পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙে পঞ্চায়তী ৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ মণ্ডপ উদ্বোধন কৰে
পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ে ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰশাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালীকৰণৰ বাবে এ আইৰ হস্তক্ষেপত আলোকপাত কৰে
17 FEB 2026 4:31PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ মণ্ডপ উদ্বোধন কৰে কেন্দ্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙে। এই উপলক্ষে বিহাৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী সম্ৰাট চৌধুৰী, বিহাৰ চৰকাৰৰ উদ্যোগ আৰু গড়কাপ্তানী মন্ত্ৰী ড০ দিলীপ কুমাৰ জয়ছোৱাল, বিহাৰ চৰকাৰৰ তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী শ্ৰেয়াসী সিং, ৰাজ্যসভাৰ সাংসদ শ্ৰী সঞ্জয় কুমাৰ ঝা আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
পঞ্চায়তী ৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ মণ্ডপত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰশাসন ব্যৱস্থাৰ স্বচ্ছতা, সঠিকতা আৰু দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে বিকশিত কৰা এ আই-সক্ষম মঞ্চসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট এণ্ড এক্সপ' ২০২৬ৰ সময়ত সভাছাৰ( SabhaSaar), প্ৰমান (PRAMAN) আৰু ইগ্ৰামসাথী (eGramSaathi)ৰ পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ উপস্থাপন আছিল "সৰপঞ্চ কি চৌপাল, এ আই কা কামাল" শীৰ্ষক এখন বাটৰ নাট, য'ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই (এ আই) কেনেকৈ গাঁথনিগত নথিপত্ৰ আৰু স্বচ্ছ প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে গ্ৰামসভাৰ কাৰ্যকলাপ শক্তিশালী কৰিব পাৰে সেয়া প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু "সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়"ৰ অধীনত মন্ত্ৰালয়ৰ হস্তক্ষেপে গ্ৰামসভাৰ কাৰ্যবিধিৰ নিৰ্ভৰযোগ্য ডিজিটেল ৰেকৰ্ডসমূহ প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ, সম্পত্তি নিৰীক্ষণৰ প্ৰামাণ্য নিশ্চিত কৰা আৰু বাস্তৱ সময়ৰ প্ৰশাসন সমৰ্থন প্ৰদান কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
সভাছাৰে (SabhaSaar) এ আই-ভিত্তিক ৰেকৰ্ডিং, ট্ৰান্সক্ৰিপচন আৰু স্থানীয় ভাষাত স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে গাঁওসভাৰ কেইবা মিনিট দৈৰ্ঘৰ অনুষ্ঠান প্ৰদৰ্শন কৰে। প্ৰমানে (PRAMAN) বিভিন্ন আঁচনিৰ অধীনত সম্পত্তিৰ ছবিসমূহ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে পৰীক্ষা আৰু গুণগত মান পৰীক্ষা কৰিবলৈ ছবি বিশ্লেষণ কৰে। ইগ্ৰামসাথী (eGramSaathi)য়ে পঞ্চায়তৰ বিষয়া আৰু নাগৰিকসকলক এ আই-চালিত, বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য সমৰ্থন প্ৰদান কৰে। এই প্ৰযুক্তিভিত্তিক পদক্ষেপসমূহ সমগ্ৰ দেশতে অংশগ্ৰহণমূলক গণতন্ত্ৰক গভীৰ আৰু শেষ সীমালৈ প্ৰশাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ডিজিটেল উদ্ভাৱনৰ লাভ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সাদৃশ্যপূৰ্ণ।
দৰ্শকে ২০২৬ চনৰ ২০ ফেব্ৰুৱাৰীলৈকে ভাৰত মণ্ডপমত (হল নং ৫, বুথ ৫ এফ ৫ আৰু ৫ এফ ৯) পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ পেভিলিয়ন প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিব। পেভিলিয়নত "এজন চৰপন্স হওক" শীৰ্ষক এক পোনপটীয়া মত-বিনিময়ৰ সুবিধা আছে, য'ত পৰম্পৰাগত বাটৰ নাটৰ জৰিয়তে এ আই-সক্ষম সিদ্ধান্তৰ নথিপত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ লগতে মন্ত্ৰালয়ৰ এ আই প্লেটফৰ্মৰ পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শন প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰিব।

Ministry of Panchayati Raj
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh Inaugurates MoPR Pavilion at India AI Impact Summit 2026
MoPR Highlights AI Interventions to Strengthen Grassroots Governance at India AI Impact Summit 2026
17 FEB 2026 4:31PM by PIB Delhi
Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, Union Minister for Panchayati Raj, inaugurated the Pavilion of the Ministry of Panchayati Raj at the India AI Impact Summit 2026 at Bharat Mandapam, New Delhi, in the presence of Shri Samrat Choudhary, Deputy Chief Minister of Bihar; Dr. Dilip Kumar Jaiswal, Minister for Industries & Road Construction, Government of Bihar; Ms. Shreyasi Singh, Minister for Information Technology & Sports, Government of Bihar; Shri Sanjay Kumar Jha, Member of Parliament (Rajya Sabha); and senior officers of the Ministry.
MoPR Pavilion presents AI-enabled platforms developed by the Ministry to enhance transparency, accuracy and efficiency in grassroots governance. Live demonstrations of SabhaSaar, PRAMAN and eGramSaathi are being showcased during the India AI Impact Summit & Expo 2026.
A key highlight is the Nukkad Natak titled “Sarpanch ki Chaupal, AI ka Kamaal”, being staged at the Summit, illustrating how Artificial Intelligence can strengthen Gram Sabha functioning through structured documentation and transparent processes.Under the Summit theme “Sarvajana Hitaya, Sarvajana Sukhaya”, the Ministry’s interventions focus on institutionalising reliable digital records of Gram Sabha proceedings, ensuring authenticity in asset monitoring and enabling real-time governance support.
SabhaSaar facilitates AI-based recording, transcription and automated preparation of structured Minutes of Gram Sabha meetings in local languages. PRAMAN deploys image analytics for automated validation and quality checks of asset photographs under various schemes. eGramSaathi provides AI-driven, real-time information support to Panchayat functionaries and citizens.These technology-led initiatives align with the Prime Minister’s vision of leveraging digital innovation to deepen participatory democracy and strengthen last-mile governance across the country.
Visitors can experience the Ministry of Panchayati Raj Pavilion at Bharat Mandapam (Hall 5, Booth 5F5 & 5F9) until 20 February 2026. The Pavilion offers a first-hand interactive simulation, “Be the Sarpanch”, demonstrating AI-enabled decision documentation through the traditional Nukkad Natak format, alongwith guided live demonstrations of the Ministry’s AI platforms in action.