ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 MAR 2026 3:58PM by PIB Bhubaneswar
କୋଟା ଏବଂ ସମଗ୍ର ହାଡୋତି ଅଞ୍ଚଳର ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଗତ ସପ୍ତାହରେ, ମୋତେ ରାଜସ୍ଥାନ ଗସ୍ତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଆଜମେରର ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ, ଆମେ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲୁ। ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ରାଜସ୍ଥାନର ୨୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜମେର ଗସ୍ତର ମାତ୍ର କିଛି ଦିନ ବ୍ୟବଧାନ ପରେ,ଏବେ, ମୋ ପାଖରେ କୋଟା ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ରାଜସ୍ଥାନରେ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ହେଉ, କୃଷକ ଏବଂ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା ହେଉ, ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦିନଟି କୋଟା, ବୁନ୍ଦି, ବାରନ ଏବଂ ଝାଲାୱାର ସମେତ ସମଗ୍ର ହାଡୋତି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ନୂତନ ଆଶା ଏବଂ ନୂତନ ସଫଳତାର ଦିନ। ପ୍ରାୟ ୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେବ। ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ମୁଁ କୋଟା ଏବଂ ସମଗ୍ର ହାଡୋଟି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋତେ ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୩ ରେ କୋଟା ଗସ୍ତ କରିଥିଲି, ମୁଁ କୋଟାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦର କେବଳ ସ୍ୱପ୍ନ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହାକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରାଯିବ। ଆଜି, ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସେହି ସମୟ ଆସିଛି ଯେତେବେଳେ କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କୋଟାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିମାନରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ଜୟପୁର କିମ୍ବା ଯୋଧପୁର ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଏହା ସମୟସାପେକ୍ଷ ଏବଂ ଅସୁବିଧାଜନକ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଯେତେବେଳେ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ଖୋଲିବ, କୋଟା ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯାତ୍ରା ସହଜ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଟା କେବଳ ଶିକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ। କୋଟା ଏପରି ଏକ ଅନନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ, ଯେଉଁଠାରେ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର, କୋଏଲା, ଗ୍ୟାସ ଓ ପାଣି ସହିତ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଉର୍ଜା ଉତ୍ସରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ।। ହାଡୋଟିର ଏହି ଭୂମି ଏହାର ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। କୋଟା କଚୋରୀର ସ୍ୱାଦ, କୋଟା ଡୋରିଆ ଶାଢ଼ିର, କୋଟା ପଥର ଏବଂ ବାଲିପଥରର ଚମକ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପରିଚିତି କରାଇଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ଧନିଆ କିମ୍ବା ବୁନ୍ଦି ବାସମତୀ ଚାଉଳର ସୁଗନ୍ଧ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଥାଏ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ଏବେ, କୋଟାର ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବହୁ ଗୁଣରେ ବିସ୍ତାର କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଟା ଓ ହାଡୋତିର ଏହି ଭୂମି ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର। ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି, ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଭକ୍ତମାନେ ଏଠାକୁ ଶ୍ରୀ ମଥୁରାଧିଶଙ୍କ ପବିତ୍ର ପୀଠ, କେଶବ ରାୟ ପାଟନ, ଖଦି ଗଣେଶ ମହାରାଜଙ୍କ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଏବଂ ଗୋଦାବରୀ ବାଲାଜୀ ଧାମ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଗରଡ଼ିଆ ମହାଦେବରୁ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଚମ୍ବଳ ନଦୀର ଦୃଶ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରମୁଗ୍ଧ କରିଦେଏ। ମୁକୁନ୍ଦରା ପାହାଡ଼ ଏବଂ ରାମଗଡ଼ ବିଶଧାରୀ ଭଳି ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ । ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଉନ୍ନତ ହେବା ସହିତ, ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯୁବପିଢ଼ି, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ସିଧାସଳଖ ଲାଭବାନ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଟା ଆଜି ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, କୋଟାର ଉଭୟ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଉଛି। କୋଟା ଏବଂ ବୁନ୍ଦି ଦେଇ ଯାଇଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବିକାଶର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି। ଦିଲ୍ଲୀ, ଭଦୋଦରା ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଦୂରତା ଏବେ କେବଳ କିଛି ଘଣ୍ଟାରେ ସୀମିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏଠାରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବିଶେଷକରି କୃଷିଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପରେ, ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏହି ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ କୋଟାର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦର ସମଗ୍ର ହାଡୋଟି ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଆଣିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କୋଟାର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲାଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କୋଟାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ରହିଛି। ବିମାନବନ୍ଦର ହେଉ, ନୂତନ ଟ୍ରିପଲ୍ ଆଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ହେଉ, କିମ୍ବା ରାସ୍ତାର ବିସ୍ତାର ହେଉ, ସେ କୋଟାର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ କୋଟା ଏବଂ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଲୋକସଭାର ବାଚସ୍ପତି ହେବା ସହିତ ଜଣେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାଂସଦ ମଧ୍ୟ । ସେ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତ। ସେ ଆଜି କୌଣସି ଦଳର ସଦସ୍ୟ ନୁହଁନ୍ତି; ସେ ଶାସକ ଦଳ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଗୃହରେ ଦେଖେ, ମୁଁ ଭାବେ ଯେ ହୁଏତ ଶିକ୍ଷାର ସହରରୁ ଆସିବାର ପ୍ରଭାବ ହେତୁ, ଲୋକସଭାର ବାଚସ୍ପତି ହୋଇ ମଧ୍ୟ, ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଜଣେ ଭଲ ନେତା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ସେ ଗୃହରେ ଆମର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଭାବନା ଏବଂ ଅନୁରୋଧକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି। ସେ ଜଣେ ବାଚସ୍ପତି ଯାହାଙ୍କର ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ମାନ ଅଛି। ଯଦିଓ କିଛି ଉଚ୍ଚ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅହଂକାରୀ, ଅଶାନ୍ତ ଛାତ୍ର ପରି ଲୋକ ଆସନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାତପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭ୍ୟାସ ତ୍ୟାଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ତଥାପି ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୃହ ନେତା ପରି ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି, କେବେ କାହାକୁ ଅପମାନ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ କଠୋର କଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସହ୍ୟ କରନ୍ତି। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ ଯେ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ହସନ୍ତି, ତାଙ୍କ ମୁହଁରେ ସର୍ବଦା ଏକ ମଧୁର ହସ ଥାଏ । ହୁଏତ ଏହା ଗୃହରେ ତାଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ଲୋକପ୍ରିୟତାର ହେବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ବିକାଶର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୁଏ। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମିତ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି।୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ, ଦେଶରେ କେବଳ ୭୦ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୬୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଗମ କରିଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି। ଯଦି ଆମେ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଅନେକ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଖୋଲିଛି। ହିସାରରେ ଏକ ବିମାନବନ୍ଦର, ହିଣ୍ଡନରେ ଏକ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଜେୱାରରେ ଏକ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ହୁଏ, ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ କୋଟାର ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ସମାନ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକାଠି କାମ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥାଏ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ଦୃଢ଼ ଥାଏ, ବିକାଶର ଗତି ମଧ୍ୟ ବହୁ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନରେ ଠିକ୍ ସେହିପରି ଘଟୁଛି। ଏକ ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛି। ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆମେ ଏକାଠି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ସଶକ୍ତ ଏବଂ ସୁଯୋଗରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜସ୍ଥାନ ନିର୍ମାଣରେ ସଫଳ ହେବୁ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ଏହି ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during foundation stone laying ceremony of Kota airport via video conferencing
07 MAR 2026 3:58PM by PIB Delhi
My dear companions from Kota and the entire Hadoti region, Namaskar once again.
Just last week, I had the opportunity to visit Rajasthan. From the sacred land of Ajmer, we inaugurated and laid the foundation stones for development projects worth thousands of crores of rupees. In that same program, appointment letters were handed over to more than 21,000 young people of Rajasthan. And now, only a few days after the Ajmer visit, today I have the privilege of launching this important airport project connected to Kota. Within a single week, these two major development programs in Rajasthan send a powerful message. They show how rapidly Rajasthan is progressing today. Whether it is infrastructure, employment opportunities for youth, schemes for farmers and women, or initiatives in every sector-work is happening at great speed across Rajasthan.
Friends,
Today is a day of new hope and achievement for Kota, Bundi, Baran, Jhalawar, and the entire Hadoti region. This modern airport, being built at a cost of around 1,500 crore rupees, will accelerate the development of the entire region in the coming years. I extend my heartfelt congratulations to the people of Kota and Hadoti on the occasion of the foundation stone laying of this important airport project.
Friends,
I remember, when I came to Kota in November 2023, I made a promise to the people of Kota. I had said that the airport would not remain just a dream, but it would be turned into reality. Today, I am happy that the moment has arrived when the construction of Kota Airport is beginning. Until now, people of Kota had to travel to Jaipur or Jodhpur to catch flights. This consumed a lot of time and caused inconvenience. That situation is now going to change. Once this airport becomes operational, travel will become easier and trade will grow rapidly in Kota and the surrounding areas.
Friends,
Kota is not only a hub of education but also a major center of energy. It is a unique region where electricity is produced from almost all sources-nuclear, coal-based, gas, and water. The land of Hadoti is equally famous for its heritage. The taste of Kota Kachori, the elegance of Kota Doria sarees, and the shine of Kota stone and sandstone have earned recognition worldwide. The coriander from here, Bundi’s basmati rice-their aroma reaches international markets. This region is known for its hard work, production, and immense potential. Now, this new airport in Kota will multiply these possibilities many times over.
Friends,
The land of Kota and Hadoti is also a great center of enterprise and faith. For centuries, devotees from across the country and the world have been coming here to visit the sacred Mathuradheesh Ji Peeth, the Keshav Rai Patan pilgrimage, Khade Ganesh Ji Maharaj, and Godavari Balaji Dham. The view of Chambal from Garadia Mahadev mesmerizes everyone. Wildlife sanctuaries like Mukundra Hills and Ramgarh Vishdhari make this region a major hub of wildlife tourism. With increased air connectivity, tourists from across the country and the world will come here, directly benefiting the youth, traders, and the local economy.
Friends,
Kota is already rapidly advancing in connectivity. Under the Amrit Bharat Station scheme, both major railway stations of Kota are being equipped with modern facilities. The Delhi-Mumbai Expressway, which passes through Kota and Bundi, is opening new doors of development for the entire region. Now, big cities like Delhi, Vadodara, and Mumbai are only a few hours away. With better road and rail connectivity, new industries are being established here. Especially for agro-based industries, this region will become a major hub. After rail and road, this new chapter of air connectivity will further accelerate Kota’s development. The Kota Airport will bring new opportunities of progress for the entire Hadoti region and nearby districts.
Friends,
I also want to appreciate the continuous efforts of Kota’s Member of Parliament, Shri Om Birla Ji, for this important project. His constant endeavor has been to improve the lives of the people of Kota and provide them with new opportunities. Whether it is the airport, the new campus of IIIT, or the expansion of roads, he has been working tirelessly for Kota’s development. It is because of his efforts that Kota and the entire region are witnessing new momentum in growth.
Friends,
Om Birla Ji is not only an excellent Member of Parliament but also a remarkable Speaker of the Lok Sabha. He is fully dedicated to the Constitution and deeply committed to parliamentary traditions. Today, he stands above party and opposition, embodying neutrality. When I see him in the House, I often feel that perhaps coming from the city of education has influenced his role as Speaker-he leads like a good head of the family, taking everyone along. He respects the feelings and requests of all Members of Parliament. He is a Speaker who naturally honors MPs the most. Even when some arrogant and disruptive individuals occasionally create disturbances, he manages everything with dignity, never insulting anyone, patiently enduring harsh words, and always smiling with warmth. Perhaps that is one reason why he is universally admired in the House.
Friends,
When connectivity increases, the speed of development also rises. In the past 11 years, new airports built across different parts of the country have given fresh momentum to growth. Before 2014, there were around 70 airports in the country. Today, that number has risen to more than 160. These new airports have made air travel easier, boosted tourism, created employment opportunities for youth, and accelerated regional development. Even around Delhi, several new airports have come up-Hisar, Hindon, Jewar. When new airports and terminals are built, new enterprises and companies reach smaller cities too. I am confident that Kota’s new airport will similarly give new momentum to the development of this region in the coming times.
Friends,
When the state government and the central government work together, when intentions are clear and determination is strong, the pace of development multiplies. That is exactly what is happening in Rajasthan today. This strong foundation of a developed Rajasthan is giving greater strength to the resolve of a developed India. I am fully confident that together we will succeed in building a Rajasthan that is prosperous, strong, and full of opportunities. With this belief, I extend my heartfelt congratulations to all of you on this foundation stone laying ceremony. Thank you very much. Vande Mataram.