কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
মহাৰাষ্ট্ৰত বিঅ’টি (টোল) মোডত ১৯,১৪২ কোটি টকাৰ ৩৭৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰকল্পৰ সৈতে ৬ লেনযুক্ত গ্ৰীণফিল্ড প্ৰৱেশ-নিয়ন্ত্ৰিত নাছিক-চোলাপুৰ-আক্কালকোট কৰিডৰ নিৰ্মাণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
31 DEC 2025 3:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে আজি মুঠ মূলধন ব্যয় ১৯,১৪২ কোটি টকাৰে মহাৰাষ্ট্ৰত বিঅ’টি (টোল) মোডত ৩৭৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৬ লেনযুক্ত গ্ৰীণফিল্ড প্ৰৱেশ-নিয়ন্ত্ৰিত নাছিক-চোলাপুৰ-আক্কালকোট কৰিড’ৰ নিৰ্মাণত অনুমোদন জনাইছে। এই প্ৰকল্পটোৱে মানচিত্ৰত উল্লেখ কৰা অনুসৰি নাছিক, অহিল্যানগৰ, চোলাপুৰৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ আঞ্চলিক চহৰসমূহক কুৰ্ণুলৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। এই আন্তঃগাঁথনি প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন নীতিৰ অধীনত সংহত পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
নাছিকৰ পৰা আক্কালকোটলৈ গ্ৰীণফিল্ড কৰিডৰটো ৱাধাৱন বন্দৰ বিনিময়ৰ ওচৰৰ দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে, নাছিকৰ আগ্ৰা-মুম্বাই কৰিডৰটোক এন এইচ-৬০ (আড়েগাঁও) আৰু পাংৰিৰ (নাছিকৰ ওচৰৰ) সমৃদ্ধি মহামাৰ্গৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। প্ৰস্তাৱিত কৰিডৰটোৱে পশ্চিম উপকূলৰ পৰা পূব উপকূললৈ সংযোগ প্ৰদান কৰিব। চেন্নাই বন্দৰৰ শেষৰ পৰা চেন্নাইৰ পৰা থিৰুভাল্লুৰ, ৰেনিগুন্টা, কাডাপ্পা আৰু কুৰ্ণুল (৭০০ কিলোমিটাৰ দীঘল) হৈ হাছাপুৰ (এম. এইচ. সীমান্ত) লৈ ইতিমধ্যে ৪ লেনযুক্ত কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। প্ৰস্তাৱিত অভিগম-নিয়ন্ত্ৰিত ছয় লেনৰ গ্ৰীণফিল্ড প্ৰকল্প কৰিডৰৰ প্ৰাথমিক উদ্দেশ্য হৈছে ভ্ৰমণ দক্ষতা উন্নত কৰা আৰু ই ভ্ৰমণৰ সময় ১৭ ঘণ্টা হ্ৰাস কৰিব আৰু ভ্ৰমণৰ দূৰত্ব ২০১ কিলোমিটাৰ হ্ৰাস কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। নাছিক-আক্কালকোট (চোলাপুৰ) সংযোগে কোপ্পৰ্থী আৰু অৰ্ভাকালৰ প্ৰধান ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ উন্নয়ন নিগম (এন. আই. চি. ডি. চি.) সংযোগ স্থানত আৰম্ভ হোৱা আৰু শেষ হোৱা মালবাহী সামগ্ৰীৰ বাবে লজিষ্টিক দক্ষতা উন্নত কৰিব। এই অংশটোৰ নাছিক-তালেগাঁও দিঘে অংশটোৱে মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তাৱিত নতুন এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ অংশ হিচাপে এন. আই. চি. ডি. চি.-ৰ দ্বাৰা চিনাক্ত কৰা পুনে-নাছিক এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ কৰিব। এই প্ৰকল্পটোৱে উন্নত সুৰক্ষা আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন যান-বাহন চলাচলৰ বাবে আৰ্হি যুগুত কৰা উচ্চ গতিৰ কৰিডৰ আগবঢ়াব, যাৰ ফলত ভ্ৰমণৰ সময়, যান-জঁট আৰু পৰিচালনাৰ ব্যয় হ্ৰাস হ’ব। গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে, এই প্ৰকল্পটোৱে অঞ্চলটোত মৌলিক আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত নাছিক, অহিল্যানগৰ, ধাৰশিৱ আৰু চোলাপুৰ জিলাৰ সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব।
টোলিঙৰ সৈতে ৬ লেনৰ অভিগম-নিয়ন্ত্ৰিত গ্ৰীণফিল্ড কৰিডৰটোৱে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা অনুসৰি ১০০ কিলোমিটাৰ/ঘণ্টা গতিৰ সৈতে গড় বাহনৰ গতিবেগ ৬০ কিলোমিটাৰ/ঘণ্টা সমৰ্থন কৰে। ই সামগ্ৰিক ভ্ৰমণৰ সময় প্ৰায় ১৭ ঘণ্টাত হ্ৰাস কৰিব (৩১ ঘণ্টাৰ পৰা ৪৫ শতাংশ হ্ৰাস কৰিব), আনহাতে যাত্ৰী আৰু মালবাহী বাহন উভয়ৰ বাবে নিৰাপদ, দ্ৰুত আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
এই প্ৰকল্পটোৱে প্ৰায় ২৫১.০৬ লাখ মানৱ-দিনৰ প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তি আৰু ৩১৩.৮৩ লাখ মানৱ-দিনৰ পৰোক্ষ নিযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰিব। প্ৰস্তাৱিত কৰিডৰৰ ওচৰত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি হোৱাৰ ফলত এই প্ৰকল্পটোৱে অতিৰিক্ত নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব।
Project Alignment Map for Nashik-Ahmednagar-Solapur-Akkalkot

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Construction of 6-lane greenfield access-controlled Nashik- Solapur-Akkalkot Corridor in Maharashtra on BOT (Toll) Mode with a project length of 374 km worth Rs.19,142 Crore
31 DEC 2025 3:06PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the Construction of 6-lane greenfield access-controlled Nashik- Solapur-Akkalkot Corridor in the State of Maharashtra on BOT (Toll) Mode with project length of 374 km with a total Capital Cost of Rs.19,142 crore. This project will provide connectivity to important regional cities such as Nashik, Ahilyanagar, Solapur connecting to Kurnool, as indicated in the map. This infrastructure is a significant step to facilitate integrated transport infrastructure development under the PM Gatishakti National Master Plan principle.
The greenfield corridor from Nashik to Akkalkot is proposed to be connected to Delhi-Mumbai Expressway near Vadhawan port interchange, Agra-Mumbai corridor at Nashik at junction with NH-60 (Adegaon) and Samruddhi Mahamarg at Pangri (near Nashik). The proposed corridor will provide through connectivity from west coast to east coast. From Chennai port end, 4-lane corridors are already in progress from Chennai to Hasapur (MH Border) via Thiruvallur, Renigunta, Kadappa and Kurnool (700 km long). The primary purpose of the proposed access-controlled six-lane greenfield project corridor is to improve travel efficiency and is expected to reduce travel time by 17 hours and reduce the travel distance by 201 km. Nashik – Akkalkot (Solapur) connectivity will improve logistics efficiency for freight originating and terminating at major National Industrial Corridor Development Corporation (NICDC) nodes of Kopparthy and Orvakal. Nashik – Talegaon Dighe part of the section also addresses the requirement for development of Pune-Nashik Expressway, as identified by NICDC as a part of proposed new Expressway being taken up by the State Government of Maharashtra. The project provides high speed corridor designed for improved safety and uninterrupted traffic movement, reducing travel time, congestion, and operating costs. Importantly, the project will enhance the basic infrastructure in the region, contributing to the overall economic development of Nashik, Ahilyanagar, Dharashiv, and Solapur districts.
The 6-lane access-controlled greenfield corridor with close tolling, supporting average vehicular speeds of 60 km/h with design speed of 100 km/h. This will reduce the overall travel time to approximately 17 hours (Reduce by 45% from 31 hours), while offering safer, faster, and uninterrupted connectivity for both passenger and freight vehicles.
The project will generate about 251.06 lakh man-days of direct employment and 313.83 lakh man-days of indirect employment. The project will also induce additional employment opportunities due to increase in economic activity in the vicinity of the proposed corridor.
Project Alignment Map for Nashik-Ahmednagar-Solapur-Akkalkot