কেবিনেট
সেৱা সংকল্প প্ৰস্তাৱ
ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত এক নতুন আৰম্ভণি
'সেৱা তীৰ্থ'ত প্ৰথম কেবিনেট বৈঠক।
24 FEB 2026 1:58PM by PIB Guwahati
আজি যুগাব্দ ৫১২৭
বিক্ৰম সংবত ২০৮২
শক সংবত ১৯৪৭
ফাগুন মাহ
শুক্ল পক্ষ
অষ্টমীৰ দিনটোত
২০২৬ চনৰ ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নতুন কাৰ্যালয় 'সেৱা তীৰ্থ'ত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ প্ৰথমখন ঐতিহাসিক বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে। এই বৈঠক আৰু এই ভৱনটো নতুন ভাৰতৰ পুনৰ্গঠনৰ এক দৃশ্যমান প্ৰকাশ। এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে আমি এনে এক ভৱিষ্যতক আদৰণি জনাইছো যি ভৱিষ্যত গঢ় দিবলৈ শতিকাজোৰা শ্ৰমৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। স্বাধীনতাৰ পিছৰ বহু কেইটা দশক ধৰি চৰকাৰসমূহে চাউথ ব্লকৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ পৰাই দেশৰ উত্তৰাধিকাৰক লালন-পালন কৰি আহিছে আৰু ভৱিষ্যতৰ সোপন ৰচিছে । আমি এনে এখন ভাৰতৰ সপোন দেখিছিলো, যিখন ভাৰতৰ চিন্তাধাৰা থলুৱাৰ সৈতে সংপৃক্ত , ইয়াৰ ৰূপ আধুনিক আৰু ইয়াৰ সম্ভাৱনাও অসীম। আজি এই সেৱা তীৰ্থ সেই ধাৰণাৰেই এক মূৰ্ত ৰূপ, যিয়ে গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিব।
আজিৰ উপলক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আমি এই ঠাইখনৰ ইতিহাসকো স্মৰণ কৰিছো। ‘সেৱা তীৰ্থ’ এনে স্থানত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যি স্থানত ব্ৰিটিছ যুগৰ অস্থায়ী বেৰেক আছিল। নিষ্ক্ৰিয় হৈ পৰাৰ পিছতো সেইবোৰ স্থায়ী হৈ পৰিছিল । এতিয়া এই নিষ্ক্ৰিয় বেৰেক থকা স্থানেই ৰাষ্ট্ৰীয় শাসনৰ সক্ৰিয় প্ৰতিষ্ঠানলৈ ৰূপান্তৰিত হোৱাটো নতুন ভাৰতৰ সজীৱতাৰ এক অনন্য প্ৰতীক হিচাবে চিহ্নিত হৈছে।
দাসত্বৰ যুগৰ আগতে ভাৰত এফালে বস্তুগত ভৱিষ্যৎ আৰু আনফালে মানৱীয় মূল্যবোধৰ বাবে পৰিচিত দেশ হিচাপে সৰ্বজনবিদিত আছিল। সেৱা তীৰ্থৰ ধাৰণা এই দুয়োটা আদৰ্শৰেই সংমিশ্ৰণ। সেৱা তীৰ্থত অন্তৰ্নিহিত মূল মনোভাৱ হৈছে এই কৰ্মক্ষেত্ৰখনক তীৰ্থস্থানৰ দৰেই পবিত্ৰ কৰি তোলা, কৰ্তব্য, সেৱা আৰু সমৰ্পণৰ সংগম ঘটোৱা।
‘সেৱা তীৰ্থ’ত অনুষ্ঠিত এই প্ৰথমখন বৈঠকৰ লগে লগে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই নিজৰ সংকল্পৰ কথা পুনৰবাৰ এইবুলি প্ৰকাশ কৰিছে যে ইয়াত গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বাবে সেৱাৰ মনোভাৱেৰে অনুপ্ৰাণিত হ’ব আৰু দেশ নিৰ্মাণৰ বিশাল লক্ষ্যৰ সৈতে জড়িত হ’ব।
আমাৰ বাবে সাংবিধানিক মূল্যবোধ হৈছে নাগৰিকৰ মৰ্যাদা, সমতা আৰু ন্যায়ৰ সৈতে শাসন ব্যৱস্থাক সংযোগ কৰাৰ এক নৈতিক প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰকাশ। ‘সেৱা তীৰ্থ’ৰ কৰ্ম সংস্কৃতি এই মনোভাবেৰেই পৰিচালিত হ’ব, য’ত প্ৰতিটো নীতি সংবিধানৰ মৌলিক মনোভাব অনুসৰি গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই যাতে দেশবাসীৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব পাৰে সেয়া নিশ্চিত কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে নিজৰ সংকল্পৰ কথাই এইবুলি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে যে সেৱা তীৰ্থত গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই ‘নাগৰিক দেৱো ভৱ’ৰ মনোভাবেৰে অনুপ্ৰাণিত হ’ব । এই স্থান ক্ষমতা প্ৰদৰ্শনৰ স্থান নহ’ব, বৰঞ্চ ই প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ সবলীকৰণৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। ‘সেৱা তীৰ্থ’ৰ পৰা পৰিচালিত শাসনৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই দেশৰ অন্তিমগৰাকী ব্যক্তিৰ জীৱন সৰল কৰি তোলাৰ মনোভাবৰ সৈতে জড়িত হ’ব। আমি পুনৰ কওঁ যে আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে আমি নাগৰিকৰ সংবেদনশীলতাৰ প্ৰতি স্বচ্ছ, সঁহাৰি জনাবলৈ সাজু আৰু এনেদৰে সংবেদনশীল শাসন আৰ্হিক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিম।
‘সেৱা তীৰ্থ’ হৈছে এনে এক শাসনৰ আন্তঃগাঁথনি, যিয়ে জড়তাৰ স্থানত গতিশীলতা, উদাসীনতাৰ স্থানত নিষ্ঠা আৰু সন্দেহৰ স্থানত সমাধানৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰিব।
এই দৃষ্টিভংগীৰেই প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা এটা বছৰত গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তই শাসন ব্যৱস্থাৰ উদ্দেশ্যক এক স্পষ্ট ৰূপ প্ৰদান কৰিছে। লাখ লাখ নাগৰিকৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তনে শাসন ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ আস্থা অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে ।
বিগত দশকত দেশে ২৫ কোটিৰো অধিক নাগৰিকক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰ পৰা মুক্ত কৰি অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰি তুলিছে। এনে বহু কৃতিত্বৰ আঁৰত চৰকাৰৰ দূৰদৰ্শী চিন্তাধাৰা, সৰ্বাংগীন দৃষ্টিভংগী, অক্লান্ত পৰিশ্ৰম জড়িত হৈ আছে। দেশে আজি আয়ুষ্মান ভাৰতৰ জৰিয়তে লাখ লাখ লোকক স্বাস্থ্য সুৰক্ষা প্ৰদানৰ গৌৰৱ অৰ্জন কৰিছে । প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ৮০ কোটি নাগৰিকক খাদ্য সুৰক্ষা প্ৰদান কৰি ক্ষুধাৰ অভিশাপৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত ১২ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণেৰে লাখ লাখ পৰিয়াল তথা মহিলাক এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন প্ৰদান কৰা হৈছে। এইবোৰ পৰিসংখ্যাই এনে এক দিশৰ ইংগিত দিয়ে য’ত নীতিৰ চূড়ান্ত উদ্দেশ্য হৈছে নাগৰিকৰ জীৱন সৰল কৰি তোলা ।একেদৰে ৪০ নিযুতৰো অধিক ঘৰ নির্মাণ কৰাৰ ফলত কোটি কোটি পৰিয়ালে আশ্ৰয় তথা নিৰাপত্তা লাভ কৰিছে। জল জীৱন মিছনৰ অধীনত গ্ৰামাঞ্চলৰ প্ৰায় ১২ কোটি ঘৰত নতুনকৈ খোৱাপানী যোগান ধৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ ব্যাপক পৰিৱৰ্তনক এক নিৰন্তৰ সংস্কাৰৰ যাত্ৰা হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে । "নূন্যতম চৰকাৰ, সৰ্বোচ্চ শাসন" মন্ত্ৰেৰে জি এছ টি, ডি বি টি, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ দৰে গ্ৰহণ কৰা সংস্কাৰৰ পদক্ষেপে শাসন ব্যৱস্থাক অধিক স্বচ্ছ, অধিক কাৰ্যক্ষম আৰু অধিক নাগৰিককেন্দ্ৰিক কৰি তুলিছে। কৰৰ ব্যৱস্থাত ফেচলেছ নিৰূপণ প্ৰক্ৰিয়াই সততাক নিশ্চিত কৰাৰ লগতে প্ৰক্ৰিয়াটোৰ প্ৰতি সাধাৰণ নাগৰিকৰ আস্থা বৃদ্ধি কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতে আজি বিশ্বৰ আগশাৰীৰ অৰ্থনীতিসমূহৰ মাজত এক শক্তিশালী স্থানত নিজকে উপবিষ্ট কৰোৱাব পাৰিছে।
মন্ত্ৰীসভাই এই সংকল্প লৈছে যে "সেৱা তীৰ্থ"ৰ নবীকৃত শক্তি তথা "ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছ"ৰ দ্ৰুত গতিৰে আমি অদূৰ ভৱিষ্যতে বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত ভাৰতৰ স্থান নিশ্চিত কৰিম ।আজি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই "উন্নত ভাৰত ২০৪৭"ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পৰ প্ৰতি নিজকে পুনৰবাৰ উৎসৰ্গা কৰিছে। এয়া এক দীৰ্ঘম্যাদী ৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰা, য’ত আজি গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তই আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে ভৱিষ্যত গঢ় দিব। "সেৱা তীৰ্থ"ৰ এই প্ৰথমখন বৈঠকে আমাক মনত পেলাই দিছে যে উন্নয়নৰ লক্ষ্য যিমানেই বৃহৎ হ'ব, সিমানেই ইয়াৰ প্ৰতি আমাৰ দায়িত্ব গভীৰ হ'ব লাগিব। এই স্থান কেৱল এখন আধুনিক কৰ্মক্ষেত্ৰ নহয়। ইয়াৰ লগতে ই শাসন ব্যৱস্থাৰ এক নতুন কৰ্ম সংস্কৃতিৰো প্ৰতীক। ইয়াৰ আধুনিক প্ৰযুক্তি তথা দক্ষ কৰ্ম পদ্ধতিৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ দক্ষতাই নতুন উচ্চতাস্পৰ্শ কৰিব। ইয়াৰ মাজেৰে যোৱা প্ৰতিটো ফাইল আৰু ইয়াত কাম কৰা প্ৰতিগৰাকী কৰ্মযোগীয়ে এই অনুভৱৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হ’ব যে তেওঁলোকৰ কাম দেশৰ শেষ ব্যক্তিজনৰো জীৱন সৰল কৰাৰ সৈতে জড়িত। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই সম্পদৰ বিবেচনাপূৰ্ণ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰাৰ লগতে দেশখনে বছৰ বছৰ ধৰি অনুভৱ কৰা সংস্কাৰৰ অবিৰত যাত্ৰাক ত্বৰান্বিত কৰাৰ সংকল্প লৈছে।
'সেৱা তীৰ্থ'ত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ ঐতিহাসিক প্ৰথমখন বৈঠকে এই বিশ্বাসক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে যে ভাৰত আজি পৰিৱৰ্তনৰ এক মাইলৰ খুঁটিতউপনীত হৈছে, য’ত নীতি, উদ্দেশ্য আৰু নেতৃত্বই উন্নত ভাৰতৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
‘সেৱা তীৰ্থ’ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই নতুন কৰ্ম সংস্কৃতিয়ে ভাৰতক সক্ষম, শক্তিশালী আৰু স্বাৱলম্বী দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰগতিৰ ভেটি স্থাপন কৰিব।
আমি আস্থা প্ৰকাশ কৰিছো যে এখন শক্তিশালী ভাৰতৰ এই পুনৰ্নিৰ্মাণে বিশ্বত বিৰাজমান অস্থিৰতাৰ সময়তো বিশ্ব শান্তিৰ বাবে নতুন বাট মুকলি কৰিব। উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে নতুন গোলকীয় ব্যৱস্থাত ভাৰতে উল্লেখনীয় ভূমিকা পালন কৰিব পাৰিব।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই ‘সেৱা তীৰ্থ’ক সংবেদনশীল, সঁহাৰিজনক আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক শাসন ব্যৱস্থাৰ বিশ্বজোৰা উদাহৰণ হিচাপে গঢ় দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে। মন্ত্ৰীসভাই সংকল্প লৈছে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন সমৃদ্ধিশালী, সক্ষম আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ যাত্ৰাত এই চৌহদটো জাতীয় আকাংক্ষাৰ এক শক্তিশালী কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ উঠিব।

Cabinet
Seva Sankalp Resolution
A New Beginning in India’s Development Journey
First Cabinet Meeting at ‘Seva Teerth’
24 FEB 2026 1:58PM by PIB Delhi
Today, Yugaabda 5127
Vikram Samvat 2082
Shaka Samvat 1947
In the month of Phalguna, Shukla Paksha,
On the day of Ashtami,
On 24 February 2026,
Under the chairmanship of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, the historic first meeting of the Union Cabinet is being held at the new Prime Minister’s Office, ‘Seva Teerth’.
This meeting and this building are a direct expression of the reconstruction of New India. With this auspicious beginning, we welcome that future whose foundation has been laid by centuries of effort. After Independence, for so many decades, governments operated from the Prime Minister’s Office in South Block, preserving the legacy and envisioning the future. We envisioned an India whose thought is indigenous, whose form is modern, and whose capability is boundless. Today, Seva Teerth is the embodied manifestation of that very vision, which will enhance India’s pride as the Mother of Democracy.
On this occasion, we also remember the history of this place. ‘Seva Teerth’ has been constructed at the site of the temporary barracks from the British era. The establishment of an active institution of national governance at that location is also a symbol of the transformation of New India.
Before the period of colonial rule, India was known as a nation recognized both for its material grandeur and for its human values. The concept of Seva Teerth is formed from the confluence of both these ideals. With the sacred confluence of duty, service, and dedication, this workplace is envisioned to be as sacred as a pilgrimage, this is its fundamental spirit.
With this first meeting being held at ‘Seva Teerth’, the Union Cabinet reiterates its resolve that every decision taken here will be inspired by a spirit of service toward 1.4 billion citizens and will be connected to the broader goal of nation-building.
For us, constitutional values are the expression of that moral commitment which connects governance with the dignity, equality, and justice of every citizen. The work culture of ‘Seva Teerth’ will be guided by this very spirit, where every policy will be in accordance with the fundamental ethos of the Constitution and every decision will be accountable to the aspirations of the people.
The Union Cabinet reiterates its resolve that every decision taken in this premises will be inspired by the sentiment of ‘Nagrik Devo Bhava’. This place will not be a center for the display of power, but rather a center for the empowerment of every Indian. Every effort of governance conducted from Seva Teerth will remain connected to the spirit of simplifying the life of the last person in the country. We reaffirm that, in line with our vision, we will further strengthen the governance model that is transparent, aware, and sensitive to the emotions of citizens.
‘Seva Teerth’ is the answer to the need for governance infrastructure that promotes dynamism instead of stagnation, dedication instead of indifference, and solutions instead of doubt.
With this very thinking, decisions taken in recent years under the leadership of Prime Minister Narendra Modi have brought new clarity to the purpose of governance. The changes witnessed in the lives of crores of citizens have strengthened public trust in governance.
In the past decade, by lifting more than 25 crores of citizens out of poverty, the country has achieved what was once considered impossible. Behind many such milestones have been the government’s long-term vision, comprehensive outlook, and tireless efforts. Through Ayushman Bharat, the nation has achieved the distinction of connecting crores of people to health security. Under the Prime Minister Garib Kalyan Anna Yojana, food security has been ensured for nearly 80 crores of citizens, bringing an end to the scourge of hunger. Under the Swachh Bharat Mission, the construction of more than 12 crores toilets has provided crores of families and women with a life of dignity. All these figures indicate a direction of governance where the ultimate objective of policy has been to simplify the life of the citizen.
Similarly, through the construction of more than 40 million houses, crores of families have received shelter and security. Access to drinking water has been ensured to more than 12 crore new households in rural areas through Jal Jeevan Mission.
The Union Cabinet views the broad transformations in India’s economy as a continuous journey of reforms. With the mantra of “Minimum Government, Maximum Governance,” reforms such as GST, DBT, and Digital India have made governance more transparent, more efficient, and more citizen-centric. The process of faceless tax assessment has promoted honesty and strengthened the trust of ordinary citizens. As a result of these efforts, India today has secured a strong position among the world’s leading economies.
The Cabinet takes a firm resolve that with the new energy of ‘Seva Teerth’ and the rapid pace of the ‘Reform Express,’ we will fulfill our commitment to secure India’s place among the top three economies of the world in the near future.
Today, the Union Cabinet again dedicated itself to the national resolve of ‘Viksit Bharat 2047’. This is a long-term national journey, in which the decisions taken today will determine the future shape of the coming generations. This first meeting at ‘Seva Teerth’ reminds us that the greater the goal of development, the deeper must be our sense of responsibility toward it.
This premise is not merely a modern workplace. It is also a symbol of a new work culture in governance. Through modern technology and efficient working systems here, the government’s effectiveness will reach new heights. Every file that moves from here, and every karmayogi working here, will be inspired by the sentiment that their work is connected to simplifying the life of the last person in the country. The Union Cabinet resolves to promote prudent use of resources and accelerate the continuous journey of reforms that the country has experienced in recent years.
This first meeting further strengthens the belief that with the right policy, honest intent, and correct leadership, the path toward building a Developed India will continue to be illuminated. The work culture driven by ‘Seva Teerth’ will form the foundation for advancing India as a capable, empowered, and self-reliant nation.
Under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, the Union Cabinet reiterates its commitment to make ‘Seva Teerth’ a global example of sensitive, accountable, and citizen-centric governance. The Cabinet resolves that in the journey to make India a prosperous, capable, and self-reliant nation by 2047, this premise will serve as a powerful center of national aspirations.