ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର 12 ଜିଲ୍ଲାରେ ୩ଟି ରେଳ ଟ୍ରାକ୍‌ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
14 FEB 2026 12:50PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବର୍ତ୍ତମାନର ନେଟୱର୍କ ପାଖାପାଖି 389 କିଲୋମିଟର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
• ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ଆନୁମାନିକ ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ 18,509 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏହା 2030-31ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହେବ।
• ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ 265 ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିବସ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ
• ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ତୈଳ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ରେଳ ଚଳାଚଳରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ଗତକାଲି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି, ଯାହାର ମୋଟ ବ୍ୟୟବରାଦ ପ୍ରାୟ 18,509 କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ହେଲା :
କସାରା – ମନମାଡ ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ
ଦିଲ୍ଲୀ – ଅମ୍ବାଲା ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ
ବେଲାରୀ – ହସପେଟ ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ
ଦିଲ୍ଲୀ – ଅମ୍ବାଲା ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ
ବେଲାରୀ – ହସପେଟ ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ
ବିସ୍ତାରିତ ଟ୍ରାକ୍ କ୍ଷମତା ଗତିଶୀଳତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସେବା ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଉନ୍ନତ ହେବ। ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରାକ୍ ବିଛାଇବା ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନୂତନ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ’ କରିବ। ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣର ବିକାଶ କରିବା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଆଧାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସହଭାଗୀ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବହୁମୁଖି ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଲୋକ, ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାର ଗତି ପାଇଁ ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟର 12ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ସାମିଲ କରୁଥିବା ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବର୍ତ୍ତମାନର ନେଟୱାର୍କକୁ ପ୍ରାୟ 389 କିଲୋମିଟର ବିସ୍ତାର କରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରାକ୍ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ 9.7 ନିୟୁତ ଜନସଂଖ୍ୟା ସହିତ ପ୍ରାୟ 3,902 ଗ୍ରାମକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଭବାଲି ଡ୍ୟାମ୍, ଶ୍ରୀ ଘଟନାଦେବୀ, ତ୍ରୟମ୍ବକେଶ୍ୱର ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ, ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ କଟରା/ଶ୍ରୀନଗର, ଏବଂ ହାମ୍ପି (ଏକ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ), ବଲ୍ଲାରି ଦୁର୍ଗ, ଦାରୋଜି ସ୍ଲଥ୍ ବିୟର ଅଭୟାରଣ୍ୟ, ତୁଙ୍ଗଭଦ୍ରା ଡ୍ୟାମ୍, କେଞ୍ଚେନଗୁଡ୍ଡା ଏବଂ ବିଜୟା ବିଠଲ ମନ୍ଦିର ଆଦି ସମେତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ସହିତ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତ ହେବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କୋଇଲା, ଇସ୍ପାତ, ଲୁହା ଖଣି, ସିମେଣ୍ଟ, ଚୂନପଥର/ବକ୍ସାଇଟ୍, କଣ୍ଟେନର, ଶସ୍ୟ, ଚିନି, ସାର, ପିଓଏଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗ। କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଅତିରିକ୍ତ 96 ଏମଟିପିଏ (ବାର୍ଷିକ ନିୟୁତ ଟନ୍) ମାଲ ପରିବହନ ସମ୍ଭବ ହେବ। ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣକାରୀ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ରେଳବାଇ ଏହାର ଜଳବାୟୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ, ତୈଳ ଆମଦାନୀ (22 କୋଟି ଲିଟର) ଏବଂ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ (111 କୋଟି କିଲୋଗ୍ରାମ) ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯାହା 4 କୋଟି ଗଛ ଲଗାଇବା ସହିତ ସମାନ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves three multitracking projects covering 12 Districts across the states of Delhi, Haryana, Maharashtra and Karnataka, increasing the existing network of Indian Railways by about 389 Kms
The total estimated cost of the projects is Rs 18,509 crore (approx.) and will be completed up to 2030-31
The projects will also generate direct employment for about 265 lakh human-days during construction
Initiative will improve travel convenience, reduce logistic cost, decrease oil imports and contribute to lower CO2 emissions, supporting sustainable and efficient rail operations
14 FEB 2026 12:50PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, yesterday has approved the Three (3) projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 18,509 crore (approx.). These projects include:
1. Kasara – Manmad 3rd and 4th line
2. Delhi – Ambala 3rd and 4th line
3. Ballari – Hosapete 3rd and 4th line
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals are poised to streamline operations and alleviate congestion. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modi’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The Three (3) projects covering 12 Districts across the states of Delhi, Haryana, Maharashtra and Karnataka, will increase the existing network of Indian Railways by about 389 Kms.
The proposed multi-tracking project will enhance connectivity to approx. 3,902 villages, which are having a population of about 97 lakhs.
The proposed capacity enhancement will improve rail connectivity to several prominent tourist destinations across the country, including Bhavli Dam, Shri Ghatandevi, Trimbakeshwar Jyotirlinga, Shri Mata Vaishno Devi Katra/Srinagar, and major attractions such as Hampi (a UNESCO World Heritage Site), Ballari Fort, Daroji Sloth Bear Sanctuary, the Tungabhadra Dam, Kenchanagudda, and the Vijaya Vittala Temple etc.
The proposed projects are essential routes for transportation of commodities such as coal, steel, iron ore, cement, limestone/bauxite, container, foodgrains, sugar, fertilizers, POL etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 96 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (22 crore Litres) and lower CO2 emissions (111 crore Kg) which is equivalent to plantation of 04 (Four) crore trees.