নিৰ্মিত, সুৰক্ষা আন্তঃগাঁথনি, সম-প্ৰৱেশ আৰু সাৰ্বভৌম ক্ষমতাৰ ওপৰত আধাৰিত। তেওঁ কয় যে এআই ৰণকৌশলে ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰ, ভাষিক বৈচিত্ৰ্য আৰু স্থানীয় ডাটা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক প্ৰতিফলিত কৰিব লাগিব আৰু দীৰ্ঘকালীন সামাজিক লাভ সুনিশ্চিত কৰিব পৰা অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশৰ মডেলৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁৰ ভাষণত তেওঁ চৰকাৰ, গৱেষক আৰু যুৱ উদ্ভাৱকসকলক, বিশেষকৈ উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ দেশসমূহক এআইক এনে ধৰণে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায় যি স্থানীয়ভাৱে বিশ্বব্যাপী সংযুক্ত আৰু মৌলিকভাৱে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক।
মন্ট্ৰিয়েল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কম্পিউটাৰ বিজ্ঞানৰ অধ্যাপক যোশুৱা বেঞ্জিঅ’ই দ্ৰুতগতিত সক্ষম আৰু সক্ৰিয় এআই প্ৰণালীৰ সৈতে জড়িত উদ্ভৱ হোৱা বিপদৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, বিশেষকৈ বিসংগতি, বিভ্ৰান্তিকৰ আচৰণ আৰু পৰ্যাপ্ত বিপদাশংকা ৰোধ কৰাৰ দৰে বিষয়সমূহত। তেওঁ সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে এআই ক্ষমতাৰ সাম্প্ৰতিক অগ্ৰগতিয়ে বৰ্তমানৰ মূল্যায়ন আৰু সুৰক্ষা ব্যৱস্থাক অতিক্ৰম কৰিছে, যিয়ে পক্ষপাত, সুৰক্ষা উলংঘন, চাইবাৰ অপব্যৱহাৰ আৰু আত্মৰক্ষাৰ আচৰণ প্ৰদৰ্শন কৰা প্ৰণালীৰ দৰে উদ্বেগ উত্থাপন কৰিছে।
এএমআই লেবছৰ কাৰ্যকৰী অধ্যক্ষ আৰু নিউয়ৰ্ক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কম্পিউটাৰ বিজ্ঞানৰ অধ্যাপক ডাঃ ইয়ান লেকুনৰ যুক্তি হ'ল যে বৰ্তমানৰ এআই প্ৰণালী, য'ত বৃহৎ ভাষাৰ মডেল অন্তৰ্ভুক্ত আছে, ই মানৱ-স্তৰৰ বুদ্ধিমত্তাৰ পৰা বহু দূৰৈত। ভাষা আৰু বিশেষ ক্ষেত্ৰৰ কামত তেওঁৰ প্ৰভাৱশালী প্ৰদৰ্শনৰ কথা স্বীকাৰ কৰি তেওঁ তেওঁৰ মৌলিক সীমাবদ্ধতাসমূহ উল্লেখ কৰে: ভৌতিক জগতৰ প্ৰকৃত বোধগম্যতাৰ অভাৱ, স্থায়ী স্মৃতিশক্তিৰ অভাৱ, দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনাৰ দুৰ্বল ক্ষমতা আৰু পৰ্যাপ্ত সুৰক্ষা নিয়ন্ত্ৰণৰ অভাৱ।
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত গৱেষণা আলোচনা চক্ৰৰ সামৰণিত অনুষ্ঠিত হোৱা আলোচনাত এআইত ঘটি থকা দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ সৈতে জড়িত অসাধাৰণ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু গভীৰ দায়িত্ব দুয়োটা আকৰ্ষণীয় স্পষ্টতাৰে উন্মেষ ঘটিছিল। বৈজ্ঞানিক আৱিষ্কাৰ আৰু বিশ্ব শাসনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সমন্বয়, নিৰাপত্তা আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ স্থাপত্যলৈকে এই আলোচনা চক্ৰই এটা ভাগ-বতৰা কৰা আৱশ্যকতাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল: কেৱল শক্তিশালীই নহয়, বিশ্বাসযোগ্য, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু মানৱ মূল্যবোধৰ সৈতে দৃঢ়ভাৱে মিল থকা এআই ব্যৱস্থা নিৰ্মাণ কৰা।

Ministry of Electronics & IT
India to Champion Edge AI Solutions with Real-World Impact, Says Shri Ashwini Vaishnaw
India AI Impact Summit 2026 Hosts ‘Research Symposium on AI & Its Impact’
Global AI Visionaries Deliberate Future of Safe and Transformative Intelligence
Symposium Calls for AI Systems that Are Powerful, Trustworthy and Aligned with Human Values
18 FEB 2026 8:04PM by PIB Delhi
The Research Symposium on AI & Its Impact, held as part of the India AI Impact Summit 2026 on 18th February 2026 the third day of the summit, convened leading researchers, policymakers, technologists and industry leaders to explore the transformative role of Artificial Intelligence across Science, Governance, Industry and Society. Designed as a platform to bridge the gap between frontier research with real-world application, the Symposium examined how AI can drive scientific breakthroughs while remaining aligned with public interest, safety and inclusive growth.
In his Special Address, Shri Ashwini Vaishnaw, framing India’s AI journey around practical deployment and population-scale impact, stated “Interacting with thousands of young people at the ongoing AI Expo, I was struck by their optimism about the future. That confidence has made me hopeful about a new chapter for our country and for the world. In India, our focus is on AI at the edge, AI that solves real-world problems, improves enterprise productivity, and addresses population-scale challenges in healthcare, agriculture, and climate change. This symposium is an opportunity to shape that future responsibly, and I urge leaders here to offer concrete ideas on how to make AI safe and truly beneficial for humanity.”
Highlighting AI’s potential to advance science and medicine, Sir Demis Hassabis, Co-Founder & CEO, Google DeepMind, said “We are at a threshold moment where artificial general intelligence (AGI) is on the horizon. AI will be one of the most transformative technologies in human history, with extraordinary potential to advance science, medicine, and human health but it also carries real risks. Because this technology will affect the whole world, international dialogue and cooperation are essential to ensure its benefits are shared and its dangers responsibly managed.”
Setting the academic context, Prof. P.J. Narayanan, Former Director, IIIT Hyderabad, underscored the rapid rise of AI within global scientific discourse and the need to engage diverse perspectives on both opportunity and risk. He highlighted the Symposium’s carefully curated structure, including plenary keynotes, research dialogues on frontier AI questions, Global South-focused panels, and poster presentations by leading international researchers, describing it as a platform designed to “spur dialogue and discussion on the next frontiers of AI research and its societal impact.”
Together, the opening addresses set the tone for a Symposium anchored in scientific rigor, global collaboration, and responsible innovation at a pivotal moment in AI’s evolution.
In his keynote session, Sir Demis Hassabis reflected on the rapid progress of AI since founding DeepMind in 2010, while cautioning that true artificial general intelligence (AGI) remains a work in progress. He outlined key technical gaps, including continual learning, long-term planning and consistency across tasks, even as he expressed strong optimism about AI ushering in a new era of scientific discovery. He closed with a message of “cautious optimism,” emphasising that while technical challenges can be solved through innovation, international cooperation will be essential to ensuring AI’s benefits are widely shared and its risks responsibly managed.
For the second keynote session, Dame Wendy Hall, Professor of Computer Science at the University of Southampton, examined the future of artificial intelligence through the lens of governance, inclusion and workforce transformation. Speaking in the context of the Global South, she called for AI systems that are built “for humanity”, grounded in safety frameworks, equitable access and sovereign capability. Emphasising that AI strategies must reflect national priorities, linguistic diversity and local data ecosystems, she highlighted the importance of inclusive development models that ensure long-term societal benefit. Her address conveyed cautious optimism, urging governments, researchers and young innovators, particularly in emerging economies, to shape AI in ways that are locally grounded, globally connected and fundamentally inclusive.
In his keynote address, Prof. Yoshua Bengio, Professor of Computer Science, Université de Montréal focused on the emerging risks associated with increasingly capable and agentic AI systems, particularly issues of misalignment, deceptive behaviour and inadequate risk mitigation. He warned that recent advances in AI capabilities are outpacing existing evaluation and safeguard mechanisms, highlighting concerns such as sycophancy, bias, jailbreaks, cyber misuse and systems exhibiting forms of self-preserving behaviour.
Emphasising that alignment challenges often arise as unintended side effects of current training methods, Prof. Bengio called for a fundamental shift in AI design, moving away from goal-driven, human-imitative systems toward models grounded in scientific reasoning.
Lastly, in his keynote address, Dr. Yann LeCun, Executive Chairman of AMI Labs and Professor of Computer Science at New York University, challenged prevailing narratives around artificial general intelligence, arguing that current AI systems, including large language models remain far from human-level intelligence. While acknowledging their impressive performance in language and narrow-domain tasks, he underscored their fundamental limitations: a lack of true understanding of the physical world, absence of persistent memory, weak long-term planning capabilities, and insufficiently robust safety controls.
To overcome these constraints, Dr. LeCun proposed a shift toward developing “world models”, predictive systems capable of simulating how environments evolve in response to actions. Such systems, he argued, would enable AI to anticipate consequences, plan effectively, and operate within defined safety guardrails, making them more controllable and aligned with human objectives.
As the Research Symposium on AI & Its Impact concluded, the discussions reflected both the extraordinary promise and profound responsibility that accompany rapid advances in artificial intelligence. From scientific discovery and global governance to alignment, safety and next-generation architectures, the Symposium underscored a shared imperative: to shape AI systems that are not only powerful, but trustworthy, inclusive and firmly aligned with human values.