ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବ-୨୦୨୬କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଜାତିର ବାଉଁଶରେ ସଜ୍ଜିତ ଦିଲ୍ଲୀର ବନସେରା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ସାଜିଛି
ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଉତ୍ତରାୟଣ ଦିନ “ସାଇମନ୍ ଗୋ ବ୍ୟାକ୍” ଗୁଡ଼ି ଉଡ଼ାଇ ସାଇମନ୍ କମିଶନଙ୍କ ବିରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା
16 JAN 2026 4:56PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୬କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍ସେନା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ପୋଙ୍ଗଲ, ଲୋହରୀ, ମାଘ ବିହୁ ଏବଂ ଉତ୍ତରାୟଣ ଅବସରରେ ସାରା ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ, ବିଶେଷ କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଉତ୍ତରାୟଣ ପର୍ବ ସାରା ଦେଶରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ନାମରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପର୍ବ ଆନନ୍ଦର ଏକ ଉତ୍ସବ କାରଣ ଆମର ଋତୁକାଳୀନ ଚକ୍ର ଏବଂ ଆମର ଜୀବନ ଶକ୍ତିର ଅସୀମ ଉତ୍ସ, ସୂର୍ଯ୍ୟ ଭଗବାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ। ମହାନ କବି କାଳିଦାସ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ 'ଉତ୍ସବପ୍ରିୟା ଖାଲୁ ମନୁଶ୍ୟାହ " ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି - ଭାରତର ଲୋକମାନେ ପର୍ବପର୍ବାଣୀକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ। ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏକାଠି କରି ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଚାହୁଁ, ଏବଂ ଉତ୍ତରାୟଣ ସେହି ଭାବନାର ଏକ ଅଂଶ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବକୁ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ଗୁଡ଼ି ଉତ୍ସବ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଦେବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶର ଏକ ପର୍ବରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ। ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ତଥା ଦିଲ୍ଲୀ ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବକୁ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ଦିଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବ ଏପରି ଭାବେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହା ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବାଉଁଶରେ ସଜ୍ଜିତ ସୁନ୍ଦର ପ୍ରାକୃତିକ ସ୍ଥଳ ବନସେରା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ସଂକଳ୍ପକୁ ବାସ୍ତବ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହି ଉଦ୍ୟାନ କେତେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିପାରିବ ତାହାର ଏକ ପ୍ରମାଣ। ବନସେରା ପାର୍କର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଏହା ଆଡ଼କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀ ସରକାର ଏଠାରେ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଏଠାରେ ତିନୋଟି ମଣ୍ଡପ ରହିଛି, ଯେଉଁ ଗୁଡ଼ିର ଇତିହାସ ତଥା ଯୁଦ୍ଧ ସମୟର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସାଇମନ କମିଶନ ଦେଶକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ତୀବ୍ର ବିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। "ସାଇମନ୍ ଗୋ ବ୍ୟାକ୍" ସ୍ଲୋଗାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ପ୍ରତିଧ୍ୱନି ପାଲଟିଥିଲା। ତେବେ ସାରା ଦେଶରେ ସାଇମନ୍ କମିଶନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବାଦ ଉତ୍ତରାୟଣ ଦିନ "ସାଇମନ୍ ଗୋ ବ୍ୟାକ୍" ସ୍ଲୋଗାନ ଥିବା ଗୁଡ଼ି ଉଡ଼ାଇ କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତୀୟମାନେ ସମଗ୍ର ଆକାଶକୁ ଗୁଡ଼ି ଦ୍ୱାରା ଭର୍ତ୍ତି କରିଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ପର୍ବ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ର ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି। ଭଗବାନ ସୂର୍ଯ୍ୟ ନିଜର ଦିଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି। ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ହରିୟାଣାରେ, ଆମେ ଏହାକୁ ଲୋହରୀ ନାମରେ ପାଳନ କରୁ; ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ପୋଙ୍ଗଲ; ଆସାମରେ ମାଘ ବିହୁ; ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ପୌଷ ସଂକ୍ରାନ୍ତି; ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଉତ୍ତରାୟଣ; ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିହାରରେ, ଏହା ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଖିଚିଡ଼ି କିମ୍ବା ସଂକ୍ରାନ୍ତି ଖିଚିଡ଼ି ନାମରେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବ ଏହି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ଗୁଡ଼ି ମହୋତ୍ସବ ଦିଲ୍ଲୀରେ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ଗୁଡ଼ିଉଡାଳି ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗୁଡ଼ିଉଡାଳିମାନଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆସି ନିଜର କଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାନୁଆରୀ ୮ରୁ ଜାନୁଆରୀ ୧୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟରେ ଆୟୋଜିତ 'ସୋମନାଥ ସ୍ୱାଭିମାନ ପର୍ବ' ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଆକ୍ରମଣର ୧୦୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସରରେ 'ସୋମନାଥ ସ୍ୱାଭିମାନ ପର୍ବ' ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଭାରତ ସରକାର, ଅନ୍ୟ କେତେକ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ସାରା ଦେଶରେ 'ସୋମନାଥ ସ୍ୱାଭିମାନ ବର୍ଷ ’ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ସୋମନାଥ ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିଛି। 'ସୋମ ସମୁଦ୍ର' (ଆରବ ସାଗର) କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନକୁ ୧୬ ଥର ଧ୍ୱଂସ ପାଇଁ ଟାର୍ଗେଟ କରାଯାଇଥିଲା। ଯଦିଓ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ଏହାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଏହାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିଲା, ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଏହାକୁ ପୁନର୍ବାର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଶର ଲୌହ ପୁରୁଷ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ, ଜାମନଗର ଜାମ ସାହେବଙ୍କ ମହାରାଜା କହ୍ନେୟାଲାଲ ମାନେକଲାଲ ମୁନସୀ ଏବଂ ଡ. ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଶ୍ରୀ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଆଜି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଏବଂ ଭବ୍ୟ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ରହିଛି, ଯାହାର ପତାକା ଆକାଶକୁ ଛୁଇଁଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ବିନାଶକାରୀଙ୍କ ଶକ୍ତିଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ। ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲେ-ମାହମୁଦ ଅଫ ଗଜନୀ, ମାହମୁଦ ବେଗାଡା, ଆଲ୍ଲାଉଦ୍ଦିନ୍ ଖିଲିଜୀ-ଆଜି ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ କେଉଁଠି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁନାହାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କି ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଗର୍ବର ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସମାନ ସ୍ଥାନରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି । ଏହା ସନାତନ ଧର୍ମର ଚିରନ୍ତନ ଏବଂ ଅମର ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ଅମରତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ସୋମନାଥ ସ୍ବାଭିମାନ ପର୍ବ’ ଏବଂ 'ସୋମନାଥ ସ୍ବାଭିମାନ ବର୍ଷ’ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅଟଳ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ଅମର କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇବା ଲାଗି ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the International Kite Festival–2026 in New Delhi
A beautiful natural site in Delhi, adorned with different varieties of bamboo from across the country, Baansera is becoming a major attraction for tourists
The great poet Kalidasa had said about Indians, “Utsavpriyāḥ khalu manuṣyāḥ,” meaning that the people of India are fond of festivals
During the freedom movement, on the day of Uttarayan, people across the country protested against the Simon Commission by flying a large number of kites bearing the slogan “Simon Go Back”
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire country observed the ‘Somnath Swabhiman Parv’ from 8th to 11th January, the coming one year will be celebrated as the ‘Somnath Swabhiman Varsh’ across the nation
Even after 16 attacks, the Somnath Temple stands tall with its soaring flag, showing that the strength of those who build is far greater than that of those who destroy
Those who attacked were wiped out, but the Somnath temple stands at the same place with dignity and honor
The Somnath Temple is a symbol of the timeless and eternal nature of Sanatan culture
Home Minister extends his greetings to the people of the country, especially farmers, on the occasion of Makar Sankranti, Pongal, Lohri, Magh Bihu, and Uttarayan
16 JAN 2026 4:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the International Kite Festival 2026 in New Delhi today. On this occasion, several dignitaries were present, including Delhi Lieutenant Governor Shri Vinai Kumar Saxena and Chief Minister Smt. Rekha Gupta.
Union Home Minister Shri Amit Shah, while extending greetings to all the people across the country—especially farmers—on the occasions of Makar Sankranti, Pongal, Lohri, Magh Bihu and Uttarayan, said that the festival of Uttarayan is celebrated across the country under different names. He said this festival is a celebration of joy because our seasonal cycle and our lives depend on the infinite source of energy, Lord Sun God. He said that the great poet Kalidas ji had described the people of India as — ‘Utsavapriyāḥ khalu manuṣyāḥ’, meaning the people of India are fond of festivals. He said that celebrations are organized in different parts of the country in every season. Through festivals, we seek to unite the entire society and move forward together, and Uttarayan is a part of that spirit.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that there is a need to make the kite festival more popular through sustained efforts. He said that the kite festival will connect the people of the country with Delhi and, in the future, it can become a festival of the entire nation. He suggested that a committee should be constituted to expand the kite festival in Delhi and across the country, and to make the Delhi kite festival its focal point, working on aspects such as popularizing the event and increasing public participation. He said that the next kite festival should be organized in such a way that it secures a leading position among the major kite festivals of the country and the world.
Shri Amit Shah said that in Delhi, the beautiful natural site Baansera, adorned with various types of bamboos from different parts of the country, is emerging as a centre of attraction for tourists. He said that the park is a testament to how remarkable results can be achieved when a person is firmly determined to translate their resolve into action on the ground. He said that to increase the use of Baansera Park and to attract the people of Delhi to it, the Delhi Government needs to organize good events here. He said that there are three pavilions here, which display the history of kites as well as their wartime use. He said that when the Simon Commission came to the country, it faced strong opposition nationwide. The slogan “Simon Go Back” became a resounding echo of the freedom movement. However, the largest protest against the Simon Commission across the country was carried out on the day of Uttarayan by flying kites bearing the slogan “Simon Go Back.” Indians filled the entire sky with kites and demonstrated their strength to the British.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the festival of Makar Sankranti has become a living example of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. He said that Lord Surya is changing his direction, and this change is welcomed across the entire world. In Punjab and Haryana, we celebrate it as Lohri; in Tamil Nadu as Pongal; in Assam as Magh Bihu; in West Bengal as Paush Sankranti; in Gujarat and Maharashtra as Uttarayan; and in Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Bihar, it is traditionally celebrated in the name of Khichdi or Sankranti Khichdi. He said that this kite festival is an effort to connect all these states with Delhi. Shri Shah said that in the coming days, the kite festival will establish a special place for itself in Delhi and will provide an opportunity for kite flyers from across the country, as well as international kite flyers, to come here and showcase their art.
Shri Amit Shah said that recently, Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the ‘Somnath Swabhiman Parv’ held in Gujarat from 8 January to 11 January. The ‘Somnath Swabhiman Parv’ was celebrated to mark the completion of 1000 years since the first attack on the Somnath Temple. He said that the Government of India, along with several other governments, has announced the celebration of ‘Somnath Swabhiman Varsh’ across the country. He said that the Somnath Jyotirlinga is the foremost among the Jyotirlingas. This sacred place of Lord Shiva, situated on the shores of the ‘Som Samudra’ (Arabian Sea), was targeted for destruction 16 times. Although the invaders succeeded in demolishing it, every time it was destroyed, it was rebuilt with equal determination.
Home Minister Shri Amit Shah said that after independence, the country's Iron Man Sardar Vallabhbhai Patel, the Maharaja of Jamnagar Jam Saheb, Kanhaiyalal Maneklal Munshi, and Dr. Rajendra Prasad resolved that a grand and magnificent Shri Somnath Temple would be rebuilt here. Today, a splendid and magnificent Somnath Temple stands at that very place, with its flag touching the skies. He stated that this is a clear indication that the power of those who construct is far greater than the power of those who destroy. Those who demolished it—Mahmud of Ghazni, Mahmud Begada, Alauddin Khilji—are nowhere to be seen on the world map today, while the Somnath Temple stands proudly and with dignity at the same location before the entire world. This is a symbol of the eternal and immortal nature of Sanatan Dharma and the immortality of the core elements of Indian culture. He said that the ‘Somnath Swabhiman Parv’ and ‘Somnath Swabhiman Varsh’ provide an opportunity for all Indians to once again reaffirm their resolve to make their culture unshakeable, steadfast, and immortal.