মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
পি এম-য়ুৱা ৩ৰ ফলাফল ঘোষণাঃ ইংৰাজী তথা ২২ টা ভাৰতীয় ভাষাত ৪৩ গৰাকী যুৱ লেখক নিৰ্বাচিত
30 DEC 2025 3:10PM by PIB Guwahati
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত ভাৰতৰ নেচনেল বুক ট্ৰাষ্টৰ দ্বাৰা ৰূপায়িত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ যুৱ লেখকসকলক পৰামৰ্শ দিয়া আঁচনিৰ (পিএম-য়ুৱা ৩.০) ফলাফল এনবিটি-ইণ্ডিয়াৰ ৱেবছাইটত ঘোষণা কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি (এন ই পি) ২০২০ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে যুৱ লেখকসকলক তেওঁলোকৰ লেখা আৰু ধাৰণাৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাবলৈ উৎসাহিত কৰা।
এই সংস্কৰণৰ অধীনত, অসমীয়া, বাংলা, বড়ো, ডোগ্ৰী, গুজৰাটী, হিন্দী, কানাড়া, কাশ্মীৰী, মালয়ালম, মণিপুৰী, মাৰাঠী, মৈথিলী, নেপালী, ওড়িয়া, পাঞ্জাৱী, সংস্কৃত, চাওতালী, সিন্ধি, তামিল, তেলেগু আৰু উৰ্দুকে ধৰি ২২ টা চৰকাৰী ভাৰতীয় ভাষা আৰু ইংৰাজীত ৩০ বছৰৰ তলৰ ৪৩ গৰাকী যুৱ লেখকৰ গ্ৰন্থ প্ৰস্তাৱ এক সৰ্বভাৰতীয় প্ৰতিযোগিতাৰ জৰিয়তে বাছনি কৰা হয়। এই বিস্তৃত ভাষাৰ অংশগ্ৰহণে সমগ্ৰ ভাৰতত সৰ্বাত্মক সাহিত্যিক বিকাশৰ প্ৰচাৰৰ আঁচনিখনৰ উদ্দেশ্যক শক্তিশালী কৰে। নিৰ্বাচিত ৪৩ গৰাকী লেখকৰ ভিতৰত ১৯ গৰাকী মহিলা আৰু ২৪ গৰাকী পুৰুষ।
এই নিৰ্বাচিত গ্ৰন্থ প্ৰস্তাৱসমূহ বিশিষ্ট শিক্ষাবিদসকলৰ ছমহীয়া তত্ত্বাৱধানত গ্ৰন্থ হিচাপে বিকশিত কৰা হ’ব। প্ৰতিগৰাকী নিৰ্বাচিত লেখকে প্ৰতি মাহে ৫০,০০০ টকাৰ বৃত্তি লাভ কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ প্ৰকাশিত কিতাপখনত ১০ শতাংশ জীৱনজোৰা ৰয়েল্টী লাভ কৰিব।
পিএম-য়ুৱা ৩ৰ বিষয়বস্তু আছিল- ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত ভাৰতীয় প্ৰবাসীৰ অৱদান, ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থা, আৰু আধুনিক ভাৰতৰ নিৰ্মাতা (১৯৫০-২০২৫)। নিৰ্বাচিত পাণ্ডুলিপিবোৰ হৈছে অ-কল্পকাহিনীমূলক ৰচনা যিয়ে ইতিহাস, সংস্কৃতি, বিজ্ঞান, দৰ্শন, শাসন, সামাজিক সংস্কাৰ আৰু ভাৰতৰ আন্তৰ্জাতিক সম্পৰ্কৰ দৰে বিষয়ৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ অতীত, বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতক প্ৰতিফলিত কৰে।
আগন্তুক নতুন দিল্লী বিশ্ব গ্ৰন্থ মেলাত (১০-১৮ জানুৱাৰী, ২০২৬) নিৰ্বাচিত লেখকসকলৰ এক ৰাষ্ট্ৰীয় শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হ’ব। ভাৰত আৰু বিদেশত ভাৰতীয় সাহিত্য তথা চিন্তাধাৰাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলৈ নতুন প্ৰজন্মৰ লেখকসকলক উৎসাহিত কৰাৰ উদ্দেশ্য পিএম-য়ুৱা ৩ৰ অধীনত প্ৰথম গ্ৰন্থৰাজি অহা বছৰ প্ৰকাশ কৰা হ’ব।

Ministry of Education
Results of PM-YUVA 3.0 Declared: 43 Young Authors Chosen in 22 Indian Languages and English
30 DEC 2025 3:10PM by PIB Delhi
The results of the Prime Minister’s Scheme for Mentoring Young Authors (PM-YUVA 3.0), implemented by the National Book Trust, India, under the Ministry of Education, have been announced on the website of NBT-India. Aligned with the National Education Policy (NEP) 2020, the scheme aims to encourage young writers to contribute to nation building through their writing and ideas.
Under this edition, book proposals by 43 young authors below the age of 30 years were selected through an All-India contest, in 22 official Indian languages and English, including Assamese, Bangla, Bodo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Malayalam, Manipuri, Marathi, Maithili, Nepali, Odia, Punjabi, Sanskrit, Santali, Sindhi, Tamil, Telugu and Urdu. This broad language participation strengthens the scheme’s objective of promoting inclusive literary development across India. Of the 43 selected authors, 19 are women and 24 are men.
These selected book proposals will be developed into books under the six-month mentorship of eminent scholars. Each selected author will also receive a scholarship of Rs 50,000 per month and a lifetime royalty of 10% on their published book.
The themes for PM-YUVA 3.0 were: Contribution of Indian Diaspora in Nation Building, Indian Knowledge System, and Makers of Modern India (1950–2025). The selected manuscripts are non-fiction works that reflect India’s past, present and future through topics like history, culture, science, philosophy, governance, social reform and India’s global engagement.
A National Camp of the selected authors will be organised during the upcoming New Delhi World Book Fair (10-18 January 2026). The first set of books under PM-YUVA 3.0 will be published next year, with the objective of nurturing a new generation of writers to represent Indian literature and thought in India and abroad.