গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত ‘ছত্তীশগড় @ ২৫ : শ্বিফ্টিং দ্য লেন্স’ শীৰ্ষক গ্ৰন্থখনক লৈ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সম্বোধন কৰে
ইংৰাজী সাংবাদিকতাত ভাৰতৰ মূল আদৰ্শসমূহ সাহসেৰে আৰু স্পষ্টভাৱে উপস্থাপন কৰি অৰ্গেনাইজাৰে এক অবিস্মৰণীয় কাম কৰিছে
সমগ্ৰ বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিছে যে মোদীজীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ সফলতাই স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিব
আমি কেৱল ছত্তীশগড়ক ৰক্ত সন্ত্ৰাসৰ পৰা মুক্ত কৰাই নহয়, অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে ছত্তীশগড়ক দেশৰ এক নম্বৰ ৰাজ্য কৰিম
যিসকলে মাওবাদী সমস্যাক উন্নয়নৰ অৱহেলাৰ উৎপাদন বুলি গণ্য কৰে তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰক বিপথে পৰিচালিত কৰিছে
সমস্যাৰ সমাধান বন্দুকেৰে বুলি ভবাটো মাওবাদী মতাদৰ্শৰ উৎপাদন, আনহাতে আমাৰ সংবিধানৰ আত্মা আলোচনা, পৰ্যালোচনা আৰু সমাধানত নিহিত হৈ আছে
বাষ্টাৰ যদি মাওবাদী হিংসাত আক্ৰান্ত নহ’লহেঁতেন তেন্তে অপৰিসীম খনিজ সম্পদেৰে সমৃদ্ধ এই অংশ দেশৰ আটাইতকৈ চহকী অঞ্চল হ’লহেঁতেন
আমাৰ উদ্দেশ্য কাকো হত্যা কৰা নহয়, কিন্তু অস্ত্ৰ তুলি নিৰীহক হত্যা কৰা সেই নক্সালবাদীসকলক বাধা দিয়াটো আমাৰ কৰ্তব্য
কেলেংকাৰী, অনিয়ম আৰু দুৰ্নীতিৰ জৰিয়তে ছত্তীশগড়ক পৰিচিত কৰোৱা বিৰোধী চৰকাৰে নক্সালবাদী পৃষ্ঠপোষকতা কৰিছিল
বিৰোধীয়ে সৰু সৰু ৰাজ্য সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত বিপথে পৰিচালিত কৰিছিল যদিও অটলজীয়ে ঝাৰখণ্ড, ছত্তীশগড়, উত্তৰাখণ্ড সৃষ্টি কৰি শান্তিপূৰ্ণ আৰু নিৰ্বিবাদ সমাধান আগবঢ়াইছিল
08 FEB 2026 9:02PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত ভাৰত প্ৰকাশনে সাপ্তাহিক কাকত "অৰ্গেনাইজাৰ"ত প্ৰকাশ কৰা "ছত্তীশগড় @ ২৫ : শ্বিফ্টিং দ্য লেন্স" নামৰ গ্ৰন্থখনক লৈ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সম্বোধন কৰে। এই অনুষ্ঠানত ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেও ছাই, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় শৰ্মাকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে "অৰ্গেনাইজাৰ"-এ ইংৰাজী সাংবাদিকতাত "প্ৰকৃত ভাৰত"ৰ ধাৰণাটোক সদায় অব্যাহত ৰাখিছে, নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত অটল হৈ আছে আৰু ইয়াৰ বহুমাত্ৰিকতাক ভাৰতীয় জনসাধাৰণৰ আগত উপস্থাপন কৰিবলৈ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই ধাৰাৰে আজি "ছত্তীশগড় @ ২৫ : শ্বফ্টিং দ্য লেন্স" বিষয়ক কনক্লেভৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যিকোনো ৰাষ্ট্ৰ বা ৰাজ্যৰ বাবে "নিৰাপত্তা, সমৃদ্ধি আৰু স্থিতিশীলতা" শব্দকেইটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু স্বাধীনতাৰ পিছত সৃষ্টি হোৱা ছত্তীশগড়ৰ দৰে ৰাজ্যৰ বাবে ই তাতোকৈও গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ সময়ত তেওঁ সিদ্ধান্ত লৈছিল যে সৰু ৰাজ্যৰ ধাৰণাটো কেৱল পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা নহয়, তাত থকা জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণহে। তেওঁ কয় যে বাজপেয়ীৰ কাৰ্যকালত ঝাৰখণ্ড, উত্তৰাখণ্ড আৰু ছত্তীশগড় সৃষ্টিৰ সিদ্ধান্ত একেলগে লোৱা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিছে যে মোদীজীৰ নেতৃত্বত ভাৰত সফল হ’লেহে বিশ্ব সুস্থিৰ আৰু সমৃদ্ধিশালী হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অটলজীৰ কাৰ্যকালত সৃষ্টি হোৱা নতুন ৰাজ্যক লৈ কোনো মতানৈক্য নাছিল যদিও পূৰ্বৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সময়ত নতুন ৰাজ্য তেলেংগানাৰ সৃষ্টিৰ ফলত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু তেলেংগানাৰ মাজত তীব্ৰ ক্ষোভৰ সৃষ্টি হৈছিল, যিটো এটা দশকৰো অধিক সময় ধৰি চলিছিল। তেওঁ কয় যে আজিও দুয়োখন ৰাজ্যৰ মাজত বহু বিবাদ অব্যাহত আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁৰ দল আৰু মতাদৰ্শৰ লোকসকলে ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিলেও কেৱল প্ৰশাসনিকভাৱে কাম কৰাসকলে প্ৰায়ে এই ৰাজ্যসমূহৰ তিক্ততা অনুভৱ কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাজনীতিত মতাদৰ্শই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে আৰু ইয়েই শাসন ব্যৱস্থাক পৰিচালিত কৰে। মতাদৰ্শৰ অভাৱত ৰাজনৈতিক দল এটাই ৰাষ্ট্ৰ বা দেশক উপকৃত কৰিব নোৱাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সাংবাদিকতাৰ জগতত অৰ্গেনাইজাৰে সদায় মতাদৰ্শৰ ভিত্তিত ৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়ত উপযুক্ত আৰু সংযত হস্তক্ষেপ কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে সাংবাদিকতাৰ ধৰ্ম হৈছে নিৰ্ভীকভাৱে আৰু ইতস্ততঃ নকৰাকৈ নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰা আৰু অৰ্গেনাইজাৰে সেই নিৰ্ভীকতা কেতিয়াও পৰিত্যাগ কৰা নাই। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অৰ্গেনাইজাৰক পূৰ্বে উপহাস, আওকাণ, বিৰোধিতা কৰা হৈছিল যদিও এই তিনিটা পৰ্যায়ত অৰ্গেনাইজাৰে কেতিয়াও নিজৰ মতাদৰ্শগত দৃষ্টিভংগী দৃঢ়ভাৱে প্ৰকাশ কৰিবলৈ ভয় কৰা নাছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে আৰু পিছত ভাৰতৰ যাত্ৰাত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘই বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছে, যিটো কোনো ইতিহাসবিদে অস্বীকাৰ কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু সামাজিক জীৱনৰ এনে কোনো ক্ষেত্ৰ নাই য’ত সংঘৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলে ইতিবাচক অৱদান আগবঢ়োৱা নাই।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ছত্তীশগড়ৰ বয়স ২৫ বছৰ হ’ল আৰু বিগত ২৫ বছৰত ৰাজ্যখনত বিপুল পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ কয় যে আগতে বিহাৰ, মধ্যপ্ৰদেশ, ৰাজস্থান, উত্তৰ প্ৰদেশক বিমাৰু ৰাজ্য বুলি কোৱা হৈছিল। আজি মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ছত্তীশগড়, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ড, ৰাজস্থান আৰু বিহাৰ বিমাৰুৰ পৰা ওলাই আহি উন্নত ৰাজ্য হোৱাৰ পথত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ এটা ডাঙৰ কাৰণ হ’ল তেওঁৰ দলৰ চৰকাৰ দীৰ্ঘদিন ধৰি ক্ষমতাত আছে, যাৰ ফলত উন্নয়নৰ এটা সময় আহি পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে তেওঁৰ দলৰ চৰকাৰে সুশাসন আৰু প্ৰশাসনৰ বিভিন্ন মানদণ্ড স্থাপনৰ বাবে কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে ২৫ বছৰ পূৰ্বে ছত্তীশগড়ক বিমাৰু আৰু নক্সাল প্ৰভাৱিত ৰাজ্য বুলি গণ্য কৰা হৈছিল যদিও আজি বিমাৰুৰ পৰা ওলাই আহি উন্নত ৰাজ্য হোৱাৰ উপক্ৰম হৈছে, আৰু নক্সালবাদ নিৰ্মূল হ’বলৈ ওলাইছে। এই গুণগত পৰিৱৰ্তন আনিছে তেওঁৰ দলৰ মতাদৰ্শগতভাৱে পৰিচালিত চৰকাৰখনে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ছত্তীশগড়ৰ ২৫ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ প্ৰথম কেইবছৰমান বিৰোধী দলৰ শাসন আছিল আৰু অত্যাচাৰ, সংঘৰ্ষ তথা অসংখ্য আন্দোলন অব্যাহত আছিল। ইয়াৰ পিছত তেওঁ দলে ১৫ বছৰ ক্ষমতালৈ আহিছিল, আৰু এই ১৫ বছৰৰ ভিতৰতে উন্নয়নৰ প্ৰতিটো দিশতে ছত্তীশগড়ক আগুৱাই নিয়াৰ কাম কৰিছিল। তেওঁ কয় যে তেতিয়াৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰাম কৰিছিল যদিও বেছিভাগ সময়তে কেন্দ্ৰত বিৰোধী দলৰ ক্ষমতা আছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তাৰ পিছত বিৰোধী দলটোৱে পাঁচ বছৰৰ বাবে ক্ষমতালৈ আহিছিল, যাৰ ফলত ছত্তীশগড়ৰ জনসাধাৰণক কেলেংকাৰী, প্ৰৱঞ্চনা, দুৰ্নীতিৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়া হৈছিল। সেই চৰকাৰখন ক্ষমতালৈ অহাৰ লগে লগে ক্ষুদ্ৰ ৰাজ্যখনে অসংখ্য দুৰ্নীতিৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’ল। ছত্তীশগড়ত তেতিয়াৰ বিৰোধী দলৰ চৰকাৰে নক্সাল আন্দোলনক আশ্ৰয় দিছিল বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে তাৰ পিছত তেওঁৰ দল পুনৰ ক্ষমতালৈ আহিল আৰু ছত্তীশগড়ত উন্নয়নৰ নতুন আৰম্ভণি আৰম্ভ হ’ল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ছত্তীশগড়ৰ ২০০০ আৰু ২০২৫ চনৰ বাজেট তুলনা কৰিলে দেখা যায় যে ২০২৫ চনত ছত্তীশগড়ৰ বাজেট ৩০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ছত্তীশগড়ৰ জনমূৰি আয় ১৭ গুণ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু ইয়াৰ জি এছ ডি পি ২৫ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ২৫ বছৰত জলসিঞ্চনৰ অধীনত থকা ক্ষেত্ৰফল দুগুণ হৈছে, খাৰিফ শস্যৰ উৎপাদন তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ৰবি শস্য প্ৰায় ছয়গুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে পূৰ্বে মাত্ৰ ৭খন জিলা চিকিৎসালয় আছিল, যিটো এতিয়া ৩০খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা এখনৰ পৰা ১৬খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু অংগনবাড়ী কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ১৮ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে অপুষ্টিৰ ফলত হোৱা মৃত্যুৰ হাৰ- যিটো আছিল ৬১, এতিয়া এয়া ১৫লৈ হ্ৰাস পাইছে, মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ- যিটো প্ৰতি লাখত ৩৬৫ আছিল, এতিয়া চৰকাৰী প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ১৪৬লৈ হ্ৰাস পাইছে আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ- যিটো আছিল ৭৯, এতিয়া ৩৭লৈ হ্ৰাস পাইছে, সাক্ষৰতাৰ হাৰ এতিয়া ৬৫ৰ পৰা ৭৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বে এখনো আৱাসিক একলব্য বিদ্যালয় নাছিল, এতিয়া যাৰ সংখ্যা ৭৫ আৰু হোষ্টেলত পঢ়া শিশুৰ সংখ্যাও তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ৯৮ গুণ বৃদ্ধিৰ লগতে বিনিয়োগ ২৪৭ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি ছত্তীশগড় প্ৰায় ৭.৫ শতাংশ বৃদ্ধিৰ হাৰত আগবাঢ়িছে, যিটো কল্পনাতীত। ছত্তীশগড়ত কৃষি ক্ষেত্ৰত ১৭ শতাংশ, উদ্যোগত ৪৮ শতাংশ আৰু সেৱা খণ্ডত ৩৫ শতাংশ বৃদ্ধি দেখা গৈছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ কোনো ৰাজ্য চৰকাৰে যদি বিগত ২৫ বছৰত জনজাতীয় কল্যাণৰ বাবে সৰ্বোত্তম কাম কৰিছে তেন্তে সেয়া হৈছে ছত্তীশগড় চৰকাৰ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যিসকলে মাওবাদী সমস্যাক উন্নয়নৰ অৱহেলাৰ ফল বুলি গণ্য কৰে তেওঁলোকে দেশখনক বিপথে পৰিচালিত কৰিছে। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে যেতিয়া নক্সাল সংকট আৰম্ভ হৈছিল তেতিয়া দেশৰ ১০০ খন জিলা আছিল বাষ্টাৰতকৈ অধিক অনুন্নত, কিন্তু তাত নক্সাল সমস্যাৰ উদ্ভৱ হোৱা নাছিল কিয়? তেওঁ কয় যে যদি বাষ্টাৰ মাওবাদী হিংসাত আক্ৰান্ত নহ’লহেঁতেন তেন্তে অপৰিসীম খনিজ সম্পদেৰে সমৃদ্ধ এই অংশ দেশৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধিশালী অঞ্চল হ’লহেঁতেন। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সমস্যা আইন-শৃংখলা আৰু উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত নহয়, বৰঞ্চ মতাদৰ্শৰ সৈতেহে জড়িত। এই আন্দোলনক মাওবাদৰ নাম ৰখা হৈছে কাৰণ এই মতাদৰ্শত সমস্যাৰ সমাধান কেৱল বন্দুকৰ দ্বাৰাহে নিহিত হৈ থাকে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মাওবাদীয়ে দৰিদ্ৰ, অশিক্ষিত জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ৰাখি তিৰুপতিৰ পৰা পশুপতিনাথলৈ ৰেড কৰিডৰৰ শ্লোগান দি চাৰে চাৰি দশক ধৰি অঞ্চলটোৰ উন্নয়নত বাধা আৰোপ কৰিছিল। মাওবাদীয়ে এই অঞ্চলৰ উন্নয়নক ভৰিৰে মোহাৰিছে। তেওঁ কয় যে ১০ বছৰৰ পাছত বাষ্টাৰ দেশৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ উন্নত জনজাতীয় জিলা হ’ব৷ তেওঁ কয় যে সমস্যাৰ সমাধান বন্দুকেৰে হব বুলি কৰা ধাৰণাটো মাওবাদী মতাদৰ্শৰ উৎপাদন, আনহাতে আমাৰ সংবিধানৰ আত্মা আলোচনা, পৰ্যালোচনা আৰু সমাধানত নিহিত হৈ আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৰক্ত সন্ত্ৰাসবাদক সমৰ্থন কৰাসকলে দশক দশক ধৰি এই অঞ্চলত উন্নয়নৰ গতি লাভ কৰাত বাধা দিছিল। তেওঁ কয় যে আজি ইয়াত স্কুল-চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৰে’লপথ আহি আছে, ভাৰত চৰকাৰেও সাত লাখ হেক্টৰ মাটিত জলসিঞ্চনৰ আঁচনিত অনুমোদন দিবলৈ ওলাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে হাজাৰ হাজাৰ জনজাতীয় শিশুৰ মৃত্যু হৈছে, জীৱন ধ্বংস হৈছে আৰু এই লোকসকলে চৰকাৰে গুলী চলাইছে বুলি প্ৰচাৰ চলাইছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ছত্তীশগড় চৰকাৰে কাৰো ওপৰত গুলী চলাব নিবিচাৰে, যদি সকলো নক্সালীয়ে নিজৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আত্মসমৰ্পণ কৰে তেন্তে আমি তেওঁলোকক ৰঙা দলিছাৰে আদৰি লম। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে হাতত বন্দুক লৈ থিয় হৈ থকা ছোৱালীকেইজনীক আত্মসমৰ্পণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে। কাৰণ তেওঁলোকৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে এটা অতি ভাল জীৱন। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৯০% অঞ্চল নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হৈছে আৰু ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ পূৰ্বে আমি এই দেশৰ পৰা মাওবাদী সমস্যা উভালি পেলাম।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses the national conclave on the book ‘Chhattisgarh @ 25: Shifting the Lens’ in Raipur, Chhattisgarh
Organizer has done an unforgettable job of presenting the core idea of India in the field of English journalism with fearlessness and clarity
It is now acknowledged by the entire world that India’s success under the leadership of Modi Ji will lead to global stability and prosperity
We will certainly free Chhattisgarh from ‘Red Terror’, and before long, we will make Chhattisgarh the number one state in the country
Those who consider the Naxalism problem to be a result of neglect in development are misleading the country
The belief that problems are solved through the gun is a product of Maoist ideology, whereas the spirit of our Constitution lies in dialogue, discussion, and resolution
If Bastar had not suffered from Maoist violence, this division, rich in immense mineral wealth, would have been the most prosperous region in the country
Our objective is not to kill anyone, but it is our duty to stop those Naxalites who take up arms and kill innocents
The opposition government that gave Chhattisgarh an identity of scams, irregularities, and corruption provided patronage to the Naxalites
The opposition derailed the process of forming smaller states, whereas Atal Ji provided an undisputed and peaceful solution by creating Jharkhand, Chhattisgarh, and Uttarakhand
08 FEB 2026 9:02PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the national conclave organized in Raipur, Chhattisgarh today on the book ‘Chhattisgarh @ 25: Shifting the Lens’, published by ‘Bharat Prakashan’ of the weekly magazine Organizer. On this occasion, Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, and several other dignitaries were present.
Shri Amit Shah said that Organiser has always maintained the idea of ​​original India in English journalism, has remained firm on it and has worked to present its various dimensions before Indian public. He said that in the same series, a conclave on the theme of security, prosperity, and stability has been organized today under Chhattisgarh @ 25: Shifting the Lens.
Union Home Minister said that the words security, prosperity, and stability are very important for any nation or state, and they are even more important for a state like Chhattisgarh, which was formed after Independence. He said that when Shri Atal Bihari Vajpayee became Prime Minister, he decided that the creation of smaller states was not merely an experiment, but a fulfillment of the aspirations of the people there. He added that during Vajpayee Ji’s tenure, the decision was taken to create Jharkhand, Uttarakhand, and Chhattisgarh simultaneously. He said, it is now acknowledged by the entire world that India’s success under the leadership of Modi Ji will lead to global stability and prosperity.
Shri Amit Shah said that no kind of bitterness arose between the new states formed during Atal Ji’s tenure, but during the formation of a new state—Telangana—under the previous government at the Centre, a great deal of bitterness developed between both Andhra Pradesh and Telangana, which lasted for more than a decade. He said that even today, several disputes between the two states remain unresolved. Shri Shah said that people emerging from his party and ideology work in a very coordinated manner, but when matters are handled purely only through administrative methods, bitterness like that seen between these states arises. He added that ideology plays a very important role in politics and it is what drives governance. A political party that lacks an ideology cannot truly work for the welfare of the state or the nation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, said that in the field of journalism, Organizer has always made appropriate and balanced interventions on national issues on the basis of ideology. He said that the duty of journalism is to present ideas fearlessly, without hesitation, and that Organizer has never abandoned this fearlessness. He said that earlier Organizer was mocked, ignored, and opposed, but even during all these three phases, Organizer never hesitated to firmly uphold its ideological perspective. Shri Shah said that in India’s journey before and after Independence, the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) has made a very significant contribution, which no historian can deny. He said that there is no area of national and social life in which RSS volunteers have not made the greatest positive contribution.
Home Ministersaid that Chhattisgarh has completed 25 years, and that the state has undergone a major transformation over the past 25 years. He said that earlier Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, and Uttar Pradesh were referred to as BIMARU states. Today, Madhya Pradesh and Chhattisgarh, Uttar Pradesh and Uttarakhand, and Rajasthan and Bihar have moved out of the BIMARU category and are standing on the threshold of becoming developed states. Shri Shah said that a major reason for this is that his party formed governments in these states for long periods, during which a phase of development took place. He added that the governments of his party have established several benchmarks for good governance and administration. He said that 25 years ago, Chhattisgarh was considered a BIMARU and Naxalism-affected state, but today it has moved out of the BIMARU category and is on the verge of becoming a developed state, and Naxalism here is on the brink of being completely eliminated. This qualitative transformation has been brought about by the governments of his party, which function on the basis of ideology.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that during the first few years of Chhattisgarh’s 25-year journey, the state was ruled by the opposition party and witnessed atrocities, riots, and several movements. Thereafter, his party came to power for 15 years, and during these 15 years, Chhattisgarh was taken forward on every dimension of development. He said that the then Chief Minister fought against Naxalism and struggled against it, but for most of that period, the opposition party was in power at the Centre. Shri Shah said that after that, the opposition party formed the government for five years, during which the people of Chhattisgarh were exposed to scams, irregularities, and corruption. As soon as that government came to power, various issues of corruption surfaced in a small state. He added that the then opposition party’s government in Chhattisgarh had provided shelter to the Naxal movement. Shri Shah said that after this, his party formed the government again, and a new phase of development began in Chhattisgarh.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that if one compares Chhattisgarh’s budgets of 2000 and 2025, the state’s budget in 2025 has increased 30 fold. Chhattisgarh’s per capita income has increased 17 times, and its GSDP has increased 25 fold.
Shri Amit Shah said that over the past 25 years, irrigation has doubled, the production of Kharif crops has increased threefold, and Rabi crops have seen an increase of nearly six-fold. He said that earlier there were only seven district hospitals, which have now increased to 30; there was just one medical college earlier, which has now grown to 16; and there has been an 18 fold increase in the number of Anganwadi buildings. Shri Shah said that earlier the malnutrition-related death rate was 61, which has now come down to 15; the maternal mortality rate was 365 per lakh, which has been reduced to 146 due to the government’s efforts; and the infant mortality rate was 79, which has now come down to 37. He said that opposition governments had created a new generation of illiterates, whereas now the literacy rate has increased from 65 per cent to 79 per cent. Earlier there was not a single residential Eklavya school, whereas today there are 75, and the number of children studying in hostels has also increased threefold. Rural road construction has increased 98 times, and investment has recorded a 247-fold increase
Union Home Minister said that Chhattisgarh is today moving forward with a growth rate of nearly 7.5 percent, which is unimaginable. Chhattisgarh has recorded 17 percent growth in the agriculture sector, 48 percent growth in the industrial sector, and 35 percent growth in the services sector. He said that among governments across the country, if any state government has done the best work for tribal welfare, it is the Chhattisgarh government over the past 25 years.
Shri Amit Shah said that many thinkers have spread the misconception that the problem of Naxalism is linked to development and is merely a law-and-order issue. He said that when the Naxalite problem began, there were more than 100 districts in the country that were more underdeveloped than Bastar—so why did Naxalism not take root there? Union Home Minister said that this problem is not connected with law and order or development, but is linked to ideology. He said, if Bastar had not suffered from Maoist violence, this division, rich in immense mineral wealth, would have been the most prosperous region in the country. He said that the movement is called Maoism because in this ideology, solutions are believed to come only through the gun. Shri Shah said that Maoists put weapons into the hands of poor, uneducated tribal youth and raised the slogan of a “Red Corridor” from Tirupati to Pashupatinath, thereby holding back the development of this region for four and a half decades. He said that Maoists trampled upon the development of this region. He added that after ten years, Bastar will become the most developed tribal district in the country. He said, the belief that problems are solved through the gun is a product of Maoist ideology, whereas the spirit of our Constitution lies in dialogue, discussion, and resolution.
Union Home Minister said that those who supported “Red Terror” did not allow development to reach this region for decades. He said that today, schools and hospitals have been rebuilt here, roads have been constructed, rail connectivity is coming, and the Government of India is also going to approve a scheme to irrigate seven lakh hectares of land.Shri Shah said that thousands of tribal children were killed and their lives were ruined, yet some people are spreading propaganda that the government is firing bullets. He said that the Government of India and the Government of Chhattisgarh do not want to fire at anyone; if all Naxalites lay down their arms, they will be welcomed with a red carpet. Union Home Minister appealed to the young girls standing with guns in their hands to surrender, as a very good life awaits them ahead.Shri Shah said that 90 per cent of the area has become free from Naxalism, and before 31 March 2026, the Maoist problem will be uprooted and eliminated from the country.