PIB Backgrounder
सोमनाथ स्वाभिमान पर्व
हजारौँ वर्षको गहिरो आस्था र सभ्यतागत गौरव
10 JAN 2026 9:42AM by PIB Gangtok
मुख्य कुराहरू
• सोमनाथ स्वाभिमान पर्व (8-11 जनवरी, 2026) ले 1026 मा महमूद गजनवीद्वारा सोमनाथ मन्दिरमा गरिएको पहिलो हमलाको 1,000 वर्ष पूरा भएको यादमा पालन गरिन्छ।
• यो पर्वले भारतको सभ्यताको स्थायी भावना र समृद्ध सांस्कृतिक तथा आध्यात्मिक विरासतको उत्सव मनाउँछ।
• प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदी 10-11 जनवरी, 2026 मा सोमनाथमा महत्त्वपूर्ण स्मारक कार्यक्रमहरूमा भाग लिनका लागि जानेछन्।
• सोमनाथ मन्दिरमा वार्षिक 92-97 लाख श्रद्धालुहरू आउँछन्।
• सोमनाथमा महिलाहरूले केन्द्रीय भूमिका निर्वाह गर्छन्। सोमनाथ मन्दिर ट्रस्टमा 906 कर्मचारीहरू मध्ये 262 महिलाहरू कार्यरत छन्; कुल मिलाएर लगभग 363 महिलाहरूलाई मन्दिरको माध्यमद्वारा वार्षिक लगभग 9 करोड रुपियाँको रोजगारी मिल्दछ।
परिचय
सौराष्ट्रे सोमनाथं च श्रीशैले मल्लिकार्जुनम् ।
उज्जयिन्यां महाकालम्ॐकारममलेश्वरम्॥
द्वादश ज्योतिर्लिङ्ग स्तोत्रमको यस शुरुआती श्लोकले सोमनाथलाई गुजरातमा बाह्र पवित्र ज्योतिर्लिङ्गहरू मध्ये सबैभन्दा पहिलो स्थानमा राख्दछ, जसले भारतको आध्यात्मिक विरासतमा यसको महत्त्वलाई दर्शाउँछ। यसले भारतको आध्यात्मिक भूगोलको जग सोमनाथ हो भन्ने सभ्यतागत विश्वासलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। गुजरातको वेरावल नजिकै प्रभास पाटनमा अवस्थित सोमनाथ केवल पूजास्थल मात्र होइन तर भारतको सभ्यतागत निरन्तरताको एक जीवित प्रतीक हो।
शताब्दीयौँदेखि, सोमनाथले लाखौँको श्रद्धा र प्रार्थनाको केन्द्र रहेको छ। यो हमलाकारीहरूद्वारा बारम्बार लक्षित गरिएको थियो जसको उद्देश्य भक्ति होइन, विनाश थियो। तैपनि, सोमनाथको कहानी करोडौँ समर्पित भक्तजनको अदम्य साहस, विश्वास र सङ्कल्पद्वारा परिभाषित गरिएको छ।
स्वाभिमान पर्व: सामूहिक गौरवको एक राष्ट्रिय अभिव्यक्ति
सोमनाथ स्वाभिमान पर्व 8 जनवरीदेखि 11 जनवरी 2026 सम्म एक राष्ट्रिय उत्सवको रूपमा आयोजित गरिँदैछ, जुन जनवरी 1026 मा सोमनाथ मन्दिरमा भएको पहिलो हमलाको एक हजार वर्ष पूरा भएको प्रतीक हो।
यस उत्सवको कल्पना विनाशको सम्झनाको रूपमा होइन, तर लचिलोपन, विश्वास र सभ्यतागत आत्मसम्मानको श्रद्धाञ्जलिको रूपमा गरिएको छ। शताब्दीयौँदेखि, सोमनाथमाछि हमलाकारीहरूले बारम्बार निशाना बनाएका थिए जसको उद्देश्य भक्तिभन्दा पनि विध्वंस थियो। यद्यपि, प्रत्येक पटक देवी अहिल्या बाई होल्कर जस्ता भक्तहरूको सामूहिक सङ्कल्पले मन्दिरको पुनर्निर्माण गरिएको थियो। पुनरुत्थानको यो अटुट चक्रले सोमनाथलाई भारतको सभ्यतागत निरन्तरताको एक शक्तिशाली प्रतीक बनाएको छ।
वर्ष 2026 त्यस समयको पनि 75 वर्ष पूरा भएको प्रतीक हो, जब स्वतन्त्रतापछि 11 मई 1951 मा वर्तमान सोमनाथ मन्दिरलाई भक्तजनका लागि फेरि खोलिएको थियो। यी दुई कोसेढुङ्गाहरूले मिलेर सोमनाथ स्वाभिमान पर्वको जग बनाएका छन्।
चार दिवसीय पर्वको समयमा, सोमनाथलाई आध्यात्मिक गतिविधि, सांस्कृतिक चिन्तन र राष्ट्रिय स्मरणको केन्द्रमा परिणत गरिएको छ। यस उत्सवको एक मुख्य विशेषता 72 घण्टाको अखण्ड ओंकार जाप हो, जुन एकता र सामूहिक विश्वासको प्रतीक हो। यसका साथै, पूरै मन्दिर शहरमा भक्ति सङ्गीत, आध्यात्मिक प्रवचन र सांस्कृतिक कार्यक्रमहरू आयोजना गरिँदैछन्।
सोमनाथ स्वाभिमान पर्व भारतको सनातन सभ्यतागत यात्रामा गौरव, स्मरण र आत्मविश्वासको एक सामूहिक अभिव्यक्तिको रूपमा खड़ा छ।
ऐतिहासिक सन्दर्भ: लचिलोपनको एक सहस्राब्दी
सोमनाथको ऐतिहासिक जरा प्राचीन भारतीय परम्परामा गहिरो रूपमा फैलिएको छ। प्रभास तीर्थ, जहाँ सोमनाथ अवस्थित छ, भगवान शिव र चन्द्रमा अर्थात् चन्द्र देवताद्वारा गरिएको पूजासँग सम्बन्धित छ। परम्परा अनुसार, चन्द्रले यहाँ भगवान् शिवको पूजा गरे र उनको श्रापबाट मुक्ति पाए, जसले गर्दा यो स्थललाई अत्यन्त विशाल आध्यात्मिक महत्त्व प्राप्त भयो।
शताब्दीयौँदेखि, सोमनाथले निर्माणका धेरै चरणहरू देखेको छ, जसमा प्रत्येकले आफ्नो समयको भक्ति, कला र संसाधनहरूलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। प्राचीन लेखहरूले यहाँ एकपछि अर्को मन्दिरहरू निर्माण भइरहेको वर्णन गर्दछ, जसमा अलग-अलग सामग्रीको प्रयोग गरिएको थियो, जुन नवीकरण र निरन्तरताको प्रतीक हो। सोमनाथको इतिहासको सबैभन्दा अशान्त चरण एघारौँ शताब्दीमा शुरु भयो।
जनवरी 1026 मा, सोमनाथमा महमूद गजनवीद्वारा पहिलो पटक हमला गरिएको थियो। यो त्यस लामो समयको शुरुआत थियो, जसको अवधिमा मन्दिर बारम्बार नष्ट गरियो र शताब्दीयौँदेखि पुनर्निर्माण गरियो। यसको बावजुद, सोमनाथ मानिसहरूको सामूहिक चेतनामा कहिल्यै पनि समाप्त भएन। मन्दिरको विनाश र पुनरुत्थानको यो चक्र विश्व इतिहासमा अतुलनीय छ। यसले के देखाउँछ भने सोमनाथ कहिल्यै ढुङ्गाको संरचना मात्र थिएन, तर विश्वास, पहिचान र सभ्यताको गौरवको जीवित प्रतीक थियो।
कार्तिक सुद 1, अर्थात् दीपावलीको दिन अर्थात् 12 नोभेम्बर 1947 मा, सरदार वल्लभभाइ पटेलले सोमनाथका खण्डहरहरूको भ्रमण गरे अनि मन्दिर पुनर्निर्माण गर्ने आफ्नो दृढ़ सङ्कल्प व्यक्त गरे। उनको दृष्टिकोण सोमनाथको पुनर्स्थापना भारतको सांस्कृतिक विश्वास पुनर्स्थापित गर्न आवश्यक छ भन्ने विश्वासमा आधारित थियो। पुनर्निर्माण सार्वजनिक भागिदारी र राष्ट्रिय सङ्कल्पका साथ गरिएको थियो। वर्तमान मन्दिर, जुन कैलाश महामेरु प्रसाद वास्तुकला शैलीमा बनाइएको छ, 11 मई 1951 मा तत्कालीन राष्ट्रपति राजेन्द्र प्रसादको उपस्थितिमा अभिषेक गरिएको थियो। यो समारोह केवल मन्दिरको पुनर्निर्माण मात्र नभई भारतको सभ्यतागत आत्मसम्मानको पुन:स्थापनाको प्रतीक थियो।
माननीय प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले 31 अक्टोबर 2001 मा आयोजित कार्यक्रममा भाग लिए, जुन सन् 1951 मा पुनर्निर्माण गरिएको सोमनाथ मन्दिर फेरि खोलिएको 50 वर्ष पूरा भएको उपलक्ष्यमा भएको थियो। यस अवसरमा सरदार वल्लभभाइ पटेल, के. एम. मुंशी र अन्य धेरै अन्य मानिसहरूद्वारा मन्दिरको पुनर्निर्माणमा निर्वाह गरिएको महत्त्वपूर्ण भूमिकालाई प्रकाश पारेको थियो। यो कार्यक्रमले सरदार वल्लभभाइ पटेलको 125 औँ जन्मजयन्तीसँग पनि मेल खायो र त्यसमा तत्कालीन प्रधानमन्त्री अटल बिहारी वाजपेयी, तत्कालीन गृह मन्त्री लालकृष्ण आडवाणी र अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरूले भाग लिए।
सन् 2026 मा, राष्ट्रले 1951 को ऐतिहासिक समारोहको 75 वर्ष पूरा भएको उत्सव बनाइनेछ, जसले सोमनाथ मन्दिर पुनर्निर्माण मात्र नभई भारतको सभ्यतागत आत्मसम्मानको पुन:स्थापनाको पनि सङ्केत गर्यो। साढे सात दशकपछि, सोमनाथ पुनः जीवन्त भएको छ, जसले हाम्रो सामूहिक राष्ट्रिय सङ्कल्पको स्थायी शक्तिलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।
सोमनाथ मन्दिर: भव्यता, आस्था र जीवित विरासत
सोमनाथलाई भगवान् शिवका 12 आदि ज्योतिर्लिङ्गहरूमध्ये पहिलो मानिन्छ। वर्तमान मन्दिर परिसरमा गर्भगृह (पवित्र स्थान), सभामण्डप (सभा भवन) र नृत्यमण्डप (नृत्य भवन) सामेल छन्, जुन अरब सागरको किनारमा भव्य रूपमा खड़ा छ। मन्दिरको माथि 150 फिट अग्लो शिखर छ, जसको शिखरमा 10 टन कलश छ। 27 फिट अग्लो ध्वजदण्ड (ध्वजा) ले मन्दिरको अटल पहिचानलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। यो परिसर 1,666 सुनले जलप लगाइएको कलश र 14,200 ध्वजाहरूले सजिएको छ, जुन पुस्तादेखि पुस्तासम्मको भक्ति र शिल्प कौशलको प्रतीक हो।
सोमनाथ सक्रिय पूजाको केन्द्र बनेको छ। वार्षिक आउने भक्तजनको सङ्ख्या लगातार वृद्धि भइरहेको छ, जुन 92 देखि 97 लाख भक्तजनबीच रहन्छ (2020 मा लगभग 98 लाख तीर्थयात्रीहरूले मन्दिरको दर्शन गरेका थिए)। बिल्व पूजा जस्ता अनुष्ठानहरूले 13.77 लाखभन्दा अधिक भक्तजनलाई आकर्षित गर्छन् भने महाशिवरात्रि 2025 मा 3.56 लाख भक्तजनले भाग लिएका थिए। सांस्कृतिक पहलहरूले सोमनाथको इतिहाससँग भक्तजनलाई जोड्न महत्त्वपूर्ण भूमिका निर्वाह गरेका छन्। 2003 मा शुरु भयो र 2017 मा कहानीर थ्रीडी लेजर प्रविधिको साथ राम्रो बनाइएको लाइट एण्ड साउण्ड शोले पछिल्ला तीन वर्षमा 10 लाखभन्दा अधिक आगन्तुकहरूलाई आकर्षित गरिसकेको छ। वन्दे सोमनाथ कला महोत्सव जस्ता कार्यक्रमहरूले लगभग 1,500 वर्ष पुरानो नृत्य परम्परालाई पुनर्जीवित गरेको छ। श्री सोमनाथ ट्रस्टका अध्यक्षको रूपमा पनि काम गर्ने प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा, सोमनाथले पुनरुत्थानको एक नयाँ चरणमा प्रवेश गरेको छ। शासन सुधार, बुनियादी ढाँचाको स्तरोन्नति र विरासत संरक्षण प्रयासहरूले मन्दिरको आध्यात्मिक र सांस्कृतिक केन्द्रको रूपमा भूमिकालाई अझ मजबुत बनाएको छ।
आध्यात्मिक माहोल र पदयात्रा
सोमनाथ स्वाभिमान पर्वभन्दा पहिला सोमनाथमा एक अद्वितीय आध्यात्मिक उत्साहको माहोल देखिएको छ। गिरनार तीर्थक्षेत्र र अन्य पवित्र केन्द्रका सन्तहरूले शङ्ख चोकदेखि सोमनाथ मन्दिरसम्म पदयात्रा गरेका थिए।
जुलूस भगवान् शिवको प्रिय डमरु, परम्परागत वाद्य यन्त्र र भक्ति सङ्गीतको ध्वनि गुञ्जियो। सिद्धिविनायक ढोल समूहका लगभग 75 ढोलकी वादकहरूले भाग लिए, जसले एक लयबद्ध र आध्यात्मिक माहोल सिर्जना गरे। मन्दिर परिसरमा हर हर महादेवको नारा गुञ्जिरह्यो।
सन्त र प्रतिष्ठित सहभागीहरूले गहिरो श्रद्धाका साथ प्रार्थना अर्पण गरे। पदयात्रालाई पुष्पवृष्टिले स्वागत गरिएको थियो, जसले मन्दिर परिसरलाई दिव्य भव्यताको दृश्यमा परिणत गर्यो। उपस्थित भक्तजनले आध्यात्मिक सन्तुष्टि अनुभूति गरे।
सोमनाथमा महिला सशक्तिकरण र स्थिरता
2018 मा स्वच्छ प्रतिष्ठित स्थान घोषित भएपछि सोमनाथले नवीन स्थिरता प्रथाहरूलाई अपनाएको छ। मन्दिरका फूलहरूलाई भर्मिकम्पोस्टमा परिणत गरिन्छ, जसले 1,700 बिल्व रूखहरूलाई पोषण दिन्छ। मिशन लाइफ अन्तर्गत प्लास्टिकको फोहोरलाई पेभर ब्लकमा परिणत गरिन्छ, जसबाट हरेक महिना 4,700 ब्लक तयार गरिन्छ। वर्षाको जल सञ्चयन प्रणालीले हरेक महिना लगभग 30 लाख लिटर ढलको पानीको उपचार गर्दछ।
72,000 वर्ग फुटमा फैलिएको 7,200 रूखहरूको मियावाकी जङ्गलले वार्षिक रूपमा लगभग 93,000 किलोग्राम कार्बन डाइअक्साइडलाई सोस्ने गर्छ। शुद्ध अभिषेक जललाई सोमगङ्गाजलको रूपमा बोतलबन्द गरिएको छ, जसले दिसम्बर 2024 सम्म 1.13 लाखभन्दा अधिक परिवारलाई फाइदा पुऱ्याएको छ।
सोमनाथ महिला सशक्तिकरणको एक मजबुत केन्द्रको रूपमा पनि देखा परेको छ। सोमनाथ मन्दिर ट्रस्टका 906 कर्मचारीहरू मध्ये 262 महिला छन्। बिल्व वनको प्रबन्धन पूर्ण रूपमा महिलाहरूद्वारा गरिन्छ। 65 महिलाहरू प्रसाद वितरणमा संलग्न छन् र 30 महिलाहरू मन्दिर भोजन सेवामा संलग्न छन्। कुल मिलाएर, 363 महिलाले रोजगारी पाउँछन्, जसले वार्षिक लगभग 9 करोड रुपियाँ कमाउँछन्, जसले मन्दिर परिसरबाट निस्किने आर्थिक आत्मनिर्भरता र गरिमालाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।
प्रधानमन्त्रीको भ्रमण र सम्बन्धित कार्यक्रम
8 देखि 11 जनवरी 2026 को बीचमा प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको भ्रमणसँगै सोमनाथ स्वाभिमान पर्वलाई राष्ट्रिय महत्व प्राप्त भइरहेको छ।
10 जनवरी 2026 मा, प्रधानमन्त्री सोमनाथमा रहनेछन् र स्वाभिमान पर्वको अवसरमा विशेष आध्यात्मिक कार्यक्रमहरूमा भाग लिनेछन्। साँझमा उनी मन्दिर परिसरमा ओमकार मन्त्र जापमा सामेल हुनेछन् - जुन चलिरहेको 72 घण्टाको अखण्ड ओमकार जापको हिस्सा हो - जुन आस्था, एकता र सभ्यताको निरन्तरताको प्रतीक हो। सोही साँझ, प्रधानमन्त्रीले स्वाभिमान पर्व उत्सवको एक भागको रूपमा आयोजित ड्रोन शो पनि हेर्नेछन्।
11 जनवरी 2026 मा, प्रधानमन्त्रीले सोमनाथ स्वाभिमान पर्वको एक भागको रूपमा आयोजित एक प्रतीकात्मक जुलूस, शौर्य यात्राको नेतृत्व गर्नेछन्। शौर्य यात्राले साहस, बलिदान र त्यस अदम्य भावनाको प्रतिनिधित्व गर्दछ, जसले शताब्दीयौँको कठिनताहरूको बावजुद सोमनाथलाई संरक्षित राख्यो। यात्रापछि, प्रधानमन्त्रीले सोमनाथ मन्दिरमा प्रार्थना गर्नेछन्।
यसपछि, प्रधानमन्त्रीले सोमनाथमा सभालाई सम्बोधन गर्नेछन्, जहाँ उनले मन्दिरको सभ्यतागत महत्त्व, स्वाभिमान पर्वको महत्त्व र सोमनाथसँग सम्बन्धित विश्वास, लचिलोपन र आत्मसम्मानको स्थायी सन्देशमाथि चिन्तन गर्नेछन्।
यी कार्यक्रमहरूमा प्रधानमन्त्रीको सहभागिताले सोमनाथ स्वाभिमान पर्वको राष्ट्रिय महत्त्वलाई रेखाङ्कित गर्दछ र भारतको आध्यात्मिक र सांस्कृतिक विरासतलाई संरक्षित गर्ने र त्यसको उत्सव मनाउने प्रतिबद्धतालाई मजबुत बनाउँछ। यो भ्रमणले भारतको सभ्यतागत निरन्तरता र सामूहिक आत्मविश्वासको एक जीवित तथा स्थायी प्रतीकको रूपमा सोमनाथको भूमिकालाई पनि प्रकाश पार्दछ।
निष्कर्ष
सोमनाथ स्वाभिमान पर्वले भारतको सभ्यतागत आत्मविश्वासलाई पुष्टि गर्दछ। यसले विनाशमाथि लचिलोपन, भयमाथि विश्वासको सम्मान गर्दछ। सौराष्ट्रको किनारमा खड़ा रहेको सोमनाथ मन्दिरले विश्वभरिका भारतीयहरूलाई प्रेरित गरिरहेको छ, जसले सबैलाई के स्मरण गराउँछ भने विनाशका शक्तिहरू इतिहासमा हराउँदै जान्छन्, धर्म, एकता र आत्मसम्मानमा निहित विश्वास सधैँभरि कायम रहन्छ। प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीद्वारा साझा गरिएको निम्नलिखित संस्कृत श्लोकले सोमनाथको आध्यात्मिक सारलाई प्रकाश पार्छ:
आदिनाथेन शर्वेण सर्वप्राणिहिताय वै।
आद्यतत्त्वान्यथानीयं क्षेत्रमेतन्महाप्रभम्।
प्रभासितं महादेवि यत्र सिद्ध्यन्ति मानवाः॥
अर्थ - भगवान् शिव, आदिनाथको रूपमा आफ्नो रूपमा, सबै प्राणीहरूको कल्याणको लागि, आफ्नो शाश्वत सिद्धान्तको माध्यमद्वारा प्रभास खण्ड भनेर चिनिने यो पवित्र तथा अत्यन्त शक्तिशाली क्षेत्रलाई प्रकट गरे। दिव्य आभाले सजिएको यो पवित्र भूमि त्यो स्थान हो जहाँ मनुष्य आध्यात्मिक पूर्णता, पुण्य र मुक्ति, मोक्ष प्राप्त गर्छन्।
सन्दर्भ:
1. https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154536&ModuleId=3&reg=3&lang=2
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2122423&reg=3&lang=2
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2212756&reg=3&lang=2
4. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2212686&reg=3&lang=1
5. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2212293&reg=3&lang=1
6. https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2212686&reg=3&lang=2
7. https://www.newsonair.gov.in/hm-amit-shah-appeals-to-nation-to-join-somnath-swabhiman-parv/
8. https://somnath.org/
9. https://somnath.org/jay-somnath
10. https://somnath.org/somnath-darshan/
11. https://somnath.org/social-activities/
12. https://girsomnath.nic.in/about-district/history
13. DIPR, Gujarat

PIB Backgrounder
Somnath Swabhiman Parv
A Thousand Years of Deep-rooted Faith and Civilisational Pride
10 JAN 2026 9:42AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Somnath Swabhiman Parv (8–11 January, 2026) commemorates 1,000 years since the first attack by Mahmud of Ghazni on the Somnath Temple in 1026.
• The Parv celebrates the enduring spirit of India’s civilisation and rich cultural and spiritual heritage.
• Prime Minister Narendra Modi to visit Somnath on 10–11 January, 2026 to participate in key commemorative events.
• Somnath temple draws 92–97 lakh devotees annually.
• Women play a central role at Somnath. The Somnath Temple Trust employs 262 women among 906 employees; in total around 363 women get employment generating about ₹9 crore annually through the temple
Introduction
सौराष्ट्रे सोमनाथं च श्रीशैले मल्लिकार्जुनम् ।
उज्जयिन्यां महाकालम्ॐकारममलेश्वरम्”
This opening verse of the Dwadasha Jyotirlinga Stotram places Somnath in Gujarat, at the very beginning of the twelve sacred Jyotirlingas, signifying its place in India’s spiritual- heritage. It reflects the civilisational belief that Somnath is the foundation of Bharat’s spiritual geography. Located at Prabhas Patan near Veraval in Gujarat, Somnath is not merely a place of worship but a living symbol of India’s civilisational continuity.
For centuries, Somnath drew the reverence and prayers of millions. It was repeatedly targeted by invaders whose intent was destruction, not devotion. Yet, Somnath’s story is defined by the indomitable courage, faith and resolve of crores of dedicated followers.
Swabhiman Parv: A National Expression of Collective Pride
The Somnath Swabhiman Parv is being organised from 8 January to 11 January 2026 as a national commemoration marking one thousand years since the first recorded attack on the Somnath Temple in January 1026.
The observance has been conceived not as a remembrance of destruction, but as a tribute to resilience, faith and civilisational self-respect. Over centuries, Somnath was repeatedly targeted by invaders whose objective was demolition rather than devotion. Each time, however, the temple was rebuilt through the collective resolve of devotees like Devi Ahilya Bai Holkar. This unbroken cycle of revival has made Somnath a powerful symbol of India’s civilisational continuity.
The year 2026 also coincides with seventy-five years since the present Somnath Temple was reopened to devotees on 11 May 1951, following Independence. These two milestones together form the foundation of the Somnath Swabhiman Parv.
During the four-day Parv, Somnath has been transformed into a centre of spiritual activity, cultural reflection and national remembrance. A central feature of the observance is the 72-hour Akhand Omkar chanting, symbolising, unity and collective faith. Alongside this, devotional music, spiritual discourses and cultural programmes are being organised throughout the temple town.
The Somnath Swabhiman Parv stands as a collective expression of pride, remembrance and confidence in India’s Sanatan civilisational journey.
Historical Context: A Millennium of Resilience
The historical roots of Somnath extend deep into ancient Indian tradition. Prabhas Tirtha, where Somnath is located, is associated with Lord Shiva and the worship performed by Chandra, the Moon God. According to tradition, Chandra worshipped Lord Shiva here and was relieved of his curse, giving the site immense spiritual significance.
Over centuries, Somnath witnessed multiple phases of construction, each reflecting the devotion, artistry and resources of its time. Ancient accounts describe successive temples being built here, using different materials, symbolising renewal and continuity. The most turbulent phase of Somnath’s history began in the eleventh century.
In January 1026, Somnath faced its first recorded attack by Mahmud of Ghazni. This marked the beginning of a long period during which the temple was repeatedly destroyed and rebuilt over the centuries. Despite this, Somnath never ceased to exist in the collective consciousness of the people. The cycle of the temple’s devastation and revival is unparalleled in world history. It demonstrates that Somnath was never merely a structure of stone, but a living embodiment of belief, identity and civilisational pride.
On Kartak Sud 1, Diwali day i.e. 12 November 1947, Sardar Vallabhbhai Patel visited the ruins of Somnath and expressed his determination to rebuild the temple. His vision was rooted in the belief that the restoration of Somnath was essential to restoring India’s cultural confidence. The reconstruction was undertaken with public participation and national resolve. The present temple, built in the Kailash Mahameru Prasad architectural style, was consecrated on 11 May 1951 in the presence of the then President Rajendra Prasad. The ceremony marked not just the reopening of a temple, but the reaffirmation of India’s civilisational self-respect.
Hon’ble Prime Minister Narendra Modi attended the programme held on 31 October 2001, marking 50 years since the rebuilt Somnath Temple was reopened in the year 1951. The occasion highlighted the pivotal role played by Sardar Vallabhbhai Patel, K. M. Munshi and several others in the reconstruction of the temple. The programme also coincided with the 125th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel and was attended by the then Prime Minister Atal Bihari Vajpayee, the then Home Minister Lal Krishna Advani, and other dignitaries.
In 2026, the nation marks 75 years since the historic ceremony of 1951, which signified not only the reopening of the Somnath Temple but also the reaffirmation of India’s civilisational self-respect. Seven and a half decades later, Somnath stands rejuvenated, reflecting the enduring strength of our collective national resolve.
Somnath Temple: Grandeur, Faith and Living Heritage
Somnath is revered as the first among the 12 Aadi Jyotirlingas of Lord Shiva. The present temple complex comprises the Garbhagriha (sanctum sanctorum), Sabhamandap (assembly hall) and Nrityamandap (dance hall), rising majestically alongside the Arabian Sea. The temple is crowned by a 150-foot Shikhar, with a 10-tonne Kalash at its summit. The Dhwajdand (flagpole), standing 27-foot tall, marks the temple’s unwavering identity. The complex is adorned with 1,666 gold-plated Kalash and 14,200 Dhwajas, symbolising generations of devotion and craftsmanship.
Somnath continues to be a centre of active worship. Annual footfall remains consistently high, ranging between 92 and 97 lakh devotees (Nearly 98 lakh Pilgrims visited the temple in 2020). Rituals such as Bilva Pooja attract over 13.77 lakh devotees, while Maha Shivratri 2025 witnessed 3.56 lakh devotees. Cultural initiatives have played an important role in connecting devotees with Somnath’s history. The Light and Sound Show, launched in 2003 and enhanced in 2017 with narration and 3D laser technology, has attracted over 10 lakh visitors in the last three years. Programmes such as the Vande Somnath Kala Mahotsav have revived dance traditions dating back nearly 1,500 years. Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, who also serves as the Chairperson of the Shri Somnath Trust, Somnath has entered a new phase of revival. Governance reforms, infrastructure upgrades and heritage preservation efforts have strengthened the temple’s role as a spiritual and cultural centre.
Spiritual Build-up and Padayatra
Ahead of the Somnath Swabhiman Parv, Somnath has witnessed an atmosphere of unique spiritual enthusiasm. Saints from Girnar Tirthkshetra and other sacred centres undertook a Padayatra from Shankh Chowk to the Somnath Temple.
The procession resonated with the sound of Lord Shiva’s beloved Damru, traditional instruments and devotional music. Nearly 75 drummers of the Siddhivinayak Dhol Group participated, creating a rhythmic and spiritually charged environment. Chants of “Har Har Mahadev” echoed across the temple precincts.
Saints and distinguished participants offered their prayers with profound reverence. The Padayatra was welcomed with floral showers, transforming the temple complex into a scene of divine grandeur. Devotees in attendance experienced a deep sense of spiritual fulfilment.
Women Empowerment and Sustainability at Somnath
Declared a “Swachh Iconic Place” in 2018, Somnath has adopted innovative sustainability practices. Temple flowers are converted into vermicompost nourishing 1,700 Bilva trees. Plastic waste is transformed into paver blocks under Mission LiFE, with 4,700 blocks produced monthly. Rainwater harvesting systems treat nearly 30 lakh litres of sewage water per month.
A Miyawaki forest of 7,200 trees, spread over 72,000 square feet, absorbs about 93,000 kilograms of carbon dioxide annually. Purified Abhishek water is bottled as Somgangajal, benefiting over 1.13 lakh families as of December 2024.
Somnath has also emerged as a strong centre of women empowerment. Out of 906 employees of the Somnath Temple Trust, 262 are women. The Bilva Van is managed entirely by women. 65 women are engaged in prasad distribution and 30 women are engaged in temple dining services. Overall, 363 women receive employment, earning approximately ₹9 crore annually and, reflecting the economic self-reliance and dignity emanating from the temple complex.
Prime Minister’s Visit and Associated Events
The Somnath Swabhiman Parv is attaining national significance with the visit of Prime Minister Narendra Modi between 8 to 11 January 2026.
On 10 January 2026, the Prime Minister is set to be in Somnath and participate in key spiritual events marking the Swabhiman Parv. In the evening, he will take part in the Omkar Mantra chanting at the temple premises, joining the ongoing 72-hour Akhand Omkar chanting – which symbolises continuity of faith, unity and civilisational strength. On the same evening, the Prime Minister will also witness the drone show organised as part of the Swabhiman Parv celebrations.
On 11 January 2026, the Prime Minister will lead the Shaurya Yatra, a symbolic procession organised as part of the Somnath Swabhiman Parv. The Shaurya Yatra represents courage, sacrifice and the indomitable spirit that preserved Somnath through centuries of adversity. Following the Yatra, the Prime Minister will offer prayers at the Somnath Temple.
Later, Prime Minister will address the gathering at Somnath, where he will reflect on the civilisational importance of the temple, the significance of the Swabhiman Parv and the enduring message of faith, resilience and self-respect associated with Somnath.
The Prime Minister’s participation in these events underscores the national importance of Somnath Swabhiman Parv and reinforces the commitment to preserving and celebrating India’s spiritual and cultural heritage. The visit also highlights Somnath’s role as a living and enduring symbol of India’s civilisational continuity and collective confidence.
Conclusion
Somnath Swabhiman Parv reaffirms India’s civilisational confidence. It honours resilience over destruction, faith over fear. Standing on the shores of Saurashtra, the Somnath Temple continues to inspire Indians all over the world, reminding everyone that while forces of destruction fade into history, faith rooted in righteousness, unity and self-respect endures forever. The following Sanskrit verse, shared by Prime Minister Narendra Modi, highlights the spiritual essence of Somnath:
आदिनाथेन शर्वेण सर्वप्राणिहिताय वै।
आद्यतत्त्वान्यथानीयं क्षेत्रमेतन्महाप्रभम्।
प्रभासितं महादेवि यत्र सिद्ध्यन्ति मानवाः॥
Meaning - Lord Shiva, in his form as Adinath, for the welfare of all beings, manifested this sacred and supremely powerful region known as Prabhas Khanda through his eternal principle. Bathed in divine radiance, this holy land is the place where human beings attain spiritual perfection, virtue, and liberation, Moksha.
References:
1. https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154536&ModuleId=3&reg=3&lang=2
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2122423&reg=3&lang=2
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2212756&reg=3&lang=2
4. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2212686&reg=3&lang=1
5. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2212293&reg=3&lang=1
6. https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2212686&reg=3&lang=2
7. https://www.newsonair.gov.in/hm-amit-shah-appeals-to-nation-to-join-somnath-swabhiman-parv/
8. https://somnath.org/
9. https://somnath.org/jay-somnath
10. https://somnath.org/somnath-darshan/
11. https://somnath.org/social-activities/
12. https://girsomnath.nic.in/about-district/history
13. DIPR, Gujarat
Click here to see pdf