Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rashtra Prerna Sthal in Lucknow, UP
Rashtra Prerna Sthal symbolises a vision that has guided India towards self-respect, unity and service: PM
Sabka Prayas will realise the resolve of a Viksit Bharat: PM
We have given Antyodaya a new dimension of saturation, that is, fulfillment: PM
25 DEC 2025 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rashtra Prerna Sthal in Lucknow, Uttar Pradesh to honour the life and ideals of Former PM Atal Bihari Vajpayee today. Speaking on the occasion marking Shri Vajpayee's 101st Birth Anniversary, the Prime Minister remarked that today the land of Lucknow is becoming a witness to a new inspiration. He extended Christmas greetings to the nation and the world. Shri Modi highlighted that in India too, millions of Christian families are celebrating the festival today. He emphasized that this celebration of Christmas should bring happiness into everyone’s lives, which is the collective wish of all.
Highlighting that December 25 brings with it the remarkable occasion of the birth anniversaries of two great personalities of the nation, Shri Modi remarked that Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji and Bharat Ratna Mahamana Madan Mohan Malaviya ji dedicated their lives to safeguarding India’s identity, unity, and pride. The Prime Minister emphasized that both these stalwarts left an indelible mark on nation-building through their immense contributions.
Noting that December 25 also marks the birth anniversary of Maharaja Bijli Pasi ji, Shri Modi highlighted that the famous Bijli Pasi fort of Lucknow is not far from here and emphasized that Maharaja Bijli Pasi left behind a legacy of valor, good governance, and inclusiveness, which the Pasi community has carried forward with pride. He noted the coincidence that it was Atal ji who, in the year 2000, issued a postage stamp in honor of Maharaja Bijli Pasi. He paid respectful homage, offering salutations to Mahamana Malaviya ji, Atal ji, and Maharaja Bijli Pasi.
Shri Modi remarked that a short while ago he had the privilege of inaugurating the Rashtra Prerna Sthal, which symbolizes the vision that showed India the path of self-respect, unity, and service. He highlighted that the grand statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deen Dayal Upadhyay ji, and Atal Bihari Vajpayee ji stand tall, yet the inspiration they provide is even greater. Quoting lines of Atal ji, the Prime Minister emphasized that this Rashtra Prerna Sthal gives the message that every step, every effort must be dedicated to nation-building, and that collective effort alone will fulfill the resolve of a developed India. He extended congratulations to Lucknow, Uttar Pradesh, and the entire nation on this modern inspiration site. He noted that the land on which this Prerna Sthal has been built had, for decades, accumulated a mountain of garbage spread over more than 30 acres, which has been completely cleared in the last three years. The Prime Minister congratulated all the workers, artisans, planners associated with the project, and conveyed special appreciation to the Chief Minister and his entire team for their efforts.
Underlining that Dr. Syama Prasad Mookerjee played a decisive role in giving direction to the nation, the Prime Minister remarked that it was Dr. Mookerjee who rejected the provision of two constitutions, two emblems, and two prime ministers in India. He emphasized that even after independence, the arrangement in Jammu and Kashmir posed a major challenge to India’s integrity. Shri Modi stated with pride that it was their government that had the opportunity to bring down the wall of Article 370, and today the Constitution of India is fully implemented in Jammu and Kashmir.
Prime Minister further recalled that as the first Industry Minister of independent India, Dr. Mookerjee laid the foundation of economic self-reliance and gave the country its first industrial policy, thereby establishing the basis of industrialization in India. He remarked that today the same mantra of self-reliance is being taken to new heights, with Made in India products reaching across the world. Shri Modi pointed out that in Uttar Pradesh itself, a massive campaign of One District One Product is underway, strengthening small industries and small units. He further highlighted that alongside this, a major defense corridor is being built in Uttar Pradesh. The Prime Minister noted that the BrahMos missile, whose power the world witnessed during Operation Sindoor, is now being manufactured in Lucknow. He emphasized that the day is not far when the defense corridor of Uttar Pradesh will be recognized globally for defense manufacturing.
Underscoring that decades ago Pandit Deendayal Upadhyay ji envisioned the dream of Antyodaya, the Prime Minister remarked that Deendayal ji believed India’s progress should be measured by the smile on the face of the last person in the queue. He emphasized that Deendayal ji spoke of Integral Humanism, where the body, mind, intellect, and soul all develop together. Shri Modi further stated that Deendayal ji’s dream has been adopted as his own resolve, and that Antyodaya has now been given a new dimension of saturation, meaning every needy person and every beneficiary is brought under the ambit of government welfare schemes. The Prime Minister underlined that when the spirit of saturation exists, there is no discrimination, and this is true good governance, true social justice, and true secularism. He remarked that today, millions of citizens of the country, without discrimination, are receiving for the first time pucca houses, toilets, tap water, electricity, and gas connections. He further highlighted that millions are receiving free ration and free medical treatment for the first time. The Prime Minister stressed that when efforts are made to reach the last person standing in the line, justice is being done to the vision of Pandit Deendayal ji.
“In the past decade, crores of Indians have overcome poverty”, emphasised Shri Modi, remarking that this was possible because their government prioritized those who had been left behind, those standing in the last line. He stated that before 2014, around 25 crore citizens were covered under social security schemes, whereas today nearly 95 crore Indians are within this protective shield, with a large number of beneficiaries in Uttar Pradesh as well. The Prime Minister gave the example that just as bank accounts were once limited to a few, insurance too was confined to the affluent. He emphasized that his government took the responsibility of extending insurance security to the last person. For this, the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana was launched, ensuring insurance of two lakh rupees at a nominal premium, and today more than 25 crore poor citizens are enrolled in this scheme. Similarly, he noted that the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana for accident insurance has connected nearly 55 crore poor citizens, who earlier could not even think of insurance. Shri Modi remarked that it would surprise many to know that these schemes have already provided claims worth nearly 25,000 crore rupees to beneficiaries, meaning that in times of crisis this money has supported poor families.
The Prime Minister remarked that the birth anniversary of Atal ji is also a day to celebrate good governance. He highlighted that for a long time, slogans like poverty eradication were considered governance, but Atal ji truly brought good governance to the ground. Shri Modi emphasized that while today there is much discussion about digital identity, it was Atal ji’s government that laid its foundation. He noted that the special card initiative started at that time has today become world-renowned as Aadhaar. The Prime Minister further stated that the credit for accelerating the telecom revolution in India also goes to Atal ji. He highlighted that the telecom policy framed by his government made it easier to bring phones and internet to every household, and today India is among the countries with the highest number of mobile and internet users in the world.
Shri Modi remarked that Atal ji would be pleased that in the past 11 years India has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer. He highlighted that Uttar Pradesh, the state from which Atal ji served as a Member of Parliament, is today the number one mobile manufacturing state in India.
The Prime Minister emphasized that Atal ji’s vision for connectivity gave early strength to 21st century India. He recalled that it was during Atal ji’s government that the campaign to connect villages with roads was launched, and the work on the Golden Quadrilateral highway expansion began.
Shri Modi further pointed out that since the year 2000, under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, nearly 8 lakh kilometers of rural roads have been built, of which about 4 lakh kilometers were constructed in the last 10–11 years. He noted that today expressways are being built at unprecedented speed across the country, and Uttar Pradesh is establishing its identity as an expressway state. The Prime Minister further highlighted that it was Atal ji who initiated the Delhi Metro, and today metro networks in more than 20 cities across the country are making life easier for millions of people. He remarked that the legacy of good governance created by their government is now being expanded and given new dimensions by their governments at the Centre and in the states.
Highlighting that the inspiration of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyay ji, and Atal Bihari Vajpayee ji, along with their visionary work and grand statues, form a strong foundation for a developed India, Shri Modi remarked that these statues today are filling the nation with new energy. He emphasized that it must not be forgotten how, after independence, there emerged a tendency to link every good work in India to a single family—whether books, government schemes, institutions, streets, or squares, all were associated with the glorification of one family, their names, and their statues. He stated that their party has freed the country from this old practice of being held hostage to one family. The Prime Minister underlined that his government is honoring every immortal child of Mother India and every contribution made in service of the nation. He gave examples, noting that today the statue of Netaji Subhas Chandra Bose stands proudly at Kartavya Path in Delhi, and the island in Andaman where Netaji hoisted the tricolor has now been named after him.
Mentioning that no one can forget how attempts were made to erase the legacy of Babasaheb Ambedkar, the Prime Minister stated that the opposition parties committed this sin in Delhi and Uttar Pradesh. He emphasized that their party ensured Babasaheb’s legacy was not allowed to be erased. He highlighted that today, from Delhi to London, Babasaheb Ambedkar’s Panchteerth are proclaiming his legacy.
The Prime Minister further recalled that Sardar Patel had united a country divided into hundreds of princely states, but after independence, efforts were made to diminish both his work and stature. He underlined that it was their party that gave Sardar Patel the respect he truly deserved. The Prime Minister noted that it was their government that built the world’s tallest statue of Sardar Patel and developed Ekta Nagar as a site of inspiration. He emphasized that every year, on 31st October, the nation now holds the main celebration of National Unity Day at this site.
Noting that for decades the contributions of tribal communities were not given due recognition, Shri Modi highlighted that it was his government that built the grand memorial of Bhagwan Birsa Munda and only a few weeks ago inaugurated the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum in Chhattisgarh. The Prime Minister emphasized that there are numerous such examples across the country, noting that in Uttar Pradesh the memorial of Maharaja Suheldev was constructed only after their government came to power. He stated that the site where Nishadraj and Lord Shri Ram met has now finally received due respect. The Prime Minister underlined that from Raja Mahendra Pratap Singh to the martyrs of Chauri Chaura, the contributions of the sons of Mother India have been remembered with full reverence and humility by their government.
Underlining that family-based politics has a distinct identity, filled with insecurity, Shri Modi said this compels such leaders to diminish others in order to make their own family appear larger and keep their influence intact. The Prime Minister stressed that this mindset introduced political untouchability in India. He pointed out that although many Prime Ministers served independent India, the museum in Delhi ignored several of them. He emphasized that it was their government that corrected this situation, and today when one visits Delhi, the grand Prime Ministers’ Museum welcomes them, where every Prime Minister of independent India, regardless of how short their tenure was, has been given due respect and rightful place.
The Prime Minister remarked that the Opposition and its allies always kept their party politically untouchable, but the values of their party teach respect for all. He highlighted that in the past 11 years, during their government, Shri Narasimha Rao ji and Shri Pranab Mukherjee ji were conferred the Bharat Ratna. The Prime Minister emphasized that it was his government which honored leaders like Shri Mulayam Singh Yadav ji and Shri Tarun Gogoi ji with national awards, something that could never be expected from opposition and their allies, under whose rule leaders from other parties only faced insult.
Underscoring that their governments at the Union and State have greatly benefited Uttar Pradesh, which is carving out a distinct identity in 21st century India, The Prime Minister, himself a Member of Parliament from Uttar Pradesh, expressed pride in saying that the hardworking people of the state are writing a new future. He recalled that once Uttar Pradesh was discussed in terms of poor law and order, but today it is discussed for development. Highlighting that Uttar Pradesh is rapidly emerging on the country’s tourism map, with the grand Ram Mandir in Ayodhya and the Kashi Vishwanath Dham becoming symbols of the state’s new identity in the world, the Prime Minister noted that modern constructions like the Rashtra Prerna Sthal further brighten the new image of Uttar Pradesh.
The Prime Minister concluded with the wish that Uttar Pradesh continues to achieve greater heights as a model of good governance, prosperity, and true social justice, and once again extended congratulations on the Rashtra Prerna Sthal.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Ministers, Shri Rajnath Singh, Shri Pankaj Chaudhary were present among others at the event.
Background
Driven by the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi to honour the legacy of luminaries of independent India, Rashtra Prerna Sthal will serve a tribute to the life, ideals, and enduring legacy of one of India’s most revered statesmen, whose leadership left a profound impact on the nation’s democratic, political, and developmental journey.
Rashtra Prerna Sthal has been developed as a landmark national memorial and inspirational complex of enduring national significance. Constructed at an approximate cost of ₹230 crore and spread across an expansive area of 65 acres, the complex is envisioned as a permanent national asset dedicated to fostering leadership values, national service, cultural consciousness, and public inspiration.
The complex features 65-feet-high bronze statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyaya, and Former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, symbolising their seminal contributions to India’s political thought, nation-building, and public life. It also houses a state-of-the-art museum designed in the form of a lotus-shaped structure, spread over approximately 98,000 square feet. The museum showcases India’s national journey and the contributions of these visionary leaders through advanced digital and immersive technologies, offering visitors an engaging and educational experience.
The inauguration of Rashtra Prerna Sthal marks an important step in preserving and promoting the ideals of selfless leadership and good governance, and is expected to serve as a source of inspiration for present and future generations.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ লক্ষ্ণৌত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থল উদ্বোধন
ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থলে ভাৰতক আত্মসন্মান, একতা আৰু সেৱাৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰা এক দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতীকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সবকা প্ৰয়াসে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি অন্ত্যোদয়াক সংপৃক্ততাৰ এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছো, অৰ্থাৎ পূৰ্ণতাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
25 DEC 2025 5:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ জীৱন আৰু আদৰ্শক সন্মান জনোৱাৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশৰ লক্ষ্ণৌত ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থল উদ্বোধন কৰে। শ্ৰী বাজপেয়ীৰ ১০১সংখ্যক জয়ন্তী উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি লক্ষ্ণৌ এক নতুন অনুপ্ৰেৰণাৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। তেওঁ দেশ আৰু বিশ্বক বৰদিনৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰততো আজি লাখ লাখ খ্ৰীষ্টান পৰিয়ালে এই উৎসৱ উদযাপন কৰি আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বৰদিনৰ এই উৎসৱে সকলোৰে জীৱনত সুখ কঢ়িয়াই আনিব লাগে, যিটো সকলোৰে সামূহিক ইচ্ছা।
২৫ ডিচেম্বৰত দেশৰ দুগৰাকী মহান ব্যক্তিত্বৰ জন্ম বাৰ্ষিকীৰ উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠানৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰত ৰত্ন অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজী আৰু ভাৰত ৰত্ন মহামান্য মদন মোহন মালব্যজীয়ে ভাৰতৰ পৰিচয়, একতা আৰু গৌৰৱ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই দুয়োগৰাকী মহীয়ানে তেওঁলোকৰ অপৰিসীম অৱদানৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ছাপ এৰি গৈছে।
২৫ ডিচেম্বৰত মহাৰাজা বিজলী পাছি জীৰ জয়ন্তীও পালন কৰা হয় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে লক্ষ্ণৌৰ বিখ্যাত বিজলী পাচি দুৰ্গ ইয়াৰ পৰা বেছি দূৰ নহয় আৰু মহাৰাজা বিজলী পাছিয়ে বীৰত্ব, সুশাসন আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ এক উত্তৰাধিকাৰ এৰি গৈছে, যাক পাছি সম্প্ৰদায়ে গৌৰৱেৰে আগবঢ়াই লৈ গৈছে। তেওঁ এই কাকতলীয় ঘটনাৰ কথা উল্লেখ কৰিছিল যে ২০০০ চনত অটলজীয়ে মহাৰাজা বিজলী পাছিৰ সন্মানত এখন ডাক টিকট মুকলি কৰিছিল। তেওঁ মহামান্য মালব্য জী, অটল জী আৰু মহাৰাজা বিজলী পাছিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে কিছুসময়ৰ পূৰ্বে তেওঁ ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থল উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে, যি ভাৰতক আত্মসন্মান, একতা আৰু সেৱাৰ পথ দেখুওৱা দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতীক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জী আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ বিশাল মূৰ্তিবোৰ বৃহৎ কিন্তু তেওঁলোকে আগবঢ়োৱা অনুপ্ৰেৰণা ইয়াতকৈও অধিক। অটলজীৰ পংক্তিৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থলে এই বাৰ্তা প্ৰদান কৰে যে প্ৰতিটো পদক্ষেপ, প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টা ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে উৎসৰ্গিত হ'ব লাগিব আৰু কেৱল সামূহিক প্ৰচেষ্টাই উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পূৰণ কৰিব। এই আধুনিক অনুপ্ৰেৰণাৰ স্থানৰ বাবে তেওঁ লক্ষ্ণৌ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু সমগ্ৰ দেশক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যি ভূমিত এই প্ৰেৰণা স্থল নিৰ্মাণ কৰা হৈছে তাত কেইবা দশক ধৰি ৩০ একৰতকৈও অধিক ঠাইত আবৰ্জনাৰ পাহাৰ জমা হৈ আছিল, যিটো যোৱা তিনি বছৰত সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত সকলো শ্ৰমিক, শিল্পী, পৰিকল্পনাকাৰীক অভিনন্দন জনায় আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী তথা তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে বিশেষ প্ৰশংসা কৰে
ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীয়ে ৰাষ্ট্ৰক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰাত এক নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ড০ মুখাৰ্জীয়ে ভাৰতৰ দুখন সংবিধান, দুটা প্ৰতীক আৰু দুজন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ব্যৱস্থাক নাকচ কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে স্বাধীনতাৰ পাছতো জম্মু-কাশ্মীৰৰ ব্যৱস্থাই ভাৰতৰ একতাৰ প্ৰতি এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে গৌৰৱেৰে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ৩৭০ নম্বৰ অনুচ্ছেদৰ দেৱাল ভাঙি পেলোৱাৰ সুযোগ পাইছিল আৰু আজি জম্মু-কাশ্মীৰত ভাৰতৰ সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে স্মৰণ কৰে যে স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম উদ্যোগ মন্ত্ৰী হিচাপে ড০ মুখাৰ্জীয়ে অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল আৰু দেশক ইয়াৰ প্ৰথম ঔদ্যোগিক নীতি প্ৰদান কৰিছিল, যাৰ ফলত ভাৰতত ঔদ্যোগিকৰণৰ ভেটি স্থাপন হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজি আত্ম-নিৰ্ভৰশীলতাৰ সেই একেই মন্ত্ৰক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱা হৈছে, য’ত মেড ইন ইণ্ডিয়া সামগ্ৰী সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ প্ৰদেশত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক শক্তিশালী কৰি এখন জিলা এটা সামগ্ৰীৰ এক বৃহৎ প্ৰচাৰ অভিযান চলি আছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ লগতে উত্তৰ প্ৰদেশত এটা প্ৰধান প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ব্ৰহ্ম’ছ মিছাইল, যাৰ শক্তি বিশ্বই অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, এতিয়া লক্ষ্ণৌত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰক প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ বাবে বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হ'ব।
দশকৰ আগতে পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জীয়ে অন্ত্যোদয়াৰ সপোনৰ কল্পনা কৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে দীনদয়াল জীয়ে ভাৰতৰ প্ৰগতি শাৰীৰ শেষ ব্যক্তিগৰাকীৰ মুখত থকা হাঁহিৰ দ্বাৰা পৰিমাপ কৰা উচিত বুলি বিশ্বাস কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দীনদয়াল জীয়ে অবিচ্ছেদ্য মানৱতাবাদৰ কথা কৈছিল, য’ত শৰীৰ, মন, বুদ্ধি আৰু আত্মা সকলো একেলগে বিকশিত হয়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে দীনদয়ালজীৰ সপোন তেওঁ নিজৰ সংকল্প হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে আৰু অন্ত্যোদয়াক এতিয়া পৰিপূৰ্ণতাৰ এক নতুন মাত্ৰা দিয়া হৈছে, অৰ্থাৎ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তি আৰু প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীক চৰকাৰী কল্যাণমূলক আঁচনিৰ অধীনলৈ অনা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া পৰিপূৰ্ণতাৰ মনোভাৱ থাকে তেতিয়া কোনো বৈষম্য নাথাকে আৰু ই হৈছে প্ৰকৃত সুশাসন, প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় আৰু প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজি দেশৰ লাখ লাখ নাগৰিকে কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে পকী ঘৰ, শৌচাগাৰ, নলৰ পানী, বিদ্যুৎ আৰু গেছ সংযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে লাখ লাখ লোকে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচন আৰু বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া শাৰীত থিয় হৈ থকা শেষ ব্যক্তিগৰাকীৰ কাষ চাপিবলৈ চেষ্টা কৰা হয় তেতিয়া পণ্ডিত দীনদয়াল জীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে ন্যায় কৰা হয়।
‘যোৱা দশকত কোটি কোটি ভাৰতীয়ই দৰিদ্ৰতা অতিক্ৰম কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এয়া সম্ভৱ হৈছিল কাৰণ তেওঁলোকৰ চৰকাৰে পিছ পৰি থকা লোকসকলক, শেষ শাৰীত থিয় হৈ থকা লোকসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ আগতে, প্ৰায় ২৫ কোটি নাগৰিকক সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছিল, আনহাতে আজি প্ৰায় ৯৫ কোটি ভাৰতীয় এই সুৰক্ষামূলক ঢালৰ ভিতৰত আছে, লগতে উত্তৰ প্ৰদেশতো বৃহৎ সংখ্যক হিতাধিকাৰী আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদাহৰণ দিয়ে যে কেনেকৈ এসময়ত বেংক একাউণ্ট কেইখনমানৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল আৰু বীমাও ধনী লোকসকলৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে শেষ ব্যক্তিগৰাকীলৈ বীমা সুৰক্ষা সম্প্ৰসাৰণৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে সামান্য প্ৰিমিয়ামত দুই লাখ টকাৰ বীমা নিশ্চিত কৰা হয় আৰু আজি ২৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ নাগৰিকে এই আঁচনিখনত নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে। একেদৰে, তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দুৰ্ঘটনা বীমাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনাই প্ৰায় ৫৫ কোটি দৰিদ্ৰ নাগৰিকক সংযোগ কৰিছে, যিসকলে আগতে বীমাৰ কথা ভাবিবও পৰা নাছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই আঁচনিসমূহে ইতিমধ্যে হিতাধিকাৰীসকলক প্ৰায় ২৫,০০০ কোটি টকাৰ দাবী প্ৰদান কৰিছে বুলি জানি বহুতে আচৰিত হ'ব, অৰ্থাৎ সংকটৰ সময়ত এই ধনে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক সহায় কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে অটলজীৰ জয়ন্তীও সুশাসন উদযাপনৰ দিন। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দীৰ্ঘদিন ধৰি দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ দৰে শ্লোগানবোৰক প্ৰশাসন বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, কিন্তু অটল জীয়ে সঁচাকৈয়ে সুশাসনক বাস্তৱলৈ লৈ আহিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আজি ডিজিটেল পৰিচয়ৰ বিষয়ে বহু আলোচনা হোৱাৰ বিপৰীতে অটলজীৰ চৰকাৰে ইয়াৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সেই সময়ত আৰম্ভ হোৱা বিশেষ কাৰ্ড উদ্যোগটো আজি আধাৰ হিচাপে বিশ্ববিখ্যাত হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতত টেলিকম বিপ্লৱ ত্বৰান্বিত কৰাৰ কৃতিত্বও অটলজীলৈ যায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে প্ৰস্তুত কৰা টেলিকম নীতিয়ে প্ৰতিটো ঘৰলৈ ফোন আৰু ইণ্টাৰনেট অনাটো সহজ কৰি তুলিছে আৰু আজি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক মোবাইল আৰু ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী থকা দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিগত ১১ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা হিচাপে পৰিগণিত হোৱাত অটলজী আনন্দিত হ'ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ প্ৰদেশ, যিখন ৰাজ্যৰ পৰা অটলজীয়ে সাংসদ হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছিল আজি ভাৰতৰ এক নম্বৰ মোবাইল উৎপাদনকাৰী ৰাজ্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সংযোগৰ বাবে অটলজীৰ দৃষ্টিভংগীয়ে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতক প্ৰাৰম্ভিক শক্তি প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে অটলজীৰ চৰকাৰৰ সময়তে গাঁওসমূহক পথৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল, আৰু সোণালী চতুৰ্ভুজ ঘাইপথ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ২০০০ চনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম্য পথ যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ৮ লাখ কিলোমিটাৰ গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত প্ৰায় ৪ লাখ কিলোমিটাৰ যোৱা এবছৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি সমগ্ৰ দেশতে অভূতপূৰ্ব গতিত এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু উত্তৰ প্ৰদেশে এক্সপ্ৰেছৱে ৰাজ্য হিচাপে নিজৰ পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে অটলজীয়ে দিল্লী মেট্ৰ’ৰ সূচনা কৰিছিল আৰু আজি সমগ্ৰ দেশৰ ২০ খনৰো অধিক চহৰত মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কে লাখ লাখ লোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে সৃষ্টি কৰা সুশাসনৰ উত্তৰাধিকাৰ এতিয়া সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে আৰু কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্যসমূহত তেওঁলোকৰ চৰকাৰে নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে।
ডঃ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জী আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ লগতে তেওঁলোকৰ দূৰদৰ্শী কাম আৰু বিশাল মূৰ্তিসমূহে এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি গঠন কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই মূৰ্তিসমূহে আজি দেশক নতুন শক্তিৰে ভৰাই তুলিছে। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ দলে এটা পৰিয়ালৰ জিম্মাত ৰখাৰ পুৰণি প্ৰথাৰ পৰা দেশক মুক্ত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে ভাৰত মাতৃৰ প্ৰতিটো অমৰ শিশুক আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাত আগবঢ়োৱা প্ৰতিটো অৱদানক সন্মান জনাই আহিছে। তেওঁ উদাহৰণ দি কয় যে আজি দিল্লীৰ কৰ্তব্য পথত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতিমূৰ্তি গৌৰৱেৰে থিয় হৈ আছে আৰু আন্দামানৰ যি দ্বীপত নেতাজীয়ে ত্ৰিৰংগ পতাকা উত্তোলন কৰিছিল সেই দ্বীপটো এতিয়া তেওঁৰ নামেৰে নামকৰণ কৰা হৈছে।
বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ উত্তৰাধিকাৰীক কেনেদৰে মচি পেলোৱাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল সেয়া কোনেও পাহৰিব নোৱাৰে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিৰোধী দলসমূহে দিল্লী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত এই পাপ কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে তেওঁলোকৰ দলে নিশ্চিত কৰিছিল যে বাবাচাহেবৰ উত্তৰাধিকাৰ মচি পেলোৱা নহ’ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি দিল্লীৰ পৰা লণ্ডনলৈকে বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ পঞ্চতীৰ্থই তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰ ঘোষণা কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে স্মৰণ কৰে যে চৰ্দাৰ পেটেলে শ দেশীয় ৰাজ্যত বিভক্ত এখন দেশক একত্ৰিত কৰিছিল কিন্তু স্বাধীনতাৰ পাছত তেওঁৰ কাম আৰু মৰ্যাদা দুয়োটা হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ দলেই চৰ্দাৰ পেটেলক তেওঁৰ প্ৰকৃত যোগ্য সন্মান প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰেই চৰ্দাৰ পেটেলৰ বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণ কৰিছে আৰু একতা নগৰক অনুপ্ৰেৰণাৰ স্থান হিচাপে বিকশিত কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰতি বছৰে ৩১অক্টোবৰত ৰাষ্ট্ৰই এতিয়া এই স্থানত ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱসৰ মূল উদযাপন অনুষ্ঠিত কৰে।
কেইবা দশক ধৰি জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ অৱদানক উপযুক্ত স্বীকৃতি দিয়া হোৱা নাছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰেই ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ বিশাল স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰিছে আৰু মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান পূৰ্বে ছত্তীশগড়ত শ্বহীদ বীৰ নাৰায়ণ সিং জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সমগ্ৰ দেশতে এনে বহুতো উদাহৰণ আছে, উত্তৰ প্ৰদেশত মহাৰাজা সুহেলদেৱৰ স্মাৰক কেৱল তেওঁলোকৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পাছতহে নিৰ্মাণ কৰা হয়। তেওঁ কয় যে নিশাদ্ৰাজ আৰু ভগৱান শ্ৰী ৰামৰ সাক্ষাৎ হোৱা স্থানটোৱে অৱশেষত উপযুক্ত সন্মান লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিঙৰ পৰা চৌৰী চৌৰাৰ শ্বহীদসকললৈকে ভাৰত মাতৃৰ পুত্ৰসকলৰ অৱদানক তেওঁলোকৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ শ্ৰদ্ধা আৰু নম্রতাৰে স্মৰণ কৰিছে।
পৰিয়ালভিত্তিক ৰাজনীতিৰ নিৰাপত্তাহীনতাৰে ভৰা এক পৃথক পৰিচয় আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ই এনে নেতাসকলক নিজৰ পৰিয়ালক অধিক গুৰুত্ব দিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰভাৱ অক্ষুণ্ণ ৰাখিবলৈ আনক হেয় কৰিবলৈ বাধ্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই মানসিকতাই ভাৰতত ৰাজনৈতিক অস্পৃশ্যতাৰ সূচনা কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যদিও বহু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীন ভাৰতৰ সেৱা আগবঢ়াইছিল, দিল্লীৰ সংগ্ৰহালয়খনে তেওঁলোকৰ কিছুমানক উপেক্ষা কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰেই এই পৰিস্থিতি সংশোধন কৰিছে আৰু আজি যেতিয়া কোনোৱে দিল্লী ভ্ৰমণ কৰে, তেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিশাল সংগ্ৰহালয়ত তেওঁলোকক আদৰণি জনোৱা হয়, য’ত স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীক, তেওঁলোকৰ কাৰ্যকাল যিমানেই কম সময়ৰ হওঁক, উপযুক্ত সন্মান আৰু সঠিক স্থান দিয়া হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিৰোধী আৰু ইয়াৰ মিত্ৰশক্তিসমূহে সদায় নিজৰ দলটোক ৰাজনৈতিকভাৱে অস্পৃশ্য কৰি ৰাখিছিল, কিন্তু তেওঁলোকৰ দলৰ মূল্যবোৰে সকলোৰে প্ৰতি সন্মানৰ শিক্ষা দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত ১১ বছৰত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ সময়ছোৱাত শ্ৰী নৰসিংহ ৰাওজী আৰু শ্ৰী প্ৰণৱ মুখাৰ্জীজীক ভাৰত ৰত্ন প্ৰদান কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰেই শ্ৰী মুলায়েম সিং যাদৱ জী আৰু শ্ৰী তৰুণ গগৈ জীৰ দৰে নেতাসকলক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছিল, যিটো বিৰোধী আৰু তেওঁলোকৰ মিত্ৰশক্তিৰ পৰা কেতিয়াও আশা কৰিব নোৱাৰি, যাৰ শাসনকালত আন দলৰ নেতাসকলে কেৱল অপমানৰ সন্মুখীন হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিজেই উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাংসদ বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত থকা তেওঁলোকৰ চৰকাৰে উত্তৰ প্ৰদেশক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে যিয়ে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ এক পৃথক পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ এই কথা কৈ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে যে ৰাজ্যখনৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী জনসাধাৰণে এক নতুন ভৱিষ্যত লিখিছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে এসময়ত উত্তৰ প্ৰদেশৰ দুৰ্বল আইন-শৃংখলাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি ইয়াক উন্নয়নৰ বাবে আলোচনা কৰা হৈছে। দেশৰ পৰ্যটন মানচিত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ দ্ৰুতগতিত উত্থান হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি, অযোধ্যাত বিশাল ৰাম মন্দিৰ আৰু কাশী বিশ্বনাথ ধাম বিশ্বত ৰাজ্যখনৰ নতুন পৰিচয়ৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেৰণা স্থলৰ দৰে আধুনিক নিৰ্মাণসমূহে উত্তৰ প্ৰদেশৰ নতুন ভাবমূৰ্তি অধিক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
উত্তৰ প্ৰদেশে সুশাসন, সমৃদ্ধি আৰু প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়ৰ আৰ্হি হিচাপে অধিক উচ্চতা অৰ্জন কৰি থাকিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে আৰু পুনৰ ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থলৰ বাবে সকলোলৈ অভিনন্দন জনায়।
এই অনুষ্ঠানত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দিবেন পেটেল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, শ্ৰী পংকজ চৌধুৰী আদি উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ স্বাধীন ভাৰতৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ উত্তৰাধিকাৰক সন্মান জনোৱাৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা চালিত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেৰণা স্থলে ভাৰতৰ অন্যতম সন্মানীয় ৰাজনীতিবিদসকলৰ জীৱন, আদৰ্শ আৰু স্থায়ী উত্তৰাধিকাৰৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিব, যিসকলৰ নেতৃত্বই দেশৰ গণতান্ত্ৰিক, ৰাজনৈতিক আৰু উন্নয়নমূলক যাত্ৰাত গভীৰ প্ৰভাৱ পেলাইছিল।
ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেৰণা স্থলক এক যুগান্তকাৰী ৰাষ্ট্ৰীয় স্মাৰক আৰু স্থায়ী ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বৰ অনুপ্ৰেৰণামূলক চৌহদ হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। আনুমানিক ২৩০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মিত আৰু ৬৫ একৰ বিস্তৃত অঞ্চলত বিস্তৃত এই চৌহদটো নেতৃত্বৰ মূল্যবোধ, ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱা, সাংস্কৃতিক চেতনা আৰু ৰাজহুৱা অনুপ্ৰেৰণাৰ বাবে উৎসর্গীকৃত এক স্থায়ী ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদ হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে।
এই চৌহদটোত ডঃ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় আৰু প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ ৬৫ ফুট উচ্চতাৰ ব্ৰঞ্জৰ প্ৰতিমূৰ্তি আছে, যি ভাৰতৰ ৰাজনৈতিক চিন্তাধাৰা, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ আৰু ৰাজহুৱা জীৱনত তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ প্ৰতীক। ইয়াত প্ৰায় ৯৮,০০০ বৰ্গফুটত বিস্তাৰিত পদ্ম-আকৃতিৰ গাঁথনিৰ ৰূপত ডিজাইন কৰা এক অত্যাধুনিক সংগ্ৰহালয়ো আছে। সংগ্ৰহালয়টোত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰা আৰু উন্নত ডিজিটেল তথা নিমজ্জনিত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে এই দূৰদৰ্শী নেতাসকলৰ অৱদান প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, যিয়ে দৰ্শনাৰ্থীসকলক এক আকৰ্ষণীয় আৰু শৈক্ষিক অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব।
ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থলৰ উদ্বোধন নিঃস্বাৰ্থ নেতৃত্ব আৰু সুশাসনৰ আদৰ্শ সংৰক্ষণ তথা প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ, ই বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে কাম কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।