প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সেবা তীর্থ অমসুং কর্তব্য ভবন-১ অমসুং ২ শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
13 FEB 2026 8:36PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, সরকারগী এমপ্লোয়ীশিং, শক্নাইরবা মীথুংলেনশিং, অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপশিং!
ঙসিদি ঐখোয়না অনৌবা পুৱারী অমা শাগৎপগী উবা ফংলি। ২০৮২গী বিক্রম সমভাৎ, ফালগুনা কৃষ্ণ পক্ষা, বিজয় একাদশীগী নুমিৎ অসি মাঘ ২৪, শক সমভাৎ ১৯৪৭গসু মান্নৈ, অমসুং কম্মন কেলেন্দরদা মান্নবা নুমিৎ, ফেব্রুৱারী ১৩ অসিদা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসি অনৌবা তাঙ্কক অমদা চঙশিল্লি। ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা বিজয় একাদশীগী য়াম্না মরুওইবা লৈ। নুমিৎ অসিদা লৌবা ৱারেপ খুদিংমক মায় পাক্কনি। ঙসি ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ লৌদুনা সেবা তীর্থ অমসুং কর্তব্য ভবনদা চঙশিল্লি। ঐখোয়গী মিসন অসিদা মাইপাকপগী লাইনিং লাইশোলনা ঐখোয়গা লোয়ননা লৈরি। সেবা তীর্থ অমসুং অনৌবা বিলদিংশিং শঙ্গাবগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু, পি.এম.ও.গী তীম পুম্নমকপু, কেবিনেৎ সেক্রেতরিয়েৎ অমসুং তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগী এমপ্লোয়ীশিংবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না মসি শাবদা শরুক য়াখিবা ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং শিন্মীশিংদা ঐহাক্কী থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী মতুংদা, মরু ওইবা ৱারেপ অমসুং পোলিসী কয়া অমা সাউথ ব্লোক অমসুং নোর্থ ব্লোককী বিল্দিংশিংদা পায়খৎখি। অদুবু হায়রিবা স্ত্রকচরশিং অসি বৃতিশ এম্পায়রগী খুদমশিং ওইনা শাখিবসু অচুম্বনি। মখোয়গী পান্দমদি ভারতপু চহি চা কয়া মীখা পোনবগী য়োৎলিংদা থমবনি।
মরুপশিং,
মতম অমদা কলকাতা অসি ভারতকী কোনুং ওইরম্মি হায়বসি অদোম্না ফজনা খঙই। অদুবু ১৯০৫দা বেঙ্গল খাইদোকপগী মতমদা, কলকাতা অসি বৃতিশকী মায়োত্তা লান হৌবগী মরুওইবা মফম অমা ওইখি। মরম অদুনা ১৯১১দা বৃতিশনা কোনুং কলকাতাদগী দিল্লীদা হোংহনখি। মতুং তারকপদা, লোইলম লৈঙাক্কী মথৌ তাবশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ফংহন্নবা দিজাইন তৌখিবা, নোর্থ ব্লোক অমসুং সাউথ ব্লোক শাবগী থবক হৌখি। রাইসিনা হিল্সতা লৈরিবা বিল্দিংশিং অসি শঙ্গারকপা মতমদা, মতমদুগী ভাইসরোইনা হায়খি মদুদি মখোয়শিং অসি বৃতিশ নিংথৌগী অপাম্বশিং অদু উৎলি, হায়বদি মখোয়শিং অসি নিংথৌগী ভারত নমথবগী ভিজনগী খুৎলাইশিংনি। রাইসিনা হিল্স অসি থৱোইনা খনখিবনি মরমদি মসিগী বিল্দিংশিং অসি অতোপ্পশিংদগী হেন্না ৱাংখৎহন্নবা, মশাগী থাক্তা মান্নদবা। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, সেবা তীর্থ অসি চীং অমদা লৈতে অদুবু লৈমায়গা নক্ননা লৈ। সাউথ ব্লোক অমসুং নোর্থ ব্লোক্না লোইলমগী ৱাখল্লোনবু ময়েক শেংনা উৎলি, ঙসিদি ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওই মদুদি সেবা তীর্থ অমসুং কর্তব্য ভবন্না ভারতকী মীয়ামগী অপাম্বশিংবু ময়েক শেংনা উৎলি। মফম অসিদা লৌগদবা ৱারেপশিং অসি নিংথৌ অমগী অপাম্বা উৎলিবা নত্তে, অদুবু নাগরিক বিল্লিয়ন ১.৪গী অপাম্বা উৎলি। মসিগী ইথিল অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না ভারতকী মীয়ামদা সেবা তীর্থ অমসুং কর্তব্য ভবন কত্থোকচরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি-চাগী অহানবা ক্বার্তর অসি লোইশিনখ্রে। চাউখৎলবা ভারত অমগী ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি পোলিসী অমসুং স্কিমশিংদা খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী থবক মফমশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদসু ময়েক শেংহনগদবনি। লৈবাক্কী লৈঙাক পায়রিবা মফমশিং অসি ইফেক্তিব অমসুং ইন্সপায়রিং ওইগদবনি, ইম্প্রেসিব ওইগদবনি অমসুং মোতিভেৎ তৌগদবনি। অনৌবা তেক্নোলোজীশিংনা ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিভমদা খোঙজেল য়াংনা অহোংবা পুরক্লি, অদুবু অরিবা বিল্দিংশিং অসি চাউখৎলক্লিবা থুংহন্নবগীদমক মতিক চাদে। সাউথ ব্লোক অমসুং নোর্থ ব্লোক অসি মফম মরাং কাইদে, খুদোংচাবা মরাং কায়না লৈতে, অমসুং চহী চাম্মা ফারক্লে, অমসুং মনুংদগী ফৎচিল্লক্ত্রে। মসিগী মথক্তা, শিংনবশিং অসি লেপ্তনা লৈখি: নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদসু, মিনিস্ত্রীশিংনা দিল্লীগী তোঙান তোঙানবা মফম ৫০দগী থবক পায়খৎলি। চহি খুদিংগী, বিল্দিংশিং অসিগী রেন্ততা লুপা করোর ১৫০০ হেন্না চাদিং তৌখি। ওফিসশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা এমপ্লোয়ী ৮,০০০-১০,০০০গী নুমৎ খুদিংগী লোজিস্তিক্সনা অহেনবা শেনফমশিং হাপচিল্লি। সেবা তীর্থ অমসুং কর্তব্য ভবন শাবগা লোয়ননা, হায়রিবা শেনফমশিং অসি হন্থহল্লগনি, মতম কনবা ঙম্লগনি, অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎলগনি।
মরুপশিং,
অহোংবা অসি লাকপদা, অরিবা বিল্দিংশিং অদুগী নিংশিংবা অসি ঐখোয়গা লোয়ননা লৈহৌরগনি। তোঙান তোঙানবা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নরিঙৈদা মফম অসিদা মরু ওইবা ৱারেপ কয়া অমা লৌখি। হায়রিবা য়ুমশিং অসিনা লৈবাক অসিবু লমজিং-লমতাক পীখি অমসুং রিফোর্ম কয়া অমা উবা ফংখি। মখোয় অসি ভারতকী পুৱারীগী অমর ওইবা শরুক অমনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না হায়রিবা বিল্দিংশিং অসি লৈবাক অসিগীদমক্তা ম্যুজিয়ম অমা ওইনা কত্থোক্নবা ৱারেপ লৌরে। মখোয়শিং অসি য়ুগে য়ুগেন ভারত ম্যুজিয়মগী শরুক অমা ওইগনি। মখোয়শিং অসি তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক্তা ইথিল পীবগী মফম অমা ওইরগনি। নহাশিংনা মফম অসিদা লাকপা মতমদা, পুৱারীগী ওইবা হেরিতেজ অসিনা মখোয়দা লমজিং-লমতাক পীগনি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমগী মায়কৈদা চৎপা অসিদা, ঐখোয়না ইশাবু মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনদগী থাদোক্কদবনি। লাইবক থিবদি, নীংতম্বগী মতুংদা ফাওবা, লোইলম লৈঙাক্কী খুদমশিংনা ঐখোয়দা চৈথেং পীদুনা লৈখি। মমাংদা ওইখিবা ফিভম অদু য়েংসি: প্রধান মন্ত্রীগী লৈফম অসি রেস কোর্স রোদ কৌই। ভাইস প্রসিদেন্তকী অখন্নবা লৈফম লৈরমদে। রাস্ত্রপতি ভবনগী লম্বী অসি গনতন্ত্র অমদা রাজপথ কৌই। নীংতম্বগী মতুংদা মখোয়গী পুন্সি কৎখিবা লান্মীশিংগীদমক মেমোরিয়েল অমত্তা লৈখিদে, মখোয়গী পুন্সি কৎখিবা পুলিস পর্সনেলশিংগীদমকসু লৈখিদে। অসুম্না, ফ্রী ইন্দিয়াগী কোনুং অসি লোইলমগী লৈঙাক্কী ৱাখল্লোননা কুপশিল্লি, মসিগী বিল্দিংশিং অমসুং পব্লিক স্পেসশিং অসি মীখা পোনবগী খুদমশিংনা মশক তাক্লি।
অদুবু মরুপশিং,
মখোয়না হায়নরিবা অসিগুম্না, মতম অসি অহোংবা নাই। ২০১৪দা লৈবাক অসিনা লোইলমগী ৱাখল্লোন অসি মখা তানা লৈহল্লোই হায়না ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়না মসি হোংদোক্নবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। ঐখোয়না নেস্নেল ৱার মেমোরিয়েল অসি ঐখোয়গী অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা শঙ্গাখি। ঐখোয়গী পুলিসকী থৌনা অদু ইকায় খুম্নবা উৎনবা ঐখোয়না পুলিস মেমোরিএল শঙ্গাখি। রেস কোর্স রোদ অসি লোক কল্যান মার্গ হায়না মমিং ওন্থোকখি। মসি মমিং হোংদোকপা খক্তা নত্তে, অদুবু গবর্নান্সকী ৱাখল্লোনবু সর্ভিসকী ৱাখল্লোনদা ওন্থোক্নবা অশেংবা হোৎনবনি।
মরুপশিং,
হায়রিবা ৱারেপশিং অসিগী মখাদা অরুবা ৱাখল্লোন অমা, মীৎয়েং অমা লৈ। মসিনা ঐখোয়গী হৌজিক, মমাংঙৈ অমসুং তুংলমচৎপু ভারতকী ইকাই খুম্নবগা শম্নহল্লি। মতম অমদা রাজপথ হায়না খঙনরম্বা মফম অদুদা নাগরিকশিংগীদমক মতিক চাবা খুদোংচাবশিং অমসুং থৌরাংশিং লৈরমদে। ঐখোয়না মসিবু কর্তব্য পথ হায়না অমুক হন্না শেমগৎলে, মসি ঙসিদি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ইমুং-মনুংশিং, অঙাংশিং অমসুং ভিজিৎরশিংগীদমক্তা মীয়ামগী ওইবা মফম অমা ওইরে। হায়রিবা কমপ্লেক্স অসিদা ঐখোয়না নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম অমা শঙ্গাখি। মতম শাংনা, ঐখোয়গী কোনুং অসিদা ঐখোয়গী অথৌবশিংদা অসিগুম্বা ইকায়খুম্নবা উৎপা লৈরমদে। ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি মদুদি অনৌবা জেনরেসন অসিনা কোনুংগী ময়াইদা মখোয়দগী ইথিল লৌগদবনি। রাস্ত্রপতি ভবন কমপ্লেক্সতা অহোংবশিংসু পুরকখি: মুগল গার্দেনশিংবু অমৃত উদ্যান হায়না মিংথোনখি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং শারকপা মতমদা, ঐখোয়না অরিবা বিলদিং অদু খক থুগাইখিদে, ঐখোয়না মদুদা অনৌবা মশক অমা পীখি, মদুদি সমবিধান সদনগী মমিং পীখি। মন্ত্রালয়শিং অসি কমপ্লেক্স অমদা পুনশিনবা মতমদা, বিল্দিংশিং অদু কর্তব্য ভবন হায়না মিংথোনখি। মমিং হোংদোক্নবগী খোঙথাংশিং অসি ৱাহৈ শান্নবখক নত্তে। মখোয়না লোইলমগী খুদমশিংদগী লাপথোক্লবা, নীংতম্লবা ভারতকীদমক্তা মশাগী ওইবা মশক অমা উৎলি।
মরুপশিং,
অনৌবা প্রধান মন্ত্রীগী ওফিস অসি সেবা তীর্থ হায়না মমিং থোল্লি। সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী থম্মোয়নি, ভারতকী অশেংবা শক্তমনি। শ্রী রামকৃষ্ণ পরমহংসনা হায়রম্মি: শিবা জ্ঞান সে জীবন জ্ঞান সেবা - মীওইবা খুন্নাইগী সেবা অসি ঈশ্বরগী সেবানি। মসি ৱাখল্লোনগী ৱাখল্লোন খক্তা নত্তে, লৈবাক শেমগৎপগী ৱাংঙুলোল অমনি। গবর্নান্স হায়বসিনা সর্ভিস হায়বনি, রেস্পোন্সিবিলিতী হায়বসিনা দেদিকেসন হায়বনি হায়বসি বিল্দিং অসিনা ঐখোয়দা মতম পুম্নমক্তা নিংশিংহল্লগনি। ঐখোয়গী লাইরিকশিংনা হায়রি: সেবা পরমো ধর্ম-সেবা অসি খ্বাইদগী ৱাংবা থৌদাংনি। মসি প্রধান মন্ত্রীগী ওফিস অমসুং সরকারগী ভিজননি। মরম অদুনা, সেবা তীর্থ অসি মমিং অমা খক্তমক নত্তে, অদুবু ৱারেপ অমনি। সেবা তীর্থ হায়বসিনা নাগরিকশিংদা সেবা পীদুনা শেংদোক্লবা মফম অমা, সেবা তৌবগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহনবা মফম অমা হায়বনি। তিরথানা মশাগী ৱাহন্থোক্তি, "অদুবু লান্থোকপদা, পান্দমশিং ফংবদা মতেং পাংবা।" ঙসিদি, ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা পান্দম থম্লি। ঐখোয়না মীওই মিলিয়ন কয়াবু লায়রবা কোকহন্দুনা লৈবাক অসিবু ক্রীতদাসকী ৱাখল্লোনদগী লৌথোক্কদবনি। অমসুং মসি থবক তৌবগী পাঙ্গলগী খুত্থাংদা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ভারতনা রিফোর্ম এক্সপ্রেসতা চংশিল্লি, ভারতনা মালেমগী মরীশিংদা অনৌবা চেপ্তর অমা ইরি, অনৌবা ত্রেদ এগ্রীমেন্তশিংনা খুদোংচাবা কয়াগী থোঙ হাংলি, অমসুং লৈবাক অসিনা সেচুরেসনগী পান্দমগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি, লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংবদা অদোমগী থবকশিংগী অনৌবা ইথিল অমসুং সেবা তীর্থা অমসুং কর্তব্য ভবনদা অদোমগী নৌনা থাজবা অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী চৎনবীনা ঐখোয়দা তাকপীরি মদুদি অফবা থবক খুদিংমক পাংথোক্ত্রিঙৈদা, ঐখোয়না ময়ামগী য়াইফ-মঙ্গোল নীজৈ, য়াইফবা ওইনবা হায়জৈ, অমসুং অফবা ওইগনি হায়বগী অচেৎপা ৱারেপ লৌই। বেদিক্কী মন্ত্র অসিনা ঐখোয়দা লমজিং-লমতাক্লি: “এ নো ভাদ্রাহ ক্রাতাভো য়ান্তু বিস্বাতাহ” -মখা পুম্নমক্তগী অফবা ৱাখল্লোনশিং ঐখোয়দা লাকপা য়াই। মসি বিল্দিং অসিগী থম্মোয় ওইগদবনি। ভারতকী চাউরবা দেমোক্রেসী অসিদা, মীয়ামগী ৱাখল্লোনশিং অসি ঐখোয়গী পাঙ্গলনি, মখোয়গী মংলানশিং অসি ঐখোয়গী কেপিতেলনি, মখোয়গী আশাশিং অসি ঐখোয়গী প্রাইওরিতিনি, অমসুং মখোয়গী আশাশিং অসি ঐখোয়গী লমজিং মৈরানি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিগা ইন্সতিত্যুসন অসিগী মরক্তা করিগুম্বা পল অমত্তা, অরাপ্পা অমত্তা লৈরোইদবনি। মীয়ামগী অপাম্বশিং খঙবা ঙম্লবদি পোলিসীশিং অসি মপুং ফাহনগনি। মীয়ামগী অপাম্বশিং খঙবা ঙম্লবদি ৱারেপশিং অসি মপুং ফাহনগনি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, ঐখোয়না লৈঙাকপগী অনৌবা মোদেল অমা উবা ফংলে। ৱারেপ খুদিংমক্কী ময়াইদা নাগরিক লৈ। 'নাগরিক দেবো ভাব' - নাগরিক অসি লাইনি- অসি ফ্রেজ অমা খক্তা নত্তে, মসি ঐখোয়গী থবক তৌবগী চৎনবীনি। অদোম্না অনৌবা বিলদিংশিং অসিদা চংলকপদা মসিগী স্পিরিৎ অসিবু মশক তাক্কদবনি। সেবা তীর্থতা লৌরিবা ৱারেপ খুদিংমক, মফম অসিদা পাংথোকপা ফাইল খুদিংমক, মফম অসিদা লেপ্পা মতম খুদিংমক ভারত মচা বিল্লিয়ন ১.৪গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা কৎথোক্কদবনি। ঐনা ওফিসর খুদিংমক্তা, ইমপ্লোয়ি খুদিংমক্তা, কর্ময়োগী খুদিংমক্তা হায়জরি মদুদি: অদোম্না বিল্দিং অসিদা চঙলকপা খুদিংদা, ঙাইহাক লেপ্পু, খন্থবিয়ু, অমসুং ইশাদা হংবিয়ু - ঙসি ঐগী থবক্না নাগরিক মিলিয়ন কয়াগী পুন্সিবু লাইথোকহল্লগদ্রা? ইশাদা খল্লকপা অসি মফম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল ওইগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ওথোরিতী উৎনবা মফম অসিদা লৈতে। ঐখোয়না থৌদাংশিং অসি পাংথোক্নবা মফম অসিদা লৈরে। অমসুং ঐখোয়না উবা ফংলি মদুদি লৈঙাকপা অসি সর্ভিসনা লমজিংবা মতমদা, মহৈশিং অসি অখন্নবা ওই। মসিনা মীওই মিলিয়ন ২৫০বু লায়রবদগী লৌথোকপীদুনা শেন্মিৎলোনবু অনৌবা শাহৌ অমা পীরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইরকপা অসি ঐখোয়গী পান্দম খক্তা নত্তে, মসি মালেমগী মমাংদা ভারতকী অচেৎপা ৱাফম অমনি। মরম অদুনা, মফম অসিদা শেম্লিবা পোলিসী খুদিংমক, মফম অসিদা লৌরিবা ৱারেপ খুদিংমক অসি লেপ্পা লৈতনা সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অসিনা ইথিল পীগদবনি। নুমিৎ খরনিদা, অদোম্না থবক থাদোক্লবদি নত্রগা বিলদিং অসিদগী চৎলবদি, অদোম্না মসিগী নুমিৎশিং অসিদা চাউথোকচবা ফাওদুনা অমুক হন্না য়েংগনি। অদোম্না হায়বা ঙমগনি: হোয়, ঐহাক্না সেবা তীর্থ অমসুং কর্তব্য ভবন্দা লৈরিঙৈ মতমদা, নুমিৎ খুদিংগী ঐহাক্না নাগরিকশিংগী সেবা তৌখি, ঐহাক্না লৌখিবা ৱারেপ খুদিংমক লৈবাক অসিগী কান্নবনি। মতমদু অদোমদা শান্তি পুরক্কনি, মতমদু অদোমগী খ্বাইদগী চাউবা মায় পাকপা ওইরগনি, মতমদু অদোমগী লন-থুম ওইরগনি, অমসুং মতমদু অদোমগী পুন্সিদা ইকায় খুম্নবা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
মহাত্মা গান্ধীনা থাজখি মদুদি হকশিংগী অচৌবা য়ুম্ফম অসি থৌদাংগী য়ুম্ফমদা শাগৎলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাংশিং অসি পাংথোকপা মতমদা, ঐখোয়না খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাদবশিং ফাওবা মায়োক্নবা ঙম্মী অমসুং মদুগী পাম্বৈশিংসু ফংবা ঙম্মী। ঐখোয়গী সংবিধান শেম্লিবশিংনা মরম অসিদগী মথৌশিংবু মরুওইনা থমখি। ঐখোয়না নীংশিংগদবনি: নাগরিক মিলিয়ন কয়াগী মঙলানশিং মঙফাওনহনবা অসি থৌদাংগী মখা পোল্লি। থৌদাং অসি হৌরকফমনি, থৌদাং অসি লৈবাক অসিগী থৱায়নি। থৌদাং অসি নুংশিবা অমসুং কন্না হোৎনবগী মরীনি। তঙাইফদবা অসি ৱারেপশিং অসিগী আশা, কন্না হোৎনবগী মগুন, খুদোংচাদবা খুদিংমক্কী ৱারোইশিন অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী থাজবনি। থৌদাং অসি মান্নবা, থৌদাং অসি নুংশিবা, থৌদাং অসি য়ুনিভর্সেল, থৌদাং অসি পুম্নমক কোনশিল্লি। তঙাইফদবা অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী মন্ত্রনি। থৌদাং অসি লৈবাক অসিগীদমক্তা কত্থোকপগী ৱাখল্লোননি। তঙাইফদবা অসি পুন্সি খুদিংমক্তা মঙাল পীবা ৱারেপ অদুবুনি। ইশানা ইশাবু থাজবা অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী নুংঙাইবা অদুনি। থৌদাং অসি লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনগীদমক মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অমগী গেরেন্তীনি। ভারত মচাগী পুন্সিগী মপাঙ্গল অসি থৌদাংনা পুদুনা চৎলি। লৈবাক অসিগীদমক থাজবা থম্বা হায়বসি থৌদাং অমনি। থৌদাং অসি নাগরিক দেবো ভাব চৎনহন্নবগী পুক্নিং থৌগৎপা লম্বীনি।
মরুপশিং,
থৌদাং অসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, মদুবু খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা থমদুনা, ঐখোয়না সেবা তীর্থ অমসুং নৌনা শাবা কমপ্লেক্সশিংদা থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা চঙগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা অনৌবা অৱাংবা থাক্কী মায়কৈদা, অনৌবা মতমগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, ঐখোয়গী শক্তম অসি শেন্মিৎলোন খক্তনা মশক তাক্লোই, অদুবু ঐখোয়গী লৈঙাকপগী মগুন, ঐখোয়গী পোলিসীশিংগী ময়েক শেংবা অমসুং ঐখোয়গী কর্ময়োগীশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা অসিনা মশক তাক্লগনি। সেবা তীর্থ অমসুং কর্তব্য ভবনদা লৌখৎকদবা ৱারেপ খুদিংমক অসি ফাইলগী ৱারেপ খক্তমক ওইরোই- মসিনা ২০৪৭দা চাউখৎলবা ভারত অমগী মায়কৈ শেমগনি। নিংশিংবীয়ু, ২০৪৭ অসি তাং অমখক্তমক নত্তে; মসিদি দেদলাইননি। মসিদি ইরাই নুমিৎ বিল্লিয়ন ১.৪গীদমক্তনি। খোঙচৎ অসিদা, ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক মরু ওই, ওফিসর খুদিংমক মরু ওই, এমপ্লোয়ী খুদিংমক মরু ওই, কর্ময়োগী খুদিংমক মরু ওই। সেবা তীর্থ অসি সেন্সিতিব গবর্নান্সকী খুদম অমা ওইনবা ঐনা পাম্মি। সিতিজন-সেন্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসনগী রোল মোদেল অমা ওইনবা ঐনা পাম্মি। মসিদা শক্তি নত্তনা সর্ভিস অসি উবা ফংই। মসিদা পোজিসন নত্তনা কম্মিৎমেন্ত অসি উবা ফংই। মসিদা ওথোরিতি নত্তনা থৌদাং লৌবা অসি খ্বাইদগী মরু ওই। ঐখোয়গী ৱারেপ্না পুৱারী ইগনি, অমসুং ঐখোয়গী কন্না হোৎনবনা চহি কয়া লমজিংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। লাল কিলাদগী ঐনা হায়খিবা অদুগুম্না: "মসি মতমনি, অচুম্বা মতমনি।" ঐখোয়না মীকুপ খুদিংমক খ্বাইদগী ফবা মওংদা শীজিন্নসি। ঐখোয়না 'নেসন ফার্স্ত'কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নসি, মতম অসি ভারতনা মসিগী তুংগী মীরোলবু নৌনা ৱাহন্থোক পীখিবা মতমনি হায়না লাক্কদৌরিবা চহিচাশিংনা হায়নহৌরসনু। চহি লিশিং অমগী থোইদোক হেন্দোকপা তুংলমচৎকী মায়কৈদা ভারতনা অনৌবা ইনর্জী অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা থৌনা ফরবা খোঙথাং লৌখৎখিবা মতমনি। অসিগুম্বা থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা ঐহাক্কী থম্মোয়দগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
ভন্দে মাতরম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of Seva Teerth and Kartavya Bhavan-1 & 2
13 FEB 2026 8:36PM by PIB Delhi
Respected Ministers of the Central Government, Members of Parliament, Government employees, distinguished guests, and my dear companions!
Today, we are witnessing the making of a new history. On this auspicious day of Vikram Samvat 2082, Phalguna Krishna Paksha, Vijaya Ekadashi-which also corresponds to Magha 24, Shaka Samvat 1947, and in today’s common calendar, February 13-India’s developmental journey is entering a new chapter. In our scriptures, Vijaya Ekadashi holds great significance; any resolve taken on this day is destined to succeed. Today, we too are entering Seva Tirtha and Kartavya Bhavan with the resolve of a developed India. The divine blessing of victory is with us in our mission. I extend my congratulations to all of you, to the entire PMO team, the Cabinet Secretariat, and employees of various departments on the inauguration of Seva Tirtha and the new buildings. I also express my gratitude to the engineers and workers who contributed to their construction.
Friends,
After independence, many crucial decisions and policies were made in the buildings of South Block and North Block. But it is also true that these structures were built as symbols of the British Empire. Their purpose was to keep India chained in slavery for centuries.
Friends,
You know well that once upon a time, Kolkata was the capital of India. But during the period of Bengal’s partition in 1905, Kolkata had become the stronghold of anti-British movements. Therefore, in 1911, the British shifted the capital from Kolkata to Delhi. Subsequently, the construction of the North Block and South Block began, designed to serve the needs and mindset of colonial rule. When these buildings on Raisina Hills were inaugurated, the then Viceroy declared that they reflected the wishes of the British monarch, meaning they were instruments to impose the king’s vision upon enslaved India. Raisina Hills was chosen deliberately so that these buildings would tower above all others, unmatched in stature. By contrast, Seva Tirtha is not perched on a hill but is grounded, closer to the soil. While South Block and North Block embodied colonial thinking, today I proudly declare that Seva Tirtha and Kartavya Bhavan embody the aspirations of the Indian people. Decisions taken here will not reflect the will of a monarch, but the expectations of 1.4 billion citizens. With this spirit, I dedicate Seva Tirtha and Kartavya Bhavan to the people of India.
Friends,
The first quarter of the 21st century has now concluded. Our vision of a developed India must be reflected not only in policies and schemes but also in our workplaces and institutions. The places from which the nation is governed must be both effective and inspiring, impressive yet motivating. New technologies are rapidly transforming our environment, but the old buildings are inadequate to accommodate these advancements. South Block and North Block faced space constraints, limited facilities, and were nearly a century old, deteriorating from within. Moreover, challenges persisted: even decades after independence, ministries operated from over 50 different locations across Delhi. Every year, more than ₹1,500 crore was spent just on rent for these buildings. Daily logistics for 8,000–10,000 employees moving between offices added further costs. With the construction of Seva Tirtha and Kartavya Bhavan, these expenses will be reduced, time will be saved, and productivity will increase.
Friends,
Amid this transformation, the memories of the old buildings will remain with us. Many important decisions were made there while facing different challenges. Those premises gave direction to the nation and witnessed numerous reforms. They are an immortal part of India’s history. Therefore, we have decided to dedicate those buildings as museums for the nation. They will become part of the Yuge Yugeen Bharat Museum, serving as centers of inspiration for future generations. When young people visit, the historical legacy will guide them.
Friends,
In this journey toward a developed India, we must free ourselves from the mentality of slavery. Unfortunately, even after independence, symbols of colonial rule continued to burden us. Consider the situation earlier: the Prime Minister’s residence was called Race Course Road. The Vice President had no designated residence. The road leading to Rashtrapati Bhavan was called Rajpath in a democracy. There was no memorial for soldiers who sacrificed their lives after independence, nor for police personnel who laid down their lives. Thus, the capital of free India remained deeply entangled in colonial mentality, with its buildings and public spaces marked by symbols of subjugation.
But friends,
As they say, time never remains the same. In 2014, the nation resolved that the colonial mindset would no longer prevail. We began a campaign to change it. We built the National War Memorial to honor our martyrs. We built the Police Memorial to honor the valor of our police. Race Course Road was renamed Lok Kalyan Marg. This was not merely a change of name, but a sacred effort to transform the spirit of governance into one of service.
Friends,
Behind these decisions lies a deep sentiment, a vision. It connects our present, past, and future with India’s pride. The place once known as Rajpath lacked adequate facilities and arrangements for citizens. We redeveloped it as Kartavya Path, which today is a vibrant public space for families, children, and visitors from across the country. In this same complex, we installed a grand statue of Netaji Subhas Chandra Bose. For long, our capital lacked such tributes to our heroes. We resolved that the new generation must draw inspiration from them at the very heart of the capital. Changes were also made in the Rashtrapati Bhavan complex: Mughal Gardens were renamed Amrit Udyan. When the new Parliament building was constructed, we did not forget the old one; we gave it a new identity as Samvidhan Sadan. When ministries are brought together in one complex, those buildings were named Kartavya Bhavan. These initiatives of renaming were not mere wordplay; they reflected a consistent ideological thread-an independent identity for independent India, free from colonial marks.
Friends,
The new Prime Minister’s Office is named Seva Tirtha. The spirit of service is the soul of India, the true identity of India. Shri Ramakrishna Paramhansa used to say: Shiva Jnana se Jiva Jnana Seva-service to humanity is service to God. This is not merely a spiritual thought, but a philosophy of nation-building. This building will remind us every moment that governance means service, responsibility means dedication. Our scriptures say: Seva Paramo Dharmah-service is the highest duty. This is the vision of the Prime Minister’s Office and the government. Therefore, Seva Tirtha is not just a name, but a resolve. Seva Tirtha means a place sanctified by service to citizens, a place where the resolve of service is fulfilled. Tirtha itself means “that which helps one to cross over, to achieve goals.” Today, India faces the goal of becoming a developed nation, of becoming self-reliant. We must free millions from poverty, free the nation from the mentality of slavery-and this will be achieved only through the power of service.
Friends,
Today, as India rides the Reform Express, as India writes a new chapter in international relations, as new trade agreements open doors of opportunity, and as the nation moves swiftly toward the goal of saturation, the new momentum of your work and your renewed confidence within Seva Tirtha and Kartavya Bhavan will play a vital role in achieving the country’s objectives.
Friends,
Our culture teaches us that before every auspicious undertaking, we invoke blessings, seek well-being, and take a vow of goodness. The Vedic mantra guides us: “Ā no bhadrāḥ kratavo yantu viśvataḥ”-may noble thoughts come to us from every direction. This should be the very soul of this building. In India’s great democracy, the people’s ideas are our strength, their dreams are our capital, their expectations are our priority, and their aspirations are our guiding light. There must be no wall, no distance between these sentiments and this institution. Policies will come alive only when you understand the people’s dreams; decisions will be effective only when you feel the people’s aspirations. Over the past 11 years, we have witnessed a new model of governance-one where the citizen is at the center of every decision. “Nagarik Devo Bhava”-the citizen is divine-is not just a phrase, it is our work culture. You must embody this spirit as you enter these new buildings. Every decision taken in Seva Tirtha, every file processed here, every moment spent here must be dedicated to improving the lives of 1.4 billion Indians. I urge every officer, every employee, every karmayogi: whenever you step into this building, pause for a moment, reflect, and ask yourself-will my work today make life easier for millions of citizens? This self-reflection will become the greatest strength of this place.
Friends,
We are not here to display authority; we are here to fulfil responsibility. And we have seen that when governance is driven by service, the results are extraordinary. That is how 250 million people rise out of poverty, that is how the economy gains new momentum.
Friends,
Today, a developed India by 2047 is not merely our goal-it is India’s pledge before the world. Therefore, every policy framed here, every decision taken here must be inspired by the spirit of continuous service. And one day, when you retire or move on from this building, you will look back with pride at these days. You will be able to say: yes, during my time in Seva Tirtha and Kartavya Bhavan, every day I served the citizens, every decision I took was in the interest of the nation. That moment will bring you peace, that moment will be your greatest achievement, that moment will be your personal treasure, and that treasure will fill your life with honor.
Friends,
Mahatma Gandhi believed that the grand edifice of rights is built upon the foundation of duty. When we fulfill our duties, we can confront even the greatest challenges and find solutions. Our Constitution-makers emphasized duties for this very reason. We must remember: the realization of millions of citizens’ dreams rests upon duty. Duty is the beginning, duty is the lifeblood of this vibrant nation. Duty is the bond of compassion and diligence. Duty is the hope of resolutions, the pinnacle of hard work, the solution to every problem, and the faith of a developed India. Duty is equality, duty is affection, duty is universal, duty is all-embracing. Duty is the mantra woven into Sabka Saath, Sabka Vikas. Duty is the spirit of dedication to the nation. Duty is the willpower that lights every life. Duty is the joy of self-reliant India. Duty is the guarantee of a bright future for the coming generations. Duty is the flagbearer of Mother India’s life-force. Duty is every act performed with devotion to the nation. Duty is the awakened path of practising Nagarik Devo Bhava.
Friends,
With this spirit of duty, keeping it supreme, we must enter Seva Tirtha and the newly built complexes with a sense of responsibility.
Friends,
Today, India is advancing rapidly toward new heights, toward a new era. In the years ahead, our identity will not be defined merely by the economy, but by the quality of our governance, the clarity of our policies, and the dedication of our karmayogis. Every decision taken in Seva Tirtha and Kartavya Bhavan will not just be a file’s resolution-it will shape the direction of a developed India in 2047. Remember, 2047 is not just a date; it is the deadline for 1.4 billion dreams. In this journey, every institution matters, every officer matters, every employee, every karmayogi matters. I want Seva Tirtha to become a symbol of sensitive governance, a role model of citizen-centric administration, a place where service, not power, is visible; where commitment, not position, is evident; where responsibility, not authority, is paramount. I am confident that our resolve will write history, and our hard work will guide generations. As I said from the Red Fort: “This is the time, the right time.” Let us make the best use of every moment. Let us act with the spirit of Nation First, so that future centuries may say, this was the time when India redefined its destiny; this was the time when India took bold steps with new energy and new momentum toward a thousand years of bright future. With this conviction, I extend my heartfelt best wishes to all of you. Thank you very much.
Vande Mataram!