PIB Backgrounder
বীর বাল দিবস
প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কারনা চহি খাইদনা থৌনাবু ইকাই খুম্নবা উৎলি, হৈশিংবশিং পুক্নিং থৌগৎলি
26 DEC 2025 4:08PM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱারোলশিং
গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা মচানুপা অনি, সাহিবজাদা জোরাৱর সিংহজী অমসুং সাহিবজাদা ফতেহ সিংহজীনা থৌনা ফনা থৱাই থাখিববু ইকায় খুম্নবা উৎনবা চহি খুদিংগী দিসেম্বর ২৬তা বীর বাল দিবস পাঙথোকই।
নুমিৎ অসিনা ভারতকী নহা ওইরিবা হেরোশিংগী থৌনা, কত্থোকপা অমসুং খুদম ওইরবা মগুনশিংবু নিংশিংলি।
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা থৌনা, শান্ন-খোৎনবা, খুন্নাইগী সেবা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, অকোয়বগী ফিভম, অমসুং আর্তস অমসুং কলচরদা মশক থোকপা মায় পাকপগীদমক চহি ৫দগী ১৮ ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিংদা প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার পীখি।
হৌদোকপগী ৱারোল
ভারত সরকারনা গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী মচানুপা সাহিবজাদা জোরাৱর সিংহজী অমসুং সাহিবজাদা ফতেহ সিংহজীনা থৌনা ফনা থৱাই থাখিবগী নীংশিং থৌরম ওইনা চহি খুদিংগী দিসেম্বর ২৬তা বীর বাল দিবস পাংথোকই। মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা হেরো অনি অসিগী থৌনা অমসুং কত্থোকপবু ইকায় খুম্নবা অমসুং ঙসিগী নহা ওইরিবা মীওইশিংদা খুদম ওইরবা থৌনা অমসুং কৎথোকপগী ৱাখল্লোন অসি পোকহন্নবা হোৎনবনি।
পুৱারীগী ওইবা কন্তেক্স
গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা মচানুপা অনি, সহিবজাদা জোরাৱর সিংহজী অমসুং সহিবজাদা ফতেহ সিংহজীবু দিসেম্বর ২৬, ১৭০৪দা সিরহিন্দ (হৌজিক্কী ফতেহগর সাহিব, পঞ্জাব) দা হিংলিঙৈদা মখোয়না মখোয়গী থাজবা থাদোক্নবা হোৎনবদা য়াখিদবগীদমক নমদুনা হাৎপীখি।
সাহিবজাদনা থৱাই কত্থোকখিবা অসি লৈবাক অসিগী থাজবা, থৌনা অমসুং লমচৎ শাজৎকী অচেৎপা খুদম অমনি। মসি শিখ গুরুশিংগী হেরিতেজ, মখোয়গী থৌনা অমসুং কত্থোকপগী ইকাই খুম্নরবা খুদম অমনি। অসিগুম্বা চহি নৌজরবসু নহা ওইরিবা হেরোশিংনা অচুম্বা অমসুং ইকাই খুম্নববু শিংনবা কয়া লাক্লবসু থুগাইখিদে, অমসুং মখোয়গী থাজবশিং অদুগী মতুং ইন্না মখোয়না মপাঙ্গল কনবা ঙমখি। মখোয়গী কত্থোকপা অসিনা মীরোল কয়াদা ইথিল পীদুনা লাক্লি অমসুং লৈবাক অসিগী পুৱারীদা মরুওইবা মফম অমা কন্দুনা লৈরি। নুমিৎ অসি গুরুদ্বারশিংদা মখোয়গী থৌনা অমসুং কত্থোকপা অদুগী ইকায় খুম্নবা উৎনবগীদমক লাই খুরুম্বা অমসুং কীর্তন পাংথোক্নৈ।
পান্দম অমসুং ঙাক্না চৎপা
হৌরকপা মতমদগী, বীর বাল দিবস অসি লৈবাক শীনবা থুংনা নহা ওইরিবা শহিদ অনীগী থৌনা অদুগী ইকায় খুম্নবা উৎনবা অমসুং ঙসিগী নহা ওইরিবা মীওইশিংবু মখোয়গী কত্থোকপশিংগী মরমদা খঙহন্নবা পাংথোক্লি। প্রোগ্রাম কয়া অমা, মরু ওইনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা স্কুলশিংদা পাংথোক্লি। মসিগী মনুংদা ইসে রাইতিং, ক্বিজশিং, দিবেৎশিং, ৱারী শানবগী সেসনশিং, আর্ত প্রোগ্রামশিং, নহারোলশিংগী মার্চশিং, মীয়ামগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপা, কলচরেল পর্ফোমেন্সশিং, অমসুং নুমিৎ অসিগী শরুক য়াবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা মওং মতৌবু ময়েক শেংনা তাক্লিবা নহারোল-কেন্দ্রিক অতোপ্পা থবক থৌরমশিং য়াওরি। থৌরমশিং অসিদা পুৱারীগী ওইবা কত্থোকপশিংবু হৌজিক্কী মতমগী সিভিক ভেল্যুশিংগা শম্নহল্লিবা ইকাই খুম্নবা অমসুং ৱারোলশিংসু য়াওরি। থৌরম অসিনা ভারতকী নহারোলশিংগী অখন্নবা হৈশিংবা, ক্রিএতিবিতী অমসুং এচিবমেন্তশিং উৎনবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম অদুদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকী য়ুম্ফম ওইরিবা অঙাংশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার (পি.এম.আর.বি.পি.)
প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার (পি.এম.আর.বি.পি.) অসি মখল কয়াগী লমশিংদা অঙাংশিং (চহি ১৮গী মখাদা) গী অখন্নবা এচিবমেন্তশিং শকখঙনবা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা চহি খুদিংগী পীবা মমিং লৈরবা নেস্নেল লেবেল এৱার্দ অমনি।
এৱার্দ অসিনা কাংলুপ তরুক্তা মাইপাক্লবা নহা ওইরিবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি: ব্রেভরী, সোসিএল সর্ভিস, এনভাইরনমেন্ত, শান্নখোৎনবা, আর্ত অমসুং কলচর, অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী। মসিগী পান্দমদি তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা নেস্নেল লেভেলদা মখোয়গী শিংথানিংঙাই ওইবা কন্ত্রিব্যুসনশিংবু মশক খঙদোক্তুনা অঙাংশিংবু সেলেব্রেট তৌবা, পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং ইথিল পীনবনি। মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মরুপ-মপাংশিংবু অশেংবা পুন্সিগী রোল মোদেলশিং উৎতুনা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দমসু থম্লি। ইনোৎ পীনিংঙাই ওইবা থবকশিংবু ময়েক শেংনা উৎতুনা, এৱার্দ অসিনা ইনোবেসন, সর্ভিস অমসুং পেরসেয়রগী কলচর অমা প্রমোৎ তৌই। খোঙথাং অসিগী খুত্থাংদা, ভারত সরকারনা অঙাংশিংগী য়াইফ-থৌরাং, অপুনবা চাউখৎপা অমসুং নহা ওইরিবা মাইপাক্লিবা মীওইশিংগী মরক্তা লৈবাক্কী চাউথোকচবা পোকহন্নবা হোৎনরি।
ইলিজিবিলিটি ক্রাইটেরিয়াশীং
এৱার্দ অসি ভারত্তা লৈবা অমসুং চহি ৫ অমসুং ১৮গী মরক্তা লৈবা ভারত মচাশিংদা পীরি। মখোয়বু নোমিনেৎ তৌরিবা থবক, থৌদোক নত্ত্রগা মায় পাকপা অদু এপ্লিকেসনগী অরোইবা তাং অদুগী মমাংগী চহি অনিগী মনুংদা থোক্লম্বা ওইগদবনি
নোমিনেসন অমসুং সেলেক্সন
সেলেক্সন অসি পি.এম.আর.বি.পি.গী কমিতীনা পাংথোকই। মসিগী কমিতী অসি নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রীনা শেম্মী অমসুং এম.দবল্যু.সি.দি.গী সেক্রেতরীনা লুচিংই। এৱার্দশিং অসি কম্মিতীগী রিকমেন্দেসনদা য়ুম্ফম ওইদুনা, অখন্নবা মগুন অমসুং মাইপাকপগী খুন্নাইদা ওইহনবা শাফুদা য়ুম্ফম ওইদুনা পীগনি অমসুং মসি নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীনা অয়াবা পীগনি।
এৱার্দশিংগী মশিং
চহিগী ওইনা মশিং য়াম্লবদা মনা ২৫ পীগনি। পি.এম.আর.বি.পি.গী কমিতীনা অখন্নবা ফিভমশিংদা মসিগী লিমিৎ অসি কোমথোকপা য়াই। এৱার্দ খুদিংমক্তা মেদল অমসুং সর্টিফিকেট অমা লৈ।
শিরবা মতুংদা পীবা মনা
এৱার্দ অসি মহৌশানা লৈখিদ্রবা মতুংদা পীদে। অদুম ওইনমক, য়াম্না তাঙনা থোকপা অমসুং তঙাই ফদবা কেসশিংদা, PMRBP কমিতীনা পোস্থমস কনফরমেসন অমা খনবা য়াই।
বীর বাল দিবস অমসুং প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার ইভেন্ত ২০২৫
চহি অসিদা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১৮গী অঙাং ২০ প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কারগীদমক খনগৎখ্রে। এৱার্দশিং অসি ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌবদি মুর্মুনা ২০২৫গী দিসেম্বর ২৬তা ন্যু দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবনদা অয়ুক পুং ১০ তাবা মতমদা পাংথোকখিবা অখন্নবা থৌরম অমদা খুৎশিন্নখি।
২০২৫গী দিসেম্বর ২৬তা ভারত মান্দপম, ন্যু দিল্লীদা বীর বাল দিবস ২০২৫গী নেস্নেল লেবেল প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংদা ৱা ঙাংখি অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা মখোয়গী থৌদাং অদু ফোংদোকখি। থৌরম অদুদা থৌনা, মপাঙ্গল অমসুং থৱায় য়াওদবা থৌনাগী ৱারীশিং শন্দোক্না তাকখি। মসিনা অঙাংশিং অমসুং নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎখি। ভারত সরকারনা বিক্সিত ভারত@২০৪৭গী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না শক্তি লৈরবা অমসুং থৌদাং লৌবা ঙম্বা নাগরিকশিং শেমগৎনবা অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
স্কুলগী অঙাংশিং, পি.এম.আর.বি.পি.গী এৱার্দিশিং অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাকপা মকোক থোংবা মীওইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
মখাদা পি.এম.আর.বি.পি. ২০২৫গী এৱার্দিশিংগী লিস্ত, মখোয়গী এৱার্দ কেতগোরীশিং অমসুং এৱার্দকী এচিবমেন্তশিং পীরি।
সিরিএল নম্বর
মমিং অমসুং লৈফম
চহি
এৱার্দ ফংলবশিংগী মরমদা
ব্রেভরী
ভিয়োমা প্রিয়া (লৈখিদ্রবা মতুংদা) কোইম্বাতোর, তি.এন.
৯ চহি
ইলেক্ত্রিক্কী এক্সিদেন্ত অমদা চহি তরুক শুরবা অঙাং অমবু কন্ননবা হোৎনবদা মহাক্কী নহা ওইরিঙৈগী পুন্সি মাংখি। মহাক্না মহাক্কী চহিগী মথক্তা য়াম্না থৌনা ফবা থৌনা উৎখি।
কমলেশ কুমার (লৈখিদ্রবা মতুংদা) কৈমুর, বিহার
১১ চহি
অঙাং অমবু ঈশিংদা ইরাক্নবদগী কন্নবা হোৎনবদা মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি।
মুহম্মদ সিদান পি পল্লাকাদ, কেরলা
১১ চহি
মহাক্কী মরুপ অনীবু মৈনা চিংবদগী কন্নবা হোৎনবদা মহাক্কী মশাগী হকশেলগী মথক্তা মখোয়গী পুন্সি থাদোক্তুনা থৌনা লৈনা থবক তৌখি।
অজয় রাজ আগ্রা, য়ু পী
৯ চহি
মহাক্কী মপাবু মখোয়গী খুঙ্গংগী তুরেলগী মনাক্তা লৈবা গুম্বিরগী এটেক অমদগী কন্দুনা মশক থোকপা থৌনা উৎখি।
আর্ত অমসুং কলচর
এস্থর লালদুহৌমি নামতে লুংলৈ, মিজোরম
৯ চহি
লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই লাখ কয়াবু মহাক্কী নুংশিজরবা ঈশৈশিংগা লোয়ননা শকখঙখি। মহাক্কী নহা ওইরিবা ঈশৈগী মওংদা লৈবাক পুম্ববু চাউথোকচবা পোকহনখি।
সুমন সর্কার নাদিয়া, নোংচুপ বেঙ্গল
১৬ চহি
মহাক্কী থোইদোক হেন্দোকপা হৈশিংবনা মালেমগী থাক্তা মহাকপু শিংথানীংঙাই ওইহল্লি অমসুং ইকাই খুম্নহল্লি।
এনভাইরোন্মেন্ত
পুজা বারবঙ্কি, য়ু পি
১৭ চহি
মহাক্কী অকোয়বগী ফিভমগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা, মহাক্না লৌউ-শিংউগী উফুল অমসুং নুংশিৎকী পোলুসন হন্থহন্নবা অনৌবা মেছিন অমা পুথোকখি।
সোসিএল সর্ভিস
শ্বান সিংহ ফেরোজপুর, পঞ্জাব
১০ চহি
ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা ফ্রন্তলাইনগী লান্মীশিংদা তেংবাং পীনবগীদমক খুদোংথিনিংঙাই ওইবা সপ্লাই রনশিং পাংথোক্তুনা য়াম্না থোইদোক হেন্দোকপা থৌনা উৎখি।
ভন্স তয়াল চন্দিগর
১৭ চহি
মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু, মহাক্না নুংঙাইবা অদুগী মথক্তা নুংশিববু হেন্না পামখি অমসুং অখন্নবা মথৌ তাবা অঙাংশিং য়াওনা অঙাংশিংগী হকচাং ফনা লৈহন্নবা হোৎনবদা মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী
১০
ঐশি প্রিশা বোরাহ জোর্হাত অসম
১৪ চহি
সস্তেনেবিলিতীদগী ইথিল ফংদুনা, মহাক্না নেচরেল ফার্মিং অমসুং ইন্নোবেতিব মলচিং তেক্নিকশিংগুম্বা ইকো-ফ্রেন্দলী প্রেক্তিসশিং প্রমোৎ তৌই।
১১
অর্নব অনুপ্রিয়া মহার্শি ঔরাঙ্গবাদ, মহারাস্ত্র
১৭ চহি
নহা ওইরিবা নাম্ম শোইরবা ইনোবেতর অমনা খুৎ-শাগী পেরালাইসিগীদমক এ.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা রিহেবিলিতেসন তুল অমা পুথোক্তুনা পার্সনেল চেলেঞ্জশিংবু পান্দমদা ওন্থোকখি।
শান্নখোৎনবা
১২
শিবানি হোসুরু উপ্পারা অন্নমায়া অন্ধ্র প্রদেশ
১৭ চহি
শোত পুৎ অমসুং জেভলিনদা মায় পাকপা ঙমদুনা লৈবাক অসিদা চাউথোকচবা পোকহল্লিবা নাম্ম শোইরবা পেরা-এথলেৎ অমনি।
১৩
বৈভব সুর্য়ভনশি সমস্তিপুর, বিহার
১৪ চহি
রেকোর্দ থুগাইবা পারফোর্মেন্সনা মহাকপু আই.পি.এল.দা খ্বাইদগী নহা ওইরিবা শান্নরোই অমসুং লীগ অসিদা খ্বাইদগী থুনা সেঞ্চুরি লৌবা ভারতকী শান্নরোই ওইহনখ্রবা ক্রিকেৎ সেন্সেসন অমনি।
১৪
য়োগিতা মন্দাবি কোন্দাগাও ছতিশগর
১৪ চহি
নক্সালনা শোকহল্লবা মফম অমদগী হৌরগা, মহাক্না নেস্নেল লেবেল খেলো ইন্দিয়া জুদোকা অমা ওইনবগীদমক অচৌবা শিংনবশিং মায়োক্নখি।
১৫
বাকা লক্সমি প্রগ্নিকা সুরত গুজরাত
৭ চহি
৯/৯ স্কোরগা লোয়ননা অন্দর-৭ ৱার্ল্দ চেম্পিয়ন ওইদুনা মালেম পুম্ববু থোইদোক হেন্দোকনা অঙকপা পোকহনখিবা নহা ওইরিবা শান্নরোই অমা।
১৬
জ্যোতি সির্সা হরিয়ানা
১৭ চহি
মেদল ফংলবা মহাক্কী শান্ন-খোৎনবশিং অসিনা শিংথানীংঙাই ওইরবা, মপাঙ্গল লৈবা অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা উৎলি।
১৭
অনুশকা কুমারি রাঞ্চি ঝার্খন্দ
১৪ চহি
ঝারখন্দগী নুপীমচা মঙাখক্তগী ইন্দিয়ন আন্দর-১৭ ৱিমেনস ফুটবোল তীমগীদমক খনগৎলবা অমনি। মহাক্না গোল স্কোর তৌবা ঙম্বগীদমক মমিং চৎলি।
১৮
ধিনিধি দেসিঙ্গু বেঙ্গলুরু কর্নাতকা
১৫ চহি
মালেমগী থাক্তা ভারতপু চাউথোকচবা পোকহল্লিবা অমসুং ২০২৪গী পেরিস ওলিম্পিক্সতা শরুক য়াগদবা খ্বাইদগী নহা ওইরবা ভারত মচা অমা ওইরবা শান্নরোই অমনি।
১৯
জ্যোশ্না সবার গজাপতি ওরিশা
১৬ চহি
য়ুথ এসিয়ন রেকোর্দ অমা শেমখিবা অমসুং ভারতকীদমক্তা ইন্তর্নেস্নেল মেদলশিং পুরকপা লেপ্তনা চৎথরিবা শক্তি লৈরবা নহা ওইরিবা ৱেৎলিফ্তর অমনি।
২০
বিশ্বনাথ কার্তিকে অদকান্তি মেদচল-মাল্কজগিরি তেলঙ্গানা
১৬ চহি
মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা চীংশাংশিংবু মায় পাকখিবা অমসুং সেভেন সামিটস চেলেঞ্জ মপুং ফাহনবা খ্বাইদগী নহা ওইখিবা থৌনা ফরবা মাউন্তিনেয়র অমনি।
অরোইবা ৱারোল
বীর বাল দিবস অসি সাহিবজাদগী থৱাইনা পোন্থা পীখিববু নীংশিংবগী থৌরম অসি ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা অমসুং পুৱারীগী ওইবা নিংশিংবা অমা ওইনা হৌজিক্কী মতমগী ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইহন্নবা মরুওইবা জাতিগী থৌরাং অমনি। চহি খুদিংগী দিসেম্বর ২৬তা পাঙথোকপা নুমিৎ অসিনা ভারত সরকারনা ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইবা এজুকেসন, নহাশিংগী থৌদাং অমসুং পুৱারীগী ওইবা ৱাখল্লোন ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা মরুওইবা পীরি। কোওর্দিনেৎ নেস্নেল ইভেন্তশিং অমসুং স্কুলগী থাক্তা পাক শন্না শরুক য়াবগী খুত্থাংদা, বীর বাল দিবস অসি ইকায় খুম্নবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক খোংথাং অমা ওইরক্লি। মসিগী পান্দমদি তুংলমচৎকী মীরোলশিংগী মরক্তা থৌনা, ইকাই খুম্নবা অমসুং মোরেলগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবনি।
রিফরেন্সশিং
ৱুমেন অমসুং চাইল্ড দিভেলপমেন্ট মিনিষ্ট্রি
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s371e09b16e21f7b6919bbfc43f6a5b2f0/uploads/2025/05/20250524679249072.pdf&ved=2ahUKEwiasKqkktORAxU22TgGHS1AM3AQFnoECDMQAQ&usg=AOvVaw2WRZpS6y96_70GdCW5sgZL
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://gurunanakcollege.edu.in/2024/1/2/The%2520Four%2520Sahibzadas%2520English.pdf&ved=2ahUKEwijttCq9MORAxWR7jgGHXK1FswQFnoECEUQAQ&usg=AOvVaw2LbXKeZue50Pn425qve8aI
অমৃত কাল
https://amritkaal.nic.in/event-detail?183731
https://www.mygov.in/task/martyrdom-brave-sons-guru-govind-singh-ji-essay-contest/
পি.আই.বী
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1990383&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1991884&reg=3&lang=2https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1881187&reg=3&lang=2

PIB Headquarters
Veer Bal Diwas
Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar
Honouring Courage, Encouraging Excellence Beyond Age
26 DEC 2025 4:08PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Veer Bal Diwas is observed annually on December 26 to honour the martyrdom of Sahibzada Zorawar Singh ji and Sahibzada Fateh Singh ji, the two youngest sons of Guru Gobind Singh ji.
• The day commemorates the courage, sacrifice and exemplary values of India’s young heroes
• President of India conferred the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar to children aged 5 to 18 for outstanding achievements in bravery, sports, social service, science and technology, environment, and arts and culture.
Introduction
The Government of India observes Veer Baal Diwas on December 26 every year in remembrance of the martyrdom of Guru Gobind Singh ji’s sons Sahibzada Zorawar Singh ji and Sahibzada Fateh Singh ji. The objective is to honour the bravery of the two young heroes of the country, and help inculcate the spirit of exemplary courage and sacrifice in the youth of today.
Historical Context
Sahibzada Zorawar Singh Ji and Sahibzada Fateh Singh Ji, the two youngest sons of Guru Gobind Singh Ji, the tenth Sikh Guru, were bricked alive and martyred at Sirhind (present-day Fatehgarh Sahib, Punjab) on December 26, 1704 for refusing to abandon their faith under coercion.
The martyrdom of the Sahibzadas stands as a lasting symbol of faith, courage and moral strength for the country. It is a revered and cherished symbol of the heritage of the Sikh Gurus, their courage and dedication. Even at such a tender age, the young heroes chose truth and dignity over fear, with unmatched bravery. Their sacrifice continues to inspire generations and occupies a central place in the nation's collective historical memory. The day is observed with prayers and keertans in Gurudwaras to honour and commemorate their bravery.
Objectives and Observance
Since its inception, Veer Bal Diwas has been observed throughout the nation to honour the bravery of the two young martyrs and make the youth of today aware about their sacrifice. Several programmes are organized, especially in schools across the nation. These include essay writing, quizzes, debates, storytelling sessions, art programmes, youth marches, and public tributes, cultural performances, and other youth-centric activities highlighting the day's participatory and inclusive nature. The events also feature tributes and speeches linking historical sacrifice to contemporary civic values. The event serves as a platform to showcase and the extraordinary talent, creativity, and achievements of India’s youth.
Prime Minister Narendra Modi graces the occasion, reaffirming the importance of empowering children as the foundation of the nation’s bright future.
Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP)
The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) is a prestigious national-level award conferred annually by the Hon’ble President of India to recognise exceptional achievements of children (below 18 years) across multiple fields.
The award honours young achievers in six categories: Bravery, Social Service, Environment, Sports, Art & Culture, and Science & Technology. It aims to celebrate, encourage and inspire children by acknowledging their outstanding contributions at the national level in diverse spheres. It also aims to inspire peers nationwide by showcasing real-life role models. By highlighting impactful efforts, the award promotes a culture of innovation, service, and perseverance. Through this initiative, the Government of India reinforces its commitment to child welfare, holistic development, and the nurturing of national pride among young achievers.
Eligibility Criteria
The award is given to Indian citizens residing in India and between 5 and 18 years as on 31st July of the given year. The act, incident, or achievement for which they are being nominated should have occurred within two years prior to the last date of application
Nomination & Selection
The selection is made by by the PMRBP Committee, constituted by the Hon’ble Minister for Women and Child Development and chaired by the Secretary, MWCD, with domain experts as members. Awards are conferred only on the Committee’s recommendation, based on the exceptional merit and societal impact of achievements, and are approved by the Hon’ble Minister for Women and Child Development.
Number of Awards
A maximum of 25 awards are conferred annually. The PMRBP Committee can relax this limit in exceptional cases. Each award carries a Medal and a Certificate.
Posthumous Award
The award is generally not conferred posthumously. However, in rare and highly deserving cases, the PMRBP Committee may consider a posthumous conferment.
Veer Bal Diwas and Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar Event 2025
This year 20 children from 18 States and Union Territories have been selected for the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar. The awards were conferred by the President of India, Smt. Droupadi Murmu, during a special ceremony held on 26 December 2025 at 10:00 AM at Vigyan Bhawan, New Delhi.
A national-level programme of Veer Bal Diwas 2025 was organised at Bharat Mandapam, New Delhi, on 26 December 2025. Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the children and youth of India and underscored their role in nation-building. The programme highlighted stories of bravery, resilience, and selfless service, inspiring children and youth and reaffirming the Government of India’s commitment to nurturing empowered and responsible citizens in line with Viksit Bharat@2047.
School children, PMRBP awardees, and dignitaries from across the country attended the programme.
• Below is the list of PMRBP 2025 awardees, along with their achievements and award categories.
S. No.
Name & Place
Age
About the Awardees
Bravery
1
Vyoma Priya (Posthumous)
Coimbatore, TN
9 years
Lost her young life while selflessly trying to save a six-year-old child during an electrical accident, displaying extraordinary courage beyond her years.
2
Kamlesh Kumar (Posthumous)
Kaimur, Bihar
11 years
Gave up his life in a brave and instinctive attempt to rescue another child from drowning.
3
Muhammed Sidan P
Palakkad, Kerala
11 years
Acted without fear to save two of his friends from electrocution, putting their lives above his own safety.
4
Ajay Raj
Agra, UP
9 years
Showed remarkable fearlessness by saving his father from a crocodile attack near their village river.
Art and Culture
5
Esther Lalduhawmi Hnamte
Lunglei, Mizoram
9 years
Touched millions across the country with her heartfelt renditions of patriotic songs, inspiring national pride through her young voice.
6
Suman Sarkar
Nadia, WB
16 years
A gifted tabla prodigy whose exceptional talent has earned him admiration and accolades on the global stage.
Environment
7
Pooja
Barabanki, UP
17 years
Driven by concern for her surroundings, she created an innovative machine to reduce agricultural dust and air pollution.
Social Service
8
Shvan Singh
Ferozepur, Punjab
10 years
Displayed rare courage during Operation Sindoor by carrying out dangerous supply runs to support frontline soldiers.
9
Vansh Tayal
Chandigarh
17 years
Despite early hardships, he chose compassion over comfort and dedicated himself to the rehabilitation of children, including those with special needs.
Science and Technology
10
Aishi Prisha Borah
Jorhat, Assam
14 years
Inspired by sustainability, she promotes eco-friendly practices such as natural farming and innovative mulching techniques.
11
Arnav Anupriya Maharshi
Aurangabad, Maharashtra
17 years
A young divyang innovator who turned personal challenges into purpose by developing an AI-based rehabilitation tool for hand paralysis.
Sports
12
Shivani Hosuru Uppara
Annamayya, Andhra Pradesh
17 years
A determined divyang para-athlete who has brought pride to the nation through her achievements in shot put and javelin.
13
Vaibhav Sooryavanshi
Samastipur, Bihar
14 years
A cricket sensation whose record-breaking performances have made him the youngest IPL player and fastest Indian centurion in the league.
14
Yogita Mandavi
Kondagaon, Chattisgarh
14 years
Rising from a naxal-affected region, she overcame immense challenges to become a national-level Khelo India judoka.
15
Vaka Lakshmi Pragnika
Surat, Gujarat
7 years
A young chess prodigy who stunned the world by becoming Under-7 World Champion with a flawless 9/9 score.
16
Jyoti
Sirsa, Haryana
17 years
An inspiring international para-athlete whose medal-winning performances reflect resilience, strength, and determination.
17
Anushka Kumari
Ranchi, Jharkhand
14 years
One of only five girls from Jharkhand selected for the Indian Under-17 Women’s Football Team, known for her consistent goal-scoring ability.
18
Dhinidhi Desinghu
Bengaluru, Karnataka
15 years
A promising swimmer who has made India proud on the global stage and became one of the youngest Indians to compete at the Paris 2024 Olympics.
19
Jyoshna Sabar
Gajapati, Odisha
16 years
A powerful young weightlifter who set a Youth Asian record and continues to bring international medals home for India.
20
Vishwanath Karthikey Padakanti
Medchal-Malkajgiri, Telangan
16 years
A fearless mountaineer who conquered the world’s highest peaks, becoming the youngest to complete the Seven Summits Challenge.
Conclusion
Veer Bal Diwas represents a significant national initiative to institutionalise the remembrance of the Sahibzadas’ martyrdom and to translate historical memory into a source of contemporary inspiration. Observed annually on December 26,the day reflects the Government of India’s emphasis on values-based education, youth engagement and the preservation of historical consciousness. Through coordinated national events and widespread school-level participation, Veer Bal Diwas has emerged as both a tribute and a forward-looking initiative aimed at nurturing courage, integrity and moral strength among future generations.
References
MINISTRY OF WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s371e09b16e21f7b6919bbfc43f6a5b2f0/uploads/2025/05/20250524679249072.pdf&ved=2ahUKEwiasKqkktORAxU22TgGHS1AM3AQFnoECDMQAQ&usg=AOvVaw2WRZpS6y96_70GdCW5sgZL
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://gurunanakcollege.edu.in/2024/1/2/The%2520Four%2520Sahibzadas%2520English.pdf&ved=2ahUKEwijttCq9MORAxWR7jgGHXK1FswQFnoECEUQAQ&usg=AOvVaw2LbXKeZue50Pn425qve8aI
Amrit Kaal
https://amritkaal.nic.in/event-detail?183731
https://www.mygov.in/task/martyrdom-brave-sons-guru-govind-singh-ji-essay-contest/
PIB
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1990383&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1991884&reg=3&lang=2https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1881187&reg=3&lang=2
Click here for pdf file.