প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত - ইজৰাইলৰ যুটীয়া বিবৃতি
26 FEB 2026 7:44PM by PIB Guwahati
শান্তি, উদ্ভাৱন আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে এক বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব
ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ আন্তৰিকতা, সদিচ্ছা আৰু গভীৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক স্বীকৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ইজৰাইলৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী বেঞ্জামিন নেতানিয়াহু ডাঙৰীয়াৰ আমন্ত্ৰণত ২০২৬ চনৰ ২৫ চনৰ পৰা ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ ইজৰাইল ভ্ৰমণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী আৰু বিষয়ববীয়াৰে গঠিত এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধি দলো ইজৰাইললৈ যায়। ২০১৭ চনত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ইজৰাইল ভ্ৰমণ আছিল এক ঐতিহাসিক ভ্ৰমণ । প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০১৮ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে , যি ভ্ৰমণে অংশীদাৰিত্ব আৰু সহযোগিতাৰ নতুন যুগৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। নেতাদ্বয়ে উদীয়মান প্ৰযুক্তি, চাইবাৰ, কৃষি, জল ব্যৱস্থাপনা, স্বাস্থ্য, উদ্যোগীকৰণ, প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা আদি বিষয়ত আলোচনা কৰিছিল । প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহু আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই কথাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰি কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক এক নতুন স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয় – ‘শান্তি, উদ্ভাৱন আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে এক বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব।’
একেলগে ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুতি
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ জৰিয়তে শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ পাৰস্পৰিক আকাংক্ষাত শিপাই থকা এক শক্তিশালী বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা দৃষ্টিভংগী পুনৰ দৃঢ় কৰে। নেতাসকলে স্বীকাৰ কৰে যে ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ সামৰ্থ্যই ইটোৱে সিটোক নিখুঁতভাৱে পৰিপূৰক কৰে - ইজৰাইল হৈছে প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ বিশ্বব্যাপী শক্তিশালী স্থান, ভাৰতে প্ৰতিভা, উৎপাদন উৎকৰ্ষতা আৰু উদ্যোগী শক্তিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে এআই, চাইবাৰ সুৰক্ষা, অৰ্ধপৰিবাহী, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, জৈৱ প্ৰযুক্তি, কৃষি আৰু পানী ব্যৱস্থাপনা, প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চ, আৰু মহাকাশ অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ অগ্ৰগতি একত্ৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দৃঢ় কৰে। এই অংশীদাৰিত্বই ভাৰতৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ আৰু বিকাশ ভাৰত ২০৪৭’ৰ দৃষ্টিভংগীক শক্তিশালী কৰে, ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰযুক্তিগত পৰিৱৰ্তনৰ পৰৱৰ্তী ঢৌ আৰু দুয়োখন দেশৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা অগ্ৰগতিৰ সূচনা কৰা।
নীতিগত অগ্ৰাধিকাৰসমূহক স্পষ্ট ফলাফললৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে স্থায়ী সহযোগিতা আৰু অৰ্থপূৰ্ণ প্ৰভাৱ নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰৰ পৰা চৰকাৰলৈ, ব্যৱসায়ৰ পৰা ব্যৱসায়লৈ তথা জনসাধাৰণৰ পৰা জনসাধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক ব্যৱস্থাসমূহক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা
২০২৫ চনৰ ৪ নৱেম্বৰত স্বাক্ষৰিত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিখনক আদৰণি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহু আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিজৰ দেশসমূহৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ পৰিসৰ আৰু পৰিসৰ উভয় দিশতে হোৱা উল্লেখযোগ্য বিকাশৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী আৰু পৰিকল্পনা আগবঢ়ায়।
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন
ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ প্ৰযুক্তিগত দক্ষতাৰ পৰিপূৰক শক্তি যিয়ে জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি (চিইটি) খণ্ডত গভীৰ সহযোগিতাৰ পথ সৃষ্টি কৰে, সেই শক্তিক স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহু আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টাৰ নেতৃত্বত জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নতুন পদক্ষেপক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে কয় যে এই পদক্ষেপে দুয়োখন দেশৰ ব্যক্তিগত শক্তিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি ভৱিষ্যতৰ অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিব। নেতাদ্বয়ে দুয়োপক্ষক এই পদক্ষেপ আগুৱাই নিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ আৰু ইজৰাইল উদ্ভাৱন কৰ্তৃপক্ষই যৌথভাৱে ৰূপায়ণ কৰা ভাৰত-ইজৰাইল ঔদ্যোগিক অনুসন্ধান আৰু বিকাশ আৰু উদ্ভাৱন পুঁজি (আই ৪ এফ)ৰ কাম-কাজ পৰ্যালোচনা কৰি দুয়োখন দেশৰ মাজত ঔদ্যোগিক সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে উদ্যোগৰ বৰ্ধিত প্ৰসাৰ আৰু উচ্চমানৰ যৌথ অনুসন্ধান তথা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্বৰ সুবিধা প্ৰদানকে ধৰি আই ৪ এফ ব্যৱস্থাৰ কাৰ্য্যকৰী ৰূপায়ণ আৰু ইয়াক অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। যাতে পুঁজি সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধ কৰিব পৰা যায় আৰু ভাৰত তথা ইজৰাইলী উদ্যোগসমূহৰ মাজত শক্তিশালী সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পৰা যায়।
ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ (ডি এছ টি), ইজৰাইলৰ উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (এম অ’ এছ টি)ৰ দ্বাৰা ৰূপায়িত ভাৰত-ইজৰাইল যৌথ গৱেষণা আহ্বানৰ (আই আই জে আৰ চি) সফলতাক স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে দুয়োপক্ষৰ অৱদান বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়— বৰ্তমানৰ ১০ লাখ মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ১৫ লাখ মাৰ্কিন ডলাৰকৈ। ইয়াৰ দ্বাৰা গৱেষণাৰ সুবিধা, সামগ্ৰী, আৰু সঁজুলিৰ যৌথ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ইজৰাইল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত যৌথ গৱেষণাক প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব আৰু সহযোগী বিজ্ঞানীসকলৰ বাবে ভ্ৰমণৰ ব্যৱস্থাও কৰাও হ’ব।
দুয়োপক্ষই যুটীয়া গৱেষণা আহ্বানৰ সমন্বয় আৰু আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে যুটীয়া বৈজ্ঞানিক সমিতিক নিৰ্দেশ দিবলৈ সন্মত হয়। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ যুটীয়া আয়োগক মন্ত্ৰী পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰাৰ বিষয়ক নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায় । লগতে ভাৰত বা ইজৰাইলত সম্ভৱপৰ মন্ত্ৰী পৰ্যায়ত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় জেচিএম অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে উদ্ভাৱনৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে শৈক্ষিক–উদ্যোগৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি দুয়োখন দেশৰ গৱেষক, উদ্যোগ নেতা আৰু প্ৰযুক্তি বিশেষজ্ঞৰ মাজত গাঁথনিগত নেটৱৰ্কিং আৰু সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে, যৌথ গৱেষণা, প্ৰযুক্তি বিকাশ আৰু বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ লক্ষ্যৰে তেওঁলোকে সহমতত উপনীত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ যৌথ উদ্ভাৱন সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক সমৰ্থন সৃষ্টিৰ গুৰুত্বৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। এই প্ৰসংগত তেওঁলোকে ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মাজত সহযোগিতামূলক অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ পদক্ষেপ, প্ৰযুক্তি বৈধকৰণ প্ৰক্ৰিয়া, পাইলট প্ৰকল্প আৰু যৌথ উন্নয়ন কাৰ্য্যকলাপৰ সুবিধাৰ বাবে টেক গেটৱে ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ সন্ধান কৰিবলৈ সন্মত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ কৌশলগত গুৰুত্বক উদ্ভাৱনৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে স্বীকাৰ কৰি এআই প্ৰতিভা আৰু বিশেষজ্ঞতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ অগ্ৰণী উদ্ভাৱন কাৰ্য্যকলাপত পেছাদাৰী সহযোগিতা আৰু অংশগ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদানকে ধৰি এআই পেছাদাৰী, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্ভাৱনী উদ্যোগৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰা সক্ষমতামূলক কাঠামো বিকশিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়।
ইজৰাইল আৰু ভাৰতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা অগ্ৰগতিক স্বীকৃতি দি দুয়োগৰাকী নেতাই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সহযোগিতা (AI) সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনাইছে আৰু নিজৰ দেশৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে সীমান্ত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ইজৰাইলৰ মহাকাশ ভিত্তিক ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু কোম্পানীসমূহে ভাৰতীয় সমকক্ষৰ সৈতে অধিক গভীৰভাৱে জড়িত হোৱাৰ উল্লেখযোগ্য সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দি ইজৰাইল মহাকাশ সংস্থা (আই এছ এ) আৰু ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা (ইছৰো)ৰ মাজত চলি থকা সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মহাকাশ উদ্যোগৰ মাজত অধিক সহযোগিতা গঢ়ি তোলা, বিশ্ব মহাকাশ খণ্ডত অগ্ৰগতি লাভ কৰিবলৈ যৌথ উদ্যোগ, উদ্ভাৱন অংশীদাৰিত্ব, আৰু জ্ঞান বিনিময়ক উৎসাহিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ‘হৰাইজন স্কেনিং/কৌশলগত দূৰদৰ্শিতা ব্যৱস্থা’ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে উদ্দেশ্য ঘোষণাপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়। এই ব্যৱস্থাই কৌশলগত পৰিকল্পনা আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণক সমৰ্থন কৰিবলৈ তথ্য, এআই আৰু বিশেষজ্ঞৰ অন্তৰ্দৃষ্টিৰ সহায় লৈ প্ৰযুক্তি, অৰ্থনীতি আৰু সমাজৰ দৰে ক্ষেত্ৰত উদীয়মান বিশ্বজোৰা ধাৰা চিনাক্ত কৰাত সহায় কৰে।
চাইবাৰ সুৰক্ষা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড উভয়তে চাইবাৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে নিজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত শক্তিশালী আলোচনাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। ইয়াৰ উপৰি তেওঁলোকে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ পথ প্ৰদৰ্শন আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ বাবে এক যৌথ ৰোডমেপ আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে বহু বছৰীয়া কৌশলগত কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। এই ৰোডমেপত অন্যান্য উপাদানৰ লগতে মানৱ ক্ষমতা বিকাশ, চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু এআই, প্ৰয়োগমূলক গৱেষণা, ডিজাইনৰ দ্বাৰা নিৰাপত্তা নীতিৰ সংহতি আৰু নিয়মীয়া যৌথ অনুশীলন আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব।
তেওঁলোকৰ ব্যাপক চাইবাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী আৰু প্ৰতিষ্ঠানিকৰণৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি তেওঁলোকে ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহত উদ্বোধনী ভাৰত-ইজৰাইল চাইবাৰ নীতি আলোচনাৰ সফল আহ্বানক আদৰণি জনায়।এটা উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতত ভাৰত-ইজৰাইলৰ চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ বাবে আদেশ পত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায় ।
বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু সংযোগ
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৱে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা মুকলি কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে ২০২৫ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত নতুন দিল্লীত দুয়োখন দেশৰ বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত-ইজৰাইল দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায়, যিয়ে বিনিয়োগকাৰীৰ আস্থা বৃদ্ধি কৰিব, অধিক দুমুখীয়া বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰিব আৰু বিনিয়োগৰ চিকিৎসা আৰু স্বতন্ত্ৰ বিবাদ নিষ্পত্তিৰ ব্যৱস্থাৰ স্পষ্ট কাঠামোৰ জৰিয়তে স্বচ্ছতা, ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্যতা, আৰু সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই মুক্ত বাণিজ্য এলেকা (এফটিএ) চুক্তিৰ আলোচনাৰ বাবে টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্স (টিঅ’আৰ) স্বাক্ষৰ আৰু নতুন দিল্লীত প্ৰথম আলোচনা চক্ৰ আহ্বান কৰাটোক আদৰণি জনায়। নেতাদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত এফটিএ চুক্তি বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে আৰু আলোচনাপন্থী দলসমূহক এফটিএৰ আগতীয়া স্বাক্ষৰৰ বাবে আলোচনা ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ দায়িত্ব দিয়ে।
দুয়োগৰাকী নেতাই কয় যে স্থিতিস্থাপক বিত্তীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰ অৰ্থনৈতিক স্থিতিশীলতাৰ এক মৌলিক স্তম্ভ। তেওঁলোকে বিত্তীয়-চাইবাৰ ডমেইনত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনায়। এই সহযোগিতাই বিত্তীয়-চাইবাৰ চোৰাংচোৱাৰ বিনিময়, পদ্ধতিৰ যৌথ বিকাশ, আৰু দুয়োখন দেশৰ বিত্তীয় কম্পিউটাৰ সুৰক্ষা অঘটন সঁহাৰি দলৰ জৰিয়তে কাৰ্যকৰী কৰা বহুপক্ষীয় বিত্তীয়-চাইবাৰ চিমুলেচনৰ পৰিৱেশনৰ জৰিয়তে বিত্তীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৱে ভাৰতৰ ফিনটেক বিপ্লৱৰ শলাগ লয়, যাৰ উদাহৰণ ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ (ইউপিআই), যিটো সুলভ মূল্যৰ, বাস্তৱ সময়ৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি লেনদেনৰ বাবে বিশ্বমানৰ মডেল। দুয়োপক্ষই ইজৰাইলৰ দ্ৰুত পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ সৈতে ইউপিআইক সংযোগ কৰি আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়ে অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই এনপিচিআই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু মাছাভিৰ মাজত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায় , যাতে দেশসমূহৰ মাজত সীমা অতিক্ৰম কৰি পেমেণ্টৰ বাবে এনপিচিআই আৰু মাছাভিৰ মাজত থকা সম্পৰ্ক পৰীক্ষা কৰিব পৰা যায়।
নেতাসকলে উল্লেখ কৰে যে প্ৰত্যক্ষ বায়ু সংযোগ হৈছে এক মৌলিক বিল্ডিং ব্লক যিটো দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক নতুন উচ্চতালৈ বৃদ্ধিৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে টেল আভিভ আৰু ভাৰতৰ প্ৰধান চহৰসমূহৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ বিমান সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰি ভাৰত আৰু ইজৰাইল দুয়োটা বিমান সংস্থাক দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
ঘনিষ্ঠ আৰ্থিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত–ইজৰাইল বিত্তীয় আলোচনাৰ শুভাৰম্ভক নেতাসকলে আদৰণি জনায়।
বিশেষকৈ মেট্ৰ’, ৰে’ল, পথ, বিমানবন্দৰ, ডিচেলাইনেচন প্লাণ্ট, বর্জ্য পানী পৰিশোধন প্লাণ্ট আদি খণ্ডত ইজৰাইলত আগন্তুক বৃহৎ প্রকল্পৰ পোহৰত দুয়োজন নেতাই ইজৰাইলৰ আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত অধিক ভাৰতীয় অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰে৷
২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত টেল আভিভত অনুষ্ঠিত ভাৰত-ইজৰাইলৰ চিইঅ’ ফ’ৰাম আৰু ব্যৱসায়িক সন্মিলনৰ চতুৰ্থ ৰাউণ্ডৰ সফল সমাপ্তিক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।তেওঁলোকে ব্যৱসায়িক আৰু চৰকাৰী নেতাৰ মাজত অৰ্থপূৰ্ণ সংযোগক প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাত আৰু মূল খণ্ডসমূহৰ মাজত বিনিয়োগ আৰু সহযোগিতাৰ নতুন সুযোগ মুকলি কৰাত অৰিহণা যোগায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ইজৰাইলৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে এই ইতিবাচক গতিবেগ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। ইণ্ডিয়ান কাউন্সিল অৱ আৰ্বিট্ৰেচন (আইচিএ) আৰু ইজৰাইলী ইনষ্টিটিউট অৱ কমাৰ্চিয়েল আৰ্বিট্ৰেচন (আইআইচিএ)ৰ মাজত সালিসী বুজাবুজিৰ বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায় আৰু ইয়াক মসৃণ বাণিজ্যিক বিবাদ নিষ্পত্তিৰ সুবিধা আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ আস্থা বৃদ্ধিৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়ে।
কৃষি, জল আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষা ,বহনক্ষম উন্নয়নত পানী আৰু কৃষিৰ জটিল ভূমিকাক স্বীকৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৱে পানী আৰু কৃষিৰ অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্বৰ কথা দৃঢ়তাৰে কয়। এই অংশীদাৰিত্বই পানী সংৰক্ষণ, বর্জ্য পানী পৰিশোধন আৰু ইয়াৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ কৃষিৰ বাবে, ডিচেলাইনেচন, জল উপযোগিতা সংস্কাৰ, আৰু উন্নত জল প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি গংগা আৰু অন্যান্য নদীসমূহ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ মূল ক্ষেত্ৰসমূহৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভাৰতৰ কৃষি মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত মাছাভৰ নেতৃত্বত ইজৰাইলৰ কৃষিক্ষেত্ৰত চলি থকা সামৰ্থ্য বিকাশ কাৰ্যসূচীক শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। এই বহুমুখী কাৰ্যসূচীয়ে লাখ লাখ ভাৰতীয় কৃষকক উপকৃত কৰে, প্ৰশিক্ষণ, অনন্য আৰু উদ্ভাৱনী কৌশলৰ প্ৰৱৰ্তন আৰু জ্ঞান হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে ইতিমধ্যে চলি থকা কৃষিৰ উৎকৃষ্টতাৰ ৩৫টা কেন্দ্ৰ আৰু সমগ্ৰ ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানত যৌথভাৱে কাৰ্যকৰী কৰা ৮টা কেন্দ্ৰৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে যে এই পৰ্যন্ত এই উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰসমূহত এক লাখৰো অধিক ভাৰতীয় কৃষকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে ভাৰত – ইজৰাইল ইনোভেচন চেণ্টাৰ ফৰ এগ্ৰিকালচাৰ (আই আই এন চি এ) সন্দৰ্ভত আই চি এ আৰ আৰু মাছাভৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনায় –এই পদক্ষেপে উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাক আগুৱাই নিব, উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব, আৰু কৃষিৰ বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটাব। ভলকানি কৃষি গৱেষণা সংস্থাত ভাৰতীয় গৱেষকসকলে কৃষি গৱেষণাৰ বাবে ২০টা যুটীয়া ফেল’শ্বিপ মুকলি কৰাটোও দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহত মীন আৰু জলজ কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্য ঘোষণাপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনাই মীন আৰু জলজ কৃষিৰ যুটীয়া উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনকে ধৰি এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে পৰিৱেশ আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি জলবায়ু কাৰ্য্যৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰসকলৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰাৰ লগতে প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু সম্ভাৱনাসমূহ পৰীক্ষা কৰাৰ লগতে যৌথভাৱে এখন বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি, জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সুৰক্ষা আৰু পৰিৱেশ প্ৰদূষণ প্ৰতিৰোধৰ প্ৰসাৰত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
সন্ত্ৰাসৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ, শান্তিৰ প্ৰসাৰ
নেতাদ্বয়ে সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশৰ সন্ত্ৰাসবাদক নিৰ্দ্বিধায় আৰু কঠোৰভাৱে নিন্দা কৰে। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ব্যাপক আৰু স্থায়ীভাৱে প্ৰতিহত কৰাৰ বাবে নিৰ্ণায়ক আৰু সংহত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায়। এই উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানক লৈ তীব্ৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে দুখন সজীৱ আৰু স্থিতিস্থাপক গণতন্ত্ৰৰ নেতা হিচাপে এই বিপদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ তেওঁলোকৰ সামূহিক সংকল্প পুনৰ দৃঢ় কৰে। ২০২৩ চনৰ ৭ অক্টোবৰত ইজৰাইলৰ ওপৰত সংঘটিত জঘন্য সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ, ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত ভাৰতৰ জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত ভাৰতীয় পৰ্যটকৰ ওপৰত সংঘটিত বনৰীয়া সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ আৰু ২০২৫ চনৰ ১০ নৱেম্বৰত নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লাৰ ওচৰত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ডক তীব্ৰ গৰিহণা দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৱে বিশ্ব শান্তি আৰু নিৰাপত্তা আগুৱাই নিয়াৰ বাবে নিজৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড’নাল্ড ট্ৰাম্পৰ “গাজা সংঘাতৰ অন্ত পেলোৱাৰ বাবে বিস্তৃত পৰিকল্পনা”ক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই শান্তি প্ৰক্ৰিয়াকে ধৰি আঞ্চলিক উন্নয়নৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আলোচনা আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজিৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোত ন্যায্য আৰু স্থায়ী শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু যাতায়ত আৰু বাণিজ্যৰ স্বাধীনতা স্থাপনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
সংসদীয় সহযোগিতা
ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ দুয়োখন সজীৱ গণতন্ত্ৰৰ মাজত উৎকৃষ্ট সংসদীয় সহযোগিতাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, আৰু লোকসভাৰ অধ্যক্ষ আৰু নেচেটৰ অধ্যক্ষই স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ পিছতে ভাৰত-ইজৰাইল সংসদীয় বন্ধুত্ব গোট ভাৰতৰ সংসদত প্ৰতিষ্ঠা কৰাটোকো নেতাসকলে আদৰণি জনায়।
মানুহৰ পৰা মানুহলৈ সহযোগিতা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে কয় যে দেশসমূহৰ মাজত প্ৰকৃত বন্ধুত্বই মানুহৰ মাজত এনে এক সংযোগৰ সৃষ্টি কৰে , যিটো সংস্কৃতি আৰু ক্ৰীড়াৰ জৰিয়তে শক্তিশালী হয়। ইজৰাইল ৰাজ্যৰ সাংস্কৃতিক আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ে ভাৰত গণৰাজ্যৰ সৈতে চিনেমাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত সমল সৃষ্টিকৰ্তাৰ মাজত আদান-প্ৰদান, ছবি আৰু ধাৰাবাহিকৰ যৌথ প্ৰডাকচন, আৰু দুয়োখন দেশৰ উদ্যোগ আৰু দৰ্শকৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰা মঞ্চ আদি অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব, একে সময়তে প্ৰতিটো জাতিৰ অনন্য সংস্কৃতি প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৱে ইজৰাইলত থকা ভাৰতীয় শ্ৰমিকসকলৰ অৱদানক স্বীকাৰ কৰে, যিসকলে নিজৰ কামৰ জৰিয়তে বন্ধুত্বৰ বান্ধোন শক্তিশালী কৰে। তেওঁলোকে ২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত স্বাক্ষৰিত কাঠামো চুক্তি আৰু ৰূপায়ণ প্ৰট’কলৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে, যিয়ে নিৰ্মাণ আৰু যত্ন লোৱা খণ্ডত ভাৰতীয় শ্ৰমিকসকলৰ নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত গতিশীলতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই বাণিজ্য আৰু সেৱা, উৎপাদন আৰু ৰেষ্টুৰেণ্ট খণ্ড সম্পৰ্কীয় প্ৰট’কল স্বাক্ষৰ কৰাকো আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে শ্ৰমিকৰ সুৰক্ষা, সুৰক্ষা, আইনী অধিকাৰ সুনিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ডাটা বিজ্ঞান, এআই, আৰু হাই-টেক আদি উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন খণ্ডত ভাৰতীয় পেছাদাৰীসকলৰ বাবে সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ গুৰুত্বৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে।
দুয়োগৰকী নেতাই এই কথাত একমত হয় যে অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত ইজৰাইলত ৫০ হাজাৰ পৰ্যন্ত অতিৰিক্ত ভাৰতীয় শ্ৰমিক আহিব পাৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই যুটীয়া সমন্বয় সমিতিৰ কাম-কাজ পৰ্যালোচনা কৰি শ্ৰমিকৰ সৈতে জড়িত বাকী থকা বিষয়সমূহৰ ওপৰত সঘনাই বৈঠকত মিলিত হ’বলৈ আৰু অতি সোনকালে সমাধান কৰিবলৈ জেচিচিক দায়িত্ব প্ৰদান কৰে।
স্বাস্থ্য
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে দুয়োপক্ষকে ২০২৬ চনৰ আৰম্ভণিতে স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় প্ৰথমটো জে ডব্লিউ জি আয়োজন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।দুয়োগৰাকী নেতাই উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ ভাগ-বতৰা আৰু দেশসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱা উদ্ভাৱন, এ আই আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিবলৈ সন্মত হয়।
শিক্ষা - সুৰক্ষিত ভৱিষ্যত
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৱে এই কথাত একমত প্ৰকাশ কৰে যে, জ্ঞান-চালিত অৰ্থনীতি হিচাপে ভাৰত আৰু ইজৰাইলে শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা আৰু অধিক গভীৰ কৰি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত যৌথ পদক্ষেপ, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু অধ্যাপক বিনিময়, আৰু ইজনে সিজনৰ বিশ্ববিদ্যালয়ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ইন্টাৰশ্বিপৰ সুবিধা প্ৰদানৰ জৰিয়তে সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰাটো প্ৰয়োজন। নালান্দা বিশ্ববিদ্যালয় আৰু জেৰুজালেমৰ হিব্ৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটো দুয়োজন নেতাই আদৰণি জনায়। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (AI) ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে শিক্ষাৰ উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটোও আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুক ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০ৰ বিষয়ে অৱগত কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় নীতি-নিয়মৰ শিপাৰ লগতে ২০৩০ চনৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে মিল থকা শিক্ষা ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা।
ভাৰত আৰু ইজৰাইলে ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, নীতি নিৰ্ধাৰক, উচ্চ শিক্ষা বিশেষজ্ঞ, আৰু অন্যান্য প্ৰাসংগিক অংশীদাৰসকলৰ উচ্চ পৰ্যায়ৰ, কেন্দ্ৰীভূত আলোচনাৰ বাবে বিশ্ববিদ্যালয় নেতৃত্বাধীন মঞ্চ – ভাৰত-ইজৰাইল শৈক্ষিক সহযোগিতা মঞ্চ (আই টু আই মঞ্চ) স্থাপন কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ মাজত ঘূৰণীয়াকৈ প্ৰতি বছৰে আহ্বান কৰা হ’ব এই মঞ্চ।
নতুন বিশ্ব বাণিজ্যৰ পৰিবেশ ৰূপান্তৰিত কৰা
বিশ্বজুৰি অনিশ্চয়তাৰ যুগত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহুৱে আই২ইউ২ চতুৰ্ভুজ অংশীদাৰিত্বৰ দৰে পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। এই কাঠামোৱে গভীৰ সংযোগ, বাণিজ্য, বিনিয়োগ, উদ্ভাৱন আৰু দুয়োটা জাতিৰ পৰিপূৰক শক্তিৰ লাভ উঠাবলৈ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলা হিচাপে কাম কৰে। নেতাসকলে ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আই এম ই চি) সম্পৰ্কে আলোচনা কৰি এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক সংযোগ, স্থিতিশীলতা আৰু ভাগ-বতৰা সমৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ লগতে ইয়াৰ কাঠামোৰ ভিতৰত ইজৰাইলৰ ভূমিকা অন্বেষণ কৰাৰ উদ্দেশ্য প্ৰকাশ কৰে।
কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক স্বীকাৰ কৰি আৰু দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক ব্যাপকভাৱে বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ পোষকতা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে তলত উল্লেখ কৰা নতুন চুক্তিসমূহত স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়।
১) কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (AI)ত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি।
২) ভাৰতত ইণ্ডো ইজৰাইল চাইবাৰ চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স স্থাপনৰ উদ্দেশ্য পত্ৰ।
৩) ভাৰতীয় গণৰাজ্যৰ শিক্ষামন্ত্ৰী আৰু ইজৰাইল ৰাজ্যৰ শিক্ষামন্ত্ৰীৰ মাজত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (AI) ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে শিক্ষা উন্নত কৰাৰ সহযোগিতাৰ বিষয়ত বুজাবুজিৰ স্মাৰকপত্ৰ।
৪) ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ইজৰাইল ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত ২০২৬-২০২৯ বৰ্ষৰ বাবে সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচী।
৫) ভাৰত গণৰাজ্যৰ নতুন দিল্লীৰ ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ আৰু ইজৰাইল ৰাজ্যৰ মাশ্বাভ- ইজৰাইলৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন সহযোগিতাৰ সংস্থাৰ মাজত কৃষি গৱেষণা আৰু শিক্ষাৰ সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰত-ইজৰাইল উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ কৃষি কেন্দ্ৰ (আই আই এন চি এ) স্থাপনৰ বিষয়ত বুজাবুজিৰ চুক্তি।
৬) ভূ-ভৌতিক অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কে ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰৰ খনি মন্ত্ৰালয় আৰু ইজৰাইল ৰাজ্য চৰকাৰৰ শক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনি মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি।
৭) ভাৰত গণৰাজ্যৰ বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয় আৰু ইজৰাইল প্ৰাচীন সামগ্ৰী কৰ্তৃপক্ষ- গুজৰাটৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স (এনএমএইচচি), লোথালৰ উন্নয়নৰ বাবে পানীৰ তলৰ পুৰাতত্ত্ব গোটৰ মাজত বুজাবুজিৰ স্মাৰকপত্ৰ।
৮) ইজৰাইল ৰাজ্যৰ উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰত গণৰাজ্যৰ প্ৰধান বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টাৰ কাৰ্যালয়ৰ মাজত হৰাইজন স্কেনিঙৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কে উদ্দেশ্য ঘোষণা।
৯) ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়ৰ মীন বিভাগ আৰু ইজৰাইল ৰাজ্যৰ কৃষি আৰু খাদ্য সুৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ মীন আৰু জলজ কৃষি বিভাগৰ মাজত মীন আৰু জলজ কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কে বুজাবুজিৰ চুক্তি।
১০) চতুৰ্থ ইণ্ডিয়া ইজৰাইল চিইঅ’ ফ’ৰামৰ প্ৰতিবেদন দাখিল।
১১) ইজৰাইল ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত বাণিজ্য আৰু সেৱা খণ্ডত ইজৰাইল ৰাজ্যৰ নিৰ্দিষ্ট শ্ৰম বজাৰ খণ্ডত ভাৰতীয় শ্ৰমিকৰ অস্থায়ী নিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদানৰ চুক্তিৰ ৰূপায়ণ প্ৰট’কল চি।
১২) ইজৰাইল ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত উৎপাদন খণ্ডত ইজৰাইল ৰাজ্যৰ নিৰ্দিষ্ট শ্ৰম বজাৰ খণ্ডত ভাৰতীয় শ্ৰমিকক অস্থায়ী নিয়োগ সুবিধা প্ৰদানৰ চুক্তিৰ ৰূপায়ণ প্ৰট’কল ।
১৩) ইজৰাইল ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত ৰেষ্টুৰেণ্ট খণ্ডত ইজৰাইল ৰাজ্যৰ নিৰ্দিষ্ট শ্ৰম বজাৰ খণ্ডত ভাৰতীয় শ্ৰমিকৰ অস্থায়ী নিয়োগ সুবিধা প্ৰদানৰ চুক্তিৰ ৰূপায়ণ প্ৰট’কল ।
১৪) ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ পেমেণ্ট ব্যৱস্থাক সংযোগ কৰাৰ বাবে এনপিচিআই ইণ্টাৰনেশ্যনেল পেমেণ্টছ লিমিটেড আৰু মাছাভিৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি (ইজৰাইলী পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ সৈতে ইউপিআইক সংযোগ কৰা)।
১৫) ইজৰাইলী ইনষ্টিটিউট অৱ কমাৰ্চিয়েল আৰ্বিট্ৰেচন (আইআইচিএ) আৰু ইণ্ডিয়ান কাউন্সিল অৱ আৰ্বিট্ৰেচন (আইচিএ)ৰ মাজত সহযোগিতাৰ চুক্তি।
১৬) পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ সম্পৰ্কত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ কৰ্তৃপক্ষ (আই এফ এছ চি এ) আৰু ইজৰাইল ছিকিউৰিটিজ কৰ্তৃপক্ষ (আই এছ এ)ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতানিয়াহু আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সৃষ্টিশীলতা, প্ৰযুক্তি, সহযোগিতা, আৰু ভাগ-বতৰা কৰা সফলতাৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ আমাৰ জ্ঞান-চালিত অৰ্থনীতিৰ উচ্চাকাংক্ষাক ব্যৱহাৰ কৰা এক চিৰস্থায়ী ভাৰত–ইজৰাইল অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ ভাগ-বতৰা দৃষ্টিভংগীৰে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ চৰকাৰ, উদ্যোগ, আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সংযোগ বজাই ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।

Prime Minister's Office
India - Israel Joint Statement
26 FEB 2026 7:44PM by PIB Delhi
A Special Strategic Partnership for Peace, Innovation, and Prosperity
Recognising the warmth, goodwill, and deep strategic partnership between India and Israel, the Prime Minister Shri Narendra Modi made a state visit to Israel from 25 to 26 February 2026 on the invitation of Mr. Benjamin Netanyahu, Prime Minster of the State of Israel. The Prime Minister was accompanied by a high-level delegation comprised of senior ministers and officials. Recalling Indian Prime Minister Narendra Modi's historic visit to Israel in 2017 and Prime Minister Netanyahu’s visit to India in 2018, which together laid the foundation for a new era of partnership and collaboration, the leaders noted the immense progress made in the India-Israel bilateral relationship across diverse domains, including emerging technologies, cyber, agriculture, water management, health, entrepreneurship, defence, security, and more. Prime Minister Netanyahu and Prime Minister Modi agreed and decided to elevate the Strategic Partnership to a new level – ‘A Special Strategic Partnership for Peace, Innovation & Prosperity.’
Together into the future
The Prime Ministers reaffirmed their shared vision for a robust special strategic partnership rooted in mutual aspirations for peace, security and prosperity through technological innovations and entrepreneurship. The leaders acknowledged that Indian and Israeli capabilities complement each other perfectly - Israel is a global powerhouse of technology and innovation, India serves as a hub of talent, manufacturing excellence and entrepreneurial energy. The Prime Ministers affirmed their commitment to integrating India's and Israel's advancements in AI, cybersecurity, semiconductors, quantum computing, biotechnology, agriculture and water management, defence platforms, and space exploration. This partnership strengthens India’s vision of an ‘Atmanirbhar and Viksit Bharat 2047’, aims to spark the next wave of technological transformation and shared progress of both countries.
Underscoring the shared commitment to transform policy priorities into tangible outcomes, the Prime Ministers emphasised the importance of institutionalising bilateral mechanisms across Government-to-Government, Business-to-Business, and People-to-People domains to ensure sustained collaboration and meaningful impact.
Defence and Security
Welcoming the Memorandum of Understanding on Defence Cooperation signed on 4th November 2025, Prime Minister Netanyahu and Prime Minister Modi acknowledged the significant growth made in defence cooperation between their nations, both in scope and scale. Both leaders provided a vision and a roadmap for future defence cooperation.
Technology and Innovation
Acknowledging the complementary strengths of India's and Israel's technological prowess that create avenues for deeper collaboration in Critical and Emerging Technology (CET) sectors, Prime Minister Netanyahu and Prime Minister Modi welcomed the new initiative on Critical and Emerging Technologies led by the National Security Advisors of the two countries. They emphasised that this initiative would synergise the individual strengths of both countries in niche technologies, fostering a focused and futuristic partnership. The leaders called on both sides to take forward the initiative.
The Prime Ministers reviewed the functioning of the India-Israel Industrial R&D and Innovation Fund (I4F), jointly implemented by the Department of Science and Technology of India and the Israel Innovation Authority, and reaffirmed its important role in advancing industrial collaboration between the two countries. They agreed to further strengthen the operational implementation of the I4F mechanism, including enhanced outreach to industry and facilitation of high-quality joint R&D partnerships, in order to fully realize the Fund’s potential and expand impactful cooperation between Indian and Israeli enterprises.
Acknowledging the success of the India-Israel Joint Research Calls (IIJRC), implemented by Department of Science and Technology (DST), India, and Ministry of Innovation, Science and Technology (MOST), Israel, the Prime Ministers agreed to increase the contribution of both sides— from the current USD 1 million to USD 1.5 million each. This will promote joint research between Indian and Israeli universities through joint use of research facilities, materials, and equipment, and will also provide for exchange visits of the collaborating scientists. Both sides agreed to mandate the Joint Scientific Committee to coordinate and advance the Joint Research Call. The leaders also welcomed the elevation of the Joint Commission on Science and Technology to the Ministerial level and both sides agreed to hold the JCM on Science and Technology at Ministerial level at the earliest possible occasion in India or in Israel.
The Prime Ministers recognized the importance of strengthening academia–industry linkages as a key driver of innovation and agreed to promote structured networking and collaboration between researchers, industry leaders and technology experts from both countries, with a view to advancing joint research, technology development and commercial partnerships.
The Prime Ministers recognized the importance of creating institutional support to advance joint innovation activities between the two countries. In this context, they agreed to explore the development of Tech Gateway mechanisms to facilitate collaborative R&D initiatives, technology validation processes, pilot projects and joint development activities between Indian and Israeli innovation ecosystems.
The Prime Ministers recognized the strategic importance of Artificial Intelligence as a key driver of innovation and agreed to deepen cooperation in AI talent and expertise. They welcomed efforts to develop enabling frameworks that strengthen linkages between AI professionals, research institutions and innovative enterprises, including by facilitating professional collaboration and participation in leading innovation activities in both countries.
Recognising the advances made by Israel and India in artificial intelligence, both leaders welcomed the signing of the MoU on Cooperation in Artificial Intelligence (AI) and agreed to deepen collaboration in this frontier technology for the welfare of their peoples.
The Prime Ministers welcomed the ongoing collaboration between the Israel Space Agency (ISA) and the Indian Space Research Organisation (ISRO), recognising the significant potential for Israeli space-based start-ups and companies to engage more deeply with their Indian counterparts. They emphasised the importance of fostering greater cooperation between the two nations' space industries, encouraging joint ventures, innovation partnerships, and knowledge exchange to drive progress in the global space sector.
Both leaders welcomed the signing of the Declaration of Intent for cooperation in establishing a ‘Horizon Scanning/Strategic Foresight Mechanism’. This mechanism helps identify emerging global trends in areas like technology, economy and society, by leveraging data, AI and expert insights to support strategic planning and decision making.
Cybersecurity
The Prime Ministers reaffirmed their commitment to enhancing cybersecurity in both governmental and private sectors. They emphasized the need for robust dialogue between their national cyber authorities and pledged to deepen cooperation in this field. In addition, they committed to developing a multi-year strategic program to guide bilateral collaboration in cybersecurity and advance a joint roadmap for implementation. The roadmap will include, among other elements, human capacity building, cybersecurity and AI, applied research, the integration of Security by Design principles and regular joint table top exercises. Recognising the importance of strengthening and institutionalising their comprehensive cyber cooperation, they welcomed the successful convening of the inaugural India-Israel Cyber Policy Dialogue in March 2025. In a significant step forward, both leaders welcomed the signing of Letter of Intent for the establishment of an India-Israel Centre of Excellence in Cybersecurity in India to foster the activities outlined above.
Trade, Investment, and Connectivity
Prime Minister Modi and Prime Minister Netanyahu emphasised the importance of unlocking the full potential of bilateral trade and investment. They welcomed the signing of the India-Israel Bilateral Investment Agreement by the two Finance Ministers in New Delhi in September 2025, which is expected to enhance investor confidence, promote greater two-way investments, and ensure transparency, predictability, and protection through a clear framework of treatment of investment and independent dispute resolution mechanism.
Both leaders welcomed the signing of the Terms of Reference (ToR) for the Free Trade Area (FTA) Agreement negotiations and the convening of the first negotiating round in New Delhi. The leaders assert their commitment for the realization of the FTA Agreement between the two countries and tasked the negotiating teams to expedite the negotiations for an early signing of an FTA.
Both Leaders emphasized that a resilient financial ecosystem is a fundamental pillar of economic stability. They welcomed the strategic partnership in the financial-cyber domain. This collaboration will focus on enhancing the resilience of the financial ecosystem through the exchange of financial- cyber intelligence, joint development of methodologies, and the performance of multilateral financial-cyber simulations operationalised through Financial Computer Security Incident Response Teams of both countries.
Prime Minister Netanyahu appreciated India’s fintech revolution, exemplified by the Unified Payments Interface (UPI), which is a world-class model for affordable, real-time cross-border transactions. Both sides agreed to explore linking UPI with Israel’s fast payment system to enhance interoperability and strengthen economic ties.
Both leaders welcomed the signing of an MoU between NPCI International and MASAV for cooperation in order to examine linkages between NPCI and MASAV for cross-border payments between the countries.
The leaders noted that direct air connectivity is a basic building block that is essential for scaling the bilateral relationship to new heights. In this regard, they expressed their desire to expand direct air connectivity between Tel Aviv and major Indian cities and encouraged both Indian and Israeli airlines to take up the opportunity to start direct flight operations between the two countries.
The leaders welcomed the launch of the India–Israel Financial Dialogue to boost closer financial cooperation.
Both leaders encouraged more Indian participation in the infrastructure sector of Israel, particularly in light of major upcoming projects in Israel in the sectors of metro, rail, road, airports, desalination plants, waste-water treatment plants, etc.
The two leaders welcomed the successful conclusion of the 4th round of India-Israel CEOs Forum and Business Summit in Tel Aviv in November 2025. They commended the meaningful engagement between business and government leaders, which contributed to strengthening bilateral economic cooperation and unlocking new opportunities for investment and collaboration across key sectors. Both leaders reaffirmed their commitment to building on this positive momentum to further deepen the India-Israel strategic partnership. They also welcomed the signing of the MoU on Arbitration between Indian Council of Arbitration (ICA) and Israeli Institute of Commercial Arbitration (IICA) recognising it as a significant step toward facilitating smoother commercial dispute resolution and enhancing investor confidence.
Agriculture, Water and Environmental Protection
Recognizing the critical role of water and agriculture in sustainable development, Prime Minister Modi and Prime Minister Netanyahu affirmed the importance of efforts to strengthen the partnership in water and agriculture. The partnership focusses on key areas of water conservation, wastewater treatment and its reuse for agriculture, desalination, water utility reforms, and the cleaning of the Ganges and other rivers using advanced water technologies.
The Prime Ministers also agreed to strengthen the ongoing capacity building program in agriculture in Israel, led by MASHAV in collaboration with the Ministry of Agriculture of India. This multifaceted program benefits hundreds of thousands of Indian farmers, through trainings, introduction of unique and innovative techniques and knowledge transfer.
The Prime Ministers apprised the progress of the 35 centres of excellence in agriculture already operating and the 8 that are being jointly operationalised in various locations across India. Both leaders noted with satisfaction that more than a million Indian farmers have been trained at these centres of excellence so far.
The Prime Ministers welcomed the signing of the MOU between ICAR and MASHAV regarding the India – Israel Innovation Centre for Agriculture (IINCA) –This initiative will drive innovation and research, enhance productivity, and promote sustainable growth in agriculture. Both leaders also welcomed the launch of 20 Joint Fellowships for Agricultural Research by Indian researchers at the Volcani Agriculture Research Organization.
Both leaders welcomed the signing of the Declaration of Intent on cooperation in fisheries and aquaculture in January 2026 and agreed to strengthen cooperation in this area including through setting up of a Joint Centre of Excellence in Fisheries and Aquaculture.
The Prime Ministers underlined the importance of cooperation in the field of environment and climate change and agreed to have bilateral consultations to strengthen collaboration among stakeholders on climate action, including capacity building and examining possibilities for technology transfer as well as jointly promoting a circular economy, protection of biodiversity and prevention of environmental pollution.
Combating Terror, Promoting Peace
The leaders unequivocally and strongly condemned terrorism, in all its forms and manifestations including cross-border terrorism. They called for decisive and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner. Expressing the grave concern over this common challenge, the Prime Ministers reaffirmed their collective resolve to combat this menace as the leaders of two vibrant and resilient democracies. They strongly condemned the heinous October 7, 2023 terror attack on Israel, the savage terror attack on Indian tourists at Pahalgam in Jammu & Kashmir in India on April 22, 2025 and the terror incident near Red Fort, New Delhi on November 10, 2025.
Prime Minister Modi and Prime Minister Netanyahu reiterated their unwavering commitment to advancing global peace and security and welcomed US President Donald Trump’s "Comprehensive Plan to End the Gaza Conflict.” The two leaders discussed the regional developments, including the peace process, and underlined the need for the establishment of a just and durable peace, security and freedom of navigation and trade in the region through dialogue and mutual understanding.
Parliamentary Cooperation
In view of the excellent parliamentary cooperation between the two vibrant democracies of India and Israel, and following the Memorandum of Understanding signed by the Speaker of the Lok Sabha and the Speaker of the Knesset, the leaders also welcomed the establishment of the India-Israel Parliamentary Friendship Group in the Parliament of India.
People to People Cooperation
The Prime Ministers emphasized that true friendship between nations leads to a connection between people that is strengthened through culture and sport. The Ministry of Culture and Sports of the State of Israel will work to deepen cooperation with the Republic of India in the field of cinema. This will include exchanges between creators, joint productions of films and series, and platforms that strengthen ties between the industries and audiences in both countries, while showcasing the unique cultures of each nation.
Prime Minister Modi and Prime Minister Netanyahu acknowledged the contributions of Indian workers in Israel, who strengthen the bonds of friendship through their work. They acknowledged the importance of the Framework Agreement and Implementation Protocols, signed in November 2023, in facilitating the safe and secure mobility of Indian workers in the construction and caregiver sectors. In this regard, both leaders also welcomed the signing of the Protocols concerning the Commerce & Services, Manufacturing and Restaurant sectors.
The Prime Ministers emphasized the need to ensure the safety, security, and legal rights of workers. They also emphasised the importance of expanding opportunities for Indian professionals in high-skill sectors such as data science, AI, and hi-tech.
Both leaders agreed that up to 50,000 additional Indian workers may arrive in Israel within the next five years. The two leaders reviewed the work of the Joint Coordination Committee (JCC) and tasked the JCC to meet frequently to discuss outstanding issues related to workers and to resolve them at the earliest.
Health
The Prime Ministers called upon both sides to hold the first JWG on Health in early 2026. Both leaders agreed to collaborate on healthcare innovation, AI and digital transformation through sharing of best practices and cooperation between institutions of the countries.
Education - Securing the Future
Prime Minister Modi and Prime Minister Netanyahu agreed that, as knowledge-driven economies, India and Israel need to further deepen their collaborative endeavours in the field of education and promote cooperation through joint initiatives between universities, student and faculty exchanges, and the facilitation of student internships at each other's universities. Both leaders welcomed the signing of the MoU between Nalanda University and the Hebrew University of Jerusalem. They also welcomed the signing of MoU on Cooperation in advancing education through the use of Artificial Intelligence (AI). Prime Minister Modi apprised Prime Minister Netanyahu of the National Education Policy 2020, which aims to create an educational system rooted in Indian ethos as well as aligned with the 2030 Agenda for Sustainable Development.
India and Israel agree to establish the India-Israel Academic Cooperation Forum (the I2I Forum) – a university-led platform for high-level, focused dialogue of academic and research institutions, policymakers, Higher Education experts, and other relevant stakeholders of India and Israel. The Forum will convene annually on rotation between India and Israel.
Transforming the landscape of new global trade
In an era of global uncertainties, Prime Minister Modi and Prime Minister Netanyahu reaffirmed their commitment to advancing transformative initiatives such as the I2U2 quadrilateral partnership. This framework serves as a vital instrument for fostering deeper engagement, trade, investment, innovation and leveraging the complementary strengths of both nations. The leaders discussed the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) and expressed their intent to advance cooperation to promote regional connectivity, stability and shared prosperity through the initiative and explore Israel's role within its frameworks.
Recognizing the strategic partnership and advocating the need to comprehensively enhance bilateral relations, the Prime Ministers welcomed the signing of the following new agreements:
1) MoU on cooperation in Artificial Intelligence (AI).
2) Letter of Intent on establishment of Indo Israel Cyber Centre of Excellence in India.
3) Memorandum of Understanding between the Minister of Education of Republic of India and Minister of Education of the State of Israel on the Cooperation on Advancing Education through the use of Artificial Intelligence (AI).
4) Cultural Exchange Programme between the Government of the Republic of India and the Government of the State of Israel for the Years 2026-2029.
5) Memorandum of Understanding between the Indian Council of Agricultural Research, New Delhi, Republic of India and MASHAV- Israel’s Agency for International Development Cooperation, the State of Israel on establishment of the India-Israel Innovation Centre for Agriculture (IINCA) for Cooperation in Agricultural Research and Education.
6) Memorandum of Understanding between the Ministry of Mines of the Government of the Republic of India and the Ministry of Energy and Infrastructure of the Government of the State of Israel on co-operation in the field of Geophysical Exploration.
7) Memorandum of Understanding between Ministry of Ports, Shipping and Waterways, of the Republic of India and Israel Antiquities Authority- Underwater Archaeology Unit for development of National Maritime Heritage Complex (NMHC), Lothal at Gujarat.
8) Declaration of Intent between the Ministry of Innovation, Science and Technology of the State of Israel and Office of the Principal Scientific Adviser, Republic of India on cooperation in the field of Horizon Scanning.
9) Memorandum of Understanding between the Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Government of the Republic of India and the Department of Fisheries and Aquaculture, Ministry of Agriculture and Food Security of the State of Israel on Cooperation in the field of Fisheries and Aquaculture.
10) Presentation of Report of the 4th India Israel CEO Forum.
11) Implementation Protocol C to the Agreement between the Government of the State of Israel and the Government of the Republic of India on Facilitation of the Temporary Employment of Indian Workers in Specific Labor Market Sectors in the State of Israel in Commerce and Services Sector.
12) Implementation Protocol E to the Agreement between the Government of the State of Israel and the Government of the Republic of India on Facilitation of the Temporary Employment of Indian Workers in Specific Labor Market Sectors in the State of Israel in Manufacturing Sector.
13) Implementation Protocol D to the Agreement between the Government of the State of Israel and the Government of the Republic of India on Facilitation of the Temporary Employment of Indian Workers in Specific Labor Market Sectors in the State of Israel in Restaurant Sector.
14) MOU between NPCI International Payments Limited and MASAV for linking payment systems of India and Israel (Linking of UPI with Israeli Payment system).
15) Agreement on Cooperation between Israeli Institute of Commercial Arbitration (IICA) and Indian Council of Arbitration (ICA).
16) Memorandum of Understanding between the International Financial Services Centres Authority (IFSCA) And Israel Securities Authority (ISA) in relation to mutual cooperation.
Prime Minister Netanyahu and Prime Minister Modi reaffirmed their commitment to maintaining high-level engagement between the governments, industries, and peoples of both nations, with a shared vision of building an enduring India–Israel partnership that harnesses the ambitions of our knowledge-driven economies to forge a future defined by creativity, technology, collaboration, and shared success.