Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rashtra Prerna Sthal in Lucknow, UP
Rashtra Prerna Sthal symbolises a vision that has guided India towards self-respect, unity and service: PM
Sabka Prayas will realise the resolve of a Viksit Bharat: PM
We have given Antyodaya a new dimension of saturation, that is, fulfillment: PM
25 DEC 2025 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rashtra Prerna Sthal in Lucknow, Uttar Pradesh to honour the life and ideals of Former PM Atal Bihari Vajpayee today. Speaking on the occasion marking Shri Vajpayee's 101st Birth Anniversary, the Prime Minister remarked that today the land of Lucknow is becoming a witness to a new inspiration. He extended Christmas greetings to the nation and the world. Shri Modi highlighted that in India too, millions of Christian families are celebrating the festival today. He emphasized that this celebration of Christmas should bring happiness into everyone’s lives, which is the collective wish of all.
Highlighting that December 25 brings with it the remarkable occasion of the birth anniversaries of two great personalities of the nation, Shri Modi remarked that Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji and Bharat Ratna Mahamana Madan Mohan Malaviya ji dedicated their lives to safeguarding India’s identity, unity, and pride. The Prime Minister emphasized that both these stalwarts left an indelible mark on nation-building through their immense contributions.
Noting that December 25 also marks the birth anniversary of Maharaja Bijli Pasi ji, Shri Modi highlighted that the famous Bijli Pasi fort of Lucknow is not far from here and emphasized that Maharaja Bijli Pasi left behind a legacy of valor, good governance, and inclusiveness, which the Pasi community has carried forward with pride. He noted the coincidence that it was Atal ji who, in the year 2000, issued a postage stamp in honor of Maharaja Bijli Pasi. He paid respectful homage, offering salutations to Mahamana Malaviya ji, Atal ji, and Maharaja Bijli Pasi.
Shri Modi remarked that a short while ago he had the privilege of inaugurating the Rashtra Prerna Sthal, which symbolizes the vision that showed India the path of self-respect, unity, and service. He highlighted that the grand statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deen Dayal Upadhyay ji, and Atal Bihari Vajpayee ji stand tall, yet the inspiration they provide is even greater. Quoting lines of Atal ji, the Prime Minister emphasized that this Rashtra Prerna Sthal gives the message that every step, every effort must be dedicated to nation-building, and that collective effort alone will fulfill the resolve of a developed India. He extended congratulations to Lucknow, Uttar Pradesh, and the entire nation on this modern inspiration site. He noted that the land on which this Prerna Sthal has been built had, for decades, accumulated a mountain of garbage spread over more than 30 acres, which has been completely cleared in the last three years. The Prime Minister congratulated all the workers, artisans, planners associated with the project, and conveyed special appreciation to the Chief Minister and his entire team for their efforts.
Underlining that Dr. Syama Prasad Mookerjee played a decisive role in giving direction to the nation, the Prime Minister remarked that it was Dr. Mookerjee who rejected the provision of two constitutions, two emblems, and two prime ministers in India. He emphasized that even after independence, the arrangement in Jammu and Kashmir posed a major challenge to India’s integrity. Shri Modi stated with pride that it was their government that had the opportunity to bring down the wall of Article 370, and today the Constitution of India is fully implemented in Jammu and Kashmir.
Prime Minister further recalled that as the first Industry Minister of independent India, Dr. Mookerjee laid the foundation of economic self-reliance and gave the country its first industrial policy, thereby establishing the basis of industrialization in India. He remarked that today the same mantra of self-reliance is being taken to new heights, with Made in India products reaching across the world. Shri Modi pointed out that in Uttar Pradesh itself, a massive campaign of One District One Product is underway, strengthening small industries and small units. He further highlighted that alongside this, a major defense corridor is being built in Uttar Pradesh. The Prime Minister noted that the BrahMos missile, whose power the world witnessed during Operation Sindoor, is now being manufactured in Lucknow. He emphasized that the day is not far when the defense corridor of Uttar Pradesh will be recognized globally for defense manufacturing.
Underscoring that decades ago Pandit Deendayal Upadhyay ji envisioned the dream of Antyodaya, the Prime Minister remarked that Deendayal ji believed India’s progress should be measured by the smile on the face of the last person in the queue. He emphasized that Deendayal ji spoke of Integral Humanism, where the body, mind, intellect, and soul all develop together. Shri Modi further stated that Deendayal ji’s dream has been adopted as his own resolve, and that Antyodaya has now been given a new dimension of saturation, meaning every needy person and every beneficiary is brought under the ambit of government welfare schemes. The Prime Minister underlined that when the spirit of saturation exists, there is no discrimination, and this is true good governance, true social justice, and true secularism. He remarked that today, millions of citizens of the country, without discrimination, are receiving for the first time pucca houses, toilets, tap water, electricity, and gas connections. He further highlighted that millions are receiving free ration and free medical treatment for the first time. The Prime Minister stressed that when efforts are made to reach the last person standing in the line, justice is being done to the vision of Pandit Deendayal ji.
“In the past decade, crores of Indians have overcome poverty”, emphasised Shri Modi, remarking that this was possible because their government prioritized those who had been left behind, those standing in the last line. He stated that before 2014, around 25 crore citizens were covered under social security schemes, whereas today nearly 95 crore Indians are within this protective shield, with a large number of beneficiaries in Uttar Pradesh as well. The Prime Minister gave the example that just as bank accounts were once limited to a few, insurance too was confined to the affluent. He emphasized that his government took the responsibility of extending insurance security to the last person. For this, the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana was launched, ensuring insurance of two lakh rupees at a nominal premium, and today more than 25 crore poor citizens are enrolled in this scheme. Similarly, he noted that the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana for accident insurance has connected nearly 55 crore poor citizens, who earlier could not even think of insurance. Shri Modi remarked that it would surprise many to know that these schemes have already provided claims worth nearly 25,000 crore rupees to beneficiaries, meaning that in times of crisis this money has supported poor families.
The Prime Minister remarked that the birth anniversary of Atal ji is also a day to celebrate good governance. He highlighted that for a long time, slogans like poverty eradication were considered governance, but Atal ji truly brought good governance to the ground. Shri Modi emphasized that while today there is much discussion about digital identity, it was Atal ji’s government that laid its foundation. He noted that the special card initiative started at that time has today become world-renowned as Aadhaar. The Prime Minister further stated that the credit for accelerating the telecom revolution in India also goes to Atal ji. He highlighted that the telecom policy framed by his government made it easier to bring phones and internet to every household, and today India is among the countries with the highest number of mobile and internet users in the world.
Shri Modi remarked that Atal ji would be pleased that in the past 11 years India has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer. He highlighted that Uttar Pradesh, the state from which Atal ji served as a Member of Parliament, is today the number one mobile manufacturing state in India.
The Prime Minister emphasized that Atal ji’s vision for connectivity gave early strength to 21st century India. He recalled that it was during Atal ji’s government that the campaign to connect villages with roads was launched, and the work on the Golden Quadrilateral highway expansion began.
Shri Modi further pointed out that since the year 2000, under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, nearly 8 lakh kilometers of rural roads have been built, of which about 4 lakh kilometers were constructed in the last 10–11 years. He noted that today expressways are being built at unprecedented speed across the country, and Uttar Pradesh is establishing its identity as an expressway state. The Prime Minister further highlighted that it was Atal ji who initiated the Delhi Metro, and today metro networks in more than 20 cities across the country are making life easier for millions of people. He remarked that the legacy of good governance created by their government is now being expanded and given new dimensions by their governments at the Centre and in the states.
Highlighting that the inspiration of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyay ji, and Atal Bihari Vajpayee ji, along with their visionary work and grand statues, form a strong foundation for a developed India, Shri Modi remarked that these statues today are filling the nation with new energy. He emphasized that it must not be forgotten how, after independence, there emerged a tendency to link every good work in India to a single family—whether books, government schemes, institutions, streets, or squares, all were associated with the glorification of one family, their names, and their statues. He stated that their party has freed the country from this old practice of being held hostage to one family. The Prime Minister underlined that his government is honoring every immortal child of Mother India and every contribution made in service of the nation. He gave examples, noting that today the statue of Netaji Subhas Chandra Bose stands proudly at Kartavya Path in Delhi, and the island in Andaman where Netaji hoisted the tricolor has now been named after him.
Mentioning that no one can forget how attempts were made to erase the legacy of Babasaheb Ambedkar, the Prime Minister stated that the opposition parties committed this sin in Delhi and Uttar Pradesh. He emphasized that their party ensured Babasaheb’s legacy was not allowed to be erased. He highlighted that today, from Delhi to London, Babasaheb Ambedkar’s Panchteerth are proclaiming his legacy.
The Prime Minister further recalled that Sardar Patel had united a country divided into hundreds of princely states, but after independence, efforts were made to diminish both his work and stature. He underlined that it was their party that gave Sardar Patel the respect he truly deserved. The Prime Minister noted that it was their government that built the world’s tallest statue of Sardar Patel and developed Ekta Nagar as a site of inspiration. He emphasized that every year, on 31st October, the nation now holds the main celebration of National Unity Day at this site.
Noting that for decades the contributions of tribal communities were not given due recognition, Shri Modi highlighted that it was his government that built the grand memorial of Bhagwan Birsa Munda and only a few weeks ago inaugurated the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum in Chhattisgarh. The Prime Minister emphasized that there are numerous such examples across the country, noting that in Uttar Pradesh the memorial of Maharaja Suheldev was constructed only after their government came to power. He stated that the site where Nishadraj and Lord Shri Ram met has now finally received due respect. The Prime Minister underlined that from Raja Mahendra Pratap Singh to the martyrs of Chauri Chaura, the contributions of the sons of Mother India have been remembered with full reverence and humility by their government.
Underlining that family-based politics has a distinct identity, filled with insecurity, Shri Modi said this compels such leaders to diminish others in order to make their own family appear larger and keep their influence intact. The Prime Minister stressed that this mindset introduced political untouchability in India. He pointed out that although many Prime Ministers served independent India, the museum in Delhi ignored several of them. He emphasized that it was their government that corrected this situation, and today when one visits Delhi, the grand Prime Ministers’ Museum welcomes them, where every Prime Minister of independent India, regardless of how short their tenure was, has been given due respect and rightful place.
The Prime Minister remarked that the Opposition and its allies always kept their party politically untouchable, but the values of their party teach respect for all. He highlighted that in the past 11 years, during their government, Shri Narasimha Rao ji and Shri Pranab Mukherjee ji were conferred the Bharat Ratna. The Prime Minister emphasized that it was his government which honored leaders like Shri Mulayam Singh Yadav ji and Shri Tarun Gogoi ji with national awards, something that could never be expected from opposition and their allies, under whose rule leaders from other parties only faced insult.
Underscoring that their governments at the Union and State have greatly benefited Uttar Pradesh, which is carving out a distinct identity in 21st century India, The Prime Minister, himself a Member of Parliament from Uttar Pradesh, expressed pride in saying that the hardworking people of the state are writing a new future. He recalled that once Uttar Pradesh was discussed in terms of poor law and order, but today it is discussed for development. Highlighting that Uttar Pradesh is rapidly emerging on the country’s tourism map, with the grand Ram Mandir in Ayodhya and the Kashi Vishwanath Dham becoming symbols of the state’s new identity in the world, the Prime Minister noted that modern constructions like the Rashtra Prerna Sthal further brighten the new image of Uttar Pradesh.
The Prime Minister concluded with the wish that Uttar Pradesh continues to achieve greater heights as a model of good governance, prosperity, and true social justice, and once again extended congratulations on the Rashtra Prerna Sthal.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Ministers, Shri Rajnath Singh, Shri Pankaj Chaudhary were present among others at the event.
Background
Driven by the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi to honour the legacy of luminaries of independent India, Rashtra Prerna Sthal will serve a tribute to the life, ideals, and enduring legacy of one of India’s most revered statesmen, whose leadership left a profound impact on the nation’s democratic, political, and developmental journey.
Rashtra Prerna Sthal has been developed as a landmark national memorial and inspirational complex of enduring national significance. Constructed at an approximate cost of ₹230 crore and spread across an expansive area of 65 acres, the complex is envisioned as a permanent national asset dedicated to fostering leadership values, national service, cultural consciousness, and public inspiration.
The complex features 65-feet-high bronze statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyaya, and Former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, symbolising their seminal contributions to India’s political thought, nation-building, and public life. It also houses a state-of-the-art museum designed in the form of a lotus-shaped structure, spread over approximately 98,000 square feet. The museum showcases India’s national journey and the contributions of these visionary leaders through advanced digital and immersive technologies, offering visitors an engaging and educational experience.
The inauguration of Rashtra Prerna Sthal marks an important step in preserving and promoting the ideals of selfless leadership and good governance, and is expected to serve as a source of inspiration for present and future generations.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରତୀକ ଯାହା ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଭିମାନ, ଏକତା ଏବଂ ସେବା ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସବକା ପ୍ରୟାସ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂତୃପ୍ତିର ଆକାର ଦେଇଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 DEC 2025 5:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଜୀବନୀ ଏବଂ ଆଦର୍ଶକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ୧୦୧ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଅବସରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଭୂମି ଏକ ନୂତନ ପ୍ରେରଣାର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ସହ ସେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ପରିବାର ଆଜି ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଏହି ଉତ୍ସବ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ଖୁସି ଆଣିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଯେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ଇଚ୍ଛା।
ଡିସେମ୍ବର ୨୫ ତାରିଖ ଦେଶର ଦୁଇ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବସର ଆଣିଥାଏ । ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ରତ୍ନ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଏବଂ ଭାରତ ରତ୍ନ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟ ଭାରତର ପରିଚୟ, ଏକତା ଏବଂ ଗର୍ବକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହି ଉଭୟ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ବିଶାଳ ଅବଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଛାପ ଛାଡିଛନ୍ତି।
ଡିସେମ୍ବର ୨୫ ତାରିଖରେ ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସିଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲକ୍ଷ୍ନୌର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବିଜଲି ପାସି ଦୁର୍ଗ ଏଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ନୁହେଁ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସି ସାହସ, ସୁଶାସନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ଏକ ଐତିହ୍ୟ ଛାଡିଯାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହାକୁ ପାସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଗର୍ବର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି ବୋଲି ମତ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏହି ସଂଯୋଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୦୦ ମସିହାରେ ଅଟଳ ଜୀ ହିଁ ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସିଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ଏକ ଡାକ ଟିକେଟ୍ ଜାରି କରିଥିଲେ। ସେ ମହାମନା ମାଲବ୍ୟ ଜୀ, ଅଟଳ ଜୀ ଏବଂ ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସିଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତକୁ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ, ଏକତା ଏବଂ ସେବାର ପଥ ଦେଖାଇଥିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରତୀକ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ସୁଉଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ପରନ୍ତୁ ସେମାନେ ଯେଉଁ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ତାହା ଆହୁରି ମହାନ। ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ପଙ୍କ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ବାର୍ତ୍ତା ଦିଏ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ କେବଳ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବ । ସେ ଏହି ଆଧୁନିକ ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ଯେଉଁ ଜମିରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ସେଠାରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ୩୦ ଏକରରୁ ଅଧିକ ଜମିରେ ଆବର୍ଜନାର ପାହାଡ ଜମା ହୋଇ ରହିଥିଲା, ଯାହାକୁ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକ, କାରିଗର, ଯୋଜନାକାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ବିଶେଷ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଡକ୍ଟର ମୁଖାର୍ଜୀ ହିଁ ଭାରତରେ ଦୁଇଟି ସମ୍ବିଧାନ, ଦୁଇଟି ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଦୁଇଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତର ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗର୍ବର ସହିତ କହିଥିଲେ, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଥିଲା ଯାହାକୁ ଧାରା ୩୭୦ର ପ୍ରାଚୀର ଭାଙ୍ଗିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଡକ୍ଟର ମୁଖାର୍ଜୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଦେଶକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ନୀତି ଦେଇଥିଲେ, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଶିଳ୍ପାୟନର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ଆଜି ସ୍ୱାବଲମ୍ବନର ସମାନ ମନ୍ତ୍ରକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନିଆଯାଇଛି, ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ହିଁ ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦର ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ଯାହା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ସହିତ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର, ଯାହାର ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱ ସିନ୍ଦୂର ଅପରେସନ ସମୟରେ ଦେଖିଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇବ ।
ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଦୀନଦୟାଲ ଜୀ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡା ହୋଇଥିବା ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମୁହଁର ହସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ପ୍ରଗତି ମାପ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୀନଦୟାଲ ଜୀ ଅଖଣ୍ଡ ମାନବବାଦର କଥା କହିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଶରୀର, ମନ, ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ଆତ୍ମା ଏକାଠି ବିକଶିତ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୀନଦୟାଲ ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ତାଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଏକ ନୂତନ ପରିମାଣ ଦିଆଯାଇଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସରକାରୀ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ପରିସରଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଭାବନା ରହିଥାଏ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ନଥାଏ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସୁଶାସନ, ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ, ବିନା କୌଣସି ଭେଦଭାବରେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ନଳକୂପ ପାଣି, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ୍ ଏବଂ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଧାଡିରେ ଛିଡା ହୋଇଥିବା ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଜୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରତି ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
"ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟତାରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି", ଏବଂ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି କାରଣ ତାଙ୍କ ସରକାର ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିବା ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ ଶେଷ ଧାଡ଼ିରେ ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ନାଗରିକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୯୫ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏହି ସୁରକ୍ଷା କବଚ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେପରି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ପୂର୍ବରୁ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୀମିତ ଥିଲା, ସେହିପରି ବୀମା ମଧ୍ୟ ଧନୀ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୀମିତ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛି। ଏଥିପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ନାମମାତ୍ର ପ୍ରିମିୟମରେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବୀମା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆଜି ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ନାଗରିକ ଏହି ଯୋଜନାରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେହିପରି, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ପ୍ରାୟ ୫୫ କୋଟି ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିଛି, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ବୀମା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରି ନଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଜାଣି ଅନେକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ , ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅର୍ଥ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଏହି ଟଙ୍କା ଗରିବ ପରିବାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ସୁଶାସନ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ଦିବସ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଭଳି ସ୍ଲୋଗାନକୁ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଅଟଳ ଜୀ’ ପ୍ରକୃତରେ ସୁଶାସନକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ଥରରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଏହାର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ସେହି ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଡ ପଦକ୍ଷେପ ଆଜି ଆଧାର ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଭାରତରେ ଟେଲିକମ୍ ବିପ୍ଳବକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ମଧ୍ୟ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କୁ ଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ତାଙ୍କ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟେଲିକମ୍ ନୀତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପହଞ୍ଚାଇବା ସହଜ କରିଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଟଳ ଜୀ ଏହା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣକାରୀ ଦେଶ ହୋଇପାରିଛି। ଯେଉଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ଅଟଳ ଜୀ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଆଜି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଭାରତର ଏକ ନମ୍ବର ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାତା ରାଜ୍ୟ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଯୋଗାଯୋଗ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲା। ସେ ସ୍ମରଣ କରାଇଥିଲେ ଯେ, ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ସମୟରେ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ସଡ଼କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଚତୁର୍ଭୁଜ ରାଜପଥ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୦୦ ମସିହାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଗତ ୧୦ - ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ନିଜର ପରିଚୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଅଟଳଜୀ ହିଁ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଦେଶର ୨୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସୁଶାସନର ଐତିହ୍ୟକୁ ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସରକାର ଦ୍ୱାରା ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି ଏବଂ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜୀ ଏବଂ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ ଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ସେମାନଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିଶାଳ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସହିତ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଠନ କରେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଲ କାମକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଏକ ଧାରା କିପରି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା - ତାହା ପୁସ୍ତକ, ସରକାରୀ ଯୋଜନା, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ରାସ୍ତା କିମ୍ବା ଛକ, ସବୁକିଛି ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଗୌରବ, ସେମାନଙ୍କ ନାମ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲା, ତାହା ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ଦେଶକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଧକ ରଖିବାର ଏହି ପୁରୁଣା ପ୍ରଥାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଭାରତ ମାତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅମର ସନ୍ତାନ ଏବଂ ଦେଶ ସେବାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଛି। ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଠାରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଗର୍ବର ସହିତ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନର ଯେଉଁ ଦ୍ୱୀପରେ ନେତାଜୀ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ ସେହି ଦ୍ୱୀପକୁ ଏବେ ତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି।
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ କିପରି ଲିଭାଇ ଦିଆଯିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ତାହା କେହି ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ଘୃଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା, ଯେପରି ବାବାସାହେବଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ଲିଭାଇ ଦିଆନଯାଏ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଲଣ୍ଡନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥ ତାଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଚାର କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସ୍ମରଣ କରାଇଥିଲେ ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଶହ ଶହ ଗଡ଼ଜାତ ରାଜ୍ୟରେ ବିଭକ୍ତ ଦେଶକୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉଭୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ହିଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଆକାରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏକତା ନଗରକୁ ପ୍ରେରଣାର ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତି ବର୍ଷ, ୩୧ ଅକ୍ଟୋବରରେ, ଦେଶ ଏବେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି।
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇ ନଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଭବ୍ୟ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଏପରି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଅଛି, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମହାରାଜା ସୁହେଲଦେବଙ୍କ ସ୍ମାରକୀ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ହିଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିଷାଦରାଜ ଏବଂ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଶେଷରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ମିଳିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜା ମହେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତାପ ସିଂହଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚୌରୀଚୌରାର ସହିଦଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ , ଭାରତ ମାତାର ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ ବିନମ୍ରତାର ସହିତ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି।
ପରିବାରଭିତ୍ତିକ ରାଜନୀତିର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ଅଛି, ଯାହା ଅଣସୁରକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏପରି ନେତାମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପରିବାରକୁ ବଡ଼ ଦେଖାଇବା ଏବଂ ନିଜର ପ୍ରଭାବକୁ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଛୋଟ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ମାନସିକତା ଭାରତରେ ରାଜନୈତିକ ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତାକୁ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, ଯଦିଓ ଅନେକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସେବା କରିଥିଲେ, ଦିଲ୍ଲୀର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲା। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ କେହି ଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତ କରନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ଏକ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଯେତେ କମ୍ ହେଉନା କାହିଁକି, ସେମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନେ ସର୍ବଦା ସେମାନଙ୍କ ଦଳକୁ ରାଜନୈତିକ ଭାବରେ ଅସ୍ପୃଶ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଦଳର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଶିଖାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ସମୟରେ, ଶ୍ରୀ ନରସିଂହ ରାଓ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଣବ ମୁଖାର୍ଜୀ ଜୀଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଶ୍ରୀ ମୁଲାୟମ ସିଂହ ଯାଦବ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ତରୁଣ ଗୋଗୋଇ ଜୀ’ ଙ୍କ ଭଳି ନେତାଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲା , ଯାହା ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ଠାରୁ କେବେ ଆଶା କରାଯାଇ ନ ପାରେ, ଯାହାଙ୍କ ଶାସନରେ ଅନ୍ୟ ଦଳର ନେତାମାନେ କେବଳ ଅପମାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ସରକାର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଯିଏ ନିଜେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାଂସଦ, ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକମାନେ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଲେଖୁଛନ୍ତି। ସେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ, ଥରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଦୁର୍ବଳ ଆଇନ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଛି, ଅଯୋଧ୍ୟାର ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ବିଶ୍ୱରେ ରାଜ୍ୟର ନୂତନ ପରିଚୟର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଉଠିଛି, ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ଭଳି ଆଧୁନିକ ନିର୍ମାଣ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୂତନ ପ୍ରତିଛବିକୁ ଆହୁରି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶାସନ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ମଡେଲ ଭାବରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଆହୁରି ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରୁ ବୋଲି କାମନା କରି ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୁନର୍ବାର ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଜ୍ୟୋତିଷ୍କମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ଭାରତର ଜଣେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପୂଜ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରନେତାଙ୍କ ଜୀବନ, ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ, ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିଲା।
ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳକୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଜାତୀୟ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜାତୀୟ ମହତ୍ତ୍ୱର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ସଂକଳନ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ ୨୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏବଂ ୬୫ ଏକର ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିସ୍ତୃତ, ଏହି ସଂକଳନକୁ ନେତୃତ୍ୱ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଜାତୀୟ ସେବା, ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରେରଣାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଜାତୀୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ୬୫ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ରହିଛି। ଏହା ଭାରତର ରାଜନୈତିକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନର ପ୍ରତୀକ। ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୯୮,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଏକ ପଦ୍ମ ଆକୃତିର ସଂରଚନା ଆକାରରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତାମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ନିମଜ୍ଜିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ, ଯାହା ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳର ଉଦଘାଟନ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସୁଶାସନର ଆଦର୍ଶକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।