প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘সবকা সাথ সবকা বিকাস-মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহনবা’ থিমদা বজেত মতুংগী ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
09 MAR 2026 12:00PM by PIB Imphal
ঙসিগী ৱেবিনার অসি বজেত মতুংদা পরিং নাইনা চৎথরকপা ৱেবিনারশিংগী মরিশুবা অমসুং খ্বাইদগী মরুওইবা ৱেবিনারনি। মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহনবা হায়বসি খন্ন-নৈনবগী মচাক অমা ওইবতা নত্তনা, মসি বজেতকী মরুওইবা পান্দমনি অমসুং সরকার অসিগী ৱাশক্নি। লাইরিক-লাইশু, স্কিল, হকশেল, তুরিজম, শান্নবা অমসুং নাৎ অসি মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহন্নবা খ্বাইদগী চাউবা পাম্বৈশিংনি। মরম অদুনা ৱেবিনার অসিদা ঐখোয়না হায়রিবা মরুওইবা হিরমশিং অসি খন্নরে। বজেত্ত লাউথোকখিবশিং থবক ওইনা পায়খৎপদা অখঙ-অহৈশিং, থৌশিল শেম্বশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং অমসুং হিরমশিংদা থবক তৌরিবা ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিংগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং পাউতাকশিং য়াম্না মরুওই। মরিশুবা বজেত মতুংগী ৱেবিনার অসিদা ময়াম পুম্নমক ঐনা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মাংজৌননা ঙাকথোকপা অমসুং অফবা অনা-লাইয়েংগীদমক অচৌবা পান্দম অমদা থবক পায়খৎলি। হৌখিবা চহি খর অসিদা, লৈবাক অসিগী হকশেলগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহল্লে, জিলা চা কয়াদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং লিংখৎলে। অয়ুস্মান ভারত য়োজনা অমসুং অরোগ্যা মন্দিরশিংগী খুৎথাংদা খুঙ্গংশিংদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। ঐখোয়গী য়োগ অমসুং অয়ুর্বেদা মালেম শীনবা থুংনা পাম্নরে। ঐনা ফোঙদোক্নিংবা য়াম্না মরুওইবা হিরম অমদি অনাবশিংগী সেবা তৌবগী শেন্মিৎলোন অসিনি। লাক্লিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিদা অহল মশিং য়াংনা হেনগৎলক্লগনি। মসিগী মথক্ত, ঙসি মালেমগী লৈবাক কয়াদা সেবা তৌবীনবা মীওই কয়া দরকার ওইরি। মরম অদুনা, হকশেলগী লমদা হৌজিক অনৌবা স্কিলদা য়ুম্ফম ওইবা থবকশিংনা নহারোল লাখ কয়া থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীগনি। লৈবাক অসিদা ত্রেনিং পীবগী থবক মখা তানা ফগৎহন্নবা অনৌবা ত্রেনিং নমুনাশিং পুথোক্নবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা হকশেলগী অখঙ-অহৈশিংদা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
অনিশুবা মরী লৈনবা হিরম্না তেলি-মেদিসিন্নি। ঙসিদি, মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদগী মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না মসিগী কান্নবা ফংলে অমসুং থাজবা হেনগৎলক্লি। অদুবু হিরম অসিগী মতাংদা খঙবা অমসুং লাইহনবা হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা লৈরি হায়না ঐনা খল্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন্দা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে। ঙসি, খুঙ্গং, তাউন, সহরগী ঙমখৈশিংগী ৱাংমদা, ভারত্ত নহারোলশিংনা করিগুম্বা অনৌবা খর পাংথোক্নিংবগী অপাম্বা লৈরে, করিগুম্বা পাংথোক্নবগী অপাম্বা লৈরে। অনৌবা মীরোলগী অনৌবা ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী কনবা মপাঙ্গলনি, অফবা তুংলমচৎ অমগী খ্বাইদগী ফবা লন্নি। মসিগী কান্নবা লৌনবা, ঐখোয়না লেপ্তনা ঐখোয়গী লাইরিক-লাইশুগী থবক মতমগা চুন্নবা শেমগৎকদবনি, ফগৎহনগদবনি। মসিগীদমক অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিনা শেম-শারে। কৈথেলগী দরকার ওইবশিং ফংবা ঙম্নবা ঐখোয়গী করিকুলম নৌথোকহনবা হৌজিক য়াম্না মরুওইরে। ঐখোয়গী লাইরিক-লাইশু তাকপী-তম্বীবগী থবক্ক অশেংবা মালেমগী শেন্মিৎলোনগা শম্নবা য়াংখৎহনগদবনি। এ.আই অমসুং ওতোমেসন, দিজিতেল ইকোনোমি অমসুং দিজাইন্না লমজিংবা মেনুফেকচরিংগুম্বা হিরমশিংদা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙবা হেনগৎহনগদবনি।
মরুপশিং,
লাইরিক লাইশু তম্বগা থবক ফংবা অমসুং ললোন-ইতিক্কা শম্ননবা লৈবাক অসিনা লেপ্তনা হোৎনরি। থৌরাং অসিদা য়ুনিভর্সিতি তাউন্সিপগুম্বা অনৌবা নমুনাশিংগী মমি তারে। ঙসি, ভারতনা এ.ভি.জি.সি সেক্তর – এনিমেসন, ভিজুয়েল ইফেক্তস, গেমিং অমসুং কমিক্স য়োকখৎলি। ইন্নোবেসন্না লমজিংবা শেন্মিৎলোন অমগী মাইকৈদা ভারত চঙশিল্লি। ঙসিগী ৱেবিনার অসিদা অখঙ-অহৈশিং অমসুং মহৈলোয়শঙ কয়া শরুক য়ারি। অদোমগী কেম্পসশিং উদ্যোগকা পুন্না থবক চৎমিন্নবা অমসুং থিজিনবনা লমজিংদুনা তম্নবগী মফমশিং ওইনা শেমগৎনবা অদোম্না খন্ন-নৈন্নবা ঐনা হায়জরি। মসিনা মহৈরোয়শিংদা অশেংবা তাইবং মশক খঙহনগনি অমসুং স্কিল লৈহন্নবা থবক ফগৎহনগনি।
মরুপশিং,
খ্বাইদগী মরুওইবা সবজেক্তি ষ্টেম - সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেথেমেতিক্সনি। ঐখোয়গী লৈবাক্ত নুপীমচাশিংনা সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেথেমেতিক্স সবজেক্তশিংদা থৱায় য়াওবা উবা অসি য়াম্না চাউথোকনিঙাইনি। ঐখোয়না তুংগী তেক্নোলোজিশিংগী শেম-শাবা ওইনা, খুদোংচাবশিং ফংদবদগী নুপীমচা অমতা মনিংদা লৈহৌদবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। ৱেবিনার অসিদা, হিরম অসিদা অদোম খন্নগদবনি। নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলক্নবা ঐখোয়না অকনবা মীৎয়েং চঙগদবনি। নহা ওইরিবা থিজিল্লোয়শিং চাংয়েং তৌনবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদা থবক তৌনবা খুদোংচাবশিং মপুংফানা পীনবা ঐখোয়না থিজিনবগী কাংলোন অমা শেমগৎকদবনি।
মরুপশিং,
নহারোলশিং মশা ফরবা, থকসি-খাসি লৈরবা অমসুং মশানা মশাবু মপুংফানা থাজবা লৈরবা মতমদা নহারোলগী শক্তি লৈবাক্কি শক্তি ওইরক্কনি। মরম অদুনা, চহি খর অসিদা, শান্নবনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা মরুওইবা হিরম অমা ওইরক্লে। লৈবাক অসিগী শান্ন-খোৎনবগী থবক্ত খেলো ইন্দিয়াগুম্বা থবকশিংনা অনৌবা থৌনা হাপ্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা শান্নবগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহল্লে। ৱেবিনার অসিদা, অদোম্না মরুওইবা ৱাহং খর খন্নগদবনি: কমদৌনা অপীকপা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিং ফাওবদগী হৈথোই-শিংথোইবা মীওই মশক খঙদোক্কনি? শান্নরোয় লিশিং কয়া ফগৎনবা কমদৌনা শেন-থুমগী মতেং পাংগনি? অহুমশুবদা, কমদৌনা ঐখোয়গী শান্নবগী লুপশিং হেন্না ফজনা থবক পাংথোক্কনি? লাক্লিবা চহিশিংদা, ভারত্ত কম্মনৱেল্থ গেমস পাংথোক্লগনি অমসুং লৈবাক অসিনা ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনবা হোৎনরি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, ঐখোয়না নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিং চহি য়াম্না নৌরিঙৈদগী মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং মখোয় য়োকখৎকদবনি, মতম অদু খক্তদা মালেমগী চাংদম্নবশিংদা ভারতনা লৈবাক অসিগী ফিরাল পাইহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
অনৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীবদা তুরিজম অমসুং নাৎনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মফম অমদা তুরিজম চাউখৎলকপা মতমদা, মফম অদু নত্ত্রগা সহর অদু মশক খঙবসু হেনগৎলকই। মসিনা সহর অদু হিরম খুদিংমক্ত চাউখৎপা য়াংখৎহল্লি। ভারতকী ওইনা পুৱারিগী মফমশিংগী অৱাৎপা লৈতে। মতম কয়াগী মমাঙদগী, তুরিজম অসি অকক্নবা মফম খর খক্তগী ওইরমখি। হৌজিক ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মফম খুদিং শীনবা থুংনা লমকোয়ফমশিং শেমগৎনবা মীৎয়েং চঙলে।
মরুপশিং,
ৱেবিনার অসিদা, ভারতকী তুরিজমগী থবক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচুম্বা থৌরাং অমা অদোম্না খন্নগদবনি। ত্রেনিং পীরবা গাইদশিং, সেবা তৌনবা লৌশিং, দিজিতেল কন্নেক্তিবিতি, মীয়াম শরুক য়াবা, লু-নানবা, তুরিজম অমসুং মরী লৈনবা হিরমশিংদা অদোমগী পাউতাকশিং য়াম্না মরুওই।
মরুপশিং,
মহৈলোয়শঙশিং, উদ্যোগ অমসুং থিজিনবগী লুপশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা মতমদা, অওনবা পুরকপগী খোঙজেল য়াংখৎলি। বজেত মতুংগী ৱেবিনারশিংনা তুংগীদমক চপ চাবা লম্বী অমা তাক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। অসিগুম্বা থবকশিংনা বিকসিত ভারত অমগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ৱেবিনারশিংগী চৎনবীনা মরম ওইদুনা, বজেত মতুংদা অমসুং মরুওইনা থবক ওইনা পায়খৎলিঙৈদা, মসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি, মীওই লাখ কয়া অখঙ-অহৈশিং, বেনিফিসরিশিং অমসুং থবক অমদা শরুক য়ারিবশিং থৱায় য়াওনা ৱেবিনারশিংদা শরুক য়ারে হায়না ঐনা চহি অসিদা ফোঙদোকখ্রে। অফবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা পাউতাকশিং ফংখি হায়না ঐখোয়গী ওফিসিএলশিংনা ঐঙোন্দা হায়খি। মসিনা খুদোংচাদবশিংগী পাম্বৈশিং ওইবা খক নত্তনা থাজবগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা অনৌবা থৌনা অমসুং অনৌবা ইনোৎ অমসু ওইরে। ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অমুক হন্না, ময়ামগী মফমদা ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
খুরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Special Address in post-budget webinar on “Sabka Saath Sabka Vikas-Fulfilling Aspirations of People”
09 MAR 2026 12:00PM by PIB Delhi
Friends,
In this series of post-budget webinars, today marks the fourth and most significant one. Fulfilling aspirations of people is not merely a subject of discussion-it is the core objective of this budget and the firm resolve of this government. Education, Skill, Health, Tourism, Sports, and Culture are fundamental sectors that serve as the major means of fulfilling these aspirations. Therefore, in this webinar, we are deliberating on these crucial dimensions. For the implementation of budget announcements, the thoughts and suggestions of all experts, policymakers, scholars, entrepreneurs, and my young companions present here are extremely important. I warmly welcome and greet you all in this fourth session of the budget webinar.
Friends,
India today is working on a vast vision for preventive and holistic health. In recent years, the country’s health infrastructure has been strengthened, with hundreds of new medical colleges opening across districts. Through the Ayushman Bharat scheme and wellness centers, healthcare services have expanded to villages nationwide. Our yoga and Ayurveda are gaining popularity across the world. You will certainly discuss various aspects of this, but I would like to highlight one important subject-the care economy. In the coming decade, the number of senior citizens in the country will rise rapidly. Moreover, even today, many countries across the world face a huge demand for caregivers. Therefore, in the health sector, new skill-based employment opportunities are emerging for millions of youth. I urge the health sector experts present in this webinar to suggest new training models and partnerships so that the training ecosystem in the country can be further strengthened.
Friends,
Closely related to this is the subject of telemedicine. Today, a large number of people in remote areas are benefiting from it, and trust in it is steadily growing. However, I believe there is still a great need to increase awareness and ease of access in this area.
Friends,
Over the past decade, a major transformation has taken place in the mindset of the country. Today, beyond the boundaries of villages, towns, and cities, every young Indian wants to do something new, driven by the spirit to achieve. This new mindset of the new generation is the nation’s greatest strength, its most valuable capital for a bright future. To capitalize on this, we must continuously modernize and upgrade our education system. The new education policy has laid the necessary foundation for this. Now, it is essential that our curriculum remains updated according to market needs! We must accelerate the process of linking our education system with the real-world economy. We need to place greater focus on subjects like AI and automation, digital economy, and design-driven manufacturing.
Friends,
The country is consistently working to connect education with employment and enterprise. New models like university townships reflect this approach. Today, India is promoting the A.V.G.C. sector-Animation, Visual Effects, Gaming, and Comics. India is moving towards an innovation-driven economy. Many academicians and academic institutions are connected to this webinar today. I urge you to deliberate on developing your campuses as centers of industry collaboration and research-driven learning. This will provide students with real-world exposure and strengthen the skill ecosystem.
Friends,
A very important subject is STEM-Science, Technology, Engineering, and Mathematics. It is a matter of great pride that the number of daughters showing interest in STEM subjects is steadily increasing in our country. As we prepare for futuristic technologies, it is crucial that no daughter is held back due to lack of opportunities. In this webinar, you must discuss this direction. We need to place greater emphasis on increasing women’s participation. We must build a research ecosystem where young researchers have full opportunities to experiment and work on new ideas.
Friends,
Youth power becomes national power only when it is healthy, disciplined, and full of self-confidence. That is why, in recent years, sports have been seen as an important stream of national development. Initiatives like Khelo India have infused new energy into the sports ecosystem of the country. Sports infrastructure is being strengthened across the nation. In this webinar, you must deliberate on some key questions: How can talent be identified more accurately even from small towns and villages? How can structured financial support for thousands of athletes be improved? And thirdly, how can our sports bodies be made more professional? In the coming years, the Commonwealth Games will be held in India, and the country is striving to host the Olympics. In such a scenario, we must identify young athletes at an early age and nurture them, only then will India be able to raise its flag high in international competitions.
Friends,
Tourism and culture play a major role in creating new employment opportunities. When tourism grows in a place, the branding of that location or city also increases. This accelerates the overall development of that city. India has no shortage of historical sites. But for a long time, tourism remained confined to a few select destinations. Now, we are focusing on developing tourist destinations across every corner of the country.
Friends,
In this webinar, you must discuss a holistic approach to strengthening India’s tourism ecosystem. Your suggestions on trained guides, hospitality skills, digital connectivity, community participation, cleanliness, tourism, and related subjects will be very important.
Friends,
When institutions, industry, and academia work together, the pace of transformation accelerates. I am confident that this series of post-budget webinars will provide concrete direction for the future. Such efforts will further strengthen the foundation of a developed India. And friends, it is a very pleasant experience that due to the tradition of webinars, after the budget and especially during implementation, I have been told that this year, lakhs of people connected to these subjects-experts, beneficiaries, and those involved in the system-have actively participated in the webinars. Our officials have informed me that excellent and practical suggestions are coming in. This means not only solutions to problems but also new energy and new momentum to move forward with confidence. I say this is a very delightful experience of the webinars. All those who participated in these webinars are worthy of appreciation and gratitude. Once again, I extend my best wishes and heartfelt thanks to all of you.
Namaskar!