গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত এন চি অ' আৰ ডিৰ নৱম শীৰ্ষ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে এনচিবিৰ অমৃতসৰ কাৰ্যালয়ো উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১১ বছৰত আমি ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত যথেষ্ট সফলতা লাভ কৰিছো
২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ পৰা তিনি বছৰৰ বাবে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো প্ৰান্ততে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে এক সামূহিক অভিযান চলোৱা হ’ব, যাতে ভাৰতবৰ্ষক ড্ৰাগছমুক্ত কৰাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যাব পাৰে
ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো বিভাগে ইয়াৰ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাৰ লগতে ২০২৯ চনলৈকে ৰোডমেপ যুগুত কৰিব লাগে, যাতে ড্ৰাগছৰ সমস্যাটো সম্পূৰ্ণৰূপে সমাধান কৰিব পৰা যায়
ড্ৰাগছৰ সমস্যাৰ প্ৰত্যাহ্বান কেৱল আইন-শৃংখলাৰ সৈতে নহয়, নিচাযুক্ত সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতেহে অধিক জড়িত,ই দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক ধ্বংস কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ
যুৱক-যুৱতীসকলৰ স্বাস্থ্য, তেওঁলোকৰ চিন্তা আৰু কাম-কাজৰ ক্ষমতা, সমাজত ক্ৰমবৰ্ধমান অসন্তুষ্টি এই সকলোবোৰ এই সমস্যাৰ সৈতে জড়িত
ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজত কেৱল নিৰন্তৰ সজাগতাই আমাক সুৰক্ষিত ৰাখিব পাৰে
ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ লক্ষ্য কেৱল ড্ৰাগছৰ যোগান শৃংখল ভাঙিবলৈ কঠোৰ পন্থা গ্ৰহণ, চাহিদা হ্ৰাসৰ কৌশলগত পন্থা গ্ৰহণ, ক্ষতি হ্ৰাসৰ বাবে মানৱীয় পন্থা গ্ৰহণৰ জৰিয়তেহে লাভ কৰিব
ড্ৰাগছ প্ৰস্তুত আৰু বিক্ৰী কৰা সকলৰ প্ৰতি কোনো সদয় ভাব থাকিব নালাগে, কিন্তু ড্ৰাগছ ব্যৱহাৰ আৰম্ভ কৰা সকলৰ প্ৰতি মানৱীয় পন্থা অৱলম্বন কৰা উচিত—এয়া ভাৰত চৰকাৰৰ স্পষ্ট নীতি
আমি আদেশ, অনুসৰণ আৰু জবাবদিহিতা শক্তিশালী কৰি আগবাঢ়িব লাগিব। গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল অনুষ্ঠিত হোৱা বৈঠকৰ সংখ্যা নহয়, বৰঞ্চ ফলাফলৰ পৰ্যালোচনা আৰু প্ৰভাৱৰ মূল্যায়ন প্ৰয়োজনীয় কথা।
ড্ৰাগছ ব্যৱসায়ৰ মূল লোক , বিত্তীয়, আৰু লজিষ্টিক সমৰ্থনৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰা কঠোৰ ব্যৱস্থা আমাৰ পৰ্যালোচনাৰ এক মূল কেন্দ্ৰবিন্দু হ’ব লাগে
আমাৰ লক্ষ্য হ’ব লাগে এফ এছ এলৰ ব্যৱহাৰ আৰু সময়মতে চাৰ্জ শ্বীট দাখিল কৰাটো নিশ্চিত কৰি দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰা
ড্ৰাগছ বিতৰণ আৰু ধন আদায় দিয়াৰ আৰ্হিটো পৰিৱৰ্তন হৈছে, অপৰাধীয়ে নতুন মাধ্যম উদ্ভাৱন কৰিছে; সেয়েহে আমিও সময়ে সময়ে আমাৰ কৌশলসমূহ আপডেট কৰি সময়ৰ সৈতে খাপ খুৱাই ল'ব লাগিব
প্ৰতিটো ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীয়ে অভিযানৰ মনোভাবেৰে নিৰ্বাচিত বিষয়াৰ এটা স্থায়ী দল গঠন কৰিব, যি চোৰাংচোৱা আৰু এআইৰ জৰিয়তে ভালদৰে সমন্বয় স্থাপন কৰি
09 JAN 2026 9:33PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সভাপতিত্বত আজি নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত নাৰ্কো-কৰ্ডিনেচন চেণ্টাৰৰ নৱম শীৰ্ষ পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অমৃতসৰত মাদক দ্ৰব্য নিয়ন্ত্ৰণ ব্যুৰো (এন চি বি)ৰ কাৰ্যালয় উদ্বোধন কৰে। এনচিবিয়ে হাইব্ৰিড মোডত আয়োজন কৰা এই বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ লগতে ড্ৰাগছ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহৰ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো বিভাগে ২০২৯ চনলৈকে ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰি ইয়াৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ বাবে সময়সীমাবদ্ধ পৰ্যালোচনা ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে এই প্ৰত্যাহ্বান আইন-শৃংখলাৰ সৈতে নহয়, নাৰ্কো-টেৰ’ৰ বিষয়টোৰ সৈতে বেছিকৈ জড়িত আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল, ই দেশৰ আগন্তুক প্ৰজন্মক ধ্বংস কৰাৰ এক ষড়যন্ত্ৰ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যুৱক-যুৱতীসকলৰ স্বাস্থ্য, তেওঁলোকৰ চিন্তা আৰু পৰিবেশন ক্ষমতা, সমাজত ক্ৰমবৰ্ধমান অসন্তুষ্টি এই সকলোবোৰ এই সমস্যাৰ সৈতে জড়িত।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ পৰা আমি সকলোৱে মিলি এই সমস্যাৰ বিৰুদ্ধে তিনি বছৰীয়া সামূহিক অভিযান আৰম্ভ কৰিম, য’ত ড্ৰাগছ সেৱনৰ বিৰুদ্ধে সকলো স্তম্ভৰ কৰ্ম পদ্ধতি নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব, লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব, আৰু সময়সীমা নিৰ্ধাৰিত পৰ্যালোচনা কৰা হ’ব।শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১১ বছৰত আমি ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত যথেষ্ট সফলতা লাভ কৰিছো, আৰু ২০১৯ চনত এন চি অ’ আৰ ডিৰ পুনৰ্গঠনৰ পিছত এই সমস্যাৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ নিয়ন্ত্ৰণৰ পথো আমি নিশ্চিত কৰিছো। এতিয়া আমি গতি লাভ কৰিছো আৰু তিনিফালৰ কাৰ্য্য পৰিকল্পনাৰে আগবাঢ়ি যাম। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ যোগান শৃংখলৰ প্ৰতি সামূহিক নিৰ্দয় পন্থা, চাহিদা হ্ৰাসৰ দিশত কৌশলগত দৃষ্টিভংগী, ক্ষতি হ্ৰাসৰ দিশত মানৱীয় দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিলেহে আমি ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এন চি অ’ ডিৰ বৈঠকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে যদিও আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। জিলা পর্যায় আৰু ৰাজ্যিক পর্যায়ৰ বৈঠক নিয়মীয়াকৈ অনুষ্ঠিত হ’ব লাগে বুলিও তেওঁ কয়৷ শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী অতি স্পষ্ট যে ড্ৰাগছ প্ৰস্তুত কৰা বা বিক্ৰী কৰাসকলৰ প্ৰতি কোনো মমতা থাকিব নালাগে। তেওঁ কয় যে আমি ড্ৰাগছৰ বলি হোৱা লোকসকলৰ প্ৰতি মানৱীয় দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িব লাগে।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি এই যুঁজত আগবাঢ়িব লাগিব কেৱল নিৰ্দেশ, অনুপালন আৰু জবাবদিহিতা শক্তিশালী কৰি। এতিয়া সভাৰ সংখ্যাৰ পৰিৱৰ্তে আমি সেইবোৰৰ ফলাফল পুনৰীক্ষণ কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ ব্যৱসায়ৰ মূল লোক, বিত্তীয়, আৰু লজিষ্টিক সমৰ্থনৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰা কঠোৰ ব্যৱস্থা আমাৰ পৰ্যালোচনাৰ বিষয় হ’ব লাগে।শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে আমি ফৰেনছিক বিজ্ঞান লেব (এফ এছ এল)ৰ ব্যৱহাৰ আৰু সময়মতে চাৰ্জ শ্বীট দাখিল কৰাৰ হাৰ বৃদ্ধি আৰু দোষী সাব্যস্ত কৰাটো আমাৰ লক্ষ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ ড্ৰাগছ নেটৱৰ্কৰ তদন্তৰ বাবে ওপৰৰ পৰা তললৈ আৰু তলৰ পৰা ওপৰলৈ পদ্ধতি গ্ৰহণ অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৩ চনৰ ভিতৰত ৪০ হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ ২৬ লাখ কিলোগ্ৰাম ড্ৰাগছ জব্দ কৰা হৈছে, আনহাতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে ১ লাখ ৭১ হাজাৰ কোটি টকাৰ ১ কোটি ১১ লাখ কিলোগ্ৰাম মূল্যৰ ড্ৰাগছ জব্দ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ অভিযান উৎসাহজনক হৈ আহিছে। আমি ড্ৰাগছ ধ্বংসৰ পৰিমাণো ১১গুণ বৃদ্ধি লাভ কৰিছো। তেওঁ কয় যে ২০২০ চনত ১০,৭৭০ একৰ মাটিত আফিঙৰ খেতি ধ্বংস কৰা হৈছিল আৰু ২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহলৈকে ৪০ হাজাৰ একৰ মাটিৰ আফিং ধ্বংস কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে সকলো বিভাগকে নিৰ্দেশ দিছে যে ড্ৰাগছৰ সমস্যাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিজ নিজ দায়িত্ব অনুসৰি ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত এখন ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰি নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰি এই বিষয়ত সম্পূৰ্ণ মনোনিৱেশ কৰিব লাগিব। যাতে এই সমস্যাৰ সৰ্বাংগীন সমাধান লাভ কৰিব পৰা যায়।
তেওঁ কয় যে আগন্তুক তিনি বছৰত আমি সমগ্ৰ দেশতে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে সকলো প্ৰান্ততে যুঁজিব লাগিব আৰু ভাৰতক ‘ড্ৰাগছ ফ্ৰী ইণ্ডিয়া’ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ড্ৰাগছৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব। তেওঁ কয় যে নিৰন্তৰ সজাগতাইহে আমাক সুৰক্ষিত ৰাখিব পাৰে। তেওঁ কয় যে আমি এনে এক স্থায়ী ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিব বিচাৰো যিয়ে আমাক এই যুদ্ধখন যুঁজিবলৈ সক্ষম কৰি তোলে ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰৰ (FSL) অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। জব্দ কৰা ড্ৰাগছ ধ্বংস কৰাৰ গতি লেহেমীয়া হোৱা ৰাজ্যসমূহে ইয়াক দ্ৰুত কৰিব লাগিব। তেওঁ সকলো ৰাজ্যৰ আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানক তেওঁলোকৰ ৰাজ্যত ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰি সময়মতে ড্ৰাগছ ধ্বংস কৰাৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত, যেতিয়া স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰা হ'ব, তেতিয়া ভাৰতক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে এক নম্বৰ স্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। এনে এখন ভাৰত সৃষ্টিৰ বাবে নৱপ্ৰজন্মক ড্ৰাগছৰ পৰা সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষা প্ৰদান কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই যুঁজখন বৰ্তমান এনে পৰ্যায়ত আছে যে আমি জয়ী হ’ব পাৰো। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি দেশৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক ৰক্ষাৰ কামটো সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি সম্পন্ন কৰিম।
এন চি অ’ আৰ ডি ব্যৱস্থাটোৰ চাৰিটা স্তৰৰ গাঁথনি আছে এপেক্স লেভেল এন চি অ’ আৰ ডি কমিটিৰ সৈতে, যাৰ নেতৃত্বত আছে কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, কাৰ্যবাহী পৰ্যায়ৰ এন চি অ’ আৰ ডি কমিটি, যাৰ নেতৃত্বত আছে বিশেষ সচিব, গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ এন চি অ’ আৰ ডি কমিটি, ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিব আৰু জিলা পৰ্যায়ৰ এন চি অ’ আৰ ডি কমিটিৰ নেতৃত্বত আছে জিলা দণ্ডাধীশ। ড্ৰাগছৰ বিপদৰ প্ৰত্যাহ্বানক সামগ্ৰিকভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য, গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰসকলৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধিৰ বাবে ২০১৬ চনত এন চি অ’ আৰ ডি ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছিল।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs 9th Apex-Level Meeting of NCORD in New Delhi
Union Home Minister also inaugurated NCB’s Amritsar Office
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the past 11 years, we have achieved considerable success in the fight against drugs
From March 31, 2026, for a period of three years, a collective campaign will be carried out on all fronts across the country against drugs, to move rapidly towards making India drug-free
In fight against drugs, all departments of the Government of India should establish a roadmap up to 2029 along with its monitoring mechanism, so that the drug problem can be comprehensively addressed
The challenge of the drug problem is linked more to the issue of narco-terrorism than to law and order, and it is a conspiracy to destroy the country’s future generations
The health of the youth, their ability to think and perform, and the growing discontent in society are all linked to this problem
In this fight against drugs, continuous awareness alone can keep us safe
The goal of a drug-free India will be achieved only through a ruthless approach to break the drug supply chain, a strategic approach for demand reduction, and a humane approach for harm reduction
There should be no leniency towards those who manufacture and sell drugs, but a humane approach should be adopted towards those who have begun using drugs—this is the clear policy of the Government of India
We must move forward by strengthening command, compliance, and accountability, what matters is not the number of meetings held, but the review of outcomes and the assessment of impact
Strict action taken against the kingpins, financiers, and logistics routes of the drug trade should be a key focus of our review
Our goal should be to increase the conviction rate by ensuring the use of FSL and the timely filing of charge sheets
There has also been a change in drug distribution and payment models, with criminals adopting new innovations; therefore, we too must update and adapt our strategies from time to time
Every state police force will, in mission mode, constitute a permanent team of selected officers that will be better coordinated through intelligence and AI
We want to put in place a permanent system that is capable of fighting this battle
The DGPs and IGPs of the states should take concrete steps for the destruction of drugs
09 JAN 2026 9:33PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired the 9th Apex-Level Meeting of the Narco-Coordination Centre (NCORD) at Vigyan Bhawan in New Delhi today. Union Home Minister also inaugurated Narcotics Control Bureau (NCB) Office at Amritsar on the occasion. The meeting, being organized in hybrid mode by NCB was attended by key stakeholders from Central Government Ministries and Departments and representatives from state governments as well as Drug Law Enforcement Agencies.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that in the fight against drugs, all departments of the Government of India should prepare a roadmap up to 2029 and establish a time-bound review mechanism for its implementation. He said that this challenge is linked more to the issue of narco-terror than to law and order, and most importantly, it is a conspiracy to ruin the coming generations of the country. Shri Shah said that the health of the youth, their ability to think and perform, and the growing discontent in society are all linked to this problem.
The Home Minister said that from March 31, 2026, we will all together launch a three-year collective campaign against this problem, in which the working methodology of all pillars against drug abuse will be defined, targets will be set, and time-bound reviews will be conducted.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the past 11 years, we have achieved considerable success in the fight against drugs, and after the reorganization of NCORD in 2019, we have also ensured the path to complete control over this problem. Now we have gained speed and will move forward with a three-pronged plan of action. He said that only by adopting a collective ruthless approach towards the drug supply chain, a strategic approach towards demand reduction, and a humane approach towards harm reduction, will we be able to achieve the goal of a drug-free India.
Union Home Minister said that there has been an increase in the number of NCORD meetings, but there is a need to increase it further. He said that district-level and state-level meetings should be held regularly. Shri Shah said that the Government of India's approach is very clear that there should be no compassion towards those who manufacture or sell drugs. He said that we should move forward with a humanitarian perspective towards the victims of drugs.
The Home Minister said that we must proceed in this fight only by strengthening command, compliance, and accountability. Now, instead of the number of meetings, we should review their outcomes. He said that strict action taken against the kingpins of the drug trade, financiers, and logistics routes should be the subject of our review. Shri Shah also said that we should include the utilization of Forensic Science Labs (FSL) and increasing the rate of timely filing of charge sheets and securing convictions in our targets. He said that a top-to-bottom and bottom-to-top approach is extremely essential for investigating the entire drug network.
Shri Amit Shah said that during 2004 to 2013, drugs worth ₹40,000 crore, amounting to 26 lakh kilograms, were seized, whereas from 2014 to 2025, drugs worth ₹1 lakh 71 thousand crore, amounting to 1 crore 11 lakh kilograms, have been seized. Shri Shah said that our campaign against synthetic drugs has been encouraging. We have also achieved an 11-fold increase in the quantity of drugs disposed of. He said that in 2020, opium crop on 10,770 acres of land was destroyed, and by November 2025, crops on 40 thousand acres of land have been destroyed.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah has directed all departments to prepare a roadmap by March 31 according to their respective responsibilities in dealing with the drug problem, establish a monitoring mechanism, and focus completely on it, so that a comprehensive solution to this problem can be achieved. He said that in the next three years, we have to fight on all fronts against drugs across the country and make India a ‘Drug-Free India’, and make every effort to protect the country's youth from drugs. He said that only continuous awareness can keep us safe. He said that we want to create such a permanent system that is capable of fighting this battle.
Shri Amit Shah said that Forensic Science Laboratories (FSL) have a very important role in the fight against drugs. States where the pace of destroying seized drugs is slow will have to speed it up. He appealed to all state Directors Generals of Police to prepare a roadmap in their states and take concrete steps for the timely destruction of drugs.
Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi has set the goal of making India number one in the world in every field by 2047, when the centenary of independence is celebrated. To create such an India, it is the responsibility of all of us to provide complete protection to the young generation from drugs. Shri Shah said that the fight is currently at such a stage that we can win it. The Home Minister said that we will carry out the task of saving the country's next generations with top priority.
The NCORD mechanism has a four-tier structure with Apex Level NCORD Committee, which is headed by Union Home Secretary, Executive Level NCORD Committee, which is headed by Special Secretary, Ministry of Home Affairs, State Level NCORD Committees, headed by Chief Secretaries of States and District Level NCORD Committees – headed by District Magistrates. The NCORD mechanism was established in 2016 to enhance coordination between the States, the Ministry of Home Affairs and concerned stakeholders in addressing the challenge of the drug menace in a holistic manner.