ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଗୁମଲାରେ ଅର୍ନ୍ତରାଜ୍ୟ ଜନସାଂସ୍କୃତିକ ସମାଗମ ସମାରୋହ – କାର୍ତ୍ତିକ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
30 DEC 2025 3:16PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (୩୦ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫) ଝାଡଖଣ୍ଡର ଗୁମଲାରେ ଅର୍ନ୍ତରାଜ୍ୟ ଜନସାଂସ୍କୃତିକ ସମାଗମ ସମାରୋହ – କାର୍ତ୍ତିକ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗ ଦେବା ସହ ଏହାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନିଜ ସମ୍ବୋଧନରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଏବଂ କର୍ମଭୂମି ଝାଡଖଣ୍ଡ ଗସ୍ତ କରିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ସହିତ ସମାନ । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବର ଜଣେ ମହାନ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନିତ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପଙ୍ଖରାଜ ସାହେବ କାର୍ତ୍ତିକ ଓରାଓଁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଅନୁସାରେ ଆଦିବାସୀ ଚେତନା ଏବଂ ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ ତଥା ନିଜ ଜୀବନ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ସେ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରସାର ଏବଂ ସାମାଜିକ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଅନେକ ମହାନ ଆଦିବାସୀ ନାୟକମାନଙ୍କର ଭୂମି । ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବୀରତ୍ୱ କାହାଣୀ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ତଥାପି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ମହାନ ଆଦିବାସୀ ନାୟକଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ହେଉଛି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଦାୟିତ୍ୱ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜୋଡିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ନିଜର ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହିତ, ଆଧୁନିକ ବିକାଶ ପଥରେ ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ । ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES ANTARRAJYIY JANSANSKRITIK SAMAGAM SAMAROH – KARTIK JATRA AT GUMLA
30 DEC 2025 3:16PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, graced and addressed Antarrajyiy Jansanskritik Samagam Samaroh – Kartik Jatra at Gumla, Jharkhand today (December 30, 2025).
Speaking on the occasion, the President said that visiting Jharkhand, the birthplace and workplace of Bhagwan Birsa Munda, feels like a pilgrimage to her. He is revered by all of us as a great symbol of social justice and tribal pride. She stated that Pankhraj Saheb Kartik Oraon strengthened tribal consciousness and identity in accordance with the ideals of Bhagwan Birsa Munda. Kartik Oraon Ji dedicated his life to the upliftment of the tribal community and the nation. He worked for the spread of education and the strengthening of social unity. We should resolve to work for the overall development of society and the country by following his ideals.
The President noted that there is a long list of great tribal heroes from this region. She said that the government is making efforts to familiarize the people of India with their heroic tales through the establishment of tribal museums. However, it is the responsibility of every individual and institution associated with the heritage of the tribal community to ensure that the contributions of these tribal heroes, from this region and all other regions, are made known to the youth and future generations of the country.
The President said that it is crucial to connect the youth and future generations with the traditions of tribal communities. While preserving their tribal heritage and identity, our youth must move forward rapidly on the path of modern development. She expressed confidence that all members of the tribal communities will continue to move forward on the path of progress, while preserving our heritage.
Please click here to see the President's Speech-