প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০২৬ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মন্তব্য
এই বাজেটখনেই হৈছে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰতৰ দিশত আমাৰ যাত্ৰাৰ ভেটি: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এইবাৰৰ বাজেটে ভাৰতৰ ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছক নতুন শক্তি আৰু নতুন গতি প্ৰদান কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত কেৱল দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিতে সন্তুষ্ট নহয়; ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হ’ব বিচাৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এইবাৰৰ বাজেটত মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ পদক্ষেপক নতুন গতি প্ৰদানৰ এক অভিলাষী ৰোডমেপ দাখিল কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই বছৰৰ বাজেটত এম এছ এম ইসমূহে যি সমৰ্থন লাভ কৰিছে, সেইটোৱে তেওঁলোকক স্থানীয়ৰ পৰা বিশ্বজুৰি বিকাশৰ বাবে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এইবাৰৰ বাজেট যুৱ শক্তিৰ বাবে, বাজেটত দিয়া ব্যৱস্থাই বিভিন্ন খণ্ডৰ নেতা, উদ্ভাৱক আৰু সৃষ্টিকৰ্তাক লালন-পালন কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই বছৰৰ বাজেটত মহিলাৰ দ্বাৰা সৃষ্টি আৰু পৰিচালিত আত্মসহায়ক গোটৰ আধুনিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে, লক্ষ্য হৈছে সমৃদ্ধি যাতে প্ৰতিটো ঘৰত স্পৰ্শ কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই বাজেটে অভিলাষী আৰু দেশৰ আকাংক্ষাক সামৰি লৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
01 FEB 2026 3:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬ সন্দৰ্ভত তেওঁৰ মন্তব্য শ্বেয়াৰ কৰে। এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজিৰ বাজেটখন ঐতিহাসিক আৰু ই দেশৰ মহিলাসকলৰ সৱল মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এগৰাকী মহিলা বিত্তমন্ত্ৰী হিচাপে একেৰাহে নৱমবাৰৰ বাবে দেশৰ বাজেট দাখিল কৰি এক নতুন অভিলেখ গঢ়িছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই বাজেট হৈছে অপৰিসীম সুযোগৰ মুল পথ, যিয়ে বৰ্তমানৰ সপোন পূৰণ কৰে আৰু ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বাজেটখনে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশত ভাৰতৰ উচ্চ উৰণৰ ভিত্তি হিচাপে কাম কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে যি সংস্কাৰ এক্সপ্ৰেছত উঠিছে, সেইখনে এই বাজেটৰ জৰিয়তে নতুন শক্তি আৰু নতুন গতি লাভ কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে হাতত লোৱা পথভংগকাৰী সংস্কাৰসমূহে ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষী, সাহসী আৰু প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীসকলক উৰিবলৈ মুকলি আকাশ প্ৰদান কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বাজেটখনে আস্থাভিত্তিক শাসন ব্যৱস্থা আৰু মানৱকেন্দ্ৰিক অৰ্থনৈতিক কাঠামোৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এয়া এক অনন্য বাজেট, বিত্তীয় ঘাটি হ্ৰাস কৰা আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা একে সময়তে উচ্চ মূলধনী ব্যয় আৰু উচ্চ বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই বাজেটে ভাৰতৰ গোলকীয় ভূমিকাক নতুনকৈ শক্তিশালী কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকে দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতি হিচাপে সন্তুষ্ট নহয় আৰু ৰাষ্ট্ৰখনে অতি সোনকালে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ বদ্ধপৰিকৰ। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এয়া লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ সামূহিক সংকল্প। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বাসযোগ্য গণতান্ত্ৰিক অংশীদাৰ আৰু বিশ্বাসযোগ্য মানসম্পন্ন যোগানকাৰী হিচাপে ভাৰতৰ ভূমিকা নিৰন্তৰ সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে শেহতীয়াকৈ গ্ৰহণ কৰা বৃহৎ বাণিজ্যিক চুক্তিসমূহৰ লক্ষ্য দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আৰু ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ বাবে সৰ্বাধিক লাভ নিশ্চিত কৰা, সেই দিশটো আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এই বাজেটত উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
বাজেটখনে মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে এক অভিলাষী ৰোডমেপ দাঙি ধৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সূৰ্য্য উদয় খণ্ড যেনে বায়’ফাৰ্মা শক্তি মিছন, অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান ২.০, ইলেক্ট্ৰনিক কম্পোনেণ্ট মেনুফেকচাৰিং আঁচনি, আপুৰুগীয়া পৃথিৱী কৰিডৰ সৃষ্টি, গুৰুত্বপুৰ্ণ খনিজ খণ্ড শক্তিশালী কৰা, নতুন বস্ত্ৰ খণ্ডত আঁচনি, উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ সঁজুলি নিৰ্মাণৰ প্ৰসাৰ আৰু চেম্পিয়ন এমএছএমই প্ৰস্তুত কৰাটো ভৱিষ্যতৰ কথা আৰু ই দেশৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যত দুয়োটা প্ৰয়োজনীয়তাক সম্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগকে ধৰি এমএছএমইসমূহক প্ৰদান কৰা সহায়ে স্থানীয়ৰ পৰা বিশ্বজুৰি বিকাশৰ বাবে তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে আলোকপাত কৰে যে বাজেটত আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে, য’ত আছে এক নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিড’ৰ, সমগ্ৰ দেশতে জলপথ সম্প্ৰসাৰণ, তীব্ৰবেগী ৰে’ল কৰিড’ৰ, টিয়েৰ-২ আৰু টিয়েৰ-৩ চহৰৰ উন্নয়নত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান আৰু চহৰসমূহৰ বাবে শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক ভেটি প্ৰদানৰ বাবে পৌৰসভাৰ বণ্ডৰ প্ৰসাৰ। এই সকলোবোৰ ব্যৱস্থাই উন্নত ভাৰতৰ দিশে যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰিব বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যিকোনো দেশৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ৰাজধানী হ’ল ইয়াৰ নাগৰিক আৰু শেহতীয়া বছৰবোৰত চৰকাৰে তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে দক্ষতা, পৰিসৰ আৰু বহনক্ষমতা শক্তিশালী কৰা। পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এইখন যুৱ শক্তিৰ বাজেট বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বাজেটত কৰা ব্যৱস্থাই বিভিন্ন খণ্ডৰ নেতা, উদ্ভাৱক আৰু সৃষ্টিকৰ্তাক প্ৰস্তুত কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চিকিৎসা কেন্দ্ৰ স্থাপন, মিত্ৰ স্বাস্থ্য পেছাদাৰী, দৃশ্য-শ্ৰাব্যকে ধৰি কমলা ৰঙৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰসাৰ, গেমিং, পৰ্যটন আৰু খেলো ইণ্ডিয়া মিছনক উৎসাহিত কৰাৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি হ’ব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতক বিশ্বৰ ডাটা চেণ্টাৰ হাব হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ এক বৃহৎ কৰ ৰেহাই ঘোষণা কৰা হৈছে। যুৱ প্ৰজন্মক বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি তেওঁ কয় যে এই বাজেটে কৰ্মসংস্থাপন প্ৰজন্মক এক উল্লেখযোগ্য উত্থান দিব। বিশেষকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ লোৱাত আৰু বিভিন্ন ৰাজ্যক সবল কৰি সুষম উন্নয়নৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
১০ কোটিতকৈ অধিক মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বাজেটত মহিলা নেতৃত্বাধীন আৰু মহিলা পৰিচালিত আত্মসহায়ক গোটৰ বাবে আধুনিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তেওঁ ইয়াৰ বাবে প্ৰতিটো ঘৰলৈ সমৃদ্ধিক আদৰণি জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিখন জিলাতে কন্যা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে নতুনকৈ হোষ্টেল নিৰ্মাণৰ অভিযানে শিক্ষা অধিক সুলভ কৰি তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে কৃষি, দুগ্ধ আৰু মীন পালনক চৰকাৰে সদায় সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই বাজেটত নাৰিকল, কাজু, ক’ক’ আৰু চন্দন উৎপাদনত নিয়োজিত কৃষকৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰত বিস্তাৰ এ আই সঁজুলিয়ে কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ নিজৰ ভাষাত তথ্য প্ৰদান কৰি বহুখিনি সহায় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে মীন আৰু পশুপালনৰ উদ্যোগীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰিলে গাঁৱে-ভূঞে অধিক কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণৰ সামৰণিত কয় যে এই বাজেট অভিলাষী আৰু ই দেশৰ আকাংক্ষাক সম্বোধন কৰিছে। তেওঁ পুনৰবাৰ কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ আৰু তেওঁৰ দলটোক ভৱিষ্যতৰ, স্পৰ্শকাতৰ বাজেট আৰু গাঁও, দৰিদ্ৰ, কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে নিবেদিত বাজেট দাখিল কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s remarks on Union Budget 2026
This budget is the foundation for our journey towards a Viksit Bharat by 2047: PM
This year's budget will give India's Reform Express new energy and new momentum: PM
India is not content with simply being the fastest-growing economy; India wants to become the world's third-largest economy: PM
This year's budget presents an ambitious roadmap to give new momentum to the Make in India and Aatmanirbhar Bharat initiatives: PM
The support that MSMEs have received in this year's budget will give them new strength to grow from local to global: PM
This year's budget is for Yuva Shakti, the provisions made in the budget will nurture leaders, innovators and creators across various sectors: PM
This year's budget prioritises a modern ecosystem of Self-Help Groups created and run by women, the aim is to ensure that prosperity reaches every household: PM
This budget is ambitious and addresses the country's aspirations: PM
01 FEB 2026 3:15PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi shared his remarks on Union Budget 2026 via video message today. Speaking on the occasion, Prime Minister remarked that today’s budget is historic and reflects the empowered spirit of the nation’s women. He highlighted that Union Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman, as a woman finance minister, has set a new record by presenting the country’s budget for the ninth consecutive time. The Prime Minister stated that this budget is a highway of immense opportunities, one that fulfills the dreams of the present and strengthens the foundation of India’s bright future. He emphasized that the budget serves as the basis for India’s high flight towards becoming a developed nation by 2047.
Shri Modi noted that the reform express on which India is riding will gain new energy and new momentum through this budget. He underlined that the path-breaking reforms undertaken provide the aspiring, courageous, and talented youth of India with an open sky to soar. He further remarked that the budget realizes the vision of trust-based governance and a human-centric economic framework. The Prime Minister stressed that this is a unique budget, focused on reducing fiscal deficit and controlling inflation, while simultaneously ensuring high capital expenditure and high growth.
Prime Minister Modi remarked that this budget strengthens India’s global role anew. He highlighted that India’s 140 crore citizens are not satisfied with being the fastest growing economy, and the nation is determined to soon become the world’s third largest economy. He emphasized that this is the collective resolve of millions of Indians. The Prime Minister stated that India’s role as a trusted democratic partner and trusted quality supplier is continuously expanding. He underlined that the recent major trade deals India has undertaken are aimed at ensuring maximum benefit for the country’s youth and for small and medium enterprises, with significant steps taken in this budget to advance that direction.
Emphasising that the budget presents an ambitious roadmap to accelerate Make in India and the Atmanirbhar Bharat campaign, Shri Modi noted that the unprecedented support given to sunrise sectors such as the BioPharma Shakti Mission, Semiconductor Mission 2.0, Electronic Component Manufacturing Scheme, creation of a Rare Earth Corridor, strengthening critical minerals sector, new schemes in the textile sector, promotion of high-tech tool manufacturing, and preparation of champion MSMEs is futuristic and addresses both present and future needs of the nation. The Prime Minister remarked that the support extended to MSMEs, including small and cottage industries, will empower them to grow from local to global.
Shri Modi further highlighted that the budget takes several major steps to strengthen infrastructure, including a dedicated freight corridor, expansion of waterways across the country, a high-speed rail corridor, special focus on the development of tier-2 and tier-3 cities, and promotion of municipal bonds to provide stronger economic foundations for cities. He stressed that all these measures will accelerate the journey towards a developed India.
Prime Minister remarked that the greatest capital of any nation is its citizens, and in recent years the government has made unprecedented investments to enhance their capabilities. He highlighted that the continuous effort has been to strengthen skill, scale, and sustainability. Reiterating Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman’s statement that this is a youth power budget, Shri Modi emphasized that the provisions made in the budget will prepare leaders, innovators, and creators across different sectors. He noted that through the establishment of medical hubs, allied health professionals, promotion of the orange economy including audio-visuals, encouragement of gaming, tourism, and the Khelo India Mission, new opportunities will open for the youth. He remarked that a major tax concession has been announced to make India the world’s data center hub. Extending special congratulations to the youth, he said this budget will give a significant boost to the employment generation. The Prime Minister expressed happiness that concrete steps have been taken to promote tourism, particularly in the North East, and that the foundation of balanced development has been strengthened by empowering different states.
Highlighting that more than 10 crore women are associated with self-help groups, Shri Modi said the budget prioritizes building a modern ecosystem for women-led and women-run self-help groups, with the aim that every household welcomes prosperity. He noted that the campaign to build new hostels for girl students in every district will make education more accessible.
The Prime Minister stressed that agriculture, dairy, and fisheries have always been given the highest priority by the government. He pointed out that in this budget, important measures have been taken for farmers engaged in the production of coconut, cashew, cocoa, and sandalwood. He remarked that the Bharat Vistaar AI tool will greatly help farmers by providing information in their own language. He further stated that promoting entrepreneurship in fisheries and animal husbandry will create more employment and self-employment opportunities in villages. The Prime Minister concluded by saying that this budget is ambitious and addresses the aspirations of the nation. He once again congratulated Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman and her team for presenting a futuristic, sensitive budget, and a budget dedicated to the welfare of villages, the poor, and farmers.