ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳବାଇରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରବେଶକୁ ଗତି; କ୍ଲେମ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେବ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍
26 FEB 2026 3:54PM by PIB Bhubaneswar
• ରେଳ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ନୀତି ଘୋଷଣା; ‘୫୨ ସପ୍ତାହରେ ୫୨ ସଂସ୍କାର’ ଅଧୀନରେ ଇ-ଆରସିଟି ସିଷ୍ଟମ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ
• ନବୀନ ବୈଷୟିକ ଧାରଣା ପାଇଁ ରେଳବାଇର ଖୋଲା ଡିଜିଟାଲ୍ ମଞ୍ଚ - ‘ରେଲ ଟେକ୍’ ପୋର୍ଟାଲ୍
• ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଇ-ଫାଇଲିଂ ଓ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଶୁଣାଣି: ରେଳ କ୍ଲେମ୍ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ଶାସନ ଓ ନବସୃଜନମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଦିଗରେ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଫ୍ଲାଗସିପ୍ “୫୨ ସପ୍ତାହରେ ୫୨ ସଂସ୍କାର” ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସେ ରେଳ ଟେକ୍ ନୀତି ଘୋଷଣା ସହିତ ରେଳବାଇ କ୍ଲେମ୍‍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ (ଆରସିଟି)ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ରେଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନୀତିରେ ସଂସ୍କାର
ରେଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନୀତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନବସୃଜନକାରୀ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା। ଏହି ନୂତନ ନୀତି ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କ ଚୟନକୁ ସରଳ କରିଥାଏ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ "ରେଳ ଟେକ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍" ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଥାଏ। କୌଣସି ନବସୃଜନ ଆହ୍ୱାନ ଯେକୌଣସି ନବସୃଜନକାରୀ କିମ୍ବା ବିଭାଗୀୟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକକ-ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ଏହି ନୀତି ଏକ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଅନୁଦାନକୁ ତିନି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକାଶ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଅନୁଦାନକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରେ ।
ପ୍ରମୁଖ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏଆଇ ଆଧାରିତ ହାତୀମାନଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଇ.ଆଇ.ଡି.ଏସ୍.), କୋଚ ଗୁଡିକରେ ଏଆଇ ଆଧାରି ଅଗ୍ନି ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଡ୍ରୋନ୍-ଆଧାରିତ ଭଙ୍ଗା ରେଳ ଲାଇନ୍‍ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ରେଳ ଷ୍ଟ୍ରେସ୍ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍, ପାର୍ସଲ୍ ଭ୍ୟାନ୍ (ଭିପିୟୁ) ରେ ସେନ୍ସର୍-ଆଧାରିତ ସାମଗ୍ରୀ ଗଣନା ଉପକରଣ, କୋଚରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ୍, ଏଆଇ ଆଧାରିତ କୋଚ୍ ସଫେଇ ମନିଟରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା, କୁହୁଡ଼ି ଯୋଗୁଁ ଉପୁଜୁଥିବା ବାଧା ଚିହ୍ନଟ, ଏବଂ ଏଆଇ ଆଧାରିତ ପେନସନ୍ ଏବଂ ବିବାଦ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ତୃତୀୟ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ରେଳ ବୈଷୟିକ ନୀତି ରେଳବାଇରେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାମିଲ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଗବେଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ଏକ ସଂରଚିତ, ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସରଳ ଢଙ୍ଗରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୃଢ଼ ବୈଷୟିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିବା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରେଲ୍ ଟେକ୍‍ ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ରେଳବାଇ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଡିଜିଟାଲ୍, ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିକ୍ରେତା ଚୟନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଜଟିଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଦୂରେଇ ଯିବା ଏବଂ ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ଏକ ସରଳୀକୃତ, ନବସୃଜନ ପରିଚାଳିତ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇ. ଡି. ଇ. ଏକ୍ସ. ପଦକ୍ଷେପ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇ. ଟି. ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଟେଲିକମ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ନବସୃଜନ ନୀତି ଭଳି ସଫଳ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପରେ ରେଳଟେକ୍ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାଗୁଡ଼ିକରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ରେଳବାଇ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସରଳୀକୃତ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଅନୁକୂଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏହି ମଡେଲ ସଫଳ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ନମୁନା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କିମ୍ବା ଉଦ୍ଭାବକ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଅନ୍ତି, ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ନିକଟରେ ହାତୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ଆଧାରିତ କ୍ୟାମେରା ସିଷ୍ଟମ୍-ରେଳବାଇ ଆବଶ୍ୟକ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠିର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା କରିବ। ଥରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ସଫଳ ହେବା ପରେ, ସମାଧାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବରାଦ ଦିଆଯିବ। ଏହି ନୀତି କେବଳ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଯେ ସଫଳ ନବସୃଜନ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି।
ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏଆଇ ଆଧାରିତ ସିସିଟିଭି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମେତ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳରେ ନିକଟରେ ଘଟିଥିବା ଏକ ଘଟଣାରେ ସି.ସି.ଟି.ଭି. ଫୁଟେଜ୍ କିପରି ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଗିରଫ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସକ୍ରିୟ ଅପରାଧ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପୂର୍ବାନୁମାନମୂଳକ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରେଳ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବ। ସେ ରାଡାର, ଏଆଇ, ଇନଫ୍ରାରେଡ୍ କ୍ୟାମେରା ଏବଂ ଅଲଟ୍ରାସୋନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ଉନ୍ନତ ଟ୍ରାକ୍ ମନିଟରିଂ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦୁର୍ଘଟଣାର ପୂର୍ବରୁ ଟ୍ରାକରେ ବିକୃତି କିମ୍ବା ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରିବ। ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିଫଳତାକୁ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ ଉପରେ ଯାଇଥିବା ତାରରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ପରିମାପକ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ପୂର୍ବାନୁମାନକାରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଆଶାଜନକ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏଆଇ ଆଧାରିତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ଗରମ ହେଉଥିବା ଇନସୁଲେଟର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସହିତ ରେଳର ଭଙ୍ଗା ଅଂଶ, ଭାଙ୍ଗିଯାଇଥିବା ଗ୍ରିଲ୍ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଓଭରହେଡ୍ ଉପକରଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ଆଧାରିତ ସିଷ୍ଟମ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିପାରିବ ଯେପରିକି ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପେନସନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡିକର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପେନସନ୍ ଦେୟର ସମୟୋଚିତ ଆରମ୍ଭ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ବ୍ୟାପକ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ମାନସିକତା ସହିତ ଏହି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ଇ-ଆରସିଟି: 'ରେଳବାଇ କ୍ଲେମ୍‍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ’ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ସଂସ୍କାର
ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କାରରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ରେଳବାଇ କ୍ଲେମ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ (ଆରସିଟି) ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଏଆଇ ଆଧାରିତ ରୂପାନ୍ତରଣ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଇ-ଆରସିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରେଳବାଇ କ୍ଲେମ୍‍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ । ଏହା ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ, ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁଲଭ କରି କ୍ଲେମ୍‍ ଦାଖଲ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ବିଚାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ୨୩ଟି ଆରସିଟି ବେଞ୍ଚ ରହିଛି ଏବଂ କ୍ଲେମ୍‍ ଦାଖଲ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ବିଶେଷ କରି ସେହି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି ଘଟଣା ଘଟିବା ସମୟରେ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। କ୍ଲେମ୍‍ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପ୍ରାୟତଃ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହୋଇଯାଏ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କ୍ଲେମ୍‍ ଦାଖଲକୁ ସରଳ, ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ସୁଲଭ କରିବା। ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ପୀଡ଼ିତ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥାନ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଲେମ୍‍ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ଇ-ଫାଇଲିଂ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାମଲା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଏଆଇ ଆଧାରିତ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୧୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ରେଳବାଇ କ୍ଲେମ୍‍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର ସମସ୍ତ ବେଞ୍ଚକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯିବ।
ସେ ଆହୁରି ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏହି ମଡେଲ ସଫଳ ହୁଏ, ତେବେ ଅନୁରୂପ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ଭଳି ଅନ୍ୟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଉନ୍ନତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ଦିଗରେ ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାଖଲ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟବହାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
ପୂର୍ବରୁ, ଦାବିଦାର ଏବଂ ଓକିଲମାନଙ୍କୁ ମାମଲା ଦାୟର କରିବା, ଦସ୍ତାବିଜ ଦାଖଲ କରିବା ଏବଂ ମାମଲାର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଯାତ୍ରା, ସମୟ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବିଳମ୍ବ ଜଡ଼ିତ ଥିଲା। ଇ-ଆରସିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଅନଲାଇନ୍ ମାମଲା ଦାଖଲ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ମକଦ୍ଦମାକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭିଗମ୍ୟତା, ସୁବିଧା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ରେଳବାଇ କ୍ଲେମ୍‍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୮୭ ଅନୁଯାୟୀ ଗଠିତ ରେଳବାଇ ଦାବି ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ, ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ଏବଂ ଅପ୍ରୀତିକର ଘଟଣାରେ ମୃତ୍ୟୁ କିମ୍ବା ଆଘାତ ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ, ସାମଗ୍ରୀର କ୍ଷତି କିମ୍ବା ବିତରଣ ନକରିବା, ଏବଂ ଭଡ଼ା ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଫେରସ୍ତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରେଳ ପ୍ରଶାସନ ବିରୋଧରେ କ୍ଲେମ୍‍ ଗୁଡ଼ିକର ବିଚାର କରିଥାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆରସିଟି ସମଗ୍ର ଭାରତର ୨୧ଟି ସହରରେ ଅବସ୍ଥିତ ୨୩ଟି ବେଞ୍ଚ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଧାନ ବେଞ୍ଚ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକରେ ଜଣେ ନ୍ୟାୟିକ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଜଣେ ବୈଷୟିକ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି।
କାଗଜବିହୀନ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
ଇ-ଆର.ସି.ଟି. ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମସ୍ତ ୨୩ଟି ବେଞ୍ଚକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବେ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ସକ୍ଷମ କରିବ:
କାଗଜବିହୀନ ଅଦାଲତର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା
ଡିଜିଟାଇଜଡ୍‍ ମାମଲା ପରିଚାଳନା
ଆବେଦନ ଏବଂ ନୋଟିସଗୁଡ଼ିକର ଅନଲାଇନ ବିନିମୟ
ଅନଲାଇନରେ ଦୈନିକ ଆଦେଶ ଏବଂ ରାୟ ଘୋଷଣା
ମାନ୍ୟବର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଶୁଣାଣି (ଫିଜିକାଲ୍ + ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡ୍)
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମସ୍ତ ଆରସିଟି ବେଞ୍ଚ ପାଇଁ ଏକ ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଗତିଶୀଳ ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୂଚନାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।
ଇ-ଆରସିଟିର ପ୍ରମୁଖ ମଡ୍ୟୁଲ
ଏହି ମଞ୍ଚରେ ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ରହିଛି:
୧. ଇ-ଫାଇଲିଂ
ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଦାବି ଏବଂ ଆଇନଗତ ଦସ୍ତାବିଜଗୁଡ଼ିକର ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଅନଲାଇନ ଦାଖଲ
ଆବେଦନ, ସତ୍ୟପାଠ, ଆନେକ୍ସଚର ଏବଂ ସହାୟକ ରେକର୍ଡ ଅପଲୋଡ କରିବା
ଏସ୍. ଏମ୍. ଏସ୍. ଏବଂ ଇ-ମେଲ୍ ଆଲର୍ଟ ଜରିଆରେ ତୁରନ୍ତ ସ୍ୱୀକୃତି
ଅନଲାଇନ ଯାଞ୍ଚ, ତ୍ରୁଟି ସୂଚନା ଏବଂ ପୁନଃ ଦାଖଲ
୨. କେସ୍ ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ (ସି. ଆଇ. ଏସ୍.)
ସମସ୍ତ ମାମଲାର କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଡାଟାବେସ୍
ସ୍ୱୟଂ-ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ମାମଲା ପଞ୍ଜୀକରଣ
ଫାଇଲିଂ ଠାରୁ ଶେଷ ସମାଧାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ଟ୍ରାକିଂ
ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, ଶ୍ରବଣ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି ନିରୀକ୍ଷଣ
୩. ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଡି. ଏମ୍. ଏସ୍.)
ଆବେଦନ, ନୋଟିସ, ସମନ, ଆଦେଶ ଏବଂ ରାୟର ଡିଜିଟାଲ ସଂରକ୍ଷଣ
ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ରେକର୍ଡ
କେସ୍ ଫାଇଲ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସହଜ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସହିତ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା
ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଇ-ଶୁଣାଣି ଏବଂ ସ୍ବୟଂକ୍ରିୟ ମାମଲା ପରିଚାଳନା
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନଲାଇନ୍ ଶୁଣାଣି, ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରମାଣ ରେକର୍ଡିଂ, ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ସହିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଯୋଗାଯୋଗ, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଆଲର୍ଟ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଅନୁପାଳନ ଟ୍ରାକିଂକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମାନୁଆଲ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇଥାଏ।
ଦ୍ରୁତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ନାଗରିକ-ଅନୁକୂଳ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ
ଇ-ଆର. ସି. ଟି. ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନେକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ:
ତୁରନ୍ତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରବାହ ମାଧ୍ୟମରେ ମାମଲା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା
ପକ୍ଷମାନେ ଅନଲାଇନ୍ ଶୁଣାଣିରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ ଓ ସ୍ଥଗିତାଦେଶରେ ହ୍ରାସ
ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ କେସ୍ ସ୍ଥିତିର ଅପଡେଟ୍‍
ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଏବଂ ରାୟ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ଆକ୍ସେସ୍, ସାର୍ଟିଫାଏଡ୍ କପି ପାଇବାରେ ବିଳମ୍ବକୁ ଦୂର କରିବ
ଯାତ୍ରା, ମୁଦ୍ରଣ ଏବଂ କୋରିଅର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ କରିବ
ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସହିତ ଉନ୍ନତ ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା
ବିଚାରାଧୀନତା, ମାମଲାର ଧାରା ଏବଂ ସମାଧାନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ରିଅଲ ଟାଇମ୍‍ ତଥ୍ୟ
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଶେଷ କରି ଦାବିଦାର, ଓକିଲ, ରେଳବାଇ ଏବଂ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲକୁ ସହଜ ଟ୍ରାକିଂ, ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଚଳିତ ମାସ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ "୫୨ ସପ୍ତାହରେ ୫୨ଟି ସଂସ୍କାର" ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ କୋଚଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ସଫେଇ ଏବଂ ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲକୁ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ହବ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।

Ministry of Railways
Launch of Rail Tech Portal to Engage Innovators, Startups, Industry and Institutions to Promote Innovation in Indian Railways and Digitization of Procedures in Claims Tribunal Announced as Third & Fourth Reform
Union Minister Ashwini Vaishnaw Announces Rail Tech Policy and Launches e-RCT System for End-to-End Digitisation of Railway Claims Tribunal under “52 Reforms in 52 Weeks” Initiative
Anyone with a Strong Technological Idea Can Approach Railways through Dedicated RailTech Portal to Enable Massive and Systematic Induction of Technology into the Railways
Major Procedural Reform in Railway Claims Tribunal: 24×7 e-Filing, Online Hearings and Instant Access to Orders Simplify Filing Accident and Untoward Incident Claims Easier for Litigants
Within the Next 12 Months, All Benches of the Railway Claims Tribunal Will Be Fully Digitised: Sh. Ashwini Vaishnaw
The e-RCT Enables Online Submission and Faster Disposal with Real-Time Case Tracking
No Need to Visit Tribunal for Filing Cases; Digital e-RCT Platform Introduces Paperless Courts, Hybrid Hearings and Centralised Case Management
26 FEB 2026 3:54PM by PIB Delhi
In a major push towards technology-driven governance and innovation-led transformation, the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, today announced the RailTech Policy and the complete digitisation of the Railway Claims Tribunal (RCT) as Reform Number Three and Reform Number Four under Indian Railways’ flagship “52 Reforms in 52 Weeks” initiative.
Rail Tech Policy Reform
The Rail Tech Policy aims to engage innovators, startups, industry and institutions to promote innovation in Indian Railways. The new policy simplifies the selection of innovators and introduces a dedicated “Rail Tech Portal” for innovation. Innovation challenges can be initiated by any innovator or departmental user, with a single-stage detailed submission of proposals.
The policy provides a user-friendly interface, increases the scale-up grant more than three times and doubles the maximum grant for prototype development and trials.
Key innovation areas include AI-based Elephant Intrusion Detection System (EIDS), AI-based fire detection system in coaches, drone-based broken rail detection system, rail stress monitoring system, sensor-based load calculation device on parcel vans (VPUs), solar panels on coaches, AI-based coach cleaning monitoring system, obstruction detection in foggy environments, and AI-based pension and dispute resolution systems.
Outlining the third reform, Shri Vaishnaw said the RailTech Policy is designed to enable massive and systematic induction of technology into the Railways. He emphasised that startups, researchers and innovators must be able to connect with Indian Railways in a structured, meaningful and simplified manner. He said that anyone with a strong technological idea should be able to approach the Railways through a dedicated RailTech portal, which will function through a completely digital, end-to-end process. The objective, he explained, is to shift away from the earlier complex system of vendor selection based strictly on rigid specifications and to instead create a simplified, innovation-driven framework focused on trial and adoption of new technologies.
Shri Vaishnaw stated that the RailTech Policy has been designed after studying successful models such as the iDEX initiative in defence, the startup frameworks in the Ministry of Electronics & IT, and telecom sector innovation policies. Drawing from these experiences, the Railways has attempted to remove procedural bottlenecks and create a transparent, simplified and innovation-friendly ecosystem. He said that if successful, this model could serve as a template for other sectors as well.
Explaining the funding structure, he noted that when a startup or innovator proposes a viable technological solution, for example, AI-based camera systems to detect elephants near railway tracks — the Railways would support up to 50 percent of the development funding required. Once the project proves successful, substantial long-term orders would be placed to enable scaling of the solution. The policy is designed not merely to experiment but to ensure that successful innovations are implemented at scale.
He cited several potential application areas for innovation, including AI-enabled CCTV systems for passenger security, referencing how CCTV footage in a recent incident in Kerala helped in quickly apprehending culprits. He said proactive crime detection systems, predictive monitoring and enhanced passenger safety technologies could significantly strengthen railway security. He also highlighted the need for advanced track monitoring solutions using radar, AI, infrared cameras and ultrasonic technologies to detect deformation or defects in tracks before they lead to accidents. Predictive technologies capable of analysing electrical parameters in overhead wires to foresee potential failures were also mentioned as promising areas where startups are already working.
Shri Vaishnaw further referred to drone-based systems for detecting rail fractures, broken grills, and monitoring overhead equipment, including identifying overheating insulators through AI-based analytics. He added that technology solutions could also address administrative challenges such as faster processing of pension documents for retired railway employees, ensuring timely commencement of pension payments. The policy, he said, has been framed with an open and forward-looking mindset to encourage such comprehensive innovation across operational and administrative domains.
E-RCT: Reform in disposal of ‘Railway Claims Tribunal’ Cases
In Reform Number Four, Shri Vaishnaw announced the complete digitisation and AI-enabled transformation of the Railway Claims Tribunal (RCT). The E-RCT system will enable end-to-end computerisation and digitisation of the Railway Claims Tribunal. It will transform the filing, processing and adjudication of claims by making the process faster, more transparent and accessible from anywhere in the country.
Shri Vaishnaw stated that there are 23 RCT benches across the country and that filing claims currently poses challenges, especially for passengers who may be travelling across states when an incident occurs. Determining the appropriate jurisdiction for filing a claim often becomes a significant issue.
He said the reform aims to make claim filing simple, digital and accessible from anywhere in the country. Under the new system, aggrieved passengers will be able to file claims electronically, irrespective of their location, even while travelling or upon reaching their destination. The entire process, from e-filing to case information systems will be digitised and AI-enabled. Shri Vaishnaw stated that within the next 12 months, all benches of the Railway Claims Tribunal will be fully digitised under this initiative.
He further indicated that if the model proves successful, similar digital solutions could be extended to other tribunals such as the Central Administrative Tribunal. The goal, he said, is to ensure faster processing, improved transparency and a citizen-centric approach to justice delivery.
From Physical Filing to Digital Access
Earlier, claimants and advocates were required to physically visit Tribunal offices for filing cases, submitting documents and tracking case progress, which involved travel, time and procedural delays. With the introduction of the e-RCT System, cases can now be filed online from anywhere at any time, significantly improving accessibility, convenience and transparency for litigants.
The Railway Claims Tribunal, constituted under the Railway Claims Tribunal Act, 1987, adjudicates claims against Railway Administration relating to compensation for death or injury in railway accidents and untoward incidents, loss or non-delivery of goods, and refund of fares and freight. At present, RCT functions through 23 Benches located in 21 cities across India, with the Principal Bench at Delhi, each comprising a Judicial Member and a Technical Member.
Integrated Digital Platform for Paperless Courts
The e-RCT System will digitally connect all 23 Benches on a single platform and enable:
• Paperless court functioning
• Digitised case lifecycle
• Online exchange of pleadings and notices
• Daily order and judgement pronouncement online
• Hybrid hearings (physical + virtual mode) in compliance with the Hon’ble Supreme Court’s directions
The system also includes a revamped dynamic microsite for all RCT Benches, promoting transparency and public access to information.
Key Modules of e-RCT
The platform comprises three core components:
1. E-Filing
• 24×7 online filing of claims and legal documents from any location
• Uploading of petitions, affidavits, annexures and supporting records
• Instant acknowledgement through SMS and e-mail alerts
• Online scrutiny, defect intimation and re-filing
2. Case Information System (CIS)
• Centralised database of all cases
• Auto-allocation and case registration
• Real-time tracking from filing to final disposal
• Scheduling, hearing management and progress monitoring
3. Document Management System (DMS)
• Digital storage of pleadings, notices, summons, orders and judgements
• Digitally signed records
• Easy retrieval of case files and orders
• Secure and reliable record management with disaster recovery
Hybrid e-Hearings and Automated Case Flow
The system enables online hearings, digital evidence recording, electronic communication with parties, automated alerts, and online compliance tracking, thereby reducing manual intervention and improving efficiency.
Faster, Transparent and Citizen-Friendly Justice Delivery
The e-RCT System will deliver multiple benefits:
• Faster case processing through immediate registration and automated workflows
• Reduction in adjournments as parties can attend hearings online without travel constraints
• Real-time case status updates through digital notifications
• Online access to orders and judgements, eliminating delays in obtaining certified copies
• Cost savings by reducing travel, printing and courier expenses
• Better record management with secure digital storage
• Centralised real-time data on pendency, case trends and disposal
The platform will particularly benefit claimants, advocates, Railways and the Tribunal by enabling easy tracking, improved scheduling and data-driven decision-making.
Earlier this month, Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw announced two major reforms under the “52 Reforms in 52 Weeks” initiative, including continuous end‑to‑end cleaning of general coaches and expansion of the Gati Shakti Cargo Terminals to over 500 hubs to boost logistics capacity across Indian Railways.
/center>