Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses 15th Convocation Ceremony of CHARUSAT in Anand, Gujarat
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a tradition of sustainable development has been established in the past 11 years
Sardar Patel’s statement – “Education without character building is meaningless” – should be the fundamental maxim of every individual’s life
Along with thinking “What will I become?”, the youth must also necessarily think “What will I give to society and the country?”
In the last decade, fundamental transformations have taken place in higher education – in the increase in the number of seats, course design, and the expansion of opportunities available after education
The effort, hard work, and planning being undertaken to make India first in every field in the world by 2047 is for the future of the young generation and for the India of tomorrow
In life, always dream big, think about using technology for the benefit of society and the country, and work with the vision of making the nation great in 2047
The Home Minister congratulated and extended best wishes to the 2129 students receiving their degrees at the convocation ceremony
13 JAN 2026 9:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the 15th Convocation Ceremony of Charotar University of Science and Technology (CHARUSAT) in Anand district of Gujarat. On this occasion, many dignitaries were present.
The Home Minister Shri Amit Shah said that after today's convocation ceremony, the graduating students of the university will step out into the world for the progress and excellence of the country, society, family, and themselves. He expressed confidence that during their studies at the university, along with education in innovation, research, and academics, the students must have also been imparted value-based education and a sense of nationalism. He stated that Sardar Patel's saying — “Education without character building is meaningless” — is the fundamental maxim of all our lives. Shri Shah said that education alone cannot bring welfare to humanity, society, or the nation. It is only when knowledge and character come together that it becomes truly useful for both the individual and society.
Shri Amit Shah said that Sardar Vallabhbhai Patel had said that education is not limited merely to obtaining a degree or enhancing skills. It is the responsibility of education to instill discipline in the youth and students, to build their character, and to introduce them to their duties towards society. Shri Shah expressed confidence that Charotar University must have performed this task very well. He said that today, 2129 students received their degrees here. Among them, 45 students have been awarded gold medals, and 38 have received PhD degrees. He congratulated and extended best wishes to them.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that knowledge brings capability, and a life without a purpose never reaches its goals. He said that only those people have achieved something in life who determined a clear purpose and dedicated their entire life to fulfilling it. Shri Shah said that the students who are receiving their degrees today must take not only the resolve for a bright career but also the resolve to work for society and India. Only then will the purpose of life be truly defined, and it will inspire them to put in the necessary hard work to achieve that purpose. It is important to think about what I will become, but it is equally essential to consider what I will give to society and the country.
Shri Amit Shah said that the youth receiving degrees today are graduating at a time when India is in its Amrit Kaal. The period from 75 years to 100 years of India's independence—that is, these 25 years—is being recognized as India's Amrit Kaal. He said that in the first 75 years of independence, we achieved a great deal and made progress in many areas, but the period from 75 years to 100 years of independence is India's Amrit Kaal and Sankalp Kaal. Shri Shah said that we have achieved many targets in the country. Eleven years ago, in 2014, the country's economy was ranked 11th in the world. Today, India's economy is the fourth largest economy in the world. He said that by December 31, 2027, we will become the third largest economy in the world. Moving from the 11th position to the 4th position in the global economy means immense opportunities for the country's youth. He said that a platform has been created in the country on which the sons and daughters of India can stand and compete with the youth of the entire world.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, over the past 11 years, various types of development have been initiated and a tradition of sustainable development has been established. As a result, the country's respect has increased across the entire world, and immense opportunities have opened up for the youth. He stated that India has today become a manufacturing hub for the entire world. Under Modiji's leadership, in these ten years, we have established India as a founder member in the area of determining the direction of the world's economy for the coming 25 years. In green energy, no one in the entire world can ignore India today. In space, the world cannot ignore India. We have made a strong beginning in green hydrogen. In defence production, we have achieved progress at a pace that doubles by day and quadruples by night. In semiconductor manufacturing, though the start was a little delayed, today the entire world is astonished to see India's development in the field of semiconductor manufacturing. In pharmaceuticals, only India produces sixty percent of the world's medicines.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi ji, during the Azadi Ka Amrit Mahotsav, placed before the country the resolve that when 100 years of India's independence are completed on 15 August 2047, India will be first in every field in the world. He said that this effort, hard work, and planning is for the future of the young generation and for the future of India. He said that this resolve is no longer just Modi ji's resolve; it has become the resolve of the country's 140 crore people that on 15 August 2047, our Bharat Mata will be seated at the highest position in the world.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that every student graduating from CHARUSAT—whether as a graduate, doctorate, or double graduate—must definitely determine this objective that they will dedicate their life to the creation of a great India in 2047. He said that he wants to impart some teachings to the youth. First – Always dream big in life, remove the fear of failure, and have the courage to put in relentless effort; the dreams you see will surely come true. Second – The youth who have received technical education should constantly think about how technology can be used for the benefit of society and the country. Third – Keep learning continuously and never let the student within you die. Fourth – There is no path other than continuous learning. Fifth – Take a resolve to never take shortcuts in matters of acquiring knowledge of technology. And sixth – There is nothing above the country. Do your work with the vision of making the country great in 2047.
The Home Minister said that the startup culture is the inherent nature of India's youth. Today, we rank third in the world in the number of startups and the number of unicorn startups. Startup culture is the nature of our youth. He said that in the field of higher education, fundamental transformations have taken place in the country over the last 11 years—such as an increase in the number of seats, course design, and the number of opportunities available after education. He said that the number of higher education institutions was 51 thousand from independence until 2014; in the last 10 years, this has increased from 51 thousand to 71 thousand. The number of universities has risen from 760 to 1391. Colleges have increased from 38 thousand 498 to 53 thousand today. The number of medical colleges has gone up from 387 to 818. MBBS seats have increased from 51 thousand to 1 lakh 29 thousand. Post-graduate seats have risen from 31 thousand to 82 thousand. He said that with visionary planning, the work of broadening the base of higher education in this country has been carried out over the past eleven years. The youth who graduate from this higher education system will also find immense opportunities created for them.
Shri Amit Shah said that the land of Charotar has given a great deal to India. Gems like Sardar Vallabhbhai Patel, Vitthalbhai Patel, and H.M. Patel, born on this land, have contributed significantly to India in every field. He mentioned that the Tribhuvan Sahkari University has been recently established in Anand. He said that Tribhuvandas Patel ji established and successfully implemented the idea of cooperation in this country, which remains a need of the nation even today. It was Tribhuvandas ji who also founded Amul. Shri Shah said that in the cooperative sector today, Amul is the world's number one cooperative institution. More than twenty lakh sisters from Gujarat are associated with it, and today Amul's turnover is Rs. one lakh crore. He said that the entire world is astonished by the success of Amul. He stated that the core idea of Amul originated from this land of Charotar, and its success was also achieved on this sacred soil.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুজৰাটৰ আনন্দস্থিত ‘চৰুছাট’ৰ ১৫ সংখ্যক সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠান সম্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১১ বছৰত বহনক্ষম উন্নয়নৰ পৰম্পৰা প্ৰতিষ্ঠা হৈছে
চৰ্দাৰ পেটেলৰ বক্তব্য – “চৰিত্ৰ গঠন অবিহনে শিক্ষা অৰ্থহীন” – প্ৰতিজন ব্যক্তিৰে জীৱনৰ মৌলিক নীতি হ’ব লাগে
যুৱক-যুৱতীসকলে “মই কি হ’ম?” বুলি চিন্তা কৰাৰ সমান্তৰালকৈ “সমাজ আৰু দেশক কি দিম?” বুলিও চিন্তা কৰিব লাগে
যোৱা দশকত উচ্চ শিক্ষাত মৌলিক ৰূপান্তৰ ঘটিছে – আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি, পাঠ্যক্ৰমৰ ডিজাইন আৰু শিক্ষাৰ পিছত উপলব্ধ সুযোগৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে
২০৪৭-ৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰথম স্থানত উপনীত কৰিবলৈ যি প্ৰচেষ্টা, কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু পৰিকল্পনা গ্ৰহণ কৰা হৈছে সেয়া নৱপ্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে আৰু কাইলৈৰ ভাৰতৰ বাবে
জীৱনত সদায় ডাঙৰ সপোন দেখিব লাগে, সমাজ আৰু দেশৰ স্বাৰ্থত প্ৰযুক্তিক ব্যৱহাৰ কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিব লাগে তথা ২০৪৭-ত ৰাষ্ট্ৰখনক মহান কৰি তোলাৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰিব লাগে
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত ডিগ্ৰী লাভ কৰা ২১২৯ গৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীলৈ অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে
13 JAN 2026 9:45PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ আনন্দ জিলাস্থিত চাৰোটাৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ (CHARUSAT) ১৫ সংখ্যক সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠান সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত ভালে কেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজিৰ সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানৰ অন্তত বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ স্নাতক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে দেশ, সমাজ, পৰিয়াল আৰু নিজৰ প্ৰগতি তথা উৎকৰ্ষতাৰ বাবে বিশ্ব অভিমুখে খোজ দিব। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশেৰে কয় যে বিশ্ববিদ্যালয়খনত অধ্যয়নৰ সময়ত উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু শৈক্ষিক বিষয়ৰ শিক্ষাৰ লগতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে প্ৰমূল্যবোধ-ভিত্তিক শিক্ষা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদৰ ভাৱো আহৰণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰ্দাৰ পেটেলৰ বক্তব্য – “চৰিত্ৰ গঠন অবিহনে শিক্ষা অৰ্থহীন” – প্ৰতিজন ব্যক্তিৰে জীৱনৰ মৌলিক নীতি হ’ব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেৱল শিক্ষাই মানৱ জাতি, সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ কল্যাণ সাধন কৰিব নোৱাৰে। জ্ঞান আৰু চৰিত্ৰ একত্ৰিত হ’লেহে ই ব্যক্তি আৰু সমাজ উভয়ৰে বাবে সঁচা অৰ্থত উপযোগী হৈ পৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে কৈছিল যে শিক্ষা কেৱল ডিগ্ৰী লাভ বা দক্ষতা বৃদ্ধিতে সীমাবদ্ধ নহয়। যুৱক-যুৱতী আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত অনুশাসন জগাই তোলা, তেওঁলোকৰ চৰিত্ৰ গঢ়ি তোলা, সমাজৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কৰ্তব্যৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়াই হৈছে শিক্ষাৰ দায়িত্ব। শ্ৰী শ্বাহে আস্থা প্ৰকাশেৰে কয় যে চাৰোটাৰ বিশ্ববিদ্যালয়ে নিশ্চয় এই কামটো অতি সুন্দৰভাৱে সম্পন্ন কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি ইয়াত ২১২৯ গৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ডিগ্ৰী লাভ কৰিছে। ইয়াৰে ৪৫ গৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক স্বৰ্ণ পদক প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ৩৮ গৰাকীয়ে পিএইচডি ডিগ্ৰী লাভ কৰিছে। তেওঁ তেওঁলোক আটাইলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে জ্ঞানে সামৰ্থ্য গঢ়ে আৰু উদ্দেশ্যবিহীন জীৱনেৰে কেতিয়াও নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব নোৱাৰি। তেওঁ কয় যে জীৱনত সেইসকল লোকেহে কিবা এটা অৰ্জন কৰিছে যিয়ে এটা স্পষ্ট উদ্দেশ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি সেই উদ্দেশ্য পূৰণৰ বাবে সমগ্ৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি ডিগ্ৰী লাভ কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে কেৱল উজ্জ্বল কেৰিয়াৰৰ সংকল্প গ্ৰহণেই নহয়, বৰঞ্চ সমাজ আৰু ভাৰতৰ বাবে কাম কৰাৰ সংকল্পও গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। তেতিয়াহে জীৱনৰ উদ্দেশ্য সঁচা অৰ্থত বাস্তৱায়িত হ’ব আৰু সেই উদ্দেশ্যত উপনীত হ’বলৈ তেওঁলোকক প্ৰয়োজনীয় কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। যুৱক-যুৱতীসকলে “মই কি হ’ম?” বুলি চিন্তা কৰাৰ সমান্তৰালকৈ “সমাজ আৰু দেশক কি দিম?” বুলিও চিন্তা কৰিব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ অমৃত কালত স্নাতক ডিগ্ৰী লাভ কৰিছে। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পৰা ১০০ বছৰলৈকে— অৰ্থাৎ এই ২৫ বছৰক— ভাৰতৰ অমৃত কাল হিচাপে স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ প্ৰথম ৭৫ বছৰত আমি বহুখিনি সাফল্য লাভ কৰিলো আৰু বহু ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি লাভ কৰিলো, কিন্তু স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পৰা ১০০ বছৰলৈকে সময়ছোৱা হৈছে ভাৰতৰ অমৃত কাল আৰু সংকল্প কাল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি একাধিক লক্ষ্যত উপনীত হৈছো। এঘাৰ বছৰ পূৰ্বে অৰ্থাৎ ২০১৪-ত দেশৰ অৰ্থনীতি বিশ্বৰ ১১ নং স্থানত আছিল। কিন্তু আজি ভাৰতৰ অৰ্থনীতি বিশ্বৰ চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি। তেওঁ কয় যে ২০২৭-ৰ ৩১ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত আমি বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হ’ম। বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ একাদশ স্থানৰ পৰা ৪ৰ্থ স্থানলৈ অগ্ৰগতি লাভৰ অৰ্থ হ’ল দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসীম সুযোগৰ সঞ্চাৰ ঘটা। তেওঁ কয় যে দেশত এনে এখন মঞ্চৰ সৃষ্টি হৈছে, য’ত ভাৰতৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলে থিয় হৈ সমগ্ৰ বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’ব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত বিগত ১১ বছৰত ভিন্ন ধৰণৰ উন্নয়নৰ সূচনা কৰা হৈছে আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ পৰম্পৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। ফলত সমগ্ৰ বিশ্বতে দেশৰ সন্মান বাঢ়িছে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসীম সুযোগ মুকলি হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰত আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক উৎপাদন কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। মোদী জীৰ নেতৃত্বত এই দহ বছৰত আমি ভাৰতক আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবে বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ দিশ নিৰ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য দেশ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছো। সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ বিশ্বৰ কোনেও আজি ভাৰতক আওকাণ কৰিব নোৱাৰে। মহাকাশত বিশ্বই ভাৰতক আওকাণ কৰিব নোৱাৰে। আমি সেউজ হাইড্ৰজেনৰ ক্ষেত্ৰত এক শক্তিশালী আৰম্ভণি কৰিছো। প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত আমি দিনত দুগুণ আৰু ৰাতি চাৰিগুণ বৰ্ধিত গতিৰে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত যদিও আৰম্ভণি অলপ পলম হৈছিল, কিন্তু আজি সমগ্ৰ বিশ্ব অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ গতি প্ৰত্যক্ষ কৰি আচৰিত হৈ পৰিছে। ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ষাঠি শতাংশ ঔষধৰ উৎপাদন কেৱল ভাৰততে হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ছোৱাত দেশবাসীৰ সন্মুখত এটা সংকল্পৰ কথা ব্যক্ত কৰিছিল। ২০৪৭-ৰ ১৫ আগষ্টত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ পূৰ্তিৰ শুভলগনত ভাৰতক বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰথম স্থানত উপনীত কৰিব কৰিব। তেওঁ কয় যে এই প্ৰচেষ্টা, কঠোৰ পৰিশ্ৰম, পৰিকল্পনা যুৱ প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে আৰু ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে। তেওঁ কয় যে এই সংকল্প এতিয়া কেৱল মোদী জীৰেই সংকল্প নহয়; বৰঞ্চ দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ সংকল্প হৈ পৰিছে যে ২০৪৭-ৰ ১৫ আগষ্টত আমাৰ ভাৰত মাতা বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ স্থানত অধিষ্ঠিত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে ‘চৰুছাট’ৰ পৰা স্নাতক হোৱা প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে—স্নাতক, ডক্টৰেট ডিগ্ৰী বা দ্বৈত স্নাতক হিচাপে হওক— নিশ্চিতভাৱে এই উদ্দেশ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব যে তেওঁলোকে ২০৪৭-ত এখন মহান ভাৰত সৃষ্টিৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিব। প্ৰথম – জীৱনত সদায় ডাঙৰ সপোন দেখিব লাগে, বিফলতাৰ ভয় দূৰ কৰিব লাগে আৰু অদম্য প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ সাহস কৰিব লাগে; তেতিয়া দেখা সপোনবোৰ নিশ্চয় বাস্তৱায়িত হ’ব। দ্বিতীয়তে – কাৰিকৰী শিক্ষা লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলে অহৰহ চিন্তা-চৰ্চা কৰিব লাগে যে কেনেকৈ সমাজ আৰু দেশৰ স্বাৰ্থত প্ৰযুক্তিক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। তৃতীয়তে – অবিৰতভাৱে শিকি থাকিব আৰু তোমালোকৰ ভিতৰৰ ছাত্ৰজনক কেতিয়াও নিৰ্বাপিত হ’বলৈ নিদিবা। চতুৰ্থ – অবিৰত শিক্ষণৰ বাহিৰে আন কোনো পথ নাই। পঞ্চম – প্ৰযুক্তিৰ জ্ঞান আহৰণৰ বিষয়ত কেতিয়াও চমু বাট ল’ব নালাগে। আৰু ষষ্ঠ – দেশতকৈ উৰ্ধ্ব কোনো নহয়। ২০৪৭-ত দেশক মহান কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰে নিজৰ কাম কৰিব লাগে।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ষ্টাৰ্টআপ সংস্কৃতি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ অন্তৰ্নিহিত স্বভাৱ। আজি আমি ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা আৰু ইউনিকৰ্ণ ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে তৃতীয় স্থানত আছো। ষ্টাৰ্টআপ সংস্কৃতি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ স্বভাৱ। তেওঁ কয় যে যোৱা দশকত উচ্চ শিক্ষাত মৌলিক ৰূপান্তৰ ঘটিছে – আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি, পাঠ্যক্ৰমৰ ডিজাইন আৰু শিক্ষাৰ পিছত উপলব্ধ সুযোগৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ পৰা ২০১৪-লৈকে উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানৰ সংখ্যা আছিল ৫১ হাজাৰ; যোৱা ১০ বছৰত এই সংখ্যা ৫১ হাজাৰৰ পৰা ৭১ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৭৬০ খনৰ পৰা ১৩৯১ খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। আজি মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৩৮,৪৯৮-ৰ পৰা ৫৩ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৩৮৭-ৰ পৰা ৮১৮-লৈ বৃদ্ধি পাইছে। এমবিবিএছ-ৰ আসন ৫১ হাজাৰৰ পৰা ১ লাখ ২৯ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। স্নাতকোত্তৰ আসন ৩১ হাজাৰৰ পৰা ৮২ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে দূৰদৰ্শী পৰিকল্পনাৰে এই দেশত উচ্চ শিক্ষাৰ ভিত্তিক সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ কাম বিগত এঘাৰ বছৰত সম্পন্ন হৈছে। এই উচ্চ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ পৰা স্নাতক হোৱা যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ বাবে সৃষ্টি কৰা এই অসীম সুযোগ বিচাৰি পাব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চাৰোটাৰৰ ভূমিয়ে ভাৰতক বহুখিনি দিছে। এই ভূমিত জন্মগ্ৰহণ কৰা চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল, বিত্তলভাই পেটেল আৰু এইচ.এম. পেটেলে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতলৈ যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়াকৈ আনন্দত ত্ৰিভূৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ত্ৰিভূৱন দাস পেটেল জীয়ে এই দেশত সমবায়ৰ ধাৰণাটো প্ৰতিষ্ঠা কৰি সফলতাৰে কাৰ্য্যকৰী কৰিছিল। এয়া আজিও ৰাষ্ট্ৰখনৰ প্ৰয়োজনীয়তা হৈয়ে আছে। ত্ৰিভূৱন দাস জীয়েই আমূল প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি সমবায় খণ্ডত আমূল বিশ্বৰ এক নং সমবায় প্ৰতিষ্ঠান। গুজৰাটৰ বিশ লাখৰো অধিক ভগ্নী ইয়াৰ সৈতে জড়িত আৰু আজি আমূলৰ ব্যৱসায়ৰ মূল্য এক লাখ কোটি টকা। তেওঁ কয় যে আমূলৰ এই সফলতাত সমগ্ৰ বিশ্ব আচৰিত হৈছে। তেওঁ কয় যে আমূলৰ মূল ধাৰণাটো এই চাৰোটাৰৰ ভূমিৰ পৰাই উদ্ভৱ হৈছিল আৰু ইয়াৰ সফলতাও এই পবিত্ৰ ভূমিতে লাভ কৰা হৈছে।