ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ବଦଳୁଥିବା ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ - ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ସୁଦୃଢ଼ ରହିଛି
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମର ବିବିଧ କ୍ରୟ ଜାରି; ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି
03 MAR 2026 4:51PM by PIB Bhubaneswar
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱ ଇନ୍ଧନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସୂଚନା ମୁତାବକ, ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଆମଦାନୀକାରୀ, ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ବିଶୋଧନକାରୀ ଏବଂ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ରପ୍ତାନିକାରୀ। ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରୁ ଉପୁଜିଥିବା କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଓ ଏଟିଏଫ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭଣ୍ଡାର ଅଛି।
ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏହାର ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସୁଲଭତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରିଛି। ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏପରି ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରବେଶାଧିକାର ପାଇଛନ୍ତି ଯାହା ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବା ଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ ଅଫ୍ ହରମୁଜ୍ ଦେଇ ତୈଳ ପରିବହନ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଏପରି କାର୍ଗୋ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ ଏବଂ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ପରିବହନ ସମୟରେ ଯୋଗାଣରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ବାଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଅଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
India Fully Prepared Amid Evolving Situation in the Middle East – Energy Supplies Robust
Diversified Crude and Petroleum procurement; 24×7 Control Room Monitoring Supply Position
03 MAR 2026 4:51PM by PIB Delhi
Following the outbreak of hostilities in the Middle East and the evolving global energy situation, Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Petroleum & Natural Gas, briefed the media on the country’s preparedness in the current circumstances.
It was informed that India is the third largest importer, fourth largest refiner, and fifth largest exporter of petroleum products globally. The country is well stocked with crude oil and inventories of key petroleum products including petrol, diesel and ATF to deal with short-term disruptions arising from the Middle East.
It was further apprised that in the last few years, India has ensured both availability and affordability of energy for its population by diversifying its sources. Indian energy companies now have access to energy supplies that are not routed through the Strait of Hormuz. Such cargoes will remain available and help mitigate supplies that may be temporarily affected enroute through the Strait of Hormuz.
The Ministry has established a 24×7 Control Room to continuously monitor the supply and stock position of petroleum products across the country. At present, the Government is reasonably comfortable in terms of stocks. Safeguarding the interests of Indian consumers remains the highest priority. Based on continuous monitoring, the Government is cautiously optimistic that phased measures can be taken, if required, to further mitigate the situation.