Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Joint Regional Official Language Conference of the Eastern, North-Eastern, and Northern Regions in Agartala
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country today stands firmly committed to learning its own languages, adopting them, and enhancing their pride
There can never be any dispute between Hindi and Indian languages, because they are sisters of one another
The Official Language and Indian languages can make the greatest contribution to policymaking and nation-building
Every parent should speak in the mother tongue at home and teach their children their own language, so that they may understand their rich heritage and traditions
The kind of cultural treasure that exists in the North-East is found nowhere else in the world
Through peace agreements, Modi Ji has transformed the North-East from a land of conflict into a land of development
There used to be bandhs and blockades in the North-East, but today an important event like the Official Language Conference is being held there
By incorporating 84,000 words from different languages, the Department of Official Language’s ‘Hindi Shabd Sindhu’ dictionary is playing an important role in connecting all languages
20 FEB 2026 8:36PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the Joint Regional Official Language Conference of the Eastern, North-Eastern, and Northern Regions in Agartala, Tripura. On this occasion, Tripura Chief Minister Dr. Manik Saha, Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar, Lok Sabha MP Shri Biplab Kumar Deb, and Secretary, Department of Official Language, Smt. Anshuli Arya, along with several other distinguished dignitaries were present.
Addressing the conference, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that when the entire country was shackled in the chains of slavery, a young Chhatrapati Shivaji Maharaj took a pledge to liberate the nation and establish swaraj. Shri Shah said that later, Chhatrapati Shivaji Maharaj laid the foundation of ‘Hindavi Swaraj’. He said that true self-rule is achieved through the harmonious integration of swa-bhasha, swa-rashtra and swa-dharma. He said that today, Hindi has emerged as a major movement symbolizing a return to one’s own identity.
Shri Amit Shah said that for many years, propaganda was carried out against Hindi that it was being imposed. He said that there can never be any conflict between Hindi and regional languages, because they are all like sisters born of the same mother—having grown and progressed together. He said that Hindi can never be in competition with languages such as Bengali, Gujarati, Tamil, Telugu, or Malayalam. He added that whenever Hindi is promoted, all these languages are automatically strengthened as well.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country today stands firmly committed to learning its own languages, adopting them, and enhancing their pride. He said that it was also a misconception spread through propaganda that promoting our own languages would distance us from research & development and isolate us from the world. Shri Shah said that whether it is Germany or Japan, Korea or France, Russia or China — all these countries preserve and generate knowledge in their respective mother tongues, from education and writing to daily communication and research. They also govern their nations in their own languages, and today all these countries are at the forefront of development. He said that a country’s own language can never become an obstacle to its development; rather, a nation that conducts its affairs, education, and administration in its own language progresses more rapidly. He said that the most effective medium for explaining anything to a child in a simple manner is his or her mother tongue.
Shri Amit Shah said that the Government of India has decided that children will be imparted primary education in their mother tongue. He said that Acharya Vinoba Bhave dedicated his entire life to the promotion and propagation of the Nagari script. He was a strong supporter and admirer of Indian languages and worked earnestly for their promotion. He said that Acharya Vinoba Bhave thought two steps ahead in this direction. He recognized that India has many languages with their own scripts, but there are also several dialects that do not have a separate script. Therefore, these dialects should also be preserved and documented. He said that if dialects are to be documented and compiled, a common script would be required for them, and it was from this idea that the concept of the Nagari script emerged.
Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi is organizing a major India AI Impact Summit, in which scholars from around the world have participated. He stated that the Nagari script is considered highly compatible with computers and one of the most scientific scripts. He said that whether it is Sanskrit, Hindi, or the Nagari script, if we connect the Nagari script with all the dialects of the country, the task of preserving more than 2,000 dialects of our nation will automatically be accomplished, and they will never become extinct. He said that to preserve these dialects, we need to further strengthen and advance the movement for the Nagari script. In the coming days, all dialects will certainly move forward in adopting the Nagari script to give their speech a longer life, and that will be a historic day for us.
Union Home Minister said that today several important books were released and AI-powered smart glasses were distributed to visually impaired persons. These glasses are especially designed to read out written text in various languages, including Hindi and Bangla, enabling users to easily understand the content. He said that this voice-based control device is capable of describing the surrounding environment, reading text aloud, performing multilingual translation, and carrying out other functions.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the eight states of North-East India, including Tripura, are known as ‘Ashtalakshmi’, symbolizing the diversity and prosperity of the region. He said that before 2014, several armed groups were active in the North-East. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, 21 agreements have been signed since 2014 to establish peace in the North-East, as a result of which more than 11,000 youths have laid down their arms and joined the mainstream of society. He said that today the region is moving steadily on the path of development. He further said that tourism in the North-East is growing rapidly and investment has also increased. Over the past ten years, through these peace agreements Prime Minister Shri Narendra Modi has played a decisive role in transforming the North-East from a land of conflict into a land of development.
Shri Amit Shah said that the most suitable place to strengthen Indian languages and the Official Language is the North-East itself, where more than 200 languages and dialects are spoken across eight states. He stated that the North-East is home to more than 200 tribal groups, with clusters of 160 tribal communities residing in the region. It also has over 50 unique festivals and more than 30 traditional dance forms, which are recognized and appreciated across the country. He said that if there is a treasure trove of culture anywhere in India, it is in our North-East
Shri Amit Shah said that wherever culture is rich, languages are also rich, because a vibrant culture cannot exist without vibrant languages. He stated that if those who create disputes in the name of language wish to understand the coexistence of languages, they should visit Tripura. He said that there has never been any conflict in Tripura over language, and that all three local languages here have grown and progressed together in parallel.
Union Home Minister said that the Official Language should not be merely a medium of communication. He stated that when it comes to policymaking and nation-building, it is the Official Language and our Indian languages that can make the greatest contribution. He said that many distinguished personalities from the North-East have brought recognition to the region across the country and the world through Hindi. Shri Shah mentioned that Dr. Bhupen Hazarika, Tripura’s sons S. D. Burman and R. D. Burman, Danny Denzongpa from Sikkim, and Zubeen Garg, along with many others, gained national and international fame through Hindi. For them, Hindi became a platform to reach a wider national audience. The Official Language served as a medium to connect with the entire country, and the same principle applies to every state.
Shri Amit Shah said that most of the great personalities who made significant contributions for the promotion and preservation of the official language throughout their lives were not from Hindi-speaking regions. Nevertheless, these eminent individuals not only propagated Hindi as the official language but also strongly advocated for it as the link language of the country, because they understood that in order to advance the nation, it is essential to strengthen and broaden the official language.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Department of Official Language has launched significant initiatives such as Bharati - Bahubhashi Anuvada Sarthi (Multilingual Translation Charioteer), the memory-based translation system ‘Kanthasth’, and ‘Hindi Shabd-Sindhu’. In particular, ‘Hindi Shabd-Sindhu’ is a comprehensive dictionary in which 84,000 words from various languages of India have been incorporated into Hindi, with the aim of making Rajbhasha Hindi even more enriched and complete by drawing from the richness of all Indian languages. So far, 13 volumes of this work have been dedicated to the President of India.
Union Home Minister appealed to all parents to communicate with their children at home exclusively in their mother tongue and to ensure that children are taught their mother tongue. He said that if a child is deprived of their mother tongue, they will become disconnected from local literature, poetry, proverbs, the history of their region, and ultimately from our entire culture. If we wish to keep our children connected to India, to their respective states, to our values, and to our culture, then all mothers and fathers are earnestly requested to converse with their children in the mother tongue at home. When a child naturally learns and speaks their own language, their power of expression, analytical ability, decision-making capacity, and the ability to implement decisions will multiply manifold. All these qualities are deeply intertwined with language.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
আগৰতলাত পূব, উত্তৰ-পূব আৰু উত্তৰ অঞ্চলৰ যুটীয়া আঞ্চলিক চৰকাৰী ভাষা সন্মিলনত ভাষণ দিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবৈায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আজি দেশখনে নিজৰ ভাষা শিকিবলৈ, সেইবোৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ তথা সেইবোৰৰ গৌৰৱ বৃদ্ধিৰ বাবে দৃঢ়ভাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছে
হিন্দী আৰু ভাৰতীয় ভাষাৰ মাজত কেতিয়াও কোনো বিবাদ হ’ব নোৱাৰে, কাৰণ এইবোৰ ইটোৱে-সিটোৰ ভগ্নী
চৰকাৰী ভাষা আৰু ভাৰতীয় ভাষাই নীতি নিৰ্ধাৰণততআ দেশ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক অৱদান আগবঢ়াব পাৰে
প্ৰতিগৰাকী পিতৃ-মাতৃয়ে ঘৰত মাতৃভাষাত কথা ক’ব লাগে আৰু সন্তানক নিজৰ ভাষা শিকাব লাগে, যাতে তেওঁলোকে নিজৰ চহকী ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰা বুজি পায়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত যি ধৰণৰ সাংস্কৃতিক সম্পদ আছে, পৃথিৱীৰ আন ক’তো সেয়া পোৱা নাযায়
শান্তি চুক্তিৰ জৰিয়তে মোদীয়ে উত্তৰ-পূবক সংঘাতৰ পৰা উন্নয়নৰ ভূমিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
আগতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বন্ধ আৰু অৱৰোধ আছিল যদিও আজি ইয়াত চৰকাৰী ভাষা সন্মিলনৰ দৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছে
বিভিন্ন ভাষাৰ ৮৪ হাজাৰ শব্দ সন্নিৱিষ্ট কৰা চৰকাৰী ভাষা বিভাগৰ ‘হিন্দী শব্দ সিন্ধু’ অভিধানে সকলো ভাষাৰ সংযোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে
20 FEB 2026 8:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি ত্ৰিপুৰাৰ আগৰতলাত পূব, উত্তৰ-পূব, আৰু উত্তৰ অঞ্চলৰ যুটীয়া আঞ্চলিক চৰকাৰী ভাষা সন্মিলনত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত সভাত ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° মাণিক সাহা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বান্দী সঞ্জয় কুমাৰ, লোকসভাৰ সাংসদ শ্ৰী বিপ্লৱ কুমাৰ দেৱ আৰু চৰকাৰী ভাষা বিভাগৰ সচিব শ্ৰীমতী অংশুলী আৰ্যৰ লগতে আন কেইবাজনো বিশিষ্ট বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে। সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া সমগ্ৰ দেশ দাসত্বৰ শিকলিৰে বান্ধ খাইছিল তেতিয়া এজন যুৱক ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে দেশক মুক্ত কৰি স্বৰাজ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ পণ লৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পিছত ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে ‘হিন্দাৱী স্বৰাজ’ৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে স্ব-ভাষা, স্ব-ৰাষ্ট্ৰ আৰু স্ব-ধৰ্মৰ সুসম সংমিশ্ৰণৰ জৰিয়তে প্ৰকৃত আত্মশাসন লাভ কৰা যায়। তেওঁ কয় যে আজি হিন্দীয়ে নিজৰ পৰিচয়লৈ ঘূৰি লগতে এক বৃহৎ আন্দোলন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বহু বছৰ ধৰি হিন্দী জাপি দিয়া হৈছে বুলি অপপ্ৰচাৰ চলিছিল। তেওঁ কয় যে হিন্দী আৰু আঞ্চলিক ভাষাৰ মাজত কেতিয়াও কোনো সংঘাত হ’ব নোৱাৰে, কাৰণ এই সকলোবোৰ একেগৰাকী মাতৃৰ পৰা জন্ম হোৱা ভগ্নীৰ দৰে—এইবোৰ একেলগে ডাঙৰ হৈ আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে বাংলা, গুজৰাটী, তামিল, তেলেগু বা মালয়ালম আদি ভাষাৰ লগত হিন্দী কেতিয়াও প্ৰতিযোগিতাত নামিব নোৱাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়াই হিন্দীৰ প্ৰচাৰ হয় তেতিয়াই এই সকলোবোৰ ভাষাও স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে শক্তিশালী হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আজি দেশখনে নিজৰ ভাষা শিকিবলৈ, সেইবোৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু সেইবোৰৰ গৌৰৱ বৃদ্ধিৰ বাবে দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছে। তেওঁ কয় যে এয়াও অপপ্ৰচাৰৰ জৰিয়তে বিয়পি পৰা এটা ভুল ধাৰণা যে আমাৰ নিজৰ ভাষাৰ প্ৰচাৰে আমাক গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখিব আৰু বিশ্বৰ পৰা বিচ্ছিন্ন কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে জাৰ্মানীয়েই হওক বা জাপানেই হওক, কোৰিয়াই হওক বা ফ্ৰান্সেই হওক, ৰাছিয়াই হওক বা চীনেই হওক — এই সকলোবোৰ দেশেই শিক্ষাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি দৈনন্দিন যোগাযোগ তথা গৱেষণালৈকে নিজৰ নিজৰ মাতৃভাষাত জ্ঞান আহৰণ কৰি আহিছে।
তেওঁলোকেও নিজৰ নিজৰ ভাষাত নিজৰ দেশসমূহ শাসন কৰে আৰু আজি এই সকলোবোৰ দেশ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে এখন দেশৰ নিজৰ ভাষা কেতিয়াও ইয়াৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত বাধা হ’ব নোৱাৰে; বৰঞ্চ নিজৰ ভাষাত নিজৰ কাম-কাজ, শিক্ষা আৰু প্ৰশাসন চলোৱা দেশে অধিক দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যায়। তেওঁ কয় যে শিশুক সহজভাৱে যিকোনো কথা বুজাবলৈ আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ মাধ্যম হ’ল শিশুটিৰ মাতৃভাষা।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে শিশুসকলক তেওঁলোকৰ মাতৃভাষাত প্ৰাথমিক শিক্ষা প্ৰদান কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে আচাৰ্য বিনোৱা ভাৱেই সমগ্ৰ জীৱন নাগৰী লিপিৰ প্ৰচাৰ আৰু প্ৰসাৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিল। তেওঁ ভাৰতীয় ভাষাৰ প্ৰবল সমৰ্থক আৰু প্ৰশংসক আছিল আৰু সেইবোৰৰ প্ৰচাৰৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰিছিল। তেওঁ কয় যে আচাৰ্য বিনোৱা ভাৱেই এই দিশত দুখোজ আগুৱাই চিন্তা কৰিছিল। তেওঁ স্বীকাৰ কৰিছিল যে ভাৰতবৰ্ষত নিজস্ব লিপি থকা বহু ভাষা আছে, একেদৰে সুকীয়া লিপি নথকা কেইবাটাও উপ-ভাষাও আছে। গতিকে এই উপ-ভাষাসমূহো সংৰক্ষণ তথা নথিভুক্ত কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে যদি উপ-ভাষাসমূহ নথিভুক্ত আৰু সংকলন কৰিব লাগে তেন্তে ইয়াৰ বাবে এক উমৈহতীয়া লিপিৰ প্ৰয়োজন হ’ব, আৰু এই ধাৰণাৰ পৰাই নাগৰী লিপিৰ ধাৰণাটোৰ উন্মেষ ঘটিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আয়োজন কৰিছে এক বৃহৎ ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট, য’ত বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পণ্ডিতসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নাগৰী লিপিক কম্পিউটাৰৰ সৈতে অতি সামঞ্জস্যপূৰ্ণ আৰু অন্যতম বৈজ্ঞানিক লিপি বুলি গণ্য কৰা হয়। তেওঁ কয় যে সংস্কৃতেই হওক, হিন্দীয়েই হওক, নাগৰী লিপিয়েই হওক, যদি আমি নাগৰী লিপিক দেশৰ সকলো উপ-ভাষাৰ সৈতে সংযোগ কৰোঁ, তেন্তে আমাৰ দেশৰ ২০০০ৰো অধিক উপ-ভাষা সংৰক্ষণৰ কাম স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে সম্পূৰ্ণ হ’ব,আৰু সেইবোৰ কেতিয়াও বিলুপ্ত নহ’ব। তেওঁ কয় যে এই উপ-ভাষাসমূহ সংৰক্ষণৰ বাবে আমি নাগৰী লিপিৰ আন্দোলনক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি ইয়াক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি কেইবাখনো গুৰুত্বপূৰ্ণ কিতাপ উন্মোচন কৰাৰ লগতে দৃষ্টিহীন লোকক এআই চালিত স্মাৰ্ট চছমা বিতৰণ কৰা হৈছে। এই চছমা বিশেষভাৱে হিন্দী আৰু বাংলাকে ধৰি বিভিন্ন ভাষাৰ লিখনী পঢ়িব পৰাকৈ ডিজাইন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ব্যৱহাৰকাৰীয়ে বিষয়বস্তুসমূহ সহজে বুজিব পাৰিব। তেওঁ কয় যে এই কণ্ঠ ভিত্তিক নিয়ন্ত্ৰণ যন্ত্ৰটোৱে চাৰিওফালৰ পৰিৱেশৰ বৰ্ণনা, উচ্চস্বৰত পঢ়া, বহুভাষিক অনুবাদ সম্পন্ন কৰা আৰু অন্যান্য কাম সম্পন্ন কৰিবলৈ সক্ষম।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ত্ৰিপুৰাকে ধৰি উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আঠখন ৰাজ্য ‘অষ্টলক্ষ্মী’ নামেৰে জনাজাত, যি অঞ্চলটোৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতীক। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে উত্তৰ-পূবত কেইবাটাও সশস্ত্ৰ সংগঠন সক্ৰিয় হৈ আছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ২০১৪ চনৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে ২১ খন শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। যাৰ ফলস্বৰূপে ১১ হাজাৰৰো অধিক যুৱকে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি সমাজৰ মূলসুঁতিত যোগদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি অঞ্চলটো উন্নয়নৰ পথত অবিৰতভাৱে আগবাঢ়িছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰ্যটন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু বিনিয়োগো বৃদ্ধি পাইছে। বিগত দহ বছৰত এই শান্তি চুক্তিসমূহৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উত্তৰ-পূবক সংঘাতৰ ভূমিৰ পৰা উন্নয়নৰ ভূমিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় ভাষা আৰু চৰকাৰী ভাষাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আটাইতকৈ উপযুক্ত স্থান হৈছে উত্তৰ-পূব, য’ত আঠখন ৰাজ্যত ২০০ৰো অধিক ভাষা আৰু উপ-ভাষা প্ৰচলিত হৈ আছে । তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূব ২০০ৰো অধিক জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ বাসস্থান, ১৬০টা জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ থুপে এই অঞ্চলত বাস কৰে। ইয়াৰ উপৰি ইয়াত ৫০ টাতকৈও অধিক অনন্য উৎসৱ আৰু ৩০ টাতকৈও অধিক পৰম্পৰাগত নৃত্য আছে, যিবোৰ সমগ্ৰ দেশতে স্বীকৃতি আৰু প্ৰশংসিত হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ যিকোনো ঠাইত যদি সংস্কৃতিৰ বিশাল ভঁৰাল আছে তেন্তে সেয়া আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলতেই আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে য’তেই সংস্কৃতি চহকী হয় ত'তেই ভাষাও চহকী হয়, কাৰণ সজীৱ ভাষা অবিহনে এটা সজীৱ সংস্কৃতিৰ অস্তিত্ব থাকিব নোৱাৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাষাৰ নামত বিবাদৰ সৃষ্টি কৰাসকলে যদি ভাষাৰ সহাৱস্থান বুজিব বিচাৰে তেন্তে তেওঁলোকে ত্ৰিপুৰা ভ্ৰমণ কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে ভাষাক লৈ ত্ৰিপুৰাত কেতিয়াও কোনো সংঘাত হোৱা নাই আৰু ইয়াৰ তিনিওটা স্থানীয় ভাষাই সমান্তৰালভাৱে বৃদ্ধি আৰু অগ্ৰগতি লভিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰী ভাষা কেৱল যোগাযোগৰ মাধ্যমেই হ’ব নালাগে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু দেশ নিৰ্মাণৰ প্ৰসংগ আহিলে চৰকাৰী ভাষা আৰু আমাৰ ভাৰতীয় ভাষাইহে সৰ্বাধিক অৱদান আগবঢ়াব পাৰে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহু বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে হিন্দীৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশ আৰু বিশ্বত অঞ্চলটোলৈ স্বীকৃতি কঢ়িয়াই আনিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ড° ভূপেন হাজৰিকা, ত্ৰিপুৰাৰ পুত্ৰ এছ ডি বৰ্মন আৰু আৰ ডি বৰ্মন, ছিকিমৰ ডেনি ডেনজংপা আৰু জুবিন গাৰ্গৰ লগতে আন বহুজনে হিন্দীৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খ্যাতি অৰ্জন কৰিছিল। তেওঁলোকৰ বাবে হিন্দী হৈ পৰিছিল ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰলৈ শ্ৰোতা-দৰ্শকৰ মাজলৈ যোৱাৰ এক মঞ্চ। চৰকাৰী ভাষাই সমগ্ৰ দেশৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ মাধ্যম হিচাপে কাম কৰে আৰু প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ ক্ষেত্ৰতো একে নীতি প্ৰযোজ্য।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ জীৱন চৰকাৰী ভাষাৰ প্ৰচাৰ আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়োৱা অধিকাংশ মহান ব্যক্তি হিন্দীভাষী অঞ্চলৰ নহয়। তথাপি এই বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে হিন্দীক চৰকাৰী ভাষা হিচাপে প্ৰচাৰ কৰাই নহয়, দেশৰ সংযোগী ভাষা হিচাপেও ইয়াৰ তীব্ৰ পোষকতা কৰিছিল, কাৰণ তেওঁলোকে বুজি পাইছিল যে দেশক আগুৱাই নিবলৈ হ’লে চৰকাৰী ভাষাক শক্তিশালী কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰী ভাষা বিভাগে ভাৰতী - বহুভাষী অনুবাদ সাৰথি, স্মৃতিভিত্তিক অনুবাদ ব্যৱস্থা ‘কান্তস্থ’ আৰু ‘হিন্দী শব্দ-সিন্ধু’ আদিৰ দৰে উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে। বিশেষকৈ ‘হিন্দী শব্দ-সিন্ধু’ হৈছে এখন বিস্তৃত অভিধান, য’ত ভাৰতৰ বিভিন্ন ভাষাৰ ৮৪ হাজাৰ শব্দ হিন্দীত সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে সকলো ভাৰতীয় ভাষাৰ দ্বাৰা ৰাজভাষা হিন্দীক আৰু অধিক সমৃদ্ধ তথা সম্পূৰ্ণ কৰি তোলা। এতিয়ালৈকে এই গ্ৰন্থৰ ১৩টা খণ্ড ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নামত উচৰ্গা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো অভিভাৱককে ঘৰতে নিজৰ সন্তানৰ সৈতে একান্তভাৱে মাতৃভাষাত কথা পাতিবলৈ আৰু শিশুসকলক মাতৃভাষা শিকোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে যদি কোনো শিশু নিজৰ মাতৃভাষাৰ পৰা বঞ্চিত হয়, তেন্তে তেওঁলোক স্থানীয় সাহিত্য, কবিতা, ফকৰা-যোজনা, নিজৰ অঞ্চলৰ ইতিহাস আৰু শেষত আমাৰ সমগ্ৰ সংস্কৃতিৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হৈ পৰিব। যদি আমি আমাৰ সন্তানক ভাৰতৰ সৈতে, নিজ নিজ ৰাজ্যৰ সৈতে, আমাৰ মূল্যবোধৰ সৈতে, আমাৰ সংস্কৃতিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি ৰাখিব বিচাৰো, তেন্তে সকলো মাতৃ-পিতৃকে ঘৰতে নিজৰ সন্তানৰ সৈতে মাতৃভাষাত কথা-বতৰা পাতিবলৈ আন্তৰিকতাৰে অনুৰোধ জনালো। যেতিয়া শিশুৱে নিজৰ ভাষা শিকে আৰু কয় তেতিয়া তেওঁলোকৰ প্ৰকাশভংগীৰ শক্তি, বিশ্লেষণাত্মক ক্ষমতা, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষমতা আৰু সিদ্ধান্ত কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষমতা বহুগুণে বৃদ্ধি পাব। এই সকলোবোৰ গুণ ভাষাৰ লগত গভীৰভাৱে জড়িত হৈ আছে।