Ministry of Railways
Common Man's Train: Amrit Bharat Express, Offering Faster, Safer & Jerk free Long Distance Travel, Records Over 100% Sleeper Class Occupancy Since Inception
Indian Railways Permanently Adds 860 General Coaches this Fiscal Year So Far to Serve Needs of Common Travellers
Bio-Toilets Fitted Across All Trains Ensuring Quality Facilities at Affordable Price
70,300 Special Train Trips Operated for Festivals and Vacations Between April 2025 and January 2026
11 MAR 2026 6:57PM by PIB Delhi
As the Railway network straddles across State boundaries, trains are introduced across such boundaries as per network requirement.
To provide affordable means of transportation to the low and middle income families, Indian Railways have introduced Amrit Bharat services that are fully non-AC modern trains. The present composition of Amrit Bharat consists of 11 General Class coaches, 8 Sleeper Class coaches, 01 Pantry car and 02 Luggage cum Divyangjan coaches.
High Speed and enhanced Safety standards are the hallmarks of these trains with following enhanced features and amenities:
i. Better aesthetics of seat and berths with enhanced look & feel on the lines of Vande Bharat Sleeper.
ii. Jerk Free Semi-Automatic Couplers.
iii. Improved Crashworthiness in coaches by provision of crash tube.
iv. Provision of CCTV system in all coaches and Luggage room.
v. Improved designs of toilets.
vi. Improved design of Ladder for ease of climbing on to the berth.
vii. Improved LED Light fitting & Charging Sockets.
viii. Provision of EP assisted braking system.
ix. Aerosol based fire suppression system in toilets and electrical cubicles.
x. USB Type-A and Type-C mobile charging sockets.
xi. Emergency Talk Back system for two-way communication between Passenger and Guard/Train Manager.
xii. Non-AC pantry with enhanced heating capacity.
xiii. Fully sealed gangways with quick release mechanism for easy attachment and detachment.
As on 05.03.2026, the following 54 Amrit Bharat Express services are being operated on the Indian Railways network:
SN
Train No. and Name
1
11015/11016 Lokmanya Tilak (T) - Saharsa Amrit Bharat Express
2
13697/13698 Gaya - Delhi Amrit Bharat Express
3
15293/15294 Muzaffarpur - Charlapalli Amrit Bharat Express
4
15557/15558 Darbhanga - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
5
15561/15562 Darbhanga - Gomtinagar Amrit Bharat Express
6
15567/15568 Bapudham Motihari - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
7
22361/22362 Rajendranagar (T) - New Delhi Amrit Bharat Express
8
13433/13434 SMVT Bengaluru - Malda Town Amrit Bharat Express
9
13435/13436 Malda Town - Gomtinagar Amrit Bharat Express
10
15133/15134 Chhapra - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
11
14047/14048 Sitamarhi - Delhi Amrit Bharat Express
12
14627/14628 Saharsa - Chheharta Amrit Bharat Express
13
19623/19624 Madar - Darbhanga Amrit Bharat Express
14
16601/16602 Erode - Jogbani Amrit Bharat Express
15
19021/19022 Udhna - Brahmapur Amrit Bharat Express
16
15671/15672 Kamakhya - Rohtak Amrit Bharat Express
17
20609/20610 New Jalpaiguri - Tiruchchirappalli Amrit Bharat Express
18
16597/16598 SMVT Bengaluru - Alipurduar Amrit Bharat Express
19
11031/11032 Panvel - Alipurduar Amrit Bharat Express
20
16107/16108 Tambaram - Santragachi Amrit Bharat Express
21
13065/13066 Howrah - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
22
22587/22588 Sealdah - Banaras Amrit Bharat Express
23
20603/20604 New Jalpaiguri - Nagercoil Amrit Bharat Express
24
15949/15950 Dibrugarh - Gomti Nagar Amrit Bharat Express
25
16121/16122 Tambaram - Thiruvananthapuram Central Amrit Bharat Express
26
16329/16330 Nagercoil - Mangaluru Amrit Bharat Express
27
17041/17042 Charlapalli - Thiruvananthapuram North Amrit Bharat Express
The following Amrit Bharat trains are catering to the stations located in the State of Uttar Pradesh:
SN
Train No. and Name
1
15557/15558 Darbhanga-Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
2
11015/11016 Lokmanya Tilak (T)-Saharsa Jn Amrit Bharat Express
3
15561/15562 Darbhanga-Gomati Nagar Amrit Bharat Express
4
15567/15568 Bapudham Motihari-Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
5
22361/22362 Rajendra Nagar (T)-New Delhi Amrit Bharat Express
6
13435/13436 Malda Town-Gomati Nagar Amrit Bharat Express
7
14047/14048 Sitamarhi-Delhi Amrit Bharat Express
8
13697/13698 Gaya-Delhi Amrit Bharat Express
9
14627/14628 Saharsa-Chheharta Amrit Bharat Express
10
16601/16602 Erode-Jogbani Amrit Bharat Express
11
15293/15294 Muzaffarpur-Charlapalli Amrit Bharat Express
12
15133/15134 Chhapra-Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
13
19623/19624 Madar-Darbhanga Amrit Bharat Express
14
11031/11032 Panvel-Alipurduar Amrit Bharat Express
15
15671/15672 Kamakhya-Rohtak Amrit Bharat Express
16
15949/15950 Dibrugarh-Gomtinagar Amrit Bharat Express
17
22587/22588 Sealdah-Banaras Amrit Bharat Express
18
13065/13066 Howrah- Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
The following Amrit Bharat trains are catering to the stations located in the State of Andhra Pradesh:
SN
Train No. and Name
1
13433/13435 SMVT Bengaluru-Malda Town Amrit Bharat Express
2
16601/16602 Erode-Jogbani Amrit Bharat Express
3
19021/19022 Udhna-Brahmapur Amrit Bharat Express
4
16107/16108 Tambaram-Santragachi Amrit Bharat Express
5
20603/20604 New Jalpaiguri-Nagercoil Amrit Bharat Express
6
20609/20610 New Jalpaiguri-Tiruchirappalli Amrit Bharat Express
7
16597/16598 SMVT Bengaluru-Alipurduar Amrit Bharat Express
8
17041/17042 Hyderabad-Thiruvananthapuram North Amrit Bharat Express
Besides, introduction of new train services, including Vande Bharat sleeper services, is an on-going process, depends on various factors which include-
· Capacity of that section
· Availability of path
· Availability of required rolling stock
· Availability of matching infrastructure for rolling stock
· Maintenance requirement of railway tracks and other assets.
· Occupancy and the traffic requirement of the section
Occupancy:
On Indian Railways, the occupancy pattern of trains is not uniform throughout the year and it varies over lean and peak periods. During peak rush periods, the occupancy of the trains especially on popular routes remains full whereas during lean period and on less popular routes, there is sub optimal utilization. However, for the Period 2023-24 to 2025-26 (Upto Jan-26) the overall average occupancy of Amrit Bharat Express trains in Sleeper Class has been above 100%.
General Coaches
With a view to meet the demand of passengers travelling in unreserved coaches, Railways have significantly increased the facilities for passengers demanding general class travel. During the last financial year 2024-25 alone, 1250 general coaches have been utilised in various long-distance trains. In the current financial year (upto February, 2026), 860 Coaches have been utilised for permanent augmentation.
To cater to the travel demand of the low and middle income families, Indian Railways have taken up manufacturing of 17,000 non-AC coaches (general/sleeper).
Indian Railways constantly endeavour to cater to the travelling needs of all sections of society by providing various types of coaches which includes both Non AC and AC coaches.
On IR, the percentage of Non-AC coaches is about 70%, as indicated below:
Table 1: Distribution of coaches:
Non-AC coaches (general and sleeper)
`~62,000
~70%
AC coaches
~27,000
~30%
Total coaches
~89,000
100%
Due to higher availability of general coaches, the number of passengers traveling in general/ unreserved coaches has shown an increasing trend as shown below:
Table 2: Passengers in general/unreserved coaches:
Year
No. of Passengers
2020-21
99 Cr (Covid year)
2021-22
275 Cr (Covid year)
2022-23
553 Cr
2023-24
609 Cr
2024-25
651 Cr
The number of seats available for non-AC passengers has also increased. The current composition is as follows:
Table 3: Distribution of seats:
Non-AC seats
~ 54 lakhs
~ 78%
AC seats
~ 15 lakhs
~ 22%
Total
~ 69 lakhs
100%
Further, to cater to the needs of passengers desirous of availing unreserved accommodation, Indian Railways (IR) operate unreserved non-AC passenger trains/ MEMU / EMU etc. for affordable travel, which are in addition to the unreserved accommodation (coaches) available in Mail/Express services.
Special Trains:
IR also operates Special train services during festivals, holidays, etc. to cater to the extra needs of passengers and supplement the accommodation available by regular services.
Accordingly, the number of Special trains operated across the Indian Railways network, to facilitate the passengers during Summer/winter vacations, festivals like Holi, Durga Puja, Diwali, Chhath, Christmas, Sabrimala, Id-ul-fitr etc. are as below:
Year
No. of trips
2023-24
~40,500
2024-25
~85,400
2025-26(upto Jan, 2026)
~70,300
To provide greater accommodation for the passengers using General and non-AC Sleeper Coaches, the extant policy regarding composition of Mail/Express trains provides for 12 (Twelve) General class & Sleeper class non- AC coaches and 08 (eight) AC-Coaches, in a train of 22 coaches, thereby providing greater accommodation for the passengers using General and non-AC Sleeper Coaches.
Maintenance of Coaches:
Further, regular actions are taken to ensure and improve maintenance standards and cleanliness of coaches, which are as follows:
· Maintenance of coaches is carried at coaching depots/terminals in line with laid down detailed guidelines and prescribed standards.
· Mechanized Coach Cleaning is being ensured during maintenance for better cleaning of the coach including interior, exterior and toilets.
· On-Board Housekeeping Staff Service is being provided to ensure cleanliness on run and Clean Train Station services are also provided for en-route attention.
· Regular monitoring is done through inspections by nominated officials in divisions/depots & workshops etc across Zonal Railways.
· Regular training of staff is also undertaken to ensure safety and comfort of passengers.
Sanitation in the General coaches:
Cleanliness is an ongoing process, and Indian Railways make continuous efforts to keep trains well-maintained and clean. Cleaning of coaches including general coaches is done at both ends including mechanised cleaning. Toilets are cleaned frequently and there is a well established redressal mechanism for addressing cleanliness issues during the run of the train. Provision of Clean Train Station (CTS) has been done for limited mechanized cleaning attention to identified trains. All trains have been fitted with bio-toilets which help in maintaining cleanliness in trains as well as at tracks/stations. Regular inspections are conducted for monitoring cleanliness.
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a reply to questions in Lok Sabha today.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଟ୍ରେନ୍ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍
ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ 100% ସ୍ଲିପର ଶ୍ରେଣୀ ବୁକିଂ ରେକର୍ଡ
ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ୮୬୦ଟି ସାଧାରଣ କୋଚ ଯୋଡ଼ିଛି
ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ରେ ବାୟୋ-ଶୌଚାଳୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ରୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଛୁଟିଦିନ ପାଇଁ ୭୦,୩୦୦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି
11 MAR 2026 6:57PM by PIB Bhubaneswar
ଯେହେତୁ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ରାଜ୍ୟ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଥାଏ, ନେଟୱାର୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହିପରି ସୀମା ଦେଇ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଏ
ସ୍ୱଳ୍ପ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆୟକାରୀ ପରିବାରକୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅମୃତ ଭାରତ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅଣ-ଏସି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍। ଅମୃତ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ସଂରଚନାରେ ୧୧ଟି ସାଧାରଣ ଶ୍ରେଣୀ କୋଚ୍, ୮ଟି ସ୍ଲିପର ଶ୍ରେଣୀ କୋଚ୍, ୧ଟି ପ୍ୟାଣ୍ଟ୍ରି କାର୍ ଏବଂ ୨ଟି ଲଗେଜ୍ ସହିତ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ କୋଚ୍ ରହିଛି।
ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଉନ୍ନତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ ସୁବିଧା ସହିତ ଉଚ୍ଚ ବେଗ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ମାନକ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ବିଶେଷତ୍ୱ:
'ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର "ଭଳି ଆସନ ଏବଂ ବର୍ଥର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏହାର ରୂପ ଏବଂ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି। ଜର୍କ ଫ୍ରି ସେମି-ଅଟୋମେଟିକ୍ କପ୍ଲର। କ୍ରାସ ଟ୍ୟୁବ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କୋଚରେ କ୍ରାସ ଯୋଗ୍ୟତାରେ ଉନ୍ନତି। ସମସ୍ତ କୋଚ୍ ଏବଂ ଲଗେଜ୍ ରୁମରେ ସି.ସି ଟି. ଭି. ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଶୌଚାଳୟର ଉନ୍ନତ ଡିଜାଇନ। ବର୍ଥ ଉପରକୁ ଚଢିବା ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଡିଜାଇନର ସିଡି। ଉନ୍ନତ ଏଲ. ଇ. ଡି. ଲାଇଟ୍ ଫିଟିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଚାର୍ଜିଂ ସକେଟ୍ । ଇ. ପି. ସହାୟକ ବ୍ରେକିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କ୍ୟୁବିକଲ ଗୁଡ଼ିକରେ ଏରୋସୋଲ୍ ଆଧାରିତ ଅଗ୍ନି ମୁକାବିଲା ବ୍ୟବସ୍ଥା। ୟୁ. ଏସ୍. ବି. ଟାଇପ୍-ଏ ଏବଂ ଟାଇପ୍-ସି ମୋବାଇଲ ଚାର୍ଜିଂ ସକେଟ୍। ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଗାର୍ଡ/ଟ୍ରେନ୍ ମ୍ୟାନେଜରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଟକ୍ ବ୍ୟାକ୍ ସିଷ୍ଟମ୍। ବର୍ଦ୍ଧିତ ଉତ୍ତାପ କ୍ଷମତା ସହିତ ଅଣ-ଏସି ପାଣ୍ଟ୍ରି । ସହଜ ଯୋଡିବା ଏବଂ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ପାଇଁ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସିଲ୍ ହୋଇଥିବା ଗ୍ୟାଙ୍ଗୱେ ।
୦୫.୦୩.୨୦୨୬ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ୫୪ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସେବା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି:
SN
Train No. and Name
1
11015/11016 Lokmanya Tilak (T) - Saharsa Amrit Bharat Express
2
13697/13698 Gaya - Delhi Amrit Bharat Express
3
15293/15294 Muzaffarpur - Charlapalli Amrit Bharat Express
4
15557/15558 Darbhanga - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
5
15561/15562 Darbhanga - Gomtinagar Amrit Bharat Express
6
15567/15568 Bapudham Motihari - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
7
22361/22362 Rajendranagar (T) - New Delhi Amrit Bharat Express
8
13433/13434 SMVT Bengaluru - Malda Town Amrit Bharat Express
9
13435/13436 Malda Town - Gomtinagar Amrit Bharat Express
10
15133/15134 Chhapra - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
11
14047/14048 Sitamarhi - Delhi Amrit Bharat Express
12
14627/14628 Saharsa - Chheharta Amrit Bharat Express
13
19623/19624 Madar - Darbhanga Amrit Bharat Express
14
16601/16602 Erode - Jogbani Amrit Bharat Express
15
19021/19022 Udhna - Brahmapur Amrit Bharat Express
16
15671/15672 Kamakhya - Rohtak Amrit Bharat Express
17
20609/20610 New Jalpaiguri - Tiruchchirappalli Amrit Bharat Express
18
16597/16598 SMVT Bengaluru - Alipurduar Amrit Bharat Express
19
11031/11032 Panvel - Alipurduar Amrit Bharat Express
20
16107/16108 Tambaram - Santragachi Amrit Bharat Express
21
13065/13066 Howrah - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
22
22587/22588 Sealdah - Banaras Amrit Bharat Express
23
20603/20604 New Jalpaiguri - Nagercoil Amrit Bharat Express
24
15949/15950 Dibrugarh - Gomti Nagar Amrit Bharat Express
25
16121/16122 Tambaram - Thiruvananthapuram Central Amrit Bharat Express
26
16329/16330 Nagercoil - Mangaluru Amrit Bharat Express
27
17041/17042 Charlapalli - Thiruvananthapuram North Amrit Bharat Express
ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି:
SN
Train No. and Name
1
15557/15558 Darbhanga-Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
2
11015/11016 Lokmanya Tilak (T)-Saharsa Jn Amrit Bharat Express
3
15561/15562 Darbhanga-Gomati Nagar Amrit Bharat Express
4
15567/15568 Bapudham Motihari-Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
5
22361/22362 Rajendra Nagar (T)-New Delhi Amrit Bharat Express
6
13435/13436 Malda Town-Gomati Nagar Amrit Bharat Express
7
14047/14048 Sitamarhi-Delhi Amrit Bharat Express
8
13697/13698 Gaya-Delhi Amrit Bharat Express
9
14627/14628 Saharsa-Chheharta Amrit Bharat Express
10
16601/16602 Erode-Jogbani Amrit Bharat Express
11
15293/15294 Muzaffarpur-Charlapalli Amrit Bharat Express
12
15133/15134 Chhapra-Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
13
19623/19624 Madar-Darbhanga Amrit Bharat Express
14
11031/11032 Panvel-Alipurduar Amrit Bharat Express
15
15671/15672 Kamakhya-Rohtak Amrit Bharat Express
16
15949/15950 Dibrugarh-Gomtinagar Amrit Bharat Express
17
22587/22588 Sealdah-Banaras Amrit Bharat Express
18
13065/13066 Howrah- Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି:
SN
Train No. and Name
1
13433/13435 SMVT Bengaluru-Malda Town Amrit Bharat Express
2
16601/16602 Erode-Jogbani Amrit Bharat Express
3
19021/19022 Udhna-Brahmapur Amrit Bharat Express
4
16107/16108 Tambaram-Santragachi Amrit Bharat Express
5
20603/20604 New Jalpaiguri-Nagercoil Amrit Bharat Express
6
20609/20610 New Jalpaiguri-Tiruchirappalli Amrit Bharat Express
7
16597/16598 SMVT Bengaluru-Alipurduar Amrit Bharat Express
8
17041/17042 Hyderabad-Thiruvananthapuram North Amrit Bharat Express
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ସେବା ସମେତ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏକ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କାରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି –
ସେହି ବିଭାଗର କ୍ଷମତା, ଲାଇନ୍‍ର ଉପଲବ୍ଧତା, ଆବଶ୍ୟକ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ର ଉପଲବ୍ଧତା, ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ପାଇଁ ମେଳ ଖାଉଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉପଲବ୍ଧତା, ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତିର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା। ଦଖଲ ଏବଂ ସେକ୍ସନର ଟ୍ରାଫିକ୍ ଆବଶ୍ୟକତା ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ, ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ବୁକିଂ ଢାଞ୍ଚା ବର୍ଷସାରା ସମାନ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ ଶିଖର ଅବଧିରେ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ । ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ, ବିଶେଷ କରି ଲୋକପ୍ରିୟ ମାର୍ଗରେ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କି ଦୁର୍ବଳ ସମୟରେ ଏବଂ କମ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ ମାର୍ଗରେ, ଉପ-ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ହୋଇଥାଏ। ତେବେ, ୨୦୨୩-୨୪ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ (ଜାନୁଆରୀ-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଅବଧି ପାଇଁ ସ୍ଲିପର ଶ୍ରେଣୀରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ସାମଗ୍ରିକ ହାରାହାରି ବୁକିଂ ୧୦୦% ରୁ ଅଧିକ ରହିଛି।
ସାଧାରଣ କୋଚ୍‍ଗୁଡିକ
ଅଣସଂରକ୍ଷିତ କୋଚରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରେଳବାଇ ସାଧାରଣ ଶ୍ରେଣୀରେ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଦାବି କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। କେବଳ ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ (୨୦୨୪-୨୫) ୧୨୫୦ଟି ସାଧାରଣ କୋଚକୁ ବିଭିନ୍ନ ଦୂରଗାମୀ ଟ୍ରେନରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ (ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ), ୮୬୦ ଟି କୋଚକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି।
ନିମ୍ନ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆୟକାରୀ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଭ୍ରମଣ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୧୭,୦୦୦ ଅଣ-ଏସି କୋଚ୍ (ସାଧାରଣ/ସ୍ଲିପର) ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କୋଚ୍ ଯୋଗାଇ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଯାତ୍ରା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ ଅଣ ଏସି ଏବଂ ଏସି କୋଚ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଆଇ.ଆର୍.ରେ, ଅଣ-ଏସି କୋଚଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଶତ ପାଖାପାଖି ୭୦%, ଯାହା ନିମ୍ନରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି:
ସାରଣୀ-୧ : କୋଚ ଆବଣ୍ଟନ
Non-AC coaches (general and sleeper)
`~62,000
~70%
AC coaches
~27,000
~30%
Total coaches
~89,000
100%
ସାଧାରଣ କୋଚଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧତା କାରଣରୁ, ସାଧାରଣ/ଅଣସଂରକ୍ଷିତ କୋଚରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ଯାହା ନିମ୍ନରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି:
ସାରଣୀ-୨ : ସାଧାରଣ/ଅଣସଂରକ୍ଷିତ କୋଚରେ ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା
Year
No. of Passengers
2020-21
99 Cr (Covid year)
2021-22
275 Cr (Covid year)
2022-23
553 Cr
2023-24
609 Cr
2024-25
651 Cr
ଅଣ-ଏସି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ଗଠନ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ସାରଣୀ -୩ : ସିଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ
Non-AC seats
~ 54 lakhs
~ 78%
AC seats
~ 15 lakhs
~ 22%
Total
~ 69 lakhs
100%
ଆହୁରି, ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଆବାସ ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସୁଲଭ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଅଣ-ଏସି ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍/ଏମ୍. ଇ. ଏମ୍. ୟୁ./ଇ. ଏମ୍. ୟୁ. ଇତ୍ୟାଦି ପରିଚାଳନା କରିଥାଏ, ଯାହା ମେଲ୍/ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସେବାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଆବାସ (କୋଚ୍) ବ୍ୟତୀତ ଅଟେ।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍:
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମଧ୍ୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ଛୁଟିଦିନ ଇତ୍ୟାଦି ସମୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ପରିଚାଳନା କରେ ଯାହା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅତିରିକ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ନିୟମିତ ସେବା ଦ୍ୱାରା ଉପଲବ୍ଧ ଆବାସକୁ ପରିପୂରକ କରେ ।
ତଦନୁସାରେ, ଗ୍ରୀଷ୍ମ/ଶୀତ ଛୁଟି, ହୋଲି, ଦୁର୍ଗା ପୂଜା, ଦୀପାବଳି, ଛଟ୍, ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ, ସବରିମାଲା, ଇଦ୍-ଉଲ୍-ଫିତର ଇତ୍ୟାଦି ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କରେ ପରିଚାଳିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସଂଖ୍ୟା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
Year
No. of trips
2023-24
~40,500
2024-25
~85,400
2025-26(upto Jan, 2026)
~70,300
ସାଧାରଣ ଏବଂ ଅଣ-ଏସି ସ୍ଲିପର କୋଚ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ, ମେଲ୍/ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଗଠନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରଚଳିତ ନୀତି ୧୨ଟି (ବାରଟି) ସାଧାରଣ ଶ୍ରେଣୀ ଏବଂ ସ୍ଲିପର ଶ୍ରେଣୀ ଅଣ-ଏସି କୋଚ୍ ଏବଂ ୮ଟି (ଆଠଟି) ଏସି କୋଚ୍, ୨୨ଟି କୋଚ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଟ୍ରେନରେ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଏବଂ ଅଣ-ଏସି ସ୍ଲିପର କୋଚ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆବାସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ।
କୋଚର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ:
ଆହୁରି, କୋଚ ଗୁଡ଼ିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ମାନକ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଏ, ଯାହା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ କୋଚିଂ ଡିପୋ/ଟର୍ମିନାଲରେ କୋଚଗୁଡ଼ିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥାଏ।
ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସମୟରେ ଯାନ୍ତ୍ରିକ କୋଚ୍ ସଫେଇ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୋଚ୍ର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ, ବାହ୍ୟ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟକୁ ଭଲ ଭାବେ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ।
ଚଳପ୍ରଚଳ ସମୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍-ବୋର୍ଡ ହାଉସକିପିଙ୍ଗ୍ ଷ୍ଟାଫ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ରାସ୍ତାରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟ୍ରେନ୍ ଷ୍ଟେସନ ସେବା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଜୋନାଲ ରେଳବାଇରେ ଡିଭିଜନ/ଡିପୋ ଏବଂ କର୍ମଶାଳା ଆଦିରେ ମନୋନୀତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ ମାଧ୍ୟମରେ ନିୟମିତ ତଦାରଖ କରାଯାଇଥାଏ।
ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆରାମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ନିୟମିତ ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ନିଆଯାଏ ।
ସାଧାରଣ କୋଚରେ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା:
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହେଉଛି ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଥାଏ। ଯାନ୍ତ୍ରିକ ସଫେଇ ସମେତ ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ସାଧାରଣ କୋଚ ସମେତ କୋଚଗୁଡ଼ିକର ସଫେଇ କରାଯାଇଥାଏ। ଶୌଚାଳୟଗୁଡ଼ିକ ବାରମ୍ବାର ସଫା କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବା ସମୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ ସୀମିତ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ସଫେଇ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟ୍ରେନ୍ ଷ୍ଟେସନ (ସିଟିଏସ୍) ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ଟ୍ରେନରେ ଜୈବ ଶୌଚାଳୟ ଲଗାଯାଇଛି ଯାହା ଟ୍ରେନରେ ତଥା ଟ୍ରାକ୍/ଷ୍ଟେସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।