নতুন আৰু পুনঃনবীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয়
ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিটত আই এছ এ পেভিলিয়ন পৰিদৰ্শন কৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লাদ যোশীয়ে
শক্তি ৰূপান্তৰৰ লগে লগে গ্ৰীড ৰূপান্তৰ হ’ব লাগিব : শ্ৰী প্ৰহ্লাদ যোশী
আই এছ এ পেভিলিয়নত বিশিষ্টভাৱে প্ৰদৰ্শন কৰা হয় এ আই চালিত নবীকৰণযোগ্য শক্তি সংহতি
18 FEB 2026 3:29PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় নৱ আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লদ যোশীয়ে ভাৰত মণ্ডপমৰ ১৪ নং হলত অনুষ্ঠিত ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিটত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট (আই এছ এ) পেভিলিয়ন পৰিদৰ্শন কৰি ভাৰত শক্তিৰ বাবে এ আইৰ গ্লোবেল মিছনক আগুৱাই নিয়া বিভিন্ন প্ৰযুক্তিভিত্তিক উদ্ভাৱনৰ পৰ্যালোচনা কৰে।
এই পেভিলিয়নত ব্যৱহাৰিক আৰু প্ৰায়োগিক আৰ্হি উপস্থাপন কৰা হয়, যিটোৱে কেনেকৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এ আই), ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম আৰু ভূ-স্থানীয় সঁজুলিয়ে উপযোগীতাসমূহ আধুনিকীকৰণ কৰিব পাৰে, নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সংহতি ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে আৰু আই এছ এৰ সদস্য দেশসমূহত শক্তিৰ স্থিতিস্থাপকতাক আগুৱাই নিব পাৰে সেয়া প্ৰদৰ্শন কৰে।
ভাৰত এ আই ইমপেক্ট ছামিটে শক্তিৰ বাবে এ আইৰ ওপৰত গ্ল’বেল মিছনক এনে এখন মঞ্চ হিচাপে উপস্থাপন কৰে যি সৌৰশক্তিৰ ব্যৱহাৰ আৰু ডিজিটেল বুদ্ধিমত্তাৰ মাজত অভিসৰণক প্ৰসাৰিত কৰে, যাৰ ফলত বাস্তৱ সময়ৰ অনুকূলন আৰু স্মাৰ্ট গ্ৰীড ব্যৱস্থাপনা সম্ভৱ হয়।
শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ পৰা গ্ৰীডৰ ৰূপান্তৰলৈ
বিতৰণ কৰা নবীকৰণযোগ্য শক্তি দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ হোৱাৰ লগে লগে কেৱল নতুন ক্ষমতা সংযোজন কৰাৰ পৰা লাখ লাখ বিকেন্দ্ৰীকৃত সম্পদক এটা সুস্থিৰ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য গ্ৰীডত একত্ৰিত কৰালৈ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ইয়াৰ বাবে শক্তিশালী সংক্ৰমণ আন্তঃগাঁথনি, আধুনিক বিতৰণ নেটৱাৰ্ক আৰু বাস্তৱ-সময় পৰ্যবেক্ষণ ব্যৱস্থাপ্ৰণালীৰ প্ৰয়োজন।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শক্তি ৰূপান্তৰৰ লগে লগে গ্ৰীড ৰূপান্তৰ হ’ব লাগিব, তথ্য-চালিত পূৰ্বাভাস আৰু বাস্তৱ সময়ৰ অনুকূলনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত স্থিতিস্থাপক, ডিজিটেল আৰু বুদ্ধিমত্তাসম্পন্ন গ্ৰীড নিৰ্মাণ হ’ব লাগিব।
দিল্লী, ৰাজস্থান আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ দৰে ৰাজ্যই ডিজিটেলাইজেচন, স্মাৰ্ট মিটাৰিং আৰু ডিজিটেল নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাৰ প্ৰসাৰ ঘটাইছে, যাৰ ফলত শক্তিৰ অপব্যয় হ্ৰাস পাইছে আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উচ্চ পৰ্যায়ৰ অন্তৰ্ভুক্তি সম্ভৱ হৈছে। এই অভিজ্ঞতাসমূহে নিজৰ শক্তি খণ্ডক আধুনিকীকৰণ কৰিব বিচৰা উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে মূল্যৱান শিক্ষা প্ৰদান কৰে।
ভাৰতৰ সৌৰ যাত্ৰা : বৃহৎ পৰিসৰৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী
ভাৰতৰ সৌৰশক্তি ২০১৪ চনত ৩ গিগাৱাটতকৈ কমৰ পৰা আজি ১৪১ গিগাৱাটৰ ওপৰলৈ বৃদ্ধি পাই দেশখন বিশ্বৰ অন্যতম দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা সৌৰ বজাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। সৌৰশক্তি এতিয়া ভাৰতৰ উন্নয়ন কৌশল আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ কাঠামোৰ এক মূল উপাদানত পৰিণত হৈছে।
এই যাত্ৰাৰ এটা মূল কৃতিত্ব হৈছে সৌৰশক্তিৰ সাৰ্বজনীনকৰণ। পি এম-কুছুমৰ জৰিয়তে কৃষকসকল শক্তি উৎপাদক হৈ পৰিছে, লাখ লাখ সৌৰ পাম্পে ডিজেলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰি দিনটোত নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ যোগান নিশ্চিত কৰিছে। ফিডাৰ পৰ্যায়ৰ সৌৰ শক্তি গ্ৰহণে শক্তি যোগানৰ মান উন্নত কৰিছে আৰু বিতৰণৰ লোকচান হ্ৰাস কৰিছে।
একেদৰে এক কোটি পৰিয়ালক লক্ষ্য কৰি পি এম সূৰ্য ঘৰ
বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিখনে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ছাদৰ ওপৰত সৌৰ কাৰ্যসূচী হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে। এই আঁচনিখনে গ্ৰাহকক উৎপাদক-গ্ৰাহকলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি দেশজুৰি বিতৰণ শক্তি ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
এটা স্থিতিস্থাপক আৰু অন্তৰ্ভুক্ত সবল ভৱিষ্যতৰ বাবে এ আই
১২৫ জন সদস্য আৰু স্বাক্ষৰকাৰী দেশৰ সৈতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটে (আই এছ এ) ব্যৱহাৰিক আৰু প্ৰতিলিপিযোগ্য সমাধানসমূহ পৰিসৰত ৰূপায়ণৰ বাবে এখন গোলকীয় মঞ্চ প্ৰদান কৰে। শক্তিৰ বাবে এ আইৰ ওপৰত গ্ল’বেল মিছনৰ জৰিয়তে আই এছ এয়ে সৌৰশক্তি আৰু ডিজিটেল বুদ্ধিমত্তাৰ সংমিশ্ৰণক প্ৰসাৰিত কৰিছে।
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই লোড পূৰ্বাভাস, ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক ৰক্ষণাবেক্ষণ, গ্ৰীড অনুকূলন আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি সংহতি যথেষ্ট উন্নত কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত দক্ষতা, ব্যয়সাধ্যতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি পায়।
শ্ৰী যোশীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ সৌৰ সফলতা কেৱল স্থাপন কৰা মেগাৱাটত সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ নাগৰিকক সবলীকৰণ, কৃষকক সহায় কৰা, উপযোগীতা শক্তিশালী কৰা, আৰু আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা আদিতো সীমাবদ্ধ।
উপস্থাপন কৰা মূল উদ্ভাৱনসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হৈছে :
ডিজিটেল গ্ৰাহক আন্তঃপৃষ্ঠ– এটা সৌৰ এপ
বিএছইএছ ৰাজধানী পাৱাৰ লিমিটেডে বিকশিত কৰা এই সংহত "এক সৌৰ এপ"-এ ডিজিটেল পঞ্জীয়ন, স্বচ্ছ নেট-মিটাৰিং প্ৰক্ৰিয়া, পৰিৱেশন অনুসৰণ আৰু সংহত সেৱা প্ৰদানৰ জৰিয়তে ছাদৰ ওপৰৰ সৌৰ শক্তি গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াক সৰল কৰি তোলে। এই প্লেটফৰ্মে গ্ৰাহকৰ বাবে সুবিধা বৃদ্ধি কৰে আৰু বিতৰণ উপযোগীতাৰ বাবে কাৰ্য্যকৰী স্বচ্ছতা উন্নত কৰে।
শক্তি বিতৰণ কোম্পানীসমূহৰ বাবে ডিজিটেল যৌথ সমাধান :
ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপসমূহে বাস্তৱ সময়ৰ চিমুলেচন, নবীকৰণযোগ্য শক্তি সংহতি মডেলিং, ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু পৰিস্থিতিভিত্তিক পৰিকল্পনা সক্ষম কৰিবলৈ ডিজিটেল যৌথ-শক্তি বিতৰণ নেটৱৰ্কৰ ভাৰ্চুৱেল প্ৰতিৰূপ ব্যৱহাৰ কৰিছে। এই সমাধানসমূহে কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি কৰে আৰু কাৰিকৰী লোকচান আৰু বিনিয়োগৰ বিপদ হ্ৰাস কৰে।
জিআইএছ- ভিত্তিক বিতৰণ আধুনিকীকৰণ :
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ ইষ্টাৰ্ণ পাৱাৰ ডিষ্ট্ৰিবিউচন কোম্পানী লিমিটেডে গ্ৰহণ কৰা মেপিঙকে ধৰি ভূ-স্থানীয় মেপিং (জিআইএছ) পদক্ষেপে সম্পত্তি-স্তৰৰ দৃশ্যমানতা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ অনুকূলন প্ৰদান কৰে। জিআইএছ-সক্ষম পৰিকল্পনাই বিচ্ছিন্নতা ব্যৱস্থাপনা, মূলধন আবণ্টন আৰু উচ্চ নবীকৰণযোগ্য শক্তি সংহতিৰ বাবে প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰে।
সৌৰশক্তি, সংৰক্ষণ, স্মাৰ্ট গ্ৰীড আৰু এ আইৰ সংগমনে ভৱিষ্যতৰ বিশ্ব শক্তি ব্যৱস্থাৰ সংজ্ঞা দিব আৰু ভাৰতে স্বচ্ছ, স্মাৰ্ট আৰু সৰ্বাংগীন শক্তিৰ ভৱিষ্যত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আই এছ এৰ সদস্য দেশসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিবলৈ সাজু।

Ministry of New and Renewable Energy
Union Minister Shri Pralhad Joshi Visits ISA Pavilion at India AI Impact Summit
Energy Transition Must Be Matched by Grid Transition: Shri Pralhad Joshi
ISA Pavilion Highlights AI-Powered Renewable Energy Integration
18 FEB 2026 3:29PM by PIB Delhi
Union Minister of New and Renewable Energy, Pralhad Joshi, visited the Pavilion of the International Solar Alliance (ISA) at the India AI Impact Summit held at Bharat Mandapam, Hall No. 14, and reviewed a series of technology-led innovations advancing the Global Mission on AI for Energy.
The Pavilion highlighted practical, scalable models that demonstrate how Artificial Intelligence (AI), digital platforms and geospatial tools can modernise utilities, accelerate renewable energy integration, and strengthen energy resilience across ISA Member Countries.
The India AI Impact Summit spotlighted the Global Mission on AI for Energy as a platform for driving convergence between solar deployment and digital intelligence, enabling real-time optimisation and smarter grid management.
From Energy Transition to Grid Transition
As distributed renewables expand rapidly, the focus is shifting from merely adding capacity to integrating millions of decentralised assets into a stable, reliable grid. This requires stronger transmission infrastructure, modernised distribution networks, and real-time monitoring systems.
The Minister noted that the energy transition must be matched by a grid transition, building flexible, digital, intelligent grids powered by data-driven forecasting and real-time optimisation.
States such as Delhi, Rajasthan, and Andhra Pradesh are advancing digitisation, smart metering, and digital control systems, reducing losses and enabling higher renewable penetration. These experiences offer valuable lessons for developing nations seeking to modernise their power sectors.
India’s Solar Journey: Vision at Scale
India’s solar capacity has grown from less than 3 GW in 2014 to over 141 GW today, positioning the country among the fastest-growing solar markets globally. Solar energy has become central to India’s development strategy and energy security framework.
A defining achievement of this journey has been the democratisation of solar energy. Through PM-KUSUM, farmers are becoming energy producers, with lakhs of solar pumps reducing diesel dependence and ensuring reliable daytime power supply. Feeder-level solarisation is improving supply quality while lowering distribution losses.
Similarly, PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, targeting one crore households, is poised to become the world’s largest rooftop solar programme, transforming consumers into prosumers and strengthening distributed energy systems nationwide.
AI for a Resilient and Inclusive Energy Future
With 125 Member and Signatory Countries, the International Solar Alliance provides a global platform to scale practical and replicable solutions. Through the Global Mission on AI for Energy, ISA is fostering the fusion of solar energy and digital intelligence.
Artificial Intelligence can significantly enhance load forecasting, predictive maintenance, grid optimisation, and renewable integration, improving efficiency, affordability, and resilience.
India’s solar success, the Minister emphasised, is not merely about megawatts installed but about empowering citizens, supporting farmers, strengthening utilities, and building resilient infrastructure.
Among the key innovations presented were:
Digital Consumer Interface – One Solar App:
Developed by BSES Rajdhani Power Limited, the unified “One Solar App” streamlines rooftop solar adoption through digital registration, transparent net-metering processes, performance tracking, and integrated service delivery. The platform enhances consumer convenience while improving operational transparency for distribution utilities.
Digital Twin Solutions for DISCOMs:
Indian startups are deploying digital twins—virtual replicas of electricity distribution networks—to enable real-time simulation, renewable integration modelling, predictive maintenance, and scenario-based planning. These solutions improve operational efficiency while reducing technical losses and investment risks.
GIS-Based Distribution Modernisation:
Geospatial mapping initiatives, including those undertaken by Andhra Pradesh Eastern Power Distribution Company Limited, provide asset-level visibility and infrastructure optimisation. GIS-enabled planning strengthens outage management, capital allocation, and preparedness for higher renewable penetration.
The convergence of solar, storage, smart grids, and AI will define the future global energy system, and India stands ready to partner with ISA Member Countries to advance a cleaner, smarter, and more inclusive energy future.