প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
13 FEB 2026 8:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰীগণ, সকলো সংসদ সদস্য, সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু মোৰ প্ৰিয় সহকৰ্মীসকল!
আজি আমি সকলোৱে ইতিহাস ৰচনাৰ সাক্ষী হৈছো। আজি বিক্ৰম সংবাত ২০৮২, ফাগুন কৃষ্ণ পক্ষ, বিজয়া একাদশী, ২৪ মাঘৰ শুভ ক্ষণ, শকাব্দ ১৯৪৭ আৰু আজিৰ ভাষাত ১৩ ফেব্ৰুৱাৰীৰ এই দিনটোৱে ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক নতুন আৰম্ভণিৰ সাক্ষী হৈছে। আমাৰ শাস্ত্ৰত বিজয়া একাদশীৰ অতি তাৎপৰ্য আছে; এই দিনটোত আমি যি সংকল্প লওঁ, সেই সংকল্পই জয়ৰ দিশত আগুৱাই নিয়াটো নিশ্চিত। আজি আমিও এখন বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প লৈ সেৱা তীৰ্থ, কৰ্তব্য ভৱনত প্ৰৱেশ কৰিছো। আমাৰ লক্ষ্যত জয়লাভ কৰিবলৈ আমাৰ ওচৰত ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদ আছে। সেৱা তীৰ্থ আৰু নতুন অট্টালিকাসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে, পিএমঅ’ৰ সমগ্ৰ দল, কেবিনেট সচিবালয় আৰু বিভিন্ন বিভাগৰ সকলো কৰ্মচাৰীক অভিনন্দন জনাইছো। তেওঁলোকৰ নিৰ্মাণৰ লগত জড়িত সকলো অভিযন্তা আৰু সহকৰ্মীলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত ছাউথ ব্লক আৰু নৰ্থ ব্লকৰ দৰে অট্টালিকাসমূহে দেশৰ বাবে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত আৰু নীতি গঢ় দিয়াত সহায়ক হৈছিল। কিন্তু এইটোও সঁচা যে এই অট্টালিকাবোৰ ব্ৰিটিছ সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰতীক হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। এই অট্টালিকাসমূহ নিৰ্মাণৰ উদ্দেশ্য আছিল ভাৰতক দাসত্বৰ শিকলিৰে যুগ যুগ ধৰি বান্ধি ৰখা।
বন্ধুসকল,
আপুনিও জানে যে এটা সময় আছিল যেতিয়া কলকাতা দেশৰ ৰাজধানী আছিল। কিন্তু ১৯০৫ চনত বংগ বিভাজনৰ সময়ত কলকাতা ব্ৰিটিছ বিৰোধী আন্দোলনৰ এক শক্তিশালী কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছিল। সেয়েহে ১৯১১ চনত ইংৰাজে ভাৰতৰ ৰাজধানী কলকাতাৰ পৰা দিল্লীলৈ স্থানান্তৰিত কৰে। ইয়াৰ পিছত ব্ৰিটিছ চৰকাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু দৃষ্টিভংগীক মনত ৰাখি নৰ্থ ব্লক আৰু ছাউথ ব্লকৰ দৰে অট্টালিকা নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হয়। পিছলৈ ৰাইচিনা হিলছৰ এই অট্টালিকাসমূহ উদ্বোধন কৰাৰ সময়ত তেতিয়াৰ ভাইচৰয়ে ঘোষণা কৰিছিল যে নতুন অট্টালিকাসমূহ ব্ৰিটিছ সম্ৰাটৰ ইচ্ছা অনুসৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ সেই সময়ত এই অট্টালিকাবোৰেই আছিল বৃটিছ মহাৰাজৰ দৃষ্টিভংগীক দাসত্বত বন্দী ভাৰতৰ মাটিত কাৰ্যকৰী কৰাৰ এক মাধ্যম। ৰাইচিনা হিলছক এনেদৰে বাছি লোৱা হৈছিল যাতে এই অট্টালিকাবোৰ আনৰ তুলনাত উচ্চ হৈ থাকে, যাৰ ফলত ইয়াৰ সৈতে সাদৃশ্য কোনোৱেই নাথাকে। কাকতলীয়াভাৱে এই সমগ্ৰ সেৱা তীৰ্থ চৌহদটো কোনো পাহাৰৰ ওপৰত অৱস্থিত নহয়, বৰঞ্চ ই মাটিৰ সৈতে সংযুক্ত। ব্ৰিটিছ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ ছাউথ ব্লক আৰু নৰ্থ ব্লকৰ দৰে অট্টালিকা নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল যদিও আজি মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱনৰ দৰে নতুন চৌহদ ভাৰত আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াত লোৱা সিদ্ধান্ত কোনো মহাৰাজৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি লোৱা নহ’ব, বৰঞ্চ ১৪ কোটি দেশবাসীৰ আশা-আকাংক্ষাক আগুৱাই নিয়াৰ আধাৰ হৈ পৰিব। এই পবিত্ৰ মনোভাৱেৰে আজি মই এই সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন ভাৰতবাসীৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম চতুৰ্থাংশ এতিয়া সম্পূৰ্ণ হৈছে। বিকশিত ভাৰতৰ আমাৰ দৃষ্টিভংগী কেৱল নীতি-নিৰ্দেশনাতেই নহয়, আমাৰ কৰ্মক্ষেত্ৰ আৰু আমাৰ অট্টালিকাতো প্ৰতিফলিত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। দেশখন য’ৰ পৰা পৰিচালিত হয়, সেই ঠাইখন ফলপ্ৰসূ আৰু প্ৰেৰণাদায়ক হ’ব লাগিব। ই নিশ্চয় আকৰ্ষণীয় আৰু প্ৰেৰণাদায়ক। আজি নতুন প্ৰযুক্তিয়ে দ্ৰুতগতিত আমাৰ জীৱনত স্থান লাভ কৰিছে। কিন্তু এই সুবিধাসমূহ সম্প্ৰসাৰণ আৰু নতুন সঁজুলি ব্যৱহাৰৰ বাবে পুৰণি অট্টালিকাসমূহ অপৰ্যাপ্ত বুলি প্ৰমাণিত হৈছিল। ছাউথ ব্লক আৰু নৰ্থ ব্লকত স্থানৰ বাধা আছিল আৰু বৰ্তমানৰ অট্টালিকাবোৰৰ নিজস্ব সীমাবদ্ধতা আছিল। প্ৰায় এশ বছৰ পুৰণি এই অট্টালিকাবোৰ ভিতৰৰ পৰাই অৱনতি ঘটিছিল। তদুপৰি ইয়াৰ অসংখ্য প্ৰত্যাহ্বান আছিল। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে দেশক অহৰহ অৱগত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি মোৰ বিশ্বাস। উদাহৰণস্বৰূপে, স্বাধীনতাৰ দশক দশক পিছতো দিল্লীৰ ৫০টাতকৈও অধিক ভিন্ন স্থানৰ পৰা ভাৰত চৰকাৰৰ অসংখ্য মন্ত্ৰালয়ে কাম কৰি আছে। প্ৰতি বছৰে এই মন্ত্ৰালয়সমূহৰ অট্টালিকা ভাড়াত দিয়াৰ বাবে ১৫০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় হৈছিল। এটা অট্টালিকাৰ পৰা আন এটা অট্টালিকালৈ ৮ হাজাৰৰ পৰা ১০ হাজাৰ কৰ্মচাৰীক স্থানান্তৰ কৰাৰ ব্যয়ো পৃথক আছিল। এতিয়া সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য অট্টালিকা নিৰ্মাণৰ লগে লগে এই খৰচ হ্ৰাস পাব, সময় ৰাহি হ’ব আৰু এই ৰাহি হোৱা সময়ে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই পৰিৱৰ্তনৰ মাজতে পুৰণি অট্টালিকাটোত কটোৱা বছৰবোৰৰ স্মৃতি নিঃসন্দেহে আমাৰ মাজত থাকিব। বিভিন্ন সময়ৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈ তাত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। তাৰ পৰাই দেশখনে নতুন দিশ বিচাৰি পালে আৰু অসংখ্য সংস্কাৰৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ হ’ল। সেই চৌহদ, সেই অট্টালিকা, যিটো ভাৰতৰ ইতিহাসৰ এক অমৰ অংগ। সেইবাবেই আমি সেই ভৱনটোক ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গিত সংগ্ৰহালয় হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। ই চিৰন্তন ভাৰত সংগ্ৰহালয়ৰ অংশ হ’ব, আৰু ই ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব। নতুন প্ৰজন্মৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যেতিয়া ইয়ালৈ আহিব, তেতিয়া ইয়াৰ ঐতিহাসিক উত্তৰাধিকাৰে তেওঁলোকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিকশিত ভাৰতৰ এই যাত্ৰাত ভাৰতে দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰি আগবাঢ়ি যোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে স্বাধীনতাৰ পিছতো আমাৰ দেশত দাসত্বৰ প্ৰতীক শিপাই থাকিল। মাত্ৰ আগৰ পৰিস্থিতিলৈ লক্ষ্য কৰক। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাসগৃহৰ নাম আছিল ৰেচ কোৰ্চ। উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ বাবে কোনো নিৰ্দিষ্ট বাসগৃহ নাছিল। ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনলৈ যোৱা পথটোৰ নাম আছিল গণতন্ত্ৰৰ ৰাজপথ। স্বাধীন ভাৰতত মৃত্যু হোৱা জোৱানসকলৰ বাবে কোনো স্মৃতিসৌধ নাছিল। মৃত্যু হোৱা নিৰাপত্তা বাহিনী আৰু আৰক্ষী জোৱানৰ কোনো স্মৃতিসৌধ নাছিল। অৰ্থাৎ ১৯৪৭ চনত স্বাধীনতা লাভ কৰা আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সিদ্ধান্তৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰা দেশৰ ৰাজধানী সম্পূৰ্ণৰূপে দাসত্বৰ মানসিকতাৰ মাজত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল। দিল্লীৰ অট্টালিকা, ৰাজহুৱা স্থান, ঐতিহাসিক স্থানবোৰ দাসত্বৰ চিনেৰে ভৰি আছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
কোৱাৰ দৰে সময়ৰ চক্ৰ কেতিয়াও একে নাথাকে। ২০১৪ চনত দেশে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে আৰু দাসত্বৰ মানসিকতাই প্ৰাধান্য নাপায়। আমি এই দাসত্বৰ মানসিকতাক সলনি কৰিবলৈ এক অভিযান আৰম্ভ কৰিলোঁ। আমি সাহসিকতাৰ নামত ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰিলোঁ। আৰক্ষীৰ বীৰত্বক সন্মান জনাই আমি পুলিচ মেম’ৰিয়েল নিৰ্মাণ কৰিছিলো। ৰেচ কোৰ্চ ৰোডৰ নাম সলনি কৰা হয় লোক কল্যাণ মাৰ্গলৈ। আৰু এইটো কেৱল নাম সলনি কৰাৰ সিদ্ধান্ত নাছিল; ক্ষমতাৰ মনোভাৱক সেৱাৰ মনোভাৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ এক পৱিত্ৰ প্ৰচেষ্টা আছিল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ এই সিদ্ধান্তবোৰৰ আঁৰত এটা গভীৰ অনুভৱ, এক দৃষ্টিভংগী আছে, যি আমাৰ বৰ্তমান, আমাৰ অতীত আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতক ভাৰতৰ গৌৰৱৰ সৈতে সংযোগ কৰে। পূৰ্বতে ৰাজপথ নামেৰে জনাজাত ঠাইখনত সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে পৰ্যাপ্ত সা-সুবিধা বা উপযুক্ত ব্যৱস্থাৰ অভাৱ আছিল। আমি ইয়াক কৰ্তব্য পথ হিচাপে বিকশিত কৰিলোঁ; আজি সেই একেটা স্থানেই দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তীয় পৰিয়াল, শিশু আৰু নাগৰিকৰ বাবে এক সজীৱ ৰাজহুৱা স্থানত পৰিণত হৈছে। এই চৌহদত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ এক সুউচ্চ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰা হৈছে। দীৰ্ঘদিন ধৰি আমাৰ ৰাজধানীত আমাৰ মহান বীৰসকলক স্মৰণ কৰিবলৈ ঠাইৰ অভাৱ আছিল। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে দেশৰ নতুন প্ৰজন্মই ৰাজধানীৰ বুকুত থকা নিজৰ বীৰসকলৰ পৰা প্ৰেৰণা ল’ব লাগে। ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱন চৌহদতো পৰিৱৰ্তন কৰা হ’ল। মোগল উদ্যানৰ নাম অমৃত উদ্যান ৰখা হয়। পুৰণি সংসদ ভৱনৰ ওচৰত যেতিয়া নতুন সংসদ ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, তেতিয়া আমি পুৰণি ভৱনটো পাহৰা নাছিলো; আমি ইয়াক ‘সমবিধান সদন’ হিচাপে নতুন পৰিচয় দিলোঁ৷ যেতিয়া বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ক এটা চৌহদত একত্ৰিত কৰা হৈছিল, তেতিয়া সেই অট্টালিকাবোৰৰ নাম ৰখা হৈছিল ‘কৰ্তব্য ভৱন’। নাম সলনিৰ এই পদক্ষেপ কেৱল শব্দ সলনি নহয়; এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাৰ আঁৰৰ মতাদৰ্শগত সূতা একেই: মুক্ত ভাৰতৰ স্বাধীন পৰিচয়, দাসত্বৰ পৰা মুক্ত প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
নতুন প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ৰ নাম হৈছে সেৱা তীৰ্থ। সেৱাৰ মনোভাব ভাৰতৰ আত্মা, সেৱাৰ মনোভাব ভাৰতৰ পৰিচয়। শ্ৰীৰামকৃষ্ণ পৰমহসই কৈছিল, "শিৱৰ জ্ঞানৰ পৰা জীৱিতৰ জ্ঞানলৈকে সেৱা হৈছে সেৱা।" এই ধাৰণাটো কেৱল আধ্যাত্মিক নহয়; ই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ এক দৰ্শন। এই ভৱনে আমাক প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে সোঁৱৰাই দিব যে শাসন মানে সেৱা আৰু দায়িত্ব মানে সমৰ্পণ। আমাৰ শাস্ত্ৰত "সেৱ পৰমো ধৰ্ম" অৰ্থাৎ "সেৱাই হৈছে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ধৰ্ম" বুলিও কোৱা হৈছে। ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ এই ধাৰণাটোৱেই হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয় আৰু চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী। গতিকে সেৱা তীৰ্থ কেৱল নাম নহয়, ই এক সংকল্প। সেৱা তীৰ্থ মানে নাগৰিক সেৱাৰ দ্বাৰা পৱিত্ৰ স্থান! সেৱাৰ সংকল্প সাকাৰ ৰূপ দিবলৈ এখন ঠাই! তীৰ্থৰ অৰ্থও "তৰাতি আনেন ইতি তীৰ্থ" অৰ্থাৎ, যিটোৰ ৰক্ষা কৰাৰ ক্ষমতা আছে, পাৰ হোৱাৰ ক্ষমতা আছে, যিটোৱে লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰে, সেয়াই তীৰ্থ। আজি ভাৰতেও এখন বিকশিত ভাৰত, আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ সন্মুখত আছে। আমি আমাৰ লাখ লাখ নাগৰিকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰি ৰাষ্ট্ৰখনক দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত কৰিব লাগিব আৰু এই কাম কেৱল সেৱাৰ শক্তিৰ জৰিয়তেহে সম্পন্ন হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া ভাৰতে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত উঠিছে, ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্কৰ এক নতুন কাহিনী লিখিছে, নতুন বাণিজ্য চুক্তিয়ে সম্ভাৱনাৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰাৰ লগে লগে, দেশখনে দ্ৰুতগতিত চেচুৰেচনৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে, আপোনাৰ কামৰ নৱীকৃত গতি আৰু সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱনত আপোনাৰ নৱীকৃত আস্থাই ৰাষ্ট্ৰৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংস্কৃতিয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে প্ৰতিটো শুভ কাম, স্বস্তিৰ আবৃত্তি, মংগলৰ কামনা আৰু কল্যাণৰ সংকল্পৰ আগতে বেদৰ মন্ত্ৰই আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে : "আ নো ভদ্ৰাঃ ক্ৰতভো যন্তু বিশ্বঃ।" অৰ্থাৎ প্ৰতিটো দিশৰ পৰা আমাৰ ওচৰলৈ কল্যাণমূলক চিন্তা প্ৰবাহিত হওক। এই অট্টালিকাটোৰ আত্মা এইটোৱেই হ’ব লাগে। ভাৰতৰ মহান গণতন্ত্ৰত জনসাধাৰণৰ চিন্তা আমাৰ শক্তি, জনতাৰ সপোন আমাৰ ৰাজধানী, ৰাইজৰ আশা আমাৰ প্ৰাধান্য, জনতাৰ আকাংক্ষা আমাৰ পথ প্ৰদৰ্শক। এই আৱেগ আৰু এই অট্টালিকাৰ মাজত কোনো দেৱাল, দূৰত্ব থাকিব নালাগে। ৰাইজৰ সপোন বুজি পালেহে নীতি সজীৱ হৈ উঠিব; যেতিয়া আপুনি তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা উপলব্ধি কৰিব তেতিয়াহে তেনে সিদ্ধান্ত ফলপ্ৰসূ হ’ব। যোৱা ১১ বছৰত আমি শাসন ব্যৱস্থাৰ এক নতুন আৰ্হি দেখিবলৈ পাইছো, য’ত ভাৰতৰ নাগৰিকসকল সিদ্ধান্তৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত থাকে। "নাগৰিকদেৱো ভৱ" কেৱল এটা বাক্যাংশ নহয়; ই আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতি। এই কথা মনত ৰাখি এই নতুন অট্টালিকাবোৰত প্ৰৱেশ কৰিব লাগিব। সেৱা তীৰ্থত লোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, ইয়াত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা প্ৰতিটো ফাইল, ইয়াত কটোৱা প্ৰতিটো মুহূৰ্ত ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ জীৱনৰ উন্নতিৰ বাবে হ’ব লাগে। মই প্ৰতিজন বিষয়াক, প্ৰতিজন কৰ্মচাৰীক, প্ৰতিজন কৰ্মযোগীক ক’ব বিচাৰো : যেতিয়াই আপুনি এই অট্টালিকাটোত ভৰি দিয়ে, ক্ষন্তেক সময়ৰ বাবে ৰৈ, কেইমুহূৰ্তমান থমকি ৰ’ব আৰু নিজকে প্ৰশ্ন কৰক, আজি মোৰ কামে লাখ লাখ দেশবাসীৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবনে? এই আত্ম নিৰীক্ষণ এই ঠাইখনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি ইয়ালৈ আমাৰ কৰ্তৃত্ব দৃঢ় কৰিবলৈ অহা নাই; আমি ইয়ালৈ আহিছো আমাৰ দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ। আমি দেখিছো যে যেতিয়া শাসন ব্যৱস্থা সেৱাৰ মনোভাবেৰে পৰিচালিত হয়, তেতিয়া ইয়াৰ ফলাফল অসাধাৰণ হয়। সেইবাবেই ২৫ কোটি মানুহক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনা হয়, আৰু সেইবাবেই অৰ্থনীতিয়ে নতুন গতি লাভ কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি এখন বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ কেৱল আমাৰ লক্ষ্য নহয়; ই বিশ্বৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি। আৰু সেয়েহে ইয়াত প্ৰণয়ন কৰা প্ৰতিটো নীতি, ইয়াত লোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত সেৱাৰ অদম্য মনোভাবেৰে পৰিচালিত হ’ব লাগিব। আৰু এদিন অৱসৰ বা বদলিৰ পিছত এই অট্টালিকাটো এৰিলে পিছলৈ ঘূৰি চাব আৰু গৌৰৱেৰে নিজৰ দিনবোৰ মনত পেলাব। তেতিয়া আপুনি নিজকে ক'ব পাৰিব, "হয়, কাৰণ মই প্ৰতিদিনে সেৱা তীৰ্থ, কৰ্তব্য ভৱনত বাস কৰিছিলো, মই দেশৰ নাগৰিকৰ সেৱা কৰিছিলো আৰু মই লোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত জাতীয় স্বাৰ্থত আছিল।" সেই মুহূৰ্তটোৱে আপোনাক শান্তি কঢ়িয়াই আনিব সেই মুহূৰ্তটোৱেই হ’ব আপোনাৰ সৰ্ববৃহৎ কৃতিত্ব, সেই মুহূৰ্তটোৱেই হ’ব আপোনাৰ ব্যক্তিগত মূলধন আৰু সেই মূলধনেই আপোনাৰ জীৱনটোক গৌৰৱেৰে ভৰাই তুলিব।
বন্ধুসকল,
মহাত্মা গান্ধীয়ে বিশ্বাস কৰিছিল যে অধিকাৰৰ ভৱিষ্যৎ কৰ্তব্যৰ ভেটিত নিৰ্মিত। যেতিয়া আমি নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰো তেতিয়া আমি ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰো আৰু সমাধান কৰিব পাৰো। এই কাৰণেই আমাৰ সংবিধানৰ প্ৰতিষ্ঠাপক পিতৃসকলে কৰ্তব্যৰ ওপৰত ইমান গুৰুত্ব দিছিল। আৰু সেয়ে আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে কৰ্তব্যই আমাৰ লাখ লাখ দেশবাসীৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ ভেটি। কৰ্তব্যই আৰম্ভণি, কৰ্তব্যই এখন সক্ৰিয় ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰাণ। কৰ্তব্য হৈছে সহমৰ্মিতা আৰু অধ্যৱসায়ৰ প্ৰেমময় সূতাত বান্ধ খাই থকা কাম। কৰ্তব্য হৈছে সংকল্পৰ আশা। কৰ্তব্য হৈছে কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ শিখৰ। প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান হ’ল কৰ্তব্য। কৰ্তব্য হৈছে এখন বিকশিত ভাৰতৰ বিশ্বাস। কৰ্তব্য সমতা, কৰ্তব্য স্নেহ, কৰ্তব্য সাৰ্বজনীন, কৰ্তব্য সৰ্বাংগীন। "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ"ৰ মনোভাবৰ ভিতৰত বোৱা মন্ত্ৰ কৰ্তব্য। কৰ্তব্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ মনোভাব। কৰ্তব্য হৈছে সেই ইচ্ছাশক্তি, যিয়ে প্ৰতিটো জীৱনত পোহৰ জ্বলাই দিয়ে। কৰ্তব্য হৈছে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ আনন্দ। কৰ্তব্য হৈছে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ নিশ্চয়তা! কৰ্তব্য ভাৰত মাতৃৰ জীৱন শক্তিৰ পতাকাবাহক! ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি ভক্তিৰে কৰা প্ৰতিটো কৰ্ম কৰ্তব্য! কৰ্তব্য হ'ল "নাগৰিকদেৱো ভৱ" (নাগৰিক ঈশ্বৰ) অনুশীলনৰ জাগ্ৰত পথ।
বন্ধুসকল,
এই কৰ্তব্যবোধৰ অনুভৱক সৰ্বোচ্চত ৰাখি আমি কৰ্তব্যবোধেৰে সেৱা তীৰ্থ আৰু নতুনকৈ নিৰ্মিত অট্টালিকাবোৰত প্ৰৱেশ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত নতুন উচ্চতাৰ দিশে, নতুন যুগৰ দিশে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। অনাগত বছৰবোৰত আমি কেৱল আমাৰ অৰ্থনীতিৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত নহ’ম; আমি শাসনৰ মানদণ্ড, নীতিৰ স্পষ্টতা আৰু আমাৰ কৰ্মযোগীসকলৰ নিষ্ঠাৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত হ’ম। কেৱল এটা ফাইলৰ সিদ্ধান্তই নহয়, সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্মযোগীসকলৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই ২০৪৭ চনত এখন বিকশিত ভাৰতৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব মনত ৰাখিব যে ২০৪৭ চনৰ লক্ষ্য কেৱল তাৰিখ নহয়; ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ সপোনৰ পৰিসীমা। এই যাত্ৰাত প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠান গুৰুত্বপূৰ্ণ, প্ৰতিজন বিষয়া গুৰুত্বপূৰ্ণ, প্ৰতিজন কৰ্মচাৰী, প্ৰতিজন কৰ্মযোগী গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই বিচাৰো সেৱা তীৰ্থ সংবেদনশীল শাসনৰ প্ৰতীক, নাগৰিককেন্দ্ৰিক ব্যৱস্থাৰ আদৰ্শ, ক্ষমতা নহয়, সেৱা প্ৰতিফলিত হোৱা ঠাই; য’ত প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত হয়, অৱস্থান নহয়; য’ত দায়িত্ব প্ৰতিফলিত হয়, কৰ্তৃত্ব নহয়। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে আমাৰ সংকল্পই ইতিহাস লিখিব, আৰু আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমে প্ৰজন্মৰ পাছত প্ৰজন্মক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। মই লালকিল্লাৰ পৰা ক'লোঁ, "এইটোৱেই সময়, সঠিক সময়।" আহক আমি প্ৰতিটো মুহূৰ্তৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰো। প্ৰথমে ৰাষ্ট্ৰৰ মনোভাবেৰে এনে গুণগত কৰ্ম সম্পাদন কৰোঁ যে ভৱিষ্যত শতিকাবোৰে ক'ব, "এই সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ ভাগ্যক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিছিল। এই সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতে নতুন শক্তি আৰু নতুন গতিৰে পৰৱৰ্তী হাজাৰ বছৰৰ বাবে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশত শক্তিশালী পদক্ষেপ লৈছিল।" এই বিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
বন্দে মাতৰম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of Seva Teerth and Kartavya Bhavan-1 & 2
13 FEB 2026 8:36PM by PIB Delhi
Respected Ministers of the Central Government, Members of Parliament, Government employees, distinguished guests, and my dear companions!
Today, we are witnessing the making of a new history. On this auspicious day of Vikram Samvat 2082, Phalguna Krishna Paksha, Vijaya Ekadashi-which also corresponds to Magha 24, Shaka Samvat 1947, and in today’s common calendar, February 13-India’s developmental journey is entering a new chapter. In our scriptures, Vijaya Ekadashi holds great significance; any resolve taken on this day is destined to succeed. Today, we too are entering Seva Tirtha and Kartavya Bhavan with the resolve of a developed India. The divine blessing of victory is with us in our mission. I extend my congratulations to all of you, to the entire PMO team, the Cabinet Secretariat, and employees of various departments on the inauguration of Seva Tirtha and the new buildings. I also express my gratitude to the engineers and workers who contributed to their construction.
Friends,
After independence, many crucial decisions and policies were made in the buildings of South Block and North Block. But it is also true that these structures were built as symbols of the British Empire. Their purpose was to keep India chained in slavery for centuries.
Friends,
You know well that once upon a time, Kolkata was the capital of India. But during the period of Bengal’s partition in 1905, Kolkata had become the stronghold of anti-British movements. Therefore, in 1911, the British shifted the capital from Kolkata to Delhi. Subsequently, the construction of the North Block and South Block began, designed to serve the needs and mindset of colonial rule. When these buildings on Raisina Hills were inaugurated, the then Viceroy declared that they reflected the wishes of the British monarch, meaning they were instruments to impose the king’s vision upon enslaved India. Raisina Hills was chosen deliberately so that these buildings would tower above all others, unmatched in stature. By contrast, Seva Tirtha is not perched on a hill but is grounded, closer to the soil. While South Block and North Block embodied colonial thinking, today I proudly declare that Seva Tirtha and Kartavya Bhavan embody the aspirations of the Indian people. Decisions taken here will not reflect the will of a monarch, but the expectations of 1.4 billion citizens. With this spirit, I dedicate Seva Tirtha and Kartavya Bhavan to the people of India.
Friends,
The first quarter of the 21st century has now concluded. Our vision of a developed India must be reflected not only in policies and schemes but also in our workplaces and institutions. The places from which the nation is governed must be both effective and inspiring, impressive yet motivating. New technologies are rapidly transforming our environment, but the old buildings are inadequate to accommodate these advancements. South Block and North Block faced space constraints, limited facilities, and were nearly a century old, deteriorating from within. Moreover, challenges persisted: even decades after independence, ministries operated from over 50 different locations across Delhi. Every year, more than ₹1,500 crore was spent just on rent for these buildings. Daily logistics for 8,000–10,000 employees moving between offices added further costs. With the construction of Seva Tirtha and Kartavya Bhavan, these expenses will be reduced, time will be saved, and productivity will increase.
Friends,
Amid this transformation, the memories of the old buildings will remain with us. Many important decisions were made there while facing different challenges. Those premises gave direction to the nation and witnessed numerous reforms. They are an immortal part of India’s history. Therefore, we have decided to dedicate those buildings as museums for the nation. They will become part of the Yuge Yugeen Bharat Museum, serving as centers of inspiration for future generations. When young people visit, the historical legacy will guide them.
Friends,
In this journey toward a developed India, we must free ourselves from the mentality of slavery. Unfortunately, even after independence, symbols of colonial rule continued to burden us. Consider the situation earlier: the Prime Minister’s residence was called Race Course Road. The Vice President had no designated residence. The road leading to Rashtrapati Bhavan was called Rajpath in a democracy. There was no memorial for soldiers who sacrificed their lives after independence, nor for police personnel who laid down their lives. Thus, the capital of free India remained deeply entangled in colonial mentality, with its buildings and public spaces marked by symbols of subjugation.
But friends,
As they say, time never remains the same. In 2014, the nation resolved that the colonial mindset would no longer prevail. We began a campaign to change it. We built the National War Memorial to honor our martyrs. We built the Police Memorial to honor the valor of our police. Race Course Road was renamed Lok Kalyan Marg. This was not merely a change of name, but a sacred effort to transform the spirit of governance into one of service.
Friends,
Behind these decisions lies a deep sentiment, a vision. It connects our present, past, and future with India’s pride. The place once known as Rajpath lacked adequate facilities and arrangements for citizens. We redeveloped it as Kartavya Path, which today is a vibrant public space for families, children, and visitors from across the country. In this same complex, we installed a grand statue of Netaji Subhas Chandra Bose. For long, our capital lacked such tributes to our heroes. We resolved that the new generation must draw inspiration from them at the very heart of the capital. Changes were also made in the Rashtrapati Bhavan complex: Mughal Gardens were renamed Amrit Udyan. When the new Parliament building was constructed, we did not forget the old one; we gave it a new identity as Samvidhan Sadan. When ministries are brought together in one complex, those buildings were named Kartavya Bhavan. These initiatives of renaming were not mere wordplay; they reflected a consistent ideological thread-an independent identity for independent India, free from colonial marks.
Friends,
The new Prime Minister’s Office is named Seva Tirtha. The spirit of service is the soul of India, the true identity of India. Shri Ramakrishna Paramhansa used to say: Shiva Jnana se Jiva Jnana Seva-service to humanity is service to God. This is not merely a spiritual thought, but a philosophy of nation-building. This building will remind us every moment that governance means service, responsibility means dedication. Our scriptures say: Seva Paramo Dharmah-service is the highest duty. This is the vision of the Prime Minister’s Office and the government. Therefore, Seva Tirtha is not just a name, but a resolve. Seva Tirtha means a place sanctified by service to citizens, a place where the resolve of service is fulfilled. Tirtha itself means “that which helps one to cross over, to achieve goals.” Today, India faces the goal of becoming a developed nation, of becoming self-reliant. We must free millions from poverty, free the nation from the mentality of slavery-and this will be achieved only through the power of service.
Friends,
Today, as India rides the Reform Express, as India writes a new chapter in international relations, as new trade agreements open doors of opportunity, and as the nation moves swiftly toward the goal of saturation, the new momentum of your work and your renewed confidence within Seva Tirtha and Kartavya Bhavan will play a vital role in achieving the country’s objectives.
Friends,
Our culture teaches us that before every auspicious undertaking, we invoke blessings, seek well-being, and take a vow of goodness. The Vedic mantra guides us: “Ā no bhadrāḥ kratavo yantu viśvataḥ”-may noble thoughts come to us from every direction. This should be the very soul of this building. In India’s great democracy, the people’s ideas are our strength, their dreams are our capital, their expectations are our priority, and their aspirations are our guiding light. There must be no wall, no distance between these sentiments and this institution. Policies will come alive only when you understand the people’s dreams; decisions will be effective only when you feel the people’s aspirations. Over the past 11 years, we have witnessed a new model of governance-one where the citizen is at the center of every decision. “Nagarik Devo Bhava”-the citizen is divine-is not just a phrase, it is our work culture. You must embody this spirit as you enter these new buildings. Every decision taken in Seva Tirtha, every file processed here, every moment spent here must be dedicated to improving the lives of 1.4 billion Indians. I urge every officer, every employee, every karmayogi: whenever you step into this building, pause for a moment, reflect, and ask yourself-will my work today make life easier for millions of citizens? This self-reflection will become the greatest strength of this place.
Friends,
We are not here to display authority; we are here to fulfil responsibility. And we have seen that when governance is driven by service, the results are extraordinary. That is how 250 million people rise out of poverty, that is how the economy gains new momentum.
Friends,
Today, a developed India by 2047 is not merely our goal-it is India’s pledge before the world. Therefore, every policy framed here, every decision taken here must be inspired by the spirit of continuous service. And one day, when you retire or move on from this building, you will look back with pride at these days. You will be able to say: yes, during my time in Seva Tirtha and Kartavya Bhavan, every day I served the citizens, every decision I took was in the interest of the nation. That moment will bring you peace, that moment will be your greatest achievement, that moment will be your personal treasure, and that treasure will fill your life with honor.
Friends,
Mahatma Gandhi believed that the grand edifice of rights is built upon the foundation of duty. When we fulfill our duties, we can confront even the greatest challenges and find solutions. Our Constitution-makers emphasized duties for this very reason. We must remember: the realization of millions of citizens’ dreams rests upon duty. Duty is the beginning, duty is the lifeblood of this vibrant nation. Duty is the bond of compassion and diligence. Duty is the hope of resolutions, the pinnacle of hard work, the solution to every problem, and the faith of a developed India. Duty is equality, duty is affection, duty is universal, duty is all-embracing. Duty is the mantra woven into Sabka Saath, Sabka Vikas. Duty is the spirit of dedication to the nation. Duty is the willpower that lights every life. Duty is the joy of self-reliant India. Duty is the guarantee of a bright future for the coming generations. Duty is the flagbearer of Mother India’s life-force. Duty is every act performed with devotion to the nation. Duty is the awakened path of practising Nagarik Devo Bhava.
Friends,
With this spirit of duty, keeping it supreme, we must enter Seva Tirtha and the newly built complexes with a sense of responsibility.
Friends,
Today, India is advancing rapidly toward new heights, toward a new era. In the years ahead, our identity will not be defined merely by the economy, but by the quality of our governance, the clarity of our policies, and the dedication of our karmayogis. Every decision taken in Seva Tirtha and Kartavya Bhavan will not just be a file’s resolution-it will shape the direction of a developed India in 2047. Remember, 2047 is not just a date; it is the deadline for 1.4 billion dreams. In this journey, every institution matters, every officer matters, every employee, every karmayogi matters. I want Seva Tirtha to become a symbol of sensitive governance, a role model of citizen-centric administration, a place where service, not power, is visible; where commitment, not position, is evident; where responsibility, not authority, is paramount. I am confident that our resolve will write history, and our hard work will guide generations. As I said from the Red Fort: “This is the time, the right time.” Let us make the best use of every moment. Let us act with the spirit of Nation First, so that future centuries may say, this was the time when India redefined its destiny; this was the time when India took bold steps with new energy and new momentum toward a thousand years of bright future. With this conviction, I extend my heartfelt best wishes to all of you. Thank you very much.
Vande Mataram!