ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇସ୍ରାଏଲୀ ସଂସଦ ନେସେଟ୍‌କୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 FEB 2026 10:41PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଜେରୁସାଲେମରେ ନେସେଟ (ଇସ୍ରାଏଲ୍‌ର ସଂସଦ)ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଇସ୍ରାଏଲୀ ସଂସଦକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାରେ ସେ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନେସେଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ନେସେଟର ବାଚସ୍ପତି ଅମିର ଓହାନା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପୂର୍ବରୁ ଇସ୍ରାଏଲର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବେଞ୍ଜାମିନ ନେତନ୍ୟାହୁ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଶ୍ରୀ ୟାଇର ଲାପିଡ୍ ଏବଂ ବାଚସ୍ପତି ଓହାନା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସହ ଭାରତ-ଇସ୍ରାଏଲ୍ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରି ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଏହି ବିଶେଷ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଭାରତ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ମଜବୁତ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତାଗତ ସମ୍ପର୍କ ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବାଚାର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଦୃଢ଼ ସମସାମୟିକ ସହଭାଗୀତା ବହନ କରନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, କୃଷି, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ଜଳ ପରିଚାଳନା, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଦୁଇ ଦେଶର ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଗତିବିଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଇସ୍ରାଏଲ୍‌ରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଭାରତରେ ଥିବା ଇହୁଦୀ ପ୍ରବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ଦେଶର ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ଆପୋଷ ନୀତିକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅକ୍ଟୋବର ୭ ତାରିଖରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ବର୍ବରତାର କୌଣସି ଯଥାର୍ଥତା ନାହିଁ । ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ଭାରତର ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ଗାଜା ଶାନ୍ତି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବହୁପାକ୍ଷିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମ୍‌ଇସି) ଏବଂ ୧୨ୟୁ୨ ଢ଼ାଞ୍ଚାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିବିଡ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌, ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଲୋଡିଥିଲେ, ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ନବାଚାର ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଥାଏ । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମାପ୍ତ ହେବା ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି ସେ ବ୍ୟାପକ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡାନ୍ତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ଇସ୍ରାଏଲ୍ ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରତି ଗଠିତ ସଂସଦୀୟ ମୈତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ସୁଯୋଗ ନେଇ ଦୁଇଟି ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସଂସଦୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ସଭ୍ୟତାର ନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସମାନତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ (ବିଶ୍ୱ ଗୋଟି ପରିବାର) ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲ୍‌ର ଟିକ୍‌କୁମ୍ ଓଲାମ୍ (ବିଶ୍ୱକୁ ସୁସ୍ଥ କରିବା) ନୀତି ଏକ ସମନ୍ୱିତ ସମାଜ ପ୍ରତି ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟର କଥା କହିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ-ଇସ୍ରାଏଲ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ନେସେଟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ଆଗାମୀ ପୁରିମ୍ ପର୍ବ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣ ପରେ, ନେସେଟର ବାଚସ୍ପତି ଅମିର ଓହାନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ “ସ୍ପିକର୍ ଅଫ୍ ଦି ନେସେଟ୍‌” ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସମ୍ମାନକୁ ଭାରତ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଧୁତାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଭାଷଣ ଏଠାରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ । (ଲିଙ୍କ)

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the Israeli Parliament - Knesset
25 FEB 2026 10:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed today a Special Plenary of the Knesset in Jerusalem. He is the first Indian Prime Minister to address the Israeli parliament.
Upon his arrival at the Knesset, Prime Minister was received by the Speaker of the Knesset, H.E. Amir Ohana and accorded a ceremonial welcome. The Prime Minister of Israel, H.E. Mr. Benjamin Netanyahu; Leader of Opposition, H.E. Mr Yair Lapid; and Speaker Ohana spoke in the Plenary ahead of Prime Minister’s address, expressing strong bipartisan support for India-Israel ties.
Prime Minister began his address by thanking the Speaker for the special honour. Highlighting the strong bonds of friendship between India and Israel, Prime Minister noted that the two peoples share both ancient civilizational ties and a robust contemporary partnership based on technology, innovation, defence, security and strategic convergences. He stated that the vibrant people-to-people ties based on cooperation in agriculture, rural development, water management, sustainability and enterprise have imparted a dynamic outlook to the relationship. Underlining the historical connections and two-way movement of people between the two countries, Prime Minister stated that the Indian community in Israel and the Jewish diaspora in India have made significant contribution to progress in both countries.
Recalling the uncompromising policy of zero tolerance for terrorism of the two countries, Prime Minister offered condolences for the October 7 terror attack and noted that there can be no justification for such brutality. He offered India’s support to all efforts that contribute to durable peace and stability in the region. In this context, he highlighted India’s firm support for the Gaza Peace Initiative endorsed by the UN Security Council. Noting the ongoing collaboration between India and Israel in the plurilateral arena, he called for deeper interaction between the two countries in the India-Middle East-Europe Economic Corridor [IMEC] and the I2U2 frameworks.
Prime Minister highlighted India’s growth story and sought greater bilateral collaboration in the fields of trade, investment, infrastructure development, green growth, start-ups, digital solutions and emerging technologies, unlocking the innovation and creativity of the youth. Expressing satisfaction at the conclusion of the Bilateral Investment Treaty, he called for early finalisation of an ambitious Free Trade Agreement to realise the untapped trade potential.
Prime Minister called for greater parliamentary interaction between the two vibrant democracies taking advantage of the recently formed Parliamentary Friendship Group for Israel in India. Drawing parallels between the ethos of the two civilizations, Prime Minister noted that India’s philosophy of Vasudhaiva Kutumbakam [the world is one family] and the Israeli principle of Tikkum Olam [healing the world] speak of shared approaches towards a harmonious society. Prime Minister thanked the members of the Knesset for their contribution to India-Israel ties and conveyed good wishes for the upcoming festival of Purim.
After his address, Prime Minister was bestowed with the "Medal of the Knesset,” by the Speaker of the Knesset, H.E. Amir Ohana. Prime Minister dedicated the honour to the enduring friendship between India and Israel. The full address of Prime Minister may be seen here [link]