ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ସରକାର, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସରକାର ଏବଂ ଇ. ଏନ୍. ପି. ଓ. ର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
05 FEB 2026 8:21PM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ
• ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଛଅଟି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ଫ୍ରଣ୍ଟିୟର ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଟେରିଟୋରିଆଲ୍ ଅଥରିଟି (ଏଫ୍. ଏନ୍. ଟି. ଏ.) ଗଠନ ପାଇଁ ରାଜିନାମା ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି
• ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ୪୬ଟି ବିଷୟ ସହ ଜଡ଼ିତ କ୍ଷମତା ଏଫ୍. ଏନ୍. ଟି. ଏ. କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ
• ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
• ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ କେବଳ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଏହାକୁ ଅକ୍ଷରେ ଅକ୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି
• ଭାରତ ସରକାର ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ବିକାଶରେ ସହାୟତା କରିବେ ଏବଂ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବହନ କରିବେ
• ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରାଶି ଆବଣ୍ଟନ କରାଯିବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବ
• ଏବେ ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ବିକାଶ ପଥରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିବ ନାହିଁ
• ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବିବାଦୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହି ରାଜିନାମା ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସରକାର ଏବଂ ଇଷ୍ଟ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ପିପୁଲ୍ସ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍ (ଇ. ଏନ୍. ପି. ଓ.) ର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନେଫିଉ ରିଓଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ରାଜିନାମା ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଛଅଟି ଜିଲ୍ଲା ତୁଏନସାଙ୍ଗ, ମୋନ, କିଫିରେ, ଲଙ୍ଗଲେଙ୍ଗ, ନୋକଲାକ ଏବଂ ଶାମାତୋରରେ ଫ୍ରଣ୍ଟିୟର ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଟେରିଟୋରିଆଲ୍ ଅଥରିଟି (ଏଫ୍. ଏନ୍. ଟି. ଏ.) ଗଠନ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ ଏବଂ ୪୬ଟି ବିଷୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏଫଏନଟିଏକୁ କ୍ଷମତା ହସ୍ତାନ୍ତର ହେବ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିବାଦ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ବିଦ୍ରୋହ, ହିଂସା, ବିବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ବିକଶିତ ହେବ। ଆଜି ଆମେ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଗାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଅନେକ ସଶସ୍ତ୍ର ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ବିବାଦୀୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିଭାଜନ ଆଡ଼କୁ ଠେଲି ଦେଉଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ଶାନ୍ତି ଭଙ୍ଗ କରୁଥିଲା। ଏଥି ସହିତ, ଅନେକ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ବିବାଦ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଶାନ୍ତି ଭଙ୍ଗ କରୁଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିବାଦର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ ପରଠାରୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ୧୨ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ କେବଳ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଏହାକୁ ଅକ୍ଷରେ ଅକ୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଇ. ଏନ୍. ପି. ଓ. ର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ବିକାଶରେ ସହାୟତା କରିବେ ଏବଂ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବହନ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ସ୍ଥିର କରାଯିବ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୧-୨୨ ସେ ଇଏନପିଓର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବାକୁ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଉଭୟ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ପାଇବେ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କାରଣ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଇ. ଏନ୍. ପି. ଓ. ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେତୁ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରେ ଆଜି ଆମେ ଏହି ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଇ. ଏନ୍. ପି. ଓ. କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏହାର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବେ ଅବଗତ ଅଛୁ। ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ପରଠାରୁ ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ନାଗରିକମାନେ ନିଜ ହୃଦୟରେ ନିରନ୍ତର ଅନୁଭବ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳୁନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନେଫିଉ ରିଓଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ରିଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିରେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଇ. ଏନ୍. ପି. ଓ. ର ସମସ୍ତ ଦାବି ଖୋଲା ହୃଦୟରେ ଶୁଣିବେ, ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ କରିବେ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନେଫିଉ ରିଓଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସରକାର, ଶ୍ରୀ ରିଓଙ୍କ କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଉଭୟ ସାଂସଦ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଦାରତାର ସହ ଏହି ଆଲୋଚନାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ପରିସମାପ୍ତିରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ଲାଗି ରହିଥିବା ବିବାଦ ଆଜି ଏକ ସନ୍ତୋଷଜନକ ସମାଧାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ସମସ୍ତ ଲୋକ, ଇ. ଏନ୍. ପି. ଓ. ର ସମସ୍ତ ସଂଘର୍ଷରତ ସଙ୍ଗଠନ, ନାଗାଲାଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ତାଙ୍କ କ୍ୟାବିନେଟ ଏବଂ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆମେ ନାଗାଲାଣ୍ଡରେ ସମସ୍ତ ବିବାଦର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ବିକାଶ ପଥରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିବ ନାହିଁ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଜିନାମା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ବିବାଦୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବେ।
ଏହି ରାଜିନାମା, ଅନ୍ୟ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ, ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ/ପ୍ରମୁଖ ସଚିବଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏଫ୍. ଏନ୍. ଟି. ଏ. ର କ୍ଷୁଦ୍ର-ସଚିବାଳୟ ପାଇଁ, ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଅନୁପାତରେ ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବିକାଶ ବ୍ୟୟ ବରାଦକୁ ବାଣ୍ଟିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥାଏ। ତେବେ, ଏହି ରାଜିନାମା ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୩୭୧ (କ) ର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ।
ଏହି ଅନନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା, ବର୍ଦ୍ଧିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପୂର୍ବ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମ୍ବଳ ଉପଯୋଗ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ।
ଏହି ରାଜିନାମା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ବିବାଦୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୌଳିକ ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ହିଂସା ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ସଂଘର୍ଷ ପରିବର୍ତ୍ତେ କେବଳ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ୟାନଥୁଙ୍ଗୋ ପାଟନ୍, ତାଙ୍କ କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Ministry of Home Affairs
A historic agreement signed in New Delhi between the Government of India, the Government of Nagaland, and representatives of the ENPO as another significant step towards realising Prime Minister Shri Narendra Modi Ji’s vision of a peaceful and prosperous Northeast
Agreement paves way for the formation of the Frontier Nagaland Territorial Authority (FNTA) for six districts of Nagaland
Under this arrangement, powers related to 46 subjects will be transferred to the FNTA
The government led by Shri Narendra Modi Ji is committed to finding solutions to every dispute
Previous governments only signed agreements, but Modi government implements them in letter and spirit
The Government of India will assist in the development of Eastern Nagaland and also will shoulder its responsibility
A fixed amount will be allocated every year, and the Union Ministry of Home Affairs will also bear the initial establishment expenditure
Now, there will be no obstacles in the path of Eastern Nagaland’s development
Agreement reflects our government's commitment to resolving all contentious issues to fulfill genuine aspirations of the people
05 FEB 2026 8:21PM by PIB Delhi
In yet another significant milestone towards fulfilling the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi of a peaceful and prosperous North East, a historic Agreement was signed between Government of India, Government of Nagaland and representatives of Eastern Nagaland Peoples’ Organisation (ENPO), an apex body representing eight recognised Naga tribes of the six eastern districts of Nagaland in New Delhi today.
The agreement was signed in the presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah and Chief Minister of Nagaland Shri Neiphiu Rio. The agreement will pave the way for creation of Frontier Nagaland Territorial Authority (FNTA) for six districts of Nagaland viz. Tuensang, Mon, Kiphire, Longleng, Noklak and Shamator, and devolution of powers in respect of 46 Subjects to the FNTA.
On this occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a very significant day for a dispute-free North East. Prime Minister Shri Narendra Modi has envisioned a North East that is free from insurgency, violence, disputes, and developed. Today, we have taken one more step forward in realizing that vision. He stated that eleven years ago, several armed groups and disputes in the North East were pushing the region towards fragmentation and disturbing its peace. At the same time, many inter-state disputes were disrupting the peace of the states.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji is committed to finding solutions to every dispute. He said that since 2019, the Modi government has signed 12 important agreements in the North East. He stated that previous governments only signed agreements, but Modi government implements them in letter and spirit. The Home Minister said that he wants to assure the representatives of ENPO that the Government of India will assist in the development of Eastern Nagaland and also will shoulder its responsibility. Shri Shah added that every year a fixed amount will be decided, and the Ministry of Home Affairs of the Government of India will also provide the initial expenditure for establishment.
Shri Amit Shah said that in 2021-22, he had told the representatives of ENPO that the government led by Shri Narendra Modi is committed to finding a solution to every dispute. He had assured them to keep faith and participate in the democratic process, and they would definitely receive both fair justice and due respect. The Home Minister said that today he is feeling immense joy because, after the officers of the Ministry of Home Affairs worked for a long time as a bridge between ENPO and the Government of Nagaland, today we have been able to resolve this dispute.
The Home Minister said that we all are very well aware of the ENPO region and its strategic importance. Ever since the creation of Nagaland, the citizens of Eastern Nagaland have continuously felt in their hearts that they were not receiving justice. Shri Shah said that he had spoken with the Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio, and Shri Rio had very happily stated that he would listen to all the demands of ENPO with an open heart, discuss them, and also accept them. Expressing his gratitude to Chief Minister Shri Neiphiu Rio, the Home Minister said that the Government of Nagaland, Shri Rio’s cabinet colleagues, and both Members of Parliament from the state had, with great magnanimity, taken this negotiation to its logical conclusion.
Shri Amit Shah said that today a very long-standing dispute has reached a happy conclusion. Extending congratulations to all the people of Eastern Nagaland, all the struggling organizations of ENPO, the Chief Minister of Nagaland, his cabinet, and the Members of Parliament, he said that today we have taken one more step forward in the direction of ending all disputes in Nagaland. He stated that now there will be no obstacle in the path of development of Eastern Nagaland. Home Minister said that the agreement reflects our government's commitment to resolving all contentious issues to fulfill genuine aspirations of the people. He said that both the Government of India and the Government of Nagaland will jointly take forward the development of Eastern Nagaland.
The agreement provides, inter-alia, for mini-Secretariat for FNTA, headed by Additional Chief Secretary/Principal Secretary, Sharing of development Outlay for the Eastern Nagaland region proportional to population and area. However, this agreement does not affect in any manner whatsoever, the provisions of Article 371(A) of Constitution of India.
This unique arrangement envisages overall development of Eastern Nagaland through financial autonomy, enhanced decision-making leading to accelerated infrastructure development, economic empowerment and optimum resource utilization.
The Agreement depicts the Government of India’s commitment to resolve all contentious issues through dialogue to meet genuine aspirations of the people of North East and proves basic tenet of the democracy that solutions could only be achieve through negotiations based on mutual respect and dialogue instead of violence and armed conflict.
Deputy Chief Minister of Nagaland Shri Yanthungo Patton, his cabinet colleagues and other dignitaries, senior officers from the Union Ministry of Home Affairs and Government of Nagaland were also present.