କୌଶଳ ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରୁ କୌଶଳପଥ: ଯୁବଶକ୍ତି ଚାଳିତ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ନୂଆ ଦିଗ
25 JAN 2026 2:58PM by PIB Bhubaneswar
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଆୟୋଜିତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ନିଜର ଏକ ଭବ୍ୟ ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। “ଦକ୍ଷତା ଚାଳିତ: ଏକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭାରତ” ଶୀର୍ଷକ ଥିବା ଏହି ମେଢ଼ ଯୁବଶକ୍ତିର ନେତୃତ୍ୱରେ ଦକ୍ଷତା, ନବସୃଜନ ଓ ଉଦ୍ୟମିତାକୁ କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ କରି ଭାରତ କିପରି ଏକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଛି, ତାହାର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଓ ସାରଗର୍ଭିତ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼ର ଅଗ୍ରଭାଗରେ ସାରା ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆଇ)ର ଟପ୍ପରମାନେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ କୌଶଳ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହ–୨୦୨୫ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ ହୋଇଥିଲେ। କୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଭାବକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରି, ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ତାଇପେଇରେ ଆୟୋଜିତ ବିଶ୍ବଦକ୍ଷତା ଏସିଆ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଦକ ଓ ଉତ୍କର୍ଷ ପଦକ ଅର୍ଜ୍ଜନ କରିଛି। ଏହି ସଫଳତା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୌଶଳ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ବଢ଼ୁଥିବା ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବେ ଦର୍ଶାଇବା ସହ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ପ୍ରତିଯୋଗିତା କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଛି।
ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ଓ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ଏକାଠି ତାଲିମ ନେଉଥିବା ଦେଖାଉଛି। ଅଣ-ପାରମ୍ପରିକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଭୂମିକାରେ ମହିଳା ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, କୌଶଳ କିପରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ କେବଳ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଫଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ - ଏହା ଯୁବ ଶକ୍ତିର କୌଶଳ ପଥ ପାଲଟିଛି, ଯେଉଁଠାରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଆଗକୁ ବଢିଥାଏ।
ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଚର ପରି ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି, ଯାହାକି ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଲାଗି ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଦର୍ଶାଏ। ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାଗଣା ଏଆଇ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏସଓଆରଇ (ଏଆଇ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ କୌଶଳ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏଆଇ ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟଲାଗି ଯୁବପିଢିଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଓ ଏଆଇ ବିପ୍ଳବରେ ଭାରତକୁ ଆଗରେ ରଖିବା ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢରେ ଆଧୁନିକ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗର ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା - ଯେଉଁଠାରେ ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନୂତନ ଯୁଗର କ୍ଷମତା ଏକାଠି ବିକଶିତ ହୁଏ।
ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢରେ ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀ ଓ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ଏକାଠି ରଖାଯାଇଛି। ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳ ଓ ନୂତନ ଯୁଗର କ୍ଷମତା ଏକାଠି ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରନ୍ତି।
ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି ଏକ ମାନବ ମସ୍ତିଷ୍କ, ଯାହାକି ଗୋଟିଏ ପଟେ ସୃଜନଶୀଳତା ଓ ଜଟିଳ ଚିନ୍ତନକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ସଂଗୃହୀତ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ଦକ୍ଷତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ପୁଣି ଦୁଇଟି ପରସ୍ପର ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହାତ, ସରକାର ଓ ଶିଳ୍ପଜଗତର ସହଭାଗିତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହି ସହଭାଗିତା ୧,୦୦୦ଟି ସରକାରୀ ଆଇଟିଆଇ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପିଏମ-ସେତୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଦୃଢ ହୋଇଛି। ଏହି ଆଇଟିଆଇଗୁଡିକ ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କ ତାଲିମକୁ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ଯଦ୍ବାରା ସେମାନେ ଜାତୀୟ ସେବା ଓ ତାପରର କ୍ୟାରିୟର ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ସମ୍ପନ୍ନ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଓ ସଶକ୍ତ ଯୁବଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବେ।
ମିଳିତଭାବେ ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଳ୍ପନା କରେ ଯେଉଁଠାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଇଞ୍ଜିନ ହେବ, ନବସୃଜନ ସୁଯୋଗର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବ, ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଯାତ୍ରାର ସର୍ବାଗ୍ର ସ୍ଥାନରେ ରହିବେ।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
From Kartavya Path to Kaushal Path: MSDE Tableau on Republic Day Celebrates Yuva Shakti Powering Viksit Bharat
25 JAN 2026 2:58PM by PIB Delhi
This year, the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) will showcase its grand tableau “Powered by Skills: Building a Self-Reliant, Future-Ready India at the Republic Day Parade on Kartavya Path, presenting a powerful narrative of India’s transformation into a self-reliant, future-ready nation—powered by skills, driven by Yuva Shakti, and enabled by innovation.
Leading the tableau were the All-India toppers of Industrial Training Institutes (ITIs), who were felicitated by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Kaushal Deekshant Samaroh 2025. Adding to India’s growing global footprint in skills, the Ministry has also recently won Medals and Medallion of Excellence at the recently held WorldSkills Asia Competition in Taipei in 2025, symbolising the nation’s rising excellence on international skill platforms and strengthening India’s competitiveness in high-end skills.
The tableau highlighted inclusive growth, with women and men training side by side. Women trainees in non-traditional, technology-driven roles underscored how skilling is accelerating women-led economic growth and expanding participation in emerging sectors.
Kartavya Path is not just where we showcase the strength of our armed forces and our national achievements—it has become the Kaushal Path of Yuva Shakti, from where India’s journey towards Viksit Bharat moves forward.
Future-oriented domains such as artificial intelligence, renewable energy, advanced manufacturing, electric mobility and semiconductors formed the centrepiece of the display, signalling India’s preparedness for the future of work. The Ministry’s SOAR (Skilling for AI Readiness) programme—offering free government-led AI courses for all—reflected the Government of India’s focused push to equip youth for AI-enabled roles, ensuring India leads the AI revolution.
Traditional artisans and craftspeople were honoured alongside modern technologists, reflecting Aatmanirbharta—where heritage skills and new-age capabilities progress together.
At the heart of the tableau stood a human brain, symbolising creativity and critical thinking on one side, and acquired analytical skills on the other, flanked by two interlocked hands representing the government–industry partnership strengthened through PM-SETU—the ambitious ITI upgradation scheme modernising 1,000 Government ITIs. The ITIs also supports the training of Agniveers, ensuring that they turn into empowered disciplined youth with technical skills for national service and meaningful careers beyond.
Together, the tableau conveyed a unified vision of a nation where skills drive development, innovation enables opportunity, and youth stand at the forefront of India’s journey towards Viksit Bharat.