Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister, Fisheries, Animal Husbandry and Dairying (MoFAHD), Shri Rajiv Ranjan Singh launches Access Pass for Economic Exclusive Zone (EEZ) Fishing
Completely online and free of cost Access Pass for enhanced access, traceability and higher incomes
20 FEB 2026 3:49PM by PIB Delhi
Hon’ble Union Minister, Fisheries, Animal Husbandry and Dairying (MoFAHD) & Panchayati Raj Shri Rajiv Ranjan Singh launched the Access Pass for Fishing in India’s Exclusive Economic Zone (EEZ) today on 20th February 2026 at KCC Ground, Veraval, Gujarat, in the presence of Prof. S.P. Singh Baghel, MoFAH&D and Ministry of Panchayati Raj; Shri George Kurian, Minister of State, MoFAH&D and Ministry of Minority Affairs; Dr. Abhilaksh Likhi, Union Secretary, Department of Fisheries, GoI; and Shri Arunkumar Solanki, Additional Chief Secretary, Government of Gujarat (Agriculture, Farmers’ Welfare & Cooperation Department).
The event was attended by Representatives of 24 Fisheries Cooperatives from all Coastal States/UTs, along with physical participation of more than 2,000 participants and all States/UTs, Fisheries Cooperatives, and FFPOs also joined online from over 500 locations.
During the launch, Hon’ble Union Minister FAHD Shri Singh handed over the Access Pass for Fishing in EEZ to 37 Fishermen representing 24 Fisheries cooperative societies from all Coastal States/UTs of India. Hon’ble Union Minister FAHD Shri Singh also distributed Safety Kits to the Fishermen, which included Life Jackets, High-Beam Torches, and GPS devices empowering them to safely navigate offshore fisheries activities, followed by distribution of Rs. 2 Lakh grant to the newly formed Fisheries Cooperative Societies in Gujarat.
The launch of the Access Pass is a significant milestone towards operationalising a modern, sustainable and fisher-centric governance framework for India’s EEZ, aimed at expanding offshore fishing, increasing fisher incomes, promoting responsible utilisation of marine resources, and advancing the national vision of a resilient and inclusive Blue Economy.
Hon’ble Union Minister, FAHD & Panchayati Raj, Shri Rajiv Ranjan Singh, in his address highlighted that the EEZ framework was drafted after extensive consultations with fishermen associations, cooperatives, States/UTs and scientific institutions, ensuring a transparent, inclusive and future‑ready system. The Minister shared that over applications have already been received on the RealCraft portal, and Access Passes will be issued as per guidelines over the coming month.
Hon’ble Union Minister, Shri Singh urged fishermen to organise themselves into cooperatives for growth, apply for the Access Pass, and benefit from the EEZ rules, as the fish catch by any Indian vessel in the EEZ/high seas is duty-free as per Budget announcement 2026.​ He highlighted the Government’s investments in various welfare schemes, safety systems such as Transponders for real‑time tracking, and PFZ advisories that save lives and improve productivity. He also emphasized on the Joint Working Group with the Ministry of Cooperation to strengthen fisheries cooperatives and expand opportunities in deep‑sea fisheries.
Prof. S. P. Singh Baghel, Hon’ble Minister of State, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, & Panchayati Raj, GoI in his address highlighted the Access Pass has been designed as a simple, transparent, and fully digital system that provides authorised Indian fishing vessels with clarity and confidence to operate in offshore waters. Hon’ble MoS, FAHD Prof. Baghel highlighted that the Rules strictly prohibit the entry of foreign fishing vessels into the Indian EEZ, safeguarding the nation's marine wealth, and added that this step will empower Indian fishermen and expand opportunities in deep-sea fisheries.
Mr. George Kurian, Hon’ble Minister of State, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Minority Affairs, Government of India, in his address highlighted that today’s event symbolised India’s resolve to advance into the next phase of marine fisheries development, an important step towards achieving PM Modi’s vision of Viksit Bharat 2047. He noted that Veraval has been designated as a 'Fishing Harbour Cluster' under PMMSY, which will boost efficiency and enable economies of scale for the sector.
Dr. Abhilaksh Likhi, Union Secretary, Department of Fisheries, Government of India highlighted that the Access Passes will be issued through a transparent and seamless portal. He mentioned that EEZ remains significantly under-utilised, despite scientific assessments indicating substantial potential, particularly for high-value oceanic resources such as tuna and tuna-like species which command premium prices in international markets. Dr. Likhi, Union Secretary added the Department's focus is on sustainable growth of fisheries resources, and strengthening Fisheries cooperatives and FFPOs. He also underscored the emphasis on training and capacity-building across coastal states, along with infrastructure development such as the smart and integrated harbour at Jakhau under PMMSY.
Dr. B.K. Behera, Chief Executive, NFDB, set the context, thanked Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh, for his leadership and guidance, and highlighted the various interventions in the Fisheries and Aquaculture sector in Gujarat via the various schemes led by the Department of Fisheries.
The program also witnessed participation of Ms. Sneha Bhapkar, In‑charge Collector, Gir Somnath; Mr. Jaydip Singh Jadeja, SP, Gir Somnath; Mr. Rajesh Aal, RAC, Gir Somnath; Mr. Vijaykumar Kharadi, Commissioner of Fisheries; Mrs. Pallaviben Jani, President, Veraval–Patan Joint Municipality, Veraval; Mrs. Manjulaben Muchhar, President, District Panchayat, Gir Somnath, along with Senior officials of Department of fisheries, State fisheries department, National Fisheries Development Board (NFDB), Marine Products Export Development Authority (MPEDA), National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), National Cooperative Development Corporation (NCDC), Export Inspection Council (EIC), Fisheries Cooperatives, Fish Farmer Producer Organizations (FFPOs), and Local Fishers.
Background
India with an EEZ spanning nearly 24 lakh square kilometres, possesses enormous potential for marine fisheries development, livelihood generation, and export expansion. The bulk of fishing activity by Indian vessels continues to remain confined to waters within 40-50 nautical miles from the coast. The vast EEZ beyond this range remains significantly under-utilised, despite scientific assessments indicating substantial potential, particularly for high-value oceanic resources such as tuna and tuna-like species. To unlock this potential, the Government of India had earlier notified the “Sustainable Harnessing of Fisheries in the Exclusive Economic Zone (EEZ), 2025” Rules on 4 November 2025, in line with the Union Budget 2025–26 announcement.

ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନରେ ମାଛ ଧରା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ପାସ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ
ପ୍ରବେଶ, ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ଏବଂ ଅଧିକ ଆୟ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନଲାଇନ୍ ଏବଂ ମାଗଣା ପ୍ରବେଶ ପାସ୍
20 FEB 2026 3:49PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଡାଏରୀ ତଥା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଆଜି ଫେବୃଆରୀ ୨୦ ତାରିଖରେ ଗୁଜୁରାଟର ଭେରାଭାଲର କେସିସି ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନ (ଇଇଜେଡ) ରେ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ପାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଏମଓଏଫଏଏଚଡି ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସପି ସିଂହ ବାଘେଲ, ଏମଓଏଫଏଏଚଡି ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିଏନ୍, ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ କେନ୍ଦ୍ର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅଭିଲକ୍ଷ୍ୟ ଲେଖି ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ (କୃଷି, କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସମବାୟ ବିଭାଗ) ଶ୍ରୀ ଅରୁଣକୁମାର ସୋଲାଙ୍କି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୨୪ଟି ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ୨,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ତଥା ଏଫଏଫପିଓ ଗୁଡ଼ିକ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରୁ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଦ୍ଘାଟନ ସମୟରେ, ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏଫଏଏଚଡି ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୨୪ଟି ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ୩୭ ଜଣ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଇଇଜେଡ ରେ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏଫଏଏଚଡି ଶ୍ରୀ ସିଂହ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା କିଟ୍ ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଲାଇଫ୍ ଜ୍ୟାକେଟ୍, ହାଇ-ବିମ୍ ଟର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଜିପିଏସ୍ ଡିଭାଇସ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ମତ୍ସ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ନେଭିଗେଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଥିଲା, ଏହା ପରେ ଗୁଜରାଟରେ ନବଗଠିତ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଅନୁଦାନ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆକ୍ସେସ ପାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭାରତର ଇଇଜେଡ୍‌ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନ ଢାଞ୍ଚା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ମାଛ ଧରିବା, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥିର ତଥା ସମନ୍ବିତ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା।
ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଏଫଏଏଚଡି ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସଂଘ, ସମବାୟ, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଇଇଜେଡ୍‌ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ ଯେ ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ପୋର୍ଟାଲରେ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଆବେଦନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ମାସରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଆକ୍ସେସ୍ ପାସ୍ ଜାରି କରାଯିବ।
ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ସିଂହ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମବାୟରେ ନିଜକୁ ସଂଗଠିତ କରିବାକୁ, ଆକ୍ସେସ୍ ପାସ୍ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଇଇଜେଡ୍‌ ନିୟମରୁ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, କାରଣ ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ୨୦୨୬ ଅନୁଯାୟୀ ଇଇଜେଡ୍‌ /ସାଗରରେ ଯେକୌଣସି ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଦ୍ୱାରା ମାଛ ଧରାଯିବା ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ଅଟେ। ସେ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା, ପ୍ରକୃତ ସମୟ ଟ୍ରାକିଂ ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସପଣ୍ଡର୍ ଭଳି ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ତଥା ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରୁଥିବା ପିଏଫଜେଡ୍ ପରାମର୍ଶରେ ସରକାରଙ୍କ ନିବେଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମବାୟକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ତଥା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍.ପି. ସିଂହ ବାଘେଲ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଆକ୍ସେସ ପାସକୁ ଏକ ସରଳ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ସିଷ୍ଟମ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଉପକୂଳ ଜଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଭାରତୀୟ ମାଛ ଧରିବା ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଏଫଏଏଚଡି ପ୍ରଫେସର ବାଘେଲ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ଇଇଜେଡ ରେ ବିଦେଶୀ ମାଛ ଧରିବା ଜାହାଜ ପ୍ରବେଶକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ନିଷିଦ୍ଧ କରିଥାଏ, ଯାହା ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ, ଏବଂ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିଆନ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟ ବିକାଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତୀକ କରେ, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଅଧୀନରେ ଭେରାଭଲକୁ 'ଫିସିଂ ହାର୍ବର କ୍ଲଷ୍ଟର' ଭାବରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବିକଶିତ କରିବ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ, କେନ୍ଦ୍ର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅଭିଲାକ୍ଷ ଲେଖି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରବେଶ ପାସଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁଗମ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାରି କରାଯିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇଇଜେଡ୍‌ ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍ ବ୍ୟବହାର ହୋଇ ରହିଛି, ବୈଜ୍ଞାନିକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ସୂଚାଇଥାଏ, ବିଶେଷକରି ଟୁନା ପରି ପ୍ରଜାତି ପାଇଁ ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପ୍ରିମିୟମ୍ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ। କେନ୍ଦ୍ର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଲିଖି, କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭାଗର ଧ୍ୟାନ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ତଥା ଏଫଏପପିଓ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ରହିଛି। ସେ ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଅଧୀନରେ ଜାଖାଉରେ ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ବନ୍ଦର ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସହିତ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏନଏଫଡିବି ର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଡକ୍ଟର ବି.କେ. ବେହେରା ପ୍ରସଙ୍ଗ ସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଏବଂ ଜଳକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗିର୍ ସୋମନାଥର ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା କଲେକ୍ଟର ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ନେହା ଭାପକର; ଗିର୍ ସୋମନାଥର ଏସପି ଶ୍ରୀ ଜୟଦୀପ ସିଂହ ଜାଡେଜା; ଗିର୍ ସୋମନାଥର ଆରଏସି ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଆଲ; ମତ୍ସ୍ୟ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ବିଜୟକୁମାର ଖରାଡି; ଭେରାଭାଲ-ପାଟନ ମିଳିତ ପୌରପାଳିକା, ଭେରାଭାଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମତୀ ପଲ୍ଲବୀବେନ ଜାନି; ଶ୍ରୀମତୀ ମଞ୍ଜୁଳାବେନ ମୁଛାର, ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷା, ଗିର୍ ସୋମନାଥ, ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ, ଜାତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ ବିକାଶ ବୋର୍ଡ (ଏନଏଫଡିବି), ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏମପିଇଡିଏ), ଜାତୀୟ କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ (ନାବାର୍ଡ଼), ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି), ଏକ୍ସପୋର୍ଟ ଇନ୍ସପେକ୍ସନ କାଉନ୍‌ସିଲ୍ (ଇଆଇସି), ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫଏଫପିଓ)ର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ତଥା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପ୍ରାୟ ୨୪ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଇଇଜେଡ୍ ସହିତ ଭାରତରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟ ବିକାଶ, ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପ୍ରସାର ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଦ୍ୱାରା ମାଛ ଧରିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଅଧିକାଂଶ ଅଂଶ ଉପକୂଳରୁ ୪୦-୫୦ ନଟିକାଲ ମାଇଲ ମଧ୍ୟରେ ଜଳ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିଛି। ବୈଜ୍ଞାନିକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ସୂଚାଇଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ବିଶେଷକରି ଟୁନା ଏବଂ ଟୁନା ପରି ପ୍ରଜାତି ପାଇଁ, ଏହି ପରିସର ବାହାରେ ଥିବା ବିଶାଳ ଇଇଜେଡ୍ ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍ ବ୍ୟବହାର ହୋଇ ରହିଛି। ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୫-୨୬ ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ, ୪ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ "ବିଶେଷ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନ୍ (ଇଇଜେଡ୍) ରେ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନର ସ୍ଥାୟୀ ହାରନେସିଂ ନିୟମ ୨୦୨୫" କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଥିଲେ।