Ministry of Electronics & IT
India AI Impact Summit 2026 Commences at Bharat Mandapam with Unprecedented Global Participation
Over 20 Heads of State, 60 Ministers, and 500 Global AI Leaders Gather in New Delhi for AI Impact Summit 2026
India Leads Global AI Dialogue as New Delhi Hosts First-of-its-Kind Global AI Summit from 16 -20 February 2026
16 FEB 2026 6:00PM by PIB Delhi
The India AI Impact Summit 2026 commenced today at Bharat Mandapam, marking the first time that a global convening of this scale on artificial intelligence is being organised in the Global South. The Summit will bring together the Heads of State and Government, ministers, global technology leaders, eminent researchers, multilateral institutions and industry stakeholders to deliberate on the role of AI in advancing inclusive growth, strengthening public systems and enabling sustainable development.
On 19 February, Prime Minister Shri Narendra Modi will deliver the inaugural address, setting the tone for global cooperation and India’s vision for inclusive and responsible AI. The five-day Summit from 16 -20 February 2026 will witness participation from over 100 government representatives, including more than 20 Heads of State and Government and 60 Ministers and Vice Ministers, along with over 500 global AI leaders comprising CEOs, founders, academicians, researchers, CTOs and philanthropic organisations.
A major highlight of the Summit, the three flagship Global Impact Challenges - AI for ALL, AI by HER, and YUVAi - will culminate in the announcement of their finalists and the Grand Finale showcase. Designed to advance inclusive, responsible and development-oriented artificial intelligence, these challenges were launched to accelerate scalable, high-impact AI solutions aligned with national priorities and global development objectives. Together, they attracted over 4,650 applications from more than 60 countries, reflecting strong international participation and reinforcing India’s emergence as a credible global hub for responsible and scalable AI innovation.
Following a rigorous multi-stage evaluation led by domain experts, policymakers and industry leaders, the top 70 teams across the three categories have been selected as finalists. They will present their solutions during the Grand Finale and Awards Felicitation Ceremony on 16 and 17 February at Bharat Mandapam and Sushma Swaraj Bhawan in New Delhi. The finalists will engage with policymakers, industry leaders, investors and academia, while gaining recognition and ecosystem support to scale their innovations nationally and globally.
The Research Symposium on AI and Its Impact, being organised in partnership with Indian Institute of Technology Hyderabad on 18 February, serves as the principal academic platform of the Summit. The Symposium has received around 250 research submissions from Africa, Asia and Latin America and is being graced by H.E. Mr. Alar Karis, President of the Republic of Estonia; Shri Ashwini Vaishnaw, Hon’ble Union Minister for Electronics and Information Technology; and Shri Jitin Prasada, Hon’ble Union Minister of State for Electronics and Information Technology. It brings together globally renowned AI pioneers and leading research institutions to deliberate on AI-driven scientific discovery, safety and governance frameworks, equitable access to compute infrastructure and research collaboration across the Global South.
About India AI Impact Summit
The India AI Impact Summit 2026 strengthens India’s role as a key platform for shaping the global AI agenda. Anchored in the Seven Chakras and the Three Sutras of People, Planet, and Progress, the Summit advances a development-oriented framework for artificial intelligence.
The Summit is anchored in the three core pillars of People, Planet and Progress, and is driven by seven thematic working groups covering AI for Economic Growth and Social Good; Democratisation of AI Resources; Inclusion for Social Empowerment; Safe and Trusted AI; Human Capital; Science; and Resilience, Innovation and Efficiency. These working groups will present outcome-oriented recommendations that link policy dialogue to implementation pathways. The Summit will conclude with deliberations on scaling AI for inclusive economic growth, strengthening international partnerships and advancing responsible innovation frameworks for the Global South.
By linking policy with implementation and innovation with public purpose, the Summit establishes a structured approach to responsible AI deployment. It aligns technological advancement with inclusive growth and sustainable development.
The Summit positions India as a convenor and partner in global AI cooperation, supporting shared standards, collaborative frameworks, and scalable solutions for public good. It marks a transition from dialogue to delivery, reinforcing India’s commitment to responsible, inclusive, and development-focused AI pathways.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬
ସମ୍ମିଳନୀରେ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ, ୬୦ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ୫୦୦ ଗ୍ଲୋବାଲ ଏଆଇ ନେତୃଵର୍ଗ ଏକତ୍ରିତ
୧୬-୨୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମ ଥର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି ଭାରତ
16 FEB 2026 6:00PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍‌ ଠାରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ବା ଏଆଇ ଉପରେ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ, ମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନେତୃବର୍ଗ, ବିଶିଷ୍ଟ ଗବେଷକ, ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଭାଗ ନେଇଛନ୍ତି । ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା, ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଲାଗି ଏଆଇର ଭୂମିକାକୁ ନେଇ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରାଯାଉଛି।
୧୯ ଫେବୃଆରୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ ଦେବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏଆଇ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଏହି ପାଞ୍ଚ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ୧୬ରୁ ୨୦ ଫେବୃଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ଏଥିରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ସରକାରୀ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ ଜଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସରକାରୀ ମୁଖ୍ୟ, ୬୦ ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଉପମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ସିଇଓ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା, ଶିକ୍ଷାବିତ, ଗବେଷକ, ସିଟିଓ ଏବଂ ଦାତବ୍ୟ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧି ଆଦି ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଏଆଇ ନେତୃବର୍ଗ ଭାଗ ନେଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ, ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବ ଆହ୍ୱାନ - ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏଆଇ, ଏଆଇ ବାୟ ହର୍‌ ଏବଂ ଯୁବା ଏଆଇ - ଫାଇନାଲିଷ୍ଟଙ୍କ ଘୋଷଣା ଏବଂ ଏକ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫିନାଲେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହେବ। ସମାବେଶୀ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବିକାଶ-ମୁଖୀ ଏଆଇକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବିକାଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ବ୍ୟାପକ, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଭାବ ଏଆଇ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକରେ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ୪,୬୫୦ରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନ ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ଦୃଢ଼ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ଏହା ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଏଆଇ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ଉଦୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ।
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହୁସ୍ତରୀୟ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପରେ, ତିନୋଟି ବର୍ଗର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୭୦ ଦଳକୁ ଫାଇନାଲିଷ୍ଟ ଭାବରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ସେମାନେ ଆଜି ଓ ଆସନ୍ତାକାଲି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ଏବଂ ସୁଷମା ସ୍ୱରାଜ ଭବନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକ ମହାନ ସମାପନ ଏବଂ ପୁରସ୍କାର ସମାରୋହରେ ସେମାନଙ୍କର ସମାଧାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଫାଇନାଲିଷ୍ଟମାନେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଶିଳ୍ପପତି, ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବେ। ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କର ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପାଇବେ।
ଫେବୃଆରୀ ୧୮ ତାରିଖରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ହାଇଦ୍ରାବାଦର ସହଯୋଗରେ ଆୟୋଜିତ ଏଆଇ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗବେଷଣା ସିମ୍ପୋଜିମ୍ ହେଉଛି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ମୁଖ୍ୟ ଶୈକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚ। ଏହି ସିମ୍ପୋସିୟମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଲାଗି ଆଫ୍ରିକା, ଏସିଆ ଏବଂ ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକାର ପ୍ରାୟ ୨୫୦ ଗବେଷଣା ଉପସ୍ଥାପନା ହସ୍ତଗତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଇଷ୍ଟୋନିଆ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଲାର କରିସ୍, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜିତିନ୍ ପ୍ରସାଦ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି ସିମ୍ପୋସିୟମ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏଆଇ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ଏଆଇ-ଚାଳିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆବିଷ୍କାର, ସୁରକ୍ଷା ଓ ଶାସନ ଢାଞ୍ଚା, କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମାନ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍‌ରେ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବ।
ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମ୍ପର୍କରେ
ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ। ସାତଟି ଚକ୍ର ଏବଂ ଲୋକ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏଆଇ ପାଇଁ ଏକ ବିକାଶ-ମୁଖୀ ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ କରେ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଲୋକ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଏହା ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମାଜିକ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏଆଇ; ଏଆଇ ସମ୍ବଳର ସାର୍ବଜନୀନକରଣ; ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ; ନିରାପଦ ଓ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏଆଇ; ମାନବ ପୁଞ୍ଜି; ବିଜ୍ଞାନ; ଓ ସ୍ଥିରତା, ନବସୃଜନ ଓ ଦକ୍ଷତାକୁ କଭର କରୁଥିବା ସାତଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଫଳାଫଳ-ମୁଖୀ ସୁପାରିଦ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ ଯାହା ନୀତି ଆଲୋଚନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପଥ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ। ସମାବେଶୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏଆଇକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ଲାଗି ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନବସୃଜନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ସହିତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଶେଷ ହେବ।
ନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ଜନ ମଙ୍ଗଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚାଗତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରେ। ଏହା ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଗତିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରେ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏଆଇ ସହଯୋଗରେ ଏକ ସଂଯୋଜକ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥାଏ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସହଭାଗୀ ମାନଦଣ୍ଡ, ସହଯୋଗ ଢାଞ୍ଚା ଓ ଜନହିତ ଲାଗି ସୁଲଭ ସମାଧାନର ସମର୍ଥନ ମିଳିଥାଏ। ଉତ୍ତରଦାୟୀ, ସମାବେଶୀ ଓ ବିକାଶ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏଆଇ ମାର୍ଗ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ବିତର୍କ ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଆଧାରିତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ।