Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rashtra Prerna Sthal in Lucknow, UP
Rashtra Prerna Sthal symbolises a vision that has guided India towards self-respect, unity and service: PM
Sabka Prayas will realise the resolve of a Viksit Bharat: PM
We have given Antyodaya a new dimension of saturation, that is, fulfillment: PM
25 DEC 2025 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rashtra Prerna Sthal in Lucknow, Uttar Pradesh to honour the life and ideals of Former PM Atal Bihari Vajpayee today. Speaking on the occasion marking Shri Vajpayee's 101st Birth Anniversary, the Prime Minister remarked that today the land of Lucknow is becoming a witness to a new inspiration. He extended Christmas greetings to the nation and the world. Shri Modi highlighted that in India too, millions of Christian families are celebrating the festival today. He emphasized that this celebration of Christmas should bring happiness into everyone’s lives, which is the collective wish of all.
Highlighting that December 25 brings with it the remarkable occasion of the birth anniversaries of two great personalities of the nation, Shri Modi remarked that Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji and Bharat Ratna Mahamana Madan Mohan Malaviya ji dedicated their lives to safeguarding India’s identity, unity, and pride. The Prime Minister emphasized that both these stalwarts left an indelible mark on nation-building through their immense contributions.
Noting that December 25 also marks the birth anniversary of Maharaja Bijli Pasi ji, Shri Modi highlighted that the famous Bijli Pasi fort of Lucknow is not far from here and emphasized that Maharaja Bijli Pasi left behind a legacy of valor, good governance, and inclusiveness, which the Pasi community has carried forward with pride. He noted the coincidence that it was Atal ji who, in the year 2000, issued a postage stamp in honor of Maharaja Bijli Pasi. He paid respectful homage, offering salutations to Mahamana Malaviya ji, Atal ji, and Maharaja Bijli Pasi.
Shri Modi remarked that a short while ago he had the privilege of inaugurating the Rashtra Prerna Sthal, which symbolizes the vision that showed India the path of self-respect, unity, and service. He highlighted that the grand statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deen Dayal Upadhyay ji, and Atal Bihari Vajpayee ji stand tall, yet the inspiration they provide is even greater. Quoting lines of Atal ji, the Prime Minister emphasized that this Rashtra Prerna Sthal gives the message that every step, every effort must be dedicated to nation-building, and that collective effort alone will fulfill the resolve of a developed India. He extended congratulations to Lucknow, Uttar Pradesh, and the entire nation on this modern inspiration site. He noted that the land on which this Prerna Sthal has been built had, for decades, accumulated a mountain of garbage spread over more than 30 acres, which has been completely cleared in the last three years. The Prime Minister congratulated all the workers, artisans, planners associated with the project, and conveyed special appreciation to the Chief Minister and his entire team for their efforts.
Underlining that Dr. Syama Prasad Mookerjee played a decisive role in giving direction to the nation, the Prime Minister remarked that it was Dr. Mookerjee who rejected the provision of two constitutions, two emblems, and two prime ministers in India. He emphasized that even after independence, the arrangement in Jammu and Kashmir posed a major challenge to India’s integrity. Shri Modi stated with pride that it was their government that had the opportunity to bring down the wall of Article 370, and today the Constitution of India is fully implemented in Jammu and Kashmir.
Prime Minister further recalled that as the first Industry Minister of independent India, Dr. Mookerjee laid the foundation of economic self-reliance and gave the country its first industrial policy, thereby establishing the basis of industrialization in India. He remarked that today the same mantra of self-reliance is being taken to new heights, with Made in India products reaching across the world. Shri Modi pointed out that in Uttar Pradesh itself, a massive campaign of One District One Product is underway, strengthening small industries and small units. He further highlighted that alongside this, a major defense corridor is being built in Uttar Pradesh. The Prime Minister noted that the BrahMos missile, whose power the world witnessed during Operation Sindoor, is now being manufactured in Lucknow. He emphasized that the day is not far when the defense corridor of Uttar Pradesh will be recognized globally for defense manufacturing.
Underscoring that decades ago Pandit Deendayal Upadhyay ji envisioned the dream of Antyodaya, the Prime Minister remarked that Deendayal ji believed India’s progress should be measured by the smile on the face of the last person in the queue. He emphasized that Deendayal ji spoke of Integral Humanism, where the body, mind, intellect, and soul all develop together. Shri Modi further stated that Deendayal ji’s dream has been adopted as his own resolve, and that Antyodaya has now been given a new dimension of saturation, meaning every needy person and every beneficiary is brought under the ambit of government welfare schemes. The Prime Minister underlined that when the spirit of saturation exists, there is no discrimination, and this is true good governance, true social justice, and true secularism. He remarked that today, millions of citizens of the country, without discrimination, are receiving for the first time pucca houses, toilets, tap water, electricity, and gas connections. He further highlighted that millions are receiving free ration and free medical treatment for the first time. The Prime Minister stressed that when efforts are made to reach the last person standing in the line, justice is being done to the vision of Pandit Deendayal ji.
“In the past decade, crores of Indians have overcome poverty”, emphasised Shri Modi, remarking that this was possible because their government prioritized those who had been left behind, those standing in the last line. He stated that before 2014, around 25 crore citizens were covered under social security schemes, whereas today nearly 95 crore Indians are within this protective shield, with a large number of beneficiaries in Uttar Pradesh as well. The Prime Minister gave the example that just as bank accounts were once limited to a few, insurance too was confined to the affluent. He emphasized that his government took the responsibility of extending insurance security to the last person. For this, the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana was launched, ensuring insurance of two lakh rupees at a nominal premium, and today more than 25 crore poor citizens are enrolled in this scheme. Similarly, he noted that the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana for accident insurance has connected nearly 55 crore poor citizens, who earlier could not even think of insurance. Shri Modi remarked that it would surprise many to know that these schemes have already provided claims worth nearly 25,000 crore rupees to beneficiaries, meaning that in times of crisis this money has supported poor families.
The Prime Minister remarked that the birth anniversary of Atal ji is also a day to celebrate good governance. He highlighted that for a long time, slogans like poverty eradication were considered governance, but Atal ji truly brought good governance to the ground. Shri Modi emphasized that while today there is much discussion about digital identity, it was Atal ji’s government that laid its foundation. He noted that the special card initiative started at that time has today become world-renowned as Aadhaar. The Prime Minister further stated that the credit for accelerating the telecom revolution in India also goes to Atal ji. He highlighted that the telecom policy framed by his government made it easier to bring phones and internet to every household, and today India is among the countries with the highest number of mobile and internet users in the world.
Shri Modi remarked that Atal ji would be pleased that in the past 11 years India has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer. He highlighted that Uttar Pradesh, the state from which Atal ji served as a Member of Parliament, is today the number one mobile manufacturing state in India.
The Prime Minister emphasized that Atal ji’s vision for connectivity gave early strength to 21st century India. He recalled that it was during Atal ji’s government that the campaign to connect villages with roads was launched, and the work on the Golden Quadrilateral highway expansion began.
Shri Modi further pointed out that since the year 2000, under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, nearly 8 lakh kilometers of rural roads have been built, of which about 4 lakh kilometers were constructed in the last 10–11 years. He noted that today expressways are being built at unprecedented speed across the country, and Uttar Pradesh is establishing its identity as an expressway state. The Prime Minister further highlighted that it was Atal ji who initiated the Delhi Metro, and today metro networks in more than 20 cities across the country are making life easier for millions of people. He remarked that the legacy of good governance created by their government is now being expanded and given new dimensions by their governments at the Centre and in the states.
Highlighting that the inspiration of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyay ji, and Atal Bihari Vajpayee ji, along with their visionary work and grand statues, form a strong foundation for a developed India, Shri Modi remarked that these statues today are filling the nation with new energy. He emphasized that it must not be forgotten how, after independence, there emerged a tendency to link every good work in India to a single family—whether books, government schemes, institutions, streets, or squares, all were associated with the glorification of one family, their names, and their statues. He stated that their party has freed the country from this old practice of being held hostage to one family. The Prime Minister underlined that his government is honoring every immortal child of Mother India and every contribution made in service of the nation. He gave examples, noting that today the statue of Netaji Subhas Chandra Bose stands proudly at Kartavya Path in Delhi, and the island in Andaman where Netaji hoisted the tricolor has now been named after him.
Mentioning that no one can forget how attempts were made to erase the legacy of Babasaheb Ambedkar, the Prime Minister stated that the opposition parties committed this sin in Delhi and Uttar Pradesh. He emphasized that their party ensured Babasaheb’s legacy was not allowed to be erased. He highlighted that today, from Delhi to London, Babasaheb Ambedkar’s Panchteerth are proclaiming his legacy.
The Prime Minister further recalled that Sardar Patel had united a country divided into hundreds of princely states, but after independence, efforts were made to diminish both his work and stature. He underlined that it was their party that gave Sardar Patel the respect he truly deserved. The Prime Minister noted that it was their government that built the world’s tallest statue of Sardar Patel and developed Ekta Nagar as a site of inspiration. He emphasized that every year, on 31st October, the nation now holds the main celebration of National Unity Day at this site.
Noting that for decades the contributions of tribal communities were not given due recognition, Shri Modi highlighted that it was his government that built the grand memorial of Bhagwan Birsa Munda and only a few weeks ago inaugurated the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum in Chhattisgarh. The Prime Minister emphasized that there are numerous such examples across the country, noting that in Uttar Pradesh the memorial of Maharaja Suheldev was constructed only after their government came to power. He stated that the site where Nishadraj and Lord Shri Ram met has now finally received due respect. The Prime Minister underlined that from Raja Mahendra Pratap Singh to the martyrs of Chauri Chaura, the contributions of the sons of Mother India have been remembered with full reverence and humility by their government.
Underlining that family-based politics has a distinct identity, filled with insecurity, Shri Modi said this compels such leaders to diminish others in order to make their own family appear larger and keep their influence intact. The Prime Minister stressed that this mindset introduced political untouchability in India. He pointed out that although many Prime Ministers served independent India, the museum in Delhi ignored several of them. He emphasized that it was their government that corrected this situation, and today when one visits Delhi, the grand Prime Ministers’ Museum welcomes them, where every Prime Minister of independent India, regardless of how short their tenure was, has been given due respect and rightful place.
The Prime Minister remarked that the Opposition and its allies always kept their party politically untouchable, but the values of their party teach respect for all. He highlighted that in the past 11 years, during their government, Shri Narasimha Rao ji and Shri Pranab Mukherjee ji were conferred the Bharat Ratna. The Prime Minister emphasized that it was his government which honored leaders like Shri Mulayam Singh Yadav ji and Shri Tarun Gogoi ji with national awards, something that could never be expected from opposition and their allies, under whose rule leaders from other parties only faced insult.
Underscoring that their governments at the Union and State have greatly benefited Uttar Pradesh, which is carving out a distinct identity in 21st century India, The Prime Minister, himself a Member of Parliament from Uttar Pradesh, expressed pride in saying that the hardworking people of the state are writing a new future. He recalled that once Uttar Pradesh was discussed in terms of poor law and order, but today it is discussed for development. Highlighting that Uttar Pradesh is rapidly emerging on the country’s tourism map, with the grand Ram Mandir in Ayodhya and the Kashi Vishwanath Dham becoming symbols of the state’s new identity in the world, the Prime Minister noted that modern constructions like the Rashtra Prerna Sthal further brighten the new image of Uttar Pradesh.
The Prime Minister concluded with the wish that Uttar Pradesh continues to achieve greater heights as a model of good governance, prosperity, and true social justice, and once again extended congratulations on the Rashtra Prerna Sthal.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Ministers, Shri Rajnath Singh, Shri Pankaj Chaudhary were present among others at the event.
Background
Driven by the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi to honour the legacy of luminaries of independent India, Rashtra Prerna Sthal will serve a tribute to the life, ideals, and enduring legacy of one of India’s most revered statesmen, whose leadership left a profound impact on the nation’s democratic, political, and developmental journey.
Rashtra Prerna Sthal has been developed as a landmark national memorial and inspirational complex of enduring national significance. Constructed at an approximate cost of ₹230 crore and spread across an expansive area of 65 acres, the complex is envisioned as a permanent national asset dedicated to fostering leadership values, national service, cultural consciousness, and public inspiration.
The complex features 65-feet-high bronze statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyaya, and Former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, symbolising their seminal contributions to India’s political thought, nation-building, and public life. It also houses a state-of-the-art museum designed in the form of a lotus-shaped structure, spread over approximately 98,000 square feet. The museum showcases India’s national journey and the contributions of these visionary leaders through advanced digital and immersive technologies, offering visitors an engaging and educational experience.
The inauguration of Rashtra Prerna Sthal marks an important step in preserving and promoting the ideals of selfless leadership and good governance, and is expected to serve as a source of inspiration for present and future generations.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী লখনৌদা রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল শঙ্গাখ্রে
রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল অসি মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা, অপুনবা অমসুং থবক্কী মাইকৈদা ভারত লমজিংলিবা পান্দম অমগী খুদম অমনি: প্রধান মন্ত্রী
সবকা প্রয়াসনা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না অন্তয়োদয়াগী মপুংফাবগী অনৌবা মশক অমা তাক্লে, মদুদি অপেনবা ফংবনি: প্রধান মন্ত্রী
25 DEC 2025 5:23PM by PIB Imphal
হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি বাজপায়গী পুন্সি অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং ইকায়খুম্নবা উৎতুনা ঙসি উত্তর প্রদেসকী লখনৌদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল শঙ্গাখ্রে। শ্রী বাজপায়গী ১০১ শুবা মপোক নুমিৎকা মরী লৈননা পাংথোকপা থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি লখনৌদা অনৌবা ইথিলগী খুদম অমা উবা ফংলে। মহাক্না লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী মীয়ামদা খৃষ্টমাসকী য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি ভারত্তসু খৃষ্টিয়ান ইমুং লাখ কয়া কুহ্মৈ অসি পাংথোক্লি। খৃষ্টমাস কুহ্মৈ পাংথোকপা অসিনা মীওই খুদিংমক্কী পুন্সিদা হরাওবা পুরকপা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কী অনিংবনি।
দিশেম্বর ২৫ দা লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা মীওই অনিগী মপোক নুমিৎশিংগী থৌরমশিং পাংথোক্লিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী শক্তম, অপুনবা অমসুং চাউথোকচবা ঙাক-শেন্নবগীদমক ভারত রত্ন অতল বিহারি বাজপায় জি অমসুং ভারত রত্ন মহামনা মদন মোহন মালবীয় জি মখোয়গী পুন্সিশিং কৎথোকখি। মখোয়গী য়াম্লবা থবকশিংগী খুৎথাংদা লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক শেমগৎপদা মুৎপা নাইদ্রবা মমি অমা তাহল্লমখি।
দিশেম্বর ২৫ অসি মহারাজ বিজলি পাসি জিগী মপোক নুমিৎসুনি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লখনৌগী মমিং লৈরবা বিজলি পাসি ফোর্ত মফম অসিদগী য়াম্না লাপত্রে অমসুং পাসি ফুরুপনা চাউথোকচনা মাঙলোমদা পুখৎলিবা থৌনা ফাবা, অফবা লৈঙাক অমসুং কাংলুপ খুদিংমক কোনশিনবগী পুৱারি অমা মহারাজ বিজলি পাসিনা থম্লমখি। ২০০০ দা অতল জিনা মহারাজ বিজলি পাসি ইকায়খুম্নবা উৎতুনা পোষ্টেজ ষ্টাম্প অমা ফোঙখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহামনা মালবীয় জি, অতল জি অমসুং মহারাজ বিজলি পাসিগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙাইহাক্কী মমাঙদা মহাক্না মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা, অপুনবা অমসুং থবক্কী মাইকৈদা ভারত লমজিংলিবা পান্দম অমগী খুদম অমা ওইরিবা রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল শঙ্গাখ্রে। দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকর্জি, পন্দিৎ দিন দয়াল উপাধ্যায় জি অমসুং অতল বিহাজরি বাজপায় জিগী অচৌবা মীতমশিং লৈরে, অদুবু মখোয়না পীখিবা ইথিলনা হেন্না চাউখি। খোঙথাং খুদিং, থবক খুদিংমক লৈবাক শেমগৎনবা কৎথোক্কদবনি অমসুং অপুনবগী থবক খক্তনা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি হায়বগী পাউজেল অমা রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল অসিনা পীরি। অনৌবা মতমগী ইথিল পীনবা মফম অসিগীদমক লাখনৌ, উত্তর প্রদেস অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল শাগৎলিবা মফম অসি চহি কয়া লম একর ৩০ হেনবদা অমোৎপশিংগী চীঙজাউ অমা লৈরমখি, হৌখিবা চহি অহুমদা মসি মপুংফানা শেংদোকখি। প্রোজেক অসিদা শরুক য়াখিবা শিন্মীশিং, খুৎহৈবশিং, প্লান্নরশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়গী থবকশিংগীদমক চীফ মিনিষ্টর অমসুং মহাক্কী কাংবু অখন্নবা ওইনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
লৈবাক অসিগী মাইকৈ তাকপদা দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকর্জিনা লৌখিবা অকনবা থৌদাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী সংবিধান অনি, ইমব্লেম অনি অমসুং প্রধান মন্ত্রী অনিগী ৱাফমশিং দোক্তর মুকর্জিনা য়াখিদে। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ফাওবা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ওইরবা ফিবম অসিনা ভারতকী অপুনবগী শক্তমদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি। মখোয়গী সরকারনা আর্তিকল ৩৭০ গী ফক্লাং অসি থুগায়খিবনি অমসুং ঙসিদি জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ভারতকী সংবিধান মপুংফানা চৎনরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নিংতম্লবা ভারতকী অহানবা উদ্যোগ মন্ত্রী ওইনা, দোক্তর মুকর্জিনা শেন-থুমগী মশা-মরোমদোম লেপচনবা য়ু্ম্ফম থোল্লমখি অমসুং লৈবাক অসিগী অহানবা উদ্যোগকী থৌশিল শেমদুনা ভারত্ত উদ্যোগ চাউখৎনবা য়ুম্ফম থোনখি। ঙসিদি, ভারতকী পোৎথোকশিং মালেম শীনবা থুংনা য়ৌদুনা, হায়রিবা অত্মনির্ভরগী লাইৱা অদু অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলে। উত্তর প্রদেসতা জিলা অমা, পোৎথোক অমগী অচৌবা কেম্পেন অমা চৎথরি, অপীকপা উদ্যোগশিং অমসুং অপীকপা য়ুনিতশিং ফিবম ফগৎলে। মসিগা লোয়ননা উত্তর প্রদেসতা অচৌবা দিফেন্স কোরিদোর অমা শেমগৎলি। ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা মালেম্না উখ্রবা ব্রাহ্মোস মিসাইল হৌজিক লখনৌদা শারে। উত্তর প্রদেসকী দিফেন্স কোরিদোর দিফেন্স মেনুফেকচরিংগীদমক মালেম্না মশক খঙগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে।
চহি কয়াগী মমাঙদা পন্দিৎ দিন দয়াল উপাধ্যায় জিনা অন্তয়োদয়াগী মঙ মঙখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পরেং শাংনা লেপ্পদা খ্বাইদগী মনিং থংবা মীওই অদুগী মাইথোংগী মীনোক অদুনা ভারতকী চাউখৎপা ওনগদবনি হায়বসি দিনদয়াল জিগী থাজবনি। হকচাং, ৱাখল, লৌশিং অমসুং থৱায় পুন্না চাউখৎমিন্নবা অপুনবা মীওইবগী ওইবা ৱাখল্লোন অমগী মতাংদা দিনদয়াল জিনা ৱা ঙাংখি। মহাক মশাগী ৱারেপনা দিনদয়াল জিগী মঙলান থবক ওইনা পায়খৎলি অমসুং ঐখোয়না অন্তয়োদয়াগী মপুংফাবগী অনৌবা মশক অমা তাক্লে, হায়বদি লায়রবা অমসুং বেনিফিসরি খুদিংমক সরকারগী য়াইফ থৌরাংশিংগী স্কিমশিংগী মখাদা লৈগদবনি। মীওই চাদা ১০০ কান্নবা ফংহনবগী ৱাখল্লোন লাকপদা, মীচং-মীখাই নাইবা লৈতে অমসুং মসি অফবা লৈঙাক, অশেংবা খুন্নাইগী অচুম্বা অমসুং অশেংবা লাইনিংদা য়ুম্ফম ওইদবনি। ঙসি লৈবাক অসিদা মীওই লাখ কয়া মীচং-মীখাই নাইদনা অহানবা ওইনা পাক্কাগী য়ুমশিং, তোইলেতশিং, তোতি ঈশিং, মৈ অমসুং গ্যাস ফংলে। মীওই লাখ কয়া অহানবা ওইনা লেম্না চেঙ অমসুং লেম্না লায়য়েংবা ফংলে। পরেং শাংনা লেপ্পদা খ্বাইদগী মনিং থংবা মীওই ফংনবা থবকশিং পায়খৎপা মতমদা, পন্দিৎ দিনদয়াল জিগী পান্দম ফংনবা অচুম্বা পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতমচা করোর কয়া লায়রবা কোক্লে। মসি পরেং শাংনা লেপ্পদা মনিংদা লৈহৌরবা মীওইশিং সরকারনা মরুওইনা লৌবদগী ওইরকপনি। ২০১৪ গী মমাঙদা, মীওই করোর ২৫ রোম সোসিএল সেকুরিতি স্কিমশিংনা কোনশিনখি, ঙসিদি ভারতমচা করোর ৯৫ রোম সেকুরিতি অসিগী মনুংদা লৈরে, মসিদা উত্তর প্রদেসকী মশিং য়াম্লবা বেনিফিসরিশিং য়াওরি। মতম অমদা মীওই খর খক্ত বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংখি অমসুং ইনাকখুনবশিং খক্তদা ইন্সুরেন্স য়াওখি। খ্বাইদগী তোল্লবা মীওইশিংদা ইন্সুরেন্সগী খুদোংচাবা ফংনবা মহাক্কী সরকারনা দাইত্ব লৌখি। মসিগীদমক, প্রধান মন্ত্রী জিবন জয়তি বিমা য়োজনা হৌদোক্লে অমসুং অপীকপা প্রেমিয়ম অমা পীরগা লুপা লাখ অনিগী ইন্সুরেন্স পীরে অমসুং ঙসিদি লায়রবা মীওই করোর ২৫ হেন্না স্কিম অসিদা শরুক য়ারে। মতম অমদা ইন্সুরেন্সগী ৱাখল ফাওবা খনখিদবা লায়রবা মীওই করোর ৫৫ রোম প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনাগী মখাদা একসিদেন্দ ইন্সুরেন্স য়াওরে। হায়রিবা স্কিমশিং অসিনা বেনিফিসরিশিংদা লুপা করোর ২৫,০০০ রোমগী ক্লেমশিং ফংহনখ্রে, মসিনা তাকপদি অৱাবা তারকপা মতমদা শেনফম অসিনা লায়রবা ইমুংশিং মতেং পাংলে হায়বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অতল জিগী মপোক নুমিৎ অসি অফবা লৈঙাক্কী হরাওবা ফোঙদোক্নবা নুমিৎ অমসুনি। মতম কয়া শাংনা, লায়রবা কোকহনবগুম্বা খোল্লাউশিং লৈবাক ঙাকপনি হায়না খন্নরমখি, অদুবু অতল জিনা তশেংনা অফবা লৈঙাক থবক ওইনা পাংথোকখি। ঙসি দিজিতেল আইদেন্তিগী মরমদা ঙাংনরি, মসি অতল জিগী সরকারনা য়ুম্ফম থোনখিবনি। মতম অদুদা হৌদোকখিবা অখন্নবা কার্দকী থবক অদু ঙসি আধার হায়না মালেম্না মশক খঙলে। ভারত্ত তেলিকোমগী অহোংবা পুরকপগী থবক য়াংশিনবগী মনা অতল জিদা পীরি। মহাক্না সরকারনা শেমখিবা তেলিকোম থৌশিলনা য়ুমথোঙ খুদিংদা ফোনশিং অমসুং ইন্তরনেত য়ৌহনবদা য়াম্না লাইখি, ঙসিদি মালেমদা খ্বাইদগী য়াম্না মোবাইল ফোন অমসুং ইন্তরনেত শীজিন্নবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১১ দা ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল শাবা লৈবাক অমা ওইবদা অতল জি হরাওগনি। অতল জিনা এম.পি অমা ওইনা থবক তৌখিবা উত্তর প্রদেস ঙসিদি ভারত্ত মোবাইল শাবদা মকোক্ত লৈবা রাজ্য ওইরে। লম্বী-থোঙগী অতল জিগী মঙলান্না ২১ শুবা চহিচাগী ভারত্ত য়াম্না ঙন্না থৌনা হাপখি। খুঙ্গংশিংগী লম্বী শেম্নবা খোঙজং অতল জিগী সরকারনা হৌদোকখিবনি অমসুং গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেল হায়ৱে পাকথোকপগী থবক হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি ২০০০ দগী প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা কিমি লাখ ৮ রোমগী খুঙ্গংগী লম্বীশিং শেমখ্রে, মসিগী মনুংদা কিমি লাখ ৪ রোম হৌখিবা চহি ১০-১১ দা শেমখিবনি। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা খোঙজেলদা এক্সপ্রেসৱেশিং শেমগৎলে। অতল জিনা দিল্লি মেত্রো হৌদোক্লম্বনি অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিগী সহর ২০ হেনবদা মেত্রো নেতৱার্কশিংনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সি নুংঙাইহল্লে। মখোয়না শেমখিবা অফবা লৈঙাক হৌজিক পাকথোক-চাউথোক্লে অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মখোয়গী সরকারশিংনা অনৌবা মশক অমা তাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী মীৎয়েং শানবা থবক অমসুং অচৌবা মীতমশিংগা লোয়ননা, দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকর্জি, পন্দিৎ দিনদয়াল উপধ্যায় জি অমসুং অতল বিহারি বাজপায় জিগী ইথিলনা, বিকসিত ভারত অমগী অকনবা য়ু্ম্ফম থোল্লে। মীতমশিং অসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা থৌনানা থল্লে। নিংতম্লবা মতুংদা, ভারত্ত অফবা থবক খুদিংমক- লাইরিকশিং, সরকারগী স্কিমশিং, মহৈলোয়শঙশিং, লম্বীশিং নত্ত্রগা ইসক্বারশিং ইমুং অমা খক্তগা শম্নবগী ফিবম অমা লৈখি, খুদিংমক ইমুং অমা, মখোয়গী মিংশিং অমসুং মখোয়গী মীতমশিংগা মরী লৈনহনখি। ইমুং অমা খক্তগী ওইদুনা লৈবা অরিবা থবক অসিদগী লৈবাক অসি মখোয়গী দলনা মনিংতমহল্লে। ইমা ভারতকী শিবা নাইদ্রবা মচা খুদিংমক অমসুং লৈবাক্কীদমক পাংথোকখিবা থবক মহাক্কী সরকারনা ইকায়খুম্নবা উৎলে। দিল্লিগী কর্তব্যা পথতা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম লৈরে অমসুং নেতাজিনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবা অন্দমানগী ইথৎ মহাক্কী মমিংদা থোল্লে। বাবাসাহেব অম্বেদকারগী থবকশিং মুৎথৎনবা কমদৌনা হোৎনখিবগা হায়বা কনা অমতনা কাউবা ঙম্লোই। ওপোজিসন দলশিংনা মসিগী পাপ অসি দিল্লি অমসুং উত্তর প্রদেসতা পাংথোকখি। বাবাসাহেবকী থবকশিং মুৎথৎপা য়ারোই হায়না মখোয়গী দলনা থবক পায়খৎখি। ঙসিদি, দিল্লদগী লন্দন ফাওবা, বাবাসাহেব অম্বেদকারগী পঞ্চতির্থনা মহাক্কী থবকশিং মশক তাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নিংথৌ পানবা লৈবাক চা কয়াগী লৈবাক অমা সরদার পতেলনা পুনশিনখি, অদুবু নিংতম্লবা মতুংদা, মহাক্কী থবকশিং অমসুং থাক মাঙহন্নবা থবক কয়া পায়খৎখি। মখোয়না সরদার পতেলদা উৎফম থোকপা ইকায়খুম্নবা উৎপনি। মখোয়গী সরকারনা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা সরদার পতেলগী মীতম শাখিবনি অমসুং ইথিল পীনবা মফম অমা ওইনা এক্ত নাগর শেমগৎলে। চহি খুদিংগী ওক্তোর ৩১ দা মফম অসিদা লৈবাক অসিনা নেসনেল য়ুনিতি দে পাংথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি কয়া ত্রাইবেলশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিং ইকায়খুম্নখিদে। মহাক্কী সরকারনা ভগবন বিরসা মুন্দাগী অচৌবা মেমোরিএল অমা শাখিবনি অমসুং চয়োল খরগী মমাঙদা ছতিসগরদা সহিদ বীর নরায়ান সিংহ ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম শঙ্গাখ্রে। মখোয়গী সরকার লাক্লবা মতমদা উত্তর প্রদেসতা মহারাজা সুহেলদেবগী মেমোরিএল শাখ্রে অমসুং হৌজিক ইকোন কোনবদা ভগবন শ্রী রামদা উৎফম থোকপা ইকায়খুম্নবা উৎলে। রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহদগী হৌরগা চৌরি চাওরাগী অথৌবশিংদা, ইমা ভারতকী থবক তৌখিবা মপারিশিং নিংশিংলে অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইমুং-মনুংগী রাজনিতিগী তোখায়বা মশক অমা লৈরি অমসুং থাজনিঙাই ওইদে। মখোয়গী ইমুং হেন্না চাউনবা অমসুং মখোয়গী শক্তি লেংদনা লৈনবা অসিগুম্বা লুচিংবশিংনা অতোপ্পশিং মাঙহল্লি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা ভারত্ত রাজনিতিগী শোক্ন-শম্নবা য়াদবা হৌদোকখি। নিংতম্লবা ভারত্ত প্রধান কয়া থবক তৌখ্রবসু, দিল্লিদা লৈবা ম্যুজিয়মশিংনা মখোয় মীরাইখি। মখোয়গী সরকারনা ফিবম অসি চুমথোক্লে আমসুং ঙসি কনাগুম্বা অমনা দিল্লিদা লাকপদা, অচৌবা প্রাইম মিনিষ্টরস ম্যুজিয়মনা মখোয় তরাম্না ওক্লি, মখোয়গী মতম কয়া য়াম্না তেনবগী হায়বগী ৱাফম থিদনা নিংতম্লবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী খুদিংমক উৎপা থোকপা ইকায়খুম্নবা উৎলে অমসুং মফম অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওপোজিসন অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবা দলশিংনা মতম পুম্নমক্ত মখোয়গী দল রাজনিতিগী শোক্নবা য়াদবা ওইহনখি, অদুবু মখোয়গী দলনা মীওই খুদিংমক ইকায়খুম্নবা উৎনবা গুনশিং তম্বীখি। হৌখিবা চহি ১১ দা, মখোয়গী সরকার মনুংদা, শ্রী নরসিমহা রাও জি অমসুং শ্রী প্রনাব মুখর্জি জিদা ভারত রত্ন পীখি। মহাক্কী সরকারনা শ্রী মুলায়াম সিংহ যদব জি অমসুং শ্রী তরুন গোগোই জিদা নেসনেল এৱার্দশিং পীখিবনি, মসি ওপোজিসন অমসুং মখোয়গা চৎমিন্নরবা দলশিংদগী কৈদৌঙৈদা থাজবা লৈত্রবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মখোয়গী সরকারশিংনা উত্তর প্রদেসদা অচৌবা কান্নবা পীরে, ২১শুবা চহিচাগী ভারত্ত তোপ-তোপ্পা মশক অমা তাক্লে। মহাক উত্তর প্রদেসকী এম.পি অমা ওইনা চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়রি মদুদি থবক শুবা কনবা রাজ্য অসিগী মীয়াম্না অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেম্লি। লো অমসুং ওর্দর ফত্তবগী মতাংদা মতম অমদা উত্তর প্রদেস মমিং চৎখি, ঙসিদি চাউখৎপগী মমিং চৎলে। অয়োধ্যাদা রাম মন্দির লৈদুনা লৈবাক অসিগী তুরিজমগী মেপতা উত্তর প্রদেস য়াওরে আমসুং কাসি বিশ্বনাথা ধাম অসিনা মালেমদা রাজ্য অসিগী অনৌবা মশক তাকপগী খুদমশিং ওইরে। রাষ্ট্র প্রেরনা স্থালগুম্বা অনৌবা ষ্ট্রকচরশিংনা মখা তানা উত্তর প্রদেসকী অনৌবা শক্তমশিং হেন্না ফগৎহনগনি।
উত্তর প্রদেস অফবা লৈঙাক, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং অশেংবা খুন্নাইগী অচুম্বগী নমুনা অমা ওইনা হেন্না মাইপাকপা ঙম্নবা য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি অমসুং রাষ্ট্র প্রেরনা স্থালদা মীয়াম অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিষ্টর শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং শ্রী রাজনাথ সিংহ, শ্রী পঙ্কজ চৌধুরি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
নিংতম্লবা ভারতকী শক্নাইরবশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম্না লমজিংদুনা, লৈবাক্কী গনতন্ত্র, রাজনিতি অমসুং চাউখৎপগী খোঙচত্ত অকনবা ইথিল অমা পীখিবা ভারতকী খ্বাইদগী মমিং লৈরবা রাজনিতিৱালাগী থবক, পুন্সি অমসুং অচুম্বা ফিদমশিংদা রাষ্ট্র প্রেরনা স্থালনা ইকায়খুম্নবা উৎকনি।
লৈবাক্কী মেমোরিএল অমসুং ইথিল পীনবা মফম অমা ওইনবা রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল শেমগৎপনি। মসি লুপা করোর ২৩০ রোম চঙনা অমসুং লম একর ৬৫ রোমদা শেমগৎপনি অমসুং মফম অসিনা লুচিংবগী গুনশিং, লৈবাক্কী থবক তৌবা, নাৎকী ৱাখল তাবা অমসুং মীয়াম ইথিল পীবগী থবক ফগৎনবা লৈবাক্কী মফম অমা ওইনবা পান্দম থম্লি।
ভারতকী রাজনিতিগী ৱাখল, লৈবাক শেমগৎপা অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিংগী খুদম ওইনা, মফম অসিদা দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকর্জি, পন্দিৎ দিনদয়াল উপাধ্যায় অমসুং হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী ফিত ৬৫ ৱাংবা শেঞ্জেংগী মীতমশিং লৈরি। মসিদা ইসক্বার ফিত ৯৮০০০ রোম পাক-চাউবা থম্বাল মওংগী ম্যুজিয়ম অমসু য়াওরি। ম্যুজিয়ম অসিদা ভারতকী লৈবাক্কী খোঙচৎ অমসুং লুচিংবশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিং দিজিতেল অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী খুৎথাংদা অয়েংবশিংদা উৎকনি।
মশাগী ওইজবা থিদনা লুচিংবা ওইবা অমসুং অফবা লৈঙাক পুরকখিবগী অচুম্বা ফিদমশিং য়োকখৎনবা অমসুং ঙাক-শেন্নবা মরুওইবা মফম অমা ওইনবা রাষ্ট্র প্রেরনা স্থাল শঙ্গাবনি অমসুং মসিনা হৌজিক অমসুং তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীনবা হৌরকফম অমা ওইগনি।