প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে নৱী মুম্বাইত শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ ৩৫০সংখ্যক শ্বহীদী সমাগমৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা মন্তব্যৰ ইংৰাজী অনুবাদ
01 MAR 2026 7:58PM by PIB Guwahati
জো বোলে সো নিহাল, সত্ শ্ৰী অকাল! আজি আমি সকলোৱে 'হিন্দ দি চাদৰ' শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ চাহিব জীৰ ৩৫০ সংখ্যক শ্বহীদ বাৰ্ষিকী উপলক্ষে তেওঁক আন্তৰিকতাৰে স্মৰণ কৰিছো। এই শ্বহীদ দিৱসত সমবেত হোৱা সকলোকে মোৰ অভিবাদন। এই ঐতিহাসিক আৰু পবিত্ৰ অনুষ্ঠানৰ অংশ হ’বলৈ সক্ষম হোৱাটো মোৰ বাবে সৌভাগ্যৰ বিষয়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ইতিহাস হৈছে সাহসিকতা, সমন্বয় আৰু সহযোগিতাৰ ইতিহাস। মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভূমিত আয়োজিত এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে আমি সেই একেই মহান ঐতিহ্যৰ সাক্ষী হৈছো। যেতিয়া আমাৰ গুৰুসকলে ত্যাগৰ চূড়ান্ত সীমাৰ অনুশীলন কৰিছিল, সেই সময়ত আমাৰ সামাজিক ঐক্যই এক অতি ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ, প্ৰতিখন সমাজৰ মানুহে আমাৰ গুৰুসকলৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিছিল। সমাজে সকলো পৰিস্থিতিতে সত্য আৰু সংস্কৃতিৰ বাবে দৃঢ় হৈ থাকিবলৈ শিকিছে। সামাজিক একতাৰ সেই মহান ত্যাগত, শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ গুৰু নানক নামলেৱা সংগতৰ দৰে ৰীতি-নীতিয়ে এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। আজি যেতিয়া দেশক পুনৰ সামাজিক একতাৰ আটাইতকৈ বেছি প্ৰয়োজন, সংগতৰ এই বিস্ময়কৰ সংগঠনে আমাক বিশ্বাস প্ৰদান কৰিছে যে আমাৰ গুৰু আৰু সাধুসকলৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ সৈতে আছে।
বন্ধুসকল,
এই সমাগম হৈছে নিৰন্তৰ চলি থকা যজ্ঞ। এই যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি যোৱা বছৰ নাগপুৰৰ পবিত্ৰ ভূমিৰ পৰা হৈছিল। তাৰ পাছত নান্দেদত ঐতিহাসিক টখ্ট শ্ৰী হজুৰ চাহিবৰ মাটিত আমি সকলোৱে সেই আৱেগ অধিক গভীৰ হোৱা দেখিছিলোঁ। আৰু আজি নৱী মুম্বাইত এই যাত্ৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হৈছে। এই যাত্ৰাৰ বাৰ্তা এই তিনিখন চহৰতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই। মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিটো কোণলৈ, হাজাৰ গাঁও আৰু সৰু বসতিলৈ, শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ চাহিব জীৰ সেই বীৰত্বপূৰ্ণ ইতিহাস প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে মই মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ চাহিব জীৰ এই মহান ত্যাগৰ স্মৃতিত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বিশাল মাত্ৰাত কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছে। মাত্ৰ কিছু সময়ৰ পূৰ্বে হাৰিয়ানাৰ কুৰুক্ষেত্ৰত আয়োজিত বিশাল অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছিল। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত আমাৰ গুৰু চাহিবসকলৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো ঐতিহাসিক অনুষ্ঠান উদযাপন কৰি আহিছে। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ চাহিব জীৰ ৪০০ সংখ্যক প্ৰকাশ পৰব, শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত স্মাৰক ডাক টিকট আৰু বিশেষ মুদ্ৰাৰ উন্মোচন, গুৰু নানক দেৱ জীৰ ৫৫০ সংখ্যক প্ৰকাশ পৰব-আমি আমাৰ গুৰুসকলৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো উৎসৱ আৰু অনুষ্ঠান সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে উদযাপন কৰিছো। আমি চাহিবজাদাসকলৰ সন্মানত প্ৰতি বছৰে বীৰ দিৱস উদযাপনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰম্পৰাও আৰম্ভ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
কৰ্টাৰপুৰ চাহিব কৰিডৰৰ নিৰ্মাণ অভিলেখ সময়ত সম্পূৰ্ণ কৰা, শ্ৰী হেমকুণ্ড চাহিব যাত্ৰাৰ বাবে নতুন সুবিধাৰ নিৰ্মাণ, শিখ সংগঠন আৰু গুৰুদ্বাৰাৰ সৈতে জড়িত বহুতো প্ৰতিষ্ঠানক এফ চি আৰ এ-ত ৰেহাই, পাঠ্যক্ৰম আৰু সাংস্কৃতিক ভাব বিনিময়ত শিখ ইতিহাসক স্থান দিয়া-এনে বহুতো কাম, যাৰ বাবে আমাৰ শিখ ভাতৃ-ভগ্নীসকলে দশক ধৰি অপেক্ষা কৰি আছিল, আমি সেইবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
আমাৰ চৰকাৰে শিখসকলৰ প্ৰতি সন্মান আৰু ন্যায়ৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে কাম কৰি আছে। এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবেই আমি ১৯৮৪ চনৰ সংঘৰ্ষৰ তদন্ত কৰিবলৈ এছ আই টি গঠন কৰিছিলো। ১৯৮৪ চনৰ বন্ধ হোৱা সংঘাতৰ গোচৰসমূহ পুনৰ খোলা হয়। বহু ক্ষেত্ৰত দোষীসকলক শাস্তি দিয়া হৈছে। ১৯৮৪ চনৰ ভুক্তভোগী পৰিয়ালসমূহৰ বাবে অতিৰিক্ত ক্ষতিপূৰণ ঘোষণা কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় সংখ্যালঘু আয়োগক অধিক সক্ৰিয় ভূমিকা প্ৰদান কৰা হৈছিল। একেদৰে, যেতিয়া আফগানিস্তানত শিখ ভাতৃসকলৰ সুৰক্ষা আৰু গুৰু গ্ৰন্থ চাহিবৰ সন্মানৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল, তেতিয়া আমাৰ চৰকাৰে মিছন মোডত কাম কৰিছিল। আমি সুৰক্ষিতভাৱে আৰু সন্মানেৰে গুৰু গ্ৰন্থ চাহিবৰ স্বৰূপবোৰ ঘূৰাই আনিছো। আমি আফগান শিখ আৰু হিন্দুসকলক নাগৰিকত্ব দিয়াৰ পথ মুকলি কৰি দিছো। আমি চি এ এ-ৰ জৰিয়তে নিপীড়িত শিখ শৰণাৰ্থীসকলক আশ্ৰয় প্ৰদান কৰিছিলো। জম্মু-কাশ্মীৰৰ শিখ পৰিয়ালসমূহৰ বাবেও পুনৰ্বাসন পেকেজসমূহ ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। একেদৰে, অ’ চি আই আৰু ভিছাৰ নিয়মসমূহ সৰল কৰা হৈছে। নিষিদ্ধ কৰা হাজাৰ শিখৰ নাম এনে তালিকাৰ পৰা আঁতৰাই দিয়া হৈছে। বিদেশী শিখসকলৰ ভাৰতলৈ অহা-যোৱা কৰা প্ৰক্ৰিয়া অতি সৰল কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
শিখ সম্প্ৰদায়ৰ বিশ্বাসৰ প্ৰতি সন্মান, তেওঁলোকৰ প্ৰগতিৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি-আমি ইয়াক আমাৰ দায়িত্ব বুলি বিবেচনা কৰো আৰু আমি এই সেৱাক আমাৰ সৌভাগ্য বুলিও বিবেচনা কৰো।
বন্ধুসকল,
সাহস আৰু সত্যৰ সৈতে থিয় হোৱাৰ মনোভাৱ আজি শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ চাহিব জীৰ সময়ত থকাৰ দৰেই প্ৰাসংগিক। যেতিয়া নতুন প্ৰজন্মই এই মূল্যবোধসমূহৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে তেতিয়া পৰম্পৰা স্মৃতি হৈ নাথাকে, ই ভৱিষ্যতৰ পথ হৈ পৰে। এই সমাগমৰ উদ্দেশ্য হ’ল আমি কেৱল ইতিহাস মনত ৰাখিব নোৱাৰো, বৰঞ্চ ইয়াক জীৱন পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰিব লাগে। এই ভাৱনাৰে মই আকৌ এবাৰ এই পবিত্ৰ সমাগমৰ সৈতে জড়িত সকলো আয়োজক আৰু সংগতক শ্ৰদ্ধাৰে অভিবাদন জনাইছো। এই ঐতিহাসিক প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ৱাহেগুৰু জী কা খালছা, ৱাহেগুৰু জী কী ফতেহ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during the 350th Shaheedi Samagam of Sri Guru Teg Bahadur Ji in Navi Mumbai via video conferencing
01 MAR 2026 7:58PM by PIB Delhi
Jo bole so nihal, Sat Shri Akal! Today, we all, on the 350th martyrdom anniversary of ‘Hind di Chadar’ Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, are piously remembering him. My salutations to everyone present in this martyrdom congregation. ​Being able to be a part of this historic and holy event is a matter of good fortune for me.
​Friends,
​The history of India is a history of bravery, coordination, and cooperation. Through this event on the land of Maharashtra, we are becoming witnesses to that same great heritage. When our Gurus practiced the ultimate limit of sacrifice, at that time, our social unity played a very big role. People of every section, every society, received inspiration from our Gurus. Society learned to remain firm for truth and culture under all circumstances. In that grand sacrifice of social unity, rituals like Sri Guru Gobind Singh Ji’s Guru Nanak Namleva Sangat played a very big role. Today, when the country again needs social unity the most, this wonderful organization of Sangat is giving us confidence that the blessings of our Gurus and saints are with us.
​Friends,
​This Samagam has been a continuously ongoing Yajña. The beginning of this journey happened last year from the holy land of Nagpur. Then, on the historic land of Takht Sri Hazur Sahib, Nanded, we all saw that emotion deepening further. And today in Navi Mumbai, this journey has reached an important milestone. The message of this journey has not remained limited to these three cities. To every corner of Maharashtra, to thousands of villages and small settlements, that heroic history of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji has been conveyed. I especially congratulate the Maharashtra Government that it organized this program.
​Friends,
​In the memory of this great sacrifice of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, programs have been organized on a large scale in different parts of the country. Just a short while ago, in the event held at Kurukshetra, Haryana, and in that grand event, I had the good fortune of being present in that event. The Central Government is celebrating every historical occasion related to our Guru Sahibs at the national level. As you all know, the 400th Prakash Parab of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, the release of the commemorative postage stamp and special coin dedicated to Sri Guru Tegh Bahadur Ji, the 550th Prakash Parab of Guru Nanak Dev Ji - we have celebrated every festival and occasion associated with our Gurus with full devotion. We have also started the national tradition of celebrating Veer Bal Diwas every year in honor of the Sahibzadas.
​Friends,
​Completing the construction of the Kartarpur Sahib Corridor in record time, construction of new facilities for the Sri Hemkund Sahib Yatra, relief in FCRA to Sikh organizations and many institutions associated with Gurdwaras, giving a place to Sikh history in the curriculum and cultural discourse - so many such works, for which our Sikh brothers and sisters were waiting for decades, we have got the privilege of completing them.
​Brothers and sisters,
​Our government is working with commitment for respect and justice for Sikhs. Because of this commitment, we formed the SIT to investigate the 1984 riots. Reopened closed 1984 riot cases. In many cases, the guilty were punished. Additional compensation was announced for the 1984 victim families. The National Commission for Minorities was given a more active role. Similarly, when the question of the safety of Sikh brothers in Afghanistan and the respect of Guru Granth Sahib arose, our government worked in mission mode. We brought back the Swaroops of Guru Granth Sahib safely and respectfully. We cleared the way to give citizenship to Afghan Sikhs and Hindus. We provided relief to persecuted Sikh refugees through CAA. Rehabilitation packages were also implemented for the Sikh families of Jammu and Kashmir. Similarly, OCI and visa rules were simplified. Names of thousands of blacklisted Sikhs were removed from the blacklist. The process of overseas Sikhs coming to and going from India was made very simple.
​Friends,
​Respect for the faith of the Sikh community, the creation of new opportunities for their progress - we consider this our responsibility as well, and we also consider this service our good fortune.
​Friends,
​The spirit of standing with courage and truth is as relevant today as it was in the time of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji. When the new generation connects with these values, then tradition does not remain a memory, it becomes the path to the future. This is the objective of this Samagam; that we do not merely remember history, but rather adopt it in the conduct of life. With this feeling, once again, I respectfully salute all the organizers and Sangat associated with this holy Samagam. I express my heartfelt gratitude to all of you for this historic effort. Waheguru Ji Ka Khalsa, Waheguru Ji Ki Fateh.